2016-10-05 161 瀏覽
很久沒有到過茶木吃東西. 趁這晚細妹不用加班, 就和她即興到茶木吃晚飯吧. 這晚, 食客不太多, 只等了幾分鐘就有座位.我點了洛神洋菊茶作為餐飲. 以茶壺盛載, 有小爐溫熱著, 更附送了蜜糖, 賣相精緻. 可惜, 洛神洋菊茶卻沒什麼菊花味, 我已經沒有加蜜糖, 仍感到很甜哦.肉燥蓋上翡翠苗的名字怪怪的, 原來是翡翠苗上鋪著肉燥. 青綠色的翡翠苗確是夠清爽又新鮮, 但肉燥太油了, 大大減低了健康感.茶木香辣牛肉麵的香氣撲鼻而來, 很是誘人. 大大塊的牛肉質地軟腍, 並且吸滿了香辣的湯汁. 只是, 當我們夾起麵條時, 發現了麵條是嚴重地黏在一起, 更要使勁地把麵條拉開, 令我們立即對這碗麵大打折扣.至於這一客櫻花蝦培根芥末奶油手作麵, 無論是外型或味道, 都有點西餐的奶油麵的影子. 事實上, 此奶油醬汁尚算濃稠, 也十分creamy, 麵條亦煙韌彈牙, 但就總覺得和櫻花蝦格格不入吧.最後, 甜品有石板街朱古力蜜糖磚塊. 這甜品看來很豐富, 因它是集合了蜜糖吐司, cream, 雪糕, 士多啤李及棉花糖於一身. 不幸地, 主角吐司卻烘到硬崩崩, 而且當中的蜜糖味道也很薄弱, 弱到近乎零, 很

最後, 甜品石板街朱古力蜜糖磚塊. 這甜品看來很豐富, 因它是集合了蜜糖吐司, cream, 雪糕, 士多啤李及棉花糖於一身. 不幸地, 主角吐司卻烘到硬崩崩, 而且當中的蜜糖味道也很薄弱, 弱到近乎零, 很令人失望.
想不到這頓晚餐並不似我所預期的滿意. 雖然不知道是否個別例子, 但也希望下次再來之時, 食物能夠更美味吧.
2016-10-04 82 瀏覽
回想很久沒去過台式餐廳了,早前朋友介紹過旺角有間唔錯的茶木叫我有空可以去試下。咁今日要落旺角整手機便順道去食晚餐。• 炸雞排肉燥飯肉燥甜甜地,珍珠飯有啲啲乾身,魯水蛋夠入味,雞扒肉偏薄但外層炸得好脆香口,有青瓜粒及梅菜伴碟。• 芒果義式雪糕奶酪芒果肉幾甜,朱古力條味濃,不過芒果味雪糕唔夠滑,奶涷上的芒果醬好鮮味,差點蓋過奶凍的奶味。• 黑糖胚芽奶茶一杯黑糖及茶味幾香濃,不太甜,正合我口味,好飲。
炸雞排肉燥飯
• 芒果義式雪糕奶酪
• 黑糖胚芽奶茶一杯
黑糖及茶味幾香濃,不太甜,正合我口味,好飲。
2016-10-02 90 瀏覽
著名的台式休閒餐廳茶木風魔香港女孩子的心,個個女仔都說要去茶木食甜品磚,以前在瓊華中心等兩小時的位,現在終於在旺角多開了分店,分流一下。一坐低就不斷閱覽Menu,美得似飲食雜誌一樣,看得人食指大動。來到台式餐廳,肉燥當然少不了。為了吃點纖維,於是點了這個肉燥翡翠苗,肉燥的肉汁滋味,翡翠苗幼而嫩。那少少的肉燥肯定不夠啦,再來一個香煎沙朗肉燥飯,美味的肉燥,配上煎得香口而肉嫩的沙朗,十分好味。潮洲的滷味就經常食,這次一於試下台式滷味拼盤,有滷雞翼、豬腩、豆腐、牛𦟌等,滷水汁煮得入味,又吃到滷味的香料味。酥炸雞排麵,雞排外脆內軟,麵質彈牙。台灣的甜品之中我最愛的是芋圓,見到有新的甜品拔絲芋圓脆脆也想一試。芋圓彈牙煙韌,脆脆甜而且中間有拉絲,好看又好吃。平時在台式飲料外賣店都會飲香芋奶茶,今晚就點了紫芋冰沙,冰凍之餘又很香的紫芋味。

