招聘中
月薪 (面議)
$16,500-$21,000
月薪
2017-06-26 214 瀏覽
星期天來到popcorn, 正是下午茶時間,排隊的人不是太多,如果不介意坐張枱,等了十分鐘就可以入。上次吃過龍蝦包念念不忘,當然會再叫龍蝦包啦。很想放縱一下,反正早歺都未食,叫過豬肋骨兩口子吃。免費的餐飲有蜂蜜檸檬薑母茶和咖啡,叫了蜂蜜檸檬也是個不錯的選擇。龍蝦包10分霸氣,豬肋骨分量足夠,配上香脆薯條,美味龍蝦湯,心情好舒泰。當然少不了飯後甜品呢!

當然少不了飯後甜品呢!
2017-06-20 152 瀏覽
繼上次只係食左意粉而食唔到甜品之後,今次專登黎食返個甜品,了結左個心願流心抹茶吐司($58)呢個係下午茶套餐,另包一杯$40以下的飲品賣相好靚話明流心,當切開脆卜卜既麵包之後,入面既抺茶醬洶湧而出,正啊抺茶味十分濃郁,如果喜愛抺茶味的人一定要試下午茶加$25 可加配一款homemade 蛋糕我記得上次黎蛋糕既選擇多d 同吸引d,今次諗左好耐先揀到呢個,個名唔記得叫咩butterfly味道一般,一定唔值以原價$4x 買黎食,確實有點失望朱古力曲奇沙冰$4x冇乜朱古力味,如果再黎食既話一定唔會再叫呢個芒果梳打 (跟餐,散叫$38)呢個ok 啦

流心抹茶吐司($58)
呢個係下午茶套餐,另包一杯$40以下的飲品
賣相好靚

抺茶味十分濃郁,如果喜愛抺茶味的人一定要試

下午茶加$25 可加配一款homemade 蛋糕
味道一般,一定唔值以原價$4x 買黎食,確實有點失望

朱古力曲奇沙冰$4x
冇乜朱古力味,如果再黎食既話一定唔會再叫呢個

芒果梳打 (跟餐,散叫$38)
呢個ok 啦

荳子在open rice一直人氣高企,而小女生又特別喜愛All day breakfast,難得這個星期天的早上不用外出,所以特意帶小女生來朝聖吧!早上十時四十五分來到,已經要排隊入座了,大約排了二十分鐘,就有枱吧!餐單也有不少選擇,除了選All day breakfast, pasta, pizza 等也有,小女生看了一遍後,當然選她大愛的傳統英式早餐,因怕叫兩份餐份量太多,所以我們加$20選了 一份凱撒沙律,再額外點了芝士肉醬薯條,而飲品方面我就選了泡沫鮮奶抺茶。先來是凱撒沙律,份量少少的,小女生幾口就吃完了,沙律菜十分新鮮。熱辣辣的肉醬芝士薯條,份量也不少,肉醬味道不錯。再來的就是今日的主角deluxe all day breakfast !份量很大,好在只叫了一份兩人一起享用,黑松露配炒蛋,味道很夾,蕃茄肉厚juicy,不過最驚喜的就是那兩個像bagel的waffle,實在很好味啊!泡沫鮮奶抺茶茶味夠濃,抺茶控必試吧!小女生臨走時還選了一件精緻的蛋糕滿足地回家去!

caser salad

芝士肉醬薯條

熱辣辣的肉醬芝士薯條,份量也不少,肉醬味道不錯。

豪華英式早餐

泡沫鮮奶綠茶

泡沫鮮奶抺茶茶味夠濃,抺茶控必試吧!

