2016-11-25 157 瀏覽
去到大圍,天氣開始轉涼,想吃點熱一點的食物。去到這間,看見有粢飯,便試試!中伏!心情下沉,連影相也忘了!凍凍的粢飯,還要是用白米多,所以沒有QQ的感覺😰,很少肉鬆,很少炸菜⋯油炸鬼的質素更不用說,價值$12。真的吃不下去😔後來唯有再去一間粥麵店吃粥,終於暖暖的!竟然見到華輝的職員去買油炸鬼。聽見粥店的職員説:「她買十條,揀些靚D俾佢啦」另一位說:「唔駛㗎,佢話過都唔係佢食,唔駛咁靚!」😳我聽到,嚇了一跳!食物是滋養人的生命,那怕是串魚蛋,也可以令人很滿足!做食物可以用心一點吧!
食物是滋養人的生命,那怕是串魚蛋,也可以令人很滿足!
做食物可以用心一點吧!
2016-11-21 263 瀏覽
華輝~ 自開業後一直都常於光顧一來手撕雞滑二來味道不會過鹹曾經試過一些店,鹹跟辣遠遠蓋過了雞的味道不過一直都係買手撕雞飯,見近期大家都推手撕雞腸粉又試下啦~~~~份量都足夠的,最愛的是麻醬不太稠辣味亦都搭配得宜腸粉軟滑,唔會有粉漿的味道是可以ENCORE 的選項 但對於大食信義妹來講當午餐就可以晚餐就要加碼啦~~~ 哈哈哈
華輝~ 自開業後一直都常於光顧

一來手撕雞滑

二來味道不會過鹹

曾經試過一些店,鹹跟辣遠遠蓋過了雞的味道

不過一直都係買手撕雞飯,見近期大家都推手撕雞腸粉

又試下啦~~~~

份量都足夠的,最愛的是麻醬不太稠

辣味亦都搭配得宜

腸粉軟滑,唔會有粉漿的味道

是可以ENCORE 的選項

但對於大食信義妹來講當午餐就可以

晚餐就要加碼啦~~~ 哈哈哈
2016-11-16
3 分鐘 (外賣自取)
午餐
2016-11-21 138 瀏覽
為左食可以去到幾盡呢…今次由旺角坐巴士去大圍為左食 手撕雞腸粉 $28大約7點多去到這裡,好彩吾多人,大約十多人吧…想食 陳皮魚蛋 但又賣晒,唯有下次吧!~我地只叫左手撕雞腸粉(叫左小辣),佢地仲有飯和台式飲品選擇。等左大約10分鐘就有得食,手上的裝置都響起了一開見到勁多雞喎,醬汁都勁多添….食左腸粉先,味道普通又吾覺好薄身之類, #手撕雞 講真正常吾太差,起碼食落都有雞軟熟感,吾會一口雪味又鞋的感覺。加上自家制麻醬一起真的食都吾錯,但我叫的小辣係完全一點也感覺吾到。講真未至於報導講到咁好味道,有點失望

10 分鐘 (堂食)
2016-11-19 130 瀏覽
呢日收咗工嚟買手撕雞腸粉食,都有唔少人排隊,大約等半個鐘先有得食。28蚊一份,雞同腸粉嘅份量都唔少,比例大約一比一。我哋要咗bb辣都比想像中辣。麻醬幾香濃嘅,腸粉好滑,可惜雞係鞋嘅,呢一點比較失望。
2016-11-18 225 瀏覽
星期五食晏時間,來會一會這間被媒體吹捧的手撕雞腸粉,5一6人排隊,即叫即做,落單後拎住個高科技電子籌碼牌,前後等5一10分鐘到,再一手取走外賣盒一手付錢$28.不設堂食,只有外賣,大家都細心等係,我比多$10,店員好老實比番我。拎到附近診所一面等一面食。腸粉勝在熱辣辣,其實不算特別滑,雞算嫩滑,可惜其中見到雞皮的毛孔有小小呈黑色有末請潔淨小小汚詬,而且雞油混合芝麻醬實在油膩,本身芝麻己夠香,雞油是多此一舉,加上味道太過咸,要狂飲水。叫做試過一次就己夠啦。
拎到附近診所一面等一面食。
叫做試過一次就己夠啦。
2016-11-18
5 分鐘 (堂食)
午餐
當只有一個人吃飯,又不想煮時,就會回家時順便買些小食,華輝的手撕雞腸粉是我近期最常的選擇。曾有懷疑過這個配搭會不會有點怪,但原來兩者配合度還不錯呢。這個手撕雞腸粉,走辣小辣我都吃過,個人偏好小辣的。走辣的麻醬的味道較出,小辣的會較惹味。不得不說,他們自家制的麻醬真的很香。他們的手撕雞算是做得不錯,很香也夠味,雞肉也不會太老,份量不少,腸粉也真夠滑,作為小食或偶爾用來填肚也是蠻適合的。不過就是等太久了,還好現在換了個取餐形式,店員會給客人一個電動取餐牌,可以取餐時會震動,等取餐期間可以附近走走,方便不少。

