2013-08-22 518 瀏覽
上次食下午茶都唔錯, 所以有機會又再黎一次.叫了個紐西蘭西冷牛扒餐, 羅宋湯, 紅莓茶.餐包係蒜蓉包, 大片脆脆的不錯. 羅宋湯一般沒有特別, 湯料很少.牛扒很厚幾大份, 肉稍為鞋身味道也不特出吸引, 紅莓茶甜甜涼涼的幾解渴.服務不錯, 價錢稍貴而且質素唔係特別好. 不過坐位之間遠, 坐得幾舒服.
上次食下午茶都唔錯, 所以有機會又再黎一次.
叫了個紐西蘭西冷牛扒餐, 羅宋湯, 紅莓茶.
2013-08-20
2013-08-03 324 瀏覽
這家餐廳本身食物質素很好,但服務質素惡劣。幫我地落單嘅侍應落單落到錯曬都算,漏左單搞到過左下午茶時段再落返,竟然同我地講因為漏單要再落單,落唔返個下午茶餐!!個經理過到黎仲要講到好次係我地錯,唔應該叫個餐,對唔住都無句,仲黑起塊面對住我地!!真係一肚氣!!最後補落單,個焗飯等咗唔夠3分鐘就到咗,一睇,係淋咗D番茄汁上去,焗咗一分鐘就攞出嚟!!再偷聽隔離個台客人,同一個侍應落單,又係講完又錯單!!敬請大家同某d侍應或經理落單要多加注意!!!
2013-08-03
下午茶
2013-07-23 269 瀏覽
次次尼到徳福想要平靚正都會揀茜廊,佢個紅湯幾好飲,味道夠濃, 而且好多料,仲跟蒜蓉包!獲仔牛柳都算係唔錯,係用鐵板上嘰,我ORDER左7成熟,上到尼鐵板都唔會令到佢熟得滯,仲有肉汁!配汁我揀左日式芥末雜菌汁, 因為響出面未食過, 又真係幾特別, 唔會搶左D牛柳味!跟餐配薯菜雖然少左D,得幾舊瓜同一執薯仔,但有3塊牛柳就感覺抵番晒了!重點係佢地每次都唔洗等好耐位,今日我walk in就有位喇,等都唔洗等超方便!服務就中等啦,百零蚊算唔錯的了!

2013-07-22
  • 獲仔牛柳
  • 羅宋湯
2013-07-21 523 瀏覽
「Sidewalk」位於德福廣場既一個小角落,由於喺屋村平台而唔係平時商場或者人流較多既通道中間,所以唔係咁容易俾人發覺。雖然係咁,但價錢絕對冇因為咁而平左,set lunch基本上都係普通既價錢,叫做可以接受啦!蒜蓉飽︰非常喜出望外,完全冇expect過跟餐既飽會有咁既質素!少少烘底令到個飽暖暖地、脆脆地,口感鬆脆不特止,上面淡淡既蒜蓉味道剛剛洽到好處,唔會太濃味好似買pizza送果D飽之餘,亦唔會好似茶記索晒水氣腍到一舊野咁既口感!羅宋湯︰一般貨式。都搵到少少菜同埋紅蘿白,不過應該同市面上大部份既湯一樣落左唔少味精,而鹽方面亦都比較重手左少少!特別既係雖然只係平價貨,但都飲得出蕃茄味,收貨啦!另外除左一般紅白湯之外,重可以選擇「牛尾湯」,下次一定要試下!西冷牛扒︰一食就食得出唔係平價貨,但肯定亦都唔係貴野。因為冇落到鬆肉粉既緣故,牛扒既肉質相對較韌,但係咁樣反而食得出肉既質感同埋鮮味,唔會因為「那」爛晒D肉質就返易入口既口感。叫左「五成熟」,而上碟真係做到五成熟,生同熟既比例啱啱好,以平價set lunch黎講能夠做到咁既質素絕對要比個「讚」佢!唯一要少少彈既係D配菜有D求其,只係