小女生臨走時還選了一件精緻的蛋糕滿足地回家去!
芝士肉醬薯條
豪華英式早餐
泡沫鮮奶綠茶
2017-06-19 216 瀏覽
因為要去覆診,趁著預約時間未到,就來到人氣極高的荳子坐一坐喝個下午茶吧!平日行過定必見到人龍,今天三時多來到,立刻可以入座。平日有tea set 供應,被menu上的甜品吸引著,今次選了較特別的食物,伯爵茶流心吐司,和立體拉花玫瑰latte. 伯爵茶吐司賣相一流用的是黑灰厚多士,焗得十分脆,裡面的流心略甜,不過紅莓能中和這些甜味。再加一球香草冰淇淋,好甜者一定很滿足 。立體拉花咖啡極可愛,不過玫瑰味未必人人都能接受得到。
伯爵茶流心吐司

伯爵茶吐司賣相一流
立體拉花玫瑰latte

立體拉花咖啡極可愛
,不過玫瑰味未必人人都能接受得到。
伯爵茶流心吐司
2017-06-17 166 瀏覽
同好耐無見嘅朋友食飯,最好搵間坐得舒服嘅cafe慢慢吹下水。由於兩位友人都係住將軍澳,所以佢地提議去位於popcorn商場嘅荳子happy Thursday。我地七點半到,人龍唔算長,等左20分鐘左右就入到去,仲要係窗邊位,感覺幾唔錯。我地3個人叫左半份ribs share,估唔到都幾大份,每人食到2條。除左下面嘅薯條同沙律菜外有碟醬汁同沙律配食。Ribs都幾多肉食,燒得唔錯,肉唔會'鞋'。我最中意呢個黑松露軟殻蟹意粉,除左因為佢擺盤好靚之外,主要係黑松露味道濃郁突出,食落香味徘徊口腔久久不散,而且軟殻蟹同幾種菇類一齊食,口感好豐富,絕對推薦!本身我自己唔太中意食pizza,因為成日食果d都好乾身,但呢個pizza令我改觀!pizza邊好脆身,中間嘅麵包軟熟,襯埋上面蟹棒、蟹籽等配料,食落唔會乾,仲有d汁,真係好好味!食兩塊都唔會多!係食野之前友人3番4次強調要食甜品,仲話呢間餐廳最出名甜品喎~咁佢嘅選擇又真係好多,睇左好耐,我簡左紅桑子醬玫瑰雲呢拿吉士拿破侖。一上台,個碟真係好吸精,估唔到presentation咁靚拿破侖嘅味道唔錯,濃郁玫瑰花香配上甜度適中,質地滑溜嘅吉士,食落都幾

黑松露軟殻蟹意大利粉

千島醬蟹棒蟹籽帆立貝

拿破侖嘅味道唔錯,濃郁玫瑰花香配上甜度適中,質地滑溜嘅吉士,食落都幾清新,有春天嘅感覺(雖然依加係夏天)

紅桑子醬  玫瑰雲呢拿吉士拿破侖

友人叫左香草綠茶梳乎厘,佢嘅size比想像中大大大
雖然食落都係空氣咁,不過充滿綠茶香味,大家都停唔到口。

香草綠茶梳乎厘

除左甜品,相信 好多人黎呢度嘅目的都係為左彩虹拿鐵!我都唔例外,叫左杯彩虹茶拿鐵。其實本身我睇唔到個圖案係咩,經友人提點先見到原來係玫瑰花。價錢略嫌貴左少少。

彩虹茶拿鐵

Affogato

玫瑰泡沫鮮奶伯爵茶

木質餐具令整個用餐體驗提高左質感!

