2021-08-22 141 瀏覽
星期日來新都城點了杯黑糖鐵觀音,很好飲。雖然星期六、日,帶眼鏡的員工態度依然好好,還詢問要不要幫你開埋飲管,服務態度很好。環境有很多坐位,好舒服!任坐不限時的!
,還詢問要不要幫你開埋飲管,服務態度很好。
環境有很多坐位,好舒服!任坐不限時的!
2021-02-10 380 瀏覽
🥪爆漿珍奶吐司呢個吐司唔止賣相吸引,食落都好好味👍🏻出面嘅白麵包烘完好脆,裡面嘅餡好多,啲珍珠滿晒出嚟😍最特別嘅係,除咗珍珠之外,仲有芝士係入邊,識落又甜又鹹,好好味~🥤熱冬瓜鐵觀音呢杯熱冬瓜鐵觀音真係超級熱,熱到我要問店員拎啲冰加落去🥵今次我試咗正常甜度,但我覺得太甜,下次會試半糖!
🥪爆漿珍奶吐司

🥤熱冬瓜鐵觀音
2021-01-25 151 瀏覽
早兩日出開將軍澳新都城,同阿仔係茶湯會食咗個簡單下午茶😋坐位只得幾個但算坐得幾舒服,即叫即整爆漿珍奶吐司🍞,外脆內暖,半溶芝士配埋口感煙靭嘅珍珠滋味十足,仔仔十分欣賞❤️如果再多啲珍珠仲正😆飲咗近期先出嘅珍珠紅豆拿鐵,奶味比咖啡味重,有少少似紅豆冰,加埋珍珠就令成杯飲品更好口感❤️我好鍾意飲佢哋嘅冬瓜鐵觀音,唔似平時冬瓜茶味道偏甜,因為鐵觀音明身茶味中和咗冬瓜嘅甜度,夏天飲透心涼,冬天飲就暖入腸🥰
早兩日出開將軍澳新都城,同阿仔係茶湯會食咗個簡單下午茶😋

如果再多啲珍珠仲正😆

2021-01-25 106 瀏覽
早幾日出開將軍澳就順便去一去之前bookmark左好耐既茶湯會。🥤坐低食下野傾下計😌呢一間飲品店位於寶琳站地鐵行出去好快就會見到,除咗有唔同款嘅飲品原來仲有小食,即刻叫啲小食同飲品試吓先。1️⃣香辣吞拿魚吐司$25吐司即叫即整,所以食起黎外面好脆,裡面落左好多吞拿魚同埋滑蛋😍2️⃣珍珠紅豆拿鐵 $31甜度岩岩好,茶味幾香濃,加上紅豆同珍珠,有d咬口😋3️⃣熱冬瓜茶 $21冬瓜茶偏甜,但有冬瓜香味,飲完喉嚨幾舒服。

1️⃣香辣吞拿魚吐司$25
2️⃣珍珠紅豆拿鐵 $31
甜度岩岩好,茶味幾香濃,加上紅豆同珍珠,有d咬口😋
3️⃣熱冬瓜茶 $21
冬瓜茶偏甜,但有冬瓜香味,飲完喉嚨幾舒服。
早前去開將軍澳探朋友路經【茶湯會】 喜歡慢活嘅我 就提議不如食個下午茶歇一歇 呢排天氣咁凍我就試咗 ~ 冬瓜鐵觀音(熱飲) 冬瓜一向都係我喜歡嘅食品,以冬瓜甜味混入鐵觀音茶裡面,估唔到味道又出奇地夾喎。喺天寒地凍之下,可以飲番杯甜甜嘅冬瓜茶,真係即時暖入心 「珍珠控」嘅我仲特別加咗份 ~「爆醬珍奶吐司」做甜品 珍珠類飲品就飲得多,加入吐司度食我都係第一次。一切開份多士,不得了,啲珍珠係醬爆咁流出嚟,見到都流曬口水。珍珠QQ彈牙又煙煙韌韌,每咬一啖都充滿住珍珠,口感豐富,吐司入面特別加入左芝士,有助中和甜度,味道鹹鹹甜甜,好特別,係「珍珠控」必食。「珍奶控」嘅你又點可以錯過 @tpteahk 茶湯會 將軍澳新都城中心2期1樓 茶湯會 TP TEA #茶湯會 #台式飲品 #台灣美食 #珍珠奶茶 · · · · · #karryshare #hkfoodie #foodie #foodlover #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodieblogger #hkfoodblog #相機食先 #相機先食 #食好西 #珍珠控 #珍奶控 #美食日記 #美食推薦 #香港美
早前去開將軍澳探朋友

