(非會員)
一班朋友去食飯, 大家都話去茶軒, 因為唔駛等位, 原來晚飯時間唔駛等位, 已經暗藏QK....朋友們叫了2人餐,我叫了燒汁雞扒竹筒飯$38 ,野飲要另外叫, 冇餐跟竹筒飯唯一優點係珍珠米飯夠香同有口感但當然唔好期望有竹筒的香味燒汁雞扒份量極少, 醬汁又少好不容易先乾哽了成個飯野飲嗌左熱珍珠奶茶, 份量同茶餐廳的熱奶茶一樣珍珠當然不及台灣的煙韌盛惠$22大元仲要加一收費咁既價錢, 我不如去第2度食環境勝在冇乜人, 夠安靜不過以後請我都唔會再去
一班朋友去食飯, 大家都話去茶軒, 因為唔駛等位,
原來晚飯時間唔駛等位, 已經暗藏QK....

朋友們叫了2人餐,
我叫了燒汁雞扒竹筒飯$38 ,野飲要另外叫, 冇餐跟
竹筒飯唯一優點係珍珠米飯夠香同有口感
但當然唔好期望有竹筒的香味
燒汁雞扒份量極少, 醬汁又少
好不容易先乾哽了成個飯

野飲嗌左熱珍珠奶茶, 份量同茶餐廳的熱奶茶一樣
珍珠當然不及台灣的煙韌
盛惠$22大元
仲要加一收費
咁既價錢, 我不如去第2度食

環境勝在冇乜人, 夠安靜

不過以後請我都唔會再去
2010-01-09
2009-07-30 37 瀏覽

很少去屯門, 當日同一家人共10個, 見呢間店無乜人便入去...總共叫了9個餐, 其中叫了一個學生餐燒汁魚柳飯, 午餐糖醋魚塊飯和一個泡菜冷麵...等了一回, 一位穿著制服的女侍應拿著冷麵到來, 但因為她拿著的碟鈄了, 因而令到碟裡的汁倒在我們的背囊上, 但那位侍應一句說話都無講, 又沒有拿些紙巾給我們抺, 就咁行左去...之後我們發現冷麵並不像我們叫的泡茶冷麵, 於是便叫了幫我們落單, 而並不是穿制服的女士來, 詢問這碟是什麼冷麵, 這時她答是"雞絲冷麵", 於是我們便說是叫了泡菜冷麵的, 怎料她居然答"係泡菜呀, 呢個係三絲泡菜冷麵呀..." 嘩咁求其都得...最後無著制服的女士又來, 一聲不響放低一碟魚塊, 我問她係咪學生餐的魚柳飯, 她答係, 跟著又放多一碟一模一樣的魚塊, 這時我又再問她其實呢碟係咪糖醋魚塊, 她又答係, 我話我地叫了一碟, 點解有兩碟? 她立即用好晦氣的態度答"我知..." 當時我立刻火起, 他們一次又一次的無禮對待, 實在令我忍無可忍, 於是便話了她幾句, 之後她無出聲在CHECK單... 但最後碟學生餐要再向一位男侍應催多兩次, 但他完全無答我們, 最後等了約20分鐘先來到...之後問男侍應學生餐係咪有果凍送, 他又目無表情, 在無答我的情況下拿了給我們...整間茶軒裡的侍應, 他們的服務態度真的差到不得了, 而且食物質素都麻麻地, 份量又少, 唔怪之得無乜客人啦, 總之就食到一肚氣呀...
2009-07-29
2009-07-13 21 瀏覽
尋日同男友經過, 見未試過就入去試下叫左兩個餐: 肉躁飯和甜酸魚柳配白飯肉躁飯: 肉躁冇味, d飯超"林", 而且好細碗;甜酸魚柳配白飯: 白飯冇問題, 但個餸好差, 味道好淡, 一d甜酸味都冇, 而且只得幾舊好細小的魚柳, 另加幾舊同樣冇味道既配菜咁既食物質素仲要加一, 真係冇下次, 仙跡岩都比佢百倍。
尋日同男友經過, 見未試過就入去試下
叫左兩個餐: 肉躁飯和甜酸魚柳配白飯
肉躁飯: 肉躁冇味, d飯超"林", 而且好細碗;

