最近在旺角逛街的時候,發現了一家名為「茶救星球蔬果茶」的店,它的招牌是可愛的豬豬形象。我被這些可愛的苦瓜豬吸引住了,所以走進店裡看看。菜單上有很多受歡迎的蔬果茶選擇,在逛街後解渴時有了好選擇。我和朋友一人點了一杯來試試。點了他們的招牌手打苦瓜檸檬茶,這款茶又好喝又特別!苦瓜的味道不太苦,反而有點酸酸的。甜甜的檸檬茶和苦瓜的味道結合在一起,味道出奇地搭配得很好。喝下去一大口一大口的,完全沒有苦澀的感覺,而且非常解渴💕我也試了他們的牛油果甘露,牛油果甘露入口很香滑,牛油果的香濃味道非常明顯!底層的芒果也很香滑!還有一些彈牙的啫喱仔增加了口感!越喝越過癮,味道真的很棒,想不到芒果和牛油果可以搭配出這樣香濃的味道。每杯飲品都附送一隻隨機的小麻雀。我也在努力集齊一套小麻雀呢!

2023-11-30
2023-11-28 71 瀏覽
📍 茶救星球蔬果茶(旺角)無論喺內地定係香港都人氣爆登內地網紅人氣蔬果茶首間大膽地,以苦瓜檸檬茶做主打招牌苦瓜手打檸檬茶,必然要嗌嘅仲有其他蔬果茶都好健康平時成日飲珍珠,今日飲番啲健康清淡嘅嘢飲!一對豬,一對麻雀🀄️是必須的呢家仲有一黑一白情侶豬,好得意😊每杯飲品上都有一隻麻雀🀄️可以草齊一套,約埋朋友打麻將🀄️🔸苦瓜手打檸檬茶飲落好清新,帶有點回甘味道,用新鮮苦瓜搾汁,冇咩苦澀味。反而帶有點清甜檸檬香,中和苦瓜同青草味🤭🔸牛油果甘露香甜既牛油果係健康飲品既象徵用鮮榨既牛油果做成飲品底層有豐富既牛油果肉🥑上層係牛奶🥛特岀新鮮水果既甜味第一啖己經好有驚喜💕

📍 茶救星球蔬果茶(旺角)

無論喺內地定係香港都人氣爆登
內地網紅人氣蔬果茶
首間大膽地,以苦瓜檸檬茶做主打
招牌苦瓜手打檸檬茶,必然要嗌嘅
仲有其他蔬果茶都好健康
平時成日飲珍珠,今日飲番啲健康清淡嘅嘢飲!

一對豬,一對麻雀🀄️是必須的
呢家仲有一黑一白情侶豬,好得意😊
每杯飲品上都有一隻麻雀🀄️
可以草齊一套,約埋朋友打麻將🀄️

🔸苦瓜手打檸檬茶

🔸牛油果甘露
香甜既牛油果係健康飲品既象徵
用鮮榨既牛油果做成飲品
底層有豐富既牛油果肉🥑
上層係牛奶🥛特岀新鮮水果既甜味
第一啖己經好有驚喜💕

近排手打檸檬茶大行其道,只係旺角食街就開左4間,其中一間比較與別不同就係茶救星球蔬果茶。佢主打唔至係普通檸檬茶,而係首創手打苦瓜檸檬茶。本身都有啲郤步,究竟味道會唔會好苦。不過見有咁多人試過,而且佢係店舖都有提過「苦瓜唔苦」的Slogan,咁就試下佢的苦瓜檸檬茶同埋另一招牌牛油果甘露。<苦瓜檸檬茶>一飲落去個味道都幾驚喜,開頭你會飲到香水檸檬加埋茉莉茶的味道。另外佢加左苦瓜粒同埋薄荷葉,飲飲下你就會飲到清涼同埋帶回甘味,完全Feel到飲完可以做到清熱、解毒的效果。由於佢係手打同埋用上苦瓜粒,所以飲的時候會食到苦瓜,更加提升清新回甘的味道。<牛油果甘露>呢杯都幾有驚喜,以新鮮牛油果打成奶昔,所以飲落去好似絲質的感覺。但有時只係得牛油果個味道會比較單調,所以呢度特別加埋芒果蓉,增加清甜的味道。為左提升豐富的口感,裏面仲加左份量唔少的牛油果粒粒及芒果粒粒,基本上飲每一啖都會食到,所以都幾抵飲!最後,每杯飲品佢都會隨機附送麻雀一隻,加上店舖提供「苦瓜豬」公仔增加打咭效果!