路經【茶湯會】 喜歡慢活嘅我 就提議不如食個下午茶歇一歇

「珍奶控」嘅你又點可以錯過 @tpteahk 茶湯會 將軍澳新都城中心2期1樓 茶湯會 TP TEA #茶湯會 #台式飲品 #台灣美食 #珍珠奶茶 · · · · · #karryshare #hkfoodie #foodie #foodlover #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodieblogger #hkfoodblog #相機食先 #相機先食 #食好西 #珍珠控 #珍奶控 #美食日記 #美食推薦 #香港美食指南 #hkfoodig #hkfoodielife #hkfoodporn #吃貨 #吃貨人生 #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodguide #eattheworld #hkinfluencer
2021-01-08
  • 爆醬珍奶吐司
2021-01-11 73 瀏覽
冬天好掛住「茶湯會」嘅飲品。成日幫襯貪佢就腳又岩口味😬。飲品都好多選擇。冬天當然要揀養生飲品架啦🥰。天氣凍🧊🧊。飲杯暖暖冬瓜鐵觀音。好暖❤️。飲完個人暖粒粒😗。🐽仔揀咗人氣之選🤩珍珠紅豆拿鐵。飲落紅豆起沙架。唔講以為食緊紅豆沙😛。我都忍唔住飲咗兩啖🤤。爆醬珍奶吐司🍞珍珠奶茶🧋飲得多。珍奶吐司真係第一次🤪珍珠細細粒in un👍🏻混合奶醬甜甜地。估唔到同Toast又幾夾😍。
冬天好掛住「茶湯會」嘅飲品。成日幫襯貪佢就腳又岩口味😬。
飲品都好多選擇。冬天當然要揀養生飲品架啦🥰。

