2019-09-18 527 瀏覽
平時食開越南野一定叫生牛肉湯河, 有一次同同事去食芽莊,佢推介河內蕃茄蟹檬之後,每次去到都會必點👾✨河內番茄蟹夢檬蕃茄湯味濃郁,仲有唔同款嘅蟹肉材料 (蟹腳,蟹肉丸同蟹肉碎) 🦀✨安南藕苗蝦沙律蓮藕好爽口👍🏻✨牛肉撈檬

✨河內番茄蟹夢檬

✨安南藕苗蝦沙律
蓮藕好爽口👍🏻

✨牛肉撈檬
2019-08-25 759 瀏覽
終於等到老公放假,一齊出黎沙田食個靚Lunch睇menu好多圖片,又好多款小食,樣樣都好吸引。燒乳豬 $198 圖片只係得4件,點知黎到好大碟😱,結果2個人食就會膩左D,最後要打包 (加$2蚊外賣盒)🤣 乳豬肉好嫩,外皮燒到好脆,個人覺得好抵食越式炸春卷 $78 即炸,好香脆,沾埋魚露包埋生菜一齊食,好味道越式香矛燒牛肉三文治 $68 個法包好脆,燒牛肉唔韌,有牛肉味本身諗住乳豬好細碟,想叫埋呢款河內蕃茄蟹檬,點知實在太飽,唯有留待下次
終於等到老公放假,一齊出黎沙田食個靚Lunch
睇menu好多圖片,又好多款小食,樣樣都好吸引。

2019-08-25
2019-07-31 684 瀏覽
晚餐時間經過見到,進店前店員告訴我們用餐時間有1.5小時,想著時間足夠就進店試一試。我們點了“手切上等牛柳河粉“ “河內魚餅撈檬“ “潘切生醃蝦卷“ “蒜子炒通菜“, 以兩人食量其實有點多,但心思思打算嘗試一下。首先是“手切上等牛柳河粉“湯底濃郁不油膩,而且牛柳口感也很好。而“河內魚餅撈檬“則比想像中稍為清淡點,但魚餅很好吃!“潘切生醃蝦卷“味道剛剛好,大大卷份量十足。最後是“蒜子炒通菜“意外地最惹味,特別是蒜子炒得十分香口!p. s. 其間店員留意到朋友掉了筷子很快地主動補上新的,服務態度很好!

2019-07-01
  • 蒜子炒通菜
  • 手切上等牛柳河粉
2019-07-21 621 瀏覽
沙田新城市廣場七樓食肆林立,每次上去都會見到芽莊越式料理,由於食店選擇太多,都無被我選中它,今天有朋友相約午餐兼主動搵位,終於有機會一試。. 原來的芽莊由舊舖搬到新舖,同樣是七樓但轉左另一邊,轉左一圈終於找到,周末中午時間只是大約七成滿,地方挺光猛和舒適,冷氣很充足建議要帶件外套。. 食物擺碟令人眼前一亮,點了幾個菜味道不錯啊,包括順化蔗蝦、會安軟殼蟹卷、邊和燒大蝦柚子沙律、燒雞撈檬,仲有一杯回魂越南咖啡,越南食物大多是燒和炸,幸好每個菜都會伴上一些沙律菜和青瓜,中和炸物的熱氣感。. 特別喜歡順化蔗蝦,蔗係可以咬出庶汁,甜甜的很吸引我的味蕾,仲有柚子沙律,柚子清甜沙律新鮮,配上脆米與炸蒜蓉,口感度大增,可惜大蝦就一般般,越南咖啡超甜下次都係不了,整體來講都有70分,有下次。
新城巿廣場正值多事之秋,也擔心吃完之後……晚上七時,走過七樓的食肆,客人都不多,可謂有點冷清。挑了最喜歡的越南菜,桌上的餐牌、食具均選用綠色調子,配合剛好,看得人很舒服!晚餐的菜色全是散叫的,沒有套餐之類,選擇也頗困難,所以花了很耐時間點菜。侍應們都很有禮貌、有耐性!朋友點了這個最傳統的河內生牛肉粉,牛肉片腍軟,肉味濃。朋友大讚這個粉好味!香茅燒牛肉卷--用米紙包著燒牛肉、米粉、花生碎和青瓜,上面灑了芝麻,燒牛肉大約6至7成熟,牛肉燒得很香,很軟,有肉汁!吃了三件已很滿足!配著越南酸汁、青檸汁、九層塔、薄荷葉,更靚!凍青檸茶餐牌上沒有熱檸檬茶,跟侍應說,食肆很體貼,都會提供!