炸雞排麵,雞排外脆內軟,麵質彈牙。
2016-09-29 219 瀏覽
雖然茶木開咗幾年,亦都久仰其名,卻從未食過。裝修主要係白色同木嘅嘢,入面有個用水管等等整嘅裝飾,望落好似棵樹咁。餐牌封面係台灣地圖,入面編排有少少雜誌感。日月潭紅玉紅茶黑糖奶蓋,有陣時都會去某某台式飲品店買珍珠奶茶,不過奶蓋反而係第一次試。由杯邊睇到佢分咗三層,分別係白色嘅奶蓋、啡色嘅日月潭紅玉紅茶、深啡色嘅黑糖,仲用咗乾玫瑰花同綠茶味嘅糖點綴。飲咗啖奶蓋,佢其實係質感綿密幼滑嘅奶泡。再飲多啖日月潭紅玉紅茶,有啲回甘,攪勻飲就有黑糖甜香,第一印象良好。然後仲試咗其他嘢食,酥炸豬排肉燥飯,黏糯有嚼勁嘅珍珠米配上加咗冬菇粒嘅肉燥,旁邊有鹵蛋、醃鹹菜同青瓜,都幾惹味。酥炸豬排炸漿厚薄適中,外皮脆肉鬆化,惟骨位較多,食得較為唔方便。佢哋嘅匙羹同叉嘅造型好似人哋啲泥鏟同泥耙,都幾得意。鮮芒果義式冰淇淋奶酪,芒果雪糕下面係忌廉,旁邊仲有鮮芒果、藍莓同朱古力威化條,義式奶酪上就有芒果醬,酸度稍重,不過都可以攞嚟消滯嘅。感覺上唔算非常特色,都係比較常見嘅台式食品,但幾啱自己胃口。
雖然茶木開咗幾年,亦都久仰其名,卻從未食過。
餐牌封面係台灣地圖,入面編排有少少雜誌感。
佢哋嘅匙羹同叉嘅造型好似人哋啲泥鏟同泥耙,都幾得意。

