2022-12-29 30 瀏覽
除咗口罩令, 今日乜令都取消晒, 即刻約兩個老友出嚟傾吓計先.茶木地方闊落, 坐得舒適.好清靜, 啱晒三五知己聚舊.軟殼蟹龍蝦汁手作麵大大隻軟殼蟹, 手作麵好煙靭爽口, 龍蝦汁味超濃.黑醋味冧豬軟骨, 配香軟白飯豬軟骨好淋、好入味, 又夠瘦.佛手柑水果茶, 有柑、鳳梨、火龍果、青檸檬, 好香甜嘅水果茶 有機台灣高山巨峰烏龍茶, 老友平時鍾意嘆茶.木柵鐵觀音珍珠奶茶, 我都係鍾意珍珠奶茶多 d 除咗珍珠, 可以揀寒天 or 仙草.草莓香草蜜糖磚塊歐軟, 粉紅色賣相好吸引 上面係棉花糖、雪糕.由三塊香脆多士層層疊, 第二塊 cut 咗中間嘅麵包出來, 砌粒, 烘好後又擺返好. 整得咁靚, 唔忍心食佢 不知不覺就嘆咗兩個幾鐘, 好開心
茶木地方闊落, 坐得舒適.

好清靜, 啱晒三五知己聚舊.

軟殼蟹龍蝦汁手作麵

大大隻軟殼蟹, 手作麵好煙靭爽口, 龍蝦汁味超濃.

黑醋味冧豬軟骨, 配香軟白飯

豬軟骨好淋、好入味, 又夠瘦.

有機台灣高山巨峰烏龍茶, 老友平時鍾意嘆茶.

木柵鐵觀音珍珠奶茶, 我都係鍾意珍珠奶茶多 d
除咗珍珠, 可以揀寒天 or 仙草.

草莓香草蜜糖磚塊歐軟, 粉紅色賣相好吸引

上面係棉花糖、雪糕.

不知不覺就嘆咗兩個幾鐘, 好開心
2022-12-29 21 瀏覽
細細個時成日食TeaWood,原來佢地紅磡都有分店!我平日晚刻去都好滿座,可見頗受歡迎😆.🍝羅氏蝦龍蝦汁手作麵 $98新新地嘅台南海鮮系列,手作麵口感彈牙,醬汁好濃郁,佢地仲加咗蛋黃營造出漿口感,正!🐮紅蔥地瓜燉無骨牛腩配珍珠飯 $82牛腩炆得幾腍幾入味,牛肋黏口滿滿骨膠原感,餸飯食一流!同埋佢地有個蠟燭令食物keep住熱,有誠意👍🏻🥬櫻花蝦魚湯浸娃娃菜配地瓜米粉 $70娃娃菜清甜唔油膩,櫻花蝦亦令整體鮮度再提升🦐🍢台式烤香腸 $48自家製嘅烤香腸甜甜地好香口,夾蒜片另有一番風味!野飲方面,我地嗌咗養生嘅熱玫瑰紅棗桂圓茶同熱有機臺灣高山茉莉龍珠茶,必須大讚佢地嘅純萃茶,飲落口清香帶花果味,好治癒🍵🥰
🍝羅氏蝦龍蝦汁手作麵 $98

🐮紅蔥地瓜燉無骨牛腩配珍珠飯 $82

🥬櫻花蝦魚湯浸娃娃菜配地瓜米粉 $70
娃娃菜清甜唔油膩,櫻花蝦亦令整體鮮度再提升🦐

🍢台式烤香腸 $48
自家製嘅烤香腸甜甜地好香口,夾蒜片另有一番風味!

本人於2022年12月19日下午17:44 hrs 於黃埔茶木台式餐廳收銀處受到不禮貌待遇! 由於收到茶木會員生日禮遇電子優惠券, 及條款列明每天限50份草莓香草蜜糖磚塊, 本人進入餐廳時已與侍應查詢是否仍有供應才進入惠顧, 獲侍應回覆「有」才就座, 並由女侍應輸入優惠密碼於本人手機T-Factory程式內而下單, 本人就座後再掃QR code 點選了$38 + 10% = $42 木柵鐵觀音熱奶茶(少甜胚芽)! 於結賬時在收銀台詢問收銀女員工:「是否接受八達通結賬?」 但無回覆!本人再詢問多一次, 女員工才回覆: 「收」! 並指示收銀枱上八達通收款位置, 但並無說明款項多少? 幸好本人付款前問她款額總共多少? 因為無顯示器列出總共消費於顧客面前? 她回覆:「$128」. 本人重申:「草莓香草蜜糖磚塊」@$78 是用會員生日送的免費電子券的! 收銀員才回應:「$42」! 沒有道歉, 並指示本人於八達通左上角盡快付款!本人照辦但八達通收款器沒感應響起, 那八達通收款器是裝在收銀枱上, 但面積有橫放A4紙的大, 並有膠籃放在上面, 佔據了一半面積! 本人指出是否