咁既食物質素仲要加一, 真係冇下次, 仙跡岩都比佢百倍。
2009-07-12
午餐
2009-04-26 15 瀏覽
今日一家三口去食午餐,但係食到成肚氣食物方面質素屬一般,最失敗係佢地o既服務態度!睇完餐牌叫左一個定食,一個”肉燥飯”,兩個小食,一個甜品同一杯飲品,價錢算合理!當侍應送上個定食果陣,所謂o既”肉燥飯”,一碗白飯o既份量,三小塊卥水蛋,而飯面o既肉燥少得可憐,只得半茶匙都唔夠,份量就好似一碗白上面加兩粒豆豉,肉燥份量同餐牌入面o既相片完全兩回事因為個肉燥飯主要係叫比小朋友食,諗住有汁有肉燥易入口,點知原來咁樣都可以叫肉燥飯!即時叫侍應嚟問佢可唔可以比多少少肉燥比小朋友送飯,侍應轉頭竟然送嚟一小碟肉燥......汁,一粒肉燥都無,再問侍應係咩意思,佢話公司規定,加肉燥係要收錢,5蚊一份,為左小朋友醫肚,本人好唔耐煩咁叫幫我加一碟,埋單時叫主任過嚟同佢講番個問題,主任話餐牌裡面幅相係要嚟參考,即時火都嚟,又話公司規定肉燥汁可以比多少少,肉燥就要加錢,簡直係欺騙顧客,直頭想叫佢不如下次求其比幾粒飯咪算囉,反正圖片都係要嚟參考,餐廳請著呢D伙記,好自為之
今日一家三口去食午餐,但係食到成肚氣

2009-04-26
2009-03-22 50 瀏覽
大家已各自有一頭家,但父女關係仍是不變;每逢生日仍會相約一起吃蛋糕。週日的屯門市廣場很多人,只得茶軒較為清靜少人,加上不收切餅費,逐成當日選擇。 店內食物頓成配角了,不過也寫來供大家參考: 荔枝綠茶-甜味適中又有荔枝清香,不錯。芋香珍珠奶茶-極稀的奶茶香芋味嚴重不足,水準之差令人難以相信是推介之選。還幸帶甜又彈牙的珍珠爭取回些少分數。煎蘿蔔糕-火候理想外脆內軟溫度也夠,不過蘿蔔糕本身粉偏多不夠蘿蔔鮮香。鹽酥雜菜配花枝丸-台式的鹽酥豆角從來都十分好吃,茶軒加碼至其他雜菜反不夠討好;花枝丸則惹味彈牙,OK。綠豆棉花冰-餐牌上的草莓/芒果棉花冰已不設供應,卻不劃掉令人心痒?唯有要綠豆棉花冰頂癮,口感果真輕軟宛如棉花挺特別,但好吃就講不上,還是喜歡元朗綿綿冰多好多。 最後,再一起分享蛋糕(買不到芒果流心蛋糕,精美的草莓慕絲也收貨吧~^_^")之後,大家又各自歸家吃晚飯了。祝幸福。

店內食物頓成配角了,不過也寫來供大家參考:

荔枝綠茶-甜味適中又有荔枝清香,不錯。

買位飲茶
鹽酥雜菜配花枝丸
2009-03-15
買位飲茶
2009-03-02 9 瀏覽
我今日同個fd去食左個下午茶...叫左個風沙雞翼拼椰香奶酥多士同炭燒咖啡..個fd就叫左個蚵仔麵線同百香果紅茶.果度都唔算污租..算係幾乾淨咁啦.等左2個字左右啦..d野都到齊..咁我就飲左啖啦.d 咖啡味岩岩好...gd^^之後杯野都OK..個面線同個雞翼就好似少左D..但都OK好食...埋單都係幾廿蚊一位..
我今日同個fd去食左個下午茶...
叫左個風沙雞翼拼椰香奶酥多士同炭燒咖啡..
個fd就叫左個蚵仔麵線同百香果紅茶.
果度都唔算污租..算係幾乾淨咁啦.
等左2個字左右啦..d野都到齊..
咁我就飲左啖啦.
d 咖啡味岩岩好...gd^^

