花澗居酒屋

花澗居酒屋 (已結業)

Hanakan Izakaya
花澗居酒屋 (已結業)
Steph-Babe
不起眼的精緻日本小店~
Steph-Babe
2010-07-27
關注
某天在OR找尋美食之際,無意中看到這間名為- 花澗居酒屋‧共有+四,好奇地Click入去看看!雖然紅磡這一帶都有好幾間出名的日本餐廳,但每一次經過都大排長龍,就這樣我就抱著小小嘅好奇決定去試一試這間小店!一早打去訂好19:30pm枱,預早了時間去探路,最後早了+分鐘到達!門口用木建成,都好有居酒屋的感覺。但我諗就算平日常常搭車經過這條街,單憑觀察能力都好難留意到這間位於紅磡必嘉街的日本小店!一踏進去,地方並设有想像中大,我諗居酒屋就是细细的,令人有覺得舒服很warm嘅感覺!我們是今天的第一枱客人,友善嘅係侍應哥哥安排我們坐好,但因為太近風口位。侍應哥哥看見我拿外套出來,他就细心地叫我們坐遠風口嘅位置,低讚!:)望向櫃檯那邊,看到了一個小魚矼,裏面有好多蟹仔,好得意。但一問之下,發現原來這些蟹仔是用來做生炸蟹仔,雖然真的好新鲜,但看到了就感到有點殘忍!打看Menu,今天不想食壽司,看見朋友想點刺身,一於來一客魚生併盤!魚生色澤OK新鮮,雖然我不是魚生愛好者,但食落味道 OK吖!魚生是三文魚、帶子、大甜蝦、海膽、立魚、不知名魚和飯團,各有2-3件!再來一個松露蒸蛋+海膽蒸蛋。 熱呼呼的蒸蛋,好明顯真的即叫即蒸,但略為多點了水,有點過稀的!:(再被Menu上一幅圖片吸引著,是一個方爐上面放著一塊黑石頭, 安格斯牛柳石頭燒!侍應哥哥拿來方爐時再三叮囑石塊是非常熱的,不要碰到! 安格斯牛柳拿來是生的,侍應哥哥幫手放牛柳在石頭上,又是我喜愛的 "時哩沙嗱"聲!生熟程度可以自己控制,但切勿放得太耐,因為塊石頭真係好熱,唔洗一陣牛柳就好快熟透了。最後來了一開始就想試的-朴葉鰻魚飯!木盒+朴葉一起蒸的鰻魚飯,打開盒子熱乎乎、香噴噴的!有木香、朴葉香、鰻魚香!總括來說,在這間细细的店鋪,吃到這些精緻而美味的食物,真的值得一讚和鼓勵一下!查看更多
+ 1
尚算新鲜~
Hot Hot Hot~
Yummy!!
朴葉鰻魚飯
sue wing wong
會再來試魚生飯
sue wing wong
2010-04-16
關注
早放工, 行行下..不覺…已行到紅磡大酒店附近, 曾經多次想入內晚餐, 次次都不合時間:(, 今次可以先試一試午餐, 來一客 吉列豬排午餐定食, 樣子美觀, 未吃下已被外相吸引, 期望提高了些, 一碟吉列豬排 伴以一堆不少的沙律, 另二小碟, 一碟木魚粉豆腐, 另一碟十分細的小菜, 再加一碗蒸蛋, 蒸蛋內的材料有肉有菇有魚, 豐富呀:), 可惜吉列豬排的外層並非傳統的脆粉, 而是包了一片簿簿脆皮的款式(其實一點也不脆:(), 但大至上, 肉質算新鮮, 眼看隔離枱的客人的魚生飯, 羨慕死人了, 下次一定要試, 店員的服務態度良好, 十分友善, 加分:)!查看更多
snufKEI
用心小店
snufKEI
2010-01-07
關注
細細間既居酒屋,裝修非常用心,得廿個位到,不過冇乜客呢...我地星期五去,但係成餐飯都得兩檯客...環境好靜,傾計arm晒...由於天氣凍所以兩人食左個鰻魚飯+鍋燒烏冬(唔知點解仲比左9折我)鰻魚飯比較特別,好香荷葉味,佢同附近既三X屋d鰻魚飯各有千秋,三X屋d鰻魚肥美d,但呢度就食環境同精美d!另外,我地見到隔離檯食d燒飯團都好吸引!真係唔錯既小店,好cozy,價錢中規中矩,waiter的service都好好!希望做得住啦!有機會再去試下d小吃!查看更多
