2023-12-01 21 瀏覽
涼涼哋梗係想食火鍋😋坐得舒服,火鍋湯底正, 慢慢食傾耐啲都得吖嘛😋冬瓜粒濃湯花膠雞火鍋, 勁正呀成大半隻雞同大大塊嘅花膠添😋😋 飲啖湯先我好香濃呀又甜好‘’正‘’, 啲雞好嫩滑喎👍花膠呢就要浸耐啲就夠彈牙喇💯啲冬瓜入曬湯汁味好好味好juice嘅👍👍 仲有冬瓜粒食大大粒我最鍾意就係冬瓜粒好爽甜😋脆鯇魚,第一次打火鍋食鯇魚片,真係好新鮮又幾爽脆喎👍好好味😋好快就食曬喇😅原來鯇魚片係最正又抵食 👍👍🍄雜菇拼盤唔好睇佢好似細細兜❤️原來裏面有好多唔同種類嘅菇架,都有呢個抵食呀💯💯🐥滑雞塊係好滑嘅,同雞件係唔同😁呢個就啖啖肉爽👍👍🐷新鮮豬頸肉,肥咗少少所以呢食幾塊就好快飽喇😅😅但係就每塊都大大塊😋抵食💯🥟鳳城水餃每一粒都有好大隻蝦仲係大大嚿啖啖肉好好味😋😋💯🍺Hoegarden Peach 桃味啤酒好正一飲落去係好香嘅土桃味🍺完全係女仔嘅最愛❤️花月宮 尖沙咀金巴利道68號2樓

🐥滑雞塊係好滑嘅,同雞件係唔同😁呢個就啖啖肉爽👍👍

🥟鳳城水餃每一粒都有好大隻蝦仲係大大嚿啖啖肉好好味😋😋💯

花月宮
尖沙咀金巴利道68號2樓

尖沙咀韓國街除咗有好多韓國菜餐廳,仲隱藏咗一間幾高質嘅打邊爐。餐廳裝修帶點宮延風,幾有特色,而且座位私隱度高,一邊烚下烚下,一邊傾偈都好自在!入座後,店員會放低一個九宮格醬料,自由揀想食嘅醬芥,推薦試吓XO醬,幾惹味!🔸芫茜皮蛋鍋 $88呢度有好打卡嘅特色四格鍋,而我哋想試真啲肉嘅原味,所以揀咗清清哋嘅芫茜皮蛋鍋~ 除咗鍋夠大,仲好足料,有大量皮蛋同芫茜,仲有粟米、紅蘿蔔同馬蹄,湯底清甜又夠味!唔食得辣可以試吓呢個鍋~🔸本地手切新鮮頂級騸牯牛頸脊 $388呢碟騸牯牛肉係今晚主角😍 切得好靚!大概有十幾片肉,每片肉唔係太厚,大概烚10秒左右,牛肉轉色就食得!牛頸脊口感柔軟中帶咬口,有清甜嘅牛肉味,好好食!🔸手打墨魚滑 $98呢度嘅墨魚滑好特別,分成兩碟,外型好似甜品咁有圖案🤣 呢度嘅份量比起平時一條嘅多好多!墨魚滑幾彈牙爽滑,唔係溝咗好多粉嗰啲,有墨魚味!加啲XO醬一齊食好惹味!🔸流沙黃金蝦丸(4粒) $68見到即叫,好好食咁😂 蝦丸都算大粒,食到好多蝦肉,好足料!蝦丸好彈牙爽甜好好食!中間有鹹蛋黃流沙,好邪惡呀😂 一定要加埋XO醬食,好正!🔸油麥菜 $38點都要食下菜!幾新鮮!🔸竹蔗茅

🔸芫茜皮蛋鍋 $88

🔸本地手切新鮮頂級騸牯牛頸脊 $388

🔸手打墨魚滑 $98

🔸流沙黃金蝦丸(4粒) $68

🔸油麥菜 $38
點都要食下菜!幾新鮮!

🔸竹蔗茅根(渣) $68
足料夠味!甜度啱啱好!