爆醬珍奶吐司🍞

2021-01-07 33 瀏覽
今日到茶湯會試食輕便午餐,叫了人氣飲品珍珠紅豆拿鐵,再加一份香辣吞拿魚吐司。紅豆和珍珠煮得入味,兩者配搭口感豐富,提升了飲品的口味,只是拿鐵的茶味比較淡,感覺像喝紅豆奶。吐司頗有驚喜,以為餡料只有吞拿魚,原來還有雞蛋。雞蛋十分嫰滑,與吞拿魚配搭味道很好,值得一試。這頓簡便午餐吃得好滿足😋店內設有少量座位,還有充電插頭,可以坐低慢慢享受。
店內設有少量座位,還有充電插頭,可以坐低慢慢享受。
紅豆珍珠拿鐵
2021-01-06
用餐優惠
試食活動
紅豆珍珠拿鐵
2021-01-06 30 瀏覽
🇭🇰茶湯會🧋早排去開將軍澳 行過見到茶湯會有堂食位坐下 仲有輕食🥪就入去一試 位置雖然唔多 但🦠🦠疫情下可以坐開d係幾好🥰🧋珍珠紅豆拿鐵 (💰$31)飲落去第一啖已經充滿紅豆碎感覺有少少似飲緊紅豆冰🧊茶味幾香 珍珠係迷你細細粒的幾得意紅豆加珍珠令口感 不過有點太甜🤏🏻建議大家揀返少甜更好😚-☕️冬瓜鐵觀音(💰$21)茶湯會既熱飲特點就係真係熱到滾🤣🤣❄️凍冰冰既時候又真係幾warm😚提提大家飲既時間要小心辣親咀仔👄冬瓜茶飲都幾香 一般都帶點甜 暖暖地 都幾解膩👌🏻🥪香辣吞拿魚吐司(💰$25)多士即叫即整 其實應該叫佢做飛碟先最貼切🥏雖然係香辣🌶但對👩🏻家姐黎講就唔算好辣👌🏻一切開見到入邊爆餡 吞拿魚🐟熔岩芝士🧀 厚蛋🍳包皮係較厚身飽肚的 兩個人share 是岩岩好🤓🤓
🇭🇰茶湯會🧋
早排去開將軍澳 行過見到茶湯會有堂食位坐下 仲有輕食🥪
就入去一試 位置雖然唔多 但🦠🦠疫情下可以坐開d係幾好🥰
🧋珍珠紅豆拿鐵 (💰$31)
飲落去第一啖已經充滿紅豆碎
感覺有少少似飲緊紅豆冰🧊
茶味幾香 珍珠係迷你細細粒的幾得意
紅豆加珍珠令口感 不過有點太甜🤏🏻建議大家揀返少甜更好😚
☕️冬瓜鐵觀音(💰$21)
茶湯會既熱飲特點就係真係熱到滾🤣🤣
❄️凍冰冰既時候又真係幾warm😚
提提大家飲既時間要小心辣親咀仔👄
冬瓜茶飲都幾香 一般都帶點甜 暖暖地 都幾解膩👌🏻
香辣吞拿魚吐司
🥪香辣吞拿魚吐司(💰$25)
多士即叫即整 其實應該叫佢做飛碟先最貼切🥏
雖然係香辣🌶但對👩🏻家姐黎講就唔算好辣👌🏻
一切開見到入邊爆餡 吞拿魚🐟熔岩芝士🧀 厚蛋🍳
包皮係較厚身飽肚的 兩個人share 是岩岩好🤓🤓
  • 冬瓜鐵觀音
2020-12-22 45 瀏覽
以茶會友,以茶遞情,奉上一杯幸福好茶,傳遞一份真心的人情溫暖。話說今日又約咗朋友見面,行行吓街覺得口渴就去咗茶湯會買嘢飲。去到發現原來茶湯會有賣吐司,一於就當下午茶,試埋佢!我哋嗌左兩杯嘢飲同埋一個吐司。裏面有堂食位置,仲提供咗叉電位~爆漿珍奶吐司$25吐司嚟到嗰陣香噴噴,烤嘅顏色都幾靚。切嗰陣feel到多士好香脆,熱熱地。切開之後,啲珍珠流晒出嚟,好澎湃!珍珠比較細粒,有咬口,好煙韌。裏面嘅醬甜甜地,似係牛油同煉奶嘅混合物,個感覺好似食緊奶油多。裏面仲有少少芝士塊,配搭一流!珍珠紅豆拿鐵$31依杯係凍飲。店員將紅豆打碎晒,成杯野充滿紅豆味,配搭埋珍珠,口感幾得意。入面充滿紅豆同珍珠,好足料!冬瓜鐵觀音$21依杯係熱飲,攞上手真係好熱,唔係講笑!冬天飲暖笠笠,啱晒!飲品嘅冬瓜味好濃,所以飲落幾甜。同埋都會飲到啖啖鐵觀音茶味。故唔到冬瓜味同鐵觀音茶都幾夾!