udon (out focus)
very decent dishes
惱人飯堂
我鍾意小店~~繼續支持居酒屋
惱人飯堂
2010-01-05
關注
唔係講笑,坐小巴偶然經過見到小店,再從開飯見到佢的13個笑....好,試一試!!果然係.....有點貴!居酒屋格調,食物小件小件咁出場(的確好小,一碟日本燒南瓜得兩片,價值$28)...但又真係好入味喎!跟住初試佢個饅魚飯---得喎!!!!!!再加埋新鮮刺身~~good!shocked之後再比第二次機會佢---侍應的態度都好好,keep到,而廚師的水準都係有保證!smile第一次試日本角壺燒 - 壺內有湯加數片角螺片(好細片),咬落去---嘩!爽呀~~鮮呀!!再試剛返貨的BB油甘魚刺身,早前曾在板長試過,一比之下----果然夠鮮甜,但價錢就貴左D(板長有5片,佢得4片細細片)然後聞到好香的松茸飯---不過因為叫左個鮟康魚鍋同飯團..下次先試!tongue仲試左幾樣燒物同鰻魚壽司--都係好味呀!去左2次,2次都好好印象---值得推介!!!bowlchopstick查看更多
鰻魚飯及即日鮮刺身
Fatman8
用心做的日本菜
Fatman8
2009-11-09
關注
固不到紅磡竟然有間高質的日本餐廳,我相信一次不能食到所有好味的菜式,所以一定會再去加拿大海膽壽司 $45/1件果然真是濃郁海膽味中帶點甘甜,完全食得出鮮味來,是可以不添加太多醬油,讓海膽的鮮味在味蕾毫無保留地表現出來:)那甘甜的味道在口腔良久不散:)汁燒鰻魚 $16鰻魚肉脆感覺新鮮,燒得香香再帶點微甜燒汁醬油,食法不同鰻魚蒸飯,好食:)明太子雞翼 $18/1件雞翼不算細隻,內裡"室"入已調味的明太子,再燒至金黃香脆,美味非常:)三色蟹肉丸 $45三個顏色已經好吸引,炸到脆卜卜,咬開中間會流出蟹膏,大家不能不試:)厚燒豆腐 $12/1件 x 3種味道 不同味道各有特色紫菜海膽白魚燒餅 $48外層紫菜炸得香脆,內裡白魚軟滑,再夾入多到吱出來的海膽,又是不能不吃:)松茸立魚土瓶湯 $38這個應該是即叫即做,所以都要等得一段時間才到,但壺仔小小內都放有虾、魚肉、松茸,味道當然是鮮甜飲完又不會口渴:)大虾天婦羅 $55炸粉香脆不厚,大虾味鮮,配上海鹽食味道更佳:)Summary : 舖仔細細,能做出多款新派日式食物,食物水準高真是值得一讚。但可能要留意店內通風系統,如當客有食石燒時,整間舖頭都會煙霧彌漫,如加以留意改善定必更好!查看更多
燒鰻魚
CCCL
好有心機
CCCL
2009-10-08
關注
原本想去食巴蜀,但係無位,就去左呢度試下,需然間野叫居酒屋,但係就真係同日本d居酒屋好大分別,係港式日本料理入面裝修都幾靚,但係d位就好迫,同搭檯差唔到幾多同女朋友都食左4百幾蚊燒豆腐有三重唔同麵豉,整得幾好食燒茄子好大隻都唔錯燒豬頸肉唔好食,又過火,味精太咸燒牛舌好普通唔及高水準海螺湯好味,唔太咸,份量就少d,但係都知貴在手工錢燒安格斯牛,一食就知係下價野,但係收咁的價錢都算ok ,收貨咖哩豬扒飯,其實好一般,正常的咖哩飯味,塊豬扒都係現成野,只係將d咖哩放入個包度,加左d心機碟刺身就好好食d service 都幾好總括除左燒物,都唔錯,見到佢地都好有誠意:)查看更多
