4天前 0 瀏覽
將軍澳Popcorn人龍兼打卡店 - “荳子” - 其實真係一間純打卡店。講起荳子,其實淨係呢個站都有好多 - cafe,冰室,bakery都有。個人最鐘意Beans Bakery。至於呢間歷史最耐嘅”荳子”…如果唔特登request窗口位…如果唔係特別嘅流心toast甜品…如果唔係要影立體咖啡…我想以其食物質素、服務和價錢,實在不用專程來排隊。仲有,呢度冷氣凍,啲嘢食一陣就凍晒。奈何,靚食靚景,像是已經take over了所有因素。

如果唔特登request窗口位…
如果唔係特別嘅流心toast甜品
如果唔係要影立體咖啡…

奈何,靚食靚景,像是已經take over了所有因素。

上星期放假約咗朋友去咗呢間餐廳食lunch,兩點幾去到,好好彩唔使等位就有得入座入座之前職員有介紹返佢哋有啲香港小店製造嘅香薰酒精搓手液,有幾款不同味道,入座時同離坐嘅時候都有用!好香呀!我哋分別叫咗:我哋焦糖香蕉窩夫all day breakfast,芝士薯條,軟殼蟹意大利粉。今次係第二次食呢間餐廳,之前都係食甜品,今次試咗佢嘅主食。質素都唔錯,意粉份量幾大,軟殼蟹好脆個調味好啱!個窩夫好似bagel咁幾得意好好食,都幾有蛋味!大推!

今次係第二次食呢間餐廳,之前都係食甜品,今次試咗佢嘅主食。

質素都唔錯,意粉份量幾大,軟殼蟹好脆個調味好啱!

個窩夫好似bagel咁幾得意好好食,都幾有蛋味!大推!

焦糖香蕉窩夫全日早餐
焦糖香蕉窩夫全日早餐
2024-03-22 107 瀏覽
之前都已經去過青衣同沙田嘅分店,今次就係第一次去將軍澳嘅分店,嗰日係一個星期六嘅夜晚,排隊都已經排咗半個鐘,都已經顯示出呢間嘢有幾受歡迎。個菜單種類到幾多,又比較健康嘅沙律前菜,亦都有一啲小食例如焦糖雞翼等等,亦都有其他例如意粉、薄餅、main course等等。嗰日我同另一個人就嗌咗焦糖單骨雞翼、薯條、譏燒鮑魚意粉、green tea latte 同埋千島醬蟹籽帆立貝薄餅。除咗個薄餅之外其他嘢都好好食,個薄餅就稍微中咗伏,因為都幾油膩,令人好快飽。我覺得以咁嘅人流同咁忙碌嘅環境嚟講,個服務已經算係幾好。整體嚟講我都幾推薦呢間食肆。

Green  tea  latte
Green  tea  latte
  • 焦糖單骨雞翼
  • 磯燒鮑魚蜆肉意大利粉
2024-03-03 193 瀏覽
🍕開心果馬蘇里拉芝士薄餅配蜂蜜 $102這個薄餅底比較像麵包,但周邊都是脆口的。因為只有面層有開心果碎,所以開心果味不算濃郁;反而是芝士味香濃,而且芝士的拉絲效果很強勁,配上畫龍點睛的香甜蜂蜜,無論味道還是打卡也一流🤗🖤黑蒜 磯燒鮑魚 蜆肉 白酒意粉 $138 甚少看到這配搭的意粉,而且很少吃沒有汁醬的意粉;這碟意粉卻比想像中惹味: 磯燒鮑魚彈牙又入味,蜆肉新鮮且份量不少,意粉亦滲入了黑蒜和白酒的香,吃膩了白汁或茄醬意粉的朋友不妨一試😋▪️薑母茶(少糖) 跟餐🌈彩虹茶拿鐵(鮮奶;少糖) 跟餐+$40 前者跟餐免費反而更出色,後者昂貴而且偏甜,感覺重焦糖味,這杯所謂的彩虹其實也只有紅色和綠色,沒想像中繽紛,好像喝普通一杯拿鐵還比較好🙈
🍕開心果馬蘇里拉芝士薄餅配蜂蜜 $102

