2022-01-30 816 瀏覽
茶園呢次第二次去!我地早一星期book其實無位,仲要排到waiting list 第8個。但我估唔到佢地會早一日打黎話有位,甘我都好開心啦,因為真係難book既。茶園得3點半食到5點半一個時段。呢日係星期六黎最估唔到係竟然唔爆場。去到有個自助位比人拎pancake 同waffle 一去到都排長龍, 仲有啲好特別既口味雪糕 (鹹蛋黃味)呢到最好就係雪糕任食😂今次既afternoon tea set 真係令我大失所望,因為第一次去時真係幾好食,所以我地先再去多次!今次既鹹點味道好奇怪,我無每件都食哂,甜點又過甜 ,最後成個set我只食左一半🤦🏻‍♀️,去諗我唔會再去第三次啦原來點解我係waiting list 第8個都有位呢 ,係有原因🤦🏻‍♀️
茶園

2022-01-29 841 瀏覽
新年前,疫情下,午市自助餐,去完唔推薦。服務:1)有餐茶提供,但要問到先會有。(放低餐具就走左,合理時間內有收碟但水飲完就無關心過,忙處理拎新年糕點ge客,但我都係客wo...會口乾,出面又冇自助飲品區) 2)新年前夕, 職員於用餐區域處理糕點訂購取貨,影響用膳環境。(係接待處前的前枱位置處理會更好,不停係到開箱拎糕點出黎,又人來人往,以為去左美心/大家樂)3) 比錯單:食食下收到張卡同單,以為行開去洗手間ge另一半之前埋左單,事後睇睇下係比左人地張卡同單。。收我服務費,變左我做埋你個份(我係4位,你都可以比張2位ge單我,仲要我講中文你講英文,大家同color wo, 至少我聽得明新年前夕信用卡優惠無曬,但你有必要繼續講英文咩?呼籲大家做下普通人)食物:1)補充慢:去沙律吧,見到d菜得番好少,夾多少少都驚會清曬,最後每樣夾幾塊幾條,叫做放到3分1隻碟。2)量少質量一般:以為貴精不貴多,但實際係食物量少,味道一般,賣相唔吸引。(你午市少d野食,明ge.... 但味道一般冇主打野,晚市用黎放餸位置ge空位改放下膠花都好呀,自稱茶園wo.. )食後感:新年前出現疫情,可能衝擊唔少,但價錢不
新年前,疫情下,午市自助餐,去完唔推薦。
服務:

食物:

食後感:新年前出現疫情,可能衝擊唔少,但價錢不變優惠收起,但質素有感一般,甚或在個人經歷比較下係中下水平。可能集中處理晚市吧,但係現時晚市禁堂食。真心唔唔建議各位去。
呢間酒店自助餐堪稱全港第一☝🏻但我就對佢個港女三層架Tea Set更有興趣💕最正係‼️仲可以任食甜品吧🤩呢個價錢 抵到爛 真係可以飽足一日🤰🏻.📌Afternoon Tea $368/1酒店質素最重點係睇Scone😌除左有原味之外 仲有冧酒提子味🍇原味嘅口感比較鬆脆 外面脆脆地 入面就好鬆軟😍不過牛油味唔濃 重麵粉同蛋香 幾輕盈🧈冧酒提子味好特別 入面仲有啲提子乾 個味酸酸甜甜 口感就比較濕潤同淋身🤓除左配clotted cream同士多啤梨果醬 仲有檸檬忌廉🥳檸檬忌廉勁開胃 食晒兩個scone都完全唔會好漏🍋.📌鹹點最鍾意係煙三文魚南瓜quiche🎃脆脆撻皮包住煙三文魚quiche 再加埋面頭鮮甜嘅南瓜蓉 調味唔係好濃 唔錯😝鮮蝦紅椒酥皮盒個酥皮都好脆 但係冇牛油味 入面有幾隻蝦仁再撈cocktail醬😆蝦仁幾爽口 cocktail味道就唔出🍸 自家製鵝肝慕絲撻幾特別 鵝肝味好濃郁 打到好似cream咁軟滑🦢面頭仲有啲石榴啫喱 酸酸地又幾夾😌煙火雞蔓越莓布里芝士卷 就太濃味勁鹹 我就麻麻地🥺煙燻牛肉及意式肉腸芝士三文治 就正常發揮🥪.📌甜品全部賣相都好精緻🥳最鍾意係菠蘿椰子青檸泡芙🥰原

📌Afternoon Tea $368/1

📌鹹點

📌甜品
全部賣相都好精緻🥳最鍾意係菠蘿椰子青檸泡芙🥰原本以為面頭係cream 點知有驚喜 佢係酸酸甜甜嘅cream包住菠蘿蓉🤤個花花朱古力係青檸味😍下面個泡芙超脆 入面包住椰子忌崩再夾住菠蘿粒🥥成個超正🤩招牌朱古力撻 都唔錯 係濃苦嘅可可味 唔會好甜🍫面頭粒ganache好軟滑 撻皮同個餡都好苦澀🤎車厘子慕絲蛋糕再加埋車厘子醬 食落比較酸仲有陣酒嘅苦味 我就麻麻地🙈香梨杏仁蛋糕就普通正常 唔會話好甜 中間嘅梨肉都清甜爽脆😛