Shunya
weekend 嘆午餐定食
Shunya
2009-09-29
關注
一直行開黃埔都想試下尼間日本餐廳。但夜晚經過的時候都無一人定食, 又無人陪我食所以都打消左念頭。今日我終於星期六下午經過有機會一嘗午餐定食了。入到去, 門面細細 座位不多。大概只有20個位。但勝在裝潢格局不錯。MENU上都有多款LUNCH選擇。我點了一個銀鱈魚定食。等了10分鐘, 我的定食已經上枱。反而坐係我隔離的客人刺身定食都未上。面豉湯係有三文魚料, 多料。正~~!!銀鱈魚雖然好食但比較細條, 不夠送飯。有一個小食係蛋, 不錯。最後係蒸蛋 好滑 多料。正~!!最後我食左大半 隔離枱個刺身定先到。明明我係最遲叫 又要燒, 俾我發現左佢地出菜時間有D問題。是日埋彈$49 (沒有加一, 午市定食九折)咁當然我就好滿意啦。查看更多
銀鱈魚定食
安祖娜。姬斯蒂
貴但靚
安祖娜。姬斯蒂
2009-09-20
關注
O係睇林海峰之前, 專登過O黎食個飯..當日下午3點先打去BOOK檯, BOOK 6點, 好在有檯, 因為佢實在有太多人去喇...好快就FULL左~~ WAITER 服務一流, 非常貼心又有禮貌~~~ 食物亦會逐份上, 唔會堆哂出O黎, 食完一味先再上另一味, 非常之開心。 店入面有個小魚缸, 入面放左D非常生猛O既蟹仔。當我話要炸蟹仔, 佢地真係即刻O係入面選左5隻出O黎炸畀我...哇...新鮮到呢....炸完出O黎真係好靚, 而且好好食, 我問佢點解D蟹炸完咁靚, 佢話因為係生炸, 所以佢地個形態先會咁靚~~ 哇~~!! 點左清酒, 麻麻地啦...而且無得揀牌子...可惜... 薄燒牛舌好玩多過好食, 反而厚燒牛舌仲好食~~ 另外燒栗米都非常好食。較乾身但好甜又好大份。 當日點左即日鮮: 秋刀魚刺生 ($160), 非常之好食..雖然我不太好刺身, 不過呢個真係好好食~ 最好搵多幾個人先叫炸3色蟹丸, 因為3粒都一樣味, 入面都係一樣有蟹膏, 喜歡青BB蟹膏O既朋友仔可以去食。 都點左生蠔, OK啦~無咩特別。 點菜前不妨問吓佢地今日有咩特別O野食~~ 因為佢地會寫日文牌仔, 自己會睇唔明。 而O個個燒響螺壺湯呢, 係非常之鮮甜, 不過就無咩食...同埋都幾貴~ ~ 差不多$60 , 倒埋得半碗仔~~整體而言, 食得好開心, 服務好好~~ 食物都好有誠意, 不過記得要BOOK 位, 同埋只收CASH。查看更多
生炸蟹仔
慢慢品嚐日本菜
zabato
2009-08-28
關注
一行四人聚舊, 到了老師相熟的日本料理店.約八時到達, 全場爆滿. 不久有位. 我們坐下慢慢進餐慢慢傾偈.我們每人點了一個飯或烏冬, 另加一些小食.鰻魚飯很特別. 像是蒸出來的. 鍋燒烏冬不過不失, 但那豆腐皮及湯年糕很好吃. 餐牌上的東西都很便宜實惠. 店內黑版會寫上當天的特別菜式. 通常一般店鋪也未必吃得到的, 價錢當然會貴一點點, 但都很好吃很有特色.那海鰻天婦羅很有魚味, 天婦羅油不多, 炸得剛好, 很出色.後來店內人比較小時, 氣氛也很適合傾偈. 有一對情侶進來, 坐在近門口的位置慢慢進餐. 雖比我們晚一點點來, 早一點點離開, 但也逗留了約個半小時. 似乎也是很適合情侶約會的地方. 查看更多
鰻魚飯
JJcaptain
另一港式居酒屋....
