2023-09-10 607 瀏覽
來過這家餐廳好多次,真心覺得味道還不錯,但係唔知點解牛肉河粉份量一次比一次少,今日真係頂唔順要投訴,$120只得兩舊仔牛腩、兩粒牛丸、芽菜青蔥洋蔥,我兩歲兒子自己一碗都唔夠食,加底要$50實在太離譜!
2023-09-10
2023-07-30 895 瀏覽
今日出車去尖沙咀用埋海港城免費泊車食個飯。泊好車落幾層嚟到平時得閒都會嚟下的芽莊! 主要推薦 越式魚露蝦、芝麻蝦多士、鮮茄蟹濛粉越式魚露蝦 - 比起一般泰國菜舖頭,呢盤魚露蝦有成20隻! 份量非常足,食落好夠味,都有d 辣芝麻蝦多士 - 咬落去個蝦多士感覺上90%都係蝦肉! 多士部份好薄好薄,食落無想像中彈牙但幾香鮮茄蟹濛粉 - 個粉入面真係有半隻蟹,同湯都有好多蟹肉! 個湯鮮甜,紮肉好爽口一如以往的高汁🥲

主要推薦 越式魚露蝦、芝麻蝦多士、鮮茄蟹濛粉

一如以往的高汁🥲
  • 越式魚露蝦
  • 芝麻蝦多士
  • 鮮茄蟹濛粉
2023-06-17 1055 瀏覽
又到牛媽去覓食嘅時間啦!今次牛媽去咗食非常之好味嘅越南菜!蕃茄蟹肉湯檬同埋牛油雞翼係必食嘅!蕃茄蟹肉湯檬非常開胃且非常鮮味!牛油雞翼非香口,脆卜卜,牛油味十足!!!
又到牛媽去覓食嘅時間啦!

今次牛媽去咗食非常之好味嘅越南菜!

蕃茄蟹肉湯檬同埋牛油雞翼係必食嘅!

蕃茄蟹肉湯檬非常開胃且非常鮮味!

牛油雞翼非香口,脆卜卜,牛油味十足!!!
2023-05-13 1575 瀏覽
餐廳環境對住正個維港 真係無得輸🍜蕃茄蟹肉湯檬 $95 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️蟹肉 鮮蝦丸 豬肉 海鮮濃湯 超級好味!!! 原來蕃茄同蟹係好夾架!個海鮮濃湯個湯底,真係非常濃郁睇落去好似好水咁 但味道係濃濃架🤭又唔會過鹹 唔覺唔覺飲咗好多😝同埋好多餸 好滿足😌 除左蟹肉同鮮蝦丸,都有扎肉蟹肉相對地係少既,但勝在鮮!蝦丸, 唔係彈牙個款, 口感係軟既一樣都係鮮! 😂檬粉唔係平時食嗰一種有少少似米粉 好吸湯 好入味😋🥘會安慢煮豬花腩$108 ⭐️⭐️⭐️⭐️ 純素穀飼豬腩 家鄉醬汁 越南香葉菜肥而不膩 清爽易入口 😊 好有肉味 仍保留到肉汁 juicy😋😋 仲有脆脆地既肉位 但又唔係皮黎架啵幾得意😎 有驚喜🥰🥰 點埋啲醬汁都好滋味 唔會過鹹🌱西貢牙車快 $98 ⭐️⭐️⭐️手撕雞 椰菜絲 魚露汁 花生表現一般般 手撕雞係嫩滑嘅🤭但係椰菜絲帶有少少青澀味道 唔係太討好調味唔係好夠 唔係太食得出有魚露嘅味道份量都算幾多 😂
餐廳環境對住正個維港 真係無得輸

🍜蕃茄蟹肉湯檬 $95 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
蟹肉 鮮蝦丸 豬肉 海鮮濃湯

超級好味!!!
原來蕃茄同蟹係好夾架!
個海鮮濃湯個湯底,真係非常濃郁
睇落去好似好水咁 但味道係濃濃架🤭
又唔會過鹹 唔覺唔覺飲咗好多😝
同埋好多餸 好滿足😌
除左蟹肉同鮮蝦丸,都有扎肉
蟹肉相對地係少既,但勝在鮮!
蝦丸, 唔係彈牙個款, 口感係軟既
一樣都係鮮! 😂