📌餐飲
揀左organic Pear Green Tea 同 Americano😎個綠茶真係好濃梨香味 好特別 可以一試🍐
Organic  Pear  Green  Tea
Hot  Americano

講完佢個三層架 就到佢嘅自助甜品吧🤩有即叫即整窩夫同crepes, 十款自家製雪糕, 馬卡龍, 松露朱古力同水果💕真係食出面嘅野都飽晒🤣佢最特別係可以打包 所以驚試唔到 可以打包個三層架😎不過我地嗰日食晒個架 都仲可以試晒啲野😌
自家製雪糕真係必食🍦雖然有啲款式好常見 但同出面嘅味道真係唔同😚
傳統薑餅鍾意肉桂嘅必試 超濃😆
鹹蛋肉鬆完全就係食緊雪凍左嘅鹹蛋肉鬆 鹹香味十足 仲有啲肉鬆喺入面 好特別 朋友勁鍾意🥳
士多啤梨芝士蛋糕 係偏酸嘅士多啤梨味 奶味唔重 仲有啲芝士蛋糕粒🍓
蜂巢味就係蜜糖雪糕 食得出係蜂蜜嘅清甜味唔係砂糖嘅甜🍯
瑞士朱古力都係偏濃苦 唔甜好食 仲有好多朱古力脆片🍫
大溪地雲尼拿同出面食到嘅vanilla唔同 味道香甜啲😋
冧酒提子就比較甜 冇乜冧酒味🍇
除左雪糕仲有雪葩: 紅桑子, 紅茶雜莓, 香梨 頭兩款味道幾似都係好酸 香梨就清甜啲 三款都好清新開胃 食飽再食都冇問題😌另外仲有啲配料可以加上去: 焗杏仁片, 朱古力片, 朱古力彩針, 棉花糖, 窩夫筒😝
自家製雪糕

窩夫同班戟都係即叫即整🧇個人認為窩夫可以唔試 雖然佢口感好正真係外脆內軟 但個蛋味唔重 同埋食完好快飽 唔好晒quota🤔
呢到個橙酒pancake好出名🍊戟皮索晒啲橙酒 食落有橙嘅酸味又有酒嘅苦味😛不過好淋唔係我鍾意嘅口感🥺所以另外叫staff整多塊原味 脆卜卜夠蛋香😋佢仲有楓糖漿, 朱古力醬, 花生醬, 芒果熱情果醬, 紅桑莓醬, 雲尼拿醬, 煉奶 可以淋喺面😚
Crepe
Waffle

馬卡龍有六款: 開心果, 雲尼拿, 紅桑莓, 檸檬, 朱古力, 咖啡🥰整體唔會好甜 酸嘅清新 苦嘅夠濃 外殼都好脆食落幾煙韌👍🏻
雜錦朱古力有三款: 咖啡, 榛子, 焦糖 比較普通🍫
水果有: 香橙🍊菠蘿🍍葡萄🍇火龍果 食埋飯果同甜品 完滿💕
自助甜品吧

Organic  Pear  Green  Tea
Hot  Americano
Crepe
自助甜品吧
2022-01-14 1314 瀏覽
君悅酒店裡面嘅「茶園」近年叫好又叫座,下午茶及晚市自助餐均被網友及媒體稱譽為全港最好食,訂座經常爆滿,相當犀利。下午茶方面,我喺較早前已經有幸嘗試過兩次,個人其實對呢類型嘅甜點並無特別鍾情,兩次均屬於陪友伴享用性質,但試完後覺得味道的確唔錯,而且賣相精緻,好適合打卡。但相比下午茶,個人其實對佢嘅晚市自助餐更加有興趣,所以趁住上個月臨近聖誕節,一次過訂咗兩日,帶屋企人享受聖誕大餐之餘,亦可以從兩次到訪中比較一下質素嘅分別。今次適逢聖誕節,甫入到大堂已經感受到濃厚嘅聖誕氣氛,令人心情都特別興奮,胃口大開!茶園位於君悅酒店嘅閣樓位置,沿住大堂嘅長樓梯直上一層,就會到達糖果屋,糖果屋左手邊再上一層小梯級就會到達茶園。順帶一講,糖果屋有提供一系列手工朱古力、糖果、甜點等嘅禮物籃,亦有客製化蛋糕預訂,櫃檯同店內都有唔少造型可愛,做工又精緻嘅餐點擺設,值得停低觀賞一下,好似適逢聖誕節,就會有啲聖誕造型嘅糖果等放喺櫃檯,十分可愛。而如果玩Staycation package,裡面嘅外賣下午茶亦多數都會喺度包裝同埋提取。全個用餐區域雖然唔算好大,但枱與枱之間非常寬敞,而自助取餐位置則稍為少許擠逼,雖未至