JJcaptain
2009-08-13
關注
某日下午,獨個兒來到這間甚獲好評的居酒屋吃頓午飯....剛過了十二時,全店就只有小弟一人,靜靜地享用着以店名作命名的魚生飯定食,應是這兒的其一自豪之作吧....喝一口麥茶,抹抹手,再吃一片醃蘿蔔片及切粒梅子清清味蕾。是很好的前奏:)....麵豉湯沒有令人咯喉的過份鹹味,湯內有為數不少的薄切白及紅蘿蔔片及豆腐粒,喝進口很是清甜。貪心一些,若再加入些腐皮進去嗦盡湯汁,就更妙:)....看到面前的鰻魚蛋卷,忽地勾起從前在日本吃到的極品,很是懷念:)想起來已很久沒有吃過,萬料不到能在這兒與之再相遇。蛋本身是挺軟熟的,味道是頗甜(是日本人調味的其一特色),鰻魚帶來的魚鮮甜再加上蛋的香甜,是一道永不會失色及叫人失望的前菜小吃....茶碗蒸很滑,裡頭下了很基本的冬菇片、日式魚蛋片及吞拿魚粒,足料....再看看那主食招牌花澗魚生飯,用來乘飯的器皿大是夠大了,但飯量倒是不多,給人有少許做作的感覺。飯粒入口欠了一份黏性,光澤亦欠奉,但醋的份量卻是下得適中,吃進口不會有過酸的反應。魚生陣容是基本的三文、立魚、帶子粒、甜蝦及海膽。總括來說新鮮度只是一般,原因在於新鮮的魚鮮通常在自然光底下都會泛起一層光澤的,這兒的看起來卻是欠奉:(。三文是用上很典然的港式厚切方法處理,色帶暗啞,入口不算肥美,不太行;立魚肉質有些嚡口;帶子尚算鮮甜,但距離真正好吃的還差點;甜蝦肉仍保持到那甜糯的口感,但蝦腦帶來的苦澀味就有點出賣了它的新鮮度了;uni的甜度還可以,但就是欠了那一咲海水味,總覺有點若有所失....常說下午定食的刺身水平是作不得準的,而且聽說這兒晚上的小吃及送酒物也很有水準。看來要找個機會晚上再吃一頓才可定奪呢....查看更多
Snow Monchhichi
Happy Night
Snow Monchhichi
2009-08-09
關注
Had a happy dinner with honey in 花澗every single dish is delicately designed from ingredient selection to presentationwe sort of had a little surprise when the waitress served us the dishes from time to timepersonally appreciate the heart and passion of the 'c fu' so muchcozy and relaxed environment allows some carefree chit-chatthanks the chef for his effort and thanks honey for bringing me to such a good restaurant for the dinner :>查看更多
+ 2
fresh salmon sashimi
chicken cartilage
must-try item
it would be even better with richer uni taste
fish dancing vividly on the plate
rice with bamboo savor
菜仔
好睇又好食, 充滿驚喜
菜仔
2009-08-01
關注
朋友介紹呢間餐廳. 就黎左試下啦. 雖然暑餐廳係細d, 但係裝修好好. 好簡單清幽. 一開始店長送左個小食, 係炸蟹仔. 真係好靚好得意.我地叫左一o的壽司, 店長介紹我地食火炙三文魚, 其實我地平時唔係太食呢款壽司. 因為覺得燒過既. 怪怪地. 不過食過之後. 我地對呢款壽司改觀左, 仲即刻追加order tim我地仲食左燒忌廉帶子薯餅, 海膽魚餅, 安格斯石頭燒, 三色丸, 仲有麵包咖哩豬扒飯, 同埋南瓜餅, 仲有燒牛舌. 總括黎講, 除左好食之外. 從食物既擺放. 同埋拌碟. 睇得出廚師好有心機. 比到我地味覺上既滿足. 仲照顧到我地既視覺享受. 真係值得一讚. 極力推介:火炙三文魚壽司: 燒過既三文魚味道被活化左. 同其他壽司店既唔同. 三色丸: 可以話係日式醬爆丸. 一咬入口. d 蟹膏必哂出黎. 鐘意食蟹既朋友不能錯過. 麵包咖哩: 一o的都唔辣, 而係濃郁既日本咖哩味. 正 查看更多
小食- 炸蟹仔
裝wasabi 既羅白屋