河內生牛肉粉

香茅燒牛肉卷

吃了三件已很滿足!
配著越南酸汁、青檸汁、九層塔、薄荷葉,更靚!

凍青檸茶

凍青檸茶

熱檸檬茶
餐牌上沒有熱檸檬茶,跟侍應說,食肆很體貼,都會提供!

河內生牛肉粉
香茅燒牛肉卷
2019-05-31 1021 瀏覽
今日同班friend行完街睇完戲,諗住一齊食飯,大家都冇乜意見想食咩🤔,咁我就話不如食越南野呀🤗,大家都話冇所謂,咁我地就去食芽莊越式料理,可能由於假日,我地等左半個鐘先有位,我地入到去waiter已經很快比menu我地,同埋斟水同比餐具我地,動作都好快手,我地首先叫左河内生牛肉粉,佢地D牛肉真係好入味,好好食😋。跟著香矛串燒雞,佢地個醬汁真係好味,再來一個越式炸春卷,佢地真係炸得好香口,我覺得好適合小朋友食。我仲叫左個咸檸梳打,真係好好飲呀,佢地D野食都好快送到,抵讚!
2019-05-06
  • 越式炸春卷
2019-05-25 1001 瀏覽
無咁多假周圍飛去食好野,惟有留港消費啦⋯⋯想食越南野又飛唔到出去,就去左芽莊。成日去既太古城芽莊同新城市芽莊,座位都比較舒服,服務亦都好好。用綠色同木色做主調,環境同餐廳氣氛都好舒適清新。可能餐廳位置都係中高檔地點,客人多數都好自律,好少出現客人嘈吵嘅聲音。去到芽莊,必叫嘅係河內蕃茄蟹檬同埋河內魚餅~食之前要加入呢d越南料理常有既香草同青檸汁先夠風味架。~成碗湯都係蕃茄,裏面有蟹腳、番茄肉、有啲肉碎、札肉、同埋肉丸。味道同口感豐富,仲好飽添。河內月餅好大陣香草味,好香而且彈牙爽口。

去到芽莊,必叫嘅係河內蕃茄蟹檬同埋河內魚餅~

越南香料、青紅辣椒及青檸
香料
食之前要加入呢d越南料理常有既香草同青檸汁先夠風味架。~

河內蕃茄蟹檬

河內魚餅
河內月餅好大陣香草味,好香而且彈牙爽口。
河內蕃茄蟹檬
河內魚餅
2019-05-22 513 瀏覽
黎到沙田食乜好............想食越南風味......未必要去到越南既.......!等了一陣便有位....何況而家有取票😺牛肉湯河...........湯很清甜!👍🏻👍🏻👍🏻好似係必食越南卷.....入面包了青瓜...配菜.....有越南特色!沙爹串燒......夠多汁.....而且雞肉也嫩....👍🏻👍🏻炒芥蘭........份量足夠......不錯👍🏻👍🏻👍🏻
黎到沙田食乜好............
想食越南風味......未必要去到越南既.......!
等了一陣便有位....何況而家有取票😺
牛肉湯河...........湯很清甜!👍🏻👍🏻👍🏻

