📍茶墨 (尖沙咀)🔍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖-----近年嘅台飲店多到好似雨後春筍一樣,隨街都有一間,而台飲飲得太多又容易發胖,所以我只會將我嘅quota留比我真係覺得有興趣有特色嘅台飲店。而呢間茶墨就係其中一間我會用我quota飲嘅茶飲店。-別樹一格嘅水墨風裝修style,非常賞心悅目,令人輕易就spot到佢,喺the one行街時候次次路過都好想試。終於今次就忍唔住一次過試晒佢哋嘅飲品同雪糕。-麻糬芋泥茉莉鮮奶綠($39):軟軟糯糯嘅麻糬,幼滑嘅芋泥,加上幽香嘅茉莉花茶同濃香嘅鮮奶,每一個配搭嘅用料都非常高質,尤其係麻糬,煙煙韌韌嘅口感令人完全欲罷不能,將我嘅台飲quota比佢係值得嘅。-柳橙冰搖綠茶($32)相對於上述嘅麻糬芋泥茉莉鮮奶綠,呢杯冰瑤綠茶就係完全唔同風格嘅,飲落清清甜甜,飲完有refreshing嘅感覺,適合飯後解膩。-意式雪糕:第一次食,我同朋友就一人揀咗一款口味,分別係抹茶同青檸雪芭味。前者茶🍵味突出香濃,後者則無論酸味定甜味都會更突出少少,雖然各有特色,但個人覺得抹茶味更能令人留下深刻印象。
📍茶墨 (尖沙咀)
🔍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖
-----

2020-11-24 45 瀏覽
呢間茶飲店唔錯。其實平時我好少買飲品,因為我好鍾意飲水,每日都飲好多水,或者飲下唔落糖嘅茶。除此之外就只係好鍾意牛奶,所以如果要係特登買嘅飲品,我通常都只會買有奶/好重奶味嘅飲品。不過食野呢,我就好多野都會鍾意食嘅。入返正題啦。今晚去尖沙嘴dinner,中途經過呢間茶飲店,因為陪朋友買飲品嗰陣太得閒,我就望一望個menu啦。點知個menu又幾吸引,因爲有一款有芋泥又有麻糬嘅飲品,好似將平時我鍾意食嘅食物放落去一杯飲品到,咁就試下啦。麻糬芋泥茉莉鮮奶綠(走甜走冰)$39杯飲品實際上個樣就冇menu幅圖咁似水墨畫嘅,我見其他人杯麻糬芝麻烏龍鮮奶茶就真係似水墨畫啦。成杯嘅顏色都靚嘅。不過我一直覺得無論係人又好,食物又好,最主要都係講內涵嘅,外觀只係其次,所以呢杯飲品靚唔靚,都唔係真係我揀佢嘅原因嘅。一如我一貫嘅作風,杯飲品要叫走甜。走甜之後,都幾有茶味同奶味。啲麻糬係一粒粒好似珍珠咁嘅形狀,但咬落去就係麻糬味。我個人就麻麻地珍珠但好鍾意麻糬嘅,所以幾鍾意呢個。芋泥嘅芋頭味就冇咁濃厚,但都食到少少芋頭碎粒嘅。

麻糬芋泥茉莉鮮奶綠(走甜走冰)$39

麻糬芋泥茉莉鮮奶綠
2020-11-03
麻糬芋泥茉莉鮮奶綠
2020-11-22 17 瀏覽
每次經過the one 都想試呢間走水墨畫風的台式奶茶店,很識合打卡!除了飲品,還有蛋糕和雪糕,來食下午茶剛剛好。茶墨還提供豆奶,適合一些對奶敏感的人士。麻薯 芝麻烏龍鮮奶茶 $39這杯是茶墨的signature,比起常見的黑糖,用了芝麻做食材和裝飾,水墨感十足,所以來到一定要試試。芝麻加烏龍茶的組合很特別,濃濃的芝麻味唔會比烏龍茶掩蓋。另外用麻薯取代珍珠,咬落煙煙韌韌。焦糖芝士玫瑰茉莉花茶 $35在芝士奶蓋上加上玫瑰花瓣,即刻少女心爆棚。雖然是用焦糖芝士,但飲落唔會好甜,適合怕甜的朋友。四莓芝士蛋糕 $34 (飲品追加價+$28)四莓分別是紅莓、草莓、黑莓和藍莓。四種莓加上芝士,食落酸酸甜甜。上層是啫喱,中層是芝士蛋糕加四種鮮莓,底層則是海綿蛋糕,很豐富的層次。​同場加映:Gelato有肚的朋友可以試埋意式雪糕。

