2009-05-09
上網睇食評跟住周圍試食, 漸漸變左我地拍拖的其中一個節目, 今次選呢間餐廳, 最主要係你說曾跟朋友試過覺得好味, 至今仍念念不忘, 又見各位食友評價不錯.我地放工來到差唔到七點鐘, 入邊祇有二三枱客, 集合各位食友意見, 所以決定先點二樣菜, 唔夠才加, 點好菜才慢慢參觀呢間店舖, 小小的店祇有約十張四至六人枱, 有人選擇燒烤, 但我興趣不大, 所以選了大家推介的海鮮餅及韓式炒年糕.一陣侍應捧上十二碟前菜, 陣容壯觀, 每樣都試兩口都巳覺少少飽意, 有泡菜, 透明的一條條相信是荺蒻, 魚仔, 沙律, 西蘭花, 炒菜, 炒粉絲, 甜甜的好像是薯仔, 豆腐.......最欣賞泡菜, 有一種獨特的香味, 有少少似蒜香, 同埋比起出面買的辣d, 你體貼的將成碟泡菜讓晒給我.多謝你這麼的寵著我.好快冒著熱煙的炒年糕及煎餅陸續上枱, 兩碟都好大碟, 我望到眼都凸, 慶幸有聽各食家忠告祇叫了兩樣野:年糕煙煙韌韌, 配上美味的醬汁的確令人食得滿足, 煎餅本身無咩味, 但煎得外面脆脆地, 入面夠煙韌, 釀少少特別調製的醬汁, 即刻將美味程度調升.最後兩個人幾努力都清唔晒, 因為年糕凍了就會變硬, 所以要
年糕煙煙韌韌, 配上美味的醬汁的確令人食得滿足,
最後兩個人幾努力都清唔晒, 因為年糕凍了就會變硬, 所以要趁熱食.
記得呀, 我第一次食韓國菜係同你一齊來的丫