蒜蓉飽
羅宋湯
西冷牛扒︰一食就食得出唔係平價貨,但肯定亦都唔係貴野。因為冇落到鬆肉粉既緣故,牛扒既肉質相對較韌,但係咁樣反而食得出肉既質感同埋鮮味,唔會因為「那」爛晒D肉質就返易入口既口感。叫左「五成熟」,而上碟真係做到五成熟,生同熟既比例啱啱好,以平價set lunch黎講能夠做到咁既質素絕對要比個「讚」佢!唯一要少少彈既係D配菜有D求其,只係隨便將D蔬菜炒熟擺上鐵板就算,因為板既熱力令到佢地overcooked晒,呢到要扣少少分!
西冷牛扒
Overall既質素比expectation黎得更好。雖然侍應有少少惡,以typical茶記態度對客,但係都叫做接受到啦。當然,如果再nice少少咁就更perfect喇!
2013-07-21
蒜蓉飽
西冷牛扒
2013-07-19 76 瀏覽
茜廊- 時常比我們遺忘的1間食店, 因為不是在商場內, 位置不是那麼容易看到, 星期6, 下班之後想食下午茶, 想起此店的雞脾餐, 好味道, 份量不少的, 有沙津 和碗仔翅~~之前只食過1次, 覺得好味, 所以再來,上次都是食同1個餐 雞脾--大大隻, 香脆, 啖啖肉, 沙津--夠料, 比上次好, 上次只有薯仔, 今次有D生果, 有椰果, 正碗仔翅-- 超足料,充滿肉絲, 蛋花話是下午茶, 但份量都不小, 男仔都夠飽食物有水準, 會再來, 但和上次一樣, 環境好嘈, 不知道平時是否都是一樣
茜廊- 時常比我們遺忘的1間食店,
因為不是在商場內, 位置不是那麼容易看到,
星期6, 下班之後想食下午茶, 想起此店的雞脾餐,
好味道, 份量不少的, 有沙津 和碗仔翅~~

之前只食過1次, 覺得好味, 所以再來,
上次都是食同1個餐

雞脾--大大隻, 香脆, 啖啖肉,
碗仔翅-- 超足料,充滿肉絲, 蛋花

話是下午茶, 但份量都不小, 男仔都夠飽

食物有水準, 會再來,
但和上次一樣, 環境好嘈, 不知道平時是否都是一樣
2013-07-07 60 瀏覽
係工業區拜訪完客戶,行番德褔食個Tea。成日見到呢間餐廳,今次就試下啦。都好大間,裝修幾舒服,幾好坐,Menu都好靚喎!十分多的選擇,三文治、飯、湯河、意粉、扒...不太肚餓,就叫個沙嗲串燒配沙律,連熱檸茶啦!!$40: 3串牛3串雞,So far so good,當然不可能是超水準之作,但勝在都有誠意的,一上碟,仲熱辣辣,有煙架! 而食串燒我最重視的汁就差D,得個咸字!PS: 碗碟又幾別緻 -3-
係工業區拜訪完客戶,行番德褔食個Tea。
成日見到呢間餐廳,今次就試下啦。
都好大間,裝修幾舒服,幾好坐,Menu都好靚喎!
十分多的選擇,三文治、飯、湯河、意粉、扒...
不太肚餓,就叫個沙嗲串燒配沙律,連熱檸茶啦!!