於結賬時在收銀台詢問收銀女員工:「是否接受八達通結賬?」 但無回覆!本人再詢問多一次, 女員工才回覆: 「收」! 並指示收銀枱上八達通收款位置, 但並無說明款項多少? 幸好本人付款前問她款額總共多少? 因為無顯示器列出總共消費於顧客面前? 她回覆:「$128」. 本人重申:「草莓香草蜜糖磚塊」@$78 是用會員生日送的免費電子券的! 收銀員才回應:「$42」! 沒有道歉, 並指示本人於八達通左上角盡快付款!本人照辦但八達通收款器沒感應響起, 那八達通收款器是裝在收銀枱上, 但面積有橫放A4紙的大, 並有膠籃放在上面, 佔據了一半面積! 本人指出是否膠籃阻礙着八達通於中央收款感應器? 收銀員才移走膠籃, 本人才能成功用八達通付款!

本人作為茶木會員, 收到生日會員免費電子優惠券, 本應非常開心; 可惜願望與事實有落差 - 沒有侍應恭賀「生日快樂」不要緊, 但收到不禮貌付賬過程的待遇, 以致今年我的生日禮遇不滿, 真正是非常難忘!

要明白「沒有顯示總消費於客人面前」是極不合理的, 再者收銀員應主動口述總消費金額給顧客是必須要做的, 而不是要顧客去再詢問!入錯賬又不道歉是什麼道理? 還黑面
去催促客人付賬!究竟是客人做錯什麼? 八達通收款器感應不到客人付款, 也不是本人能控制的!當時只有4枱客人, 只有我1人埋單, 並不繁忙, 又未到晚飯時間, 真不知收銀員工: 337-6325 為何不悅又無禮?  平日星期一不繁忙時間尚且如此, 收銀員在週末期間還能夠保持對客之道嗎? 向太興總公司投訴, 又只是公式的電郵回覆!

再講食物方面, 「香草草莓蜜糖磚塊」 實情是一個厚方包多士切成磚塊+蜜糖+ 忌廉+士多啤梨雪糕在上, 甜到極漏之餘, 不喝杯茶, 根本難以吃掉整個甜品
本人只能吃剩一半!

雖說是會員生日免費送的, 真的不會將來再點選!加埋此次不愉快經歷, 我不會再光顧「茶木」了!

草莓香草蜜糖歐軟磚塊
2022-12-19
慶祝紀念
生日
用餐優惠
優惠券
2022-12-23 26 瀏覽
台灣遲遲未開關, 良久去唔到台灣狂食所以趁今日放假同朋友去食台灣菜 - 茶木茶木都差不多開左接近20間分店 , 今日就附近黃埔近近地試呢間分店餐廳格局試正 , 裝修仿木系休閒風 , 頗為精緻 讓人放鬆環境乾淨企理 , 座位寬敞舒適 , 店員頗殷勤有禮 , 告知是電話QR CODE落單餐牌設計精美 , 附有晚餐套餐一或二人餐 任君選擇落左order唔夠10min就陸續上枱套餐-紅燒牛肉麵傳統台灣風味嘅紅燒牛肉麵, 有紅燒牛肉, 半熟蛋紅白蘿蔔, 慢煮烤燉嘅紅燒牛肉好入味 又嫩又腍, 湯頭味濃飲完一會不會覺口渴 , 寬條麵份量及軟硬適中套餐-金黃鹽酥雞(半份)香氣四溢 , 酥脆口感讓人愛不釋手 , 味道略為改良 , 比台式的濃咸味略為調淡 , 反讓本人覺得恰到好處套餐-烏魚子元貝手作麵甘甜香口不是死鹹 , 掛滿濃香芝士奶油醬汁的手工麵條 , 口感煙韌滋味 , 元貝表面燒得焦香可口 , 難怪為自家推薦菜式套餐-路邊攤小食 額外+16鹽酥雞塊- 雞扒既外皮香脆,雞肉又嫩又爽口炸花枝丸- 看似平平無奇, 點知一咬落口中間原來係有豬肉餡 , 豬肉鮮味多汁 , 高質蜜糖香腸- 皮脆香口, 與台灣掃街
台灣遲遲未開關, 良久去唔到台灣狂食
所以趁今日放假同朋友去食台灣菜 - 茶木
餐廳格局試正 , 裝修仿木系休閒風 , 頗為精緻 讓人放鬆

