2017-06-12 161 瀏覽
一直都想去試下睇下為何咁出名,今日終於抽到時間。去到等位等左10分鐘左右,等位同時會幫你落定單,節省左等食時間,不錯。同朋友叫左3個包share,招牌菠蘿包、炸牛油豬仔包伴碎蛋沙律、招牌蛋沙律多士。值得推介一試既係招牌菠蘿包& 招牌蛋沙律多士,菠蘿包貌相一般,不過味道方面值班加分!入面夾左塊菠蘿,所以食落去感覺不會太膩,感覺幾新鮮。招牌蛋沙律多士,多士做得薄薄的脆脆的。有機會,下次去會試佢個蕃茄麵
。有機會,下次去會試佢個蕃茄麵
2017-05-20
10 分鐘 (堂食)
  • 招牌菠蘿包
  • 招牌蛋沙律多士
2017-06-05 161 瀏覽
月頭出糧手頭又鬆啲 🤤 可以曳曳地放肆去!決定今日窮「包」華嫂,黎個全包宴!今次都係第一次食華嫂 😂 成餐一舊水有找真係好抵 🤤🤤🤤——————————————————————#招牌菠蘿包 $17菠蘿包入面夾住蕃茄、煎蛋、厚牛油,在鹹甜之間,成個味道好豐富好香,而且 size 大隻,抵食又好味 🤤#招牌芝士咸牛肉豬仔包 $19另一招牌之一,又芝士又咸牛肉,真係重口味之選,中意食濃味既朋友一定要叫,不過配上淡味既豬仔包,反而令成件事平衡返 🤘🏿#招牌蛋沙律多士 $20又係招牌又爆哂餡,蛋沙律永遠都係冇得輸,食極都唔飽特別開胃,啲沙律醬真係犯哂規 😂#鮮油奶多 $13最邪惡真係非鮮油奶多莫屬,啲牛油多到呀,都唔知有幾多塊 😂 好厚不過好吸引好香,配埋煉奶真係停唔到口,又好味又減到肥,何樂而不為 🤤#冰花奶茶 $20識飲就一定係飲冰花奶茶,呢到既奶茶本身都幾香,加埋醉冰花就比較快凍,而且飲到最尾都冇咩淡既味道,正既 😋——————————————————————#華嫂冰室元朗屏山坑頭村觀塘敬業街 55 號皇廷廣場 1 號舖
——————————————————————
#華嫂冰室
元朗屏山坑頭村
觀塘敬業街 55 號皇廷廣場 1 號舖
2017-06-03 578 瀏覽
之前華嫂淨係元朗店果陣已經聽聞過今日同妹去觀塘行開倉,順便可以試下華嫂😃3點幾下午茶時間,可能因為係平日,所以唔使等位,不過裡面都幾乎坐滿哂人今次試咗招牌菠蘿包,裡面有鮮油,煎蛋同蕃茄,個菠蘿包好新鮮,配埋鮮油好正,個人認為唔要蕃茄煎蛋仲正,下次都係食鮮油菠蘿算啦蕃茄雞翼豬扒通粉,齋望都覺得個湯好濃,食落真係好蕃茄,滷水雞翼同豬扒都入味都好腍冰花奶茶(少甜),睇到個menu就諗同凍奶茶有咩分別,之後問侍應,原來啲冰係碎冰,會無咁易溝淡啲奶茶!奶茶比例唔錯,碎冰令到奶茶好夠凍柑桔話梅,我妹話偏甜,走甜會好啲😅總括而言,很不錯,上餐快,味道不錯,下次再食
之前華嫂淨係元朗店果陣已經聽聞過

