2022-10-24 430 瀏覽
今次揀咗 Le Galet 慶祝周年紀念最初係喺小紅書見到人介紹,但單單睇小紅書又唔夠(之前比小紅書伏過幾次)之後黎左OpenRice睇下各大大嘅分享開頭睇相就好似一間行古典風嘅Cafe 仲以為自己Search錯😅 仲心大心細揀唔揀好但見到啲食評好多都話有驚喜,所以就去試吓預約嘅日子係星期六,但餐廳不算多人預約嘅時候Remark 左係慶祝周年紀念佢晚餐供應7 Course Tasting Menu要選擇嘅嘢就只有Main Course(二選一)對於有選擇困難症嘅人 簡直好正返番正題Bead 芝士濃郁 有拉絲效果Second starter ‘Pattes’ 做到職員講嘅外脆內軟Third course ‘Risotto’ 雖然我本人唔係好食到個龍井茶味,不過個味道係出色嘅至於Main course 我揀左’Pigeon’ 五成熟 Partner揀左’A3 Beef’ 三成熟 個甜品都別出心裁 最後仲會有杯expresso 比人消滯比較過往法國菜經驗Le Galet係比其他法國菜輕鬆一點但有驚喜期待下個tasting menu 值得推介
今次揀咗 Le Galet 慶祝周年紀念

但見到啲食評好多都話有驚喜,所以就去試吓

預約嘅日子係星期六,但餐廳不算多人
預約嘅時候Remark 左係慶祝周年紀念

紀念日
Basil / Tomato / Mozzarella
Pattes / Liver / Lemon
  • Pigeon
非常赞的餐厅非常有情调的餐厅 环境很好老板一定很帅在港岛的一定要去试一下 ,口味很好 很适合拍照的地方,一定要去打卡哦,觉得午餐性价比很高,晚餐很有情调,赞赞赞赞赞赞
非常赞的餐厅
非常有情调的餐厅 环境很好
老板一定很帅
Bookmark咗好耐 上個月終於夾到朋友一齊去!想去完全係比環境吸引!裝修好vintage 帶法式雅致嘅vibe~ 每一個角落都有小心思 好精緻✨食物質素都好唔錯 店員上枱之後會有簡單介紹材料~今次一坐低又係反應唔切 比人問要still/ sparking water 揀咗still water一支$30都okay 但唔知點解支水飲到淨五分一個店員冇問又開多咗支🥲 最後收咗2支錢撇除呢個小插曲 整體用餐體驗都係良好嘅~*食飽之後去咗香港動植物公園 (圖8,9,10)~ 第一次去 好正呀!!! 估唔到市區有個咁嘅地方! 好多花花草草+少量動物 越睇越興奮 同瘋狂影影影!!!推薦大家都可以去行吓~-🍽【Lunch set — soup/ starter + main course】$188🥗【Mixed Salad with onsen egg】內含溫泉蛋嘅沙律~ 撈埋一齊食幾正~🫕【Carrot Soup】成日去餐廳都係蘑菇湯 呢間終於唔係蘑菇湯係甘筍湯 入面仲加咗啲麵包糠~🍝【Homemade Fettuccine with bolognaise sauce】手工肉醬意粉✨肉醬好多肉

Bookmark咗好耐 上個月終於夾到朋友一齊去!

想去完全係比環境吸引!
裝修好vintage 帶法式雅致嘅vibe~
每一個角落都有小心思 好精緻✨

食物質素都好唔錯 店員上枱之後會有簡單介紹材料~

今次一坐低又係反應唔切
一支$30都okay 但唔知點解支水飲到淨五分一
個店員冇問又開多咗支🥲 最後收咗2支錢
撇除呢個小插曲 整體用餐體驗都係良好嘅~

*食飽之後去咗香港動植物公園 (圖8,9,10)~
第一次去 好正呀!!! 估唔到市區有個咁嘅地方!
好多花花草草+少量動物 越睇越興奮 同瘋狂影影影!!!
推薦大家都可以去行吓~

🥗【Mixed Salad with onsen egg】
內含溫泉蛋嘅沙律~ 撈埋一齊食幾正~

🫕【Carrot Soup】
成日去餐廳都係蘑菇湯 呢間終於唔係蘑菇湯
係甘筍湯 入面仲加咗啲麵包糠~

手工肉醬意粉✨
肉醬好多肉粒 手工意粉有咬口~
最鍾意塊芝士薄脆 好脆 好濃芝士味!