餐牌設計精美 , 附有晚餐套餐一或二人餐 任君選擇
落左order唔夠10min就陸續上枱

套餐-紅燒牛肉麵
套餐-金黃鹽酥雞(半份)
套餐-烏魚子元貝手作麵
套餐-路邊攤小食 額外+16
鹽酥雞塊- 雞扒既外皮香脆,雞肉又嫩又爽口
蜜糖香腸- 皮脆香口, 與台灣掃街的風味一致
套餐-飲品
16oz金萱鮮芒果奶蓋冰(苿莉綠茶底) - 芒果肉及青檸舖於面, 芒果奶蓋冰媾綠茶 , 冰爽香滑
雲頂咖啡 - 標準咖啡 , 但口味偏向甘甜 , 估計是高山咖啡豆所致
一人餐- 香煎沙朗肉燥飯
牛肉煎得富油光 , 肉嫩多汁 , 肉燥濃香並重, 撈飯一流
一人餐- 紅油抄手(半份) 額外+22
皮薄而餡肉紮實 , 調味少香辣 而富肉汁 , 不覺膩 , 有4大粒
一人餐 凍柚子蜜茶 - 清香可口 , 蜂蜜將味道層次提升

黑糖珍珠牛奶冰淇淋- 珍珠甜味令普通雪糕層次提升
白朱古力抹茶可頌窩夫-窩夫熱熱脆脆, 綠茶粉配白朱古力醬乃絕配

二人餐 x1 and 一人餐 x1 , 額外升級小食及飲品
total連加一 $508 , 幾滿意的一餐
2022-12-20 24 瀏覽
在黃埔睇完戲,便在美食坊的「茶木」食晚飯,「茶木」有很多分店,台式小食和窩夫都是出名的。晚餐的一人餐頗豐富,可以自由加錢選擇不同小食「紅燒牛肉麵」$88牛肉份量很多,煮得很入味和軟腍,麵條軟硬適中。加$42有兩款小食:「櫻花蝦魚湯浸娃娃菜」清甜的魚湯煮娃娃菜是絕配,連湯都全喝了「自家製台式烤香腸」必食的台式香腸,外脆內軟,味道香濃「台式滷水拼盤」$86拼盤有牛展、雞翼、豆腐和五花腩,滷水的味道濃淡得宜,沒有港式滷水的藥材味,四款都好吃。「櫻花蝦花之餅」$58花之餅彈牙香口,有4大舊,非常抵食「鳳梨鮮果甜酸肉」$98用菠蘿皮整成圓拱形伴碟,賣相一流,除了用常見的菠蘿伴菜,廚師還加了士多啤梨和火龍果,酸酸甜甜的,配白飯正啊!「黑巧克力杏仁可頌窩夫」香脆的窩夫灑上朱古力醬和碎杏仁,讚。「玫瑰紅棗桂圓茶」「佛手柑水果茶」兩款冬日的養生茶都非常好飲

晚餐的一人餐頗豐富,可以自由加錢選擇不同小食
「紅燒牛肉麵」$88
牛肉份量很多,煮得很入味和軟腍,麵條軟硬適中。

加$42有兩款小食:

