2022-10-11 296 瀏覽
朋友帶我去一間旺角Cafe【茶聊】食晚飯,入到餐廳就見到好多特色佈置,環境簡潔有心思 💕 可以比我慢慢影相打卡 🥰 有窗邊大玻璃座位,裡面又有卡座🍔 勁爆芝士牛肉漢堡配凱撒沙律薯條漢堡放入鳥籠已經超吸睛,Burger份量好大餡料好多,外邊麵包質地軟熟,配料有兩款不同質感的車打芝士和淡芝士,芝士味道非常香濃,一咬爆多芝士 🧀 塊牛肉漢堡好厚身,好重牛味肉質Juicy不會韌,配埋薯條+沙律 🥗 賣相正味道超高質🌮 韓式酸辣豬頸肉火箭菜烤手爪薄餅烤餅手爪餅不會覺得油,外面脆脆地裏面有點煙韌,豬頸肉配上韓國醬汁帶有微辣,有蕃茄同火箭菜好清新的配搭,酸酸辣辣好開胃 🍝 輕煎北海道刺身帶子水牛芝士汁手工墨魚麵帶子刺身煎得剛剛好,煎香表面裏面肉質鮮嫩,水牛芝士汁好Creamy有奶香配埋手工墨魚麵口感煙韌,每條麵掛滿芝士汁好好味🥞 脆薯海鹽焦糖芝士梳乎厘每一份都係即叫即做,需要早30分鐘前落單,梳乎厘空氣感十足入口鬆軟。上面有海鹽加焦糖咸甜咸甜,味覺提升🥤 髒髒紫薯鮮奶好香濃紫薯味+牛奶味好creamy,飲品可以配合自己口味揀選少甜或走甜,最驚喜有紫薯粒粒好有咬口🥤髒髒黑糖珍珠奶茶好香滑鮮奶加埋黑糖珍

🍔 勁爆芝士牛肉漢堡配凱撒沙律薯條

🥞 脆薯海鹽焦糖芝士梳乎厘
脆薯海鹽焦糖芝士梳乎厘

🥤 髒髒紫薯鮮奶

🥤髒髒黑糖珍珠奶茶
好香滑鮮奶加埋黑糖珍珠,上面有大量朱古力粉,令我好滿足 😌 必點之選!!
髒髒黑糖珍珠奶茶

整體食物質素高賣相又靚,環境舒服可以同朋友食野影相 📸

韓式酸辣豬頸肉火箭菜烤手爪薄餅
脆薯海鹽焦糖芝士梳乎厘
髒髒黑糖珍珠奶茶
  • 勁爆芝士牛肉漢堡配凱撒沙律薯條
  • 髒髒黑糖珍珠鮮奶
  • 輕煎北海道刺身帶子水牛芝士汁手工墨魚麵
  • 韓式酸辣豬頸肉火箭菜烤手抓薄餅
2022-10-08 64 瀏覽
茶聊已經食過幾次 都仲keep到水準👍🏻之前第一次食係比髒髒黑糖珍珠鮮奶吸引🤤🧋真係好好飲 每次必點😋評分:⭐️⭐️⭐️⭐️唯一嘅缺點就係會飲到個嘴好污糟😂女仔化左妝就唔建議就咁飲所以最後都係會用飲管飲🧋韓式辣豬頸肉烤菜手抓餅👍🏻評分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️酸酸甜甜又帶啲辣嘅豬頸肉再配埋手抓餅嘅酥脆真係勁好食 呢個份量就算女仔自己一個食曬都得😋黑蒜油蒜片炒蜆肉手工闊條麵🍝評分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個係估唔到咁好食 原本以為都係一般嘅意粉點知食落好有驚喜👍🏻手工麵加埋啲蒜片一齊食口感好正美國穀飼厚切豬鞍扒評分:⭐️⭐️⭐️⭐️個味道係好食嘅 但唔夠熱等左好耐 食完之前兩個餐都仲未有最後問係咪漏單先出到比我地🥲十勝紅豆椰香芋泥梳乎厘評分:⭐️⭐️⭐️呢個要點主餐嘅時候就要落埋單 話好快賣曬本住覺得咁多人嗌應該超好食嘅心態點知…呢個價錢我覺得唔值冇想像中咁好食 唔夠香芋泥 帶唔出個味道呢個甜品試一次就夠整體茶聊係我會再去嘅餐廳 下次再試埋其他😋
茶聊已經食過幾次 都仲keep到水準👍🏻