之後杯野都OK..
個面線同個雞翼就好似少左D..
但都OK好食...
埋單都係幾廿蚊一位..
2009-03-01 30 瀏覽
我在屯門返工.上月去了茶軒食午餐,叫了米粉餐,再加綿花冰.其實綿花冰第一次食,類似雪糕味道,我食唔慣綿花冰,味道只是一般,米粉都ok.飲料都唔差,茶軒只是一般,間中食就無妨,我唔會叫朋友食呢間呢間店水準不過不失,當時食了60元.唔係好抵食
呢間店水準不過不失,當時食了60元.唔係好抵食
  • 新竹米粉
2008-12-10 27 瀏覽
為何這分店跟沙田及大埔兩間分店的水平可以相差這麼遠?!?!叫了二人晚餐餐湯還算 OK炸花枝丸:淡而無味,不脆水晶卷:不知所謂,很難吃卥水拼盤:不入味,而且食物不熱梅菜扣肉:靭得很,肉咬不開侍應態度尚算殷勤,但以後不會再幫襯!
為何這分店跟沙田及大埔兩間分店的水平可以相差這麼遠?!?!

叫了二人晚餐
餐湯還算 OK
炸花枝丸:淡而無味,不脆
水晶卷:不知所謂,很難吃
卥水拼盤:不入味,而且食物不熱
梅菜扣肉:靭得很,肉咬不開
侍應態度尚算殷勤,但以後不會再幫襯!
2008-09-20 21 瀏覽
2008/9/15午餐對著自己喜愛的菜式加未親身去過但存在瘋狂劣評的現象的餐廳,我內心深處其實存有心思思想試一鑊的心情。XD所以就算知這間店在OR中劣評甚多,好,今次就試一鋪啦﹗(加上有人陪)。中秋假期都提供午餐,VERY GOOD,至少不會破壞我的慳錢大計。:b兩個午餐選了一麵一飯。先說說肉燥鹵蛋飯,肉燥鋪到滿滿的,很少肥膏粒,絕對是啖啖肉(碎),濃濃的醬汁味道調得恰好,帶微微甜,送飯一流,但樓下的白飯量不多,本身是軟飯底,遇上多汁肉燥,已經支持不住了…變成林劈劈軟飯(本身喜歡死了)。旁邊有一大堆酸菜切成的碎粒粒,味道不夠酸甜,是淡,但我愛酸菜呀所以一小粒也不會放過﹗鹵蛋的蛋白也是淡淡的。另外一款是泡菜三絲冷麵,所用的泡菜絲是不辣的,而三絲是蛋絲﹑青瓜絲和雞絲,冷麵絕對夠凍,麵質非常彈牙,麵條沒多餘水分証明隔水時間充足。以上皆是淡口野因為要伴著黑醋吃,起初以為是否玩野﹖不是應該撈冷麵汁嗎﹖撈好後,哇,不吃過真的不知,所有食材後合起來的味道是那麼的配合,真是非常好味﹗哈,原來黑醋比冷麵汁配冷麵吃會好吃得那麼多呢﹗另外加了十元的鹵水A菜,我第一次吃A菜,覺得它是油麥菜樣子加生菜口感,菜很
2008/9/15午餐

兩個午餐選了一麵一飯。先說說肉燥鹵蛋飯,肉燥鋪到滿滿的
鹵蛋的蛋白也是淡淡的。

另外加了十元的鹵水A菜,我第一次吃A菜,覺得它是油麥菜樣子加生菜口感,菜很新鮮不過都沒什麼鹵水味,要靠面頭層蠔油吃才有味道喎。

而跟餐飲品都很有特式呀,分別是洛神花茶,味道酸酸甜甜,顏色是紫色,發現同紫貝天葵是一樣喎,另外的山渣蘋果茶也是酸甜系列,山渣味重,不過這款的酸度極高,我絕對喜歡。XD 但熱飲的溫度只得微暖,差不多是白開水的溫度呢。