全個用餐區域雖然唔算好大,但枱與枱之間非常寬敞,而自助取餐位置則稍為少許擠逼,雖未至於水洩不通,不過喺受歡迎嘅菜式位置都需要小心,可能會較易會同人有輕微身體碰撞。
餐廳整體裝飾同燈光等都偏向華麗典雅,走輕歐陸風,加上景觀開揚,如果好似我今次咁可以坐到靠側邊欄桿位置,都係一種享受,因為用餐時既可睇到酒店周圍嘅裝飾,亦都係一個相當靚嘅打卡位,梳化座位都坐得相當舒適,環境方面非常唔錯。

坊間大部份自助餐菜式種類均係採用多國菜形式呈現,以款式同選擇多去吸引食客,但茶園相反,專心只做歐陸式自助餐,貴精不貴多,同好多自助餐有明顯嘅分別。第一次到訪,我將全場所有食物均淺嚐咗少許,由於不能盡錄,只能分享部份。

先從凍盤開始,大部份冷盤嘅凍肉同沙律菜質素都正常,而且種類亦較多,款式亦較出面罕有,例如係「鄉村肉凍」同埋「香草豬肉批」,兩者均相當唔錯,口感實在。但凍肉中個人最喜愛係「巴馬臣火腿」同埋 「煙燻鴨胸」,前者唔會過鹹,配嘅哈蜜瓜亦好爽甜;後者肉質鮮嫩,有淡淡煙燻味同油香充斥口腔。

另外,沙律菜亦毫不遜色,所有都好新鮮,食落爽脆,特別係兩款分別以蘋果作為配菜嘅沙律 - 「楓糖醬汁+香梨青豆沙律」同埋「蘋果西芹核桃沙律」,清爽開胃,必試。
冷盤
楓糖醬汁+香梨青豆沙律
沙律菜

海鮮方面,生蠔嘅口感屬於清爽型,雖然較細隻但勝在新鮮,師傅一直不停開,加上自助形式任取,愛食蠔嘅朋友行多幾轉都絕對會滿足;蟹腳同凍蝦肉質正常無霉味,味道唔算好鮮甜,但都有鮮味。而我特別喜歡嘅翡翠螺咬落彈牙又有螺肉味,整體質素唔錯。

非常愛食熱葷嘅我,覺得呢度嘅熱葷整體嚟講都不過不失,味道唔算太突出,但款式特別,可以每樣淺嚐一下。

法式焗田螺

不過要數最矚目嘅就必定係「威靈頓牛柳」,全晚不斷出爐,座落喺熱食區嘅正中央位置,有盞大燈光打落去,閃閃發光,令人垂涎欲滴。個人覺得佢嘅酥皮味道夠香又保持酥脆,牛柳雖有小許偏嚡,但牛味濃郁,所以算做得唔錯。
威靈頓牛柳

除咗「威靈頓牛柳」,「鵝肝多士」亦係非常受歡迎嘅熱葷之一,鵝肝每舊都好厚身,而且油脂香,內層嫩滑,下面嘅蘋果塊同多士味道亦配合得宜,味道一流,難怪同行友人食咗四塊。

另外,第一次到訪時,當晚嘅熱湯款式為「牛尾湯」,牛尾湯非常清甜入味,當晚飲咗兩大碗,令我非常回味,好期待下一次嚟到可以再嚐,可惜第二次嚟到時款式更換咗為「龍蝦湯」,而該龍蝦湯實在令人失望,味道偏鹹帶小酸,整體味道有種說不出嘅怪異,幸好只係舀咗少許先淺嚐一下,如果唔係就做成浪費了。

茶園晚市自助餐其中一樣重頭戲必定係每位客人都可以享有一份「即煮原隻龍蝦」,而且有三種烹調方式可以選擇,分別係白灼、香草牛油燒烤同埋芝士烤焗。由於同桌有幾位友人,所以可互相分享試哂三款味道。龍蝦肉質爽口彈牙亦新鮮,而三種方法中個人最愛係白灼,因為白灼可以食到其龍蝦肉嘅鮮甜,香草牛油燒烤同芝士烤焗嘅調味實在頗為濃郁,會有小許遮蓋咗龍蝦肉本身嘅鮮甜,個人更愛原汁原味啲,不過其實三款口味都色味俱佳,隨個人口味。

大食特食完,雖然已經好飽,就當然要填飽埋另一個胃,呢度嘅甜品區同取餐區有一段小距離,經過中間嘅用餐座位就會見到一列嘅甜品區。甜品選擇頗多,淨係自家製雪葩同雪糕已有12種口味,蛋糕類甜品有8款,仲有即製窩夫同Pancake,係甜品控嘅天堂。蛋糕類甜品中,除咗瑪德蓮蛋糕同法式酒桶蛋糕之外,其他個人都幾喜歡,特別係經典朱古力蛋糕同埋榛子巴黎泡芺,兩者都非常好味,前者朱古力味濃郁又唔會過甜,後者榛子味重,而且質感軟滑。