🧀【Risotto Carbonara with guanciale and pecorino】
呢個相對肉醬意粉會特別少少
用咗羊奶芝士 成個意大利飯好creamy
芝士味都好重!但有少少漏
表面加咗大量蔥 唔好蔥嘅我見到有啲驚///
不過好彩冇乜草青味~
豬面頰肉係肉丁狀 都幾香 但唔多🙈

☕️【Cafe Latte】+$25
唔錯!我幾鍾意隻豆~

🧊【Mineral Water】$30
✨推薦指數:8.5/10
💰人均消費:$253.5
⏳等候時間:booked
中上環地區一直都有很多不同菜式的餐廳這次到訪的是距離上環地鐵站大概10分鐘步程的意大利x法國菜餐廳٩(๑❛ᴗ❛๑)۶店內空間蠻大,光線充足(*´˘`*)餐廳風格係復古古典風,裏面設置了很多古物同畫作。餐廳在11:30-14:30為Lunch時段,並提供Set lunch選擇。每次上菜,店員都會講解食材和烹調方法由前菜講起(๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘)Mix salad with onsen egg, asparagus and spring onion espuma△ 沙律加入了酸瓜同溫泉蛋,味道完全不普通,也很開胃( *´ސު`*)Risotto Carbonara with guanciale and pecorino △ 這個Risotto 奶油感高但油而不膩๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘Daily Dessert - Crème Caramel △ 店員表示這是意大利的甜品,並不是一般的Creme Burlee ( • ̀ω•́ )✧ 焦糖直接淋在布甸表面味道不算太甜,亦有蛋香味(*´˘`*)♡飲品方面,點了Flat White個人認為咖啡味道不過不失整體而言,店內空間舒服,也不算嘈吵,食物質素不錯(不過餐廳限坐90分
中上環地區一直都有很多不同菜式的餐廳

店內空間蠻大,光線充足(*´˘`*)
餐廳風格係復古古典風,裏面設置了很多古物同畫作。

每次上菜,店員都會講解食材和烹調方法

由前菜講起(๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘)

這個Risotto 奶油感高但油而不膩๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘

Daily Dessert - Crème Carame

焦糖直接淋在布甸表面
味道不算太甜,亦有蛋香味(*´˘`*)♡

飲品方面,點了Flat White
Flat  White

個人認為咖啡味道不過不失

整體而言,店內空間舒服,也不算嘈吵,食物質素不錯(不過餐廳限坐90分鐘)

午餐價錢大概三百塊內,餐廳亦有晚市大概800塊內(per head)

再次光顧機會:🔸🔸🔸🔸🔸
(5分為滿分)
餐廳由外到內的裝潢一貫復古風,擺設大多數是古董木系傢具,散發著古色古香的氣息,門口位置還有一部古典鋼琴,餐廳有樓梯上到閣樓座位,有點像身在美術館用餐的感覺!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫sᴛᴀʀᴛᴇʀ / sᴏᴜᴘ + ᴍᴀɪɴ ᴄᴏᴜʀsᴇ $188⸝⸝ sᴛᴀʀᴛᴇʀ / sᴏᴜᴘ ⸝⸝❅ ᴍɪx sᴀʟᴀᴅ ᴡɪᴛʜ ᴏɴsᴇɴ ᴇɢɢ, ᴀsᴘᴀʀᴀɢᴜs ᴀɴᴅ sᴘʀɪɴɢ ᴏɴɪᴏɴ ᴇsᴘᴜᴍᴀ❅ ᴄᴀʀʀᴏᴛ sᴏᴜᴘ ᴡɪᴛʜ ᴏʀᴀɴɢᴇ ʙʀᴇᴀᴅ ᴄʀᴜᴍʙ點了兩款不同的前菜,一款沙律及一款熱湯,沙律菜下面有隻温泉蛋,拮穿流出蛋汁可混合沙律菜一起吃!甘筍甜湯的甘筍味不太明顯,反而有點像喝南瓜濃湯,個人挺喜歡的!加入了大量麵包脆粒,面頭再倒上一圈鮮忌廉,令湯喝起來更加濃稠,相當有飽肚感🤣⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫⸝⸝ ᴍᴀɪɴ ᴄᴏᴜʀsᴇ ⸝⸝❅ ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ғᴇᴛᴛᴜᴄᴄɪɴᴇ ᴡɪᴛʜ ʙᴏʟᴏɢɴᴀɪsᴇ sᴀᴜᴄᴇ❅ ᴊᴀᴘᴀɴᴇsᴇ ᴘᴏʀᴋ ʟᴏɪɴ ᴡɪᴛʜ ʙᴇᴇᴛʀᴏᴏᴛ,ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ, ʀᴀɪsɪɴ ᴊᴜs (+$

