2018-08-09 477 瀏覽
同朋友臨時拉夫搵地方食飯, 夜晚沙田市中心雖然好多選擇, 不過水準就參差, 突然醒起七樓既芽莊, 一間去過幾次都有水準既餐廳唔止我, 連沙田住既朋友都認同芽莊既食物真係唔錯, 而且水準穩定, 無論幾時黎都食到好野西貢牙車快, 雖然差不多夜晚九點, 但D菜絲伴菜都好爽口, 冇出現水汪汪或唔新鮮口感燒豬頸肉青瓜沙律, 穩陣之選, 帶微熱既豬頸肉好香口必叫牛油雞翼雞肉串燒有D驚喜, 入面D肉好嫩滑, 唯一就係醬汁可以俾多D更好另一必叫既生牛肉粉, 個湯底真係一流, 就算剩湯送粉都咁好味, 好快俾人清底香茅燒魚朋友指定叫既, 淹得好入味, 魚肉夠滑, 雖然少少貴, 但真係好好味最後加多個炒高麗菜, 佢用左蝦頭膏炒, 愈食愈有味

燒豬頸肉青瓜沙律, 穩陣之選, 帶微熱既豬頸肉好香口
必叫牛油雞翼
最後加多個炒高麗菜, 佢用左蝦頭膏炒, 愈食愈有味
  • 香茅燒魚
  • 生牛肉河
  • 炒高麗菜
2018-06-22 769 瀏覽
在沙田行山後來到沙田市中心吃晚飯. 選擇了很久, 最後決定食越式料理. 當日食了3道菜. 最令我難忘是這道菜--濱海伴燒雞. 被濱海這個食物吸引, 原來是米粉餅來, 加上魚露, 份外好吃. 燒雞亦有泰式感覺. 另外也試了河內雞絲粉, 湯很香, 令河粉很入味, 雞絲亦很多. 莞茜味也不算太濃. 最後試了牛湯, 牛味很濃, 牛肉亦不少, 配上芽菜也很飽肚.

濱海伴燒雞
河內雞絲粉
牛湯
2018-06-20
濱海伴燒雞
河內雞絲粉
2018-06-22 589 瀏覽
Lunch 響new town 食野真係錢難搵位,見到有位,即衝左入去先算見到隔離枱有人食緊個蕃茄蟹濛好似好正,我就即跟機碗野睇起黎好正好足料,蕃茄部分真係幾好食,大大舊蕃茄有5-6舊,對於鍾意食茄ge朋友真係唔錯。之後碗野係埋左兩塊扎肉同蝦丸(好似係)味道都係冇咩特別,因為個湯真係幾好但食到蟹果部分就出事,碗粉有d蟹肉碎,ok ge原先諗住個蕃茄出色,蟹唔會差得去邊,舊蟹我唔會期望係新鮮,但一夾起就知道佢係梅左,已經唔想再食舊蟹$80 我覺得還可以,但個蟹有d失望,有待改善

見到隔離枱有人食緊個蕃茄蟹濛好似好正,我就即跟機

但食到蟹果部分就出事,碗粉有d蟹肉碎,ok ge

$80 我覺得還可以,但個蟹有d失望,有待改善
2018-06-08 585 瀏覽
日前到沙田店吃下午茶,環境及招呼都不錯,唯獨是食物品質欠佳,吃個豬扒飯,豬扒乾硬,飯份量少,滴漏越南咖啡帶苦及味道不好,還要另加$10,成百元吃個下午茶餐,真是百分百吃環境。
2018-06-07
2018-05-27 685 瀏覽
星期六晏就時間去左食呢間野等左陣就有位嗌左生牛肉湯河($70)同豬肉卷($68)生牛肉湯河先黎到,牛肉好滑,好香牛肉味,唔會有雪藏味河粉份量有好多,細細條好薄身,好滑身我自己幾中意呢款河粉另外豬肉卷黎個陣見到係五花腩就驚會好油但食落又唔會食到有油味 肥肉同豬皮位置仲好煙un 豬肉卷中間仲有d花生 仲有青瓜夾埋一齊食 幾清新唔錯豬肉卷側邊仲有沙律有個可惜既地方係豬肉卷個紙會痴埋一齊 令到四舊野痴埋左每次夾既時候都要扯開 好彩唔會好易爛整體黎講都唔錯
星期六晏就時間去左食呢間野
等左陣就有位
嗌左生牛肉湯河($70)同豬肉卷($68)
生牛肉湯河先黎到,牛肉好滑,好香牛肉味,唔會有雪藏味