PS: 碗碟又幾別緻 -3-
2013-06-07 56 瀏覽
午餐去德福食飯, 同事話呢間野好抵食. 下午茶時段食很少人, 座位也很寬而舒服.本人好窮扒餐太貴, 所以點了下午茶餐, 吉列豬扒餐有埋碗仔翅同埋咖啡, 仲可以加蛋或漢堡肉.咖啡不差不苦而且滑, 碗仔翅很多肉絲很好食, 豬扒飯份量很多扒炸得不錯, 涼拌豆芽酸酸的很爽口開胃.食到好飽都只是四十幾蚊, 很不錯會常來~
食到好飽都只是四十幾蚊, 很不錯會常來~
2013-06-07
1 分鐘 (堂食)
2012-11-30 44 瀏覽
第一次試呢間,因為朋友口中得知好麻麻所以一直無試,不過當日想試未食過嘅店舖,而且門口姐姐話是日係男人埋單有折,所以我同友人2人就入咗去了。友人叫咗唔知咩意粉餐,無興趣所以一啖都無食,包個餐湯同嘢飲。餐包值得一讚,半個芝麻包,切面搽咗香草牛油烘過下,周邊有少少脆,比起一啲淨起擺現成一點都唔後期加工嘅餐包好食,不過可以再烘脆啲硬身啲。紅湯一般,無咩特別。我叫咗個唔記得叫咩名嘅餐,有煎三文魚、豬扒同雞扒各一細塊,魚無魚味、豬扒無咩味「un un」地,雞扒無印象,墊底有一堆「林 bad bad」嘅蔬菜。個汁係南瓜蓉咁色,又係無咩味,唔多好食見小食平,三十幾蚊,所以叫咗兩個小食,焗什菌,黎到點知得一種菌(好似係罐頭菇),香草唔夠香同唔夠鹹。焗田螺,又係無咩味出面食肆通常偏鹹,佢反而全部嘢都好似無咩調味,淡而無味,食材又唔見靚。男士埋單有折,唔提侍應係咪有折,佢地唔會主動幫你打折,要你開口問:「唔係話男士埋單有折日咩?」至會幫你打折。無咩值得再去,我覺得大家樂大快活好食過佢。
2012-11-20 86 瀏覽
還記得第一年拍拖,在下與女友經常到九龍灣逛街吃飯,其中一天咱們與女友的朋友在這裡用餐,回想起已經是零六年初的時間了,咱們拍拖已經七年了,最近有聖堂舊朋友問在下,拍拖拍了這麼久,有否七年之癢?當時在下答這個當然會有的,大家都在一起這麼久了。今天回到與女友曾經用餐的地方,當時的片段霎時間在腦海中出現,倘若女友願意的話,也可再到這餐廳回味一下當時的情況。然而今天到來的,只有在下一人,找到位子也不困難。在下於眾多餐牌中尋找一個適合的午餐並不容易,因為侍者奉上了兩個人的餐牌,要在下把它們分開,才能慢慢研究餐牌內容,經過一輪挑選,還是要了一個咖哩豬扒飯,其實在下也想吃雞,但是在下仍然抱恙,不可吃雞。侍者先上了餐湯和蒜茸包。餐湯是羅宋湯(紅湯),湯色澤是正常,內容豐富而且味道夠辣,是個佳品。蒜茸包色澤無異可是感覺上是差一點,呷一口包已經不脆,只有微脆,蒜茸味也不夠。稍後咖哩豬扒飯也端上,咖哩豬扒與飯分開,實屬正常,薯仔只有兩件,咖哩汁也很正常,開吃的時候,豬扒分開五件,這在下不介意,可是五件豬扒中卻有三件連骨,都沒甚多肉,只有兩件沒有連骨。豬扒有骨在下也不介意,可是卻連續三件的話,那麼很有問題,這並

紅湯
蒜茸包
稍後咖哩豬扒飯也端上,咖哩豬扒與飯分開,實屬正常,薯仔只有兩件,咖哩汁也很正常,開吃的時候,豬扒分開五件,這在下不介意,可是五件豬扒中卻有三件連骨,都沒甚多肉,只有兩件沒有連骨。豬扒有骨在下也不介意,可是卻連續三件的話,那麼很有問題,這並不是由同一塊豬扒切件,隨意地把豬扒放在咖哩汁中。
咖哩豬扒飯
咖哩豬扒
奶茶或許都會挽回部分失分,但卻不是全部。奶茶有茶味及茶香,是在下於這餐中較滿意的餐茶。
奶茶
埋單找續的時候,店方送上優惠卷給在下,可是經過這次用餐經驗,可能不會再去,因為今次與上次用餐經驗相比,確實有點距離,而且在下認為這樣質素的產品,不值得再來。
餐廳提供優惠卷於下次使用
2012-11-20
$82.5 (午餐)
奶茶
餐廳提供優惠卷於下次使用
2012-10-29 61 瀏覽
回公司前與友人一起食埋個TEA先各自回公司來到九龍灣都有幾多選擇, 最後我地入左茜廊, 地方都叫坐得舒服又唔會太嘈, 而且價錢都算適中.此店既下午茶餐都算多選擇, 好多不同既配搭.我點左個法國三色包(煙三文魚, 蟹子碎蛋及燒牛肉)配沙律; 而友人點左個雞脾沙律+碗仔翅雖然份量少, 但每樣食物都算美味, 特別喜歡個法包軟綿綿得來帶點煙韌, 而且用料新鮮, 煙三文魚鮮甜美味; 而碎蛋加上蟹子咬到D蟹子時卜卜脆帶點咸香最差反而係燒牛肉無咩肉味又鞋口而友人既炸雞脾就炸得金黃皮脆內裡雞肉仍然嫩滑多汁, 而碗仔翅亦多料味濃此店每份下午茶平均都係$50左右, 但環境都算舒服食物都唔錯, 下次再有機會都會再來
回公司前與友人一起食埋個TEA先各自回公司

