餐廳: 華星冰室 (克街)
資訊:

2010-08-07 15 瀏覽
荼餐:炒蛋:唔夠澳牛咁有奶味多士:唔夠多牛油....叉燒通:華星既叉燒好味過澳牛,但湯就咸左少少凍奶荼:夠大杯,good!!環境/服務:比澳牛好好多...起碼唔會吹你走,又唔會吹人落單
荼餐:

炒蛋:唔夠澳牛咁有奶味

多士:唔夠多牛油....

叉燒通:華星既叉燒好味過澳牛,但湯就咸左少少

凍奶荼:夠大杯,good!!

2010-08-07
2010-08-06 11 瀏覽
不外如是jei 唔值得特登去炒蛋係好食多士熱烘烘 叉燒意普通到普通 其實多士只要熱 烘到唔會太燶 就會好好食嫁啦 普通茶餐廳都做到炒蛋夠滑 係正叉燒意真係好淡 無咩味道好在同男友 share 一個常餐 叫兩個就浪費我quota常餐 $28 +2 凍飲
不外如是jei 唔值得特登去

好在同男友 share 一個常餐 叫兩個就浪費我quota
常餐 $28 +2 凍飲
2010-07-21
2010-08-04 52 瀏覽
去年試過澳洲牛奶公司的馳名炒蛋後,也想回味一下,聽聞華星的也不弱,近近地來試試。約十一時來到,想吃午餐,侍應說現在是吃早餐,就兩份早餐吧。食物也是以超速送上,因為冷氣超凍,快快手留影就要開餐了。火腿通粉:其實就是普通的火腿通粉。炒滑蛋:不是經常吃炒滑蛋,也不懂和巳印象模糊的澳牛滑蛋比較,只是覺得有一定水準,又香又滑。牛油多士:多士也烘得剛好,配上滑蛋好吃。奶茶:能有港式茶餐廳的水準,茶味夠也頗滑。室內冷氣超級凍,和室外氣溫相差甚遠,後來在門外看見餐室的玻璃甚至滴出水來。如果在酷熱天氣,要注意一出一入的溫差呀。為甚麼呢?難道橋唔怕舊……服務良好,侍應會主動為顧客調位到不那麼凍的座位。
約十一時來到,想吃午餐,侍應說現在是吃早餐,就兩份早餐吧。
食物也是以超速送上,因為冷氣超凍,快快手留影就要開餐了。
火腿通粉:其實就是普通的火腿通粉。
牛油多士:多士也烘得剛好,配上滑蛋好吃。
奶茶:能有港式茶餐廳的水準,茶味夠也頗滑。
為甚麼呢?難道橋唔怕舊……
服務良好,侍應會主動為顧客調位到不那麼凍的座位。
沒有特別
炒滑蛋出色
多士也好吃
港式熱奶茶
2010-05-06
$24 (早餐)
炒滑蛋出色
多士也好吃
港式熱奶茶
  • 炒蛋多士
  • 奶茶
I saw many recommendation of this cafe before and the name of the cafe also attracts me to try it. I went to there with my friend. I like their interior design which shows their character. There is many華星 signers' poster with autography.I ordered a regular set, which includes fries egg with toast and beef paste. I don't like the egg which is too wet and without any egg taste. One famous thing of the cafe is using Japanese milk to cook with egg, but I don't think there is any special.For beef pas

For beef paste, I think it is too soft. The taste of soup is ok, but nothing special.

This cafe is nothing specail comparing with other old HK style cafe. I feel puzzle why they have so many recommendation.
2010-07-23
5 分鐘 (堂食)
2010-08-03 19 瀏覽
蛋多士一直係我在這幾年的至愛, 由天橋底食至澳牛, 再到華星. 老實說, 仍未有華星出現時, 真的對澳牛又愛又恨.愛她的食物, 但恨她的服務態度.到了華星的出現, 初時以為可以找到稱心的茶記了.但當嚐過數次後, 發覺其食物的質素每況愈下, 那就算有再好的服務態度, 也是徒然了.上星期日再次到訪, 發覺炒蛋淋淋的, 一些咬口也沒有.而且食物的份量, 明顯地比之前少了.就她們的價錢巳經不算便宜, 現在還縮小了份量, 那等於加了價. 有點兒不值呢.華星的明星效應十分成功. 但要知道路遙知馬力, 日久見人心.身為食客的我, 真的希望她可以改進.

老實說, 仍未有華星出現時, 真的對澳牛又愛又恨.

愛她的食物, 但恨她的服務態度.

到了華星的出現, 初時以為可以找到稱心的茶記了.

上星期日再次到訪, 發覺炒蛋淋淋的, 一些咬口也沒有.

而且食物的份量, 明顯地比之前少了.

有點兒不值呢.