份量都算幾多 😂
蕃茄蟹肉湯檬
蕃茄蟹肉湯檬
2023-03-15 1573 瀏覽
一直都想食芽莊行過海港城見到好多間嘢食都唔啱原來呢度有間芽莊,所以就走咗入去傍晚6:00入邊都仲有好多位 可能係啱啱開始晚飯時間我哋叫咗一個河內蕃茄蟹檬($88)濱海伴燒牛柳($95)濱海呢個菜式唔係度度都有 牛柳好大份 米粉佢唔會煎到好硬好痴牙 食落幾有口感河內蕃茄蟹檬 蟹肉湯底好香 又唔會好腥嘅海鮮味 蕃茄味夠濃郁 會令到你有意欲想飲晒成個湯食食吓先發現呢度係窗邊係可以見到海港景色如果下次一定會提早訂位先 依間餐廳用嚟慶祝生日紀念日都不錯
一直都想食芽莊
行過海港城見到好多間嘢食都唔啱
原來呢度有間芽莊,所以就走咗入去
傍晚6:00入邊都仲有好多位 可能係啱啱開始晚飯時間

我哋叫咗一個河內蕃茄蟹檬($88)濱海伴燒牛柳($95)

食食吓先發現呢度係窗邊係可以見到海港景色
如果下次一定會提早訂位先 依間餐廳用嚟慶祝生日紀念日都不錯
2023-01-03
2022-11-01 2372 瀏覽
放工同朋友喺海港城搵嘢食,好幾間七點幾已經截哂,冇得拎飛🥺好彩仲有芽莊,就一於食吓越南嘢🇻🇳河內牛湯河雙拼🌟🌟🌟🌟🌟牛丸拼雞絲🤤味道幾好,牛丸彈牙!西貢咖喱蟹肉🦀🌟🌟🌟🌟另外加配白飯🍚見佢其實蟹肉都幾多,加上咖喱送飯一流👍🏻椰青蒸蜆🌟🌟🌟🌟係有淡淡香椰青味🤤🤤🤤芥蘭苗🥬🌟🌟🌟門神手工峴港啤酒🍺🌟🌟🌟另外,我仲嗌咗杯青檸梳打,一啲都唔酸,正!

河內牛湯河雙拼🌟🌟🌟🌟🌟牛丸拼雞絲🤤味道幾好,牛丸彈牙!

椰青蒸蜆🌟🌟🌟🌟係有淡淡香椰青味🤤🤤🤤

芥蘭苗🥬🌟🌟🌟

門神手工峴港啤酒🍺🌟🌟🌟

另外,我仲嗌咗杯青檸梳打,一啲都唔酸,正!
  • 河內生牛肉粉
2022-08-20 2420 瀏覽
今晚夜晚喺尖沙咀海港城搵餐廳醫肚,見到呢間芽莊,七點幾人唔算多。咁我就入去試吓啦佢有一邊係望海景的,環境都唔錯。叫咗一個炒米粉。佢呢個米粉唔同平時食嗰隻米粉,呢款米粉比較粗身啲入口比較煙靭,另外啲扎肉都好好食呀。✌🏻✌🏻✌🏻我哋仲叫咗炒通菜根。蒜蓉炒通菜根,吵完之後啲菜都仲好脆口,口感啱啱好,味道都唔錯。🤪🤪🤪另外仲叫咗個雞肉串燒。雞肉串燒一嚟到,由於用鐵板上,所以仲有治治渣渣嘅聲,熱辣辣好香。啲雞肉食入口都仲係好滑,另外佢嗰個沙嗲醬好好食。我覺得係呢間餐廳必叫的串燒。另外仲嗌咗一杯青檸錫蘭紅茶,本身叫咗少甜,但嚟到發現都仲係好甜,想叫侍應換,但佢哋話原來本身錫蘭紅茶都係比較甜的,我哋唔想嘥嘢所以最後都係冇換到,但我平時飲嘢比較淡,我就覺得杯紅茶少甜都係好甜。🤣2人用餐$350. 除咗杯錫蘭紅茶之,其他嘢都好滿意,等我下次再嚟試埋其他食物先。