呢間火鍋店食物質素都幾好,想靜靜地食餐靚料火鍋,係一個唔錯嘅選擇!
  • 流沙黃金蝦丸
  • 本地手切新鮮頂級騸牯牛頸脊
  • 手打墨魚滑
  • 芫茜皮蛋鍋
尖沙咀實在有太多選擇😂看見食評說這家環境寬敞、擺盤精緻吸引,就選定了 ✿ 黑松露野菌鍋 $128 (另加一)香氣十足,超多菇菇,很喜歡😍 ✿ 白鱔片 $98 (另加一)挺厚身,彈牙,口感十足,幾乎被我獨吃了全碟只有一片有很小的骨,食的時候要專心🤣 ✿ 10頭大連鮑魚(4隻) $88 (另加一)清理的很乾淨😍不用沾醬都好吃 ✿ 風花雪月餃子拼盤 $168 (另加一)擺盤很美😚有六款餃子,每一顆都是超飽滿,很好吃最深刻印象的,是橙色的重慶辣子雞肉餃😳 ✿ 新鮮豬頸肉 $58 (另加一)玫瑰般的擺盤😍大片爽口,這個價錢很值 ✿ 日本北海道花豚豬腩片 $148 (另加一)每一卷其實有兩片的! 眼見肥的部分較多,但吃起來卻不覺🤣 ✿ 醬芥 $18@1位 (另加一)店員有禮環境真的很寬闊,完全沒有壓逼感而且有很多座位適合大夥人聚會
尖沙咀實在有太多選擇😂
看見食評說這家環境寬敞、擺盤精緻吸引,就選定了

✿ 黑松露野菌鍋 $128 (另加一)
黑松露野菌鍋

香氣十足,超多菇菇,很喜歡😍

✿ 白鱔片 $98 (另加一)
白鱔片

挺厚身,彈牙,口感十足,幾乎被我獨吃了全碟
只有一片有很小的骨,食的時候要專心🤣
白鱔片

✿ 10頭大連鮑魚(4隻) $88 (另加一)
10頭大連鮑魚(4隻)

清理的很乾淨😍不用沾醬都好吃

✿ 風花雪月餃子拼盤 $168 (另加一)
風花雪月餃子拼盤

擺盤很美😚有六款餃子,每一顆都是超飽滿,很好吃
最深刻印象的,是橙色的重慶辣子雞肉餃😳
重慶辣子雞肉餃

✿ 新鮮豬頸肉 $58 (另加一)
新鮮豬頸肉

玫瑰般的擺盤😍大片爽口,這個價錢很值

✿ 日本北海道花豚豬腩片 $148 (另加一)
日本北海道花豚豬腩片

每一卷其實有兩片的! 眼見肥的部分較多,但吃起來卻不覺🤣

✿ 醬芥 $18@1位 (另加一)
醬料

店員有禮
環境真的很寬闊,完全沒有壓逼感
而且有很多座位適合大夥人聚會

之前和老公來過這裏,覺得食材新鮮,湯底味道十足,今晚便再來這裏。這裏除了散座之外,還有數更貴賓房可供選擇。蘇格蘭蟶子皇(2隻)$88、生猛活蝦$108。蘇格蘭蟶子皇每日限量供應,看到還餘兩份,便立即下單,蘇格蘭蟶子皇放在湯內60秒,便可享用爽脆可口,味道鮮甜的蟶子皇生猛活蝦,大約有12隻,隻隻都爽口彈牙,非常新鮮。鮮甜桂花蚌$128,口感爽脆,味道十足,很有海洋的氣氛。白蟮片$98,新鮮爽脆,放在湯內數十秒,便可享用爽口彈牙的白鱔片了。芫荽皮蛋鍋$88,除了大量芫荽和皮蛋,還有紅蘿蔔、馬蹄、粟米,湯底的鮮甜味道,帶起了蔬菜的鮮味。鮮准山$48、萵荀$38。這個年代,就算吃火鍋,必定要點新鮮蔬菜來平衡一下健康。竹蔗茅根水$68 ,甜度適中,具有清熱作用。

