2017-10-08 76 瀏覽
去到九龍灣,一定諗起當年董伯伯清潔嘅日子 。 我都唔例外 ,正正經歷咗,可惜當時冇錢,買唔到平樓,睇住樓價高企,往事只能回味 。我地點了串燒沙爹雞,一碟6串夠晒大份。最重要係個 沙嗲醬,花生味夠曬香,完全唔會覺得用水開出嚟。香煎鵝肝蘋果配紅酒汁, 鵝肝散收收,來到賣相已經一般, 鵝肝底下嘅多士,但味道還可以, 超級香脆, 但係較為熱氣。葡式燒bb豬配炒飯跟羅宋湯,bb豬唔似bb豬,好大隻下,完全大大份抵食型。烤豬皮唔夠脆,但夠健康,唔似炸咁熱氣。再黎香煎鰽魚柳大蜆配溫室菠菜,菠菜夠晒嫰口同滑。正。飲品轉特飲 ,紫薯豆奶雪糕涼粉冰, 凍飲最緊要夠凍,做得最出色就係夠凍,配合埋涼粉更加清熱解毒。價錢咁多年都冇咩大變動,果然係回味九龍灣嘅最佳地方。

再黎香煎鰽魚柳大蜆配溫室菠菜,菠菜夠晒嫰口同滑。正。

價錢咁多年都冇咩大變動,果然係回味九龍灣嘅最佳地方。
2017-10-07 88 瀏覽
看到好多食評讚美此間餐廳,於是去試,見到dinner set 有個美國炭燒牛扒10oz,落單後等了好久沒來,一再追後,竟然將那弄好的牛扒錯誤地给了第二枱客,跟著又要等等等....來到了買相竟如此, 2百多元的牛扒,薄切肉眼,沒肉味,燒焦的味,7成變全熟,也罷了!   是中伏,跟本不似是美國扒跟花X餐廳的質素一樣! 簡直騙人! 以後也不會再光顧! 服務又不好!

10oz美國牛扒???!!!!
2017-10-07
2017-10-07 472 瀏覽
中秋節將到,今天放工去九龍灣送月餅給親戚,回家行去搭地鐵,經過德福廣場第一期,那兒有很多食店,老公說不如食埋晚餐先回家,望到一家名叫茜廊餐廳,門口有10多人等位,聽他們說這兒的食品不錯,很好味,我們想試試,所以也加入等位行列,大約15分鐘後,我們入座了!餐廳地方都好大又雅潔,座位寬敞舒適!我們點了2個餐,套餐有蒜蓉包、餐湯、主菜和餐飲。蒜蓉包好香脆,忌廉湯濃郁好味!葡式燒BB豬(配炒飯):這個BB豬非常好味又大份,皮脆肉厚,肉質嫩滑又冇肥膏,啖啖肉又入味,炒飯夠穫氣,用料有蝦、火腿和蛋,十分美味!值得推介這BB豬寶雲酥焗英國皇室豬柳:豬柳是厚切的,入味有口感,面層有脆口感覺,點些醬汁更好味,還配有沙律菜和翠肉瓜,健康的配搭!西西里海鮮意大利粉:材料十分豐富,有帶子、青口、蝦、魚柳和菇菌等。意粉軟硬適中,配特製醬汁煮成,味道酸甜的好惹味!雪糕日本紅豆冰:餐飲升級加20元,紅豆林甜,雪糕配紅豆冰味道特別濃,真的好好飲!有美味的BB豬,老公忍不住要了枝啤酒,啤一啤喎!

餐廳地方都好大又雅潔,座位寬敞舒適!

我們點了2個餐,套餐有蒜蓉包、餐湯、主菜和餐飲。
蒜蓉包好香脆,忌廉湯濃郁好味!