「自家製台式烤香腸」必食的台式香腸,外脆內軟,味道香濃

「台式滷水拼盤」$86

「櫻花蝦花之餅」$58
花之餅彈牙香口,有4大舊,非常抵食

「鳳梨鮮果甜酸肉」$98

「黑巧克力杏仁可頌窩夫」
香脆的窩夫灑上朱古力醬和碎杏仁,讚。

「玫瑰紅棗桂圓茶」
「佛手柑水果茶」
兩款冬日的養生茶都非常好飲

2022-12-14
  • 台式滷味拼盤
  • 紅燒牛肉麵
  • 水果茶
2022-12-19 28 瀏覽
記得食茶木係中學既回憶, 宜家間唔中都會想食下呢到既吐司磚, 今日係黃埔行完AEON就過左黎食晚飯, 呢間茶木好似裝修左, 舒服左好多, 好台灣野FEEL~晚餐時間有a la carte, 有一人同二人餐, 套餐可以加個菜, 同埋跟野飲, 所以我地揀左1個餐, 要左鮮果甜酸肉, 配珍珠奶茶~因為甜品想叫吐司所以無叫到窩夫!但係聽隔黎枱話好好食!!個甜酸肉賣相好好, 真係好多鮮果, 見到覺得好開胃, 個甜酸肉炸得好酥脆, 就算加左汁都仲係酥酥的, 好好食!娃娃菜要加錢, 不過略縑份量比較少~珍珠奶茶都係一如既往好飲! d珍珠好甜~我地另外加左碗牛肉麵, 份量超多! 牛肉都有3大件, 好淋好滑煮得好入味, 麵條好彈牙好滑身, 湯底濃郁所以個麵都好入味~~黎到重點就係吐司磚, 感覺比起上次食佢地換左隻麵包, 今次比較軟身, 個邊都無咁硬, 好好食!!!下次想試埋吐司盒, 可惜今次賣晒!!

呢間茶木好似裝修左, 舒服左好多, 好台灣野FEEL~
因為甜品想叫吐司所以無叫到窩夫!但係聽隔黎枱話好好食!!
娃娃菜要加錢, 不過略縑份量比較少~
珍珠奶茶都係一如既往好飲! d珍珠好甜~
下次想試埋吐司盒, 可惜今次賣晒!!
2022-12-18 68 瀏覽
平日晚上好少同媽媽出街食飯,今次近近地喺黃埔茶木食咗個二人餐。😋依間茶木同平時見到嘅有啲唔同,成間餐廳以茶為題,主打精品茶飲同以茶入饌,望落都幾特別。🤩-晚嚐二人餐 $258包兩款台風小食、兩款主食、及兩杯飲品-👌金黃鹽酥雞(半份)鹽酥雞未算超級出色,個人覺得外皮可以更為酥脆😳,但勝在有調味補救,分量以兩個人嚟講都好足夠。-💛櫻花蝦魚湯浸娃娃菜(半份)相比起鹽酥雞,個人反而更欣賞碗娃娃菜,魚湯有鮮味,娃娃菜清甜多汁,櫻花蝦香味十足,一碗娃娃菜平衡番台灣菜一般嘅油膩感,正!😆-💛茶香三文魚湯漬飯依道茶香三文魚湯漬飯係茶木以茶入饌嘅招牌菜,茶湯底好香濃😍,配料有木魚片,櫻花蝦,同香口米通,食落口感豐富。湯飯味道亦有層次,用茶香同高湯,帶番出白飯嘅甜,確實有驚喜😍。唯一比較可惜嘅係三文魚煎過火咗啲,肉質唔夠嫩滑。🙃-💛烏魚子元貝手作麵烏魚子手作麵算係比較少見嘅料理,食落醬汁超濃奶油同海鮮味,手作麵麵身有韌性,整體唔錯,但一個人食真係會好膩,建議最好同朋友share。😋-跟餐飲品☕️黑糖薑母茶-回頭推介度:3/5 食物質素:3/5餐廳環境:4/5
晚嚐二人餐 $258
包兩款台風小食、兩款主食、及兩杯飲品
金黃鹽酥雞(半份)
👌金黃鹽酥雞(半份)
櫻花蝦魚湯浸娃娃菜(半份)
💛櫻花蝦魚湯浸娃娃菜(半份)
茶香三文魚湯漬飯
回頭推介度:3/5
食物質素:3/5
餐廳環境:4/5
2022-11-24
15 分鐘 (堂食)
櫻花蝦魚湯浸娃娃菜(半份)
茶香三文魚湯漬飯
2022-12-16 24 瀏覽
”茶木•台式休閒餐廳“喺全港有好多間,好似差唔多行到邊都見到,雖然未至於18區都有齊曬。呢日嚟到黃埔睇戲,隔離就係美食坊,都有間“茶木”喺度,於是乎就揀咗呢一間啦。鴨血唔係人人都啱食,所以食到嘅機會都少咗,難得今次大家都鍾意,就叫咗個“麻辣鴨血旺”,裡邊有鴨血,有豆腐,芽菜,牛肚,食得好盡興;而小食“台式滷味拼盘”有牛肚,雞翼,腩肉,牛展,雞翼,流心蛋,够晒豐富,亦多肉類選擇,啱晒喜歡食肉同滷味的朋友仔。晚市二人餐有以下食物,啲食物勁多,如果女仔3個人都够食。黑麻油雞翅(2隻)自家製台式烤香腸(一條) 紅燒牛肉麵烏魚子元貝手作麵黑糖薑母茶(熱)紅豆薏米水(凍)綜合水果吉士可頌窩夫(加10蚊)紅豆抹茶冰淇淋(加10蚊)其中“烏魚子元貝手作麵”非常讚,有烏魚子,仲有兩粒厚身的大元貝,不同平時某D食肆,你會覺得粒元貝咁扁嘅,好似被人食咗一半咁,哈哈。因此我特別欣賞呢間沒有偷工減料。