20 分鐘 (堂食)
2016-11-16 2278 瀏覽
早前看到雜誌介紹,有事到沙田,當然抽空到大圍試試啦。未到門口巳看到一條長長的人龍,不用多問就過去排隊,再叫老婆看看是否應該排這條隊;原來我們排的隊是作落單用途的,見人客好像落完單後,手裡多了一部機器;原來是當食品可以取時,侍者就會按照盒面上的號碼按動機器(也就是你手中機面的號碼),你拿著的那機器就會發出震動及閃光,你就可以到櫃面取食物及負錢了,真係幾方便,又不用另多一條取食物的長人龍。排隊其間,看到食店為方便人客落單過程,已詳細的說明方法、什麼辣度、見意及落單重點,店主認真細心。未排到,當然要看看還有什麼可以試,本來想叫杯豆漿,但奈何已一早沽清。最後選擇了一盒小辣及一盒唔辣的手撕雞腸粉、陳皮魚蛋及新鮮燒賣。(可惜陳皮魚蛋放在底看不清楚)陳皮魚蛋~應該是製造魚蛋時巳加入陳皮,因只食其味,而不見其外貌;陳皮味濃郁,爽口彈牙,值得一試。新鮮燒賣~這個應該是交貨來的,沒有什麼特別,下次可以不用再叫。手撕雞腸粉~雞肉嫩滑,但味道就沒有想像中出色,和雞絲粉皮的雞絲相似,主角竟然係麻醬及腸粉,又因腸粉沒有加入大量防腐劑,所以腸粉比一般坊間的都要軟滑,但保質期限就會相對變短,真是魚與熊掌不可兼得,看你
早前看到雜誌介紹,有事到沙田,當然抽空到大圍試試啦。

陳皮魚蛋.燒買
手撕雞腸粉~雞肉嫩滑,但味道就沒有想像中出色,和雞絲粉皮的雞絲相似,主角竟然係麻醬及腸粉,又因腸粉沒有加入大量防腐劑,所以腸粉比一般坊間的都要軟滑,但保質期限就會相對變短,真是魚與熊掌不可兼得,看你要怎麼選擇。
手撕雞腸粉
不可不說,就是它的麻醬是用傳統古法石磨製作而成,一打開就聞到濃濃的芝麻香味,真是和一般的相差非常遠,未試過的,建議你真係要去見識一下。
2016-10-29
45 分鐘 (堂食)
  • 陳皮魚蛋
2016-11-13 170 瀏覽
早前被Facebook洗版既手撕雞腸粉我終於都食到喇,,,,,,o係Facebook齋睇相就已經覺得好吸引~不過奈何大圍呢個地方對於我呢個將軍澳人泥講有點遠, 一直都未有動力長佂去食佢!!咁o岩公司有個Training 要去大圍度參觀, Yeah!!o岩哂**當日我去到既時候大約係中午12:45pm, 學生未放lunch, 所以唔算話好多人,,,,,等左5分鍾左右就有喇!!我嗌既係BB辣,,,,,雞肉既份量好多, 同腸粉既比例剛好,,,,,雞肉咸香無骨, 啖啖肉~芝麻醬好香, 加埋辣汁真係超惹味***熱食已經覺得好正, 相信凍食又會係另一番風味,,,,下次再去大圍一次要再去食呀!!!嘻~

o係Facebook齋睇相就已經覺得好吸引~

咁o岩公司有個Training 要去大圍度參觀,
Yeah!!o岩哂**

等左5分鍾左右就有喇!!

