2008-02-21 18 瀏覽
2008年1月5日早餐食完勁失望既時新, 好空虛, 同男友去海防道試下有咩食.我地叫左豬扒米, 沙嗲牛同奶油多豬扒米–肉質乾爭爭, 口感油淋淋, 唔好食沙嗲牛–味道普通奶油多–味道又係普通熱奶茶–味道又又係普通總結: 無下次, 有機會都試下第二間啦!
我地叫左豬扒米, 沙嗲牛同奶油多

豬扒米–肉質乾爭爭, 口感油淋淋, 唔好食
沙嗲牛–味道普通
奶油多–味道又係普通
熱奶茶–味道又又係普通

總結: 無下次, 有機會都試下第二間啦!
2008-02-20 8 瀏覽
只要不是炎夏,我就會常到這兒吃豬扒麵。這兒的豬扒偏瘦但不會太硬,而且好入味。是否有味精就不得而知,但總之係好食。這兒的雞翼也馳名,不過始終係豬扒比較出色。我也喜歡他們的奶茶,是是用一個舊中式煲沖的。不過始終係大排檔,介意衛生的人唔啱去。

不過始終係大排檔,介意衛生的人唔啱去。
2007-11-04 8 瀏覽
o係呢到見到d人話華香園d豬扒好正所以今日下午同朋友行完街去左試!!!果然冇介紹錯!!!我叫既豬扒好入味~我又唔覺得會好死實喎!朋友既雞亦都好香口!!d豬扒仲要切到細細件!!好細心!!凍檸荼岩岩好!!老闆又好人~最緊要有風味呀!!!下次一定會再去!!推介!!!**
o係呢到見到d人話華香園d豬扒好正
所以今日下午同朋友行完街去左試!!!
果然冇介紹錯!!!
我叫既豬扒好入味~我又唔覺得會好死實喎!
朋友既雞亦都好香口!!
d豬扒仲要切到細細件!!好細心!!
凍檸荼岩岩好!!
老闆又好人~
最緊要有風味呀!!!
下次一定會再去!!
推介!!!**
2007-10-01 24 瀏覽
响尖咀想飲大排檔奶茶,海防道街市差唔多係唯一之選...呢度所謂出色嘅豬扒,質感死實,味道並不見有何特別,上一次食過已觀感麻麻,實在吃不出一個所以然來...所謂嘅藥煲奶茶,茶味欠奉,只得一味死甜,又係飲不出一個所以然來...唉....食完嗱嗱聲走人....
响尖咀想飲大排檔奶茶,海防道街市差唔多係唯一之選...

唉....食完嗱嗱聲走人....
2007-05-10 11 瀏覽
上星期去放學4點幾同老豆去左e度食野~豬扒同雞翼share~我要米粉同凍檸茶!間唔中去尖咀都會黎e度食~豬扒依然好正!切好左~好方便~味道好特別!最重要d豬扒無炸粉~原汁原味!有2塊~老豆話正的雞翼好脆!都係無炸粉~yeah!佢地麵同料另上~所以d豬扒雞翼唔會會浸淋晒~而我最愛的凍檸茶都好夠味~唔似出面個d無茶味淡到死...見到隔離台食奶醬多(係厚多)好想食~不過太飽了下次先~~呀!個老闆非常好人!好nice!大排檔睇到好多野~好熱鬧!好有feel~哈哈希望佢唔會好似天星咁被拆啦...買少見少喇!
上星期去放學4點幾同老豆去左e度食野~
豬扒同雞翼share~我要米粉同凍檸茶!
間唔中去尖咀都會黎e度食~
豬扒依然好正!切好左~好方便~味道好特別!
最重要d豬扒無炸粉~原汁原味!有2塊~
老豆話正的雞翼好脆!都係無炸粉~yeah!
佢地麵同料另上~所以d豬扒雞翼唔會會浸淋晒~
而我最愛的凍檸茶都好夠味~唔似出面個d無茶味淡到死...
見到隔離台食奶醬多(係厚多)好想食~不過太飽了
下次先~~
呀!個老闆非常好人!好nice!
大排檔睇到好多野~好熱鬧!好有feel~哈哈
希望佢唔會好似天星咁被拆啦...買少見少喇!
2007-02-03 20 瀏覽
放學得閒同老友去海防道街市食完野先行尖咀.之前好似o係openrice 睇過依度奶茶好飲,所以特登黎試下.兩個人叫左豬排丁同雞翼丁仲有奶茶同華田.奶茶果然好飲,好arm個人口味,老闆雖然己經落左糖落去,但係我覺得非常適中,無咩大問題.至於兩個丁麵,就不過不失,要提既係豬排份量多好多,計過抵過雞翼好多.大排檔始終有陣味,係大情味,淨係依樣己經加晒分.咁先有香港特色ma.大家可以試下.

