2018-10-17 212 瀏覽
知道茶木最近出咗小丸子主題,好多朋友都紛紛試咗,所以我哋今晚都嚟到屯門市廣場嘅茶木,試吓佢有啲乜嘢新產品先!小丸子嘅食物唔算有好多,另外就有四杯嘢飲用咗小丸子嘅膠樽,我哋嗌左兩杯小丸子飲品,一杯係西瓜柳汁,另一杯係綠茶,兩杯嘅味道都唔錯嘅:另外再叫左芒果沙冰,好多cream係頂頂架:主食方面我哋嗌左嘅豬扒肉操飯,新出嘅麻醬手撕雞伴四色麵,呢個麻醬唔夠濃味,相對清淡健康,仲有蠔仔泡飯,店員寫咗幫我地走薑,但係最尾都冇走到:小食方面我哋叫咗煎餃子同埋炸雞扒,味道就一般正常啦:甜品我哋叫咗個芒果窩夫,但係因為臨近閂門嘅關係,廚師好心急係我哋啱啱上完主菜之後就嚟咗呢一個甜品啦!我哋邊度食得切呢,所以經理將甜品放落雪櫃雪住先,等我哋食晒所有野先至再拎出嚟!呢方面我覺得前台同埋廚房可以溝通好啲,提供一個更加貼心嘅服務比客人。值得一提嘅係佢呢度嘅裝修,每一間茶木都有自己獨特嘅裝修風格,而屯門呢一間就用咗倒轉嘅主題,所以入到黎見到所有嘅裝飾物都係倒轉㗎,例如佢會有倒轉咗嘅枱同椅子係天花板。

另外再叫左芒果沙冰,好多cream係頂頂架:

小食方面我哋叫咗煎餃子同埋炸雞扒,味道就一般正常啦:

2018-10-15 148 瀏覽
屯門市中心分店的較老男店長態度真的很差!很差!很差!家人很喜歡貴餐廳的食物,可是他(針對)我巳經不只一次,第一次講明用餐時間是1小時30分鐘,但時間未到已催我和朋友們埋單,朋友們可作証,第二次,餐廳剛開門,我有4位,明明有很多位,偏安排我坐門口位,傻的嗎?問他為什麼不可坐梳化位,即時唔出聲,跟住叫哂其他店員招呼靠收銀果邊,叫個侍應拎杯水都無,跟住咪自己拎,比佢當賊扮,趕返埋位坐,但又唔叫人黎招呼,第三次我約了家人在門口等,可是在門口見不到他們,我和小朋友以為家人到了,所以行了入店內找人,當時我正打電話問家人在那時,才發覺他們未到,我正想叫回他們時,有一位女店員攝出來問我幾多位,同時間那個男的老店長一見到我就走來說我的小朋友在店內亂走!當時不是女店員阻擋我問我幾多位,我已經叫他們回來我身旁,當女店員安排我坐位時,我連位都未坐好,那個男店長走來說什麼位出餐位,小朋友唔坐得,小朋友坐住先不可以?又未叫食物,人又未到齊!當我家人到齊時我向老公投訴時,他就躲在收銀處!!真的越做越差,越來越過份!
2018-10-11 212 瀏覽
難得放假不用工作,今天約了友人到「茶木」吃下午茶,順道閏蜜聚舊聊天一下。「茶木」最近和櫻桃小丸子合作,整家店舖貼了小丸子海報,也有幾款小丸子卡通造型的主食飲品。小丸子迷有空可以來朝朝聖呢。下午茶選擇蠻多的,有麵食也有甜品。筆者今回點了台灣地道甜品—黑糖芋圓水果仙草。甜品一上枱,筆者和友人也感嘆了一聲,因為非常足料大碗啊。除了菜名上的芋圓和仙草,還有紅豆、珍珠、蘆薈、豆腐花等。這都是傳統台灣芋圓糖水的材料。喝下去甜度剛剛好。每款材料也有不同的口感,有芋圓珍珠的煙韌、有仙草蘆薈的爽、也有豆腐花的滑溜。每吃一口的感覺都是不一樣。隨餐附送飲品,筆者點了杯冰珍珠奶茶。奶茶偏重奶香味,味道感覺較外頭專門售賣珍珠奶茶的店舖遜色。不過難得不要額外加錢,就把要求降低一點吧。結帳時發現有和櫻桃小丸子的聯營商品發售呢。
難得放假不用工作
,今天約了友人到「茶木」吃下午茶,順道閏蜜聚舊聊天一下