🖤黑蒜 磯燒鮑魚 蜆肉 白酒意粉 $138

▪️薑母茶(少糖) 跟餐
🌈彩虹茶拿鐵(鮮奶;少糖) 跟餐+$40
2024-02-16
2024-02-28 148 瀏覽
餐廳喺早排裝修過亦更換左少少菜式,趁之前年三十晚一於去食個團年飯🤤紅酒燉牛面頰意大利飯🐂牛面頰等得夠晒淋好有牛味🐂意大利飯亦煮得好適合香港人口味😋牛面頰同意大利飯索晒醬汁嘅味道十分之配合🤤鮮忌廉周打海鮮意大利飯🦐🐟🦑入面有唔同嘅海鮮:有青口 魷魚 蝦 蜆 帶子同埋魚,非常之豐富🤤配料同意大利飯亦都一樣索晒醬汁既味道,好似飲緊周打海鮮湯咁😋蕃茄肉醬溫泉蛋意大利闊條麵🍅🥚🍝出去食意大利麵,最怕就係醬同麵唔配合,麵索唔到醬汁既味道,呢個就絕對冇呢個問題,每一條面都掛滿肉醬🤤🍝千島醬蟹棒蟹籽帆立貝薄餅🦀🍕呢個薄餅喺裝修之前 我地已經成日叫黎食,水準一如以往咁好,薄餅脆得黎唔會乾,每一片薄餅上面都有滿滿嘅配料😋

紅酒燉牛面頰意大利飯🐂

鮮忌廉周打海鮮意大利飯🦐🐟🦑

蕃茄肉醬溫泉蛋意大利闊條麵🍅🥚🍝

千島醬蟹棒蟹籽帆立貝薄餅🦀🍕
2024-02-06 179 瀏覽
以前成日都食beans,裝修了之後第一次去晚餐,walkin就有位了。叫了八爪魚risotto及軟殼蟹意大利粉,感覺份量有點小,味道ok,意粉同以前一樣味道,但感覺軟殼蟹不夠酥脆。八爪魚飯賣相不俗,但八爪魚硬過橡膠,雖然很大一條,但是原條的烹煮方法感覺不太可行,吃完感覺要去看牙醫了。幸好waiter有幫忙重新烹調,不過也沒太大分別,還是很硬,建議餐廳換一下這個菜式吧,聽聞有另外的食客也有一樣的問題,也是回去再煮了。叫了抹茶蛋糕,味道不錯。謹慎點菜,味道還是不錯的。

叫了抹茶蛋糕,味道不錯。
謹慎點菜,味道還是不錯的。
2024-01-26 235 瀏覽
今日同朋友黎食lunch 唔同分店都食過好多次不過多數食早餐今日試左個沾麵上面舊豬有啲似叉燒偏甜+硬個麵係好有咬口但個沾就乾左啲食到最後太漏搞唔掂試左朋友個意大利飯係好濃蕃茄味不過個飯就有啲啲硬整體主食都係重口味甜品賣相係幾靚打卡一流不過味道一般打卡、環境係唔錯但個人覺得早餐出色啲
今日同朋友黎食lunch
打卡、環境係唔錯
但個人覺得早餐出色啲
2024-01-26
2023-12-18 367 瀏覽
百試不厭架Beans將軍澳popcorns呢間beans長期要排隊,難得平日放假,真係晤可以放棄呢個機會去試返個靚lunch~~Beans岩岩重新裝修左一下,不過今日睇到其實個裝潢又無野太大架分別同以前,以餐廳來講都算係闊絡同埋坐得好舒服架,好岩真係住低傾下計同埋chill下飲杯野~我地2個人叫左2個Lunch set, 埋單$236主食手撕豬漢堡+薯條 (必叫) $96次次來親都會叫呢個漢堡,都可以話係呢間野架招牌主食。超級足料架手撕豬肉,多到真係淡淡都係手撕豬,今次個配菜都令我覺得有驚喜,佢個薯條新鮮即叫即炸,點埋個茄汁真係無得輸!!黑松露軟殼蟹意粉 $89呢個又係我次次來會點架餐,因為我真係對黑松露意粉情有獨中😊 今次都係保持到應有架水準,真係無令我失望。熱辣辣架意粉加埋黑松露醬汁,仲有炸到脆BOBO架軟殼蟹,真係百食不厭~~甜品 山政小山園抹茶蛋糕講真呢個甜品就真係令我有小小失望啦,因為佢似響雪櫃凍左好耐,硬bun bun ☹️野飲凍檸蜜杯野飲出到來真係好靚啊,真係好岩打卡姜母茶熱騰騰,響濕凍架12月來講飲返杯都真係暖立立😊
百試不厭架Beans