佢有一邊係望海景的,環境都唔錯。

叫咗一個炒米粉。

✌🏻✌🏻✌🏻

我哋仲叫咗炒通菜根。

🤪🤪🤪
另外仲叫咗個雞肉串燒。

2人用餐$350.
2022-08-20
  • 香茅雞肉串燒
一到週末周圍餐廳都大排長龍,呢間越式料理雖然較少人排隊,但質素不錯,我自己都去過幾次~🍗燒五花腩撈檬 Bun Thit Nuong ($88)五花腩較為厚身,油脂分布剛剛好,口感香脆,不會過於油膩;撈檬份量十足,十分飽肚🤤🍚芽莊炒飯 Com Chien ($98)炒飯粒粒分明,食落不太油膩;味道正常發揮,不過不失😬🐓芽莊牛油雞翼 Buttered Garlic Chicken Wings ($82)4隻雞翼即叫即製,新鮮熱辣辣;牛油味香濃,口感香脆,十分入味!但價錢略貴,不太抵食~✨整體感覺:上菜速度快,食物質素不錯,值得一試~

🍗燒五花腩撈檬 Bun Thit Nuong ($88)

燒五花腩撈檬

🍚芽莊炒飯 Com Chien ($98)
炒飯粒粒分明,食落不太油膩;味道正常發揮,不過不失😬

芽莊炒飯

芽莊牛油雞翼

✨整體感覺:上菜速度快,食物質素不錯,值得一試~
燒五花腩撈檬
2022-07-05 1788 瀏覽
芽莊係一間裝修精緻嘅越南餐廳。樓底夠高而且有一邊全部係大玻璃窗,維港景色盡收眼簾。如果去食晚餐的話,對住無敵大海景,真係令食飯嘅氣氛大大提升。- 軟殼蟹青木瓜沙律🥗($108)有一整隻軟殼蟹,外表炸得金黃鬆脆,內裹保持到鮮甜多汁。青木瓜沙律材料豐富,有青木瓜、紅蘿蔔、紫洋蔥、花生、香草同一片蝦片。可惜蝦片有啲硬,不過唔影響整個沙律嘅味道。調味醬汁酸辣惹味,非常開胃。不過唔食得太辣嘅朋友要留意,呢個沙律我覺得屬於中辣程度🌶- 越式炸春卷 🥢 ($90)春卷外皮有少許硬,餡料唔算好多,味道中規中矩。反而我喜歡旁邊有大量生菜同青瓜,可以夾住春卷一齊食,減低油炸嘅肥膩,仲唔會太熱氣。- 燒豬扒撈檬 🐷 ($88)豬扒富有香茅醃料嘅味道,炸得甘香。檬粉軟硬適中,無黏埋一嚿嚿。比起湯河粉,我更喜歡檬粉。因為可以加入特整嘅魚露,酸酸甜甜,而且仲有各款蔬菜絲,口感豐富。

軟殻蟹青木瓜沙律

越式炸春卷
燒豬扒撈檬
軟殻蟹青木瓜沙律
燒豬扒撈檬
芽莊在香港已經開業多年,分店遍佈港九新界。但說到最喜歡的芽莊分店,莫過於位於尖沙咀的海港城店,有幸的話還能夠座到靠窗的位置,一邊飽覽維港景色,一邊享受美食。本來這天被安排到半卡位的二人桌,但才剛坐下不久就被店員問要不要換到窗口位置坐,這麼突如其來的小確幸也足夠樂一天。河內蕃茄蟹檬 HK$90每次到訪越南餐廳生牛肉湯粉之類總是我的首選,因此還是第一次吃河內蕃茄蟹檬,實在有種相逢恨晚的感覺!湯底以海鮮餚成濃湯,味道超濃厚而且超鮮甜!食材有蟹肉、豬肉和鮮蝦丸,手打鮮蝦丸的口感非常好,蟹肉如圖所見有很多膏,金黃色的蟹膏味道甘香、極為香濃美味,把整碗檬粉的味道再昇華至更高層次。會安軟殼蟹米紙卷 HK$98軟殼蟹米紙卷相信都是很我人的最愛菜式之一,我也不例外。薄薄的米紙包裹著青瓜、生菜、紅蘿蔔絲等各式各樣的食材,當然還不少得炸得香脆的軟殼蟹,米紙卷包裹得十分穩固,吃的時候不易散開,很不錯。大量的蔬菜感覺非常清新,亦能中和炸軟殼蟹的油膩感,不過軟殼蟹其實亦算炸得乾身,所以吃畢也沒有很膩的感覺。芽莊牛油雞翼 HK$82超推薦芽莊牛油雞翼,炸得蘇脆可口的雞翼端來時還熱得燙口,雞翼每隻都很大,亦帶有很多牛