<苦瓜檸檬茶>

<牛油果甘露>

2023-11-23 61 瀏覽
最近新開了很多家手打檸檬茶店,蔬果茶還是第一次見,比較特別。✨苦瓜檸檬茶($29)招牌必點,但又怕苦,於是我詢問了店員會苦嗎,店員說一點都不苦,沒有騙我,茶底是香水檸檬茶,會有切丁苦瓜粒加進去,因此喝起來沒有苦澀味道,苦瓜粒咬到也是甘甜的,整杯下來的感覺會讓你口腔很清新。另外讚他們的專頁,還會送小小紀念品,麻雀仔放在飲料上面很好看,可以帶回家當擺設。

✨苦瓜檸檬茶($29)

2023-09-11
10 分鐘 (堂食)
2023-11-22 46 瀏覽
超好飲的苦瓜檸檬茶每次經過都一定要飲一杯我覺得這間比其他手打檸檬茶特別苦瓜真的冇諗過是這樣加倍很好喝而且佢送麻雀 這個概念幾特別雖然都好難儲齊一套依家見四圍都有很方便。
超好飲的苦瓜檸檬茶
每次經過都一定要飲一杯
我覺得這間比其他手打檸檬茶特別
苦瓜真的冇諗過是這樣加倍很好喝

而且佢送麻雀 這個概念幾特別
雖然都好難儲齊一套

依家見四圍都有很方便。
2023-11-19 65 瀏覽
雖然呢兩日涼兩地,但係去旺角行完街勁熱,咁啱見到呢間門面勁吸睛嘅蔬果茶飲店,就試吓啦,估唔到有意外驚喜喎。聽職員講佢哋喺苦瓜梳果茶店首創者,喺佢哋推介下,就試咗手打苦瓜檸檬茶同牛油果楊枝甘露。🍋手打苦瓜檸檬茶朋友呢排食得熱氣嘢多,個人有啲熱氣,啱晒飲佢哋杯手打苦瓜檸檬茶,絕對啱晒清熱。偷飲左幾啖,飲落唔算好苦加埋啲檸檬酸酸哋,溝淡咗啲苦瓜味,好易入口。飲完之後仲有少少回甘嘅味道。🥑牛油果甘露我就叫咗杯牛油果甘露,估唔到牛油果撞楊枝甘露,原來咁得意同好飲。飲落每啖都有水晶珠同埋蘆薈粒,仲有柚子味再有好Queenie嘅牛油果汁,飲完一杯其實都幾飽肚。而家買嘢飲仲有好可愛嘅苦瓜豬或者小麻雀餸,細細粒勁得意。如果想儲齊一套嘅話呢就要飲多幾杯,努力集齊一套小麻雀啦。好彩我快手買咗咋,落完單冇耐就多咗好多人落單。

🍋手打苦瓜檸檬茶

🥑牛油果甘露

好彩我快手買咗咋,落完單冇耐就多咗好多人落單。

• 牛油果甘露
二訪茶救! 苦瓜檸檬茶真係唔苦,口感中帶有些許苦瓜的碎片,非常清新爽口。結合了檸檬的香氣,一口下去令人感到宛如清涼的夏日微風。這款茶飲不僅不苦,還帶有些微的甜味,完美平衡了苦瓜的特殊風味! 黃皮冰椰每一口都能感受到黃皮的豐富口感和濃郁的味道。雖然椰水的味道不太突出,但黃皮本身的風味已經足夠令人滿足。非常適合消暑解渴的選擇! 📍茶救星球蔬果茶 @jo_s_cha旺角豉油街33號裕旺大廈地下B號舖 #旺角美食 #旺角茶飲
二訪茶救!

📍茶救星球蔬果茶 @jo_s_cha

#旺角美食 #旺角茶飲
最近真係開咗好多檸檬茶嘅飲品店,不過果蔬檸檬茶都係茶救星球嘅好飲😆😆次次行經過旺角都會買杯。🍋最推薦嘅當然是苦瓜檸檬茶,不喜歡苦瓜嘅人完全不用擔心有苦味,同檸檬茶混合之後係好fresh嘅味道,甚至有回甘嘅感覺,又可以清熱,每次嚟都必點。另外招牌檸檬茶都唔錯,好重香水檸檬味,如果真係唔鍾意苦瓜嘅朋友仔,都可以選擇。買兩杯可以送只苦瓜豬🐷 好得意除咗係首創苦瓜檸檬茶之外,都會送小麻雀,依家好努力緊集齊一套小麻雀🀄️

買兩杯可以送只苦瓜豬🐷 好得意

2023-11-13 32 瀏覽
**********苦瓜檸檬茶🍋($29)店舖主打!見到店員用棍手捶,真係練捶到手瓜起展💪🏻苦瓜檸檬茶飲落清新,苦瓜清熱,最後有回甘味,加埋檸檬🍋酸酸微微,味道好balance,夏天清暑一流👍🏻-牛油果甘露🥑🥭($32)顧名思義即係牛油果🥑+楊枝甘露🥭!內有牛油果泥、芒果肉、寒天同椰果一入口超級順滑,好creamy,雖然芒果味道好出,但細㗳可以飲出淡淡牛油果香,唔會好甜,加上寒天同椰果更添口感!P.S. 買2杯就有白色苦瓜豬送,好鬼可愛😆好想儲埋黑色苦瓜豬🐷每杯仲有小麻雀🀄️,唔知係咪會有齊144隻呢?!😆😆快啲儲齊佢!