2016-09-27 96 瀏覽
未去呢間分店之前,波波以為所有連鎖餐廳都會係同一種味道,唔會有分別,但呢間分店,波波從佢嘅食物,食到佢嘅用心!首先要讚嘅係佢呢個洛神花茶,酸酸甜甜而不膩,仲可以冇限refill添!(咁岩嗰陣冇客人啩)呢個蚵仔湯飯,每一啖都食到蚵仔,仲要一啲腥味都冇添,一碗已經食到好飽飽。食完主菜,又點少得出名嘅甜品呢,相信都唔使波波多講啦,維持到一貫水平,正!
2016-09-26 106 瀏覽
今個星期比較早收工, 又時候出黎同朋友聚聚啦, 茶木係我地其中一間選擇, 因為坐得舒服, 環境又清新同乾淨叫左杯烏龍奶蓋, 杯既印花幾別緻, 勾畫左佢出名既果茶同奶茶, 呢個烏龍奶蓋, 凍的烏龍上,鋪一層以忌廉打成約3厘米厚的奶泡,吞下喉嚨,質感稠滑, 攪拌奶泡和茶,讓整杯變成奶白色,茶香與奶香交融,同時在嘴裡,呈現多層次口感點左個涼拌皮蛋肉鬆豆腐, 豆腐口感細膩, 味道香滑、皮蛋爽口又開胃, 加上香噴噴既肉鬆, 百感交集, 好開胃阿嫲手作蔥油麵, 精煉出濃郁清香拌油,甜中帶鹹,香味蔓延令人垂涎不止, 另外選用彈牙清爽的手作麵,增添整體拌麵的豐厚口感,吃完唇齒留香、回味無窮石板街朱古力蜜糖磚塊, 厚多士咬口好脆, 滿口都係蜜糖既香氣, 配埋雪糕簡直一流, 每次黎茶木都會叫, 食極都吾會厭! 一個完美既CLOSING
2016-09-26 117 瀏覽
每次一提到好想去台灣旅行, 諗起牛肉麵、鹽酥雞、珍珠奶茶等等, 難得星期五早收工,立刻去旺角兆萬等位, 今日比較少人, 竟然唔需要等位就入得酥炸排骨麵香酥熱辣既酥炸排骨,唔知係咪即叫即炸呢?難得炸粉唔多 肉質鮮嫩,味道 會比台灣夜市的淡一D趁熱食最正麵條同係台灣某幾間人氣老店唔同但湯底濃郁 唔膩唔會太鹹,牛肉軟嫩,味道剛好。阿嫲手作蔥油麵 E個我食得最多鋪滿炸蔥絲 花生 望落好油膩但係食完一啖唔想停, 蔥油+酥香花生 撈埋麵吃 ,台灣古早風味..食完一啖唔會停..我諗要鐘意蔥油香既朋友先會有共鳴 ~~~今次唔飲珍珠奶茶 試左杯 阿里山烏龍黑糖奶蓋賣相好靚 , 所以擺靚d 影張相 share😂😂茶味清淡, 奶味唔重, 都唔太甜整體偏淡 有d似溝稀既奶茶 , 我鐘意清淡,所以覺得甜度岩岩好。最後 當然是茶木旺牌 次次都要叫既甜品       石板街朱古力蜜糖磚塊!其實食左好多次 ,麵包依舊外脆內軟 沾滿忌廉雪糕~好夾。每次食完茶木都 飽肚 而歸~正

難得星期五早收工,立刻去旺角兆萬等位,

今日比較少人, 竟然唔需要等位就入得

酥炸排骨麵

香酥熱辣既酥炸排骨,唔知係咪即叫即炸呢?

難得炸粉唔多 肉質鮮嫩,味道 會比台灣夜市的淡一D

趁熱食最正

麵條同係台灣某幾間人氣老店唔同

但湯底濃郁 唔膩唔會太鹹,牛肉軟嫩,味道剛好。
阿嫲手作蔥油麵

E個我食得最多

鋪滿炸蔥絲 花生 望落好油膩

但係食完一啖唔想停, 蔥油+酥香花生 撈埋麵吃 ,

今次唔飲珍珠奶茶 試左杯 阿里山烏龍黑糖奶蓋

賣相好靚 , 所以擺靚d 影張相 share😂😂

茶味清淡, 奶味唔重, 都唔太甜

最後 當然是茶木旺牌

次次都要叫既甜品       石板街朱古力蜜糖磚塊!

其實食左好多次 ,

麵包依舊外脆內軟 沾滿忌廉雪糕~好夾。

每次食完茶木都 飽肚 而歸~正
2016-07-15
  • 石板街朱古力蜜糖磚塊
2016-09-25 148 瀏覽
其實茶木都食過好多間,食到已經有左固定嘅食物平時食開牛肉麵同飲水果茶今次就食下啲唔同嘅野,唔好成日獨孤一味阿嘛呢個係香料雞肉蝴蝶粉,叫果時都唔知香料係乜。可能係因為抱住一個中伏嘅心態叫,見倒喜出望外,佢個汁有小小似蕃茄,但係又唔蕃茄得哂,我真係食唔出乜香科但係個味道係好嘅,我鐘意嘅。一開始以為雞肉係雞絲,不過佢俾嘅係小雞扒切件,個皮煎到好脆,雖然同啲汁已經mix左,但我食嘅時候仲係脆嘅之後仲食左甜品,我都係第一次響茶木食甜品,因為平時食完牛肉麵就已經飽到爆費事食咁飽所以就叫左個奶凍,個奶凍都幾滑,面頭有啲芒果醬,甜甜地咁。而個雪糕都係芒果味嘅,我食果時都有撈落奶凍度。Btw中間果條蛋卷仔入面係有朱古力嘅,空心果啲成日都食倒,有朱古力嘅真係小啲食飽仲飲左個洛神花茶呢個茶嘅味道有小小似利賓納味,不過就酸啲啲同埋甜多小小玫瑰味唔會好濃,因為洛神花個果本身重啲。咁多樣我最鐘意都係個蝴蝶粉,下次唔食牛肉麵就會叫佢
其實茶木都食過好多間,食到已經有左固定嘅食物

