2019-01-22 604 瀏覽
這天晚上約了幾位朋友食飯,最近吃得太多西餐和日本菜,想要嘗試點不一樣的,於是我們便到了芽莊吃晚飯。我們各自點了幾款菜,包括生醃蝦卷、河內生牛肉粉、魚餅撈檬、越式燒雞、濱海伴燒牛柳。出街食飯最怕調味太重,落很多味精,但芽莊的食物給我的感覺一向很清新,吃下去不會感到很油膩,最適合輕鬆的飯聚。

2019-01-20
2019-01-21 376 瀏覽
手切牛肉,生牛肉,熟牛肉,三碗粉,一份柚子蝦沙拉,一份雞肉串,都很好吃,沒有任何一個菜拉低平均分的,特別是雞肉,烤的是外焦裡嫩,還留有肉汁。牛肉河粉我覺得手切和生牛比較好,熟牛就別點了,都是牛展,吃起來感覺跟越南河粉不搭!
2019-01-04 485 瀏覽
📍上周和家人來沙田辦事情,路過新城市廣場,於是找到這家越南餐廳吃了個便飯. 店家環境OK,聽說之前剛卡開業時,每天人山人海,以至於直到現在店家豆規定用餐時間為90分鐘.【炸軟殼蟹】軟殼蟹+沙拉,非常不錯的一道菜. 蟹殼很軟,蟹黃很美味,兩隻蟹配著沙拉很好吃,推薦給大家.【手切牛丸粉】牛丸口感還行,很紮實. 粉略軟,並且三分之一都是白洋蔥,有點接受不了. 湯底不夠濃郁. 這道主食算不上很驚艷.【燒牛柳沙律】非常有特色的一道沙拉,牛肉五分熟,配上黃瓜、西紅柿、時蔬一起,口感非常豐富,有一點點辣,不過很香很好吃,推薦給大家!很不錯的一個午餐,還會再來光顧.

【炸軟殼蟹】

【手切牛丸粉】

【燒牛柳沙律】

很不錯的一個午餐,還會再來光顧.
2019-01-01
2018-12-29 536 瀏覽
平日嚟到沙田新城市都係人山人海😵😵😵 同朋友兩個人驚要排隊,特登早少少出黎 🙈🙈 我哋七點正上到嚟新城巿6樓搵食,見到呢間唔使排 ,但有幾多人😂 價錢又相宜, 好就諗住試下佢!!!兩個女仔嗌咗兩個湯粉🍲🍲 同埋兩個小食🍞🐔 生牛肉湯河,超多牛!!!!! 我食曬啲河都仲有半份牛剩,正常味道但足料🐮🐮👌朋友食咗番茄蟹檬同樣好多餸,佢話個湯好濃味😋😋 就算食完個粉都係咁不嚟飲😂😂😂 不過轉個頭佢就話好口乾🙈🙈🙈唔通係味精?!?! 🤔🤔🤔要一讚牛油雞翼炸到金黃色好香口,大大隻有牛油香味😍就算唔點個辣醬都好好食😋😋蒜蓉包就可以直接skip🖓

蒜蓉包就可以直接skip🖓

2018-12-28
  • 牛油雞翼
2018-12-23 2633 瀏覽
週末既早午餐唔想食西式早餐,想食清清地,於是就去到新城市一期7樓既芽莊食粉!餐廳座位舒適,而且座位都唔少既,我跟友人星期六的2點左右去到唔駛等位!不嬲有食開的我今次揀選了蕃茄蟹檬,友人就食生牛肉河,我地仲叫左魚餅同兩杯飲品!河內蕃茄蟹檬($78),湯底酸酸地很開胃,而且配料都幾多,有蟹腳、蟹肉丸、札肉、蕃茄,而加仲多左碟生菜絲俾你撈埋落個粉到食,咁幾清新!檬粉煮得岩岩好,唔會過淋!河內生牛肉粉($70),湯底用上牛肉湯,都幾清甜,牛肉上到枱時還是生的,唔會已經變熟哂!河粉軟硬到適中,而且還有生洋蔥,食係黎辣辣地幾刺激味蕾!河內魚餅($76),共有4大塊,而且好厚肉,外層煎到有少少脆,內裡魚肉滿滿,再配埋酸汁一齊食特別惹味!蜜餞菠蘿冰($45),用上梳打水,再配埋甜甜的菠蘿,飲落唔會好甜,只係食菠蘿果陣先會覺得佢好甜!總括黎講,餐廳環境舒適,店員服務不錯,會主動幫忙加水,同埋好快可以搵到佢地幫忙。價錢講真就唔算好平,但係起碼感覺乾淨。而且食物味道唔錯,值得多次光顧!

