係美麗華行去尖東個時,咁岩經過@caa4.zik1_hongkong_ 茶跡。 見佢個雪櫃勁多好似牛油果,又似檸檬嘅生果。睇下menu 先知原來係香水檸檬。香水檸檬並唔係平時超市買到個啲檸檬。佢嘅學名係枸櫞。個size 比一般檸檬大,味道有啲似香茅,完全冇苦澀味。@bili_blu 就叫左杯手打香水檸檬茶($36)。飲落好清新,同埋好香一陣又似香茅又似青檸嘅味道,好有泰國feel 🤣。遲啲夏天熱時就更加正!順帶一題,店内有好多關於廣東歌嘅裝飾,仲有好多#mirror 海報!#尖沙咀美食 #尖沙咀茶飲店 #尖沙咀 #香水檸檬 #foodie #hkfoodie #foodiehk #hongkong #travelhk

• 手打香水檸檬茶
2023-02-18 8 瀏覽
茶跡尖沙咀金巴利街3號金利大廈地下A號舖同男朋友係尖沙咀亂行 入左韓國街睇下有咩食見到呢一間手搖店幾大 可以放到3張枱有堂食入到去睇到呢到係應援團 周圍都係Mirror同MC仲播埋流行歌 入面都坐滿人食野介紹下先 呢間手搖店有手搖飲品、小食 、 撈麵、 糖水 招牌手打香水檸檬茶茶底好清新 有香芧 係手打綠色檸檬夠酸 椰果量好足 成杯飲落口都酸酸甜甜 好Flash芋頭芋圓鮮奶綠牛奶係用明治牛奶🥛淨係杯都睇到有好多芋泥 仲要攪拌埋 甜度就岩岩好
茶跡
尖沙咀金巴利街3號金利大廈地下A號舖

同男朋友係尖沙咀亂行 入左韓國街睇下有咩食
見到呢一間手搖店幾大 可以放到3張枱有堂食
入到去睇到呢到係應援團 周圍都係Mirror同MC
仲播埋流行歌 入面都坐滿人食野

介紹下先 呢間手搖店有手搖飲品、小食 、 撈麵、 糖水

茶底好清新 有香芧 係手打綠色檸檬夠酸

仲要攪拌埋 甜度就岩岩好
2023-02-14
外賣自取
2023-02-17 27 瀏覽
平時飲奶茶 奶綠 沙冰 好似有點悶最近尖沙咀有間本地手打檸檬茶專門店係香港首間以手打檸檬做招牌手搖店鋪頭主要用黃 藍色做主題色tone黎到可以打個卡四周圍影相位置正正就係韓國街入面 當然要飲佢嘅招牌香水檸檬茶估唔到味道係偏清淡唔會好酸飲落陣檸檬味同平時茶記好唔同原來係用台灣香水檸檬聞嘅氣味都好特別有點香茅味而且佢地係人手打碎檸檬皮嘅香味都出埋黎而茶底佢地係用四季春茶平時台式飲品我有飲開依款入面會有椰果粒粒可以咬唔會咁單調有時飲咁多珍奶換一換清新嘅檸檬茶都可以如果想再甜d可以飲佢地蜜桃檸檬茶味道會更有層次另外店鋪都有其他奶茶/鮮奶/益力多等等手搖見到佢餐牌都有小食可加配等我下次試埋奶蓋先!

平時飲奶茶 奶綠 沙冰 好似有點悶

如果想再甜d可以飲佢地蜜桃檸檬茶
味道會更有層次
另外店鋪都有其他奶茶/鮮奶/益力多等等手搖
見到佢餐牌都有小食可加配
等我下次試埋奶蓋先!
2023-02-13
🌟餐廳:茶跡📍地址:尖沙咀金巴利街3號金利大廈地下A號舖💰價位:~$50同朋友黎開尖沙咀行街食飯,行到口渴又攰攰地,係時候搵個地方坐底飲杯野先~呢間新開既「茶跡」主打手搖台式飲品,環境夠哂大同埋好闊落,一於同朋友買返兩杯野飲歎下先~———————————————————🔹仙草凍鮮奶朋友最鍾意食仙草凍,夠健康之餘又有助消化~仙草凍甘香味濃,搭配香滑既牛奶真係好夾,而且甜度可按個人喜好調配,好正~———————————————————🔹大甲芋頭鮮奶識我既朋友都知道我鍾意食芋頭~呢杯大甲芋頭夠哂粉糯清甜,加埋鮮奶之後,甜甜地食落好滿足~———————————————————😋味道:4/5🏢環境:4/5💁🏻‍♀️服務:4/5💵價錢:4/5🤟🏻性價比:4/5———————————————————👅整體小總結茶飲店位於金巴利街,地點超方便~店鋪裝修光猛簡潔,環境好乾淨,岩哂同朋友仔行街行到攰,入黎坐底抖抖,傾下計~飲品方面,款式夠哂多,用料又充足,推介~
🌟餐廳:茶跡