⸝⸝ sᴛᴀʀᴛᴇʀ / sᴏᴜᴘ ⸝⸝

⸝⸝ ᴍᴀɪɴ ᴄᴏᴜʀsᴇ ⸝⸝
❅ ᴊᴀᴘᴀɴᴇsᴇ ᴘᴏʀᴋ ʟᴏɪɴ ᴡɪᴛʜ ʙᴇᴇᴛʀᴏᴏᴛ,ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ, ʀᴀɪsɪɴ ᴊᴜs (+$58)
意大利闊條麵是自家製作,其口感於爽口與煙靭之間取得平衡,肉醬用了和牛肉碎打成,比平時吃的更重牛肉香!上面的芝士薄脆可以敲碎後拌上意粉吃,多了陣鹹香味🧀另一道主菜要額外加錢,是日本熊本縣豬里脊肉,運用了慢煮烹調至八成熟,看起來的肉色粉嫩,值得一提配菜千層焗薯賣相精緻,薯仔味很濃郁!

⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫
⸝⸝ ᴅᴀɪʟʏ ᴅᴇssᴇʀᴛ ⸝⸝ (+$38)
❅ ᴄʀᴇᴍᴇ ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟ
甜品永遠是值得期待的環節,今次的焦糖布甸幸好沒有令人失望!有別於ᴄʀᴇᴍᴇ ʙʀᴜʟᴇᴇ沒有一層脆焦糖,而是將焦糖直接淋上布甸!布甸的賣相很滑溜,蛋香味充足而且口感ᴄʀᴇᴀᴍʏ🍮
在le  galet  渡過了愉快的一晚~  很舒適的環境~食物質素和服務都很好!晚上的dinner set 份量剛剛好~雞腿真的!!!驚喜😋🤤(我個人覺得比得上附近中環有名的餐廳)推薦晚上小兩口慶祝生日/週年紀念日~
在le  galet  渡過了愉快的一晚~
很舒適的環境~
食物質素和服務都很好!

晚上的dinner set 份量剛剛好~
雞腿真的!!!驚喜😋🤤
(我個人覺得比得上附近中環有名的餐廳)

推薦晚上小兩口慶祝生日/週年紀念日~

2022-08-19 714 瀏覽
餐廳唔係容易book, 大家可能都無辦法去旅行,對呢類小品、有風格嘅餐廳趨之若鶩,所以都提議各位及早plan 定日期去做booking了😂餐廳環境同食品都對得住價錢,整體令人放鬆舒心,可以專注於當下去感受我同男朋友一入到去,外藉侍應相當有禮貌帶位同放好我地帶去嘅酒,亦主動問我地嘅酒是否需要抖氣。負責上菜嘅小姐姐雖然比人感覺年青,不過介紹菜式方面做得都幾細緻,我哋即時對菜式食慾增加👍是日晚餐我地食左 5 course 嘅,前菜春卷炸得剛好,唔會油膩,清新嘅檸檬同爽口嘅椰絲呢d 甜品向嘅味道,估唔到做成咸點都做到咁夾湯品方面,綠油油嘅外表,微暖,同時以foam 形式呈現,喺炎熱嘅夏日嚟講,感覺可謂相當清爽。杯入面嘅蒜香帶子非常畫龍點晴,有咬口亦提升整體味道,而當中溫泉蛋,除左滑溜溫潤之外,味道都提升左層次嚟到友人介紹嘅其中一道主菜,果然聞名不如見面,保留雞腳嘅外表不常見,非常signature! 雞下脾經過風乾之後,雞皮更脆,肉汁竟然不見得流失太多。味道濃郁,雞味同時保留龍井蝦意大利飯做得都相當地道地米粒有咬口,唔會太過“軟飯”。濃蝦湯汁表現得相當強勢,茶味表現就唔算太突出,徒留比較明顯苦