這裏除了散座之外,還有數更貴賓房可供選擇。

蘇格蘭蟶子皇(2隻)$88、生猛活蝦$108。

生猛活蝦,大約有12隻,隻隻都爽口彈牙,非常新鮮。

鮮甜桂花蚌$128,口感爽脆,味道十足,很有海洋的氣氛。

鮮准山$48、萵荀$38。
這個年代,就算吃火鍋,必定要點新鮮蔬菜來平衡一下健康。

竹蔗茅根水$68 ,甜度適中,具有清熱作用。
2023-11-29 17 瀏覽
去金巴利道搵嘢食,見到呢間花月宮嘅易拉架,仲有位好好笑容嘅員工派傳單,就上去試下入到大廈上兩層電梯就到,見到個門面就覺得好靚好有宮廷feel😍,入面除咗4人枱仲有好幾張大枱,無論三五知己定係一大班朋友都可以坐得舒舒服服😚店內用QR code落單,淨係湯底都有十幾款選擇,我哋今次揀咗蕃茄濃湯海鮮鍋$168,蕃茄味濃,仲有好多海鮮湯料,非常鮮甜👍🏻脆炸厚切豬仔午餐肉$68個爐未咁快滾起,先嗌個小食即食先,呢個厚切午餐肉炸到夠晒香口,咬落仲有一絲絲肉質,推介🙌🏻掛架頂級安格斯牛小排$298精緻嘅擺盤,放喺枱都覺得好睇,薄薄一片,油脂同肉嘅比例啱啱好,淥幾下就食得,讚👍🏻蘇格蘭聖子皇(2隻)$88大大隻聖子,新鮮、爽口、彈牙,抵食之選牛骨濃汁牛丸$68食呢個要小心,因為一咬就爆汁😆,每一啖都好juicy而且充滿牛味🫶🏻日本蟹柳$48/ 唐生菜$38蟹柳無雪味👍🏻,生菜🥬爽甜連埋醬料、飲品,每人大概$4xx,好彩樓下有易拉同派傳單,如果唔係就會錯過呢間咁高水準又抵食嘅火鍋店😆🫶🏻🫶🏻

混醬調味料
蕃茄濃湯海鮮鍋

脆炸厚切豬仔午餐肉

脆炸厚切豬仔午餐肉$68

掛架頂級安格斯牛小排

掛架頂級安格斯牛小排$298

蘇格蘭聖子皇(2隻)$88
大大隻聖子,新鮮、爽口、彈牙,抵食之選

牛骨濃汁牛丸$68

日本蟹柳$48/ 唐生菜$38
蟹柳無雪味👍🏻,生菜🥬爽甜

2023-11-14
混醬調味料
蕃茄濃湯海鮮鍋
脆炸厚切豬仔午餐肉
掛架頂級安格斯牛小排
2023-11-28 15 瀏覽
朋友帶我來尖沙咀花月宮🪷裝修很有特式之餘🪷食物又很新鮮😋地方吾太大,但坐位勝在很寬敞👯🏻‍♀️人多亦可以包房,一班朋友一齊烚下烚下🥘蕃茄濃湯海鮮鍋 $168湯料有薯仔,魷魚,青口,蝦,香濃蕃茄味,份量吾少🦐🐙🍡風花雪月手打丸拼 盤$168 (12粒)上盤精緻,每粒丸都好有特別🦐蝦丸有黑松露,亦有蝦芝心丸🦐蝦有蝦子丸,每款都很好食🌽甜粟米$28係超甜超甜粟先真😋🥢蘇格蘭聖子皇 $88(2隻)🥢鮮甜日本北寄貝$68(隻)非常爽口鮮甜🐮本地手切新鮮頂級騸牯牛頸脊 $388牛肉嫩滑,半肥瘦適中🥢自家製脆炸響鈴$58🥤津路烏龍茶$18🍺Hoegaarden 500ml 生啤酒 $68🌟每一位醬芥 $18 🌟位置方便

🥘蕃茄濃湯海鮮鍋 $168
湯料有薯仔,魷魚,青口,蝦,香濃蕃茄味,份量吾少🦐🐙

🍡風花雪月手打丸拼 盤$168 (12粒)