河內蕃茄蟹檬

河內蕃茄蟹檬 HK$90
會安軟殼蟹米紙卷
會安軟殼蟹米紙卷 HK$98

芽莊牛油雞翼 HK$82
超推薦芽莊牛油雞翼,炸得蘇脆可口的雞翼端來時還熱得燙口,雞翼每隻都很大,亦帶有很多牛油味,非常香口,沾上附設的甜辣醬能一解油膩感,混合了酸甜辣的味道非常開胃,牛油雞翼味道亦更為突出,是讓人超級滿足的一道小食!

蘇丹皇榴槤沙冰、牛油果沙冰
蘇丹皇榴槤沙冰 HK$52、牛油果沙冰 HK$48
夏天就是吃榴槤的季節,雖然不喜歡炎熱的夏天,可是只要想到榴槤就頓時覺得夏天真好!榴槤控必試蘇丹皇榴槤沙冰,沙冰質地幼滑,榴槤味超香濃,幸福感滿滿。牛油果沙冰也是近年非常流行的一款,因為牛油果味道本來就是淡淡的,所以沙冰味道不太重,隱約有牛油果的氣味,健康而且很有飽腹感。
2022-04-17
河內蕃茄蟹檬
會安軟殼蟹米紙卷
蘇丹皇榴槤沙冰、牛油果沙冰
  • 蘇丹皇榴槤沙冰
  • 牛油果沙冰
2022-05-27 1131 瀏覽
今日星期二,平日時間!兩個人諗住冇乜人去尖沙咀拍拖食個lunch可惜去到已經差唔多一點,門口大約要等六張飛,不過諗住冇所謂照等!因為反正唔使返工而且我之前嚟過呢間餐廳,可能減咗coupon覺得比較平啲抵食。不過今日嚟已經冇咗coupon Promotion! 相比起其他舖頭排長龍,仍然決定試一試😂因為價錢OK!等咗10分鐘左右,有枱啦!門口嘅越南妹表情呆呆,仍然有禮!但入邊大多數員工、特別個男仔,態度好好,好有禮貌!叫咗一個扎肉抄金邊粉同埋半隻雞!個金邊粉炒得好靚好食乾身,半隻雞擺上台好吸引!不過真係似係一人份量。唔係好夠,加咗個白飯$330 填單!其實又坐低到上菜都超快,亦都係熱辣辣值得一讚。食物都幾好食,算係色香味都有!如果可以book到海景位更加好,不過可惜我哋只係坐咗近門口。埋單時候我想用微信消費券,咁就要行出去counter埋!大家下次可以一試!預先book定海景位更好啦😉😉

2022-05-15 754 瀏覽
以前喺將軍澳返工嗰陣,間中都會去芽莊食嘢,平時唔多食越南嘢嘅我,一食就愛上了😍今次就去咗尖沙咀食,呢度仲有個靚海景,正❣️河內蕃茄蟹檬 $88幾乎每次都係食呢個蟹檬,見到隻蟹就知佢哋係真材實料,蕃茄湯底味道濃郁,仲有扎肉同鮮蝦丸做配料,好足料又好味☺️

河內蕃茄蟹檬 $88

2022-05-12 624 瀏覽
尖沙咀廣東道海廣城海運大廈地下當日紅日好多地方都無位或者要訂枱,咁岩見到呢間,無咩人排隊,心怕唔好食,但真係有點累同埋肚餓,所以就去試一下,入到鋪頭之後,見到一片維港嘅風景,店舖環境地方大,亦好乾淨,整體感覺都非常好。但俾我想像中好食好多同埋份量多!呢個蝦餅無咩粉,全部真才實料!河內雞絲粉牛肉湯底,好多雞絲,味道清淡。生蝦!我未去過一間店係有咁多隻架!非常非常抵食同欣賞,味道仲好正啊🥹🥹菜,味道唔錯,又無味精!熱情果沙冰面層有熱情果籽,沙冰好棉,好濃熱情果味。
尖沙咀廣東道海廣城海運大廈地下

但俾我想像中好食好多同埋份量多!