今日同妹去觀塘行開倉,順便可以試下華嫂😃

蕃茄雞翼豬扒通粉

冰花奶茶

柑桔話梅,我妹話偏甜,走甜會好啲😅
凍柑桔話梅

總括而言,很不錯,上餐快,味道不錯,下次再食
2017-06-01
蕃茄雞翼豬扒通粉
冰花奶茶
相信有好多人都聽過華嫂冰室 明星效應好勁哈哈襯住放假又有時間早上就黎華嫂食個早餐 朝早9點到達已經有好多人等位 要預多小小時間排 入座後我叫左個芫茜皮蛋豬潤牛肉米線 芫茜味道好重 皮蛋份量都幾多 牛肉同豬潤不過不失 不過我覺得價錢有啲略貴
相信有好多人都聽過華嫂冰室 明星效應好勁哈哈
2017-05-30 253 瀏覽
又在附近做嘢!想試呢間,可惜幾日都好多人,今日剛好閒日兼落雨,去到都要等15分鐘!入座坐返上次嗰張枱,因為落雨關係,雨簾遮蔽嘅位置比平日少,店員都事先講明會坐迫啲(有禮貌嘅!)咁大家都好有默契即時落單,唔好阻大家時間!鮮茄豬扒雞翼通粉($44)紅通通的湯底,好似食緊茄膏,酸酸地開胃,雞翼鹵的入味,雞肉嫩滑,豬扒肉鬆,有肉汁唔乾!通粉彈牙!好味!話梅柑桔($16)無耳玻璃杯上好熱!好濃嘅話梅同柑桔味,兩種味好夾!味道唔假!暖身最好以下嘅係同事食:招牌蛋沙律多士($20)同事比咗一件我試,多士香脆,芝士半溶味濃,蛋沙律唔多,酸酸地沙律醬加彈牙蛋白!好味!秘製雞翼米粉($25)香煎豬扒麵($25)皮蛋豬潤牛肉芫茜麵($41)芝士咸牛肉蛋豬仔包($19)食物真係唔錯!店員極勤快,食完就收碟(收之前有問一聲)做到勤快但唔會討厭!唔會覺得催促!(雖然明知會急住翻枱)大家識做食完就走!食物水準係唔錯,但如果要山長水遠揸車來、仲要等得耐嘅,我覺得唔值!

以下嘅係同事食:

秘製雞翼米粉($25)

香煎豬扒麵($25)

皮蛋豬潤牛肉芫茜麵($41)

芝士咸牛肉蛋豬仔包($19)

2017-05-13
15 分鐘 (堂食)
2017-05-29 161 瀏覽
元朗除左B仔涼粉,識食一定要食華嫂冰室本人住九龍,所以有小小遠🙈一泥到已經好多人排緊隊,但係今日係平日泥😑但係等左一陣都好快入到去黎到第一樣野緊係試下佢個招牌菠蘿包好有創意,鬆脆的菠蘿包夾著新鮮蕃茄和煎蛋,夾雜住甜酸鹹嘅味道蕃茄牛肉通粉蕃茄湯好足料,無稀釋,牛肉份量十足,會想飲洗啲湯食完咁多野,緊係要ORDER檸檬益力多好好味,好解渴,個人特別喜歡益力多雖然排左一陣,但係覺得抵食,再黎會反食招牌菠蘿包
元朗除左B仔涼粉,識食一定要食華嫂冰室
本人住九龍,所以有小小遠🙈

黎到第一樣野緊係試下佢個招牌菠蘿包

蕃茄牛肉通粉
蕃茄湯好足料,無稀釋,牛肉份量十足,會想飲洗啲湯

食完咁多野,緊係要ORDER檸檬益力多
好好味,好解渴,個人特別喜歡益力多

雖然排左一陣,但係覺得抵食,再黎會反食招牌菠蘿包

• 招牌菠蘿包
  • 檸檬益力多
2017-05-15 208 瀏覽
超火紅的華嫂冰室當然是想去好久了啦 這次終於找到1個機會去瞧1瞧到底火紅程度到那裡唷這次來到的時候大概是下午 排隊的人潮卻沒有減低的意思喔 大家都排在店的外面等待著 先看MENU先點餐終於在等了1個多小時之後能入座了 坐下來東西就會立馬上桌 剛剛點的菠蘿包和凍奶茶就出現在眼前了招牌菠蘿包是這裡必點的東西 那當然要來嚐嚐囉 菠蘿包剖開1半裡面夾了荷包蛋 番茄片和牛油咬下去的時候要把它們都1起咬 哇塞 雖然全部都是很普通的食材 但是加在一起就是份外的美味啊蛋汁還會流出來喔 跟麵包融合在1起 這樣吃菠蘿麵包真的是太幸福了接下來再來喝1杯冰凍的奶茶 茶味很濃 喝下去超滿足 這樣配的下午茶真的想天天都吃啊!怪不得這裡會這麼火紅,果然是要長途跋涉的來到這裡啦!