炒芥蘭........份量足夠......不錯👍🏻👍🏻👍🏻
今日星期四,沙田的下午茶時段一般比較靜,所以可以光顧一些假日要排隊的食店。今日隨機走進芽莊;以前工作關係,一星期食兩三次旺角芽莊,離開那公司後便很少去。印象中她們的食物平均好吃。環境:沙田店有個「室外」部份,今天人流少,所以坐這裡很舒服。服務:侍應很有禮貌,我好滿意食物:平時我比較喜歡單點餐牌,因為多選擇及食店多數新鮮烹調食物。今次小妹第一次食芽莊下午茶,可以選一道、二道或三道菜,我選了小食煎釀小茄子+香芧雞肉撈檬+熱桃蜜柑桔。小茄子是原粒茄子釀,可愛、味道調味剛好。撈檬是平常質素,沒有俾下價貨,雞肉是串燒烹調,很香,食到淡淡香芧,肉質鮮嫩,十分驚喜。桃蜜加柑桔,多了一個層次的飲品,正!當然,價錢反映質數,共$90加一,但我覺得物有所值

服務:侍應很有禮貌,我好滿意

當然,價錢反映質數,共$90加一,但我覺得物有所值
2019-05-09
2019-05-04 429 瀏覽
星期六夜晚到場8點鐘 冇人等位 直入!叫左2樣野 蕃茄蟹膏濃湯金邊粉 及 越式烤乳豬先講個金邊粉 ,湯底 濃 但係好重雞粉味 蟹膏味真係食唔到 同埋真係算咸。配料有墨丸,札肉 同二隻蟹腳。 配料算足 但真係無乜驚喜。 同埋成碗麵我覺得唔夠熱! 食湯麵唔夠熱 真係 扣晒分 ,呢碗麵$80加一 /$90 真係好多選擇 唔洗食呢碗味精麵。本來想叫燒雞 但係聽人講 越南整乳豬係出色 所以試下。賣相ok ,但係隻豬勁乳同埋好油! 同埋無乜味。 個palm oil 醬 真係完全唔夾 只係油上加油。皮係脆 但真係唔好食!失望總括黎講 無下次了
星期六夜晚到場8點鐘 冇人等位
直入!

叫左2樣野 蕃茄蟹膏濃湯金邊粉 及 越式烤乳豬

本來想叫燒雞 但係聽人講 越南整乳豬係出色 所以試下。

失望

總括黎講 無下次了
2019-04-27
之前喺越南食過好好食嘅河粉,但喺香港一直食唔返,今次竟然喺呢間餐廳食到!好開心! 點左個生牛肉湯河,啲牛肉份量頗多,切得薄,入口好嫩,另外河粉係越南河粉,好滑口! 而且提供埋足夠份量嘅香草葉,辣椒粒同青檸,同當地食到嘅河粉都差唔多! 其他菜式都有中上到上嘅水準,叫左軟殼蟹同大蝦米紙卷,燒雞濱海,魚餅撈檬... 值得一提嘅係侍應服務好好,由帶位到加水都好主動,有笑容,感覺佢地有用心服務客人,整體用餐體驗十分好! 超級推薦!
2019-04-19
2019-04-14 317 瀏覽
I ordered the Pho Tai Chin, which was pho with both medium rare beef slices and well done beef shank, and their Vietnamese iced coffee. The food took about 10 minutes to come, and when it did, the waitress who served it to me stated the order number was A30, when mine was A22. I thought that maybe she just misspoke but the beef slices which were meant to be medium rare were clearly well done. Definitely got someone else's order. I thought, okay, well honest mistakes happen, I'll let it slide, plus it was still decent, I'd rate it 3.5 out of a 5 in taste - soup was tasty but the beef just wasn't what I expected. After I finished my meal, I paid by Visa, and when I got back my card and receipt and got up to leave, a waiter asked me to pay for my meal. Seriously? Staff needs to be more organised.
2019-04-13
2019-04-01 440 瀏覽
兩個女仔行得耐,又係時間去拼食喇。去左呢間越式餐廳,叫左3樣野ahare食。番茄🍅蟹肉麵呢個麵係我個朋友仔推薦,一黎到個賣相真係好吸引,除左湯既色澤橙紅色好靚之外,裡面個料都好足,有成隻蟹蚶、仲有已拆肉既蟹、魚片等等。食落去個味道好好食,又鮮甜又濃郁,值得一試。牛油雞翼鍾諗食雞翼既我同你,大家千祈要叫呢樣野。一放底已經聞到好香既牛油味,仲有辣醬同青檸俾我地,睇大家想要咩味,都滿足到大家唔同口味既人。軟殼蟹紙米卷呢個賣相真係好靚,紙米卷好薄身,而且又有好多蔬菜🥬,鍾意健康既朋友,都可以叫呢個黎食。
兩個女仔行得耐,又係時間去拼食喇。
去左呢間越式餐廳,叫左3樣野ahare食。