晚市二人餐有以下食物,啲食物勁多,如果女仔3個人都够食。
黑麻油雞翅(2隻)
自家製台式烤香腸(一條)
紅燒牛肉麵
烏魚子元貝手作麵
黑糖薑母茶(熱)
紅豆薏米水(凍)
綜合水果吉士可頌窩夫(加10蚊)
紅豆抹茶冰淇淋(加10蚊)

• 烏魚子元貝手作麵
2022-12-15 20 瀏覽
好有台灣風味嘅茶木餐廳,價錢唔貴,非常適中,便宜嘅價錢就可以食到台灣風味,真係好抵。呢間餐廳好近黃埔地鐵站,落地鐵5分鐘就行到。非常方便。佢嘅小菜非常之豐富,價錢又唔貴。好有台灣地道風味。佢仲有台灣嘅新竹米粉,肉燥飯,鹽酥雞扒飯,全部都係台灣特色嘅食物,睇到都流晒口水。價錢都唔算好貴。牛腩煲,非常之好食,煙靭可口,肉質彈牙。好友牛腩嘅香味。台灣最出名嘅新竹米粉,米粉彈牙可口, 湯都好濃郁,非常好食。我最鍾意食呢個菠蘿酸甜骨,酸酸美美,非常開胃,送飯一流,食得出佢嘅肉係好新鮮。菠蘿都係好新鮮。呢個係芋圓珍珠黑糖脆波波奶茶,呢個特飲外貌好靚,飲落去好有層次好有口感,非常值得推介。呢杯都好好飲,好香滑。佢嘅小食拼盤都非常出色,炸嘅食物都好香口,好鬆脆,同埋好新鮮。

佢嘅小菜非常之豐富,價錢又唔貴。好有台灣地道風味。

牛腩煲,非常之好食,煙靭可口,肉質彈牙。好友牛腩嘅香味。

呢杯都好好飲,好香滑。

2022-12-14 18 瀏覽
茶木係好多香港人中學生嘅回憶,飲次黎到回味下當年嘅牛肉麵味道晚市有做二人套餐,$258超抵食,有兩款小食,兩款主食,兩杯飲品,仲可以追加甜品麻辣豬耳溏心蛋路邊攤小食拼盤:有盐酥雞、香腸同埋盐酥福州魚蛋台式麻辣半筋半腩手工拌麵:個麻辣醫做得幾出色,手工麵嘅口感唔錯,牛筋好入味紅燒牛肉麵:個湯底好濃味,有少少藥材嘅香氣,好濃嘅牛骨味道,牛肉份量都幾多呢期新野,手工茶,呢個茶好香提子味,但只有香味,飲落有茶嘅甘甜味,好正