呢個蝦餅無咩粉,全部真才實料!

河內雞絲粉
牛肉湯底,好多雞絲,味道清淡。

生蝦!

菜,味道唔錯,又無味精!

熱情果沙冰
面層有熱情果籽,沙冰好棉,好濃熱情果味。

2022-03-25 845 瀏覽
位置位於尖沙咀廣東道海廣城海運大廈地下當日跟朋友逛街後,有點累和肚子餓,發現了這間食越式料理的店食,便進去試一下,因為在海港城越式小店是比較小的,進店後看見店舖環境地方大,整齊乾淨,大大的落地玻璃,落地玻璃外有海景,整體感覺非常舒適休閒的地方。下午茶有一個,自選下午菜 lunch set價錢很優惠,加上一路食一路可以睇下個海景,感受一下下午的陽光,休息一下。越南雞翼撈檬+一個自選小食上餐時間快,店員服務態度好,餐set的份量足主食的雞翼味道很入味,撈檬加上越南汁撈酸酸甜甜的,十分開胃,整體味道很贊,會再光顧的一間越南餐廳。
位置位於尖沙咀廣東道海廣城海運大廈地下

越南雞翼撈檬+一個自選小食
上餐時間快,店員服務態度好,餐set的份量足

2021-11-23 1331 瀏覽
知道呢間分店有窗邊海景位, 而星期日又無得book, 所以就早早去等位。 餐廳12:00 先開門, 大概11:50 就有人龍喺門口等, 而最後我如願以償可以坐到窗邊海景位。🍴香茅串燒沙嗲-豬腩肉串燒係炭燒嘅, 豬腩肉嘅肉同脂肪分佈得好平均, 燒得好香脆, 用鐵板熱住咁上碟, 令到個串燒唔會咁快變凍, 而串燒底放滿花生沙嗲醬, 香濃惹味。🍴燒乳豬 (1/4 隻)越南乳豬同我地平時食嘅乳豬有少少唔同, 肉質比平時鮮嫩, 燒嘅火候剛剛好, 所以乳豬皮好脆, 而肉就保留濃濃肉汁, 好滑好嫩。🍴牛油果鮮蝦沙律上碟時都無為意原來個沙律漏咗d大蝦, 直到waitress 拎個兜仔裝住4 隻蝦過嚟, 我地先知漏咗。個沙律有雞蛋, 牛油果, 三色茄, 青瓜同腰果, 不過就無menu 提及嘅芝麻脆片。成個沙律都好清新, 望落好似無乜醬汁, 但食落其實唔會, d 配料配合得好好。🍴香茅燒牛柳撈檬呢間餐廳嘅炭燒嘢食做得好好, 牛柳燒得好香, 保持大量肉汁好Juicy, 肉質軟腍! 撈檬配有大量青瓜絲, 生菜, 紅蘿蔔絲同炸蒜, 味道層次好豐富。🍴蘇丹王D24 榴槤沙冰未飲已經聞到好濃嘅榴槤味, 飲落口唔會覺得

🍴香茅串燒沙嗲-豬腩肉

🍴燒乳豬 (1/4 隻)

🍴牛油果鮮蝦沙律

🍴香茅燒牛柳撈檬

🍴蘇丹王D24 榴槤沙冰
未飲已經聞到好濃嘅榴槤味, 飲落口唔會覺得太甜, 但充滿榴槤味道!

🍴越南凍咖啡
咖啡味好香, 飲落好順滑。

整體食物, 飲品都好好, 配合埋好靚嘅維港海景, 真係好值得再去。
香茅串燒沙嗲-豬腩肉
燒乳豬 (1/4 隻)
牛油果鮮蝦沙律
香茅燒牛柳撈檬
蘇丹王D24 榴槤沙冰  &  越南凍r咖啡
2021-11-21
香茅串燒沙嗲-豬腩肉
燒乳豬 (1/4 隻)
牛油果鮮蝦沙律
香茅燒牛柳撈檬