前面提到個人唔太喜歡呢度嘅瑪德蓮蛋糕同法式酒桶蛋糕,因為兩款味道均太甜而且質感偏硬,前者唔夠綿滑,後者雖有濕潤感但都唔夠柔軟。

雪糕方面,以「鹹蛋肉鬆」,「麥芽啤酒」同埋「芒果糯米飯」三款口味最為特別,三款分別都加咗肉鬆,餅乾碎粒同埋糯米飯粒,真材實料,但相對嚟講,個人覺得鹹蛋肉鬆味比較難接受,可能因為雪糕嘅質感同肉鬆混合,而且鹹蛋味道同甜品實在有啲唔夾,所以個人感覺一般。反而麥芽啤酒味就特別得嚟又容易接受,酒味夾雜住小許鹹味同餅乾碎粒,有啲似啤酒加海鹽雪糕嘅感覺,整體上好夾。

另外,餐飲除咗咖啡同普通紅茶外,其中可選擇嘅更包括有十幾種款式選擇嘅「君悅酒店專屬茗茶」,總會揀到一款心水,而且佢哋採用嘅茶具相當精緻,用餐完畢之後嘆嘆茶,傾吓偈實在係唔錯嘅享受,而水果方面款式雖然唔太多,但大部份都新鮮。

總括嚟講,感覺呢度雖然只做歐陸式自助餐,選擇可能較少,但可以叫做貴精不貴多,菜式都有一定嘅水準。更值得一讚嘅係,員工會頻密地留意住取餐區嘅食物,適當時候就作出替換,以保持新鮮同埋避免有空置嘅情況出現,而且全部都殷勤有禮,場內更加有人即席演奏鋼琴,無論係服務定係整體格調都令人非常舒服,值得一訪。
2021-12-15
  • 冷盤,
  • 牛尾湯,鵝肝,即煮龍蝦
2022-01-04 845 瀏覽
每位女士都喜歡high tea,正值除夕前夕,相約姊姊一起到Grand Hyatt 的 Tiffin 食下午茶。下午茶時段由3:30至5:30(要準時3:30才可安排入座,不用太早到!) 大家可先點選自己喜歡的茶或咖啡,有白茶、黑茶、還有花茶可選。因為佳節,甜點都以聖誕主題設計,分別有可愛的朱古力mouse聖誕老人、花生餡配綿花糖的聖誕樹及拖肥焦糖朱古力mouse蛋糕,本人覺得有點甜,不過甜品就是甜的吧!咸點有南瓜三文魚,清新香甜、鵝肝mouse、充滿芝士味的火雞芝士卷和蝦千層酥,但千層酥的酥皮有點硬,反而最欣賞Scone,外脆內裡鬆軟,可配檸檬醬、士多啤梨醬及奶油。 此下午茶其中一個特色是免費享用 馬卡龍、朱古力、雪糕、crêpe 和waffle。最初的waffle有點凍,後來的是即做很好吃。 現場live增加氣氛,服務有水準。
每位女士都喜歡high tea

現場live增加氣氛,服務有水準。
2021-12-30
慶祝紀念
生日
2021-12-25 905 瀏覽
這間Afternoon Tea已經不是第一次食, 每次都有驚喜, 下午茶盒是由三層組合而成, 黑色盒子裏有精緻的鹹甜點🍰包括:原味英式鬆餅冧酒提子英式鬆餅配檸檬忌廉、高脂忌廉、士多啤梨果醬海鹽焦糖榛子醬泡芙咖啡百利甜酒慕絲蛋糕西西里開心果撻栗子香梨蛋糕自家製鵝肝慕絲、石榴啫喱煙燻牛肉及意式肉腸芝士三文治煙火雞蔓越莓布里芝士卷鮮蝦紅椒酥皮盒,咯嗲醬節日馬卡龍香橙聖誕法國可麗露香港君悅酒店特選茶整體性價比很高, 佳節款式相當豐富、賣相十分精緻, 味道不錯, 還配上特選茶包建議大家外賣自取完盡快進食, 保持食物質素

包括:

原味英式鬆餅
冧酒提子英式鬆餅配檸檬忌廉、高脂忌廉、士多啤梨果醬
海鹽焦糖榛子醬泡芙
咖啡百利甜酒慕絲蛋糕
西西里開心果撻
栗子香梨蛋糕
自家製鵝肝慕絲、石榴啫喱
煙燻牛肉及意式肉腸芝士三文治
煙火雞蔓越莓布里芝士卷
鮮蝦紅椒酥皮盒,咯嗲醬
節日馬卡龍
香橙聖誕法國可麗露
香港君悅酒店特選茶

建議大家外賣自取完盡快進食, 保持食物質素

外賣自取
  • Afternoon  tea  set
2021-12-25 1041 瀏覽
臨近聖誕梗係要食返一個出位嘅自助餐數到自助餐呢間酒店嘅自助餐暫時數一數二好嘅地方鵝肝一塊塊放喺麵包上面菠蘿上面口感清新不油膩課室仍然有啲人攞嘅時候淨係攞塊鵝肝走燒火雞威靈頓牛肉全部都係高質素所有熱食嘅質素都非常之高可以見到唔同嘅廚師負責唔同部門佢哋每一個人都非常專業所有魚生生蠔非常鮮味任君選擇生蠔係來自法國嘅好正有好多唔同位置菜雞肉鴨肉所有嘢好高質素鍾意食甜品嘅人更加唔可以錯過呢度嘅服務質素高度難以想像兼且只係$788非常抵食
臨近聖誕梗係要食返一個出位嘅自助餐