除了飲品,還有蛋糕和雪糕,來食下午茶剛剛好。
茶墨還提供豆奶,適合一些對奶敏感的人士。

麻薯 芝麻烏龍鮮奶茶 $39

焦糖芝士玫瑰茉莉花茶 $35

四莓芝士蛋糕 $34 (飲品追加價+$28)
四莓分別是紅莓、草莓、黑莓和藍莓。
四種莓加上芝士,食落酸酸甜甜。

同場加映:Gelato
有肚的朋友可以試埋意式雪糕。
今日放工到了茶墨買了一杯麻糬芝麻烏龍鮮奶茶($39)。點解我會專程去?因為最近看到網上好多文青到📍此店打卡,我又點會錯過呢?賣相相當特別,好像水墨畫一樣,忍不住自拍了好幾張相!😁📸 🖤麻糬芝麻烏龍鮮奶茶🤍我覺得味道幾好飲😋,好香濃的芝麻味,表示非常足料✨。我本身都喜歡吃芝麻糊,所以情有獨鍾。另外麻糬都好煙韌和好香糯米味道!感覺比珍珠還要好味!🤩

🖤麻糬芝麻烏龍鮮奶茶🤍
外賣自取
2020-11-20 47 瀏覽
一開頭以為店員比錯左,因為隻色有少少似芋頭類飲品。lol 一飲落口會飲到比較重鐵觀音茶味,然後攪勻飲到底就會係較重紫薯味。我覺得少甜已經ok!如果吾係就會太甜。係會飲到紫薯蓉,口感吾錯。頂端會有牛奶,撈勻飲落係會有奶香味。不過成杯野係會飲到有冰粒,可能D冰未打得夠碎,吾算綿滑。其實我係第一次飲紫薯類飲品。🙈因為我對食既野好奄尖。奄尖貓係我!紫薯我只會食紫薯薯條。吾食紫薯雪糕。吾飲紫薯類飲品。但為左寫更多食評比大家,今次突破一下自己咁!💪🏻同埋想試水墨風既飲品。4款入面得紫薯好似都ok想試下咁。🙈呢個免費試飲既玫瑰洛神花茶,聞落聞到好香既洛神花花香,而飲落我覺得有少少酸酸甜甜地似野莓汁。幾好飲!因為我話自己係堂食,店員A其實已經落單前幫我量度左體溫。但到左攞飲品果時,店員B同我講話要量度番體溫先有得堂食喎。然後,店員A先同番店員B講已經量度左啦。我會兩面睇既,值得一讚既係店員們都會嚴謹遵守番指示,幫堂食客人量度番體溫。但彈既位就係,店員之間溝通可以做好D,話曬量完體溫又比另一個人話未量,係會令人非常之混亂。😵另外,店舖地方吾算太大,位置吾算多,大家要留意番。
一開頭以為店員比錯左,因為隻色有少少似芋頭類飲品。lol

我覺得少甜已經ok!如果吾係就會太甜。
係會飲到紫薯蓉,口感吾錯。
頂端會有牛奶,撈勻飲落係會有奶香味。
不過成杯野係會飲到有冰粒,可能D冰未打得夠碎,吾算綿滑。

紫薯鐵觀音沙冰

其實我係第一次飲紫薯類飲品。🙈
因為我對食既野好奄尖。奄尖貓係我!

紫薯我只會食紫薯薯條。吾食紫薯雪糕。吾飲紫薯類飲品。
但為左寫更多食評比大家,今次突破一下自己咁!💪🏻
同埋想試水墨風既飲品。4款入面得紫薯好似都ok想試下咁。🙈

玫瑰洛神花茶 (免費試飲)

另外,店舖地方吾算太大,位置吾算多,大家要留意番。

2020-11-18
3 分鐘 (堂食)
玫瑰洛神花茶 (免費試飲)
2020-11-20 12 瀏覽
唔知點解個人冇用腦,但成日好快肚餓(廢),放學之後去買杯嘢頂住檔先。杯奶茶嘅樣幾靚幾特別,提醒我係時候練下字。幾鍾意上面嗰層奶蓋,撈勻之後芝麻味好出,味道比較淡,今晚應該唔會訓唔到。麻糬幾煙韌Q彈~ 飲完之後飽左,抵P.S. 有位坐低慢慢飲幾好,但呢個時候竟然有人夠膽同我搭臺,怕怕😰 不過好彩係年輕貌美嘅後生女😂麻糬芝麻烏龍鮮奶茶(少甜無冰)$39