我嗌既係BB辣,,,,,
雞肉既份量好多, 同腸粉既比例剛好,,,,,

雞肉咸香無骨, 啖啖肉~

芝麻醬好香, 加埋辣汁真係超惹味***

熱食已經覺得好正, 相信凍食又會係另一番風味,,,,

下次再去大圍一次要再去食呀!!!嘻~
2016-10-20
5 分鐘 (外賣自取)
一盒本來寂寂無名的手撕雞因為「果籽」的報導而鬧得滿城風雨食客由街頭排到街尾🎉🎉 我又點會唔試下最出名既我都order左,一盒小辣手撕雞腸粉,一盒手撕雞飯,一罐冰紅茶,醬汁及辣椒分開另上(影得清楚d丫嘛!)✨媒體報導✨顧言之有用,但人潮會否散去,還是越儲越多客?往往就靠食物本身的質素。吃這手撕雞最大竅門是「即叫即食」,讓還帶蒸氣的腸粉與醬汁真正混在一起,好好品嚐雞嫩腸粉滑的效果。不得不提其辣椒,很夠辣,是愛辣人士的喜訊😛😛 對我來說,無論是飯還是腸粉,手撕雞份量都是很多(但大家可自行看圖判斷一下)😛記得看我下面既hashtags #即叫即食 #番叮無咁好食 #啖啖肉 #多d汁 #小辣椒 #好豐富 #28蚊物超所值
一盒本來寂寂無名的手撕雞
因為「果籽」的報導而鬧得滿城風雨
食客由街頭排到街尾🎉🎉 我又點會唔試下
手撕雞+醬汁+飲品
✨媒體報導✨顧言之有用,但人潮會否散去,還是越儲越多客?
往往就靠食物本身的質素。

吃這
手撕雞
最大竅門是「即叫即食」,
不得不提其辣椒,很夠辣,是愛辣人士的喜訊😛😛

記得看我下面既hashtags

2016-11-01
5 分鐘 (外賣自取)
手撕雞+醬汁+飲品
  • 手撕雞腸粉
2016-11-08 391 瀏覽
終於試左近期起大圍好出名<手撕雞腸粉>呢到芝麻醬是店自家制,賣點之一,難怪一打開個盒就聞到咁重芝麻香 (有誠意) ! 手撕雞有少少咸香(相信有醃過)腸粉就唔算好特別如果唔趕時間,可以一試~ (我今次星期日中午4點到,等左15分鐘,價錢$28一盒)
終於試左近期起大圍好出名<手撕雞腸粉>

手撕雞有少少咸香(相信有醃過)