番茄🍅蟹肉麵

食落去個味道好好食,又鮮甜又濃郁,值得一試。

番茄蟹肉面

牛油雞翼

鍾諗食雞翼既我同你,大家千祈要叫呢樣野。

軟殼蟹紙米卷

軟殼蟹米卷

番茄蟹肉面
軟殼蟹米卷
2019-03-27 389 瀏覽
買野買到咁上下,又係時間食晚飯,唔太餓又想食得清淡啲,所以都係依間好啲。越南牛肉河粉係首選,見佢有一款係每日限定嘅即管睇下仲有冇得食啦😁好好彩,仲有得食。個湯好正,好鮮唔羶,牛肉好嫩,👍🏻👍🏻同之前去越南食個啲好似。不過可惜芽葉唔夠多,唔係就一流啦。另外都叫左個燒牛肉撈檬,牛肉唔會鞋同乾,而且個醬甜甜地都唔錯,當然啲檬粉口感都唔錯啦👍🏻芥蘭苗就一般般,個人覺得較老較硬,但味道👌🏻炸蓮藕好正,唔會太油,蓮藕好爽,但入面啲魚肉又好彈,口感好特別,值得一試👍🏻👍🏻
手切上等牛柳河粉

燒牛肉撈檬

芥蘭苗

芥蘭苗就一般般,個人覺得較老較硬,但味道👌🏻
炸蓮藕魚肉夾

2019-03-13
手切上等牛柳河粉
燒牛肉撈檬
炸蓮藕魚肉夾
2019-03-23 242 瀏覽
而家一講起沙田大家都會諗起喜茶,其實沙田仲有好多好野食。呢間同喜茶同一商場嘅芽莊專攻越式料理,倖存者身先士卒同朋友去咗試試。好彩早一個馬步趁假日晚餐peak hour 前拎咗飛,如果唔係就要等好奈。越式料理相對其他菜式較為健康,諗唔到食咩,同時又想健康啲又唔想食到淡某某,倖存者推薦呢個!河內生牛肉河 $65牛湯濃郁入味,河粉份量算大,但生牛肉送黎嘅時候已經熟晒,肉質略嫌粗糙,不過整體可以接受雞絲河粉 $60倖存者會形容呢碗係清中之最,唔好睇佢咁頹,雞肉肉質好滑,因為撕成絲所以入味,對追求真理健康嘅人絕對係不二之選香茅牛肉 $78一定一定要食呢個!! 之前生牛肉失咗手,芽莊成功用呢個side dish挽回倖存者嘅心。牛肉烤得岩岩好,本身肉質鬆軟,加上外脆內軟,生色不少叫完河粉仲會有配菜贈送,隨客人口味自己額外加調味

河內生牛肉河 $65

雞絲河粉 $60

香茅牛肉 $78

叫完河粉仲會有配菜贈送,隨客人口味自己額外加調味