華星的明星效應十分成功.
但要知道路遙知馬力, 日久見人心.
身為食客的我, 真的希望她可以改進.
2010-08-01
2 分鐘 (堂食)
2010-08-03 11 瀏覽

老實說, 仍未有華星出現時, 真的對澳牛又愛又恨.

愛她的食物, 但恨她的服務態度.

到了華星的出現, 初時以為可以找到稱心的茶記了.

上星期日再次到訪, 發覺炒蛋淋淋的, 一些咬口也沒有.

而且食物的份量, 明顯地比之前少了.

有點兒不值呢.

華星的明星效應十分成功.
但要知道路遙知馬力, 日久見人心.
身為食客的我, 真的希望她可以改進.
2010-08-01
2 分鐘 (堂食)
2010-08-01 14 瀏覽
去完電腦城,買個外賣返屋企試下叫左蛋治同奶油豬蛋治既炒蛋味道似"蝦仁炒蛋"既蛋味牛奶味欠缺同佐敦正牌味道差好遠基本上掩埋對眼,一食就分得出 奶油豬仲死,濕淋淋一味得d煉奶味始終都係正牌好呢間有待改善
去完電腦城,買個外賣返屋企試下

叫左蛋治同奶油豬

蛋治既炒蛋味道似"蝦仁炒蛋"既蛋味
牛奶味欠缺
同佐敦正牌味道差好遠
基本上掩埋對眼,一食就分得出

奶油豬仲死,濕淋淋
一味得d煉奶味

始終都係正牌好
呢間有待改善
2010-07-17
5 分鐘 (外賣自取)
2010-08-01 16 瀏覽
星期日大概11點9到。唔洗等位,但係除左早餐外冇乜野可以揀。早餐揀左火腿通+炒蛋多士+凍奶茶。另外加多個奶油豬。隻蛋幾好食,但係比預期中差。炒得老左少少,唔夠滑。 自己買隻靚北海道蛋黎炒可能重好食。多士夠厚,ok!火腿通略鹹,凍奶茶屬普通茶餐廳水準。奶油豬更加完全唔掂。個包變晒形,都唔知係咪求其比d買剩既豬仔包我! D奶又流到成個包都係,食完成手黏糊糊, 沾滿奶!。味道亦一般,不夠鬆化。整體黎講勁失望!既然specify左淨係做蛋、通粉、豬仔包等幾樣招牌菜,起碼呢幾樣野要做好去囉!! 如果唔抱有期望當普通茶餐廳食既話就ok,特登再去食就真係no way 啦~

早餐揀左火腿通+炒蛋多士+凍奶茶。另外加多個奶油豬。

隻蛋幾好食,但係比預期中差。炒得老左少少,唔夠滑。
自己買隻靚北海道蛋黎炒可能重好食。多士夠厚,ok!

火腿通略鹹,凍奶茶屬普通茶餐廳水準。

奶油豬更加完全唔掂。
味道亦一般,不夠鬆化。

炒蛋+多士
火腿通
奶油豬
2010-07-31 10 瀏覽
放工經過, 想搵D野醫肚, 行到華星附近, 又一直都未試過, 見唔係好多人咪諗住試下啦, 唔試由自何, 一試就火到黎, 本身已經少選擇啦, 見佢有個常餐, 就諗住要個常餐, 叫杯菠蘿冰飲下, 點知D侍應, D咁既服務態度真係不得了, 一句唔得, 跟住就有佢講冇我講,,,真係離晒譜
2010-07-31
幹淨茶餐而已早餐時段再訪華星。這裡出了名,9:10am時段,訪客已很多呵。早餐沒有選擇,只有火腿通粉,多士煎蛋或炒蛋,再加上咖啡或奶茶。多士烘得"過膿",炒蛋腍腍的,火腿通粉presentation好-干淨。味道就是咸了些。叫奶茶時才發現他們不是用其標榜的北海道3.6牛奶冲的,伙記說是用花奶冲的。問道可加錢轉飲牛奶嗎?他說不可以!
幹淨茶餐而已
早餐時段再訪華星。
這裡出了名,9:10am時段,訪客已很多呵。
多士烘得"過膿"

問道可加錢轉飲牛奶嗎?他說不可以!

over baked toast!
2010-07-31
$24 (早餐)
2010-07-29 18 瀏覽
岩岩行完書展 , 行到對腳都無咩力 ,所以就拿拿臨同朋友一行人諗住搵間好既餐廳食返餐好既 ,跟住上 openrice 睇一睇 , 見到話華星冰室唔差 ,所以就一齊決定行過去試下 .睇 d 食評話 , 個炒蛋餐好好食 ,所以一去到唔洗諗啦 , 就叫個炒蛋餐 .$ 28 = 火腿炒蛋 , 一杯凍飲 , 牛肉通 / 叉燒通講真 , 我係抱住勁大既期望去食嫁 ...不過有少少令我失望 因為淨係得個炒蛋勁好食 , 而通粉 , 凍飲 , 呢 d 都無咩特別 不過 d 服務態度勁好 !! 要俾 10 個讚 總括黎講值得一試
岩岩行完書展 , 行到對腳都無咩力 ,
所以就拿拿臨同朋友一行人諗住搵間好既餐廳食返餐好既 ,
所以就一齊決定行過去試下 .