可怕美中不足嘅係d台比較細,擺晒野食,就無位擺飲品。

2017-06-15
20 分鐘 (堂食)
黑松露軟殻蟹意大利粉
千島醬蟹棒蟹籽帆立貝
紅桑子醬  玫瑰雲呢拿吉士拿破侖
香草綠茶梳乎厘
彩虹茶拿鐵
Affogato
玫瑰泡沫鮮奶伯爵茶
2017-06-16 128 瀏覽
將軍澳Beans開張左都有一段時間, 不過每晚6點半後都仲係會排哂長龍😅今晚收工約左老公去將軍澳開餐, 因為佢比我早放工, 所以佢可以排定隊攞定位等我黎食😂我到嘅時候老公已經攞到位坐低, 呢個時候門口已經排滿人龍😅一入到黎雖然老公遞個餐牌俾我, 但我已經俾個Cake櫃吸引左, 揀緊飯後食咩蛋糕啦😍ALL DAY MENU已包左一杯飲品, 價錢唔貴我地點左2個餐, 呢個千島醬蟹棒蟹籽帆立貝pizza好足料, 食到有好多帆立貝肉, 餅底都脆口👍另一個卡邦尼黑松露煙肉意大利粉個汁好香濃, 份量唔多好快俾我地清哂😁跟ALL DAY MENU我揀左黑糖薑母茶, 薑味都夠, 唔錯。老公話佢飲果杯凍檸蜜淡左少少食完主食我地點完甜品後, 店員好快幫我地清潔好張枱, 俾我地等個甜品😊我地點左呢個PANDORA’S BOX, 呢個甜品由柚子, 焙茶, 忌廉芝士整成, 入手有啖啖柚子清香, 個Cake真係超好味😋係呢度晚飯真係好抵, 連飲品加甜品都係100蚊一個人左右, 怪不得晚晚都排哂長龍。

我到嘅時候老公已經攞到位坐低, 呢個時候門口已經排滿人龍😅

ALL DAY MENU已包左一杯飲品, 價錢唔貴

老公話佢飲果杯凍檸蜜淡左少少

2017-06-16
15 分鐘 (堂食)
  • Pandora’s Box
2017-06-13 208 瀏覽
星期日,約埋三五知己黎將軍澳呢間Beans 食晏。呢間分店未開之前去荃灣食過一次,等左好耐先有位,而將軍澳呢間食過兩次,等候時間都唔算耐。小食拼盤 - 雖然份量都唔細,但屬普通野,價值百幾蚊都算貴朱古力曲奇沙冰 - 一個字,淡。好似用左d 平價朱古力,味道麻麻,而且好稀好水。綠茶雪糕,貝殼蛋糕,綠茶芝士撻 - 呢個值得一讚侍應捧上檯時出晒白煙,勁誇張。原來係食物碟下面放左乾冰,營造左d 特別效果。芝士撻好正,味道好濃郁。其餘兩個都好重綠茶味。
小食拼盤

小食拼盤 - 雖然份量都唔細,但屬普通野,價值百幾蚊都算貴

朱古力曲奇沙冰

綠茶雪糕, 貝殼蛋糕, 綠茶芝士撻

綠茶雪糕,貝殼蛋糕,綠茶芝士撻 - 呢個值得一讚
綠茶雪糕, 貝殼蛋糕, 綠茶芝士撻
2017-06-13 146 瀏覽
出門巧遇8號風球唯有轉到家樓下既文青cafe~BEANS環景都唔錯嫁今次點左個lunch set軟殻蟹黑松露意粉軟殻蟹由於係炸既關係,食落真係較油因為黑松露油既關係會偏咸跟餐送野飲埋單大約$80
出門巧遇8號風球
唯有轉到家樓下既文青cafe~BEANS
環景都唔錯嫁

今次點左個lunch set
軟殻蟹黑松露意粉
軟殻蟹由於係炸既關係,食落真係較油
因為黑松露油既關係會偏咸

跟餐送野飲

埋單大約$80
2017-06-09 115 瀏覽
文青  cafe  @ Popcorn將軍澳 Popcorn 多餐廳BEANS 都係喺 Popcorn裝潢有文青味道有空間感但啲位麻麻加咗錢換嘅小食,忘記係咩芝士波波咁上下三粒嘢好細啖,好一般炸得過火咗單骨雞翼好食,可惜細份咗啲每隻雞翼等於係平時嘅一半...所係真係唔係好夠食㗎軟殻蟹嘅意粉好食實際上啲意粉係多過就咁睇所以都唔係好少蛋糕好靚好好食可以去蛋糕櫃睇下實物點樣先至嗌不過唔係每一款都有得睇加上賣哂嗰款就無㗎喇
文青  cafe  @ Popcorn