麻辣豬耳

溏心蛋

路邊攤小食拼盤:有盐酥雞、香腸同埋盐酥福州魚蛋

2022-12-12 22 瀏覽
茶木以前就食過一兩次,但係最近聽人講佢轉左型,今日咁啱約咗人去打保齡球,就去黃埔試吓。果然真係餐牌都係偏向全台灣,而且飲品選項好多都係同台灣直接入口,尤其是係佢有啲高山茶令我特別想試。由於都係食下午茶,所以冇太多套餐全部都係散嗌:310糖心蛋($38): 有兩隻切咗一半嘅糖心蛋,係滷蛋切出嚟嘅。果然冇講錯係真係可以流出嚟!仲要係日落嘅橙黃色,而且有少少凍凍地,做飯前小食一流。黑麻油雞翅($58): 有五隻雞翼,夠味但略嫌麻油味唔夠岀。路邊攤小食($68): 有鹽酥炸雞扒四塊,兩粒花枝丸同自家製台式烤香腸。擺盆好精緻,即炸鹽酥雞好鬆脆,真係有酥脆嘅感覺,都幾貼近台灣夜市個種。香腸亦偏甜,小朋友應該會幾鐘意。茶香三文魚湯漬飯($98): 三文魚比想像中大,而且伴碟有炸蝦乾,米脆同埋木魚絲。調味唔會過龍,少少咸香味,就咁食都好好食。加埋加左茶湯嘅泡飯,感覺都幾飽。凍有機台灣高山巨峰烏龍茶($46): 一上枱我同朋友都嚇親。感覺好fancy,而且如果係凍飲會俾埋一粒用茶整嘅冰粒,咁就唔會沖淡左原本嘅茶味。巨峰味一入口係撲埋黎,好香果香,但飲落唔會有死甜味,反而係淡淡嘅烏龍香。熱有機台灣高山茉莉

由於都係食下午茶,所以冇太多套餐全部都係散嗌:

熱有機台灣高山茉莉龍珠茶($46): 呢個係我後加嘅,係見到佢台灣茶咁高質所以叫埋。熱上會連埋茶壺,入口嘅茉香同樣岀色,有回甘但絕對幼滑。

朱古力脆脆燕麥拿鐵($46) + 肧芽(+$5): 好用心裝飾,肧芽只係放上面但俾自己嘅感覺健康啲。亦有少少豆花係面,脆脆混入左係朱古力入面,同燕麥奶一齊好似朱古力奶咁!

總結:飲品岀色,定價散嗌的話較進取,如果係嘅6:00之後就有晚餐set dinner,應該會再抵啲。

2022-12-11 22 瀏覽
煥然一新的茶木,以茶為主題的裝潢氛圍更精緻小清新,用餐環境舒適。台式滷味拼盤滷汁味道甜而不膩,有肥瘦適中五花腩、金錢肚同牛展、滷水雞翼、同豆腐等,全部得滷得好入味。黃金鹽酥雞(半份)鹽酥雞炸到脆口唔厚粉,裡面雞肉嫩而不脫水,椒鹽味出。紅燒牛肉麵紅燒牛肉炆得軟霖入味,湯底鮮甜牛肉份量足,而麵條滑溜。台式麻辣半筋半肉手工拌麵麻麻辣辣嘅牛筋牛肉惹味香辣,麻辣汁拌面爽口過癮。四季青萱鮮果茶果味濃郁,有菠蘿、柠檬西檸同雜莓等新鮮水果;茉香珍珠奶綠茶香奶滑,珍珠煙韌。跟餐加左兩款可頌窩夫,黑朱古力杏仁、白朱古力抹茶都好好味,即時製作外面酥脆似牛角酥,餅底內裡軟糯唔會太甜,細細件一人份量足。抹茶鮮果流心歐軟回味下之前茶木必食嘅甜品磚,裡面的流心抹茶味濃郁而不苦澀,搭配埋抹茶雪糕、香脆麵包,口感豐富。