很多服務員行來行去,不過他們對眼都是望落地下的
,加上我們又坐得僻,幾乎要行出去找他們才可以埋到張單。

但以食物和價錢計,得出來的結論:我覺得不錯,可以翻炒添。
YUMMY
正...是好正
YUMMY
正...是好正
2008-07-14 11 瀏覽
昨日下午大概一時,一行三人原本打算到上海婆婆食午餐,可惜人多,還要等十七張檯。下午女兒要補習,唯有轉軚去之前經過那間,只有幾丁人的茶軒。店內只得幾檯客,但門口侍應郤帶我們到一張檯面未清理好的卡位坐下。當時,她明知我們有三人,隨手只攜帶一份餐牌,接著引領我們入座。跟著郤像遊魂一樣,沒有放下餐牌便回到門口櫃台。到後來有女侍送上清水,才發現我們沒有餐牌,再自行遞上。明顯地,侍應培訓不足,我亦體量她們是新人。送來的水是用銀色的茶餐廳常用的保溫杯盛著,但只得小半杯。落單時,因為有素食者同往,我先指著套餐餐牌點一客青瓜(不記得可有記錯)蘋果素冷麵,但侍應說此項暫停供應。我隨即問:「那麼,可有沒放肉的菜餚呢?」看見很大一個問號在她面上出現,又發現她語音不正,我隨即轉說普通話,她仍不明白。再問:「可有素菜嗎?」她即指著台南担担麵。將錯就錯,照點一客。跟著點雞扒竹筒飯及茄子肉燥竹筒飯,兩杯茉香奶茶及一杯薏仁茶。茉香奶茶上桌,仍用銀色保溫杯,但熱度只比暖好一點。薏仁茶原來是凍飲,只好怪自己沒有事先問明。担担麵很快上場,只是在清湯麵上,加上一團類似XO醬及蝦米碎的物體。明顯地不是素菜,沒再爭論,家人唯有撥開

茉香奶茶上桌,仍用銀色保溫杯,但熱度只比暖好一點。薏仁茶原來是凍飲,只好怪自己沒有事先問明。担担麵很快上場,只是在清湯麵上,加上一團類似XO醬及蝦米碎的物體。明顯地不是素菜,沒再爭論,家人唯有撥開料子吃淨麵。

因為我的視線剛好對著出菜窗口,所以我可以看見食物的遞送流程。有時店內幾位女侍堆在同一區域,但並不是忙著。而出菜後,亦未見有人第一時間處理。當時店內的客量頂多是四份一。

良久,雞扒竹筒飯來了,跟香港仔的店一樣,沒大分別。期間陸續有客人光顧,大多是五、六人小家庭。由於侍應經驗不足,帶位亦出現問題,令女領班的面色不好看。女兒吃得慢,都吃了一半,我那客竹筒飯還沒來。剛好女領班經過,我便跟她說還有一客竹筒飯未到。她只到出菜窗口講了兩句,就以責備的口吻說:「未到的是茄子肉燥竹筒飯,不是雞扒竹筒飯!」我以為她只是想跟我確認,原來她只是怪我令她以為我還欠一客雞扒竹筒飯。

再等十多分鐘,女兒差不多吃完。眼看剛出菜的竹筒飯原來是另一檯後至的客人的。再向一位結領帶的男經理求助,他隨即向廚房查探,旋即回報尚要多等一分鐘。其後,茄子肉燥竹筒飯上桌。飯並不太熱(好像只是把白飯盛入竹筒內),但面頭的料子則是新鮮鋪上的,熱度很夠。明顯地,要炒一炒這一少份量的茄子肉燥,並不費時。以當時店內人客之數(大概三分一),未至於令廚房應接不暇。匆匆吃罷,結帳離場。