甜品
山政小山園抹茶蛋糕

野飲
凍檸蜜
杯野飲出到來真係好靚啊,真係好岩打卡
姜母茶
熱騰騰,響濕凍架12月來講飲返杯都真係暖立立😊
2023-12-17 217 瀏覽
錯過早餐時間唯有貴d 食午餐,餐廳幾休閑,不過感覺似茶記多過coffee shop, 定價偏貴,雖然食物唔錯. 彩虹咖啡要另叫,都幾貴,味道冇乜特別,係gimmick 野純打卡po 下相用. 可以一試,但冇太大意慾回頭.
2023-12-16 172 瀏覽
今日朝早11:18分落單叫左3個餐Order時都有定心理準備預左20分鐘等野食。落單後等左30分鐘就叫個waitor幫我地跟一跟,之後先上個french toast同risotto, 差個all day breakfast 未到到落單後50分鐘個all day breakfast都仲話整緊,其間仲要見到Waitor拎住All day breakfast比左第二枱客,中間有一兩枱客遲過我地落單都食完走埋!講真我等左30分鐘時都提左個Waitor已經比多次機會等多20分鐘都仲未有!到12:15我都唔想再等,就同Waitor講取消個All day breakfast,因為屋企人都食完。之後先上個All day breakfast比我,等左成個鐘!個經理佢地都整左,咁free個all day breakfast比我,其實都無意思,本身都想取消。浪費我既時間!以後唔會再幫襯!
今日朝早11:18分落單叫左3個餐
Order時都有定心理準備預左20分鐘等野食。
落單後等左30分鐘就叫個waitor幫我地跟一跟,
2023-12-16
2023-10-19 426 瀏覽
呢日同同事你食嗰Tea,想為繁忙嘅工作氣氛打打氣,嚟到呢間店,都被到呢一種放鬆嘅感覺。呢間店主要以灰色系裝修,裝修清新有格調。枱係白色雲石枱,我哋今次坐梳化位,坐得都好舒服。黑松露軟殼蟹意大利粉軟殼蟹香脆蟹味濃,意粉彈牙,唔會煮得太淋,個醬黑松露好香,菇味好重,正~煙三文魚凱撒沙律加配炙燒五花腩片沙律清新可口,去買麵包粒食,好有口感。煙三文魚煙燻嘅鹹味,配沙律食,剛剛好。多士烤得香脆,好香牛油味。炙燒五花腩片好厚,脂肪均勻又入味。黑松露蛋黃醬薯條薯條夠粗,外脆內軟,同黑松露蛋黃醬,簡直係絕配,令你食唔停口。焦糖香蕉窩夫蜂蜜窩夫鬆軟有口感,暖暖地甜甜地,配上香脆面嘅焦糖香蕉,同雲呢拿雪糕同餅碎食,好好味!
呢日同同事你食嗰Tea,
想為繁忙嘅工作氣氛打打氣,
嚟到呢間店,都被到呢一種放鬆嘅感覺。

呢間店主要以灰色系裝修,
裝修清新有格調。
枱係白色雲石枱,
我哋今次坐梳化位,
坐得都好舒服。

軟殼蟹香脆蟹味濃,
意粉彈牙,唔會煮得太淋,
個醬黑松露好香,菇味好重,正~

煙三文魚凱撒沙律加配炙燒五花腩片
沙律清新可口,去買麵包粒食,好有口感。
煙三文魚煙燻嘅鹹味,配沙律食,剛剛好。
多士烤得香脆,好香牛油味。
炙燒五花腩片好厚,脂肪均勻又入味。

黑松露蛋黃醬薯條
薯條夠粗,外脆內軟,
同黑松露蛋黃醬,簡直係絕配,
令你食唔停口。

焦糖香蕉窩夫
蜂蜜窩夫鬆軟有口感,暖暖地甜甜地,
配上香脆面嘅焦糖香蕉,
同雲呢拿雪糕同餅碎食,好好味!
煙三文魚凱撒沙律加配炙燒五花腩
煙三文魚凱撒沙律加配炙燒五花腩
2023-09-17 362 瀏覽
休閒的星期五假期下午5點左右,最喜歡就是吃一個early dinner,而今次選擇了大家絕不陌生的Beans,完全不用等位之餘,居然還有 ‘午餐&下午茶’ 餐牌選擇,非常適合追求飽肚的我;而且現可用QR Code 自行下單,非常方便。🦀黑松露軟殼蟹意大利粉 $89外脆內軟的軟殼蟹剪開了一半,方便進食,很貼心;份量都頗多,還有很多菇,雖然每條意粉都沾上濃濃的黑松露汁,但除了第一口感覺最強烈,之後就不會,所以吃完都不算很膩。🍕千島醬蟹棒蟹籽帆立貝薄餅 $92推薦👍每塊薄餅上都有一粒帆立貝,配料及醬汁都十足,面層再舖滿拉絲芝士,再以脆口餅乾做底,此配搭很match,口感十分豐富。🥣牛肝菌湯 (跟餐加$40)非常濃郁及足料,不是湯,是糊😂,每一口都很有飽肚感。🍠蕃薯條 (跟餐加$30)即叫即炸,比薯條偏硬身,外脆內軟,而且本身帶點甜味,不用點任何醬料都非常可口。跟餐免費餐飲🫚熱黑糖姜母茶選擇少甜後,姜味偏濃🍋熱檸檬蜂蜜蜂蜜味濃,有多片檸檬,覺得太甜可以自行調較味道另外,轉飲[我想與你無所事事]任何飲品,可享減$8優惠。
🦀黑松露軟殼蟹意大利粉 $89
🍕千島醬蟹棒蟹籽帆立貝薄餅 $92
🥣牛肝菌湯 (跟餐加$40)
非常濃郁及足料,不是湯,是糊😂,每一口都很有飽肚感。
🍠蕃薯條 (跟餐加$30)
跟餐免費餐飲
🫚熱黑糖姜母茶
選擇少甜後,姜味偏濃