有美味的BB豬,老公忍不住要了枝啤酒,啤一啤喎!
2017-09-29
  • 雪糕日本紅豆冰
  • 葡式燒BB豬
2017-10-06 246 瀏覽
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。茜廊.必食紐約芝士餅。✰•*˚ ✿✿舌尖上的九龍灣✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤ ❤ 今晚到九龍灣工作 順道與朋友吃飯 看到德福廣場有新店開張 原來是以前的茜廊麵包店擴大的西餐廳 晚市套餐也很經濟,百多元就有一個,包餐湯、餐包、飲品 於是與朋友一起加點小食、甜品,開餐! 先上的是68元一份的鵝肝多士 多士香脆可口,偏熟影響質感,鵝肝有改善的空間 香蒜餐包配忌廉湯 忌廉湯有家的感覺,內有肉碎,有點兒時的滋味 茜廊真是麵包專門店,餐包香口脆卜卜,冇得頂! 炭烤特級牛柳拼大蝦 大蝦真心名副其實的大,又香又多肉,而且蝦膏多多 7成熟的牛柳香軟入味,現上松露洋蔥汁,非常好吃 香煎石斑拼紅蝦 石斑皮脆卜卜,而白肉香嫩,紅蝦鮮甜 這道主菜飽肚又香口,很讚的主菜! 甜品:紐約芝士餅 份量足4件,夠2人分 微酸微甜,軟硬適中,帶果醬香 餅底厚脆,味道很是不錯 小評: 味道:★★★☆☆ 環境:★★★★☆ 服務:★★★☆☆ 衛生:★★★★☆ 抵食:★★★★☆ ❤ 茜

雜感女生 好味日記
˚*•。茜廊.必食紐約芝士餅。•*˚
✿✿舌尖上的九龍灣✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

今晚到九龍灣工作
順道與朋友吃飯
看到德福廣場有新店開張
原來是以前的茜廊麵包店擴大的西餐廳
晚市套餐也很經濟,百多元就有一個,包餐湯、餐包、飲品

於是與朋友一起加點小食、甜品,開餐!

先上的是68元一份的鵝肝多士

多士香脆可口,偏熟影響質感,鵝肝有改善的空間

香蒜餐包配忌廉湯
忌廉湯有家的感覺,內有肉碎,有點兒時的滋味
茜廊真是麵包專門店,餐包香口脆卜卜,冇得頂!

炭烤特級牛柳拼大蝦
大蝦真心名副其實的大,又香又多肉,而且蝦膏多多

7成熟的牛柳香軟入味,現上松露洋蔥汁,非常好吃

香煎石斑拼紅蝦
石斑皮脆卜卜,而白肉香嫩,紅蝦鮮甜

這道主菜飽肚又香口,很讚的主菜!

甜品:紐約芝士餅
份量足4件,夠2人分
微酸微甜,軟硬適中,帶果醬香
餅底厚脆,味道很是不錯

小評:

德福廣場一期P8號舖

感恩呢
1K
2017-10-03 114 瀏覽
還記得之前經常過來午餐但自從這邊餐廳愈來愈多後,選擇多了便少來了這晚看完電影後見到餐廳新裝修後重新開幕,門口還有不少花籃 便進去試試看 餐廳地方頗闊落,座得更舒適餐牌,晚市套餐也來得豐富定價由 $88 到 $268 不等,已包餐湯/飲品點了一份晚市套餐 餐湯有羅宋湯跟忌廉湯可選擇羅宋湯味道濃郁裡面更有不少蔬菜再點了二份餐前小食串燒沙嗲(雞) $68一客六串,連小火爐一齊上本身雞串已經熟透了,但食前可放上火爐上加熱這裡的沙嗲醬很香而且花生味很濃郁鵝肝蘋果伴紅酒汁 $68多士非常香脆但鵝肝味不算突出,帶點少失色葡式燒BB豬配沙律菜 $188BB豬烤得皮很脆肉也來得嫩滑,不會死咸而且脂肪不多 九龍灣偉業街33號德福廣場一期P8號舖
還記得之前經常過來午餐
但自從這邊餐廳愈來愈多後,選擇多了便少來了
這晚看完電影後
見到餐廳新裝修後重新開幕,門口還有不少花籃
便進去試試看
餐廳地方頗闊落,座得更舒適

餐牌,晚市套餐也來得豐富
定價由 $88 到 $268 不等,已包餐湯/飲品
點了一份晚市套餐
餐湯有羅宋湯跟忌廉湯可選擇
羅宋湯味道濃郁裡面更有不少蔬菜
再點了二份餐前小食