睇 d 食評話 , 個炒蛋餐好好食 ,
所以一去到唔洗諗啦 , 就叫個炒蛋餐 .

講真 , 我係抱住勁大既期望去食嫁 ...
不過有少少令我失望

因為淨係得個炒蛋勁好食
而通粉 , 凍飲 , 呢 d 都無咩特別

不過 d 服務態度勁好 !! 要俾 10 個讚

總括黎講值得一試
華星冰室 - 門面
餐牌
一杯凍飲 , 火腿炒蛋面包 , 牛肉通 = $ 28
2010-07-25
10 分鐘 (堂食)
餐牌
一杯凍飲 , 火腿炒蛋面包 , 牛肉通 = $ 28
2010-07-28 15 瀏覽
近排呢間店好受歡迎!!所以我都忍不住去試下!!服務不錯!效率很高!叫左個常餐食!一般般啦!....5覺得特別好食!不過環境不錯!
近排呢間店好受歡迎!!
所以我都忍不住去試下!!

服務不錯!
效率很高!
叫左個常餐食!
一般般啦!....5覺得特別好食!
不過環境不錯!
2010-07-24
2010-07-27 7 瀏覽
今天同朋友上完Seminar後, 正在盤旋我們的晚餐, 友人提議到華星餐廳, 據說食物是跟佐敦那一間很相似, 於是決定就算下著雨也願意從合和行到英皇試一試這間餐廳. 我們到餐廳的時候約8點幾, 裡面都好多人, 但都仲有位, 唔使等, 到咗大約9點, 已經有好多位, 不知道是否雨天的關係啦......所以我們坐了一嗰多小時都無人打擾我地, 對於我們來說是好事可以慢慢坐, 但就替這餐廳有點擔心..... 我們共點了以下食品:1) 黑松露炒蛋多士 ($30) - 蛋上面放了都算多的黑松露碎, 蛋炒得好滑, 多士都可以, 全部加埋一齊好Match, 好好味, 可能由於有黑松露的關係, 價錢就貴咗少少.2) 火腿多士 ($13) - 普通嘢, 無什特別3) 常餐 ($28) 牛肉通粉 - 由於餐牌上說明是選用清真牛肉, 所以一試, 牛肉OK, 但個湯同粉就唔得, 同佐 敦嗰間比差很遠 火腿反蛋多士 - 蛋煎得剛剛好, 表面唔會Over cooked, 中間仲滑滑地, 把火腿及蛋放在厚 多士上一齊食, 好好味, 比起佐敦嗰間
我們共點了以下食品:
可能由於有黑松露的關係, 價錢就貴咗少少.
2) 火腿多士 ($13) - 普通嘢, 無什特別
3) 常餐 ($28)
敦嗰間比差很遠

多士上一齊食, 好好味, 比起佐敦嗰間好味好多
熱奶茶 - 是店內推介, 仲話係選用北海道牛奶, 由於本人是港式奶茶忠誠Fans, 所以一定
要試下啦, 茶味OK, 但係唔夠滑, 有少少"鞋鞋地", 本人就唔多喜歡
4) 熱檸茶 ($14)

2010-07-27
  • 黑松露炒蛋多士
  • 火腿反蛋多士
2010-07-27 10 瀏覽
見得閒, 約左個 friend 去食新嘢, 睇下有咩特別.大約 9:30 去到, 都 full 哂, 等左大約 5 分鐘就有位喇.同個 friend 都係叫左一個早餐, 無咩特別嘢可以叫..唔....個旦幾好, 都似 jordon 既火箭餐廳, 個多士就唔係好熱, 個奶茶都係咁, 一般奶茶囉.下次可以去食冰, 又可以食豬仔飽....服務幾好, 不過可以好d!!用餐
見得閒, 約左個 friend 去食新嘢, 睇下有咩特別.

下次可以去食冰, 又可以食豬仔飽....

服務幾好, 不過可以好d!!用餐

2010-07-01
5 分鐘 (堂食)
$25 (早餐)
2010-07-27 13 瀏覽
試過一點去~~要 等十五分鐘都正常甘多的大廈的午飯時間如果可以一點半先去通常是不用等在店內主要食的都是常餐我中意食是牛肉意牛肉是清真做法是先放血先make炒egg+茶.........
試過一點去~~
我中意食是
牛肉意
牛肉是清真做法
是先放血先make
炒egg+茶.........
15 分鐘 (堂食)
  • 奶茶