麻糬芝麻烏龍鮮奶茶(少甜無冰)$39
📍茶墨 Tea Brush @ 尖沙咀💛𝐼𝓉𝑒𝓂𝓈 𝑜𝓇𝒹𝑒𝓇𝑒𝒹: -柳橙冰搖綠茶 ($32) ✨上次就試過佢地既水墨風飲品,好有特色!! 今次就試下其他飲品🧡行到熱熱地又攰攰地就決定坐低飲杯fresh d既野飲! ✨呢杯柳橙冰搖綠茶有香甜的橙汁味,同綠茶非常夾,解渴一流👍𝒜𝒹𝒹𝓇𝑒𝓈𝓈:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖Shop L411, 4/F, The ONE, 100 Nathan Road, Tsim Sha Tsui
📍茶墨 Tea Brush @ 尖沙咀

💛𝐼𝓉𝑒𝓂𝓈 𝑜𝓇𝒹𝑒𝓇𝑒𝒹:
-柳橙冰搖綠茶 ($32)
✨呢杯柳橙冰搖綠茶有香甜的橙汁味,同綠茶非常夾,解渴一流👍

𝒜𝒹𝒹𝓇𝑒𝓈𝓈:
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖
2020-11-19 17 瀏覽
伯爵茶雪糕一球$39,堂食得十五個位左右,如果三四個人一齊食會難搵位。雪糕好食,茶味和甜味適中,如果鍾意食苦啲嘅可能未必啱食,下次試埋抹茶先!不過有啲嘢改善,個垃圾桶好爆無人清理
不過有啲嘢改善,個垃圾桶好爆無人清理
伯爵茶雪糕
伯爵茶雪糕
2020-11-19 20 瀏覽
起尖沙咀The One 行行吓街覺得好口渴,跟住見到有一間手搖飲品茶墨,價錢唔貴又有得坐,有蛋糕食,又可以同朋友傾偈,咁就決定試吓啦😋😋茶墨飲品賣相一百分💯好似一幅藝術畫🥰又有位俾我哋坐低同朋友傾偈,當食個下午茶👍🏻1)水墨風系列-麻糬 芝麻烏龍鮮奶茶🖤$39首先要讚佢一點嘅係麻糬超好味❣️同一般其他鋪頭嘅小丸子唔同,好煙韌,口感十分之好,配合埋芝麻烏龍鮮奶茶,味道更加突出,超大愛佢嘅麻糬!係一定要叫呢個水墨風系列😍😍第一次飲芝麻烏龍鮮奶茶,估唔到有驚喜,芝麻同埋烏龍嘅配合都唔錯,好濃郁好香😋亦都係一個比較健康嘅配搭,芝麻有益☺️我係叫少冰全糖😋2) 水墨風系列-麻糬 芋泥茉莉鮮奶綠💚$39 都係重複要讚佢一點嘅係麻糬超好味❣️另一個重點係有好多芋泥,口感好綿滑,配合埋茉莉鮮奶綠,味道更加驚喜,第一次試呢個配搭😍呢個嘅配合唔錯,又係好濃郁好香😋個鮮奶綠好好飲💚 朋友都係叫少冰全糖嘅😋3)四莓芝士蛋糕🍰❤️💜🧡顧名思義真係有好多唔同嘅雜莓㗎!有士多啤梨🍓、藍莓、紅莓🍓個芝士好軟滑好濃郁,我超鍾意食芝士蛋糕🤪😋有好多種唔同層次嘅口感,真係值得一試,酸酸甜甜開胃,又有芝士嘅配搭。🥰總括而言,大家經過
茶墨飲品賣相一百分💯好似一幅藝術畫🥰
又有位俾我哋坐低同朋友傾偈,當食個下午茶👍🏻

1)水墨風系列-麻糬 芝麻烏龍鮮奶茶🖤$39
首先要讚佢一點嘅係麻糬超好味❣️

2) 水墨風系列-麻糬 芋泥茉莉鮮奶綠💚$39
都係重複要讚佢一點嘅係麻糬超好味❣️
個鮮奶綠好好飲💚 朋友都係叫少冰全糖嘅😋

3)四莓芝士蛋糕🍰❤️💜🧡

總括而言,大家經過尖沙咀就試吓啦~

1K
今天吃飽飯以後去了尖沙咀逛街,因為晚餐沒有飲品,糖分攝取不足,所以剛好經過這間茶墨,覺得幾有特色,就買一杯來試試!近年流行黑糖珍珠鮮奶,每杯都有不同花紋,但這裡將他跟水墨風配搭一起,整個感覺又多加了藝術的氣息。他那幾杯都很有特色,很想試試,但因為吃太飽的關係沒有叫到,傷心。所以我這次就叫了焦糖芝士芒果茶(沙冰)(43元),而這個是比較特別的是沙冰底。焦糖芝士喝起來有很濃的焦糖,芝士奶蓋也很濃滑,喝起來的感覺在吃蛋糕一樣的餘味,配上清爽酸甜的芒果茶沙冰,配合得不錯,因為不是純芒果汁,所以還能喝出茶味!