爆漿珍奶吐司$25

珍珠紅豆拿鐵$31

冬瓜鐵觀音$21
📍台飲店踩過界⁉️ -- 茶湯會🐷💛#pigfoodiexhk_將軍澳#pigfoodiexhk_包包#pigfoodiexhk_飲品========================前幾日去開將軍澳,經過茶湯會見到佢哋新出咗飛碟三文治,睇落幾吸引咁就同朋友試下,估唔到又幾驚喜喎😋------------------------------⭐️香辣吞拿魚熱壓吐司($31)吐司係即叫即整,所以上檯嘅時候仲係熱辣辣😋吐司脹卜卜,烘得香脆😋切開後入面有好多吞拿魚、配埋半溶嘅芝士同雞蛋,口感好豐富😋吞拿魚仲混合咗台灣特製嘅辣醬,食落好惹味🤤食完兩件都幾飽肚,用嚟做下午茶一流💖------------------------------⭐️珍珠紅豆拿鐵($31)呢杯飲落幾似紅豆冰,而且甜度冇想像中咁高,珍珠煙韌有咬口👍------------------------------第一次食茶湯會嘅輕食,估唔到幾有驚喜~而且店舖環境寬敞,仲有堂食位置👍💖------------------------------賣相:6.8/10味道:7.8/10性價比:7/10回頭度:6.4/10-------------
📍台飲店踩過界⁉️ -- 茶湯會
🐷💛
#pigfoodiexhk_將軍澳
#pigfoodiexhk_包包
#pigfoodiexhk_飲品
========================
⭐️香辣吞拿魚熱壓吐司($31)
⭐️珍珠紅豆拿鐵($31)
呢杯飲落幾似紅豆冰,而且甜度冇想像中咁高,珍珠煙韌有咬口👍
賣相:6.8/10
2020-12-14
下午茶
  • 香辣吞拿魚吐司
2020-12-16 44 瀏覽
茶湯會嘅珍珠多士勁出名,今日終於到我試啦!難得嚟到,當然試埋佢哋嘅嘢飲啦,原來呢到仲有點心可以下次食下。呢到仲有少少位可以堂食,我地太攰都坐低咗。冬瓜鐵觀音 ($21)呢杯係熱嘅,一拎上手好温暖,一飲落肚暖埋入身。佢都幾甜,甜到入心。佢有好香嘅冬瓜味,我比較中意呢杯,又抵飲。一杯幸福茶,一份人情味。珍珠紅豆拿鐵 ($31)呢杯係凍嘅,一凍一熱真係冰火交融,係個特別嘅體驗。入面有好多紅豆同珍珠,啖啖都有料到,平時都比較少見有紅豆嘅飲品。爆醬珍奶奶吐司 (跟飲品加$25)呢個熱壓多士好香,烘得都幾靚。我切開之後有少少珍珠流出嚟,影完相要塞返入去先再食,哈哈!奶味香濃,好似平時老母係屋企整嘅奶油多士。佢加埋珍珠口感更加豐富,除咗呢個佢仲有香辣吞拿魚多士。

冬瓜鐵觀音 ($21)

珍珠紅豆拿鐵 ($31)

爆醬珍奶奶吐司 (跟飲品加$25)
2020-12-10 51 瀏覽
平時手搖飲品就飲得多🤣茶湯會竟然有埋珍珠吐司!!🍞即刻要試試佢🤪🤪🐽 爆漿珍奶吐司🍞 (跟飲品 +$25)吐司烤得好香脆😗一切開就好多珍珠跌出黎👅配埋個奶醬🍼 棒🥳🐽 珍珠紅豆拿鐵☕️ ($31)估唔到珍珠同紅豆又幾夾🤣叫左八份糖 拿鐵都好香🥰
平時手搖飲品就飲得多🤣
茶湯會竟然有埋珍珠吐司!!🍞
即刻要試試佢🤪🤪