此店既下午茶餐都算多選擇, 好多不同既配搭.

最差反而係燒牛肉無咩肉味又鞋口

2012-10-26
2012-10-27 27 瀏覽
點了一份 酥皮湯, 唉呀......好久都未上, 連T骨都食完但跟餐意粉就追咗都唔上, waitress 仲話以後會上..最後見其他枱都跟餐同上的而我的都未有. Halloween 的裝扮是否叫他們TRICK the eaters????另一份焗牛肋骨飯最後都給我一份教訓--------你不要再希望逃出鬆肉粉的氣味. 滿口化學劑的感覺真的好難受.枱是密質質的,我覺得如此細的枱, 人的密度及店內環境空氣等是勉勉強強過得去. 有時人行過都會踫到其他人的椅背.香港好生意的食店都好多如此. 我想一提的是這样的條件不適宜每張枱放一杯點亮的腊燭.店的出入口有兩邊(客用)尚且OK 但還是小心一點好.其一是提高了室温,浪費冷氣. 其次是人多混亂的地方不而增加不必要的火原. 職員們者帶上平價易燃物料的Halloween 裝束. 每張枱有一張大餐紙.

香港好生意的食店都好多如此.

我想一提的是這样的條件不適宜每張枱放一杯點亮的腊燭.
店的出入口有兩邊(客用)尚且OK 但還是小心一點好.
2012-10-26
  • 麵包ok
2012-09-08 35 瀏覽
今日去德福看戲,看畢後又是找地方吃下午茶的時候了~記得有這間茜廊但一次也未有幫襯過,今天就獻出第一次喇!一進入餐廳,感覺去了酒樓似的,為甚麼我這樣說呢? 因為隔音相當差,整間店當時應該只有6-7成客人,但聲音卻焗在內面,散不到似的,我與友人必須大聲講話才聽得清對方說甚麼~對於喜歡到寧靜地方享受下午茶的人必定是受罪了我本身以為這裡是西餐廳,但我錯了,這裡供應西餐、馬來串燒、牛腩粉等,就像聯合國似的~我最怕就是到這類的餐廳了,總覺得它們無樣"精",才要提供多元化食物來吸引食客~我選了<芝士焗黑椒牛丸肉醬意粉>配凍朱古力 ($37)芝士焗黑椒牛丸肉醬意粉份量偏少,雖然是下午茶餐,但都要$37及加一服務費,這個份量真的不值這價錢~而且肉丸只有一粒,雖然牛肉是貴,但沒理由少到這樣吧,而且意粉時那些港式的肥仔意粉,淥到過哂火,發漲了又淋,唉,真的不好吃~友人選了<馬來沙嗲串燒 (雞肉及牛肉各3串)配沙律及凍意大利泡沫咖啡($39)吃了友人的串燒各人,味道居然不錯,比起尖沙咀某間出名的馬來餐廳來得要好,雖然肉類調味偏鹹,但到處吃到的串燒也是濃味食物,這間店居然馬來食品比起西
今日去德福看戲,看畢後又是找地方吃下午茶的時候了~

記得有這間茜廊但一次也未有幫襯過,今天就獻出第一次喇!

內面,散不到似的,我與友人必須大聲講話才聽得清對方說甚麼~

對於喜歡到寧靜地方享受下午茶的人必定是受罪了

我選了<芝士焗黑椒牛丸肉醬意粉>配凍朱古力 ($37)

唉,真的不好吃~

的串燒也是濃味食物,這間店居然馬來食品比起西餐更好,真奇怪!