🌽甜粟米$28
係超甜超甜粟先真😋

🥢蘇格蘭聖子皇 $88(2隻)
🥢鮮甜日本北寄貝$68(隻)
非常爽口鮮甜

🐮本地手切新鮮頂級騸牯牛頸脊 $388
牛肉嫩滑,半肥瘦適中

🥢自家製脆炸響鈴$58

🥤津路烏龍茶$18
🍺Hoegaarden 500ml 生啤酒 $68

🌟每一位醬芥 $18
🌟位置方便
2023-11-27 1072 瀏覽
今日黎位於尖沙咀既花月宮嘆返個高質邊爐😊🫕養生豆腐白肉湯鍋 $128湯底呈奶白色 冇雜質 飲落幾重豬骨味 味道又自然 吾會飲到好口渴有好多百頁豆腐 索曬湯汁豬腩肉厚薄適中 肥瘦分明🤪🐮頂級安格斯牛小排 $298一塊塊掛滿系木架到 油花好靚 齋打卡都贏左📸口感嫩滑 牛肉味都幾重 份量又多 淥10秒就得🌊白蟮片 $98好爽口 冇咩細骨系中間👍🏻🐏澳洲羊肉卷 $128羊羶味吾重 肉質結實 🥬萵苟 $38好翠綠 放入鍋到淥林佢 好味又健康😙🍜薯粉 $18最後食啲澱粉質 飽足感100%🥤忌廉 $15💭食物味道好 裝修都幾靚 座位又寛落 用餐體驗吾錯👏🏼
今日黎位於尖沙咀既花月宮嘆返個高質邊爐😊

澳洲羊肉卷
萵苟
薯粉
2023-11-22 21 瀏覽
之前我朋友喺屯門食過呢間覺得味道唔錯,見尖沙咀都有間就同我去咗食⚜️交通嚟講都算方便,喺尖沙咀落車行大約十分鐘, 環境幾安靜位於一個新起嘅寫字樓入面🤣雖然時間好早但係入面都差唔多full哂🫨 好快入座之後就即刻叫定湯底, 湯底嘅選擇都好多, 不過我最後都係比黑松露菌湯吸引咗😋 朋友未到湯底就到咗所以我梗係先試一碗湯啦,估唔到佢黑松露味好濃喎,帶起咗菌湯嘅鮮味, 非常好飲👍👍本地新鮮牛吊龍 ($388)嘢食方面就試咗平時都少食到嘅牛吊龍部位, 價錢雖然唔平不過真心好食嘅,牛味夠而且肥膏唔算特別多, 有大約十幾片~手打丸拼盤 ($168)之後再叫咗個手打丸拼盤, 賣相好靚有六款味道每款兩粒🤤 呢個非常值得一讚, 每粒丸都係手打嘅蝦滑或者墨魚滑,入邊配合咗唔同嘅餡料, 除咗有鹹蛋黃之外仲有鴨肝❣️❣️😍😍 而蝦滑同墨魚滑都好足料, 真係見到原隻蝦喺入面,而且食到唔會加咗好多粉,真材實料👍👍👍👍👍值得encore仲叫咗新鮮豬潤同埋滑雞片,每份價錢唔貴而且份量都好多, 豬潤好新鮮好爽而滑雞片都唔錯😊再加埋個waiter好細心好有耐性又唔會嗺你交枱, 我覺得係一餐非常好嘅體驗👍👍 絕對會推介朋友黎

本地新鮮牛吊龍 ($388)

手打丸拼盤 ($168)