此店從此列入黑名單!
  • N/A
2008-06-27 7 瀏覽
媽媽剛從醫院做過檢查, 非常肚餓, 所以沒有四圍狂就直接走進這間最近的餐廳。是下午茶時段, 包括我們在內, 只有三桌客人。部長給我們一張長卡位, 一坐下已非常不喜歡, 桌子太輕, 一碰到就滑來滑去。因為幫媽媽慶生, 所以都沒有看下午茶餐牌, 而是從主菜牌選的。我們點了以下的菜式來嘗嘗:~皮旦豆腐 - 知道是小吃, 但真的太小了吧!! 一只皮旦開四角及一合小的百福豆腐。現時物價高漲, 但皮旦都只是$2.5 一只, 有點兒過份, 而且他們的皮旦非常苦。~雞絲粉皮- 麻醬淡而無味, 要加豉油調味~xx虾籽五花腩 (忘記全名) - 有點兒過咸, 但如跟白飯應比較好。~凍百香果綠茶加椰果及珍珠- 我是百香果的fans, 但我都不能接受這杯飲品, 超酸, 本想只吃掉那些椰果及珍珠, 但太酸了, 唯有放棄。~ 本來想叫一碟台式鹵水併, 餐牌上說明可自選; 點菜時, 我們問有甚麽可選, 部長說可跟圖片那三樣或師傅選最新鮮的三樣給你。那何為"自選'?~點了杯熱薑蜜 - 沒有熱, 只有凍。媽媽唯有喝白開水。我們本想點多一碟炒麵及炒青菜, 但嘗過以上菜式, 已經後悔莫及。見部長從前面走過, 大聲叫了几次"
是下午茶時段, 包括我們在內, 只有三桌客人。
我們點了以下的菜式來嘗嘗:
~雞絲粉皮- 麻醬淡而無味, 要加豉油調味
~點了杯熱薑蜜 - 沒有熱, 只有凍。媽媽唯有喝白開水。
部長從前面走過, 大聲叫了几次"唔該"及揮于, 但他都聽及看不到, 唯有自己走去櫃枱結帳, 合供$141。
本想開開心心跟媽媽慶祝生日, 但吃完唔飽及一肚氣, 無下次。

2008-05-18 13 瀏覽
唔知點解成日都會來這裡吃晚飯呢度既環境係ok既不過都幾dirty d台抹得不太乾淨個人最欣賞鱆魚雞粒竹筒飯個飯真係好香好好味d雞粒又好入味 鱆魚雖然唔多覺眼但係就好香鱆魚味又夠多 兩個人share加多個小食就岩岩好不過個肥牛竹筒飯真係差d飯冇乜好似白飯d肥牛又少又冇汁又冇味下次一定一定一定唔會嗌呀!!
唔知點解成日都會來這裡吃晚飯
又夠多 兩個人share加多個小食就岩岩好

不過個肥牛竹筒飯真係差
d飯冇乜好似白飯
d肥牛又少又冇汁又冇味
下次一定一定一定唔會嗌呀!!
(非會員)
唔知呢篇野會唔會比人delete但我以下所講o既野都係屬實並無虛偽成份亦並無半點惡意中傷全是本人之親身感受!!!!睇到"茶軒" 然後見到d評價9成都係唔掂我就即時click 左入黎睇睇左好多人o既留言好多都話服務態度唔掂或者係你果日唔好彩撞o岩果日d人心情唔好但想講 呢間餐廳o既管理係極有問題可以同大家講呢間餐廳的服務質素係"超級十分"唔掂,我有深切的感受因為我之前係呢間餐廳做過一排 呢度服務差可能真係其中有某幾個因素形成包括 "訓練" 可以同你講呢間野o既 內部 管理 十分十分差勁相信呢個係影響到服務o既最主要原因你地話屯門呢間好靜無乜人幫襯,但依然有好多waiter ,但之前做果間就忙到趴係度,極度欠缺人手,.....真係唔明佢地係點分配人手??? 假期日子 或者食飯時間 係忙到趴係度果d時間 間餐廳裡面 o既場面 可以用四隻字黎形容 "世界大戰" 戰場一樣七國咁亂 人手極度唔夠!!!!!繁忙時間,可以得三四個人係樓面食完野d客舉手叫埋單,無人手理到佢地, 到佢地走,d 碗碟攤o西係台又無人手去執到d客係出面入緊黎,,坐底o西,,見到成台都係碟,,,個樣有d無奈,,拿拿林走去執o
唔知呢篇野會唔會比人delete
但我以下所講o既野都係屬實並無虛偽成份
亦並無半點惡意中傷
全是本人之親身感受!!!!