但沙律則太差了,沙律居然出哂水,見到都有點噁心,但吃下又夠凍,為甚麼那麼多水份呢?

凍朱古力
朱古力味很淡,很薄弱,差!

凍意大利泡沫咖啡
友人說他的咖啡酸味太重,不好喝!

這間店可以一試,但不試也沒大損失

2012-09-07
  • 沒有
2012-09-06 34 瀏覽
星期四,出來抖抖氣。經已數年沒有光顧茜廊,今趟是首次在這兒午膳,餐廳環境跟以前有些改變,但裝修同樣是典雅舒適。坐下後先看看餐牌,套餐約有十款包括湯、主菜和飲品,價格約由八十元至百多元,當中幾款可享八折優惠。餐湯除了慣常的忌廉湯和羅宋湯外,還有較特別的牛尾湯,我就柯打了這個。侍應把湯端來時印象不太好,因為幾隻碗邊全是餐湯留下的痕跡,可能是繁忙時段吧,大家已無暇理會這些細節了。牛尾湯質地濃稠,絕非水汪汪的樣子,喝時會發現一些肉碎粒和薏米,亦嘗到朕朕牛味,不錯!至於蒜茸包著實令人失望,它失去應有的鬆脆感,雖然還有微暖的溫度,但麵包中心位置是腍軟的。主菜是溫泉蛋卡邦尼意粉,它跟我的認知有點出入,個人以為這款菜式會有些煙肉、磨菇、芝士等配料,主要醬料是濃濃的忌廉汁,怎料食物送來時發現是完全兩回事。首先廚子選擇了我不太酷愛的天使麵,而拌菜是鮮冬菇、雞肶菇等雜菌,還配幾條菠菜和脆肉瓜,醬汁是透明的東西,偏似白汁但說不出是甚麼,總之是滑潺潺的,而且它的份量過多,幾乎是浸著意粉,整體的配合怪誕得很。唯一對辦是那隻溫泉蛋,用叉刺開後蛋汁會慢慢溜出來,而蛋白亦不會煮得過老。飲品是微酸的紅莓茶,它沒有藥水味道
星期四,出來抖抖氣。

飲品是微酸的紅莓茶,它沒有藥水味道但茶香不太濃,那正好合我心意,但相信有些朋友不會喜歡呢。
2012-08-20 26 瀏覽
約了很久沒見的朋友到九龍灣食飯, 剛去完了日本旅行回來很想食西餐, 朋友建議到茜廊吃個快晚餐價格不算貴, 大慨都是$80-100 一個SET DINNER不想吃太飽就選擇朋帶子拚魚柳來試試忌廉餐湯比較稀, 餐包沒特別, 主菜的魚柳跟帶子明顯是雪藏貨色, 那個汁也不夠味道檸檬茶也不夠茶味整個餐毫無特別, 地方又嘈較擠迫, 沒有再回頭的理由
約了很久沒見的朋友到九龍灣食飯, 剛去完了日本旅行
回來很想食西餐, 朋友建議到茜廊吃個快晚餐
帶子龍脷柳
不想吃太飽就選擇朋帶子拚魚柳來試試
忌廉餐湯比較稀, 餐包沒特別,
主菜的魚柳跟帶子明顯是雪藏貨色, 那個汁也不夠味道
檸檬茶也不夠茶味

整個餐毫無特別, 地方又嘈較擠迫, 沒有再回頭的理由
2012-07-18
10 分鐘 (堂食)
2012-07-21 22 瀏覽
吃晚餐,預祝婆婆生日,我請客。點了一個焗豬扒意粉,加錢轉餐,有湯,有飲品。點了個晚餐,是葡汁魚柳配紅米飯。要讚葡汁魚柳!魚柳很入味,紅米飯亦不會很硬!但焗豬扒意粉則很差,豬扒有半吋厚,沒有豬扒味,意粉則是用粗身,很便宜的那種意粉,令人失望,而且亦沒有茄汁味,差。
吃晚餐,預祝婆婆生日,我請客。
要讚葡汁魚柳!魚柳很入味,紅米飯亦不會很硬!
慶祝紀念
生日