串燒沙嗲(雞) $68
一客六串,連小火爐一齊上
本身雞串已經熟透了,但食前可放上火爐上加熱
這裡的沙嗲醬很香而且花生味很濃郁
鵝肝蘋果伴紅酒汁 $68
多士非常香脆
但鵝肝味不算突出,帶點少失色
葡式燒BB豬配沙律菜 $188
BB豬烤得皮很脆
肉也來得嫩滑,不會死咸
而且脂肪不多
九龍灣偉業街33號德福廣場一期P8號舖
2017-09-28
  • 串燒沙嗲
2017-10-02 444 瀏覽
茜廊的分店以前經常去食 事關食物質素好,當西餐來看價錢又平民九龍灣分店剛剛裝修後,立即來食下午茶下午茶套餐種類非常多,也可以order晚市餐牌上的食物香煎鵝肝蘋果配紅酒汁(2件) $68 鵝肝入口即溶 配上剛焗起的多士 上面淋身下面脆卜卜的 作為頭盤食細細份的幾開胃炭燒美國極黑牛肉眼扒 (10安士) $268 order了5成熟 經理好溫馨的提問是否需要用鐵板上配上蒜蓉汁 5成熟鎖定的肉汁 肉也很鮮嫩椰香焗咖哩牛筋腩意粉 $52 秘制的咖哩汁 牛筋腩不會因為焗而乾身 反而淋身配上意粉比利士朱古力雪香 $38 紫薯豆奶雪糕紅豆冰 $48 紐約芝士餅 $48下午茶份量的芝士餅三小件 不會太膩適合餐後食最後必須配上咖啡作為餐後飲品味道 賣相 衞生 服務 抵食 推介
九龍灣分店剛剛裝修後,立即來食下午茶

下午茶套餐種類非常多,也可以order晚市餐牌上的食物

香煎鵝肝蘋果配紅酒汁(2件) $68

香煎鵝肝蘋果配紅酒汁(2件)

炭燒美國極黑牛肉眼扒 (10安士) $268

order了5成熟 經理好溫馨的提問是否需要用鐵板上
配上蒜蓉汁 5成熟鎖定的肉汁 肉也很鮮嫩
炭燒美國極黑牛肉眼扒 (10安士)

椰香焗咖哩牛筋腩意粉 $52

咖啡

賣相

衞生

推介

香煎鵝肝蘋果配紅酒汁(2件)
炭燒美國極黑牛肉眼扒 (10安士)
椰香焗咖哩牛筋腩意粉
比利士朱古力雪香
紫薯豆奶雪糕紅豆冰
紐約芝士餅
咖啡
  • 炭燒美國極黑牛肉眼扒(10安士)
2017-10-01 114 瀏覽
上次裝修之前,招牌蒜蓉牛油消失,今次裝修之後,又一名物消失,無咗牛尾湯。錢貴咗,理解。主餐牌種類越來越來越少,又話堅持保留最經典菜式,唔通佢指係佢哋最弱嘅所謂意大利飯同意粉?外子叫另一馳名菜色,紅酒燴羊膝,話無。要再諗食乜,侍應去如黃鶴。之後叫咗個所謂的帶子意大利特色飯,其實係淡貿貿汁撈普通飯。另外叫咗個星洲炒米,佢話好耐嗰喎。。。。唉~作為九龍東三十年老街坊,我都真係唔想寫衰佢咖,與其見到一間盛極一時嘅餐廳逐步腐敗,我寧願佢最風光嘅時候引退。