**********
苦瓜檸檬茶🍋($29)

店舖主打!見到店員用棍手捶,真係練捶到手瓜起展💪🏻
牛油果甘露🥑🥭($32)

顧名思義即係牛油果🥑+楊枝甘露🥭!
內有牛油果泥、芒果肉、寒天同椰果

P.S. 買2杯就有白色苦瓜豬送,好鬼可愛😆
好想儲埋黑色苦瓜豬🐷

2023-11-09
2023-11-11 286 瀏覽
📍茶救星球蔬果茶 - 旺角收工去旺角行街見到有鋪頭好多可愛豬豬☺️行過去睇睇原來係一間蔬果茶飲品店🐷見到好多隻可愛苦瓜豬打卡一流📸Menu仲有多款人氣蔬果茶🤤行完街都有啲口渴🍹同老公仔一人一杯試下先!🍹手打苦瓜檸檬茶 $29🧊首創系列嘅手打苦瓜檸檬茶又幾好味喎😋苦瓜嘅味道唔太苦🥰酸酸甜甜嘅檸檬茶配搭苦瓜號味道出奇地夾味👍🏻大啖大啖啜都冇苦澀味仲好解渴添🍹行旺角行到熱辣辣㷫恰恰飲返杯真係好消暑好爽呀!🥑牛油果甘露 $32🧊牛油果甘露入口好香滑🤤牛油果好香濃!底層既芒果香滑!仲有粒粒煙煙韌韌嘅啫喱仔為哩感香滑嘅同時增加啲啲咬口!越飲越過癮好好味😍估唔到芒果🥭加牛油果🥑可以配搭出咁香濃香滑嘅味👍🏻@jo_s_cha 茶救星球蔬果茶係蔬果茶&苦瓜茶嘅首創者🏆主打手打苦瓜檸檬茶😋清熱又解渴🍹每杯飲品都隨機附送一隻小麻雀🀄買野飲有野送🤩等我都努力集齊一套小麻雀先!
📍茶救星球蔬果茶 - 旺角

🍹手打苦瓜檸檬茶 $29🧊

🥑牛油果甘露 $32🧊

最近受到細妹影響,令我都對手搖有興趣🥤,呢排手打檸檬茶超級大熱🍋,咁啱經過一間好特別既手搖店,竟然有賣首創手打苦瓜檸檬茶,咁我緊係要試下先🤩😈- 苦瓜檸檬茶🍋 $29本身都擔心用苦瓜做飲品會唔會苦到飲唔到🫡,但出奇地有驚喜,微酸檸檬🍋與苦瓜配合得不錯🤣,即使少甜亦做到微甘而不苦,飲落去開胃又清熱解膩🤤,苦瓜粒更增加了爽脆口感,成杯飲品層次變得很豐富😎- 白桃洛神冰檸🍑 $29香甜白桃、酸甜洛神花配上新鮮青檸,入口清爽舒服,不會過份香膩,成個配搭都幾夾❤️😍而家小店仲好有創意😈,買飲品附送苦瓜豬🐷同小麻雀🀄️,兩個都好可愛,等我飲多幾次😛,努力集齊一套小麻雀🀄️先得,大家都快啲同我一齊集齊一套啦😉📍 茶救星球蔬果茶 - 旺角旺角豉油街33號裕旺大廈地下B號舖@jo_s_cha另有分店: 荃灣 / 尖沙咀#justlingggxd_小食#justlingggxd_旺角

- 苦瓜檸檬茶🍋 $29

- 白桃洛神冰檸🍑 $29

📍 茶救星球蔬果茶 - 旺角
@jo_s_cha

另有分店: 荃灣 / 尖沙咀

#justlingggxd_小食
#justlingggxd_旺角
苦瓜茶首創者,必試招牌清熱解毒嘅苦瓜檸檬茶!必試👍🏻手打苦瓜檸檬茶🥤手切新鮮苦瓜碎搭配香水檸檬🍋同綠茶🍵, 入口有着清新嘅檸檬茶味, 苦瓜帶點甘味, 仲有薄荷葉嘅香氣, 飲落好fresh!細嚼苦瓜肉更帶口感, 果粒爽脆, 爽口清新, 苦瓜仲有清熱、解毒同消暑作用, 唔食苦瓜嘅朋友仔都可以一試!🥤牛油果甘露 牛油果奶昔🥑配搭酸酸甜甜嘅芒果肉, 芒果味好香🥭, 味道濃郁順滑, 味道好夾, 裏面仲有粒粒椰果~每杯茶飲都會附送一粒迷你麻雀🀄同苦瓜豬🐷!努力集齊一套迷你麻雀🀄, 約人打牌啦😆!
苦瓜茶首創者,必試招牌清熱解毒嘅苦瓜檸檬茶!