平時食開牛肉麵同飲水果茶

今次就食下啲唔同嘅野,唔好成日獨孤一味阿嘛
香料雞肉蝴蝶粉
呢個係香料雞肉蝴蝶粉,叫果時都唔知香料係乜。

鮮芒果意式雪糕奶酪

而個雪糕都係芒果味嘅,我食果時都有撈落奶凍度。

玫瑰洛神花茶
食飽仲飲左個洛神花茶

呢個茶嘅味道有小小似利賓納味,不過就酸啲啲同埋甜多小小

玫瑰味唔會好濃,因為洛神花個果本身重啲。

咁多樣我最鐘意都係個蝴蝶粉,下次唔食牛肉麵就會叫佢
香料雞肉蝴蝶粉
鮮芒果意式雪糕奶酪
2016-09-25 144 瀏覽
茶木分店越開越多,真係梗有一間係左近,是晚又黎到茶木,八點九黎到都仲要等位,好彩等三張就有枱了。好肚餓,即刻叫野食先,其實成日都係叫同款野 但見餐牌多左個新甜品好似好正咁,今晚試下佢唔食麵包個款先。燻鮭魚沙拉($68),即係煙三文魚啦,用書面語叫即刻文雅哂 價錢親民,份量亦不少,三文魚有五片,仲有沙律菜,蕃茄仔,白洋蔥,麵包糠等,已預先混了白汁,但旁邊另有一個青色的沙律醋,重口味嘅我地就成碟落哂佢,兩個醬混埋一齊又唔錯喎,食落好清新。炸雞扒肉燥飯 ($64),朋友點了呢樣,試了一塊炸雞扒,好香口又唔油膩幾正,飯算多,有肉燥汁,蛋同菜,又幾平衡喎。自己點左香菇水餃麵($64),水餃有三隻,冬菇兩隻,麵都幾多。冬菇勁厚身,好爽口。水餃係厚皮個種,包住白菜豬肉,好飽肚。麵條係手功麵,粗幼不一,好煙韌。最正係湯底,好濃好鮮甜,差唔多飲哂 拔絲芋圓脆脆($74),甜品比主食仲貴,無法啦,甜品先係主角嘛。賣相不好看,但一上枱已聞到甜甜嘅味道,刺激味蕾喎,即刻流哂口水。呢粒芋圓好好味,煙煙韌韌好彈牙,仲有橙色個粒都好彈,個粒好似係南瓜丸?!個拨絲用煉奶做的,又香又甜,雖然唔好睇但好好味。食台灣

好肚餓,即刻叫野食先,其實成日都係叫同款野
但見餐牌多左個新甜品好似好正咁,今晚試下佢唔食麵包個款先。
燻鮭魚沙拉($68),即係煙三文魚啦,用書面語叫即刻文雅哂
冬菇勁厚身,好爽口。
水餃係厚皮個種,包住白菜豬肉,好飽肚。
麵條係手功麵,粗幼不一,好煙韌。