麵包咖哩
海膽魚餅
itadakimasu
新鮮,即叫即做,奈可等了太久
itadakimasu
2009-07-19
關注
朋友極力推薦訂枱試試,提早向店員訂了生蠔及毛蟹煱, 到場再叫了朋友推介:石燒安格斯牛肉眼..咖哩麵包吉列朱扒飯..鰻魚飯..南瓜餅..芝士/海膽白魚燒餅..燒雞泡魚干….石燒牛舌生蠔: 新鮮爽口,值得一試,最好預訂石燒牛: 奉上碳爐鐵板供人客慢慢燒,原意不錯,可惜牛肉本身解凍未夠,如半生熟的話就一定唔可以接受因中間d肉仲係凍,對我哋一羣鐘意食較生牛肉的人來講就唔係咁好,唯有夾住將牛肉煎熟,但味道算係ok咖哩麵包飯: 有新意將咖哩汁放入焗麵包中,飯跟朱扒另上, 朱扒鬆脆,食完朱扒飯慢慢食佈滿咖哩汁麵包,OK鰻魚飯: 放在竹葉中蒸,飯帶有竹葉味,OK石燒牛舌: 普通毛蟹煱: 雖味道清甜,但個煱比想象中細,$150唔太化算南瓜餅: 鬆脆唔油芝士/海膽白魚燒餅: 冇乜味,可以不試燒雞泡魚干: OK,唔會燒得太乾驚喜: 一到場見一個小魚缸中放咗好多蟹仔,以為裝飾,原來D蟹仔可以炸來食, 炸起D蟹仔更細,好似D figure 公仔,食落去好似薯條味, 好得意基本上,食物新鮮,即叫即做,但每碟菜上得實在太太太慢,有D order 等咗成個鐘先上,好彩大班人有傾有講飲住嘢等, 是晚係食唔飽,原本仲有好多嘢想叫或encore ,但朋友都冇叫,怕再等落去唔係路地方太窄亦係問題,如果大班人去會出現等餸等得耐,食物唔夠分,坐得唔舒服..不過試試都ok 查看更多
+ 1
生蠔
炸蟹仔
石燒安格斯牛
咖哩麵包吉列朱扒飯
GoodHK
Japanese cuisine with a heart !
GoodHK
2009-06-29
關注
This small Japanese restaurant brought me a pleasant surprise ! We, altogether 2 people, had fish & uni sashimi, fresh Irish oysters, clams in wine and in soup, Wagyu beef, baked ginko, bean curd & sweet potatoe, etc. They were all delicious particularly the clams, oysters and beef. Every dish was fresh and neatly decorated! The portion was not big but just right. The young folks there (the owners of the restaurant) were very friendly with a will to serve. One could easily feel it from the food to the service. If you want some big chunks of meat, Hanakan is not the one. But you can always order more as the price is extremely affordable and is the least expensive Japanese restaurant of such high quality I have ever been. Absolutely recommendable !!查看更多
Clams in wine and in soup
Wagyu beef & baked ginko.
大食庶民
有heart 日式小店
大食庶民
2009-06-26
關注
今晚朋友介紹, 姑且一試, 原來有意外驚喜, 呢間小店雖然全部係年輕小伙子, 好似有欠經驗, 但絕對掌握到日本菜寄細緻, 配搭, 賣相風格, 味道調和, 一句: 有heart ! 我地食左十幾款菜, 重飲埋酒, 基本上都在水準之上. 建議大家試下:剌身, 石蠔, 長腳蟹等等最好早一日訂定 關東煮必食, 湯底係冇msg, 飲完唔會口乾,石頭燒安格斯牛肉, 鮮嫩, 但要快食, 唔好過熟燒物好精緻, 唔會太油 (嫌多肉可以叫個日本蕃薯, 極鮮甜)清酒煮蜆, 一d都冇過火, 蜆肉鮮嫩肥美呢份心思, 值得再去 ! 查看更多
關東煮
安格斯石頭燒