🐽 爆漿珍奶吐司🍞 (跟飲品 +$25)
吐司烤得好香脆😗
一切開就好多珍珠跌出黎👅
配埋個奶醬🍼 棒🥳

🐽 珍珠紅豆拿鐵☕️ ($31)
估唔到珍珠同紅豆又幾夾🤣
叫左八份糖 拿鐵都好香🥰
2020-12-09 46 瀏覽
自己鍾意食台式野,一排無食,突然心血潮,就去了茶湯會飲野。見到佢地有賣小食,被爆醬珍奶吐司 Bubble Tea Toast 吸引住,就點來一試。飲品點了珍珠紅豆拿鐵 Black Tea Latte with Pearls & Red Beans。首次食爆醬珍奶吐司,一切開後,珍珠一湧而出,俾我想像中多。珍珠口感煙煙韌韌,與奶醬好夾,甜度適中,不會太甜。珍珠紅豆拿鐵我選了微甜,飲的時候混入紅豆和珍珠,多重口感。下次再試下其他口味和小食。
自己鍾意食台式野,一排無食,突然心血潮,就去了茶湯會飲野。

首次食爆醬珍奶吐司,一切開後,珍珠一湧而出,俾我想像中多。

珍珠口感煙煙韌韌,與奶醬好夾,

甜度適中,不會太甜。

珍珠紅豆拿鐵我選了微甜,飲的時候混入紅豆和珍珠,多重口感。

下次再試下其他口味和小食。
2020-12-07 41 瀏覽
珍珠紅豆拿鐵🧋($31)因為呢款係凍飲, 所以我揀左少冰🧊 呢杯飲品俾到好大驚喜我, 佢既紅豆打成蓉混入左係鮮奶度, 所以啖啖都係紅豆既香味, 紅豆同奶真係好夾, 再配埋啲細細粒煙煙韌韌既珍珠同埋紅豆口感好豐富, 整體黎講好夾🤤冬瓜鐵觀音🥤($27)係呢啲涼涼地既天氣下飲返杯熱辣辣既冬瓜茶真係好正, 淡淡既茶香配上冬瓜既甜味真係飲落成個人都暖笠笠🔥爆漿珍奶吐司🍞($25)呢個吐司係一個吸引到我黎試既原因, 雖然冇我想像中咁爆, 但係芝士配珍珠都幾特別, 而且出奇地夾😍 重點係即叫即整, 所以食既時候多士係脆卜卜嫁🤩 除左呢款之外, 仲冇鹹食既香辣吞拿魚多士都好似好吸引咁真心覺得呢間茶飲台既所有野都野郁係用心製作, 而且真材實料👍🏽 佢地茶飲既配搭都相當之多, 下次有機會想試埋燕麥果個系列
珍珠紅豆拿鐵🧋($31)

冬瓜鐵觀音🥤($27)

爆漿珍奶吐司🍞($25)

2020-12-07
  • 紅豆珍珠鮮奶
  • 冬瓜鐵觀音
2020-12-04 45 瀏覽
平日總愛拿著台式飲品邊走邊喝,近來因疫情關係不方便在街上脫去口罩,街頭小食與台飲都少光顧了。今天來到將軍澳新都城中心,見到【茶湯會】店面偌大,並有坐位可供堂食,忍不住要進內嚐嚐。除了台式飲品外,店家還提供一系列「熱壓吐司」及「港式點心」。喜愛珍珠奶茶的筆者,見到有"爆醬珍奶吐司"可選,當然不會錯過。爆醬珍奶吐司熱辣辣奉上,吐司烤得外脆內柔軟,四邊壓得特別香口。輕輕切開,內裡的珍珠及奶茶醬一擁而出,畫面非常邪惡。吃下沒如想像般甜,濃濃茶香中帶微鹹奶油味道,加上Q彈的珍珠,叫人吃得滿足。飲品選了"珍珠紅豆拿鐵",茶底以紅茶及鮮奶製成,沒用上奶精,感覺健康。紅茶與鮮奶平衡,濃醇有致。屏東萬丹紅豆大大粒煮得軟糯,絲絲清香甜美,加上富嚼勁的珍珠,帶來雙重口感。朋友點了熱飲"冬瓜鐵觀音",清新微甜的冬瓜茶襯托出鐵觀音的濃郁,熱騰騰的喝下能驅散寒氣,頓感全身暖和。寒冷天氣中來一杯,滋潤之餘又生津止渴,非常合適。

爆醬珍奶吐司

冬瓜鐵觀音