最正係湯底,好濃好鮮甜,差唔多飲哂
食台灣野又一定要飲番杯台茶,要左一杯宇治綠茶奶蓋($33)同一杯黑糖奶茶($30),綠茶味勁滑,奶亦厚實,正。黑糖奶茶有點過甜了,但叫少甜又好似失去左飲黑糖嘅意義
2016-07-06
10 分鐘 (堂食)
2016-09-25 92 瀏覽
今日跟男朋友往旺角逛街,去到朋友介紹的台式餐廳去吃晚飯,朋友叫我一定要試牛肉麵及肉燥飯!可惜我唔食牛的,攪到男朋友都無得試~ 我地叫左煙燻鮭魚沙拉, 香腸肉燥飯, 雞肉蝴蝶麵,抺菜奶蓋(男朋友的),黑糖珍珠奶茶(我飲的)及鮮芒果意式冰淇淋奶酪!一開始便上了兩杯飲品~ 嗰黑糖珍珠奶茶中的黑糖很甜,很彈牙,幾好趙!而杯奶茶也很濃的奶味~ $28黎講算是不貴~煙燻鮭魚沙拉($68):好好味!! 煙三文魚的品質不錯,而我最欣賞的是嗰沙津汁! 很甜,好好味,而再配上鮮蕃茄,洋蔥圈,菜,麵包糠等等配料及另外一個綠色的醬汁也好正!古早香腸肉燥飯 ($64):呢個又係超好味! 最鐘意嗰臘腸,煮得好好食,完全唔油~ 配上青瓜,蒜,蛋~ 襯上又甜又香的肉燥及飯真係絕配!肉燥飯往往給人的感覺是很油膩的,然而這個飯卻恰到好處,而且亦好大碟,好飽!香料雞肉蝴蝶麵 ($74):又係好味! 原本已經食得好飽,但又忍唔住勁食,因為嗰雞肉好有肉味,而且極度欣賞嗰汁,再加上一些磨菇及忌廉,正!最後的甜品也是令我很難忘($42),好好食! 鮮芒果意式冰淇淋奶酪中好欣賞嗰帶有芒果肉的雪糕,及舖滿芒果汁的奶凍! 而且
煙燻鮭魚沙拉($68):好好味!!
古早香腸肉燥飯 ($64):呢個又係超好味!
香料雞肉蝴蝶麵 ($74):又係好味!
最後的甜品也是令我很難忘($42),好好食!
鮮芒果意式冰淇淋奶酪中好欣賞嗰帶有芒果肉的雪糕,及舖滿芒果汁的奶凍! 而且價錢唔算貴
  • 鮮芒果意式冰淇淋奶酪
  • 香料雞肉蝴蝶麵
  • 古早香腸肉燥飯
  • 煙燻鮭魚沙拉
2016-09-25 79 瀏覽
肉燥麵 $66值得一提,佢將麵同湯分開,咁就唔怕將d麵浸林。首先個湯好香,味道有d牛肉味,有少少辣,但對於我唔食得辣既人,都可以接受到。麵係闊條麵,比較粗身有質感,雖然粗身,但估唔到甘滑同有韌性。肉燥方面好香,肉質有肥有瘦,令人齒頰留香。烏賊奶油花枝片手作麵 $72本身好鐘意食墨汁麵,但係係屋企整有d難度,所以我多數都出街食。麵質都係都肉燥麵一樣,但可能冇湯既關係,韌度會高d。墨汁入曬d麵度,花枝煙韌爽口,好味。阿里山黑糖烏龍奶蓋 $33茶味好濃,味道係苦中帶點回甘。黑糖昧比較淡,烏龍茶味出d。培根爆椰菜花呢個味道比較濃郁,椰菜花加埋煙肉辣椒去炒,好香,椰菜花好入味同爽囗。草莓意式冰淇淋奶凍 $52士多啤梨雪糕比較甜,只有少少酸味,入面仲有士多啤梨果肉。不過士多啤梨就好酸。奶凍都偏甜,上面有士多啤梨果醬,係酸酸甜甜,加埋奶凍食,就唔酸!
肉燥麵 $66

