2016-11-12 1074 瀏覽
茶木吃過數遍,屯門呢間都係第一次食。星期四嘅晚上8點半不用等,所以倆口子在毫無考慮下就坐進這間進膳。未坐落張櫈已有同事送上水來。附帶一句"唔好意思"....咁攪笑嘅,放低水係應該架喎,唔駛唔好意思真係好有禮貌喎。我們點了紅燒牛肉麵同草莓香草蜜糖磚塊。因為我地都找不到有什麼特別想食因為磚塊要等20至25分鐘,所以同時order就不用等那麼久了。結果,磚塊都只是在我們接近完成牛肉麵時就送上枱。其實之前餐牌上有一款黑糖綠茶磚。但現在被剔走了,有點失望。因為除了我是綠茶擁躉外,我覺得黑糖同綠茶是非常夾的。再提一次,店員也真服務很好,因為肯為我們不停fill水。再說回紅燒牛肉麵,這個真的不得了。我們很喜歡吃這個,原因是我們欣賞台灣嘅紅燒牛肉麵,牛肉淋又入味。而茶木呢個紅燒牛肉麵雖煮不足有十足台灣風味,也有七八成!湯夠濃,牛夠淋且入味!而且佢亦照顧到伴菜嘅白紅蘿蔔,亦很夠味。非常欣賞!
真係好有禮貌喎。

再提一次,店員也真服務很好,因為肯為我們不停fill水。
草莓香草蜜糖磚塊
2016-11-03
2016-11-10 634 瀏覽
台灣文青風盛行,不少台式食店在香港如雨後春筍般開業,比較成功地紮根在香港的,可算是茶木了。一般到茶木的人,多是吃正餐,又或是被巨型的麵包磚吸晴,但其實也有其他不錯的甜品選擇。因為和老公吃飽飽,只是想吃個甜品,屯門市中心是有很多食肆,但像樣的甜品卻不多。我們選了這款甜品,兩個人吃份量剛剛好!中間有刨冰,有糖水,水果、芋圓、薏米、地瓜圓等等材料,很豐富,而且生薏米充滿薑味,浸進糖水中,非常好吃外觀與味道同樣很讚,絕對值得一嚐

外觀與味道同樣很讚,絕對值得一嚐
2016-10-24 614 瀏覽
市中心開左茶木,我都未食過,但今次食完非常失望到極點。我揀左梅子酒糟豆乳燉肉排,其實我對茶木肉排係有恐懼,因為上次元朗果間食炸肉排乾得制,食少少已經冇再食,今次諗住叫燉加有汁,應該會好啲,點知都係乾,今次仲要口感似封乾左既肉😣原本expect好腍好軟熟口感不翼而飛,最慘個肉燥飯係生米咁😩,我要倒僅存既梅子汁撈生米,勉強食啲飯。(令我除左驚左啲肉排之外,加下仲有啲飯)花枝丸又一嚇人一驚之作,冇花枝香味都算,佢咬落竟然似燒野食果啲棉花糖質感,究竟呢粒係咩k型丸?
市中心開左茶木,我都未食過,但今次食完非常失望到極點。

星期六放假出到黎當然搵d平時小食既野回味下啦 突然好想食台灣野,就去望下洗吾洗排隊,點知吾洗就入去lu ! 每次黎都係食紅燒牛肉麵同肉燥台腸飯, 叫左兩杯野飲(黑糖珍珠奶茶、日月澤黑糖奶蓋)紅燒牛肉麵個份量好似愈黎愈小(佢個麵好味有小小煙韌口感、所以每次黎都一定會叫返碗)😂 肉燥台腸飯,我覺得份量都好多, 台腸好似食極都仲有😅 喱間煎得都香同脆脆地(因為食過the one)個間d台腸吾好食😫 黑糖珍珠奶茶同日月澤黑糖奶蓋都好飲,奶蓋可以再整得再幼滑d 👍🏻😋
星期六放假出到黎當然搵d平時小食既野回味下啦