怪不得這裡會這麼火紅,果然是要長途跋涉的來到這裡啦!
2017-03-25
60 分鐘 (堂食)
2017-05-11 681 瀏覽
去之前因爲聽左身邊嘅人話要排好耐隊好串,入去前落單,無得反叫。所以我準備好囇叫咩。點知去到唔洗排隊,仲要個姐姐主動叫我地坐入去有冷氣,好開心。首先我地叫左話梅柑桔同冰花奶茶依2杯都好正,咁熱嘅天氣真係飲完透心涼奶茶味比平時餐廳濃3倍,話梅柑桔融曬d冰仲好甜好味招牌菠蘿包一定要食,夾住蕃茄蛋真係好正好match招牌咸牛肉好濃味豬扒雞翼通,蕃茄味超濃,雞翼好濃仲有豬扒都不得了,但我個人就偏愛中環勝xx多d整體黎講菠蘿包配冰花奶茶必食

首先我地叫左話梅柑桔同冰花奶茶
依2杯都好正,咁熱嘅天氣真係飲完透心涼
奶茶味比平時餐廳濃3倍,話梅柑桔融曬d冰仲好甜好味
話梅柑桔  冰花奶茶

招牌菠蘿包一定要食,夾住蕃茄蛋真係好正好match

招牌咸牛肉好濃味
招牌咸牛肉蛋

鮮茄雞翼豬扒通

整體黎講菠蘿包配冰花奶茶必食
話梅柑桔  冰花奶茶
招牌咸牛肉蛋
鮮茄雞翼豬扒通
2017-05-06 264 瀏覽
華嫂冰室一直很出名,終於有機會入嚟食佢喇!去的時候是中午時分,已經有很多人在門口排隊。拿了飛之後,有位姨姨幫我地落單,然後就等待入座。等了大半個小時,終於有得入去食了!!鮮茄豬扒雞翼通粉 $40蕃茄湯不夠濃郁,但有很多蕃茄粒。豬扒有兩塊,雞翼也有兩隻,還有些生菜,十分足料! 以40蚊來說是相當花算的!而碎蛋沙律多士,它的碎蛋十分之好味,很有衝動想問他們如果製作的 環境坐得比較逼,沒有冷氣,所以夏天會很熱。員工態度說話比較大聲和心急,可能是因為長期很多人的關係。
華嫂冰室一直很出名,終於有機會入嚟食佢喇!
去的時候是中午時分,已經有很多人在門口排隊。
拿了飛之後,有位姨姨幫我地落單,然後就等待入座。

等了大半個小時,終於有得入去食了!!

鮮茄豬扒雞翼通粉 $40
蕃茄湯不夠濃郁,但有很多蕃茄粒。

而碎蛋沙律多士,它的碎蛋十分之好味,
很有衝動想問他們如果製作的

環境坐得比較逼,沒有冷氣,所以夏天會很熱。

員工態度說話比較大聲和心急,可能是因為長期很多人的關係。
40 分鐘 (堂食)
2017-04-27 403 瀏覽
今日真係好幸福,表妹竟然專程到屏山華嫂冰室買支冰凍奶茶比我飲。聽聞呢間冰室好多人幫襯,連發哥都會專程去食野,但我自己就未去過今次有幸試到奶茶,非常有茶味,亦唔會苦澀,甜度適中,值得再飲。下次要去試埋個菠蘿包先

下次要去試埋個菠蘿包先
2017-04-25 362 瀏覽
今天乖女帶了我們倆老到屏山很出名的華嫂冰室食早餐。食早餐之前去了鄧氏宗祠逛一逛,果然甚有傳統 色彩。或許是因為下毛毛雨的關係,今天居然不用排隊等位, 大概只消五分鐘,便可以入座。叫了一碗芫茜皮蛋豬潤牛肉米線, 果然是華嫂冰室的招牌菜, 芫茜味相當濃郁,而皮蛋亦是冰花流心, 整個湯底吃不出味精, 相當清熱下火。豬潤和牛肉亦不過不失, 沒有太大的鬆肉感覺。我喜歡吃得清淡, 很啱口味。第二碗是蕃茄豬扒雞翼通粉, 蕃茄蓉湯底出色, 雞翼是鹵水雞翼,非常入味。 唯一要改進的是可以加數條青菜,令整碗通粉更加健康。題外話:不過周圍環境多植物,容易被蚊叮, 事前要噴一些蚊怕水。
2017-04-13 587 瀏覽
上星期, 我去了屏山一天遊, 看見屏山文物徑, 聚星樓, 鄧氏宗祠及其傳統建築物 ! 我哋去華嫂冰室食午餐! 番茄太陽蛋菠蘿油是華嫂的招牌菜,菠蘿包夾上牛油,荷包蛋和番茄,美味可口, 牛油香和脆口菠蘿包, 加上爽甜番茄, 真的不錯 ! 香煎豬扒米轉皮蛋芫茜湯底,芫茜湯底非常清新, 但豬扒一般, 可以接受 !總括來價錢合理, 食物可以接受, 加上可以遊玩一天, 絕對值得推介! 你適合親子活動, 一家大細遊玩一天!絕對係一個好選擇!提提你, 有車位以供客人享用!