台式滷味拼盤

黃金鹽酥雞(半份)
鹽酥雞炸到脆口唔厚粉,裡面雞肉嫩而不脫水,椒鹽味出。

紅燒牛肉麵
紅燒牛肉炆得軟霖入味,湯底鮮甜牛肉份量足,而麵條滑溜。

台式麻辣半筋半肉手工拌麵
麻麻辣辣嘅牛筋牛肉惹味香辣,麻辣汁拌面爽口過癮。

行開紅磡,搵地方下午茶, 見到茶木台式休閒餐廳, 知道有好多間分店, 試下好唔好食先。😋 下午時候人不多, 座位舒服 ,餐牌印得精美漂亮,菜色好多選擇, 聽朋友講甜品好有特色 ,一定要試 。💪行街行到好肚餓,於是就叫左古早杏鮑菇三杯雞配地瓜米粉, 紅蔥地瓜燉冇骨牛腩配地瓜米粉。 又叫咗台式滷味拼盤, 甜品就叫咗朱古力曲奇蜜糖軟磚塊 ,飲品就係熱嘅mocha ,同埋水蜜桃花果茶。紅蔥地瓜炆無骨牛腩 配地瓜米粉上菜的器皿好特別 ,用白色瓷碗套裝,下面有火㷫住, 整個感覺高級咗好多, 好特別的配搭。 地瓜即係番薯 ,係最健康嘅食物之一, 台菜經常用到番薯, 可見佢哋係追求健康嘅食店,冇骨牛腩 炆得好林, (我以為牛腩一定係冇骨)😛 味道偏甜, 同埋有好多牛筋 ,地瓜米粉就好好食 ,同平時食開嘅廣東米粉好唔同, 好煙韌 ,湯底好好味, 再加上兩舊甜美嘅地瓜 ,足夠飽肚。😋古早杏鮑菇三杯雞配地瓜米粉 不嬲都鍾意食三杯雞, 因為鍾意嗰啲香料, 特別係九層塔嘅香味 ,再加上有杏鮑菇更加鍾意。 三杯雞燜得好夠味 ,好多肉 ,特別鍾意入面加有紅椒 ,青蔥, 薑蒜 ,令整個菜都好惹味。台式滷味拼盤 鹵水食

紅蔥地瓜炆無骨牛腩 配地瓜米粉

古早杏鮑菇三杯雞配地瓜米粉

台式滷味拼盤

鹵水食物係我嘅至愛, 拼盤包括有 ,雞翼 ,五花腩, 豆腐,金錢肚, 仲有兩塊好淋好大塊嘅牛展, 有啲炸花生喺底。 上面仲有半個好靚橙色嘅溏心蛋, 加一條綠色芫茜裝飾, 成個菜個樣好醒目,啲鹵水仲好好味添。👍👍
Mocha和水蜜桃花果茶

食飽梗係要飲杯嘢, 我下晝鍾意飲咖啡,所以叫咗杯熱mocha ,濃香嘅朱古力味同埋咖啡味混合, 再加上軟滑嘅泡沫, 飲到好滿足。 honey就叫咗水蜜桃花果茶 ,有個好靚嘅壺同埋杯,仲有一杯蜜糖自己落 ,杯花果茶好靚 ,見到就開心。💕
朱古力曲奇蜜糖軟磚塊

睇相就好鍾意呢個甜品, 堆到成座山咁高, 個底係厚多士做的磚塊, 中間係軟淋淋嘅, 多士上面放咗一嚿雪糕 ,雪糕上面又有好多cream ,表面再加好多朱古力碎 ,旁邊裝飾咗士多啤梨, 整個甜品係一個好華麗嘅畫面 ,食落非常香甜豐富 ,好佩服廚師嘅創意 ,整到個樣吸引味道又好正 ,勁讚👍。
  • 台式滷味拼盤
  • 水果茶
  • 巧克力香草蜜糖磚塊
#fafafoodblog黃埔 #fafafoodblog台灣菜🍴二人餐 258 蚊1.黃金鹽酥雞半份 🐥鹽酥雞好香脆 大細適中 皮脆入面熱辣辣 唔會太肥2. 路邊攤小食 加16 蚊 有鹽酥雞排 鹽酥福州魚丸 台式烤魚腸 🐷烤腸有 d似紅腸 豬肉味香 甜度夠正 .魚丸入面魚肉足料 魚味濃同有口感🐟 鹽酥雞打咸味夠 雞扒夠香脆薄身好夠香 正3.鹽酥排骨肉燥飯 🐷排骨厚切 炸得香脆 鹽酥味香 豬肉濕度夠唔會太乾 肉燥帶 d碎菇 配埋肥豬肉碎連埋白飯一齊食好有口感4.烏魚子元貝手作麵 🍜有菇 青豆 椰菜仔 烏魚子整成既醬汁夠香咸 帶子大大粒 熟度適中 手作麵有 d 似扁身 d既意粉 同烏魚子醬好 match 5. 紅油抄手22 蚊🥟有辣椒蒜蓉 紅油炒手好香辣 粒餃個皮夠滑 入面豬肉 juicy正🌶️🍴冰淇淋拼雜莓吉士可頌窩夫 58 蚊🍦🍓可頌窩夫有 d似用酥皮整既窩夫 好香脆 上面鋪滿甜既吉士同雜莓 加埋綠茶雪糕 🍦 好襯#窩夫 #雪糕 #紅油抄手 #鹽酥雞 #肉燥 #烏魚子 #元貝 #腸仔 #魚丸Score 平均分 <7.5/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Pres
🍴二人餐 258 蚊