有好多唔同位置菜雞肉鴨肉所有嘢好高質素

鍾意食甜品嘅人更加唔可以錯過

呢度嘅服務質素高度難以想像兼且只係$788非常抵食
2021-12-23 1317 瀏覽
聖誕節食自助餐🌈香港灣仔君悅酒店Grand Hyatt✨✨✨酒店大堂和閣樓都充滿著聖誕佈置,更有聖誕老人會面時間。🎅🏻《Tiffin自助晚餐》$788除了自助選取食物外,每人更可享用一客龍蝦🦞龍蝦有三種烹調方面選擇,上湯凍龍蝦配蛋黃醬、芝士焗龍蝦或香草牛油焗龍蝦🦞我們選了《芝士焗龍蝦》和《香草牛油焗龍蝦》🦞龍蝦很彈牙!啖啖肉!芝士舖滿了整份龍蝦!很香芝士味!香草牛油亦很香濃!兩份都好好吃!✨在熱食方面有威靈頓牛扒,好軟滑好味!👍🏻臨近聖誕,有火雞🦃️!✨好吃!此外很欣賞甜品雪糕🍦雪糕的味道十分特別,有肉鬆鹹蛋味、芒果糯米飯味、麝香葡萄酒雪葩等等,相當特別!總結:聖誕食大餐,很滿足!❤️❤️
聖誕節食自助餐🌈

香港灣仔君悅酒店Grand Hyatt✨✨✨

酒店大堂和閣樓都充滿著聖誕佈置,更有聖誕老人會面時間。🎅🏻

《Tiffin自助晚餐》$788
除了自助選取食物外,每人更可享用一客龍蝦🦞

我們選了《芝士焗龍蝦》和《香草牛油焗龍蝦》🦞

在熱食方面有威靈頓牛扒,好軟滑好味!👍🏻

臨近聖誕,有火雞🦃️!✨好吃!

總結:聖誕食大餐,很滿足!❤️❤️

2021-12-21
2021-12-20 888 瀏覽
五星級酒店自助晚餐,HKD788 加一。由七點食到10點,包一隻龍蝦有三款可以揀(芝士焗,香草牛油,清蒸),鍾意食香草牛油嘅味道多啲。另外有威靈頓牛扒,鵝肝,長腳蟹,生蠔,等等。全部高質,新鮮,不過呢個自助餐係歐式,所以冇魚生嗰d.甜品方面,最有驚喜係雪糕口味,都叫多選擇啦。另外,必食朱古力,超級生味,蛋糕方面就嫌大件咗啲囉,食一件就飽咗啦😂總結都算多選擇,同埋quality都係中上,符合返五星級酒店。

2021-12-12
  • SEAFOOD
  • LOBSTER
2021-12-16 981 瀏覽
久違既自助餐文😹其實間唔中有食,但因為每次都打好耐太廢時放棄左😬不過呢次去到人氣度爆燈既自助晚餐,又點可以唔打🤪本身有一定期望,環境服務都唔錯,可惜食完感覺性價比唔高,一來野食種類少,二來質素平凡🥲▪️ 自助晚餐💲價錢根據日子有所變動星期三至四 大$758 小$379星期五至日及公眾假期 大$788 小$394頭盤都係火腿、莎樂美腸、芝士、沙律🥗冷盤👍🏻🌟翡翠螺、🌟長蟹腳幾鮮甜🦀👊🏻蝦、青口、兩款法國生蠔,出得比較慢,新鮮既但好瘦弱刺身、壽司👊🏻得醃三文魚,其實唔係刺身,不過歸唔到類就放係度🍣湯類唔係大家推介既龍蝦湯🦞而係燉牛尾湯,興趣不大就無飲到熱葷👍🏻🌟香煎鵝肝:厚身滑溜富有油脂香👍🏻🌟焗法式鍋牛:加上香草調味唔錯🌿👊🏻每位一客龍蝦,分別有三款食法,係凍食、芝士焗或香草牛油焗,我要左香草牛油:肉質其實幾彈牙,但係個味唔係好夾,後悔不已😭👊🏻紅酒汁乳鴿:入口無咩酒味,不過係平時自助餐少有既乳鴿,有啲特色咁喇👎🏻經典威靈頓牛柳:切到上碟都散散地,酥皮腍身,有少量蘑菇醬,牛肉肉質乾嚡😮‍💨比左三次機會食唔同批次都有同感👎🏻寶雲酥羊架:過曬火位,入口偏硬同韌🤥甜品種類同下午茶大同小異,不過之