河粉份量有好多,細細條好薄身,好滑身
我自己幾中意呢款河粉

豬肉卷
生牛肉河
豬肉卷
2018-05-16 555 瀏覽
黎芽莊食晚飯就食得多,下午茶就第一次試。下午茶既話唔算話多野選擇,不過佢有得比你配一搭下,嗌哂小食+主食+飲品都唔過$100都算幾抵。因為中意食橯檬,所以叫左唯一一個橯檬黎食。個雞肉外脆內軟,香茅味足,加埋個檬粉真係好同行友人叫左個豬扒飯,感覺豬扒太乾,硬左d,好似煎得有d過左火。另外我地仲擇左2個小食炸春卷係一貫既好食,牛油雞翼唔似平時夜晚食既噤,似係普通煎雞翼,不過都係又脆又有肉汁,都係好食。
黎芽莊食晚飯就食得多,下午茶就第一次試

因為中意食橯檬,所以叫左唯一一個橯檬黎食。
個雞肉外脆內軟,香茅味足,加埋個檬粉真係好

另外我地仲擇左2個小食
2018-04-13 816 瀏覽
東南亞食物中,越式菜餚算得上多元化,不同的食物可按個人喜好而作出選擇,其中有清淡的、有味濃的、有辛辣的,造法有蒸、煮、炸,而且往往配以青菜伴食,別具地方特色。越菜以酸辣及刺激味蕾為主,但這清淡的軟殼蟹卷卻予人清甜爽口的感覺。配上脆炸的軟殻蟹卷,更有沙拉菜相伴,色味俱全。牛肉串燒的香香,鐵板能存其熱氣,醬味亦香甜,黏在肉串上生色不少。咖哩完全沒有椰香味,更沒香料或微辣感,牛腩也稍靱,似紅燒牛肉多於咖哩牛腩!這也是失敗之作,蒜香欠奉,飽也不脆,完全不能令人感到新鮮烤焗出來之感!越式炒法有別於廣式,蒜外有碎花生,更美味的是加入櫻花蝦。只是芥蘭苖老身,欠脆口,但最失敗的是炒的不香,上枱時也不夠熱。

軟殼蟹卷

沙爹牛肉串燒

咖哩牛腩

蒜蓉飽

炒芥蘭苖

軟殼蟹卷
沙爹牛肉串燒
2018-04-02 663 瀏覽
今日約朋友食lunch, 去咗沙田廣場1樓芽莊,第一次食,雖然覺得價錢貴啲,但係幾好味。揀咗特式湯檬,河內蕃茄蟹檬$78用個大湯碗上,有一抓蟹腳,蕃茄湯見到紅紅的,不過味道其實不是很濃蕃茄味,但因為湯有很多材料煮,所以蕃茄湯就算番茄味小啲,其他 海鮮味、肉味,加埋也超好飲。檬粉質地似米線,吸收了湯汁,非常好味,質感不是彈牙的,反而是軟身一點。軟殼蟹,已經煮到淋晒,出晒味,咬落去其實係冇乜肉的,純粹煮湯有味而已。呢嚿肉好特別,係用肉碎、雞蛋、豆腐搓成一團煮成的,不規則形狀,但係味道十分好,咬落去好鬆軟,係越南特色食品。豬肉丸非常彈牙爽口,好香豬肉味,越式食品食豬肉真係冇錯嘅。食曬兩粒豬肉丸,一舊豬肉碎豆腐蛋,同埋檬粉,仲有兩片扎肉,連湯都飲埋,渣都冇得淨,超好味!埋單加1,共$86,沙田來說唔係最貴,可以一試。