河內生牛肉粉

河內魚餅
蜜餞菠蘿冰

2018-12-15
河內魚餅
蜜餞菠蘿冰
2018-12-04 649 瀏覽
今日收工約左家姐響新城市shopping💸,順便等埋男朋友收工過黎一齊食d野先返屋企🏠。經過芽莊見到都幾多人,侍應又見我地一袋二袋🛍,話可以安排到卡位俾我地,所以就入黎試下😅。我地叫左兩個小食另外每人一碗粉,落單時,侍應哥哥好細心地話湯粉既湯底成份有牛肉🐂,咁岩家姐唔食牛,所以要轉食撈檬,抵讚👍🏼!雖然今餐有一兩樣食物既味道爭咁d,但環境同服務都👍🏼,所以下次想食越南野都會再來😊!炸軟殼蟹🦀$128: 有兩隻,熱辣辣炸得好香好味👍🏼!河內魚🐟餅$78: 推介💯!出奇地好食😋!份量大舊之外,有d越南香料好惹味,魚肉勁彈牙,不過小心有魚骨😬河內生牛肉+爽腩粉🍲$86: 河粉勁多,湯底🥣都好味。但略嫌牛肉有點韌,牛腩唔夠爽😝。手切牛丸粉🍲$70: 牛丸真心好食😋👍🏼!但想問,點解唔係手打牛丸而係手切牛丸既😆?燒豬扒🐷撈檬$72: 家姐唔食牛所以叫左呢個,不過豬扒好韌又乾,佢大部分都無食到😞。反而檬粉口感唔錯的👌🏼。

炸軟殼蟹🦀$128: 有兩隻,熱辣辣炸得好香好味👍🏼!

手打牛丸湯檬
炸魚餅
炸軟殼蟹
生牛肉爽腩湯檬
2018-12-03 318 瀏覽
Every time I’m craving a bowl of pho and in the Shatin area, this is the place I go to. You can always expect the same consistent bowl of pho bo on every visit. One thing I wish they did here are lunch sets as it would be nice to enjoy a cup of Vietnamese coffee without having to pay full price. The pho came with the garnishes on the side, which is ideal for those who prefer not to have any thing on top. There’s a good amount of beef but was slightly overdone despite the raw beef version.
2018-11-14 441 瀏覽
工作改咗期,其實都係因為大會同公司嘅問題,一班人食飯有男有女,各人都有叫個人喜歡嘅食物, 不過其實食得越南嘢,大家都知道係食啲乜嘢嘢。我就叫咗炸軟殼蟹同埋香茅牛肉撈檬,個炸軟殼蟹炸得好通透,好香口,軟殼蟹係軟嘅咬到落口連殼都可以食埋,好好味 有啲蒜頭味好香, 軟殼蟹仲係有啲青菜喺隔離咁樣食落去就唔會覺得咁肥膩。香茅牛肉撈檬,我加咗好多越南嗰啲醋落去撈啲檬粉食,碗檬粉都好大碗,但係牛肉就唔算好多,牛肉都食得出係夠味嘅, 如果唔係醃尖的話,都幾好味。

