2021-10-25
星期六晚6點幾到,竟然不用排隊,不過應該都快會坐滿,好彩先比個菊花茶,幾個女侍應都好有禮貌,本來諗住黎食蟶子,原來有季節性,變左推介鰻魚。點左7樣食物,蒜蓉豆豉蒸鰻魚,好肥美,味道好似細個媽媽整呢蒸白鱔。其實食3件都有少少“漏”/"膩"。酥炒芋芯其實似潮州嘅炒沙芋,甜甜少脆表面,內裡香粉,好味。吾記得個名,好似叫偏肉湯?? 一粒粒好細粒嘅有肉雲吞係紫菜湯。 幾好味👍開胃前菜,但如果係前菜份量又好似多左少少, 酸酸地好滑嘅紫菜!興化米粉呢個係最普通,炒得乾身嘅銀絲米粉,又蝦又蜆芹菜紫菜花生,好多配料,但又吾覺特別好食。呢個就真係前菜,一入座就送上,酸菜,但係爽口嘅! 個名吾知咩小腸/九轉小腸?呢個明明係肥腸,但又吾覺得“漏/肥膩”呢個真係必食,好味道。香芋鴨夠鬆化,但都係食一件,食吾到2,3件,都係有少少“漏/膩”。3個人食,2個男士都可以食晒,但其實大家都好飽。埋單7百幾,真係好抵食!
酥炒芋芯
其實似潮州嘅炒沙芋,甜甜少脆表面,內裡香粉,好味。
興化米粉
呢個就真係前菜,一入座就送上,酸菜,但係爽口嘅!
個名吾知咩小腸/九轉小腸?
呢個明明係肥腸,但又吾覺得“漏/肥膩”
呢個真係必食,好味道。
香芋鴨
3個人食,2個男士都可以食晒,但其實大家都好飽。
埋單7百幾,真係好抵食!