焦糖芝士芒果茶(沙冰)
焦糖芝士芒果茶(沙冰)
2020-11-17 46 瀏覽
🇭🇰💛茶墨 Tea Brush🥤位於The One 既飲品店有座位可以坐 但週末都會比較多人難等位🤣店入邊有好多都係特色茶飲🥤出邊比較少見而且仲有得加配雪糕🍨等等小食所以都唔少人會黎打發時間不過製作時間較長 多人時要等20分鐘😭 🥤麻糬芝麻烏龍鮮奶茶(💰$39) 少甜少冰最出名既水墨風茶飲茶底唔算好出 反而似淡淡的黑芝麻配牛奶🥛茶底唔算好出色 不過感覺都幾特別麻糬甜甜的 煙煙韌韌 好好味😝叫左少甜少冰係岩岩好飲落唔會太甜 值得一試
🇭🇰💛茶墨 Tea Brush🥤
茶底唔算好出色 不過感覺都幾特別
麻糬甜甜的 煙煙韌韌 好好味😝
叫左少甜少冰係岩岩好
飲落唔會太甜 值得一試
20 分鐘 (堂食)
$40 (其他)
  • 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶
2020-11-17 9 瀏覽
行到攰想搵個地方坐吓食個tea, 就諗起茶墨。好彩有位,得左落去先。今次主力想食cake, 所以揀左杯酸酸地嘅玫瑰洛神花茶,感覺上冇咁膩。幾好吖,唔會太酸,有玫瑰味得黎又冇搶左洛神花嘅酸,夾wor😋 岩燒蜂蜜抹茶蛋糕叫左野飲加$48就有喇,雖然同張相嗰樣有d出入,但個蛋糕幾香,軟熟唔乾,抹茶同蜂蜜味好夠,再加上面嘅岩燒芝士咸咸地,成件事幾特別又好食。 雖然單買野飲野食價錢偏貴,但買野飲加購蛋糕個價幾合理,呢個營商手法幾聰明。同埋有得坐仲要喺the one 都算係咁,想gur d就堂食啦🤣

岩燒蜂蜜抹茶蛋糕

2020-11-15 13 瀏覽
I was spending time in TST on a Sunday afternoon. Wanted to sit down and grab a drink, I stopped at Tea Brush. I had the signature drink and a scoop of gelato. Mochi sesame oolong soy milk (the left one) $39 I chose soy milk instead of cow milk, less sweet and without ice. You can still see the ink brush but it is less obvious because of the colour of soy milk. It is a healthy choice.+$28 for for a scoop of Tofu gelatoThe subtle hint of tofu sorbet is refreshing. Highly recommend it for everyone

The subtle hint of tofu sorbet is refreshing. Highly recommend it for everyone especially for vegetarians.
2020-11-08
2020-11-15 19 瀏覽
等睇電影 行過The one hea 下見到有位就飲杯野 攝時間以上  係店鋪最有代表性的     水墨風茶飲的確不錯唔算太甜飲落剛剛好 茶飲質素唔錯又坐得舒服攝時間 行到攰不妨黎幫襯                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          PS                                                        D姐姐都執台執得好快D台都乾淨記得丟走自己的口罩同雲吞唔好等服務員幫你清
等睇電影 行過The one hea 下

PS
D姐姐都執台執得好快
D台都乾淨

記得丟走自己的口罩同雲吞
唔好等服務員幫你清!
2020-09-26
下午茶
2020-11-12 27 瀏覽
Body check 後當然要大吃大喝一餐,這一刻我好想食甜的東西,滿足一下8小時沒有食過好西的胃。這裡飲品選擇頗多,而甜品方面就有蛋糕同雪糕,真的花多眼亂。紫薯鐵觀音沙冰 $39我見大多數人都選擇麻糬芝麻烏龍鮮奶茶,但我卻對紫薯鐵觀音沙冰有興趣,充滿藝術的,如水墨畫一般,好靚,令我停一停,先欣賞一下才飲用。因為紫薯本身甜的,所以沙冰我選擇了少甜,香甜的紫薯味與醇厚的鐵觀音好match,而沙冰亦非常幼滑,美中不足的是…沒有靚靚紫色的效果。八女抹茶蒙布朗 $38抺茶控必選,外層是一絲絲香濃的抺茶栗子蓉,包著香滑奶油忌廉及軟綿綿的蛋糕,好味又邪惡~

這裡飲品選擇頗多,而甜品方面就有蛋糕同雪糕,真的花多眼亂。

紫薯鐵觀音沙冰 $39
我見大多數人都選擇麻糬芝麻烏龍鮮奶茶,

八女抹茶蒙布朗 $38