是日晚餐我地食左 5 course 嘅,前菜春卷炸得剛好

龍井蝦意大利飯做得都相當地道地米粒有咬口,唔會太過“軟飯”。濃蝦湯汁表現得相當強勢,茶味表現就唔算太突出,徒留比較明顯苦味,雖有海鮮鮮味,不過不失啦

到最後主菜乳鴿,餐廳以正式西餐處理,熟度可能低過5成,如果要食全熟可以及早通知。乳鴿細嫰帶細膩鴿香,肉汁令人回味

甜品可算係我最鍾意嘅一道菜
,上次嚟都係比呢度嘅甜品驚艷到。今晚嘅甜品係由梨、果凍、餅同cream 狀物組合而成,可以話有份子料理嘅影子。梨球當中嘅肉桂香氣明顯又唔會太喧賓奪主,清甜細緻。我感覺自己過左一個美好嘅夜晚!

藝術品唔太識寫,一個字:好!

會再嚟🥰🥰🥰
2022-08-15
2022-08-17 562 瀏覽
Le Galet 荼香 (上環)✨✨✨✨✨✨✨這家上環的西餐廳,無論門面及內裡裝潢都相當優雅,尤其喜歡他們的木製傢具,店內寬躺,適合聯宜聚餐。✨✨✨✨✨✨✨評分:🍩🍩🍩1/2(out of 5🍩)Lunch Set1.Mixed salad with onsen egg -各樣沙律菜混搭了vinegar ,屬開胃前菜,唯溫泉蛋比較凍,而沙律菜是室溫,兩者溫度有點差距令口感有點怪🤨2. Carrot soup with orange bread crumb - 濃濃甘荀甜湯,加上表層面包屑,食落好似couscous,增加左湯嘅稠度同埋好飽肚!3. Homemade Fettuccine with bolognaise sauce - 肉醬好香濃,帶點酸甜令整碟主菜無咁膩!味道不錯👌🏾4. Risotto Carbonara with guanciale and pecorino - 飯加芝士再加上carbonara 汁嘅化學作用係咩呢?🧐🤓係好飽膩!基本上味道比較單一,份量雖少但保証你食到好飽😆😁溫馨提示:平日中午餐廳都相當多人,建議預先訂座!✨✨✨✨✨✨✨@legalet_hk 地址
Le Galet 荼香 (上環)

✨✨✨✨✨✨✨
評分:🍩🍩🍩1/2(out of 5🍩)
Lunch Set
Mixed  salad  with  onsan  egg

Carrot  soup

Homemade  fettuccine  with  bolognaise  sauce

Risotto  Carbonara  with  guanciale  and  pecorino

溫馨提示:平日中午餐廳都相當多人,建議預先訂座!