。小丸子迷有空可以來朝朝聖呢

黑糖芋圓水果仙草

下午茶選擇蠻多的,有麵食也有甜品
。筆者今回點了台灣地道甜品—黑糖芋圓水果仙草
甜品一上枱,筆者和友人也感嘆了一聲
,因為非常足料大碗啊。

。喝下去甜度剛剛好。

每款材料也有不同的口感
,有芋圓珍珠的煙韌、有仙草蘆薈的爽、也有豆腐花的滑溜
。每吃一口的感覺都是不一樣

黑糖珍珠奶茶

隨餐附送飲品,筆者點了杯冰珍珠奶茶

結帳時發現有和櫻桃小丸子的聯營商品發售呢
2018-10-11
黑糖芋圓水果仙草
2018-10-01 111 瀏覽
已經食過好多次with my dear university friends la!呢間連鎖十分有保證。每次我都要食佢個牛肉面。因為無論係牛定係d湯都好好味。仲有佢個toast!一定要食!
2018-09-18 182 瀏覽
同朋友一齊叫左3個set dinner,食到飽飽的。由主菜到甜品到野飲都十分滿意。主菜叫左鹵水,蠔餅,同三杯雞。鹵水唔錯够味,但係蠔餅實在太大份,同有啲油膩。甜品就值得一贊,幾件飯後甜品都好高質
2018-08-18
2018-09-06 145 瀏覽
行行街去屯門搵食,Lunch時間太多人,是但有位就入,去左食台,都幾好食,服務哥哥幾nice 又靚仔,最重要當然要食佢個士多啤梨吐司🍞啦!肥就肥啦!下次再搵人一齊再食過!
行行街去屯門搵食,Lunch時間太多人,是但有位就入,去左
食台,都幾好食,服務哥哥幾nice 又靚仔
,最重要當然要食佢個
士多啤梨吐司🍞啦
!肥就肥啦!
下次再搵人一齊再食過!
2018-09-06
3 分鐘 (堂食)
  • 溏心蛋肉躁飯
2018-09-01 159 瀏覽
下午三時多到達茶木, 基本上這家餐廳長時間也在排隊狀態。 我到達的時候雖然排隊的人並不算很多但也需要等兩張枱。 大約十分鐘我們就能入座。 可能因為就是這些原因, 用餐時間限制在1.5小時內。打開餐牌見到有台式和西式的料理。實物圖片😒😒我點咗餐牌上面811號嘅香煎沙朗肉燥飯仲未開始食第一個感覺就係圖片只供參考, 大家可以從相片睇到, 幾片沙朗肉嘅尺寸好似畀人打咗5%off 一樣冇咗一半, 味道 不會太龍或者太淡,太可以一試但不算係極品 反而個肉燥 冇乜平時一般平時街邊食嗰啲好多肥豬肉嘅感覺。 而且個肉燥相對其他台式舖頭嚟講已經算係冇咁油利, 但係肉燥點都會有油在所難免。個人感覺整體感覺可以但係如果要我排好耐時間等可能未必會有耐性去食!
打開餐牌見到有台式和西式的料理。

實物圖片
😒😒
我點咗餐牌上面811號嘅香煎沙朗肉燥飯

2018-09-01
10 分鐘 (堂食)
2018-08-25 149 瀏覽
屯門真的好多人已經分不出到底是香港人還是新移民吃個茶木下午茶也要等叫了餃子雞翼及糖心蛋糖心蛋有醬油的味道最喜歡這樣的蛋黃餃子雞翼好吃朋友叫了水果茶怎麼喝下去也總澀澀的感覺我還是喝珍珠奶茶好了珍珠不是街邊一般的膠感覺!有點像我在台灣時喝到的珍珠粉圓般q彈奶茶甜了一點但我很喜歡每次來到茶木也很喜歡叫他的牛肉麵湯底濃濃的,紅蘿蔔也很甜最重要他的牛肉炆得很入味,一點也不老要是能有一點牛筋就好了他的麵是我喜愛的麵質在台灣吃的牛肉麵也是這種麵質的配上濃湯就是一流的配搭所以茶木的牛肉麵是經典的菜啦基本上每一次來都會吃
屯門真的好多人

餃子雞翼好吃

朋友叫了水果茶

怎麼喝下去也總澀澀的感覺

我還是喝珍珠奶茶好了

珍珠不是街邊一般的膠感覺!