2007-01-21 21 瀏覽
星期六去cova訂完蛋糕之後,對今餐自閉飯完全無頭緒,行完新港中心之後突然靈光一閃--食大排檔!經過街市門口靚靚花店、生果店之後,後面的確別有洞天;好多不同名字大排檔,好多檯都坐住食客,正考慮坐邊度時候....華香園洗碗姐姐叫我:"阿妹食野呀??坐呢度啦!!"眼見呢度剛有一張吉檯又唔迫,都好。見到"秘製豬扒"四個大字點都要試試,落單後見到應該係老闆既叔叔落水煮麵、炸豬扒,煮食過程一目了然;呢度落單完全靠用口通傳,有時候會有d亂,但呢d至係風味。用花花碗裝既公仔麵先上,切條豬扒稍後至到。公仔麵煮得剛好,唔會過淋或過硬,味精湯味道較淡,同濃味豬扒剛好相配;秘製豬扒上檯時香氣撲鼻,味道帶甜係幾特別,肉質幾有咬口,唔係淋之之鬆肉粉製品。凍奶茶飲落幾有茶味.水準中上,個人認為稍為多奶左少少,如果少d份量會飲到更多茶味;落左單至見到呢度熱啡/茶係用瓦煲煲出黎,相信熱奶茶會更有風味。服務方面2位阿姐態度相當親切,上菜時會講:"阿dee/阿妹,開餐咯"見我影相又講:"係咯,影相話比多d人知呢度d豬扒好食啦,你食過下次會再黎食架喇" =p 雖然呢度環境的確係水準以下,但相信我會再黎呢個熟食中心試埋其他大

雖然呢度環境的確係水準以下,但相信我會再黎呢個熟食中心試埋其他大排檔lu。
2007-01-03 9 瀏覽
行過海防道街巿,啱啱tea time,走入去嘆杯先...上次食過文記嘅雜扒飯,今次試埋隔籬嘅招牌豬扒先...豬扒治烘底加熱華田,夠晒數..包烘得有D過燶,亦唔係厚切,扣分;豬扒醃得味好鹹,且靱,好明顯之前係冇搥鬆,枉自稱為招牌貨,跟王萍記及新景園嘅出品相差十萬八千里la..華田落得太多糖,甜到漏,飲咗半杯就棄權嘞...冇下次...
行過海防道街巿,啱啱tea time,走入去嘆杯先...

上次食過文記嘅雜扒飯,今次試埋隔籬嘅招牌豬扒先...

豬扒治烘底加熱華田,夠晒數..

華田落得太多糖,甜到漏,飲咗半杯就棄權嘞...

冇下次...
2006-11-22 13 瀏覽
海防道街市熟食檔,只幫襯過德發。早上8點正,冇道理食牛丸,加上佢冇開,所以過檔黎呢度食早餐。多士,煎蛋腸仔米粉,熱檸水,好似叫早餐a。多士微燶,脆脆的,全餐最好係佢。腸仔米粉,腸仔凍冰冰,煎蛋普通,米粉超鹹,檸水最甜,唔知道佢會加埋糖,真係........甜到上心口。經上次早餐之後,俾多次機會佢,始終人家出名既係豬扒,所以lunch點左一個豬扒米。經炸過既豬扒,好香,加上已切件,減少麻煩,肉質幾有"咬口",其實係我鍾意既口感,味道有d甜甜地,幾好味。米粉,比上次正常,雖然都係偏鹹,不過已有進步。服務,其實真係幾好,因為兩次老闆都好nice,原本最俾笑臉,可惜俾第一次既visit拉低分數。

2006-11-21 9 瀏覽
聽講華香園d豬扒同雞翼好好味~琴日終於同fd去左試!!嗌左豬扒米同雞翼通粉果然真係掂喎!!~豬扒同雞翼都好入味.d豬扒另上同切好哂..好方便..一咬落去仲有d汁出黎架...而d雞翼熱辣辣,脹卜卜!可愛又好味^^o係其他地方食唔到e種味!!~仲叫左杯奶茶飲...好香好滑!食完人都開心d!!仲有老闆好nice好可愛!!又有禮貌!值得推介!!
聽講華香園d豬扒同雞翼好好味~
琴日終於同fd去左試!!
嗌左豬扒米同雞翼通粉
果然真係掂喎!!~
豬扒同雞翼都好入味.
d豬扒另上同切好哂..好方便..
一咬落去仲有d汁出黎架...
而d雞翼熱辣辣,脹卜卜!可愛又好味^^
o係其他地方食唔到e種味!!~
仲叫左杯奶茶飲...
好香好滑!
食完人都開心d!!
仲有老闆好nice好可愛!!又有禮貌!
值得推介!!
2006-09-16 43 瀏覽
海防道街市有幾間茶檔,除了發興,這裡的豬扒也是秘製的,不過兩檔都吃過,都只是一般,比起好的,還有一段距離。來就是因為佢大大隻字標題著「秘製豬扒」,自己都算是煮了豬扒廿幾年,又試試是何方「秘製」咁犀利,就要了碗豬扒丁加杯啡走少甜。這裡麵有麵上,豬扒另碟再上,不為其他,純粹因為豬扒炸不及而已。豬扒有兩塊,亂刀直切,成條狀。吃落肉質頗「結實」,明顯地沒有錘鬆豬扒才醃,雖然是雪藏的,但也太實,還是炸熟上檯,更結實。味道有點甜,應是下了麵醬來醃,不算很好。丁麵加味精湯,味道不會偏差得很遠。咖啡麻麻地,叫了少甜也幾甜。得兩位伙記,又煮食又招呼,當然人手是不足。得兩個爐頭,當然吃的要等一等了。不過公仔哥哥態度是很好的,收錢時連道「多謝晒」,所以雖然不喜歡吃這裡的豬扒,感覺還是不差。熟食中心的茶檔,環境是可以想像的,不會太意外。埋單29蚊,不貴但應不會有下次。