🍋熱檸檬蜂蜜
蜂蜜味濃,有多片檸檬,覺得太甜可以自行調較味道

另外,轉飲[我想與你無所事事]任何飲品,可享減$8優惠。

2023-09-15
  • 千島醬蟹棒蟹籽帆立貝薄餅
2023-09-14 256 瀏覽
BeansMenu 有不少選擇,all day breakfast,沙律、特色burger、意粉、牛扒、小食如雞翼、薯條,當然有精美既蛋糕。Q R code 落單,方便易明而可以customise。今次點了羽衣甘藍藜麥沙律同埋彩虹拉鐵。沙律材料新鮮,份量啱女士,拉鐵可以在QR code 選擇少糖、全脂奶或燕麥奶。餐廳一向保持食物質素!今次特別欣賞在門口迎接既那位姐姐,很親切!餐廳擺放了一些不同香味的消毒噴霧,姐姐自然的介紹,香味很清新,為用餐體驗昇華。加分!🤩
Beans

2023-09-11 1462 瀏覽
颱風之後都係熱辣辣,匿埋係商場就最好了,但行得耐就會搵地方休息下,5點左右,諗住去Beans尼間人氣餐廳博下,因為無論早餐、午餐定晚餐都大排長龍,可能我地早咗少少,等咗差不多10分鐘就有位,真係太好了🥹同樣可以用QR code 點餐,今次點了:1)蟹膏甲羅燒黃金蟹肉🦀意粉🍝 - 淡淡嘅鹹蛋🥚黃味,蟹膏唔鹹2) 黑蒜🧄機燒鮑魚🦪蜆肉🥠意粉🍝 - 有微酸,磯燒鮑魚🦪好冧3) 卡邦尼煙肉🥓闊條麵 - 味道正常.卡邦尼濃郁4) 黑松露軟殼蟹🦀意粉🍝 - 好香黑松露,軟殼蟹🦀好脆5)黑松露醬薯條🍟 - 薯條🍟炸得香脆.黑松露香燶餐飲🍹點了套餐嘅美式咖啡☕️同檸檬蜂蜜🐝賣相好靚,好味😋😋😋🚶🏻‍♂️👉📌Beans 🍽️地址:將軍澳Popcorn2 1樓 F95舖

同樣可以用QR code 點餐,今次點了:
1)蟹膏甲羅燒黃金蟹肉🦀意粉🍝
- 淡淡嘅鹹蛋🥚黃味,蟹膏唔鹹
2) 黑蒜🧄機燒鮑魚🦪蜆肉🥠意粉🍝
- 有微酸,磯燒鮑魚🦪好冧
3) 卡邦尼煙肉🥓闊條麵
- 味道正常.卡邦尼濃郁
4) 黑松露軟殼蟹🦀意粉🍝
- 好香黑松露,軟殼蟹🦀好脆
5)黑松露醬薯條🍟
- 薯條🍟炸得香脆.黑松露香燶
餐飲🍹點了套餐嘅美式咖啡☕️同檸檬蜂蜜🐝

賣相好靚,好味😋😋😋

🚶🏻‍♂️👉📌Beans 🍽️
薯條🍟炸得香脆.黑松露香燶
美式咖啡☕️同檸檬蜂蜜🐝
  • 黑松露軟殼蟹🦀意粉
2023-09-02 316 瀏覽
這間Cafe 在將軍澳區真心人氣爆燈,相信不會有一個將軍澳人會不認識!因為你每次經過,都會經常看到大排長龍,坐無虛席!尤其是晚市時間,多數都要等位,所以叫佢做「超人氣Cafe」真的不過份!但到底這種「排隊現象」係「實至名歸」?還是「虛有其名」呢?就等我去探個究竟啦!餐廳主要西餐為主!中午走「文青 Cafe」路線,加上透光大玻璃,給人一種舒服的感覺!晚上環境則偏暗,加上一個個好似「月亮」的球狀燈飾,又顯得挺浪漫!食物方面:千島醬蟹子帆立貝薄餅黑松露醬薯條白松露醬烤肉眼扒卷。山政小山園整體來說:餐廳環境氣氛一流,服務員也很有禮貌,加上食物質素很好,是值得你去排隊的餐廳!

食物方面:

2023-08-11