之後叫咗個所謂的帶子意大利特色飯,其實係淡貿貿汁撈普通飯。

另外叫咗個星洲炒米,佢話好耐嗰喎。。。。

淡貿貿汁撈帶子粒普通飯
2017-10-01
2017-10-01 443 瀏覽
又開新店我喜歡光顧中價西餐廳,價錢雖然比一般快餐店和茶餐廳貴一點,但勝在食品水準有保証,坐得亦會比較舒適。茜廊是我比較喜歡光顧的西餐廳,食品水準不錯,價錢合理。茜廊有數間分店,最近在九龍灣得福廣場一期又有新店開張,路經此地,當然要順道光顧。餐廳在得福廣場一期平台位置,地方很大,座位亦多,佈置優雅,座位寬敞,環境舒適。餐廳有多款套餐、主菜、薄餅、沙律、小食、甜品和飲品選擇。坐下就叫了主菜西班牙烤 BB 豬 ($178)和香煎鰽魚柳大蜆配溫室菠菜 ($178),轉餐加$28,包餐湯、餐包及咖啡或茶。先來野菌忌廉湯,湯底幼滑,菌粒不多,濃稠適中,味道不錯。餐包蒜蓉包徹溫,有翻叮感覺,口感一般。西班牙烤 BB 豬 ($178),比較精緻,份量不多,只得6塊,但賣相不錯,外皮烤至微焦,色澤搶眼。BB 豬件件厚身嫩滑,肉汁豐富,外皮香脆,非常好味,值得推介。BB 豬可以跟炒飯、薯菜或意粉。所跟炒飯亦不欺場,飯粒炒得香軟乾身,嚼口不錯。香煎鰽魚柳大蜆配溫室菠菜 ($178) ,香煎鰽魚柳,味道鮮嫩,件碟大蜆,蜆肉肥美,配上鮮嫩溫室菠菜,口味清新。最後來個跟餐凍檸茶,消消胃氣。
又開新店

先來野菌忌廉湯,湯底幼滑,菌粒不多,濃稠適中,味道不錯。
野菌忌廉湯

餐包蒜蓉包徹溫,有翻叮感覺,口感一般。
蒜蓉包

西班牙烤 BB 豬 ($178)

香煎鰽魚柳大蜆配溫室菠菜 ($178)

最後來個跟餐凍檸茶,消消胃氣。
凍檸茶
2017-09-30 236 瀏覽
雖然辦公地點已經由九龍灣轉咗去新蒲崗四個月,但亦無阻我返回九龍灣覓食嘅興趣。這晚下班後就決定夥同兒子過嚟撐檯腳,而地點就選了早前進行內部裝修,上個月尾才正式重新開幕的「Sidewalk Café 茜廊餐廳」。餐廳位於德福花園平台,由 1981 屹立至今,開業已經有 36 年,一向有不少街坊捧場。推門內進,地方頗闊落,而且椅桌擺放得不算密麻,令室內看起來具空間感。近門口  Counter 放了小擺設,天花的嘅吊燈既 Cyber 又型格,配上室內古式石理牆身、用作裝飾的壁櫃和銅色金屬屏風,為裝潢添上一抹時尚。安座後先拿起餐牌細閱,散點項目非常豐富,包括有沙律、湯品、頭盤、小食、意粉、飯、特色主菜、薄餅、東南亞美食、甜品、飲品及酒類。如果點主菜加 $28,可配餐湯、餐包及咖啡或茶,不過小食、沙律及甜品就除外。另外餐廳亦設有晚市套餐,而且選項更多達 24 款,定價由 $88  至 $268  不等,包餐湯/果汁及飲品。先揀兩客頭盤小食做前菜,選了法式焗田螺 ($38)  及黑松露醬薯條 ($38)  各一客。田螺上面鋪滿薯蓉,入口彈牙,既有牛油香也有蒜香,濃香惹味;而配上一小兜黑松露醬嘅薯條,

先揀兩客頭盤小食做前菜,選了法式焗田螺 ($38)  及黑松露醬薯條 ($38)  各一客。田螺上面鋪滿薯蓉,入口彈牙,既有牛油香也有蒜香,濃香惹味;而配上一小兜黑松露醬嘅薯條,食落亦夠曬薯香,不過就稍嫌略欠熱騰騰口感,幸好配吃的松露醬,香濃又不膩,所以很快便被兒子清盤。

主菜方面,兒子選了一客晚市套餐,而我就揀咗意大利飯,另 +$28 轉配餐湯、餐包及飲品。餐湯有羅宋湯或野菌忌廉湯可供選擇,揀了前者,羅宋湯呈淺橙紅色,味道雖不算濃郁,但亦甜中帶微辣,而入面就放有蔬菜。至於蒜蓉包,拿上手雖然已沒熱烘烘的感覺,但食落外脆內軟,帶濃郁牛油香,味道亦不俗。

接著輪到吃主菜,兒子嘅炭烤特級肉眼扒配薯菜 ($185)  率先送上,自選醬汁有黑椒汁、蒜蓉汁、松露洋蔥汁及燒汁四款可供選擇。肉眼扒以圓形鐵板盛載,餐牌上雖然無標明幾多安士,但其實  Size  都幾大,而且有適度的油脂及濃厚的味道,入口肉質嫩滑又滿佈肉汁,蘸點蒜蓉汁,再配埋旁邊滑溜又有口感的薯仔、爽口嘅西蘭花及黃椒一起吃,既飽肚又滿足!