揀咗特式湯檬,河內蕃茄蟹檬$78

埋單加1,共$86,沙田來說唔係最貴,可以一試。
2018-03-28
2018-03-17 558 瀏覽
屋企人生日 就一家人去咗新城市嘅芽莊食晚飯😋我地叫咗唔少餸菜 款款份量都好多 仲要好食叫咗一個蟹肉番茄湯麵 唔會太鹹 清清地 配合好濃郁嘅蕃茄湯味 湯底非常吸引🤤佢仲有好多蟹膏🤤🤤啱哂啲鍾意食蟹嘅人另外叫咗個芽莊炒飯 炒得唔算太油 臘腸嘅味道都幾突出我哋仲叫咗兩個前菜沙律 一個係幼蓮藕 另一個沙律唔記得咗菜式嘅名🙈 但係好好食佢有啲脆脆地嘅餅乾作為底 上面鋪有好多生菜同埋雞絲 配有酸酸甜甜嘅醬汁 味道好吸引🤤🤤 大家睇餐牌嘅時候記得搵返嚟試試🙈之後仲叫咗一份牛肉卷同埋炸軟殼蟹卷 兩個都非常好食 一定要試下😋
屋企人生日 就一家人去咗新城市嘅芽莊食晚飯😋

我地叫咗唔少餸菜 款款份量都好多 仲要好食
香茅豬扒撈檬
炒芥蘭苗

另外叫咗個芽莊炒飯 炒得唔算太油 臘腸嘅味道都幾突出

我哋仲叫咗兩個前菜沙律 一個係幼蓮藕

2018-03-14 417 瀏覽
今日落沙田搵野食🙊朋友仔介紹我去食哩間越菜👀👀本身都唔抱咩希望,因為我對越菜麻麻地🤷🏻‍♀️去到已經tea time 啦,佢tea set 都唔錯 一個小食+一個主食+野飲都唔做$100👍🏻👍🏻生牛肉河,牛肉好鬆軟,而且分量算多,湯頭濃郁😍😍越式春捲,外皮酥脆內裡餡料多汁可口😋牛油雞亦,外面脆卜卜,雞肉鮮嫩多汁🤩個人黎講,我覺得哩間越菜都唔錯,環境清幽,乾淨,價錢黎講唔算貴,值得一試👍🏻

生牛肉河,牛肉好鬆軟,而且分量算多,湯頭濃郁
😍😍

越式春捲,外皮酥脆內裡餡料多汁可口😋

牛油雞亦,外面脆卜卜,雞肉鮮嫩多汁🤩

2018-03-03 453 瀏覽
趁今日元宵節 就出去食餐飯喇嘿嘿 我地大約7點去到 都不是太多人等位 所以好快就有位了 限時75分鐘 時間好似少左啲😅😅通訊都90分鐘架嘛😅🤣大蝦柚子沙律🦐🥗大蝦有兩大條 係燒過的 肉質都幾爽口彈牙喔 柚子肉好大粒 我比較鐘意咁樣食 有質感啲 食到有juicy 伴菜仲有腰果 洋䓤 沙律個sauce非常開胃 撈埋啲菜食👍🏽👍🏽炒芥蘭苗 份量okay喎 有火喉 炒得靚 質感很嫩 唔會好韌 好入味喎🤣😀仲有花生粒 櫻花蝦做伴菜 係幾有水準嘅 不錯不錯軟殼蟹米紙卷 有四舊 兩大兩細 軟殼蟹炸得好脆 又夠熱 米紙卷唔太算煙韌又唔算黏口 卷入面仲有青瓜條 可以減少油膩感 整體都好食喔 哩個配搭無得輸👍🏽😍🤩脆皮蝦肉撈檬 有勁多舊蝦肉喔😍🤩個皮真係有少少脆 蝦肉肉質勁厚勁多肉 食檬粉一定要落酸酸甜甜個sauce 超級開胃👍🏽👍🏽檬粉夠凍 質感適中👍🏽👍🏽不錯喔 大家可以trytry
大蝦柚子沙律
軟殼蟹米紙卷
脆皮蝦肉撈檬
  • 軟殼蟹卷
2018-02-04 542 瀏覽
星期四中午,我到了芽莊越式料理(沙田新城市廣場分店)吃午餐。每次到芽莊必吃的一定是「河內蕃茄蟹檬」。河內蕃茄蟹檬湯底用大量的螃蟹、蝦乾、蕃茄和蒜頭秘製而成。再加上免治豬肉,輕微搗碎的蟹肉,炒蛋白、芽菜、鮮蝦丸和扎肉。雖然現在它的湯底已經比不及初期開張時濃郁,但依然可以說是鮮甜可口,加上裡面用料豐富,令人一試難忘。雖然上面有一件蟹弶,但由於螃蟹的精華已被湯底吸收,實在不能對螃蟹有太大期望。芽莊的朦粉不像其他越南餐廳的透明顏色和質地,他們朦粉的質地比較「林」,我覺得似特別爽嘅米線。正正因為咁,米線比較能夠吸收湯底味道。😋蟹肉碎和蛋白的混合體,味道不錯。有兩塊扎肉另外還有兩粒鮮蝦丸。總之每一次我去芽莊食飯,必定會叫「 河內蕃茄蟹朦」,鮮甜美味。係我其中一樣會掛住嘅食物😍溫馨提示:芽莊要食滿$100先可以簽信用卡。😉