有點像我在台灣時喝到的珍珠
粉圓般q彈

奶茶甜了一點但我很喜歡

每次來到茶木也很喜歡叫他的牛肉麵

湯底濃濃的,紅蘿蔔也很甜

最重要他的牛肉

炆得很入味,一點也不老

要是能有一點牛筋就好了

他的麵是我喜愛的麵質

在台灣吃的牛肉麵也是這種麵質的
配上濃湯就是一流的配搭

所以茶木的牛肉麵是經典的菜啦

基本上每一次來都會吃
2018-08-20
20 分鐘 (堂食)
  • 紅燒牛肉麵
2018-08-01 234 瀏覽
原來爸爸已來過 自己想來好耐但怕等位沒來過 爸爸經常提著這裡的黑糖珍珠奶茶好好味所以就和他再去食今次他又有新驚喜 就是豬手 炆得好稔 汁的味道又Ichiban 有話梅在汁內的 所以吃極也不會覺得肥膩 另外點了手作麵等等 甜品則選了草苺蜜糖磚 幾好味不過家人點了一杯什麼拿鐵 以為是Latte點知味道怪怪的 原來不是咖啡來的 是什麼粉開的 這個要問清楚才點埋單先知原來還可以裝apps儲分 分數可換食物 吃了兩餐已可換兩件鳯梨酥看來以後家庭聚會也是必吃之選👍用餐時間限1.5小時 也差不多 吃完剛剛好
原來爸爸已來過 自己想來好耐但怕等位沒來過
爸爸經常提著這裡的黑糖珍珠奶茶好好味
所以就和他再去食
不過家人點了一杯什麼拿鐵 以為是Latte
看來以後家庭聚會也是必吃之選👍
用餐時間限1.5小時 也差不多 吃完剛剛好
  • 豬手
2018-07-23 221 瀏覽
呢間茶木系屯門市廣場Salad旁邊 西鐵行過去都唔近 勝在系商場入面有冷氣!去到既時候 條人龍約有10個人左右 好多人話好食所以都決定去排隊 等左差不多一個鐘終於有得入座!坐底order再等多15mins 排左敢耐滿心期待 可惜很失望 可能對佢期望太高 唔系難食but偏甜 成個甜品真系好普通好一般 根本唔值得排敢耐!不過環境系幾靚既🎈影相呃下like就一流😹😹我同個fd都影相多過食😹😹可惜去過一次就夠了!🤥🤥
可惜去過一次就夠了!🤥🤥
2018-07-22 1589 瀏覽
閒日放假,母親大人鍾意飲芒果沙冰,故專登去茶木食午飯,未到十二點半去到都要等位大人叫咗地瓜炆牛腹腩飯套餐$68,有餐前小食 飲品一杯小人叫咗鹽酥雞扒麵餐$70包嘢飲一杯兩個餐都轉特飲 芒果沙冰加14蚊,仙草奶茶加12蚊飲品最先到達芒果沙冰-8.5/10:夠凍夠香甜好有芒果味,本人覺得十分抵飲仙草奶茶-6.5/10:好一般,唔係好夠凍,仙草又少,呢12蚊可以慳番,飲跟餐嘅酸梅湯就得餐前小食:有魚肉蛋 ,麻辣豬耳,醃芽菜 ,最好味都係麻辣豬耳8/10地瓜炆牛腹腩-8/10: 份量夠多,地瓜好淋甜,牛腩都好淋好入味,啲汁好惹味愛嚟撈飯正。紅燒手作牛肉麵-7/10:跟餐嘅牛肉麵唔可以要求太多,份量比較少,而且通常都唔係好熱,湯底味道係好味嘅,麵都係好爽嘅,一塊紅燒牛肉都夠淋嘅!酥炸鹽酥雞扒-6.5/10,賣相麻麻, 唔係一塊鋪平擺喺度而係亂斬,係夠酥脆夠味,啲雞唔硬有肉汁。雞扒面個面底就真係太少啦!啲面有足夠嘅空間浮游,面係爽彈,湯底都係正常嘅,分數就係扣咗喺啲麵太少!埋單191每人95蚊, 屯門市廣場嚟講呢個價位算中等夠抵食!
大人叫咗地瓜炆牛腹腩飯套餐$68,有餐前小食 飲品一杯