2018-10-22 634 瀏覽
晚上7點多到,落單一個沙律,2碗撈檬,一杯野飲。咁都可以落少一碗,另一碗要多蔥又變左全免。叫左另一個waitress來改,都係好隨便咁望了望,最後都係落錯單。未食已經一肚氣,下次唔會再黎。
晚上7點多到,落單一個沙律,2碗撈檬,一杯野飲。
咁都可以落少一碗,另一碗要多蔥又變左全免。
未食已經一肚氣,下次唔會再黎。
今日lunch又去食沙田芽莊,繼續食我嘅最愛❤️河內番茄蟹檬($80)蟹檬繼續一如以往嘅好食,好多番茄主城嘅湯底,湯底充滿着蟹🦀的鮮甜味道。裏面一樣有好多餸,加埋辣椒粒🌶️就更加出色。不過最特別嘅係,今次附送埋一碟菜,沙律菜非常新鮮,加嗰啲酸甜汁一齊食,好fresh!一碗河內番茄蟹檬,加一服務費後,合共$88

一碗河內番茄蟹檬,加一服務費後,合共$88
第二次食,今次叫咗兩個小食。牛肉串燒保持水準。好好味。另外一個潘切生醃卷,味道清新而不肥贓。加埋個主菜蕃茄蟹湯檬,真係好好味,蟹味好濃陏,必叫。總括嚟講,地方乾淨,食物賣相吸引,味道中上,價錢合理,一定會再嚟。

2018-09-09
2018-09-22 571 瀏覽
下午想食河粉,一個人去了芽莊越式料理食那個豐富的牛肉河粉時間尚早,餐廳人不多,坐位都很多,整體來說很整潔清爽叫了杯越式凍咖啡,味道味美濃郁,很對味道,也附上一碟辣椒和青檸檬塊,代河粉上桌時可搭配調味用今日叫了個河內生牛肉+爽腩河粉,配料豐富滿滿的先將香草葉和配料壓在熱湯內,爽腩十分味美,也煮到很淋身,生牛肉正常水準,配上那個湯頭真的很讚,價錢雖然比較貴,但用料真的十足,值得一試最後埋單$147, 間中食一餐還不錯

下午想食河粉,一個人去了芽莊越式料理食那個豐富的牛肉河粉

時間尚早,餐廳人不多,坐位都很多,整體來說很整潔清爽

今日叫了個河內生牛肉+爽腩河粉,配料豐富滿滿的

最後埋單$147, 間中食一餐還不錯
2018-09-21
2018-09-06 753 瀏覽
媽咪、外婆行街行到攰,想揾個地方食晚飯,又想食碗粉麵,所以又再來芽莊啦我們一共叫了六道菜,分別是越式炸春捲、芽莊牛油雞翼、香茅牛肉串燒、河內蕃茄蟹檬、手切上等牛柳河粉和炒芥蘭苗牛油雞翼十分香脆,有淡淡的牛油味,雞翼十分大隻多肉,點一點旁邊的辣醬吃更惹味。每次必點的炸春捲!米紙皮又薄又脆,也是新鮮出爐,十分熱!裡面的餡料非常豐富,有許多蔬菜如紅蘿蔔絲、洋蔥、黑木耳等。我喜歡點用來撈檬的酸甜汁來吃,味道十分夾,很開胃。亦都可以用生菜包著吃,蘸一些魚露或辣椒醬,口感更清爽。這個牛肉串燒也是每次必點!牛肉軟稔,不會燒得過頭,一點都不難咬,而且很大一串,啖啖肉。醬汁亦不會太鹹,很惹味,而且醬汁內有點花生碎增加花生的香氣。芥蘭苗滿滿一大碟。芥蘭翠綠色十分新鮮。菜上面加了花生碎、櫻花蝦、蒜粒,而菜本身就比較清淡,沒什麼油,所以加上這些配料吃,味道就沒有那麼單調,因為櫻花蝦乾的鮮味和鹹味很突出。不過我個人就不太喜歡吃芥蘭,因為我覺得有點苦味這個湯檬很適合喜歡吃蕃茄湯底的人因為湯底的蕃茄味十分濃,很開胃,也適合夏天太熱沒食慾的時候吃。它裡面有好幾大塊的蕃茄、扎肉和蝦丸呢。而蟹都十分鮮甜,令整碗湯粉的鮮甜

芽莊牛油雞翼  4件

越式炸春捲

每次必點的炸春捲!