黑糖珍珠奶茶
日月潭黑糖奶蓋
肉燥台腸飯
黑糖珍珠奶茶
肉燥台腸飯
我在屯門UA戲院看完戲,順便吃晚飯。原本想吃壽司因特價時段很多排隊,於是我便到茶木_.台式休閒餐廳都要等二十分鐘才有位,我看了餐牌叫了紅燒牛肉麵、杞子紅棗花茶和芒果奶油酥皮拿破崙。紅燒牛肉麵有蘿蔔、紅蘿蔔和幾片牛肉,蘿蔔煮得好淋好吃。杞子紅棗花茶用細茶壺裝住下面白色臘燭點住暖茶,茶有杞子元肉味道好有茶味。原本甜品我想叫芒果磚塊蜜糖吐司,但2、3人份量,我1個人吃不到,於是便叫芒果拿破崙,酥皮好翠,切下好易散,和芒果一起好配合不太甜。下次我都會試其中小食呢!
2016-09-26
20 分鐘 (堂食)
2016-10-14 3158 瀏覽
平日晚餐見茶木出面總會排左10多人,但由於屋企人早少少到的關係,等了大約15分鐘就有枱~ 我地叫左以下幾樣食物1) 櫻花蝦培根芥末奶油手作麵 $74一上枱已聞到濃濃的奶油味,食入口味道都唔差,但小編覺得這種醬汁配意粉比手作麵更好~ (2) 阿里山烏龍黑糖奶蓋 $33茶味香濃,和貢茶的奶蓋烏龍有點相似~(3) 地瓜花枝餅 $64花枝餅好彈牙,而且熱騰騰,好新鮮,不過得4粒略為少左d~(4) 紅燒牛肉麵 $74麵質有點像刀削麵,牛肉鬆軟可口,湯底味道濃郁,好食~(5) Dinner set - 古早味三杯雞 $66, 加$30配飲品,白飯及蛋糕/沙律三杯雞挺入味,而且有熱力坐住,不會很快變凍~ 飲品選了玫瑰花茶,味道唔差,但小編覺得可加多少少玫瑰香味~ 蛋糕有些款式已經賣曬,所以選了焦糖香梨法式杏仁蛋糕,味道都幾好,唔會太甜,但蛋糕質感有點乾,而且吃不到杏仁味道~總括來講,食物質素都唔差,但如果要排好耐隊先食到,小編就不建議吃依間餐廳~
平日晚餐見茶木出面總會排左10多人,但由於屋企人早少少到的關係,等了大約15分鐘就有枱~ 我地叫左以下幾樣食物:
(1) 櫻花蝦培根芥末奶油手作麵 $74

(2) 阿里山烏龍黑糖奶蓋 $33

茶味香濃,和貢茶的奶蓋烏龍有點相似~
(3) 地瓜花枝餅 $64

花枝餅好彈牙,而且熱騰騰,好新鮮,不過得4粒略為少左d~
(4) 紅燒牛肉麵 $74

麵質有點像刀削麵,牛肉鬆軟可口,湯底味道濃郁,好食~

2016-10-11
15 分鐘 (堂食)
2016-09-13 514 瀏覽
其實我係茶木的常客,每一間分店都係要排隊架啦,都慣晒架喇。今日去到屯門店排隊食晚飯,呢間分店就一字型咁排,永遠見唔到龍尾但比想像中快好多,我諗等左唔使半個鐘。咁入到去呢真係唔使睇就已經叫我最鍾意食嘅豬軟骨麵同埋水果茶,湯好濃,軟骨好軟輕輕一咬就溶化😍但係呢水果茶點解細壺左嘅😨比其他分店既差一個碼囉😞味道好味既,當我飲到咁上下好悶納唔夠飲既時候,侍應姐姐主動話可以加水😮好細心問我fill一半焗下先等茶包出味好唔好,雖然會淡左但我都加左水,其他分店我未試過可以加水,可能佢哋知道細壺左,向客人作出補償哈哈
豬軟骨麵,熱水果茶
25 分鐘 (堂食)
豬軟骨麵,熱水果茶
2016-08-23 575 瀏覽
很久沒有光顧過分店越開越多的茶木‧台式休閒餐廳,窩夫與蝦子餅去屯門分店試試看。看到這本以台灣美食為主題的餐牌,很想去台灣旅行啊!窩夫點了紅燒牛肉麵($74),有三大塊牛肉,吃頭兩塊都很腍而且充滿牛肉的香味,吃到最後一塊肉質明顯不同,整體尚算不錯。除了牛肉,還有兩塊紅蘿蔔和一塊白蘿蔔,令整碗麵的營養更加均衡。蝦子餅點了炸雞排肉燥飯($66)。還加了甜品芒果香草磚塊蜜糖吐司($78),水準依舊,吐司表層很脆,芒果也很甜。飲品方面,窩夫點了熱帶水果茶($38),蝦子餅則點了水果冰紅茶($36)。
看到這本以台灣美食為主題的餐牌,很想去台灣旅行啊!
炸雞排肉燥飯
蝦子餅點了炸雞排肉燥飯($66)。
芒果香草磚塊蜜糖吐司
熱帶水果茶
2016-07-18
20 分鐘 (堂食)
芒果香草磚塊蜜糖吐司
熱帶水果茶
2016-08-15 2395 瀏覽
餐牌上的一句: 迷上 Tea Wood 牛肉麵其實讓我認識茶木都是因為她的蜜糖磚塊, 然而當細嚐過餐牌內的其餘食品, 便會發覺有深度的是另有其他食品。Tea Wood 牛肉麵 ... 我今次沒有吃過, 點的是 醬燒豬軟骨麵  $67波浪的白麵條沾滿了湯汁, 她仍然保持有彈牙的麵質, 一碗麵裏有三數件大小不一的 醬燒豬軟骨, 事先已煮得軟腍不粗糙, 軟骨組織已成了啫喱狀, 入味亦有點酸甜。宇治抹茶奶蓋  $33清新的宇治抹茶配上濃厚奶蓋, 很喜歡奶蓋的鮮及有點點鹽味, 鹽味可帶出奶蓋的奶油甜, 抹茶的清香口感與綿密的奶蓋融為一體, 好喝好喝。
餐牌上的一句: 迷上 Tea Wood 牛肉麵
波浪的白麵條沾滿了湯汁, 她仍然保持有彈牙的麵質,
宇治抹茶奶蓋  $33