2023-11-22 36 瀏覽
星期四,得16°C嘅夜晚,喺打邊爐先可以解決嘅溫度。今日殺入尖沙咀,試一間開飯Apps零負評嘅火鍋店《花月宮》。《花》嘅門面擺滿哂招財貓,好ICONIC。店入面嘅裝修都幾精緻,清一式卡位,枱同枱之間有返一定嘅距離,毫無壓迫感幾舒服。身為零負評嘅餐廳,會唔會喺環境OK食物PK?試伏/服嘅我哋兩個人嗌咗:〰️〰️〰️〰️🥘 特色四格鍋 $268▪️正所謂“湯底錯,滿盤皆落索“,揀錯湯底喺打邊爐嘅大忌!對第一次食嘅餐廳,我只會做大人嘅選擇,盡併!《花》嘅四格鍋併咗:🍄 松露箘湯:菌味MAX!菌香嘅紮實唔輸西式濃湯,目測入面有四五種菌類,濃香得嚟唔會搶咗食材嘅味道,有驚喜!🍅 蕃茄海鮮:湯底喺肉眼都睇得出味道濃郁嘅橙紅色!入口蕃茄味好突出,酸甜味好調和!海鮮方面有蝦,墨魚仔同青口,雖然喺“配角“般嘅存在,但質素都新鮮一啲都唔HEA。🌶 四川麻辣:麻。香。辣,齊哂!味道唔會好霸道,湯底嘅精華色香味俾鴨血同冰豆腐吸哂,配料都可以升Lv做主角!(⚠️Apps落單無得揀麻辣度,想辣啲麻啲可以同店員要求返。)🍶 藥膳醉雞:花膠醉雞同湯底分開上。湯底嘅藥材味唔過份幾清香。雞嗰方面有脾有胸,喺水滾落雞浸焗大概5~6分鐘

〰️〰️〰️〰️
🥘 特色四格鍋 $268

🍶 藥膳醉雞:花膠醉雞同湯底分開上。湯底嘅藥材味唔過份幾清香。雞嗰方面有脾有胸,喺水滾落雞浸焗大概5~6分鐘就食得嘅大細,啖啖肉嫩滑帶酒香,仲有兩塊有返啲厚度嘅花膠,唔錯。

🥩 手切封門柳 $238
▪️ 肥瘦分布一啲都唔輸牛小排,有返甘上下厚,口感柔軟無筋,牛味濃郁,唔錯。

🐟 白鱔 $98
▪️ 魚皮輕輕煙韌帶點膠質,肉質鮮甜爽嫩,裡裡外外喺新鮮嘅味道,份量都可以,唯一嘅缺點喺細骨多咗啲,唔錯。

🍡 手打三色滑 $138

🦐 蝦滑:蝦滑混有粒粒蝦肉,爽彈嘅程度喺咬落去會有回饋感俾返牙齒,純粹蝦肉嘅鮮甜,好食!
🦑 墨魚:質感比蝦滑綿密,有墨魚粒增加口感,有淡淡嘅墨魚香,新鮮唔腥唔霉,唔錯。
🦪 干貝:喺墨魚滑基底溝咗啲干貝碎,比墨魚滑多咗份干貝獨有濃郁嘅乾貨香,喺值得一試嘅味道。

🥬 水蓮 $68
▪️ 講到邊爐菜,水蓮喺我嘅首選。水蓮嘅口感爽脆,吸湯之餘本身嘅草青味唔重,唔似茼蒿皇帝菜嗰啲會騎劫湯底嘅原味道,真心推介。

🍜 稻庭烏冬 $28
▪️ 喺超市有賣嘅“真打“稻庭烏冬。唔使解凍水滾落麵散開就食得,麵質滑溜帶點煙韌,同野菌/蕃茄/麻辣湯底好夾!呢到丁麵都叫價$18,烏冬完勝。
〰️〰️〰️〰️
💸 連醬芥 ($18@) 同加一,埋單 $961 (人均$480)。
🗣 湯底俾我嘅印象最深刻,喺難得真材實料有誠意之作。
🗣 食材方面新鮮,味道份量無投訴。
🗣 店員嘅態度幾好幾friendly,上菜嘅速度都OK唔駛追單。
🗣 一句結尾:I WILL BE BACK!
2023-11-16
2023-11-21 33 瀏覽
成日周圍去上Yoga & Dance Class做完又周圍搵食所以永遠都減唔到肥😂今次做完又約咗朋友打邊爐🍲花月宮特色四格鍋$268(四川麻辣鍋,藥膳花雕花膠醉雞鍋,黑松露野菌鍋,蕃茄濃湯海鮮鍋)平時打邊爐都鍾意叫鴛鴦鍋今次有四格鍋當然要叫一次過可以試到四種口味每款鍋底入面已經有少量配料好抵食😍🍲四川麻辣鍋 - 鴨血鴨血好滑好入味麻辣算少麻少辣平時唔食得辣嘅都可以一試👏🏻🍲花膠醉雞鍋 - 雞肉,花膠有四五件雞肉同兩三舊花膠另外用一個碟仔分開上分量一啲都唔細花膠有一定厚度唔係薄薄一塊果種養生之選👍🏻🍲黑松露野菌鍋 - 雜菌滿滿嘅雜菌湯淥蔬菜海鮮一流😋🍲番茄濃湯海鮮鍋- 蝦,墨魚仔,青口海鮮鮮甜配上蕃茄嘅酸甜好醒胃🫶🏻手拍雲耳青瓜$48小食比想像中大碟味道偏甜唔會太酸日本大扇貝(兩隻)$88扇貝鮮甜大大隻食落啖啖肉好滿足風花雪月手打丸拼盤( 12粒)$168(墨魚丸,鮮蝦丸,干貝丸,鮑魚丸,流沙黃金蝦丸,流心芝士墨魚丸)手打丸大大粒粒粒彈牙雜菌拼盤$68開頭唔知道湯底咁正已經包咗咁多雜菌所以叫咗😂稻庭烏冬$28食到飽飽超滿足嘅一餐啱晒一大班朋友來食可以試到更多野👍🏻
成日周圍去上Yoga & Dance Class
做完又周圍搵食
所以永遠都減唔到肥😂