烏賊奶油花枝片手作麵 $72

阿里山黑糖烏龍奶蓋 $33

茶味好濃,味道係苦中帶點回甘。黑糖昧比較淡,烏龍茶味出d。
培根爆椰菜花

草莓意式冰淇淋奶凍 $52

• 糖心蛋肉燥飯
2016-09-25 76 瀏覽
男朋友放假我地又走咗去cafe拍拖,見有新飲品就試下,叫咗杯日月潭紅玉紅茶黑糖奶蓋, 紅茶都幾香,加埋奶蓋味道好夾。之後就叫左個櫻花蝦培根芥茉奶油手作麵 ,啲櫻花蝦加埋個奶油,味道濃烈,啱鍾意食creamy嘢嘅朋友。最後就例牌叫番個蜜糖磚塊,平時都係食芒果味,今次就試咗石板街朱古力味,麵包上加上蜜糖焗脆,再係在上面加上石板街雪糕,奶油,士多啤梨同朱古力士多啤梨醬,同埋棉花糖,除左可以影相自拍一流,味道依然有保証,又係飽肚好味之選。
2016-07-26
15 分鐘 (堂食)
  • 蜜糖磚塊
2016-09-23 69 瀏覽
茶木,在香港有很多間分店,但仍然常聽朋友說需要排隊也常滿座,一直以來我都不明所以。今次到訪後,終於親身體驗到茶木的成功之處。聽說每一間分店都有不同特色不同裝修,是次選擇到訪兆萬中心的分店和家人用餐,甫進入餐廳後,頓時就有遠離煩囂的感覺,整個環境很光猛,座位很寬敞,以白色作為基調, 彷彿就能幫你立刻掃走內心的灰暗。幸好六點多已到達,否則到七點多時以見到門外有人排隊了。每一張枱上也有一個小玻璃杯裝著印上茶木標誌的紙巾及牙籤,既精美又貼心。宇治抹茶奶蓋 $33先點一杯宇治抹茶奶蓋,外面的天氣實在太熱了,而且工作了一整天,實在需要一杯特飲消消暑。超冰涼的,奶蓋份量也很多,而且很滑,抹茶味濃,與奶蓋混合起來口感很豐富。但略嫌有點不夠甜,可能是我本人太愛甜了,如果再甜一點點就完美。古早烤香腸肉燥飯 $62第二當然就要叫個飯填飽肚子啦, 選了這個配搭台灣香腸的肉燥飯,超級期待呢。因為本人很喜歡吃台灣香腸,早前去台灣旅行每天要吃上幾條才滿足。 不過,茶木寫個古早烤香腸略嫌有一點點乾身,但也好,尚可接受,味道不錯。 鹵水蛋,原本想過把蛋黃挖下來撈飯,不過想著想著就算了,反正整隻放進口會比較爽一點。 而肉

宇治抹茶奶蓋 $33
宇治抹茶奶蓋

古早烤香腸肉燥飯 $62
古早烤香腸肉燥飯
第二當然就要叫個飯填飽肚子啦, 選了這個配搭台灣香腸的肉燥飯,超級期待呢。因為本人很喜歡吃台灣香腸,早前去台灣旅行每天要吃上幾條才滿足。 不過,茶木寫個古早烤香腸略嫌有一點點乾身,但也好,尚可接受,味道不錯。 鹵水蛋,原本想過把蛋黃挖下來撈飯,不過想著想著就算了,反正整隻放進口會比較爽一點。 而肉燥是帶甜的,有點不像平時吃開的肉燥,雖然我不知道這種帶甜的是不是正宗,但吃下去感覺也不錯哦,我挺喜歡這種偏甜的肉燥,撈飯一流。

石板街朱古力蜜糖磚塊 $74
石板街朱古力蜜糖磚塊
最後當然是要叫茶木的招牌菜,蜜糖磚塊。這個是呃like的甜品,常常看見朋友在社交網站上載這個蜜糖磚塊的相片,我當然就要試試看吧,就看看他只是得個樣還是有樣又有內涵吧。

蜜糖磚塊有幾款味道,今次選擇了石板街,因為怕如選擇士多啤梨芒果這些生果味如果是酸的會影響到整個磚塊的質素,所以點朱古力味應該比較安全吧。一上枱和家人都很驚喜,賣相實在太漂亮了,自自然然每人都立刻拿出手機要替他拍拍寫真,相機食飽後,就到我們食了。