@legalet_hk
地址:
上環樂古道25號華秦國際大廈地舖
(近上環地鐵站A2出口)
營業時間:
星期一至日 11:30-15:30 及18:00-22:00(逢星期二休息)
2022-07-15
這間餐廳已經光顧過幾次,因為離公司很近,所以下來預約位子都比較方便!而且推薦了很多朋友過來食,大家都很喜歡💕!一方面食材很有新意,而且口感都很驚喜,最喜歡的就是午餐的芝士蕃茄沙律🥗、海鮮餐和晚餐的雞腿,芝士香濃配上小蕃茄的爽脆非常上癮,晚餐的雞腿🍗外脆內嫩,再配上獨家的雞肝醬真的是一試難忘!另一方面,環境非常舒適,空間感很好,裡面的傢俬都是真的古董,很用心的裝修,彷彿走進歐洲的感覺,打卡一流,非常推薦去試試👍🏻
多次到訪的上環古董餐廳❤️第一次來時是吃這個7道菜晚餐吃得出用心,好味以外,擺盤也非常精美,有fine dining 的視覺味覺享受。第一道令人驚喜,非常refreshing 的豆子撻。之後的mouse有份子料理那感覺。最難忘是烤雞腿,服務員說是廚師提早一天預備,工序繁複,才做到如此外脆內滑!之前可以自己帶酒,不過現在聽說已有酒牌了,可以直接餐廳點。店內的櫃、琴、鏡子等,全是來自歐洲的古董,據說是店主自己的收藏。等吃時還可以拍照
多次到訪的上環古董餐廳❤️
第一次來時是吃這個7道菜晚餐

之前可以自己帶酒,不過現在聽說已有酒牌了,可以直接餐廳點。

2022-08-16
  • 雞腿
2022-08-03 399 瀏覽
知道近期呢間餐廳幾受歡迎,就想試試~ig上寫要用whatsapp book位,好啦,send左book位資料,念住問下果個時間仲有冇位,點知不讀不回再send訊息問,都係不讀不回,如果無位都可以覆一覆掛不會再光顧
再send訊息問,都係不讀不回,如果無位都可以覆一覆掛
不會再光顧
2022-08-03 357 瀏覽
早前同朋友去食晏,體驗非常之差。首先門口有位似混血嘅女侍應態度非常之差,冇笑容之餘講野又串串貢咁。利申其他人嘅服務都唔差,但係一入門口就遇到果位女侍應都真係感覺唔良好。之後到食物,我叫咗個凍湯,朋友叫咗個burrata tomato salad,正正路路。但主菜就真係唔得,我叫咗個豬,舊肉柴到乾到完全唔想食,朋友個肉醬意粉都好漏滯,肉仲多過意粉。最後得個甜品焦糖布甸好食d。呢一個價錢喺中上環有太多更好嘅選擇。
早前同朋友去食晏,體驗非常之差。

午餐
第一次到上環的特式餐廳与朋友輕鬆午餐,来這裡之前已在網上研究了一下,看到店內店外的裝潢和傢俬擺設十分特別,一定要打咭……食物蛮有特式,味道很好,食材新鮮,大廚亦很有心思。在優雅的環境內,享受着佳餚美酒,一樂也.當日order set lunch, 包括沙律.湯(特別推介,想不到的美味).主菜(揀左海鮮)和甜品(布甸),看著照片就知道很出色吧!值得一提的是店內的桌椅鋼琴掛畫裝飾等,全是欧洲中世紀的古董傢俱和擺設,真是很有特色,看得到店家心思細密和品味
第一次到上環的特式餐廳

2022-07-03
店鋪名LE GALET 在法文GALET有歲月打磨「鵝卵石」意思 創辦人在銅鑼灣也有一間售賣古董擺設及傢具的店舖 上環這間定位是透過空間與設計 將自己在世界各地搜羅回來的古董融合美食 分享給所有來到餐廳的人 打開大門後 便會看見一個很大的空間 店內佈滿具時代感的古物及木質傢具 令空間處處滲出復古魅力!!整個空間沒有樑柱 寬敞且明亮 空間內位置不多 讓客人有充足空間與同伴閒談隨著季節轉換 LE GALET會不定時更換menu上的菜式 設計出符合時令食材的餐點 讓每個季節都能品嚐到屬於該季節的浪漫 餐廳在上午11時半開門 直至下午2時半為午餐時段 每一碟菜式上前 員工都會事前跟我們講解食物用料及烹調手法 每一道食物都是利用本地食材 且擺盤十分精緻餐廳唔少嘅角落添置咗畫作 與古物互為映襯 讓客人口味及視覺上都有得到滿足(≧∇≦)🥗 mix salad with onsen egg asparagus and spring onion espuma (ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10)本身以為冇咩特別 但菜加埋酸瓜同花生碎同以溫泉蛋汁作為沙律嘅醬一齊食入口 口感好豐富 酸酸地嘅感覺好清新 但同時又食到