至於我點嘅黑松露雞肉意大利特色飯 ($108),水準亦不俗,飯粒雖然非常濕潤,而且呈現黏性,但食落亦不會過份糊作一團,加上雞肉煮得夠滑溜,可突出松露菌的香味,即使不配搭任何配菜也很好吃。

飲品方面,兒子選了紫薯豆奶雪糕紅豆冰 (套餐轉飲 +$32) ,而我就揀咗杯紅莓茶。紅豆冰非常特別,不下花奶,轉成豆奶,並且加入大熱紫薯,令甜美的紅豆冰不但多了一陣豆奶香,而且更充分展現紫薯的香濃味道,配上頂頭滑溜的雲呢拿雪糕和飽滿又烚得夠腍的紅豆,新鮮感十足。至於我揀嘅紅莓茶,雖然是有點酸,但配以香濃紅茶,味道得以中和,亦很易入口。

終於來到甜品時間,本來想點朱古力布朗尼同鮮果棉花棒棒新地,但當晚服務員稱,除了自家製蛋糕外,所有甜品暫停供應,真令人有點掃興。好彩兒子揀嘅紐約芝士餅 ($45)  和意大利芝士餅 ($45),味道都唔錯,前者餅身較硬,芝士味濃,配上以牛油麥餅碎製成的餅底,鬆脆好吃;而後者意大利芝士餅,質地就較軟滑,芝士味淡但口感輕柔,食落充滿咖啡香。

整體來說,店裡的食物,雖然唔可以話樣樣都好出色,但這晚我倆點的幾款菜式,味道都唔錯,離開時,眼見幾乎全場滿座,可見餐廳有一定的實力!
2017-09-28
2017-09-15 302 瀏覽
食多啖都唔想,叫左雞肉黑松露意大利飯雞又乾又柴又老,黑松露冇味唔香,意大利飯又硬唔creamy, 餐湯是忌廉湯,唔好玩啦,冇味淡過水,冇誇張,仲敢收成舊水,食完一啖真係想叫回水
食多啖都唔想,叫左雞肉黑松露意大利飯
2017-05-11 960 瀏覽
以前就要去番工,唔到最後嗰刻都唔到,早餐好中意幫襯拒個面包或燒賣。畢業後幾年都無去過,依家開埋餐廳,就試下拒個早餐。一般的西式早餐選擇,無什麼特不特別。叫了腸仔炒蛋羅宋湯通粉。起初以為係分開上,但原來係一齊上,個人最唔中意就係甘,放埋個蛋同腸仔上去,無嘢原有嘅味道。個通粉好一般,湯係正常羅宋湯味,但唔夠濃,自己仲要狂加黑胡椒先店。個炒蛋係好食,幾滑。但係我最唔明係點解要加6蚊先至可以將煎蛋變炒蛋呢?個炒蛋甘值錢?我真係好有疑惑。加埋個炒蛋差不多50蚊一個早餐,講真好貴,又唔係特別,唔值。唯一真係要讚係杯嘢飲沖得好味,無論奶茶同檸茶都好飲。

唯一真係要讚係杯嘢飲沖得好味,無論奶茶同檸茶都好飲。
2017-04-23 921 瀏覽
星期日早上去茜廊食早餐,要了雞扒一丁,一上枱已見湯同麵的颜色偏淺,作為一個食了多年一丁麵的香港人,其實要分辨是否真正一丁根本不難!吃了第一口已明顯覺得不像出X一丁,麵亦overcook了…家人要的沙爹牛肉出X一丁一上枱已看到有分別,試一口果然唔同,麵質完全是兩回事,是真正出X一丁。其實不用出X一丁不是問題,好多茶餐廳都用大光麵,我唔知兩者成本有幾大差別,但問題是你寫明是一丁,收得四十蚊個早餐(一碗麵加飲品),請不要誤導食客。
2017-04-10 878 瀏覽
黎到星期一, 一個禮拜既第一日既第一餐, 硬係對自己好D~^O^~黎到餐廳大約有1/3既客,唔算多人,可能仲早卦嗌左個麥皮餐~ 仲將杯野飲轉埋做熱牛奶 (另加HKD6.00)首先, 野飲到, 冇特別, 熱牛奶一杯之後係芝士火腿三文冶, 中間加左生菜, 口感食落脆脆口,唔錯最後係麥皮. 呢個.. 佢入面應該有提子乾, 食落味道唔錯, 最緊要既係佢冇加糖, 成個感覺好健康~第一次黎食,其實我嗌野食時都又冇特別留意個價錢,只係埋單想睇睇有冇加一,但係張單只係就咁寫銀碼,希望下次會有張單比我睇睇啦
黎到餐廳大約有1/3既客,唔算多人,可能仲早卦
首先, 野飲到, 冇特別, 熱牛奶一杯