• 髒髒黑糖珍珠鮮奶
  • 宮崎黑蒜油蒜片胡椒炒鮮海蜆手工闊條麵
  • 韓式酸辣豬頸肉火箭菜烤手抓薄餅
2022-10-07 266 瀏覽
上網見到呢間樓上舖cafe 環境好靚之餘 嘢食賣相都好靚 於是就去試下佢!Lunch set有好多唔同選擇:鳥籠漢堡包 手工意粉 同手抓薄餅等當然仲有唔少得甜品 梳乎厘班㦸(⸝⸝⸝ᵒ̴̶̷ ⌑ ᵒ̴̶̷⸝⸝⸝)🍔 安格斯沙爹牛肉片漢堡 $168一上枱…嘩 即刻拎相機出嚟影🤣個餐配凱薩沙律及薯條 份量都唔少包入面嘅餡都好多 好厚嘅安格斯牛再配有淡淡沙嗲味嘅牛肉 肉食獸必選❗️值得一讚個包都好好食 少少甜甜地 有啲似食烘熱咗偏脆餐包嘅感覺 好喜歡🫶🏻而且好細心 有得選擇切埋一半 方便同朋友share唔使每次切到周圍都係咁麻煩🥹🥙 黃金炸軟殼蟹火箭菜烤手抓薄餅 $88手抓薄餅煎到好脆卜卜 配埋軟殼蟹食 好滿足!仲配有沙律菜 減低返罪惡感|ω・`)🍝 金蒜牛油煎海蝦配鹹蛋黃忌廉手工意大利粉 $88好鍾意呢個手工意粉口感!麵質煙韌 仲掛滿忌廉汁~好香好好食!會令人一啖接一啖咁追食😋🥞 北海道十勝紅豆椰香芋泥梳乎厘 $98呢到梳乎厘好厚身( ´ ▽ ` )ノ食落有蛋香味 都好夠空氣感!配埋微甜芋泥 整體係正架🫶🏻𓂃 𓈒𓏸𑁍跟餐可以用優惠價升級飲品🍠 髒髒紫薯鮮奶 +$16鮮奶好重紫薯味同牛奶味,揀咗少甜唔會甜到
上網見到呢間樓上舖cafe 環境好靚之餘
嘢食賣相都好靚 於是就去試下佢!

🍔 安格斯沙爹牛肉片漢堡 $168
一上枱…嘩 即刻拎相機出嚟影🤣
個餐配凱薩沙律及薯條 份量都唔少
而且好細心 有得選擇切埋一半 方便同朋友share
唔使每次切到周圍都係咁麻煩🥹

🥙 黃金炸軟殼蟹火箭菜烤手抓薄餅 $88
手抓薄餅煎到好脆卜卜 配埋軟殼蟹食 好滿足!
仲配有沙律菜 減低返罪惡感|ω・`)

🍝 金蒜牛油煎海蝦配鹹蛋黃忌廉手工意大利粉 $88
好鍾意呢個手工意粉口感!
麵質煙韌 仲掛滿忌廉汁~
好香好好食!會令人一啖接一啖咁追食😋

🥞 北海道十勝紅豆椰香芋泥梳乎厘 $98
呢到梳乎厘好厚身( ´ ▽ ` )ノ
食落有蛋香味 都好夠空氣感!
配埋微甜芋泥 整體係正架🫶🏻

𓂃 𓈒𓏸𑁍跟餐可以用優惠價升級飲品
🍠 髒髒紫薯鮮奶 +$16
鮮奶好重紫薯味同牛奶味,揀咗少甜唔會甜到漏啊,入面仲有紫薯粒,有咬口。最驚喜係杯邊有紫薯奶蓋,一定要連埋飲!ჱ̒ ー̀֊ー́ )

🍎 超級水果茶 +$17
果然同個名一樣 超級…大杯多水果!