每次到芽莊必吃的一定是「河內蕃茄蟹檬」。

蟹肉碎和蛋白的混合體,味道不錯。

有兩塊扎肉

另外還有兩粒鮮蝦丸。

溫馨提示:芽莊要食滿$100先可以簽信用卡。😉
2018-02-01
2017-12-28 601 瀏覽
今日同同事食lunch越棧太多人等 又真係好想食越南野唯有去間貴d既芽莊見到個蕃茄蟹濛 幾吸引蕃茄味溫和 唔會太酸叫咗個牛油雞翼 70幾蚊 但得3隻有得貴 但幾好食 牛油味十分重
今日同同事食lunch
越棧太多人等 又真係好想食越南野
唯有去間貴d既芽莊
見到個蕃茄蟹濛 幾吸引
蕃茄味溫和 唔會太酸
叫咗個牛油雞翼 70幾蚊 但得3隻
有得貴 但幾好食 牛油味十分重

2017-12-13 772 瀏覽
又去新城市廣場覓食,今次的目標為芽莊,點了五款菜式:河內蕃茄蟹肉湯檬檬粉細滑,蕃茄味香濃,湯底由大量番茄熬製而成,可惜蟹肉份量不算多,整體味道不俗。香茅牛肉撈檬香茅味濃烈,牛肉烤得香口,檬粉配上調味汁(碌冧),醒胃惹味。順化辣牛湯檬湯底清甜,帶微辣,但辣度不強烈,牛肉厚切,入口溶化,牛味濃郁。濱海豬肉卷米卷包着青瓜、生菜、豬肉,食材新鮮,入口清新。燒豬頸肉青瓜沙律味道酸酸甜甜,豬頸肉燒得微燶,帶少少焦香,配上青瓜、 蘿蔔絲,味道層次豐富。
又去新城市廣場覓食,今次的目標為芽莊,點了五款菜式:

河內蕃茄蟹肉湯檬

香茅牛肉撈檬

順化辣牛湯檬

濱海豬肉卷
米卷包着青瓜、生菜、豬肉,食材新鮮,入口清新。

燒豬頸肉青瓜沙律
沙田的越南餐廳越來越少,之前在連城廣場的平價越棧經已結業,只剩下芽莊了。芽莊在港已有多間分店,我也吃過很多遍,覺得食物的質素都很平均,價錢也合理,但稱不上為掋食。河內生牛肉河粉 ($68) 的份量較小,吃完一碗一定不會飽。牛肉也算嫩滑沒筋,但只有數片。湯底不算很鹹,喝完也不覺湯,但就沒牛肉的鮮味也不覺清甜 越南燒牛肉三文治 ($58) 很美味,法包烘得香脆可口,燒牛肉也很鮮嫩惹味。但好像比以前的份量又縮小了。

2017-11-12