腸粉就唔算好特別
2016-11-06 438 瀏覽
踩個單車入到黎大圍試試呢個朋友叫我評評嘅華輝小食手撕雞腸粉 。10點幾黎到都要等成20分鐘先有得食,其實已經好肚餓。嗯,結論就係手撕雞 加 腸粉 囉。即係普通嘅手撕雞 無雞味 無咩味 加普通嘅腸粉 粉皮厚 得個面有麻醫味。可以自選辣度,BB辣就有少少辣咁囉。如果唔係等咗咁耐,否則唔會咁失望。
10點幾黎到都要等成20分鐘先有得食,其實已經好肚餓。
如果唔係等咗咁耐,否則唔會咁失望。
2016-11-05 194 瀏覽
最近上網見到介紹手撕雞腸粉,好似好正,今日經過大圍試試佢。晏晝時間都好多人排隊,等左十幾分鐘。落完單店員會俾個牌,有得食就會響,估唔到小食店都咁先進。賣相唔錯,麻醬係香嘅,但食落好淡,豉油都冇咩味,點左 bb辣,先叫有啲味。腸粉不過不失,都算滑。之前見有人話手撕雞有骨頭,好彩我嗰盒無骨頭,啖啖肉,手撕雞尚算嫩滑。可能上網講得好好食,期望過高,有少少失望。
可能上網講得好好食,期望過高,有少少失望。
外賣自取
1K
2016-11-03 324 瀏覽
下午3點半左右排隊,還是等了差不多20分鐘,雖然排隊後得到一個會響會震的提示牌,但大部分人都不會走開。手撕雞腸粉 $28老實說比想像中一般。手撕雞份量有點少,腸粉份量ok。雞肉尚算嫩滑但味道基本上就是全盒都只吃到麻醬味…腸粉一般滑,有點結實基本上是將兩種不太相關的食物混在一起,雞肉還雞肉,腸粉還腸粉。沒有覺得特別出色,普普通通…見到網上某些照片份量有點不一,我這盒整體兩人吃還是足夠。如果我專程來會有點失望,還好是順道試試。
下午3點半左右排隊,還是等了差不多20分鐘,
雖然排隊後得到一個會響會震的提示牌,
但大部分人都不會走開。

手撕雞腸粉 $28
手撕雞腸粉
老實說比想像中一般。

手撕雞份量有點少,腸粉份量ok。雞肉尚算嫩滑
但味道基本上就是全盒都只吃到麻醬味…
腸粉一般滑,有點結實
基本上是將兩種不太相關的食物混在一起,
雞肉還雞肉,腸粉還腸粉。
沒有覺得特別出色,普普通通…
見到網上某些照片份量有點不一,我這盒整體兩人吃還是足夠。

如果我專程來會有點失望,還好是順道試試。
2016-10-30
20 分鐘 (堂食)
下午茶
2016-11-01 333 瀏覽
踩完單車途經此地.. 就見到呢間小食舖排晒長龍.. 好奇底下就行過去睇喇.. 認真講望到條龍都怕怕.. 哈哈.. 不過見咁多人食手撕雞腸粉.. 有人仲幾盒咁買.. 於是自己都排埋一份堅決要試下.. 不過唔好以為落左單就唔洗等呀.. 之後有個電子牌取食物.. 好in下好少見小食舖用到.. 最後為左呢盒腸粉等左成半粒鐘先有得食.. 等左咁耐見到實物確實係流口水嘅.. 一打開盒就有芝麻醬香味.. 其實一早已調好個醬汁不用自己落.. 但食落都覺得幾好味不用再加.. 雞肉幾滑.. 但腸粉普通.. 順帶一提盒腸粉係有辣度可以揀.. 我係辣妹就當然揀左個中辣試試啦.. 其實盒腸粉主要勝在個醬汁吸引..
2016-10-30
35 分鐘 (外賣自取)
2016-11-01 260 瀏覽
爆紅手撕雞今日特登坐火車去試一試麻醬係老闆自制手磨排隊排左15分鐘見咁多人應該都值得去等之後到我點餐就叫我等一等,已經留意到身邊既人都等左好耐😬😬😬到我點餐就點左個手撕雞腸粉同一個飯糰手撕雞腸粉真心係失望😧😧😧推介得咁勁唸住都5好味都會特別,但無相像中咁好食腸粉無特別,汁醬就係麻醬滑係好滑但味道都幾淡5夠味,唔值得去等咁耐😵😵😵點餐都15分鐘up等餐又30分中up,都等左咁耐就等多陣,其實見到佢係張枱到又5汁餐仲依為等個飯糰,5埋去問都5同我講無飯糰😠😠,都算,仲要d汁流曬出黎,點食啦之後個老闆都算好幫我去換但就無醬油真心失望,亦唔值得去等咁耐
爆紅手撕雞

今日特登坐火車去試一試
麻醬係老闆自制手磨
排隊排左15分鐘見咁多人應該都值得去等

到我點餐就點左個手撕雞腸粉同一個飯糰

之後個老闆都算好幫我去換但就無醬油

真心失望,亦唔值得去等咁耐
2016-10-31
45 分鐘 (外賣送餐)
$28 (宵夜)