題外話/補充資料: 味道 4 環境 3 服務 3.5 衛生 4 抵食 4
2016-08-08 1341 瀏覽
每次經過這間食店,門口都是排滿了人籠, 很好奇想知道箇中原因, 但又不想久等, 所以直到今天才一試。若不想久侯, 只有等食店開門時候進入, 我們11.35AM到達食店門口, 這段時間過了早餐但又未到午餐時間, 所不需要等位。食店門口以玻璃膜牆, 可看穿店外的情況, 彷似置身於一間玻璃屋; 以單車作店前的裝飾, 亦充滿了環保的概念。店内充滿大自然的氣息, 以木色枱和椅子為主, 梳化椅和牆身側以綠白相間, 感覺清新脱俗。侍應生帶我們到一張二人枱, 拿給了二杯水及餐牌, 侍應生温馨提示用餐時限1.5小時, 其實1.5小時已足夠用餐時間。這裡的台灣美食比較齊全, 我們點了下列食物:地瓜燉嫩牛腩($60)牛腩炆得腍而且非常入味, 滷水汁調味到位, 配菜有地瓜(香港人叫番薯), 地瓜香甜帶㸃粉, 吸了滷水汁味道又鹹又甜, 若加一碗白飯一起吃真是絕配。炸鱿魚魷魚肉質鮮甜而且軟腍, 外皮炸得香脆而不膩,  加了椒鹽所以不用㸃醬都很美味, 來枝啤酒更完美。烏賊奶油花枝片手作麵($72)麵質彈牙爽口, 墨汁和奶油作醬汁溶入麵中, 加入蒜泥一起炒帶出蒜香味,花枝片(即魷魚片)爽口鮮甜, 配菜的東菇很香菇味。

這裡的台灣美食比較齊全, 我們點了下列食物:

地瓜燉嫩牛腩($60)
地瓜燉嫩牛腩
炸鱿魚
烏賊奶油花枝片手作麵($72)
烏賊奶油花枝片手作麵
石板街朱古力密糖磗塊($72)
侍應生提示製作時間需要大約半小時完成, 但上枱時間只有20分鐘之後。

這是食店的招牌菜, 賣相非常出色, 所以當然是相機先吃。吐絲的排列有層次及動感, 每層都有一顆草莓, 朱古力雪糕有㸃溶入吐絲中, 有㸃像流心朱古力, 吃完透心涼, 雪糕香滑奶味重但不會過甜, 再吃一粒粒已切好的吐絲, 香脆微鹹, 若沾雪糕一起吃, 又鹹又甜又香脆, 草莓味道清香但帶㸃微酸,沾上雪糕後減了酸味更美味。
石板街朱古力密糖磗塊
這是不錯的台式食店, 選擇多且烹調味道出色, 有機會會再來光顧。