香茅牛肉串燒  3串

這個牛肉串燒也是每次必點!

炒芥蘭苗

這個湯檬很適合喜歡吃蕃茄湯底的人

因為湯底的蕃茄味十分濃,很開胃,也適合夏天太熱沒食慾的時候吃。它裡面有好幾大塊的蕃茄、扎肉和蝦丸呢。而蟹都十分鮮甜,令整碗湯粉的鮮甜味更上一層。而且份量很大碗。

手切上等牛柳河粉

而這個上等手切牛柳河粉都是每次必點!份量很足料!裡面的牛柳超多又大塊,一路食極都仲有😆 牛味很重又新鮮,牛肉一點都不老,很好吃,我會配著洋蔥吃,因為牛肉跟洋蔥很搭。

每次到芽莊用餐,食物味道都十分穩定,令人滿意,而且份量十足,不會令人失望。而且服務態度好好,即使他們很忙但都會盡量馬上答覆你,也會不時幫你添水。

2018-04-15
  • 牛油雞翼
  • 越式炸春卷
  • 上等手切牛柳河粉
2018-09-02 517 瀏覽
同屋企人去沙田行街,行到甘上下又係食晚飯時候,到處食肆都排長隊,攞左幾間餐廳嘅飛,最快就係"芽莊"有位,今次係我第一次食越南菜.雞肉串燒,睇落唔錯.有三串份量唔好足,雞肉都好入味,但係雞肉略”鞋”左啲.燒雞撈檬,燒雞就好味多了,因為燒過所以有啲脆口, 撈檬粉我第一次食,紫蘇等香料啲葉加上酸酸嘅撈檬粉汁感覺好新鮮.芽莊炒飯,份量好多,越南米同我平時食開嘅白米口感好唔同.有蛋,肉絲,椰菜,和蕃茄,不太油,但口感一般.魚肉撈檬,魚肉是用香料醃過,所以入晒味, 檬粉再加上些花生碎.,味道還可以的.出名生牛肉湯河,都唔錯.牛肉上檯時係生嘅.將生牛肉浸到熱騰騰湯河內,令生牛肉變熟, 熟嘅程度啱啱好. 牛肉好滑.湯也有牛肉嘅鮮味.河肉蕃茄蚧肉,濃濃嘅蕃茄湯好足料, 蚧肉份量都好多. 而且蕃茄湯嘅味冇遮蓋蚧肉嘅鮮味.

燒雞撈檬

生牛肉湯河

2018-09-01
燒雞撈檬
生牛肉湯河
📍沙田📍大大份😏🆙超抵食越南菜💕雖然之前食過一次,叫過啲粉麵覺得麻麻🙈今次決定試下其他菜式,俾多次機會佢🤣呢個春卷真心要叫😍😍配埋佢哋個辣汁,真係出乎預料咁好食,食到停唔到口🤤🤤燒雞份量都好夠多,上枱個陣嚇親🤩半隻都有咁大份😙但我嫌佢可以再燒得金黃啲就好啦🙈🙈反而牛仔粒又幾正,幾嫩,唔鞋口,配埋啲沙律菜,幾清新😆燒蝦都好食嘅,但得3串唔夠喉😭😭如果有半打就好🙈
📍沙田📍大大份😏🆙超抵食越南菜💕

反而牛仔粒又幾正,幾嫩,唔鞋口,配埋啲沙律菜,幾清新😆

燒蝦都好食嘅,但得3串唔夠喉😭😭如果有半打就好🙈
  • 越式春卷