2017-04-10
2017-04-05 2921 瀏覽
雖然九龍灣德福廣場,最近曾經經歷過店舖重組和大型裝修,有不少舊鋪去,新店來。但是「茜廊餐廳」九龍灣分店,在德福廣場一直都留守着,舖位幾乎從未移動過。由我小時候到現在長大,德福在這二十多年來,由最初的「德福花園」變成現在的「德福廣場」,「茜廊餐廳」在九龍灣的分店仍然䇄立不倒,長期擔當着九龍灣區內工人文員午市用膳的必然選擇之一。當日我跟阿媽,細佬三人在九龍灣德福用餐,最後選擇了光顧「茜廊餐廳」,還好還趕得及在餐廳滿座前入座,否則等到餐廳坐滿辦公室職員,我恐怕未必有機會,安然坐下享用「茜廊餐廳」午膳。「茜廊餐廳」果然不是一般地方茶餐廳,反而有點像工廠區商務午餐的集中地,場內沒有嘈吵的聲音。不少工人文員在「茜廊餐廳」享用午膳時,即使是聊天,也會儘量保持中至低音量的聲綫,令全場可以確保有比較寧靜的用餐環境。去工廠文職人員最愛的「茜廊餐廳」,當然首選享用他們最愛的午餐,單是午餐,已經有十七款菜式可供選擇。「茜廊餐廳」午餐既有扒餐,亦有沙律或日式咖喱飯可供選擇,當然「茜廊餐廳」有他們的招牌咖喱餐,配菜雞牛豬隨你喜歡。「茜廊餐廳」還有一樣招牌食品,你看餐牌味未必有留意,但在「茜廊餐廳」吃午飯或晚飯,有

「茜廊餐廳」還有一樣招牌食品,你看餐牌味未必有留意,但在「茜廊餐廳」吃午飯或晚飯,有一款食物則非試不可,就是「茜廊餐廳」的招牌「牛尾湯」。在點午餐的時候,只要加三元,就可以將「茜廊餐廳」的午餐餐湯轉為「牛尾湯」。
第一次將餐湯轉為「牛尾湯」時,都沒有想過,原來加區區港幣三元,將餐湯轉為「牛尾湯」,竟然變成了我最正確的決定,加三元轉飲「牛尾湯」竟然如此物超所值。

「茜廊餐廳」的午餐除了款式齊全之外,就連「加配優惠」都竟然如此齊全兼多樣化,包括「法式焗田螺薯蓉」、「香辣避風塘炒中蝦」、「香煎大花蝦」、「白酒煮大西洋藍青口」、「洋蔥蒜香一口牛柳粒」、「吉列魚柳薯條」、「黑松露炸薯條」、「味椒鹽雞中翼」、「法式香煎鵝肝」以及「滋味泰式炸雞塊」。

這麽多款式的「加配優惠」,對三五知己輕便午餐來講,加配優惠食物或許會有點過量,但是對食商務午餐的辦公室人員來講,這麼多加配優惠食物可供選擇,他們未必會擔心餐點過量,有牛尾湯,又有煎鵝肝和牛柳粒,這樣的商務午餐我很想吃啊。
我光顧「茜廊餐廳」午餐,午餐的必然選擇是「茜廊咖喱」,今次我刻意選擇另外加錢,將套餐的餐湯,轉為近期比較少吃的「牛尾湯」,餐飲只是平日經常會飲的「凍奶茶」,「茜廊咖喱」的配菜是我平日常食的雞扒。
侍應先把餐飲「凍奶茶」送上檯,之後跟着來的是餐湯跟蒜蓉包。我花了錢轉配的鮮牛尾湯,在凍奶茶之後就立刻跟着來到我的面前。
牛尾湯
牛尾湯外表色澤呈暗紅色,面頭有很多已經被切碎的牛尾肉,牛尾湯不像蕃茄湯般有鮮艷的淺紅色,因為有熬湯時加入大量切碎的牛尾,我吃的每一啖牛尾湯,都可以喝到被切成粒狀的鮮牛尾肉。

