2016-09-21 100 瀏覽
約朋友傾計唔一定去西式咖啡廳,近年流行的台式休閒餐廳都係唔錯的選擇,例如茶木,港九新界都有店,集團式經營,好處係有台式食品,亦有西式料理共存,例如食意粉可以加台式果茶,食牛肉粉又可以配咖啡,今日我就食意粉加個炒菜及奶茶。食台灣菜所用西式食品都改咗個文雅的中文名,機乎唔認得呢個係意粉,烏賊奶油花枝片手打麵,單看名以為係湯麵,正在唸點解有奶油,原來係墨汁忌廉意粉,忌廉豐富唔過份,墨魚幾大片,仲有些透明,望落肥美,麵貨都幾爽彈。中西合一的培根爆椰菜花,培根即是煙肉,煙肉與鹹五花腩片的分別就是更香口,炒菜無理油唔好食,估唔到鑊氣唔錯。最後的日月潭紅茶奶蓋即是奶茶,刻意最後下奶唔攪拌,所以似奶蓋,味道唔太甜,而且有幾片玫瑰花,又靚又香。見有人排隊,兩個鐘不到的晚餐唔過份。
見有人排隊,兩個鐘不到的晚餐唔過份。