我哋去華嫂冰室食午餐!

提提你, 有車位以供客人享用!

2017-04-08 601 瀏覽
跟住余文樂既香港胃食華嫂~坐b1係聚星樓落行過去8分鐘左右就到了。12點到已經無得攞號,唯有先哎外賣先~外帶奶茶+豬趴波蘿包+沙律三文治沙律三文治麻麻地,奶茶ok正常,豬扒菠蘿包好正!華嫂生意真係好好,2點既號一定要提前一個鐘去排隊~跟住又食左鹹牛肉豬仔包、番茄豬扒雞翅一丁、皮蛋香菜米粉、檸檬益力多。益力多好正、其他就一般啦,一丁面太軟唔係好適合+番茄湯底,皮蛋米粉一般,但係豬趴好吃啊,鹵水雞翅一般,鹹牛肉豬仔包一般!
跟住余文樂既香港胃食華嫂~
坐b1係聚星樓落行過去8分鐘左右就到了。
12點到已經無得攞號,唯有先哎外賣先~
外帶奶茶+豬趴波蘿包+沙律三文治
沙律三文治麻麻地,奶茶ok正常,豬扒菠蘿包好正!
華嫂生意真係好好,2點既號一定要提前一個鐘去排隊~
2017-04-08
120 分鐘 (堂食)
  • 凍檸檬益力多
  • 豬扒菠蘿包
2017-03-27 985 瀏覽
難得放假,由屯門搭輕鐵入來華嫂食個下午茶都好快到咋!在坑尾村站落車,穿過爛地停車場就到了!估唔到平日都咁多人排隊。好在今次我一個人嚟,等了大概15分鐘便有位😁 其他人用一個羨慕的眼光望住我入去😂 上一次來已經係3年前!但仲記得佢地的味道! 上次食了雞翼同菠蘿包,今次食下其他啦!叫了鮮茄豬扒通粉+冰花奶茶😙咁耐冇食,都仲keep到水準👍🏻鮮茄仍然咁足茄味冰花奶茶的碎冰不會溝淡奶茶的濃度,而且依舊咁滑,真係好正😙豬扒好香,又唔會太乾!遲下放假要再去食過😙留意返下午1點到2點不接order的!
難得放假,由屯門搭輕鐵入來華嫂食個下午茶
都好快到咋!在坑尾村站落車,穿過爛地停車場就到了!
估唔到平日都咁多人排隊。
叫了鮮茄豬扒通粉+冰花奶茶😙
咁耐冇食,都仲keep到水準👍🏻
鮮茄仍然咁足茄味

冰花奶茶的碎冰不會溝淡奶茶的濃度,而且依舊咁滑,真係好正😙
豬扒好香,又唔會太乾!
遲下放假要再去食過😙

留意返下午1點到2點不接order的!
2017-03-27
20 分鐘 (堂食)
2017-03-26 803 瀏覽
呢間野男朋友想食好耐上次來都閂左門終於今個星期俾佢食到啦我哋叫咗豬扒雞翼蕃茄通同招牌菠蘿包可能期望太高嘅關係我又唔覺得個番茄湯底特別濃亦都冇話好多蕃茄大埔蕃滿門濃d雞翼同埋豬扒都係普通貨色豬扒冇用鬆肉粉,係會比較實啲但亦都煎得唔夠香口…招牌菠蘿包咪就係所見所得囉入面有蛋番茄同牛油真係冇乜特別喎普通茶餐廳咁…
呢間野男朋友想食好耐

我又唔覺得個番茄湯底特別濃
亦都冇話好多蕃茄
大埔蕃滿門濃d
雞翼同埋豬扒都係普通貨色
豬扒冇用鬆肉粉,係會比較實啲
但亦都煎得唔夠香口…
咪就係所見所得囉
入面有蛋番茄同牛油

真係冇乜特別喎普通茶餐廳咁…