▪️ 自助晚餐💲價錢根據日子有所變動

星期三至四 大$758 小$379
星期五至日及公眾假期 大$788 小$394

頭盤
都係火腿、莎樂美腸、芝士、沙律🥗

冷盤

👍🏻🌟翡翠螺、🌟長蟹腳幾鮮甜🦀
👊🏻蝦、青口、兩款法國生蠔,出得比較慢,新鮮既但好瘦弱

刺身壽司
👊🏻得醃三文魚,其實唔係刺身,不過歸唔到類就放係度🍣

湯類
唔係大家推介既龍蝦湯🦞而係燉牛尾湯,興趣不大就無飲到

熱葷

👍🏻🌟香煎鵝肝:厚身滑溜富有油脂香
👍🏻🌟焗法式鍋牛:加上香草調味唔錯🌿
👎🏻寶雲酥羊架:過曬火位,入口偏硬同韌🤥

甜品

種類同下午茶大同小異,不過之前既蛋糕味道實在驚人,無咩意欲再試🧁
👍🏻上次我睇漏眼既🌟馬卡龍:外層挺身,內裡黏稠,唔會過甜,值得一戰
👍🏻🌟燕麥啤酒味雪糕幾有驚喜
👎🏻上次無但係坊間公認特色既肉鬆鹹蛋黃雪糕,呢個鹹度配落雪糕度怪怪的🤢
👎🏻可麗露:外殼腍身加上入口太甜好一般😵‍💫

飲品
咖啡或茶☕️

🔎 整體評分(7/10)
2021-12-02 1562 瀏覽
終於一試聞名已久的茶園 high-tea。當日大約 15:25 去到排隊等帶位,入座之後侍應告知可出去取雪糕水果,然後就走開了,直到我們取完雪糕回座位,三層架亦已放下,影了一陣相之後開始吃東西,仍然未有人問我們飲什麼,而明明見到隔籬枱外籍人士已經送上飲品,於是最後只能舉手請侍應幫我們落單,感覺好奇怪,跟我們之前去過的其他五星酒店不一樣,也沒有人介紹一下三層架食物。侍應們並非無禮貌,只是非常非常被動,每次都要出聲才肯過來加添熱水,甚至有時舉手都無反應;同時,我們留意到侍應對外籍人士特別殷勤,至少見到他們為隔離枱添了幾次熱水,服務態度非常不一致。到最後請他們幫忙將三層架食物分二人份量打包,打開一看竟然是全部相同款式放一盒,完全沒有五星酒店的細心!而且scones的果醬及奶油都沒有附上,幸好最後有位黑色西裝經理細心補回,那一刻才感受到少少五星服務。另外食物方面味道非常一般,雪糕是好味的,但窩夫及法式班戟都不好食。而且服務態度非常一般!總括來説,今次體驗令我們打消了再去這間酒店 dining 甚至 staycation的打算。
終於一試聞名已久的茶園 high-tea。
而且服務態度非常一般!
2021-12-01 1087 瀏覽
上年疫情嚴重嘅時候,我哋買咗佢嘅外賣返屋企試。味道唔錯,今次再試堂食~堂食特別之處,係可以雪糕窩夫pancake 任食。窩夫配雪糕係常識吧,窩夫嘅味道一般啦,主體係雪糕,每人試左5,6球雪糕。朋友話最伏嘅竟然係朱古力。個人最鍾意雪梨雪芭,口感同味道都好似雪梨,而且呢個味道好少係其他地方食度。比較有趣嘅味道係鹹蛋味雪糕同埋葡萄酒雪糕~最後,幾乎大部份人都食唔晒三層架嘅食物,實在太飽啦。我哋最後只係食咗中間嗰層咸食,其他都打包。
waffle
waffle
2021-11-16 11722 瀏覽
Tiffin 訂座也不太容易,這次是在用餐前一個月已訂,過了一個多月等待, 希望不會有上次和Hugo 一樣的失落感不過我對君悦酒店有一定的信心, 相信即使失準, 應該也不會太差的吧。首先由頭盤開始(根據其擺位順序介紹)除了煙三文魚口感奇特,像在吃膠外,其他前菜味道都正常然後到前菜的凍海鮮類,生蠔是清爽型,不是creamy口感,滑,新鮮。翡翠螺凍蝦,新鮮,彈牙,肉質結實,有螺/蝦味凍蟹腳,肉質正常再來就是君悅酒店自家製肝醬配多士或脆片沒有說明是鵝肝,應該是鴨肝?不過口感綿滑,不會太油,沒有羶味。芝士4款有Gruyere Switzerland, Brie, 藍芝士 和 Tomme de Savoie 㙐士牛奶芝士個人最喜歡Tomme de Savoie, 有足夠奶味和濃濃的芝士味而不太重口味凍肉有4款,配料也有4款,只是個人不太喜愛醃製食品,所以只是淺嚐個人偏好肉凍/豬首批,口感較實在,且不太鹹。包選擇也多但只試了法包,內軟熟濕潤,但外皮稍微有點韌和乾,但也可體諒終於到重頭戲 來Tiffin,主要想試她的主打-即製龍蝦,還是每人限點一份,入座時,待應就會問您想要的煮法。有3種,1)芝士焗