裝潢有文青味道

將軍澳 Popcorn 多餐廳
BEANS 都係喺 Popcorn
裝潢有文青味道
有空間感但啲位麻麻

加咗錢換嘅小食,忘記係咩芝士波波咁上下

加咗錢換嘅小食,忘記係咩芝士波波咁上下
三粒嘢好細啖,好一般
炸得過火咗

單骨雞翼好食,可惜細份咗啲
單骨雞翼好食,可惜細份咗啲
每隻雞翼等於係平時嘅一半...
所係真係唔係好夠食㗎

可以去蛋糕櫃睇下實物點樣先至嗌
不過唔係每一款都有得睇
加上賣哂嗰款就無㗎喇
2017-06-09 111 瀏覽
之前已經好鍾意食荃灣間Beans, 難得Beans進駐將軍澳, 當然要試下呢間分店有冇荃灣咁好食啦😁收工趕係7點前去到人龍未算好長, 等左15分鐘左右老婆到剛剛可入坐👍Beans係Popcorn2期入面, 又近戲院, 位置好方便, 而價錢都幾合理, 晚餐人均100蚊左右都👌個豬鞍好厚肉夠Juicy👍配菜唔多, 不過豬鞍都大件有做型, 不過等候需時😁呢個漢堡唔太啱口味點左個沙律清新下😆呢杯比立體公仔好飲😋

個豬鞍好厚肉夠Juicy👍

配菜唔多, 不過豬鞍都大件

有做型, 不過等候需時😁

呢個漢堡唔太啱口味

點左個沙律清新下😆

呢杯比立體公仔好飲😋
2017-06-07 72 瀏覽
今日返下晝,特登約埋同事食個lunch先開工。好耐之前食過荃灣個間,印象中係間唔錯嘅cafe,知道將軍澳有分店,見又近公司,所以再去試試。因為時間尚早,未夠12點,所以可以直接入座。環境唔錯,幾舒服。之前只試過beans嘅甜品,今次就叫咗一客all day breakfast。all day breakfast超豐富,有煙三文魚,黑松露炒蛋,豬肉腸,茄汁豆,什菌,煎蕃茄,窩夫同煙肉。整體上味道唔錯,但最鍾意都係炒蛋同窩夫。炒蛋有淡淡嘅黑松露味,而且幾嫩滑。窩夫個樣同平時嘅唔同,都幾似donut,不過食落好鬆軟,好濃蛋香。我見隔離枱點嘅拉花咖啡賣相好吸引,下次有機會要再嚟試下。
今日返下晝,特登約埋同事食個lunch先開工。
我見隔離枱點嘅拉花咖啡賣相好吸引,下次有機會要再嚟試下。
  • AllDayBreakfast
2017-06-06 101 瀏覽
每次經過都見要排隊,今早11:20到,不用等就可入內,時間尚早人不多,環境幽静舒適。和焯焯兩人要了2款意大利粉分享。醬汁忌廉味不重,牛柳粗絲全熟不過火,醬汁有些過多又杰,我不喜歡意粉太腍,但焯焯就喜歡這個軟身意粉口感,真是各有各口味。喜歡這個白酒汁味,又有黑蒜甜味,蜆肉多帆立貝少,醬汁不用多剛好就夠,意粉質是我喜歡的韌度,全個意粉全合我胃口,只是厭細碟些。最後是普通的檸檬楓蜜茶和適中的黑糖薑母茶。

忌廉蕃茄手切牛柳絲意粉

黑蒜蜆肉帆立貝白酒意粉

最後是普通的檸檬楓蜜茶和適中的黑糖薑母茶。
2017-06-05
2017-06-02 119 瀏覽
"荳子",一個有異邦 feel 的名。細細間店堂,有臨街的大玻璃窗,顯得光猛,給人一種悠閒、舒適、溫馨的感覺。餐廳出品的食物新穎獨特,頗具創新精神。"抹茶吐司",選用了黑炭麵包,柔和了健康營養的現代理念。端上枱面的"吐司"紅、綠、黑、白的賣相首先拿到頭彩,接下來口感也給人驚喜,吐司的脆,綠茶的清,紅莓的酸、雪糕的甜、瓜子仁的香,統統融為一體,令人拍案叫絕。😍"蟹肉牛油果他他",新鮮蟹肉的鮮甜配合牛油果蓉,好夾!將其抹在外脆內鬆的薄餅度,咬落去的感覺係一個字:正!😍Tiramisu ,賣相幾精巧,這個傳統的甜品都做到非常出色好味道,食落有芝士、咖啡、榛子味外,仲有令人難忘的冧酒味。😍飲品"鮮奶綠茶",不太甜,茶味幾出,贊!👍Cafe Latte 都不錯。仲有店員的親切和友善,給我留下了非常難忘的美好印象,我諗我以後會來好多次的……😜
"荳子",一個有異邦 feel 的名。