👅整體小總結
2023-02-13
外賣自取
下午茶
尖沙咀好多野飲鋪,我地都飲唔少,今次喺附近韓國街食完飯見到呢間茶跡,就決定試下佢。好少見有台式飲品鋪面積咁大,有埋櫈比人坐,主題係以音樂為主,除左痴左dear jane歌詞之外,仲有幅牆係貼左好多CD,唔知會唔會定期換呢今次叫左招牌手打香水檸檬茶($36)同芒果益力多($28),鍾意佢呢已經配埋配料,咁就唔駛加錢招牌手打香水檸檬茶同喺其他鋪飲到嘅檸檬茶有啲唔同,上次喺Comebuy Tea有飲過檸檬汁加唔記得邊種茶,最後男朋友嘅評價就係咪就係檸檬茶。呢度用左香水檸檬,味道無平時飲開嘅檸檬咁酸,反而多左陣草青味,飲落去都無平時嘅咁濃味,食完飯用嚟清新返個口都唔錯。本身已經配左椰果,加埋佢又會多返少少甜味。芒果益力多配爆珠,兩樣野好夾,口感會好得意。芒果益力多嘅主角係益力多,芒果味比較淡,似係喺個底滲返出嚟嘅感覺,呢杯螞蟻人應該實會鍾意。欣賞佢有位置比人坐,有時喺尖沙咀行到攰,都可以嚟買杯野飲歇一歇= 茶跡 @caa4.zik1 //  尖沙咀金巴利街3號金利大廈地下A號舖 =
2023-02-14 27 瀏覽
尖沙咀早排開咗間新嘅手搖飲品同埋小食店喺 人稱韓國街🇰🇷嘅金巴利街 我哋一人飲咗一杯芋泥嘅手搖😍.🐷大甲芋頭鮮奶 👅8.5/10 $38呢杯芋頭鮮奶 我叫咗微甜+少冰覺得個甜度啱啱好芋頭被打成芋泥 而且打得幾細滑牛奶仲要係用明治牛奶🥛🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️.🐷芋頭芋圓烏龍鮮奶茶 👅8/10 $35呢一杯都係叫咗微甜+少冰裏面有啲細細粒嘅芋圓👍🏻芋圓份量都多🙆🏻‍♀️ 飲完之後覺得有少少飽肚😂茶底幾香 牛奶都係用咗明治牛奶🥛所以個奶味特別香🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️.除咗手搖飲品之外呢間舖頭仲有一啲小食同埋糖水可以俾大家選擇🙆🏻‍♀️

🐷大甲芋頭鮮奶 👅8.5/10 $38
除咗手搖飲品之外
呢間舖頭仲有一啲小食
同埋糖水可以俾大家選擇🙆🏻‍♀️
2023-02-13 27 瀏覽
天氣一開始回暖,行街時就會想買杯手搖飲下。最近行尖沙咀見到一間裝修好特別,而且有得坐既手搖飲品店【茶跡】。門面同裝修都可以打卡。 招牌手打香水檸檬茶:叫半糖微糖,真係唔會太甜、而且香水檸檬香味獨特,唔會太酸味、而且帶D香芧味。下面又有D椰果,非常有咬口同層次。今次唔記得叫少冰,所以冰有D多,不過整體味道不錯! 金萱烏龍奶茶:奶味偏重茶味偏淡既奶茶,所以睇你係好邊種。不過我同朋友就比較鍾意茶味重既,所以覺得一般般。但如果鍾意奶味重可以嘗試!
最近經過尖沙咀,見到一間新開的台式飲品店,地方闊落,店內掛滿Mirror和MC的相片和海報,應該吸引到不少fans打卡應援。除了主打一般台式飲品,還有小食供應。今次試了他們的招牌檸檬茶和益力多系列。招牌手打香水檸檬茶$36手打檸檬茶採用香水檸檬,非常稀有。香水檸檬,學名為枸櫞,源自於印度, 味道香濃,帶點香芧味,果肉大粒又不會過分酸澀,經店員暴打後加入台灣四季春茶底,清爽解膩,配上粒粒晶瑩剔透的爽口椰果,輕盈爽口,甚有咬口。鳳梨益力多$28由菠蘿汁糖漿及益力多調製而成,甜度適中,混合水果味爆珠,酸甜清新,加埋酸甜菠蘿肉,令人胃口大開。益力多有助維持腸內菌叢平衡、增加益菌減少害菌,令腸道蠕動正常,改善排便狀況、增強身體抵禦力。
招牌手打香水檸檬茶$36
鳳梨益力多
鳳梨益力多$28
2023-02-12
鳳梨益力多
2023-02-10 36 瀏覽
看到這家平價不錯,新開的台式手搖茶,想去試下,在很多韓國餐廳的那條街,看了一下餐牌,種類還挺多的。.然後點單時候又看到有我好喜歡的芋頭芋圓,就點了一杯推薦的,萬萬沒想到真的難喝到無力吐槽。比台灣的奶茶差太多!味道超級寡淡,根本喝不出奶茶的香濃.除了奶茶,男朋友看網友說檸檬茶好喝,於是點了推薦的招牌,檸檬茶真的是一股怪怪的味道,好像是勾兌的,不是檸檬的酸,完全喝不慣,既不如港式檸檬茶,清爽。也不如台式飲品裡的檸檬茶!.奉勸各位不要光看到好評
奉勸各位不要光看到好評
2023-01-08 124 瀏覽
檸檬茶係香港人最喜愛嘅飲品之一,估唔到今次可以試到一個咁高質嘅檸檬茶,超級推介!本身行過諗住買杯沸水飲,揀嘅時候店員推薦呢個招牌檸檬茶,我心諗都應該同普通檸茶冇乜分別,結果一飲,大開口戒。飲左一半先記得打卡🤣🤣🤣成杯檸檬茶嘅茶底好清新,好舒服。因為經過手打檸檬嘅關係,成個檸檬汁同香味都出晒嚟,而且佢用嘅檸檬都比較特別,係一個普通黃色檸檬咁大嘅綠色檸檬,係超級香!如果中鄉同平時嘅黃檸檬或者青檸完全唔同,好特別。而且個配方方面應該係有調整過本身嘅甜度已經係中微甜,呢方面我覺得好好,下次一定翻焯!