跟餐的紅燒牛肉麵

酥炸鹽酥雞扒

鹽酥雞扒嘅麵底

2018-07-04
15 分鐘 (堂食)
地瓜炆牛腹腩餐
地瓜炆牛腹腩
2018-07-09 309 瀏覽
上一次係元朗分店試過食鹽酥雞後,一試難忘! 超脆口熱騰騰❤️😍😍😍! 所以今次介紹左比男朋友試食一下。最後揀左熱水蜜桃果茶、蚵仔泡飯、鹽酥雞、地瓜牛坑楠同埋白飯。我地見唔到餐牌有寫可以叫白飯,問左侍應後,原本白飯$12 一碗。水蜜桃🍑果茶值得注意⚠️茶要放涼d,直至常溫才倒蜂蜜就更佳。不然會變酸啊!暖胃系列! 蚵仔泡飯唔算多蚵蠔,但味道好正!黎到今日重頭戲! 鹽酥雞❤️又脆又熱。剛到枱面時三分鐘仲係超熱,小心食嘅時候燙到🤪🤪牛坑腩好咸,唔會再嗌😣

水蜜桃🍑果茶
值得注意⚠️
茶要放涼d,直至常溫才倒蜂蜜就更佳。不然會變酸啊!

暖胃系列! 蚵仔泡飯唔算多蚵蠔,但味道好正!

牛坑腩好咸,唔會再嗌😣
2018-07-08 1005 瀏覽
-🦄茶木 Teawood -漁夫海鮮鍋 Hkd87Rating🌕🌕🌕🌗🌑義式辣茄將牛柳絲手作麵 Hkd79Rating🌕🌕🌕🌑🌑黑糖芒果仙草芋圓 Hkd43Rating🌕🌕🌕🌕🌑-係久違既茶木呀😝好耐都冇食過茶木喇之前會因為佢既多士磚特登出mk食但反而而家開左係屯門就唔會經常去😂今次叫左呢幾樣野食😇😇首先就講吓呢個漁夫海鮮鍋🥘睇下個賣相都幾吸引架👍🏻👍🏻個底係用咗茄汁整嘅飯🥫🍚個人認為汁太多了😥😥而呢個海鮮鍋有2隻蝦4-5隻蜆幾塊魷魚😍🔥仲有塊好大嘅炸魚柳😆😆不過略嫌塊魚柳冇咩味加少少檸檬汁可能會好啲🍋之後就講吓碗手作麵🍜🍜麵條幾煙韌 煙Un控大愛呀簡直唔會話太淋或者太硬👍🏻而個汁有少少辣🌶另外配料有牛肉 係牛柳絲來既🥩個人認為有啲太淋有啲太韌可以再改善吓🤔🤔不過整體上唔錯👌🏻而最後就到甜點既時間!🎀通常講起茶木就會諗起食多士磚頭嗰個甜品而我今次就試咗呢一個🤓芒果仙草芋圓 賣相很好🤤😍最上有4粒芒果💛💛💛💛芋圓超級煙韌 讚❣
🦄茶木 Teawood -

芒果仙草芋圓 賣相很好🤤😍
最上有4粒芒果💛💛💛💛

芋圓超級煙韌 讚❣
2018-07-07
5 分鐘 (堂食)
2018-04-16 1049 瀏覽
茶木午餐🥣三杯豬手配迷你紅燒牛肉麵 $70套餐先送了三小碟前菜芽菜 半份滷水蛋🥚青瓜豆腐卜🥒三杯豬手分量雖只有兩隻調味相當濃郁 酒香味一流🥃紅燒牛肉麵滿滿牛肉味 湯底不算油膩會再次嘗試😍🤤
茶木午餐🥣
會再次嘗試😍🤤
三杯豬手
三杯豬手
2018-03-31 765 瀏覽
都有一段時間無食茶木拉今次撞正食飯既時間黎所以都等左差不多廿分鐘度拉限時個半鐘食既甘就叫左4樣野拉手作面完全無失水準甘耐以黎都係為左佢先食茶木既但個檸檬愛玉就酸了那麼一點
都有一段時間無食茶木拉
今次撞正食飯既時間黎