本身以為冇咩特別 但菜加埋酸瓜同花生碎同以溫泉蛋汁作為沙律嘅醬一齊食入口 口感好豐富 酸酸地嘅感覺好清新 但同時又食到蛋香!(*^^*)

🥕 carrot soup with orange bread crump (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.5/10)
個湯係偏甜 有麵包碎係湯在內 所以飲既時候會飲到有一粒粒嘅質地 同時亦都幾有飽肚感 甘荀味唔太突出 但味道唔差

🫕 risotto carbonara with guanciale and percorino (ʀᴀᴛɪɴɢ: 6.8/10)
有好多細蔥灑左係面 口感ᴄʀᴇᴀᴍʏ 重羊奶味同芝士味 但食唔太到ɢᴜᴀɴᴄɪᴀʟᴇ嘅鹹香同肉味 同埋肉眼見到唔太多ɢᴜᴀɴᴄɪᴀʟᴇ加咗係入面 整體味道普通(´・_・`)

🍝 homade  fettuccine with bolognese sauce (ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10)
係佢地自家製嘅意大利闊條麵 充滿蛋香味 蕃茄肉醬醬汁味道濃郁 味道調得唔錯 麵掛醬汁 口感彈牙!連同麵上面果幾塊芝士脆餅一齊食 多左份口感又帶點芝士鹹香 好食 😗

🍮 pudding (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.5/10)
好濃郁嘅蛋香及焦點味 唔會太膩 亦都滑身 但與出面平常買到嘅焦糖布丁冇太大分別 但好食!

starter+soup+main course=$218
dessert +$38
drink+$25

總結:環境氣氛舒服 影相100分 食物質素中上 員工服務都有做足 唯獨食物份量略嫌少

✨味道:7.6/10

✨環境:9/10

✨消費:~ 💰255/ʜᴇᴀᴅ
題外話/補充資料: - 需要事前預約才可去,近窗位置尤其是好天可以拍到很唯美的照片📸 - 部分主食、甜品及飲品要另外加購,餐廳只提供水喉水,不然的過其他飲用水也要另外加購
2022-06-11
2022-06-23 385 瀏覽
一直都想去,不過知道要預早好耐book,所以未有行動,今次因為疫情,居然前兩日打去都有位,不過當日都係full house 嘅!餐廳本身個位置已經好清靜,出面睇巳經覺得好靚好elegant,入面再加埋復古嘅傢具襯托,成個感覺好warm,餐廳就算每枱坐滿都唔會覺得好迫,而且每一張枱都會有佢特別打卡好靚嘅特點📸喺網上見到啲人話佢嘅service麻麻,但當日又覺得餐廳嘅工作人員好nice態度好好,特別reception小姐好helpful👍🏻👍🏻食物方面都好有水準,絕對配得上呢個價錢食物。。。。。。。。。。。。。Lunch Starter/Soup & Main Course Tomato salad with red wine vinegarstrawberry juice and burrata - 原個burrata 芝士配上新鮮小蕃茄,質料清新,一齊食好好味,平日自己買一粒burrata 都要幾十蚊,所以怪不得要加錢Parsnip soup with lemon zest mint oil- Parsnip soup (防風草根,歐洲蘿蔔), 因為加咗檸檬皮同埋薄荷油,飲落去一啲都唔

食物。。。。。。。。。。。。。

Lunch
Starter/Soup & Main Course

strawberry juice and burrata

- Parsnip soup (防風草根,歐洲蘿蔔), 因為加咗檸檬皮同埋薄荷油,飲落去一啲都唔青草味,而且好creamy

Prime sirloin with wild garlic, maitake
- 因為係慢煮,所以非常之軟熟同埋保存得好好牛味

Homemade pasta with local seafood and spicy tomato sauce
- 自家製嘅意粉非常有口感,汁料先頭覺得比較濃,後來就知道原來佢係用龍蝦熬製,好鮮味

Daily Dessert
- 自家製tiramisu, 口感非常幼滑👍🏻