今次做完又約咗朋友打邊爐
🍲花月宮特色四格鍋$268
(四川麻辣鍋,藥膳花雕花膠醉雞鍋,
黑松露野菌鍋,蕃茄濃湯海鮮鍋)

平時打邊爐都鍾意叫鴛鴦鍋

🍲四川麻辣鍋 - 鴨血
鴨血好滑好入味
麻辣算少麻少辣
平時唔食得辣嘅都可以一試👏🏻

🍲花膠醉雞鍋 - 雞肉,花膠
有四五件雞肉
養生之選👍🏻

🍲黑松露野菌鍋 - 雜菌
滿滿嘅雜菌湯淥蔬菜海鮮一流😋

🍲番茄濃湯海鮮鍋
- 蝦,墨魚仔,青口
海鮮鮮甜配上蕃茄嘅酸甜
日本大扇貝(兩隻)$88
扇貝鮮甜大大隻
食落啖啖肉好滿足
風花雪月手打丸拼盤( 12粒)$168
(墨魚丸,鮮蝦丸,干貝丸,鮑魚丸,
流沙黃金蝦丸,流心芝士墨魚丸)
手打丸大大粒

啱晒一大班朋友來食
可以試到更多野👍🏻
2023-11-10
2023-11-21 27 瀏覽
今次係尖沙咀搵到呢間都算新開嘅火鍋,入面嘅裝修古色古香,以白色為主,星期日夜晚去到都唔算多人,啱晒同朋友一齊過嚟打吓邊爐🤤見到佢哋嘅湯底好多都好吸引,選擇困難症嘅我哋就揀咗花月宮特色四格鍋,有四川麻辣鍋、藥膳花雕花膠醉雞鍋、黑松露野菌鍋同埋蕃茄濃湯海鮮鍋😋全部湯底都好足料,花膠醉雞鍋仲會有成碗醉雞同埋花膠俾你落落去,濃湯海鮮鍋就有啲蝦喺入面🦐四川麻辣鍋入面有鴨血同埋豆腐🤩美國頂級手切封門柳🥩$238份量好多鋪滿晒成個碟,每塊都係薄薄地,好快就可以淥熟,食落牛味都幾濃而且好腍🤓新鮮豬頸肉🐷$58餐廳將豬頸肉砌成咗一個玫瑰花,放喺冰上面,外型好靚,每一塊都肥瘦平均,食落充滿油脂感又爽彈三色滑(墨魚、鮮蝦、干貝) $138每一款滑食落都爽口彈牙,仲食到鮮蝦同墨魚喺入面😆自家製脆炸響鈴 $58佢哋嘅自家製響鈴係即炸嘅,仲可以就咁食,食落真係比平時食開嘅香脆😍稻庭烏冬 $28去打邊爐一定要嗌嘅烏冬,軟滑彈牙吸湯力強🍜