睇到"茶軒" 然後見到d評價9成都係唔掂
我就即時click 左入黎睇
睇左好多人o既留言
好多都話服務態度唔掂
或者係你果日唔好彩撞o岩果日d人心情唔好
但想講 呢間餐廳o既管理係極有問題

可以同大家講呢間餐廳的服務質素係"超級十分"唔掂,
我有深切的感受
因為我之前係呢間餐廳做過一排
呢度服務差可能真係其中有某幾個因素形成包括 "訓練"
可以同你講
呢間野o既 內部 管理 十分十分差勁
相信呢個係影響到服務o既最主要原因
你地話屯門呢間好靜無乜人幫襯,但依然有好多waiter ,
但之前做果間就忙到趴係度,極度欠缺人手,.....
真係唔明佢地係點分配人手???
假期日子 或者食飯時間 係忙到趴係度
果d時間 間餐廳裡面 o既場面 可以用四隻字黎形容
"世界大戰" 戰場一樣
七國咁亂
人手極度唔夠!!!!!繁忙時間,可以得三四個人係樓面
拿拿林走去執o西d 野走...到佢地要落單,,,我理得呢邊,,又唔理得果邊
果邊又叫埋單,,又無人理
d野食又出得極慢,,,d客係咁舉手,,,話出得慢...
張張台都舉手.....
有d等得唔耐煩...開始黑面...見到咁o既場面,,,我都極無奈
我感覺到d人就黎想開聲鬧,or 起身走人
甚至有d真係食完 "擰o西 頭 咁走人
d人做一兩日已經話想走
我都覺得好辛苦,
果期請o既人都係做part-time
試問做part-time 全部都係新人有乜可能會有訓練?
全部唔熟手...
又唔夠人手,,,
做唔掂做一兩日就走
就做死剩番果d 人
果d人覺得辛苦又走
佢又再請新人
係一個惡性循環

真係唔知呢間公司上面係點樣安排
靜係覺得d管理超超超........亂
試問一間咁樣o既餐廳,服務點會好???
食物方面,之前有人話,食到肚痛
唔出奇
之前係舖到聞到有死老鼠味

唔知呢篇野會唔會比人delete
但我所講o既野都係屬實並無虛偽成份
如果這間餐廳可以再做多5年8年10年以上
簡直係奇蹟
(非會員)
我地叫左$138二人套餐,包括鎮江排骨﹑甜酸魚柳﹑涼拌海帶﹑金蠔卷﹑肉燥A菜,仲有加左一個湯包,兩杯野飲首先,講味道真的全部普通,偏向難食。鎮江骨很酸,甜酸魚柳配菜仲多過d魚柳,金蠔卷極細舊,完全唔夠食另外,食哂所有野都未黎飲品,之後叫個侍應跟,佢就話冇紀錄,重新問我地要d咩。最後,亦十分不滿這裡的服務態度。叫個女侍應來加凍水,之後佢拎左熱水來,充滿著煙,我地只係話「我地係要凍水喎」,佢個樣好不滿,表現得好厭煩。仲要之後拎過來的水仍是熱,求其加左兩粒冰。最後埋單$185,又唔飽仲要受人氣,以後咪搞!!!

最後埋單$185,又唔飽仲要受人氣,以後咪搞!!!
5-1-08 (日) 下午3:30我同媽咪,婆婆,仲有2個仔諗住坐下食d野啦,推住bb車入去,大把位諗住任坐啦,點知要等成班侍應商量左幾分鐘我地先可以坐,坐左o係到又冇人理,水又冇,menu又冇,叫人比左份menu睇,卒之到落單喇,叫左個章魚肉餅竹筒飯(送餐飲+3蚊先有珍珠),鹵蛋肉碎新竹米粉(送餐飲+3蚊先有珍珠),炸花枝丸(單叫),另外要叫多杯野飲,西瓜汁冇都情有可原丫..連檸水咁普通嘅都話冇,問佢要沙律醬又話冇..(我地冇沙律醬架bor),咁問佢有咩醬佢先比左d酸辣醬黎,細路仔點食到啫,咁都算喇,我婆婆話想要杯水..問一個侍應攞杯水丫唔該,佢唔應唔盛之後擰番轉頭居然仲要問番我地係咪要水..完全唔知咩service黎..諗住食d野抖下啦..食左150蚊(加一)最令人激憤係一路食野點解人地有吐司食嘅,問個侍應啦,原來佢話要問佢地:下午茶有d咩佢先會講喎,仲話不嬲六,日都冇架,多左人問先至有喳依家~~咁姐係我唔問佢就唔講..
5-1-08 (日) 下午3:30