首先由頭盤開始(根據其擺位順序介紹)
Appetizer
除了煙三文魚口感奇特,像在吃膠外,其他前菜味道都正常

然後到前菜的凍海鮮類,
生蠔是清爽型,不是creamy口感,滑,新鮮。
翡翠螺凍蝦,新鮮,彈牙,肉質結實,有螺/蝦味
凍蟹腳,肉質正常

再來就是君悅酒店自家製肝醬配多士或脆片
Home made liver pate
Home made liver pate

芝士4款
Cheese

Country Pate 鄉村肉凍
香草豬首批 Pig Head Terrine
個人偏好肉凍/豬首批,口感較實在,且不太鹹。

包選擇也多
Bread
但只試了法包,內軟熟濕潤,但外皮稍微有點韌和乾,但也可體諒

終於到重頭戲
有3種,1)芝士焗2)香草牛油 3)
本來對它充滿期望,可惜也欠一班。
龍蝦雖然是新鮮,2款煮法的調味也不錯, 但龍蝦肉不夠彈牙不嫩滑, 煮得過老, 所以有點韌。 有比較之下,Mezza9 Macau 是無懈可擊

熱葷-即切肉類
但同場有另一款菜式令我喜出望外 - 威靈頓牛排
因為整晚不斷出爐,所以保持到水準
首先酥皮不會與牛柳分體,酥皮酥脆且有牛油香
牛柳生熟剛好,肉嫰有牛味
也跟隨傳統做法,酥皮與牛柳中間有包一層HAM
Signature beef Wellington
烤豬架,雖然我沒有試,但看肉質也嫩
燒豬架
其他熱葷
推介之一,鵝肝配多士,鵝肝厚身,外皮少少脆,內裡綿軟,油脂十分,配上軟多士,一流
鵝肝配多士
另一推介 — 芝士焗菇
味道甜酸平衡,菇多汁,芝士味夠

其他熱葷不過不失
豬手德式醃菜
扒羊架配普羅旺斯嫩菜
蕃茄炒大蝦
慢煮雞肉配牛肝菌忌廉汁
紅酒燴豬面脥肉
芝士焗薯仔雅枝竹
自選沙律, 蔬菜新鮮之餘,選擇也算多,配料也不少
沙律
已拌好的沙律5款,全部口味都清新開胃
沙律
最後甜品
最矚目是有不同口味的自家製雪糕
特別口味包括
芒果糯米飯雪糕,是比較甜的有椰香味的芒果味雪糕,當中也真材實料的加入糯米飯粒。
咸蛋肉鬆,味道比較奇怪,很有衝突,個人不太接受到,雪糕當中,也同上,真材實料的加入了肉鬆。
麥芽啤酒🍻椒鹽捲餅,這款我覺得特別得來又不會有違和感的鹹味雪糕,在加上餅乾碎粒,不錯。
而它的64%法國朱古力味雪糕雖有朱古力味但太甜
榛子味雪糕反而更出色,沒有朱古力味那麼甜重,有榛子粒榛子味。
大溪地呢拿雪糕發揮正常,可能個人不太愛好雲呢拿味,所以覺得普通,不會太甜也有雲呢拿香
粟子雪糕不知為何甜中帶點苦.
雪芭味雪糕有3款
紅桑子雪葩, 真係有紅苺,但偏酸
梨子雪葩,最清甜
刺番荔枝雪葩,好像很特別,但可惜只有甜味
但它的雪糕都很容易溶,拿回座位,不夠一分鐘路程,己溶掉
Dessert
最值得試的是其松露朱古力,不太甜,有朱古力味,也不會太漿口
馬卡龍,馬卡龍(朱古力);馬卡龍(綠)奇怪, 不知咩味,馬卡龍(粉紅)
馬卡龍(黃)較正常。雖不是有食客推介,我不會試,因為怕太甜,果然不出所料,所有馬卡龍一樣都很甜,但口感也是外脆內綿,
法式酒桶蛋糕, 外皮沒有很酥脆,但也有焦糖香,偏甜;但內部太濕不夠柔軟
蛋糕類甜品有6款
Dessert
搸子巴黎泡芺是最值得推介, 中間的cream 不太甜,榛子味也濃
外皮不會太濕漉漉,有重蛋香, 外脆內軟
開心果紅莓蛋糕,開心果和紅莓味道溶合
芒果熱情果泡芺撻,印象不深,只記得撻底鬆化偏硬,有牛油香,不太油。
黑芝麻意式奶凍(芒果),正常,有芝麻味有芒果味,奶味欠奉。
經典朱古力蛋糕,重朱古力而不會苦,但太甜。
另一邊有3款甜品馬德蓮蛋糕,蘋果批和士多啤梨蛋糕
但味道和外貌都不討好。
即製窩夫,外脆內軟,不會太甜
2款蛋糕都是比較濕的口感,不是輕盈鬆軟綿綿的蛋糕質地,個人不太喜歡。
 酒店也不夠細心,所有蛋糕/甜點份量也太大,令食客很難可以試到所有款式