總結!整體食物質素好食又唔貴ദി ᷇ᵕ ᷆ )♡
尤其手工意粉同漢堡 會想再去encore~
而且環境都好靚 好多打卡位
同朋友嚟慶祝生日都好啱(੭˙꒳˙)੭
金蒜牛油煎海蝦配鹹蛋黃忌廉手工意大利粉
北海道十勝紅豆椰香芋泥梳乎厘
金蒜牛油煎海蝦配鹹蛋黃忌廉手工意大利粉
北海道十勝紅豆椰香芋泥梳乎厘
  • 超級水果茶
今日要推介呢間旺角樓上cafe比大家,位置好近朗豪坊,非常方便又易搵,餐廳以「茶」為主題,提供各式的茶飲,食物方面以西餐為主,別具特色,餐廳環境裝修得好靚,啱哂我鐘意食又鐘意影相打卡既人🥰🥰🥰🌟金蒜牛油煎海蝦配鹹蛋黃忌廉手工意大利粉 ($88)餐廳既意粉全部都係人手製作,口感好煙韌彈牙,煮到Al dente既狀態,用上鹹蛋黃同忌廉調製既意粉汁,做到掛汁既效果,每條意粉都食得出鹹蛋黃忌廉汁,鹹香十足,意粉上面既海蝦煎到微微焦香,蝦肉爽口彈牙,性價比超高😍😍😍🌟四季春芝士奶蓋 (套餐+$11)飲品方面以台式飲品為主,我就揀左四季春芝士奶蓋,見到一層厚厚既芝士奶蓋已經心心眼,芝士同牛奶既比例恰到好處,先試左一啖唔會好漏,同清香既四季春茶混合一齊飲,層次豐富😌😌🌟安格斯沙嗲牛肉片漢堡配凱薩沙律薯條 ($168)牛肉漢堡就食得多,第一次見到將茶餐廳既沙嗲牛肉同漢堡crossover,呢個配搭好好味又有香港特色,漢堡包烘過之後好香牛油味,伴碟有新鮮爽脆既沙律菜同炸到金黃香脆既薯條,非常豐富👍🏻👍🏻👍🏻🌟黑糖珍珠鮮奶 (套餐 $16)黑糖帶有炭燒焦香,加上口感順滑既鮮牛奶,仲有口感煙韌既黑糖珍珠,呢

🌟金蒜牛油煎海蝦配鹹蛋黃忌廉手工意大利粉 ($88)

🌟四季春芝士奶蓋 (套餐+$11)

🌟安格斯沙嗲牛肉片漢堡配凱薩沙律薯條 ($168)

🌟黑糖珍珠鮮奶 (套餐 $16)
黑糖帶有炭燒焦香,加上口感順滑既鮮牛奶,仲有口感煙韌既黑糖珍珠,呢個組合無得輸😍😍😋
2022-10-05
10 分鐘 (外賣自取)
2022-10-07 56 瀏覽
安格斯沙嗲牛肉片漢堡~一嚟到就有好大個鳥籠比你影相,揭開塊包見到幾塊沙嗲牛肉汁,微辣帶甜都幾香口,平時食公仔麵就食得多真係第一次喺漢堡包食到沙嗲牛肉,沙嗲嘅味道同安格斯牛一齊食,好難唔夾好難唔好味😋成個漢堡包嘅材料都好多🤩側邊啲沙律都好味落咗芝士粉🫶我係芝士控牛油煎海蝦配鹹蛋黃忌廉意粉~意粉食落好香蒜味🤤鍾意個醬汁夠creamy香噴噴,意粉亦好掛汁,仲有幾隻蝦,成碟意粉材料好簡單但好好味蜜瓜青提茉莉沙冰~行過嚟熱辣辣飲番杯沙冰👍好爽~青提青甜味較重,之後慢慢滲出微微嘅蜜瓜味芝芝抹茶沙冰~抹茶上面有層厚密奶蓋,芝味重鹹鹹地,配合埋抹茶飲,唔建議用飲管飲,直接打開紅色位飲最好,同時飲埋奶蓋,抹茶味香濃,最鍾意可以自己選擇甜味

[ 茶聊Tearapy ]今晚同朋友再度到訪旺角呢間以「茶」為主題,提供各式嘅茶飲嘅餐廳,而食物方面以西餐為主。✿ 黃金炸軟殼蟹火箭菜烤手抓薄餅 🦀$88呢款手抓薄餅有驚喜😋 餡料好足,炸粉超脆嘅軟殼蟹塞滿整個手抓薄餅,薄餅非常脆口。配料有火箭菜、生菜、蕃茄&芝麻醬,加埋伴碟嘅沙律菜整體口感好清新🥗🥗✿ 勁爆芝士牛肉漢堡 🍔🍔$148餐廳其中一個特色菜式係鳥籠漢堡,好打卡able🫶🏻🫶🏻 burger爆多醬汁&半溶芝士🧀,漢堡扒牛肉味濃。伴碟嘅薯條係幼身,炸得啱啱好唔好乾身🍟🍟✿ 太平洋煎海蝦配藍青口白酒忌廉汁手工墨魚麵 🍝$148手工麵條係扁意粉,墨魚麵唔怕食完成咀都係黑色🤣 意粉忌廉汁口感creamy唔膩,白酒味濃,調出藍青口嘅鮮味。已去殼去頭嘅大蝦有三隻🦐🦐🦐,蝦肉煎香後仍保持爽口彈牙。✿ 脆薯海鹽焦糖芝士疏乎厘 🥞$88食完主食又點少得飯後甜品🤤 疏乎厘鬆鬆軟軟,蛋味濃郁口感十足,面層仲有脆脆嘅海鹽焦糖😋😋鐘意甜食嘅必叫。✿ 凍四季春芝士奶蓋 $39芝士奶蓋幼滑而香醇濃厚,四季春茶味清香。✿ 凍超級水果茶 $45水果茶茶底清香,新鮮水果有士多啤梨、西瓜、哈密瓜、菠蘿、蘋果等,超
[ 茶聊Tearapy ]

