2005-04-14 14 瀏覽
(11 Apr 05)請朋友黎食生日飯, 佢話來中環, 就第一時間諗起, 雜誌話呢度, 個眉河生牛肉河好正, 當然要試。嘩! 原來好大碗架! D 湯好味, 而牛肉一般, 都ok既。另外叫左個燒肉撈檬, d 燒肉真係燒到有一間間紋的, 味道都好好味。仲叫左個小食─朧利魚卷。幾特色, 用米紙包住生菜, 芽菜&炸過的朧利魚, 裡面仲加左沙律醬, 配搭好新鮮, 好match!本來想叫個甜品, 炸香蕉, 問問侍應有幾多件, 有六件咁多, 太飽了吧, 都是放棄。好同意其他食評家所講, service 麻麻, d 侍應木口木瞼的。
2005-03-08 11 瀏覽
睇完雜誌專程去食.叫左生牛肉湯河,燒大蝦濱海及蔗蝦.生牛肉湯河湯底好正,牛肉唔太熟.燒大蝦濱海賣相幾特別,燒大蝦有成六寸長,但凍左.蔗蝦D蝦肉都幾新鮮,但條蔗好硬,咬唔落,掉左>_< !服務麻麻,得o個四五台人,侍應叫極都唔尼,系度"打牙較",開水亦是叫先尼.差差差!有好有唔好,可以再試!
睇完雜誌專程去食.叫左生牛肉湯河,燒大蝦濱海及蔗蝦.
有好有唔好,可以再試!
睇完飲食男女介紹, 今晚就去試一試.生牛肉湯河- 湯底好正, 牛肉熟得o岩o岩好.生蝦卷- D蝦好爽, 加埋粉絲同生菜一齊, 真係唔錯.蒸粉卷- D餡好好味.唯一美中不足就係d服務態度, 好唔主動, 食完又唔收起, 又唔加水.
睇完飲食男女介紹, 今晚就去試一試.

生牛肉湯河- 湯底好正, 牛肉熟得o岩o岩好.
生蝦卷- D蝦好爽, 加埋粉絲同生菜一齊, 真係唔錯.
蒸粉卷- D餡好好味.

2005-01-19 17 瀏覽
係中環揾食, 行吓行吓就入咗去。喺冇期望嘅心態下竟然有驚喜!西柚沙律: 西柚非常新鮮, 加埋啲lime就perfect軟蟹卷: 個size大咗啲但都幾好味燒大蝦濱海: 啲蝦都OK喎個Menu幾特別, 有別於我經常幫襯嘅越南餐廳。下次要試吓檬粉。
西柚沙律: 西柚非常新鮮, 加埋啲lime就perfect
軟蟹卷: 個size大咗啲但都幾好味
燒大蝦濱海: 啲蝦都OK喎

今晚一班虎年生日的朋友包左Soho某酒吧開集體生日派對,見時間尚早,就同兩位朋友在附近食個light dinner先。朋友推薦左呢度,就即管一試啦!店面裝修明顯係近期流行的fusion形式,見倒不禁猜想食物質素唔會太高。近九點來到,都算多人,但不至於滿座。由於飲酒前唔想食太飽,所以三個女仔叫左牙車筷、蓮花芯蝦沙律、軟殼蟹卷、春卷同一碗生牛肉河。牙車筷即生菜絲雞絲沙律,上碟伴有兩片白色假味蝦片,雞絲完全沒有雞味,整體味道只是一般,但材料都切得幾幼細,加番少少分。蓮花芯蝦沙律係唔錯的選擇,蓮花芯爽爽脆脆,配微辣的撈汁,相當醒胃,不過D蝦就完全冇蝦味咯。軟殼蟹卷賣相幾靚,不過就得個樣,外層的越式春卷皮有點韌,下面的生菜又唔夠脆,一咬就散晒,手工方面唔及格啦!此外,入而包的軟殼蟹唔夠脆,好彩有D蔬菜絲搭夠,入口味道都OK。春卷就極之普通,遠不及尖沙咀金牛苑甚或渣甸坊強記的出品,生菜太大片,香花菜﹝即薄荷業﹞又俾唔夠,唔掂。生牛肉河在order時請佢最遲至上,以免攤耐左牛肉會太熟,結果卻係同步上晒所有野,唉!生牛肉河的湯底幾鮮甜,但唔係太熱,牛肉是另一冇咩味的材料,睇黎呢度的用料真係好唔掂。雖然

牙車筷即生菜絲雞絲沙律,上碟伴有兩片白色假味蝦片,雞絲完全沒有雞味,整體味道只是一般,但材料都切得幾幼細,加番少少分。蓮花芯蝦沙律係唔錯的選擇,蓮花芯爽爽脆脆,配微辣的撈汁,相當醒胃,不過D蝦就完全冇蝦味咯。軟殼蟹卷賣相幾靚,不過就得個樣,外層的越式春卷皮有點韌,下面的生菜又唔夠脆,一咬就散晒,手工方面唔及格啦!此外,入而包的軟殼蟹唔夠脆,好彩有D蔬菜絲搭夠,入口味道都OK。春卷就極之普通,遠不及尖沙咀金牛苑甚或渣甸坊強記的出品,生菜太大片,香花菜﹝即薄荷業﹞又俾唔夠,唔掂。生牛肉河在order時請佢最遲至上,以免攤耐左牛肉會太熟,結果卻係同步上晒所有野,唉!生牛肉河的湯底幾鮮甜,但唔係太熱,牛肉是另一冇咩味的材料,睇黎呢度的用料真係好唔掂。雖然價錢唔太貴,但亦唔應該俾D咁差的材料呀!真係唔明點解咁多人。