而Tiffin 也有提供水果
水果
甜品部女廚師, 態度較差(最深印象) 不耐煩, 雖多人
最後因為是慶祝友人生日, 所以有特別要求坐在窗旁位置, 而酒店也很窩心有準備生日蛋糕, 暫時得君悅酒店有這細心環節, 而奉上生日蛋糕的女待應小姐, 積極有禮,笑容可掬, 聲音甜美温柔, 也細心為我們拍照留念
而這生日蛋糕一點也不馬虎, 味道比甜品區的朱古力蛋糕好金朱古力味較濃,不會死甜,中間有果醬中和一下甜味, 雖然慕絲蛋糕, 但也不太漿口。
麥芽啤酒🍻椒鹽捲餅
2021-11-01
慶祝紀念
生日
Signature beef Wellington
麥芽啤酒🍻椒鹽捲餅
2021-11-15 1760 瀏覽
Grand Hyatt Hong KongAfternoon tea $405 per person with service charge 地頭蟲評分:7/10🐛麻麻哋啦,蛋糕嗰啲都偏甜🦋我覺得個英式鬆餅好食過半島😂🦋可以任食雪糕、馬卡龍、水果* 原味英式鬆餅,香橙薑糖英式鬆餅 - 配: 檸檬忌廉,高脂忌廉,士多啤梨果醬* 焦糖香蕉朱古力忌廉泡芙* 燴紅桑子大黃雲尼拿芝士蛋糕* 咖啡百利甜酒撻* 西西里開心果慕絲蛋糕* 法式煙三文魚南瓜批* 自家製鵝肝慕絲,石榴啫喱* 煙燻牛肉及意式肉腸芝士三文治* 煙火雞蔓越莓布里芝士卷* 雲尼拿瑪德蓮蛋糕* 宇治抹茶曲奇* 香港君悅酒店特選茶
Grand Hyatt Hong Kong

地頭蟲評分:7/10
🐛麻麻哋啦,蛋糕嗰啲都偏甜
🦋我覺得個英式鬆餅好食過半島😂
🦋可以任食雪糕、馬卡龍、水果

* 焦糖香蕉朱古力忌廉泡芙
* 燴紅桑子大黃雲尼拿芝士蛋糕
* 咖啡百利甜酒撻
* 西西里開心果慕絲蛋糕
* 法式煙三文魚南瓜批
* 自家製鵝肝慕絲,石榴啫喱
* 煙燻牛肉及意式肉腸芝士三文治
* 煙火雞蔓越莓布里芝士卷
* 雲尼拿瑪德蓮蛋糕
* 宇治抹茶曲奇
* 香港君悅酒店特選茶
是日星期1️⃣,2️⃣人閒唻3️⃣點3️⃣下午茶🍽🍰🧁🍨🧇🥞。雖預早幾日已訂座,但所有職員大多忙於場內Set 🆙️,許多顧客只可於場外等候。直至3️⃣:3️⃣0️⃣職員先步出接待處安排顧客登記入座。有點驚訝,是日平日,竟然全場客🈵️,座🈚️🈳️席。顧客入座後,可隨意先到任點任食區揀選唔同味道嘅雪糕🍨、即製嘅格仔餅🧇或班戟🥞,唔同味道嘅馬卡龍、生果🍇🍊🍍...等等。Tea Set層架則待職員慢慢逐枱送上。Tea Set層架,驟眼看似幾賣相精美,但可惜無論咸點或甜點嘅食物質素都真的相當麻麻地。當中尤其幾款甜點,淨係睇見每件上面均擺上唔同嘅糖飾就已知唔好食。啲糖飾完全唔入得口。最終食剩一大半冇要。(場內其他顧客大多都食剩好多)至於咸點,嗰件四方型蝦酥,酥皮雖有點鬆化,但可惜完全唔香脆,唔好食。另外,其中有件鵝肝醬撻,味道更怪怪的,食落好似腐乳味道咁。件迷你三文治🥪嘅麵包好似唔太新鮮及有啲乾,唔好食。整體而言,餐廳環境及餐具尚算乾淨,但整體感覺有點舊。廳面職員大多都好有禮及好幫忙。負責即場製作食物嘅職員則服務質素參差。完全意想不到呢間5️⃣🌟級酒店嘅下午茶嘅食物質素,竟然係會咁參差。以每位💲3️⃣6️⃣8️⃣再加一咁嘅價錢,應該可以有好多更好選

有點驚訝,是日平日,竟然全場客🈵️,座🈚️🈳️席。

。最終食剩一大半冇要。(場內其他顧客大多都食剩好多)

另外,其中有件鵝肝醬撻,味道更怪怪的,食落好似腐乳味道咁。

件迷你三文治🥪嘅麵包好似唔太新鮮及有啲乾,唔好食

以每位💲3️⃣6️⃣8️⃣再加一咁嘅價錢,應該可以有好多更好選擇。坊間未免對呢間餐廳太過譽,個人唻講,就絕對唔推薦一試

👎🙅‍♂️👎🙅‍♀️👎🙅👎🙅‍♂️👎🙅‍♀️👎🙅👎🙅‍♂️👎🙅‍♀️👎🙅👎🙅‍♂️
2021-11-08
10 分鐘 (堂食)