2016-06-19
1 分鐘 (堂食)
烏賊奶油花枝片手作麵
石板街朱古力密糖磗塊
2016-07-01 480 瀏覽
七一公假前夕,五天工作的叻叻豬當然會拎AL來過Long Long Weekend!好友說好想食台式多士盒,屯門選擇不多,所以最後揀了市中心的茶木,兩點多入座,竟然有一條小人龍。害我還以為有下午茶餐供應,哈!朋友選了 芒果香草磚塊蜜糖多士 $78三層厚多士疊在一起,放上一大球芒果雪糕,淋上大堆頭的忌廉,芒果醬汁,水蜜桃,士多啤梨,棉花糖等配料,簡單講就是肥!多士烘得金黃脆身,入口有淡淡的蜜糖香,第一二層都有先切成方塊,而最底那一層卻是一整片的,要自己切開,一大球芒果雪糕是一般的貨色,不過伴著微暖的多士一齊食,一冷一熱口感都幾過癮。記得不久前有個活動叫奶蓋一下,見到宣傳相都幾稿笑,令我都想奶一下~日月潭紅茶黑糖奶蓋 $33最喜歡黑糖獨有的甜味,另外奶蓋泡泡打得綿滑又挺身,好似食緊棉花糖咁,幾得意。朋友戒甜減肥,除了清水之外甚麼都不飲,所以得我一個叫飲品,兩個人兩款食物百多元,餐廳雖然設有用餐時間,但因為不是繁忙時段沒趕,這裡食物未必最好,但好多時約朋友都係想傾下計,整體來說,以屯門市中心輕食類來說都已經幾唔錯了。
朋友選了 芒果香草磚塊蜜糖多士 $78
三層厚多士疊在一起,放上一大球芒果雪糕,
不過伴著微暖的多士一齊食,一冷一熱口感都幾過癮。
芒果香草磚塊蜜糖多士
日月潭紅茶黑糖奶蓋 $33
日月潭紅茶黑糖奶蓋
朋友戒甜減肥,除了清水之外甚麼都不飲,所以得我一個叫飲品,
這裡食物未必最好,但好多時約朋友都係想傾下計,
整體來說,以屯門市中心輕食類來說都已經幾唔錯了。

2016-06-30
15 分鐘 (堂食)
芒果香草磚塊蜜糖多士
老公問我生日想食咩因為有小朋友同埋想同囝囝食草莓蜜糖吐司所以就揀間舒服就腳既餐廳特別會為小朋友預備餐具既餐廳一家人食得好開心食物款式多選擇花多眼亂一定encore因為仲有好多野想試。
2016-05-08
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
綜合水果茶
草莓蜜糖吐司
  • 黑松露奶油手打麵
2016-06-11 2344 瀏覽
從未到 屯門市廣場 逛過, 所以太座提議去那兒打過白鴿轉, 然而未逛街我要先醫肚 ....台式餐廳 "茶木" 就在前方 .... 不想餓著四圍走, 就在這間開餐吧 ~Menu ~水果冰紅茶 $34以 Lipton 為茶底的水果茶, 內有鮮果粒, 冰涼透心, 酸甜好味, 解滯生津, 亦很健康 ~香辣沙拉炸雞 $60賣相精巧, 入口脆身又不會過硬, 味道是酸酸甜甜, 帶點微辣, 沙拉醬的味道有畫龍點睛之效, 口感層次複雜, 十分惹味好吃 ~蚵嗲肉碎泡飯 $73非常足料, 除了蠔仔外還有魷魚、冬菇、肉碎等食材, 蠔仔肥大脹爆, 鮮甜的蠔味、魷魚味全逼入湯內, 湯底夠鮮甜, 這碗泡飯堅不錯 ~ 本篇完 ~
Menu ~
水果冰紅茶 $34
香辣沙拉炸雞 $60
蚵嗲肉碎泡飯 $73

本篇完 ~

2016-06-05 405 瀏覽
呢間茶木無得攞飛,門口成日都排大隊!今日排下排下排咗成個鐘先到我地!下午茶時間無餐!我叫咗個酥炸排骨麵,飲咗杯綜合水果茶!朋友叫咗個香腸肉燥飯!飲珍珠奶茶!幾樣食物都唔錯,排骨炸得十分鬆脆!香腸就好有台灣風味!因為好肚餓,我地再叫咗個小食share!超推介!!!就係佢啦!!!酒糟豆乳雞翼!朋友大愛!淡淡酒香,加上甜甜地辣辣地又香口!下次一定要再食!!!呢餐幾滿意!只係排隊時間長,同埋其實都幾貴!午餐食咗成300蚊!
下午茶時間無餐!我叫咗個酥炸排骨麵,飲咗杯綜合水果茶!
因為好肚餓,我地再叫咗個小食share!超推介!!!
2016-05-27 547 瀏覽
酥炸雞扒面,雞扒份量真係一啲都唔少,一大籃滿滿的,炸得好酥脆,雞扒亦都很嫩。香芋燉牛坑腩,牛腩同牛筋都問得好淋,但係芋頭唔係一齊炆嘅只係後尾放落去又唔夠淋中間硬硬地咁,肉燥飯很惹味。
2016-04-30
10 分鐘 (堂食)