✿ 黃金炸軟殼蟹火箭菜烤手抓薄餅 🦀$88
呢款手抓薄餅有驚喜😋 餡料好足,炸粉超

✿ 勁爆芝士牛肉漢堡 🍔🍔$148

✿ 太平洋煎海蝦配藍青口白酒忌廉汁手工墨魚麵 🍝$148

✿ 脆薯海鹽焦糖芝士疏乎厘 🥞$88

✿ 凍四季春芝士奶蓋 $39
芝士奶蓋幼滑而香醇濃厚,四季春茶味清香。

✿ 凍超級水果茶 $45
水果茶茶底清香,新鮮水果有士多啤梨、西瓜、哈密瓜、菠蘿、蘋果等,超足料。

總結🫦
餐廳環境舒服,食物&飲品款式選擇多,適合一班人去食嘢打下卡。當晚去到全場滿座,大家記得book得位穩陣阿🤭
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 太平洋煎海蝦配藍青口白酒忌廉汁手工墨魚麵
  • 超級水果茶
  • 四季春芝士奶蓋
2022-10-07 152 瀏覽
/茶聊🇭🇰/#sa旺角篇➖➖➖<鳥籠burger 夠晒吸睛☺️🍔>➖➖➖早幾年都有食過一次原來依家轉左menu 多左其他款式有多款pasta、鳥籠burger 、手抓餅等 無論食lunch 抑或dinner 都幾多人✨➖➖➖1️⃣ 安格斯沙爹牛肉片漢堡 $168/set 個包體幾鬆軟 唔會太乾配料有沙爹牛肉片、牛肉漢堡扒、車打芝士幾鍾意個沙爹牛 質感唔會太韌 夠入味會食到微微花生香!塊漢堡扒較為薄身 會咸啲配搭有粗薯、沙律~ 有個鳥籠係幾吸睛嘅😆 ➖➖➖2️⃣加拿大珍珠帶子手卡邦尼手工闊條麵 $88 本身個醬汁係芝士醬✨幾夠味會偏咸少少🤏 另外配料有珍珠帶子 同一般帶子比size 較細 多少少其他配料就好了 闊條麵夠粗身 都幾有咬口 ➖➖➖3️⃣ 髒髒紫薯鮮奶(沙冰)$44 🌟Lunch 好似會平啲 係呢度signature嘅飲品之一 幾靚嘅✨雖然話係沙冰 飲落唔算太重冰感~ 揀左快半甜 甜度岩岩好☺️同時味道都唔會太淡底部都有幾多紫薯粒! ➖➖➖4️⃣ 滿杯桃桃 $48 🌟入面好多新鮮果肉 桃肉帶爽口嘅口感😆揀左微甜 茶底濃度都剛好✨真係好清新☺️☺️可以自己再加$要芝士奶蓋 ➖➖➖5️⃣餐湯
/茶聊🇭🇰/
#sa旺角篇
<鳥籠burger 夠晒吸睛☺️🍔>
早幾年都有食過一次
原來依家轉左menu 多左其他款式
有多款pasta、鳥籠burger 、手抓餅等
無論食lunch 抑或dinner 都幾多人✨

1️⃣ 安格斯沙爹牛肉片漢堡 $168/set
個包體幾鬆軟 唔會太乾
配料有沙爹牛肉片、牛肉漢堡扒、車打芝士
幾鍾意個沙爹牛 質感唔會太韌 夠入味
會食到微微花生香!
塊漢堡扒較為薄身 會咸啲
配搭有粗薯、沙律~
有個鳥籠係幾吸睛嘅😆

加拿大珍珠帶子手卡邦尼手工闊條麵

3️⃣ 髒髒紫薯鮮奶(沙冰)$44 🌟
Lunch 好似會平啲
係呢度signature嘅飲品之一 幾靚嘅✨
雖然話係沙冰 飲落唔算太重冰感~
揀左快半甜 甜度岩岩好☺️同時味道都唔會太淡
底部都有幾多紫薯粒!
髒髒紫薯鮮奶(沙冰)