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#茶木台式優閒餐廳
紅磡黃埔天地美食坊第8 期1 樓113 號鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog黃埔
=====================

🙂温馨提示🙂
Fb like左 page都睇唔到<通知>
若果大家想睇到多d唔同既美食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
除左like 請做多一個步驟
[like] 左 👉🏻<追蹤中/Following> 👉🏻<搶先看/See First>
多謝大家支持!🤓🤓

歡迎喺唔同平台觀賞fafafoodblog
Fb📒: fafafoodblog
Ig🖍: fafafoodblog
Openrice 🍚: 花太郎

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2022-12-07
1K
2022-12-06 22 瀏覽
茶木是高質台式小店,令你重溫古早風味,喜歡牛肉麵、鹽酥小食及台式甜點,價錢親民,俘虜你的味蕾。晚嚐二人餐 258十分豐富,包括2前菜、2主菜及2飲品,款式琳琅滿目,可以自選加配窩夫甜品,美味窩心。路邊灘小食(餐+ $ 16)鹽酥雞排、鹽酥福州魚丸、台式香腸鹽酥雞炸至金香可口,內裡肉質油潤,酥香滋味。福州魚丸爽口彈牙,釀入豬肉碎和蔥花內餡。肉汁澎湃,十分鮮味。台式香腸比一般香腸肥厚,炭烤後切片,口感帶有肉汁,惹味吸引。櫻花蝦魚湯浸娃娃菜魚上湯清澈,呷一口温熱的湯汁,清潤香甜,娃娃菜質感綿化,以櫻花蝦點綴後更鮮香,有暖笠笠感覺。香煎沙朗肉燥飯充滿古早味道的客飯,沙朗肉質感軟腍,啖啖是純樸牛香,滷肉飯肥瘦均勻,拌匀香菇丁及滷肉汁精華,香濃吸引,提升食慾。加上溏心蛋,把蛋漿拌合米飯提鮮,味蕾滿足。TeaWood®️紅燒牛肉麵煙韌粗身的刀削麵,掛汁力十足,深啡色的湯底,醇厚的骨湯精華,牛肉燉至細嫩、軟腍,還有軟透的白蘿蔔及胡蘿蔔,吸嗦肉汁,好味健康,是令人懷念的台式風味。黑糖冬瓜茶冬瓜茶入口冰涼,清潤香甜,在吃過鹽酥雞後,為喉嚨降溫解膩。·黑糖珍珠仙草奶茶(餐+ $ 13)黑糖奶茶多一股蜜甜,拌勻

晚嚐二人餐 258

路邊灘小食(餐+ $ 16)
鹽酥雞排、鹽酥福州魚丸、台式香腸

櫻花蝦魚湯浸娃娃菜

香煎沙朗肉燥飯

TeaWood®️紅燒牛肉麵

黑糖冬瓜茶
冬瓜茶入口冰涼,清潤香甜,在吃過鹽酥雞後,為喉嚨降溫解膩。
黑糖珍珠仙草奶茶(餐+ $ 13)
黑糖奶茶多一股蜜甜,拌勻後奶香迷人,仙草令質感更柔滑、黏稠,加上煙韌Q彈的珍珠,令人欲罷不能。

白朱古力抹茶可頌窩夫(餐+ $ 10)
可頌窩夫質感酥化,表面鋪滿幽香的抹茶粉,大口咬下去,香脆可口,誘人吸引。

抹茶鮮果流心歐軟 $88
高身的厚多士,鋪上七彩繽紛的水果,賣相吸引,令人甜絲絲。厚多士內有乾坤,夾心填滿流心抹茶忌廉,麻糬拉絲入口的拉扯感,十分邪惡!很喜歡配料眾多,抹茶雪糕茶醇滑溜,雪糕慢慢溶化,令多士更香甜,甜入心扉!