必試👍🏻手打苦瓜檸檬茶🥤

🥤牛油果甘露

2023-11-09
外賣自取
手打檸檬茶嘅風潮急速崛起,我今次就準備好搵下新鮮感~所以特登去咗一間最近人氣爆燈嘅舖頭「茶救星球」,試吓佢地嘅蔬果茶,同埋獨家創新嘅苦瓜檸檬茶🍋🍵 🔆苦瓜檸檬茶 $29 第一款就係佢地嘅招牌飲品,一試就知係真材實料,一啖落去就感覺得到微妙嘅甘甜,真係好神奇地完全無苦味,仲混合住清爽嘅檸檬茶香氣~底部仲有苦瓜粒,食落去竟然都無咩苦味,真係創新嘅味道🍈🍋🍵 當日佢地仲送咗一隻可愛嘅迷你豬豬公仔,真係超可愛!🐷 而每個杯蓋上面,仲有一隻小麻雀,懷疑去多幾次就可以係屋企同朋友開枱!😆🐦

🔆苦瓜檸檬茶 $29

2023-11-08
10 分鐘 (外賣自取)
2023-11-07 26 瀏覽
最近周圍都越開越多飲品店!收工去左試新野🫣呢間環境好sharp 藍色好似太空feel ~ 吸引我係lulu 豬啊 好可愛的周邊商品☺️每杯飲品都會有隻小麻雀🀄️可以儲齊一套打麻雀🤣🤣最出名係佢地signature 苦瓜檸檬茶$29😳聽到個名好驚好唔夾 但估唔到幾fresh 同入面有薄荷同青檸味添~消暑解渴都不錯另一款是左草莓芭樂冰檸$32 個人係鐘意莓莓類 呢款係酸酸甜甜 似梳打飲品~除咗我最鍾意嘅奶蓋有時飲下呢啲清新飲品 另有一番風味🫡PS: 如果有得走冰會更開心haha但飲品超級冰鎮適合大家🤣茶救星球蔬果茶 (旺角)旺角豉油街33號裕旺大廈地下B號舖#gayeecafe #隱世cafe #hkcoffeeshop #hkbar #西式餐廳 #foodiehk #hkig #hkgirl #食好西 #西餐 #餐廳 #香港美食 #香港好去處 #甜品控 #拍拖👫#打卡#香港#景點#打卡熱點 #dessert #coffee #cafe

除咗我最鍾意嘅奶蓋有時飲下呢啲清新飲品 另有一番風味🫡

PS: 如果有得走冰會更開心haha
但飲品超級冰鎮適合大家🤣

茶救星球蔬果茶 (旺角)
旺角豉油街33號裕旺大廈地下B號舖

✨ 茶飲店真係開到成行成市🧋一條街都有三、四間,今日試咗依間茶飲店係苦瓜茶同埋蔬果茶首創者‼️而且仲要係近年內地火紅嘅茶飲店之一♨️但買茶飲、手搖都係年輕人,點會飲苦瓜茶呢?⁉️所以小編決定試一試。✨ 茶救星球蔬果茶主打當季蔬果茶飲,並首創苦瓜檸檬茶,手打苦瓜碎結合綠茶茶底和檸檬,清熱、夏天一流。🥤 苦瓜檸檬茶 $29雖然平時就好少食苦瓜,但招牌茶飲既然係手打苦瓜檸檬茶,就試一試啦👀手打苦瓜檸檬茶明顯有苦瓜碎,茶飲顏色呈青綠色,外觀上整體不錯👌🏻飲落去,幾Fresh、幾清新,苦瓜味唔會好濃,就算平時唔食苦瓜嘅都接受到😊而且苦瓜碎幾爽脆,口感不錯👍🏻🥤 牛油果甘露 $32牛油果混合埋椰汁、椰果、芒果等等,飲落去好似楊枝甘露嘅口感,但smooth好多😋而且口感好豐富!🐷 苦瓜豬 / 小麻雀係包裝上,都睇得出花咗少少心思🐷苦瓜豬十分立體得意,大人小朋友見到都好開心。飲品蓋上仲有粒超迷你小麻雀🀄️每杯茶飲都隨機附送,大家要努力集齊一套😆😆.⭐整體︰9.0/10⭐食物︰9.5/10⭐環境︰-.-/10⭐價錢︰9.0/10

✨ 茶救星球蔬果茶

🥤 苦瓜檸檬茶 $29