4️⃣ 滿杯桃桃 $48 🌟

當日嘅係番茄湯😁😁還不錯 幾開胃
餐湯

📍茶聊
安格斯沙爹牛肉片漢堡
髒髒紫薯鮮奶(沙冰)
滿杯桃桃
  • 髒髒紫薯鮮奶
2022-10-07 57 瀏覽
今日同朋友行街等酒店Check in, 行到攰就係Openrice搵到附近呢間火熱餐廳, 叫左兩杯飲品傾陣計,覺得好好飲,見差唔多時間就叫埋食物拎去酒店食。首先想讚下佢地啲裝修幾靚,一入去已經見到有個圍滿花紅色嘅電話亭同郵筒,而且可能因為係樓上餐廳,位置非常闊落, 窗邊一排高身檯,採光度十足, 簡單舒服。入面有梳化位, 又有雲石檯, 整體環境美觀!我地點左芝芝芒芒同埋布蕾黑糖珍珠奶荼呢個芝芝芒芒用上鮮芒果肉,上面芝士口感軟綿香滑, 非常香濃,而且都幾大杯又夠凍, 正好岩晒我又熱又攰, 一啖接一啖refreshing!朋友杯布蕾黑糖珍珠奶茶, 黑糖珍珠QQ有咬口, 布蕾啜落好香甜,柔滑, 好香又多左種口感,飲落口感非常豐富!不知不覺就夠鐘check in, 索性叫埋食物返去,揀左德州紅腰豆辣肉醬漢堡同輕煎北海道刺身帶子水牛芝士汁手工墨魚麵Burger patty好厚身而且係手打,好多肉汁又香口!醬汁都幾特別,我第一次試, 紅腰豆辣肉醬,味道微辣,幾惹味,夾埋漢堡食味道更豐富!仲配有薯條同沙律,薯條去到食仲係脆入面滿滿薯仔,好邪惡! 凱撒沙律作為配菜都十分出色, 新鮮,好味!成個組合都要讚

我地點左芝芝芒芒同埋布蕾黑糖珍珠奶荼

Burger patty好厚身而且係手打,好多肉汁又香口!醬汁都幾特別,我第一次試, 紅腰豆辣肉醬,味道微辣,幾惹味,夾埋漢堡食味道更豐富!仲配有薯條同沙律,薯條去到食仲係脆入面滿滿薯仔,好邪惡! 凱撒沙律作為配菜都十分出色, 新鮮,好味!成個組合都要讚讚讚!

手工墨魚麵食落同普通意粉好唔同, 比較有咬勁, 而且吸收晒水牛芝士汁, 非常濃郁,啖啖滋味, 煎帶子有兩隻, 厚大又鮮甜, 芝士汁手工墨魚麵比較濃味, 配較light海鮮係好好搭配。

餐廳店員都幾nice同有禮, 整體都好滿足, 值得encore!
外賣自取
餐廳門口的紅色電話亭, 充滿英倫風, 漂亮吸引, 是粉絲們打卡熱點, 大排的落地大玻璃, 採光度十足, 環境相當舒適, 餐廳手機落單, 方便快捷。金蒜牛油煎海蝦配鹹蛋黃忌廉手工意大利粉 $88大隻的海蝦,肉質挺身, 鮮味彈牙,十分舔舔脷, 手工意大利粉,油滑煙韌,軟硬適中,咀嚼時慢慢沁出惹味的蒜香, 每口都細膩誘人。安格斯沙爹牛肉漢堡肉、沙爹牛肉片配凱撒沙律焗薯條 $168安格斯沙爹牛肉漢堡, 放入木製 雀籠裏面, 賣相令人心心眼 , 漢堡包包皮鬆軟, 充滿牛油香味, 夾滿豐富材料,安格斯沙爹牛肉漢堡, 十分軟嫩入味,大口咬下,滿咀都是鮮味的牛肉汁,伴上沙律汁、爽脆生菜及蕃茄,口感相當豐富,還有熱燙燙的炸薯條、爽脆的沙律菜伴碟,滋味大滿足。芝芝芒芒沙冰 $44加珍珠+$5香甜多汁的芒果汁, 配上香濃醇滑芝士, 仲有啖啖芒果蓉, 帶給 so refreshing 口感 , 加上Q 彈的珍珠, 讓人喜歡。髒髒黑糖珍珠鮮奶 $44人氣必點髒髒黑糖珍珠鮮奶,表面鋪滿可可粉, 還有朱古力掛杯, 賣相漂亮, 先拌勻,再吸啜一口, 滿口香濃朱古力的甜香,底部還有 QQ 彈牙的珍珠, 口感一流。