餐廳出品的食物新穎獨特,頗具創新精神。
"抹茶吐司",選用了黑炭麵包,柔和了健康營養的現代理念。

蟹肉牛油瓜他他

Tiramisu

飲品"鮮奶綠茶",不太甜,茶味幾出,贊!👍
鮮奶綠茶

Cafe Latte 都不錯。
Cafe Latte

2017-06-01
蟹肉牛油瓜他他
Tiramisu
鮮奶綠茶
2017-06-01 118 瀏覽
朋友話平時晚飯時間同假期都超多人排隊,今次我地就喺閒日中午大約1:30 來到,唔洗等位一入門口已經見到好多好靚既蛋糕,已打算食完正餐要叫黎試下Lunch Menu, 竟然至到18:00下午茶14:30開始,入面個流心吐司都好吸引,下次要試蟹肉牛油果他他唔錯黑松露軟殼蟹意粉呢個好好味份量十足 味道濃郁玫瑰Latte賣相唔錯 朋友話好味香蕉沙冰好飽肚 飲完飽左本身想叫甜品食,但眼闊肚窄,已經飽到上心口下次一定要試下d 甜品!

一入門口已經見到好多好靚既蛋糕,已打算食完正餐要叫黎試下

Lunch Menu, 竟然至到18:00

玫瑰Latte
賣相唔錯 朋友話好味

香蕉沙冰
好飽肚 飲完飽左

本身想叫甜品食,但眼闊肚窄,已經飽到上心口
下次一定要試下d 甜品

午餐
2017-05-31 73 瀏覽
過馬路成日抬頭見到,想試又忘記咗,呢日終於試咗,係滿分滿意!男友食咗少少嘢,陪我來食tea,4點半到,都full晒咁滯,好在唔使等位,即刻入座。男友一望,話:有幾枱係情侣,其他話清一色女仔。男仔係唔會自己或者約男仔朋友來咖啡店朝聖,只有陪女朋友來。哈哈!無錯!佢都係陪我來!裝修到好森林小木屋feel,仲好多小盤栽,好接近大自然咁,令人好relax。講返嘢食,好有heart。每樣食物、擺設、杯杯碟碟湯匙叉都好靚好精緻。我叫咗個set - $98 黑松露軟殼蟹意粉 & 凍檸蜜 + $25 凱薩沙律 + $25 紅桑子拿破倫(自選自家制蛋糕)。價錢咁上下啦。黑松露意粉一人份,味道好,唔太傑又唔會太稀,軟殼蟹一隻切半上,加上菇菇,好食!凍檸茶 - 用紫色瓷杯上(唔同枱用唔同顏色,隔離枱係粉紅色杯),加上木匙,飲落去係真蜜糖味道,仲夠晒料。用木匙亦證明貨真價實用真蜜糖,因為用鐵匙會破壞咗真蜜成份。凱薩沙律 - 加廿零蚊就有,味道都唔錯,碟頭都唔會太少。紅桑子拿破倫 - 讚!呢個真係好食!又抵食!門面散叫$4x,而家加$25 ok。size係正常拿破倫size。用紅桑子代替芒果,味道都係好好食,又

凱薩沙律 - 加廿零蚊就有,味道都唔錯,碟頭都唔會太少。

紅桑子拿破倫 - 讚!呢個真係好食!又抵食!門面散叫$4x,而家加$25 ok。size係正常拿破倫size。用紅桑子代替芒果,味道都係好好食,又唔會太甜!可以自己揀甜品,我出去門面counte睇,覺得呢個最靚,果然無令我失望。好食,又擺得靚!

值得來!會再來!

2017-05-28