2006-07-16 11 瀏覽
o係一個遮都吹反既早上入o左呢個臨時熟食市場;兜o左個圈,坐o係中間- 是因見到藥煲茶啡。徘徊o係咖央多同新野之間,最後「選擇」o左後者(原來呢檔無咖吔)。熱奶茶唔記得走甜- 佢幫你落埋糖。茶味濃,茶奶糖比例o岩,只是因自己不慣奶茶甜(因為D 麵包多士料通常已可「彌補」有關甜味),覺口渴。其實海防道熟食檔,做得茶記就自然有新野- 所以無從稽考誰是雞誰是蛋。所謂「新野」,大概係混醬鮮油麵包皮多士:呢檔用一層花生醬蓋一層占做混醬,再加件鮮油;有D 塘口會用兩、三件鮮油,小妹略嫌過多- 一件我都係試完一啖就撥走佢。果然,加埋甜熱奶茶,體力充沛之餘,仲渴上加渴。今日仲有好多「朋友」陪我食早餐,真係「開心」。

今日仲有好多「朋友」陪我食早餐,真係「開心」。
2006-07-03 17 瀏覽
以前去親海防道街市都係去食牛丸河0既.有次誤打誤撞走0左去華香園, 見個個都食豬扒, 就叫0左碟豬扒炸菜飯$25.上菜時, 老板娘先上0左碟有炸菜0既飯, 心諗又會比白飯人0地食住先0既. 等0左一分鐘, 遵肉到0拉...一碟切晒條0既豬扒, 我估大概有2塊大過心掌0既, 咬落去有小小甜, 最重要係0的豬扒非常淋, 一0的都唔un.講到而家, 我真係想聽日中午再去食...仲有老板同老板娘好好禮貌, 令你好似係屋企食飯0甘.
以前去親海防道街市都係去食牛丸河0既.

等0左一分鐘, 遵肉到0拉...

講到而家, 我真係想聽日中午再去食...

仲有老板同老板娘好好禮貌, 令你好似係屋企食飯0甘.
2006-01-16 12 瀏覽
有次見到一對男女隨便坐下一張枱想食牛丸粉, 跟著立刻走位, 說要坐番華香園那邊才可以叫他們的奶茶飲, 如果唔係好似上次咁冇得飲華香園d茶! 德發個伯伯立即搭嘴說是, 要坐番o個邊先得架!好奇心驅使下, 便到此下午茶。要了奶醬多及熱奶茶。奶茶: 果然好飲, 沒有茶澀味, 香且滑, A 級多士: 大約1吋厚, 面香脆而入軟雖然周圍環境不太清潔, 但食物不錯。

好奇心驅使下, 便到此下午茶。要了奶醬多及熱奶茶。

奶茶: 果然好飲, 沒有茶澀味, 香且滑, A 級
多士: 大約1吋厚, 面香脆而入軟

雖然周圍環境不太清潔, 但食物不錯。
2005-11-19 23 瀏覽
同朋友凳腳, 先來食個飯, 再去作戰. 第一次來這街市吃, 平時只睇見花檔, 唔見食肆, 原來仲要一直入, 都幾隱蔽. 以為吃德發牛丸, 原來朋友是帶我來吃豬扒麵. 朋友說這裡的豬扒和雞翼好吃, 我們便叫了一個秘製豬扒麵和雞翼麵. 麵先來, 料隨後上, 因為都是即炸的. 麵是出前一丁, 不過湯了鹹少許, 豬扒甜甜的, 味道可以, 不過肉質一般, 個人覺得不算特別. 雞翼就炸的脹卜卜, 都幾好味, 但只得3隻. 唔多來大排檔, 但都真係幾有風味的.

唔多來大排檔, 但都真係幾有風味的.