金蒜牛油煎海蝦配鹹蛋黃忌廉手工意大利粉 $88

安格斯沙爹牛肉漢堡肉、
沙爹牛肉片配凱撒沙律焗薯條 $168

芝芝芒芒沙冰 $44
加珍珠+$5

髒髒黑糖珍珠鮮奶 $44

2022-10-06 39 瀏覽
今日叫左外賣平台外賣,平時叫外賣都無抱啲咩期望,不過今日呢間真無幾驚喜😍😍好好味。。叫左兩個main,分別係「太平洋煎海蝦配藍青口墨魚汁意粉 $148」同「鹹蛋黃烤鳳尾蝦漢堡配凱撒沙律薯條$158」。墨魚汁意粉忌廉味好香濃,帶有少少墨魚汁香味,海蝦同藍青口好鮮味又爽口,意粉真心好好味👍🏼連外賣左都咁好食。鹹蛋黃烤鳳尾蝦漢堡,鹹蛋黃輕輕煎香,再加埋大蝦一齊炒,蝦同芝士再加埋鹹蛋黃既惹味,特別與眾不同,牛肉係安格斯牛肉👍🏼好重牛味好香口。配沙律同薯條感覺好大份咁。。佢仲有埋台式特飲叫,本來想叫奶蓋,但怕外賣左唔好飲,都係穩陣起見,叫左「超級水果茶$45」同「黑糖珍珠鮮奶$44」外賣無得Set糖度,好彩都唔算太甜,黑糖珍珠鮮奶好好味,奶味香濃珍珠Q彈。

🐳一步入餐廳就被餐廳的風格吸引了!餐廳內的佈置和裝飾都有很多打卡位,可以盡情影相和打卡。座位環境都十分舒適,可以在這裡待一個下午。食物方面也非常有特色👍🐳鳥籠漢堡之勁爆芝士牛肉漢堡💰148名為鳥籠漢堡當然不少得有鳥籠吧!上菜的時候,店員把整個鳥籠拿出來,真的嚇了我們一跳,只是拍照也拍了5分鐘😂 另外名為勁爆芝士漢堡,真的有很多芝士,也有不同口感的芝士在漢堡包內,非常豐富,味道也非常合我們胃口。整個餐份量也非常多,食得很滿足。🐳宮崎黑蒜油蒜片胡椒炒鮮海蜆手工闊條麵💰128這個手工闊條麵非常惹味,闊條麵由於是人手打造的,非常煙靭和有彈性,也很有口感。黑蒜油蒜片的味道非常出,加上海鮮是我的自愛,吃得我們舔舔脷。😋😋😋🐳另外還叫了兩杯特色飲品,芝芝芒芒💰44和雪頂抹茶紅豆爆珠沙冰💰46。特別想推介這個爆珠沙冰,超級特別,因為飲品內的爆珠是包着紅豆粒的,真的有爆珠的感覺在口內迴盪。正呀!😍😍😍

🐳鳥籠漢堡之勁爆芝士牛肉漢堡💰148

🐳宮崎黑蒜油蒜片胡椒炒鮮海蜆手工闊條麵💰128

相信大家一見到茶聊呢個名就會諗起佢地既野飲同埋梳乎厘,除左呢兩樣野之外其他野都幾好食😋 另外不得不提既係佢地啲裝修幾靚,一入去已經見到有個圍滿花💐既紅色電話亭☎️同郵筒📮,一部分既枱係雲石枱,另外一部分就以黑色為主,行簡潔舒服既路線,同fd坐耐啲傾下計都幾好~(5 😍 係滿分,🤩係半分)鹹蛋黃烤鳳尾蝦漢堡配凱撒沙律及薯條 🟡🍤🍔🥗🍟 - $158 (好味指數:😍😍😍😍)第一件野就係佢既外表好吸引🤩 用木🪵製成既鳥籠🐦裝住真係特別又靚~ 同埋今次試下叫個新啲既口味,主要係由安格斯牛肉🐮同鹹蛋黃鳳尾蝦🟡🍤組成,個漢堡扒肉質結實,牛味🐮幾濃郁同juicy,至於個蝦🍤整到好似鳳尾咁所以就有左鳳尾蝦🍤呢個名,食落幾爽口彈牙,煎香左幾香口,仲有少少鹹蛋黃醬🟡,如果再多啲就更加惹味~ 裡面仲有芝士🧀️、生菜🥬、番茄🍅,口感幾豐富,個包幾軟熟,有幾香既牛油🧈味~ 旁邊仲有幾清新爽口既沙律🥗,而薯條🍟係厚切既,表面金黃香脆,裡面口感綿密,上枱仲係熱既,感覺唔錯~輕煎北海道刺身帶子水牛芝士汁手工墨魚麵⚪️🐮🧀️🦑🍝 - $148 (好味指數:😍😍😍🤩) 刺身帶子⚪️煎得啱啱好,表面燶燶地,裡面唔會過熟,幾厚肉同鮮甜