食完野惗住傾多陣至走,個侍應卻係咁問我地埋單未,望下出面,明明重有位,亦冇咩人等緊‧‧‧
2004-09-25 9 瀏覽
叫了牛肉撈檬,檬粉爽口彈牙,魚露酸甜開胃,價錢合理,環境比一般越南餐廳乾淨~ 它已成為我最喜愛的越南餐廳啦~
2004-08-03 6 瀏覽
平有平食, 貴有貴食...order左兩個湯檸, 一個撈檸, 一碟粉卷, 5個人都係$24位....裝修好靚, service都ok..係有時佢地成日圍埋一齊...不過野食真係得....同其他eg明珠食o既野唔同, 好似in d....
2004-03-16 7 瀏覽
同男友叫了兩碗干檬,好大碗,基本上食唔錯,但檬粉幾好,幼幼地又唔會好干好硬。另外叫左個沙律,好味,又係幾大碟。可能我自己鍾意食酸野,佢0個度D醋好好味。埋單都只係百多元。加上招呼同環境都唔錯,會再去,不過會揀夜晚,因氣氛好好多。
2004-03-09 12 瀏覽
went there with 3 friends tonite. we ordered 2 beef noodle in soup .... really good, one "pork neck meet" mixed vermicelli... good, one beef mixed vermicelli... good, appetizers : shrimp salad roll... ok, deep fried soft shell crab salad roll... good, cold shrimp with eggplant.... good. Came to 63 per person!! i think the food there is really really good, and fair price too~~~ very very happy! Will bring my friends there next time !!!
2004-02-18 8 瀏覽
12:45pm 食lunch, 去過三次, 次次都要等位. 坐得都好迫下, 但d野幾好食. 叫lunch set 會抵d, 幾十蚊搞掂. 但我都係鍾意散叫, 因為覺得d春卷, 軟蟹卷, 蝦卷好好味. 唔大食, 散叫每人都唔駛$100.
2003-12-05 1 瀏覽
同兩個同事下晝來吃,十二點九人亦不算多,不用等位便可坐低。呢度裝修幾靚,但高檯同高櫈就似乎無下面的檯咁好坐。午市套?只有兩款選擇,是青咖哩雞同香茅豬扒檬,我們自然兩款都有吃,另叫了春卷同軟殼蟹卷。青咖哩雞及豬扒味道是不過不失,雞都算入味而豬扒又係較乾較韌,好在收得較貴賣相相比起其他平價越菜館又好少少;春卷偏燶,38蚊6舊,味道算不俗;軟殼蟹卷幾好味,但油左少少,但仍OK。連三杯飲品埋單二百多,唔係平,當比左落個環境同個裝修度啦!
同兩個同事下晝來吃,十二點九人亦不算多,不用等位便可坐低。
連三杯飲品埋單二百多,唔係平,當比左落個環境同個裝修度啦!
2003-12-02 8 瀏覽
食了set lunch香茅豬扒撈檬包一杯檸茶,要42蚊一D都唔平又唔抵,仲叫了一客素菜卷個素菜卷包住D紅蘿蔔紅絲、金菇、冬菇絲等,食落酸酸辣辣幾醒明。而香茅豬扒做得較乾身,唔夠鬆化。反而我鐘食傳統D越南舖,好食好多,這裡只是靠門面吸引客人,食物就麻麻。
食了set lunch香茅豬扒撈檬包一杯檸茶,
要42蚊一D都唔平又唔抵,仲叫了一客素菜卷
個素菜卷包住D紅蘿蔔紅絲、金菇、冬菇絲等,
食落酸酸辣辣幾醒明。
而香茅豬扒做得較乾身,唔夠鬆化。
反而我鐘食傳統D越南舖,好食好多,
這裡只是靠門面吸引客人,食物就麻麻。
2003-10-10 3 瀏覽
1.燒大蝦濱海:幾特別,賣相吸引,好味2.燒牛柳西洋菜沙律:不俗,牛柳燒得香口,但略為乾身,但可接受,西洋菜吃出原味但當我和男友仔點那個沙律前,我身旁那台客已吃著,但為便誤會,我們先向那位侍應查詢,但他竟說那些不是西洋菜,及後我們點著菜牌再詢問,他才說是.除這兩款,我還點了一客堤岸雞飯,我們有清楚詢問他菜是怎樣的賣相和味道,故我們沒有懷疑過不是那款菜,但到埋單時,發現價錢比菜牌上$4*貴($55),而receipt上的item也有出入,列出today special C,當我們找來一位女店員查詢時,她第一時間的回覆,竟是"我們全店的員工都知道那款菜已沒售賣",明顯她是在不負責任地推卸給客人,當我進一步表明落單那位侍應並沒有說明時,她才問是那位(但態度極之敷衍),但那時我也找不著他,我也表明補那個差額我不介意,但真的沒有人說明過,她也沒有特別反應,於是我只好和男友很不滿意地離去.
1.燒大蝦濱海:幾特別,賣相吸引,好味