一開始還是不太懂應該從何入手,唯有偷偷看隔離枱是怎樣吃的我們就要跟著做吧,哈哈。

原來三層厚多士中間都是空心的,是一粒粒看好了的小麵包粒,麵包粒也沾上了蜜糖,所以我們就先吃中間的小麵包粒,也沾了最頂層的白色忌廉一起吃,超級美味呢。 麵包粒吃完後還可以切開那三層多士皮漸漸忌廉和雪糕一起吃,其實整親蜜糖磚塊真的太大分了,雖然七十幾元聽來是有點昂貴,但這是三至四人份量,我認為物有所值呢!

今次到茶木雖然不是吃了很多東西,但餐牌上的確有很多選擇,而且每樣價錢也合理,地點方便還境舒適,難怪已經開業多年熱潮還未退減,原來真是有原因的。
2016-08-20
5 分鐘 (堂食)
古早烤香腸肉燥飯
石板街朱古力蜜糖磚塊
  • 宇治抹茶奶蓋
2016-09-21 100 瀏覽
約朋友傾計唔一定去西式咖啡廳,近年流行的台式休閒餐廳都係唔錯的選擇,例如茶木,港九新界都有店,集團式經營,好處係有台式食品,亦有西式料理共存,例如食意粉可以加台式果茶,食牛肉粉又可以配咖啡,今日我就食意粉加個炒菜及奶茶。食台灣菜所用西式食品都改咗個文雅的中文名,機乎唔認得呢個係意粉,烏賊奶油花枝片手打麵,單看名以為係湯麵,正在唸點解有奶油,原來係墨汁忌廉意粉,忌廉豐富唔過份,墨魚幾大片,仲有些透明,望落肥美,麵貨都幾爽彈。中西合一的培根爆椰菜花,培根即是煙肉,煙肉與鹹五花腩片的分別就是更香口,炒菜無理油唔好食,估唔到鑊氣唔錯。最後的日月潭紅茶奶蓋即是奶茶,刻意最後下奶唔攪拌,所以似奶蓋,味道唔太甜,而且有幾片玫瑰花,又靚又香。見有人排隊,兩個鐘不到的晚餐唔過份。
見有人排隊,兩個鐘不到的晚餐唔過份。

2016-09-21 147 瀏覽
休閒餐廳?香港人每日忙忙碌碌,想抖下都唔得,休閒呢兩個字對香港人簡直係奢侈!今日Day Off,出左信和買Game,買完因為要等太太收工,一支公就去食Tea上到黎茶木,先知原來佢全名叫茶木‧。台式休閒餐廳岩晒,係度hea住等老婆啦!餓餓地,忍唔住叫左個意粉,櫻花蝦培根芥奶油手作麵。個味完全fit到我,個汁好似白汁,但有濃郁的培根同奶油味,不過唔覺得"漏",佢個味濃過白汁,係好重培根的香味。櫻花蝦我本來以為係日式一隻隻有蝦肉的,但黎到是櫻花蝦乾..不過有好多我很喜歡的菇補償意粉係闊條麵咁的,扁扁地,吸收晒香濃的味道,又滑又好味因為要hea,我叫左杯花茶慢慢嘆,洛神洋菊茶好有English Tea的感覺,壺茶有熱力一路煲住,幾時飲都係熱的!我媽成日過洛神花有益,可以降血壓,但一直未飲過。茶顏色非常豔麗,原來是酸酸的味道,感覺有點像話梅,初時第一杯比較酸,之後的開始有點淡淡的味道,飲完第一杯仲可以加滾水!最後,我hea左好耐去接太太收工!
上到黎茶木,先知原來佢全名叫茶木‧。台式休閒餐廳
岩晒,係度hea住等老婆啦!
不過有好多我很喜歡的菇補償
意粉係闊條麵咁的,扁扁地,吸收晒香濃的味道,又滑又好味
因為要hea,我叫左杯花茶慢慢嘆,洛神洋菊茶
最後,我hea左好耐
去接太太收工!