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
鹹蛋黃烤鳳尾蝦漢堡配凱撒沙律及薯條

輕煎北海道刺身帶子水牛芝士汁手工墨魚麵

刺身帶子⚪️煎得啱啱好,表面燶燶地,裡面唔會過熟,幾厚肉同鮮甜~ 而個水牛芝士汁🐮🧀️帶有啲鹹香,口感幾creamy,如果奶香🥛更加出就更加好~ 手工墨魚麵🦑🍝既口感幾得意,煙韌之餘帶有鮮味但又唔會腥,另外喺整麵🍝既時候放墨魚汁🦑而唔係喺個意粉醬落墨汁呢個做法幾好,咁樣食到墨汁🦑既鮮味又唔會成個口都變成黑色幾好~
黃金炸軟殼蟹火箭菜烤手抓薄餅

黃金炸軟殼蟹火箭菜烤手抓薄餅🟡🦀️🥬🫓 - $88 (好味指數:😍😍😍😍)
軟殼蟹🦀️炸得幾酥脆,入口有一種油香但唔覺得漏又幾惹味,表面有一層層薄薄既鹹蛋黃🟡,如果再多啲就更加突出到嗰種沙沙地既感覺~ 另外仲有番茄🍅同火箭菜,清新爽口,可以平衡炸野既油膩~ 而個手抓餅🫓食落唔覺得油,出面脆脆地,裡面有啲煙韌,幾香口鬆化,又唔會好乾感覺唔錯
盛夏香芒熱情果梳乎厘

盛夏香芒熱情果梳乎厘 🥭🥞 - $98 (好味指數:😍😍😍🤩)
呢個梳乎厘夠厚身,質感幾輕盈綿密,幾有空氣感同埋有蛋香🥚 而且芒果🥭同熱情果呢個配搭好有夏天☀️既感覺~ 除左上面既醬,旁邊都有啲用左芒果🥭打成既cream,層次幾豐富,芒果🥭同熱情果都味道芳香,酸酸甜甜咁夠晒開胃解膩,不過所用既熱情果醬味道就稍為酸左少少

芝芝芒芒 🧀️🥭 - $44 (好味指數:😍😍😍😍)
小編真係好鍾意飲奶蓋🥛😍 所以今次都忍唔住叫左,口感幾細緻fluffy,有芝士🧀️幾醇厚既鹹香,而個底係就係配左清香綠茶底🍵既芒果沙冰🥭,有芒果🥭濃郁誘人既甜香,下面都有唔少既芒果肉🥭,幾好飲~ 揀左少甜味道都啱啱好

滿杯桃桃 🍑 - $48 (好味指數:😍😍😍😍)
呢個名改得幾好,飲落真係feel到啖啖都有超多既桃肉🍑,果香濃郁,新鮮清甜,配埋清香既綠茶底🍵,感覺幾fresh同滿足~ 叫左少甜味道都啱啱好

好味指數:😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍🤩
鹹蛋黃烤鳳尾蝦漢堡配凱撒沙律及薯條
盛夏香芒熱情果梳乎厘
2022-10-02 78 瀏覽
星期日中午自己一個心血來潮想去cafe食嘢🤣就搵左位於旺角嘅茶聊位置好方便🤣就係朗豪坊附近.上到去店員問我有無book位我話無好彩都有位walk in🥳用餐時間90分鐘⏱️係用qr code落單嘅今日自己一個叫左🍔勁爆芝士牛肉漢堡 配凱撒沙律薯條 $148🧋四季春芝士奶蓋(凍)$39🧋四季春芝士奶蓋(凍)$39以$39呢個價錢黎講我覺得係有少少細杯🙈芝士奶蓋份量都ok~大約佔全杯嘅3分1左右芝士係少少咸香味配埋四季春清清地嘅茶好好飲如果再大杯啲就好啦👍🏻🍔勁爆芝士牛肉漢堡 配凱撒沙律薯條 $148上枱嘅時候係連埋個雀籠一齊上可以慢慢打卡 打完卡店員會幫手收返個籠🤣沙律上面灑左少少芝士粉 仲有少少好似ham嘅咸肉粒?不過就冇乜沙律醬薯條似m記嘅幼身薯條跟著就係漢堡 叫得勁爆芝士 入面有2款唔同嘅芝士揭起面頭嗰層包見到啲芝士係熱到出煙🔥都有少少拉絲嘅感覺芝士份量真係好多 食到最後係覺得有啲濟塊牛肉咬落都幾鬆軟 但冇乜牛味成個漢堡嘅size真係好大 最後我都食唔晒🙈女仔嘅話直頭可以叫一份2個人share 整體來講以打卡cafe黎講都算唔錯食物質素都ok~價錢屬於中上水平回訪嘅機會不高🙈
星期日中午