大量的牛尾肉,令牛尾湯味道有很濃厚又豐富的牛味,牛尾湯除了有大量切碎的牛尾之外,還間中喝到少許的白色的螺旋條狀物體,那些是牛軟骨還是螺絲粉?
蒜蓉包以切片的長麵包,抹上蒜蓉牛油後,再放入焗爐,雖然蒜蓉包仍很有蒜蓉味,但麵包端出來一段時間後,我才拿來點牛尾湯吃,麵包口感明顯軟了,不過如果蒜蓉包太好味,之後吃正餐就可能沒有感覺了。
蒜蓉包
吃完蒜蓉包,「茜廊餐廳」精選午餐的正本戲終於要上場了,就是「茜廊餐廳」特製招牌「茜廊咖喱」飯。「茜廊餐廳」的招牌咖喱餐,跟很多西式餐廳一樣,都是選擇咖喱汁餸菜,跟白飯另外分開各自上檯。日本餐廳或許會將日式咖喱飯的飯菜,分隔妥當才放到分成多格的碟上,但西餐廳的咖喱飯可不能這樣做。

以我吃咖喱飯的經驗告訴我,這樣做的最大好處,就是防止咖喱汁太早被白飯所吸收,白飯太早吸收咖喱汁,飯的質地就會發脹變腍,白飯發脹變腍的話,口感就會大打折扣。

一般普通茶餐廳或許不在意這細節,因為茶餐廳的咖喱飯,一般人都是吃完就算,好不好味已經是其次,不會介意白飯被咖喱汁浸軟發脹。但高級點的西餐廳可不能如此馬虎,所以咖喱飯飯餸分碟上是不可或缺的步驟。
茜廊咖喱雞扒飯
咖喱飯分開碟上,顧客可以按自己喜好,按比例分配咖喱汁,餸菜跟飯來享用,令咖喱汁適量配合白飯更加入味,不會浪費餐廳珍貴的咖喱汁。
親自品嚐「茜廊餐廳」的特製咖喱汁,咖喱汁用上很多香料去煮,所以味道十分之香,而且咖喱汁不會煮得太稠密,味道香濃的同時又不會過少,用來送飯絕對是一流之選。
而「茜廊咖喱」的雞扒肉質亦十分之嫩滑,沒有太多雪味,吸引了很多「茜廊餐廳」的特製咖喱汁,雞肉吸收了很多咖喱味道,用來配合白飯來吃,味道配合得剛剛好。
可惜我媽不是喜歡經常光顧「茜廊餐廳」,除非沒有餐廳選擇,否則很少主動選擇光顧「茜廊餐廳」。但是「茜廊餐廳」一人套餐價錢並不便宜,我一個人食飯的話,通常選擇去「KFC」算數,很少主動去「茜廊餐廳」食午或晚飯。
2017-03-21
午餐
牛尾湯
茜廊咖喱雞扒飯
2017-04-01 316 瀏覽
今天是星期六,趁假期到了九龍灣逛街。在德福廣場掃貨了一整個上午,買完東西當然就要享用一個豐富的午餐。今天來了位於德福廣場的茜廊。入內門面尚算寬敞,不用等太久就可以入座。我們點了兩個set lunch ,分別是雞肉焗飯和羊戰膝併煎三文魚。等了不久食物就送上來了,兩份均份量十足,先講雞肉焗飯。這個焗飯議和風嘅方法烹調,沒有我最怕的芝士,雞肉嫩滑,醬汁亦不會太鹹,味道十分可口。另外羊仔膝亦非常入味,肉質嫩滑。而且份量十足,三文魚亦煎得非常之好。百多元的情況底下算是誠意十足。