2023-01-07
$36 (宵夜)
  • 手打香水檸檬茶
早排同朋友去開尖沙咀韓國街食野,無意中發現有間新開既手調飲品店🥤佢地主打手打檸檬茶🍋仲有益力多系列、奶蓋茶、Q感奶茶、鮮奶類等等,大大杯價錢都好抵☺️想飲奶茶嘅朋友仔最平$22就有交易🤓 飲品店鋪面都幾大,買完野飲可以坐底同朋友邊飲邊吹陣水😌加上環境用左藍色與黃色作點綴,牆身掛滿CD岩曬打卡😍今次小編同朋友就叫左兩杯試下,味道唔錯有驚喜🤩_🍋手打檸檬鳳梨冰茶 $38佢地既手打檸檬茶系列都有配椰果,口感Level Up🍍飲落酸酸甜甜好開胃,檸檬茶仲可以配蜜桃、葡萄、草莓、芒果等選擇,實有款岩大家 🍓草莓益力多爆珠 $28見住店員加入一支支既益力多好足料,飲落冇草莓果隻藥水味,加埋爆珠有咬口,鐘意飲益力多既朋友仔要試下😉 茶飲亦可加$4-6配小丸子🍡仙草、奶蓋、布甸等配料,滋味滿分💯

_
🍋手打檸檬鳳梨冰茶 $38

🍓草莓益力多爆珠 $28

2022-12-24 72 瀏覽
行過尖沙咀見到一間應援嘅新開茶飲店見到咁多應援同埋新開梗係要試吓啦今次自己試咗一杯招牌嘅手打檸檬茶🍋估唔到香港都可以飲到香水檸柠檬嘅手打檸檬茶確實係要加分,手打檸檬茶飲落去清甜仲有少少香茅味,成杯野好Flash,同平時有咩港式檸檬茶完全唔同,飲完之後有燒製嘅感覺,我呢啲附近返工嘅人士,食完飯飲番一杯真係唔錯,一試上癮既體驗見佢門口擺咗兩款期間限定,有紅豆系列同芋泥系列,芋頭芋圓烏龍鮮奶茶真係好吸引,下次再試下芋泥系列先
行過尖沙咀見到一間應援嘅新開茶飲店

見到咁多應援同埋新開梗係要試吓啦

今次自己試咗一杯招牌嘅手打檸檬茶🍋

估唔到香港都可以飲到香水檸柠檬嘅手打檸檬茶

招牌手打檸檬茶
2022-12-16
5 分鐘 (堂食)
招牌手打檸檬茶
2022-12-10 86 瀏覽
同大家happpppy share下一間茶飲店😍😍😍係追星茶飲店😚其實係行過尖沙咀行行下feel至有12子呼喚我😂😂😂一望見到有間舖頭有鏡就狗衝左入去🤣🤣🤣我試左手打檸檬蜜桃茶🍑 配小丸子仲有布甸🍮奶茶😍😍估唔到蜜桃茶🍑 係有真蜜桃粒🤣🤣🤣咁有心思點得架小丸子好q彈好好食😝布甸🍮奶茶都甜度適中加埋滑捋捋既布甸🍮真係好好好正下次試埋佢個奶蓋 應該望落都唔錯咁🥰🥰🥰
同大家happpppy share下一間茶飲店😍😍😍
係追星茶飲店😚