芝士奶蓋份量都ok~大約佔全杯嘅3分1左右
芝士係少少咸香味
配埋四季春清清地嘅茶好好飲
如果再大杯啲就好啦👍🏻
四季春芝士奶蓋(凍)

🍔勁爆芝士牛肉漢堡 配凱撒沙律薯條 $148
上枱嘅時候係連埋個雀籠一齊上
可以慢慢打卡 打完卡店員會幫手收返個籠🤣
沙律上面灑左少少芝士粉 仲有少少好似ham嘅咸肉粒?
不過就冇乜沙律醬
最後我都食唔晒🙈
女仔嘅話直頭可以叫一份2個人share

整體來講
以打卡cafe黎講都算唔錯
食物質素都ok~
價錢屬於中上水平
回訪嘅機會不高🙈

2022-10-02 57 瀏覽
位於旺角砵蘭街一棟沒有名字嘅舊樓中,收藏著一間好出色嘅樓上cafe ,環境打卡靚,食物質素高,推介大家來試試❣️❥ 鹹蛋黃烤鳳尾蝦漢堡配凱薩沙律薯條🍔🍟用鳥籠裝住burger ,極具打卡感📸🍔 burger 好高身,裡面藏住嘅安格斯牛肉都幾厚,肉質軟焾,唔會因為擺耐左而變乾👍🏻鳳尾蝦微微烤過🦐,好大隻,咬落爽口,夾住芝士、生菜同鹹蛋黃醬一齊食,味道層次好豐富。另外,好欣賞旁邊嘅凱撒沙律🥗,有煙肉同芝士粉灑滿在生菜上,特別滋味🍟薯條份量都好多,食極都食唔晒❥ 黃金炸軟殼蟹火箭菜烤手抓薄餅🌮🌮手肘餅幾厚身,咬落煙煙韌靭,幾有口感原隻軟殼蟹真心大隻🦀,好似要爬出黎咁🤣,炸得非常香脆,但沒有油膩感,肉質都唔錯,整體香口而不膩,好讚👍🏻❥ 脆薯海鹽焦糖芝士梳乎厘上、下兩個疏乎厘嘅質地同味道都不同😋🌟上層嘅疏乎厘質感Q彈,空氣感十足🌀,入口即溶,以焦糖放在上面輕輕炙過,味道香甜而沒有酒精炙過嘅苦澀💫下層嘅梳乎厘較有海鹽鹹香,質感較厚實,用黎承托住上層嘅疏乎厘🙌🏻❥ 髒髒紫薯鮮奶(沙冰)🥤🍠一啖入口有好濃郁嘅紫薯味道,頂層仲有紫薯粒粒🍠,可以㨂少甜,紫薯味道好香✨

❥ 鹹蛋黃烤鳳尾蝦漢堡配凱薩沙律薯條🍔🍟
用鳥籠裝住burger ,極具打卡感📸

🍟薯條份量都好多,食極都食唔晒

❥ 黃金炸軟殼蟹火箭菜烤手抓薄餅🌮
🌮手肘餅幾厚身,咬落煙煙韌靭,幾有口感

❥ 脆薯海鹽焦糖芝士梳乎厘
上、下兩個疏乎厘嘅質地同味道都不同😋

❥ 髒髒紫薯鮮奶(沙冰)🥤
收藏咗呢間餐廳一段時間,終於有機會去食去到要等位,等咗約20mins終於有位,時間大概係1:20pm,佢地話用餐時間90mins咁我地等嘅時候已經睇咗要咩,好快就落單,嘢食好快就到呢個係好飲嘅蜆新鮮,麵就覺得辣咗少少,有好多黑胡椒煎得唔錯,7成熟因為好肚餓,嚟到我地好快食完,差嘢飲未飲晒,嗰時只係1:55pm,職員就嚟收碟,我地諗住坐下飲嘢傾吓偈,點知轉頭有另一個人嚟話我地夠鐘要交枱,我地食咗半個鐘多少少,眼見仲有一兩張吉枱,唔明點解要趕我地走,朋友話算所以冇再去理輪我好少打會評,食物再好食我都唔會再去,食得好冇癮
收藏咗呢間餐廳一段時間,終於有機會去食
咁我地等嘅時候已經睇咗要咩,好快就落單,嘢食好快就到

呢個係好飲嘅

蜆新鮮,麵就覺得辣咗少少,有好多黑胡椒

煎得唔錯,7成熟
我好少打會評,食物再好食我都唔會再去,食得好冇癮