美國頂級手切封門柳🥩$238

新鮮豬頸肉🐷$58

三色滑(墨魚、鮮蝦、干貝) $138
每一款滑食落都爽口彈牙,仲食到鮮蝦同墨魚喺入面😆

自家製脆炸響鈴 $58

稻庭烏冬 $28
去打邊爐一定要嗌嘅烏冬,軟滑彈牙吸湯力強🍜

• 美國頂級手切封門柳
  • 新鮮豬頸肉
2023-11-20 29 瀏覽
一踏入冬天,我就會吃火鍋,暖一暖胃。今次到尖沙咀發掘了一間火鍋店,令我想不到那麼驚喜。湯底選擇多,我們選了滋潤養顏雪蓮子桃膠椰子雞鍋。湯底十分足料,雞湯帶微微椰香和清甜雪蓮子味,雞件份量多,肉質嫰滑,雞肉味濃,作為火鍋湯底不會過膩,吃完都不會上火。珊瑚桂花雙拼珊瑚蚌拼桂花蚌,蚌肉新鮮甜,帶海鮮獨有的鹹香,口感爽脆彈牙,前者食落一梳梳,後者則多了一絲柔軟,是整晚的vip。手打三色滑墨魚滑、鮮蝦滑和干貝滑,手打製造,爽口彈牙,每啖都可以吃到粒粒原材料,口感豐富。薄切牛舌心店家細心將牛舌心切雙飛成薄片,加快煮熟時間,讚。田園拼盤蔬菜豐富,份量多,有西蘭花、生菜、粟米,一次過滿足了不同食客的胃口。自家製脆炸響鈴自家製沒有油耗味,輕輕浸幾秒,即吸滿椰子雞湯,大滿足。野菌黑松露餃(4粒)黑松露餃也是必點之一,自家包製的松露餃,皮薄身,餡料豐富,煮透後隱約看見粒粒菇菌,菇肉飽滿多汁,大讚。竹甘蔗茅根(渣)又一自家製飲品,吃火鍋飲一杯,透心涼。總括而言,這間款式多,食材新鮮,又有多款自家製產品,是一間誠心製作,食物味美的火鍋店,絕對值得再encore。

珊瑚桂花雙拼

手打三色滑

薄切牛舌心
店家細心將牛舌心切雙飛成薄片,加快煮熟時間,讚。

田園拼盤

自家製脆炸響鈴
自家製沒有油耗味,輕輕浸幾秒,即吸滿椰子雞湯,大滿足。

野菌黑松露餃(4粒)

竹甘蔗茅根(渣)
又一自家製飲品,吃火鍋飲一杯,透心涼。

2023-11-13
  • 珊瑚桂花雙拼
  • 手打三色滑
  • 薄切牛舌心
💁🏻‍♀️💁🏻‍♂️打邊爐的癮又返嚟,今次嚟到尖沙咀嘅花月宫,被門口招財貓s吸引,坐卡位影相靚靚而私隱度高,食物質素高係亮點所在🔅🔆🝮四川麻辣鍋 [$128] 🝮雙拼 芫茜皮蛋鍋 [+$40]🌶️四川麻辣鍋可自選辣度同麻度,我哋就選咗小辣同小麻,辣度溫柔而不失惹味,而且唔會越煲越鹹,有正宗四川風味😋芫茜皮蛋鍋🥘,淥嘢食之前先飲啖湯,湯底清甜,不禁一口接一口地飲🥳.🝮牛魔王天梯拼盤 [$588]安格斯牛小排|手切封門柳|手切牛頸脊🐮安格斯牛小排,脂感較重,肉味仍然芳香濃郁手切牛頸脊略有咬口,牛脂分佈平均🫶🏻手切封門柳🥩係肉味最濃一款,肉質軟腍牛柳粒本來店內建議淥十秒就食得,🤪但我哋發現淥1-2分鐘先食,反而來得更軟腍同有肉味😍.🝮蘇格蘭聖子[$88/2隻]聖子大大隻,爽口彈牙而清甜,高質💯.🝮自家製脆炸響鈴 [$58]食過好多間火鍋店都有自家製響鈴,但今次第一次到「索索」聲,好似食緊西式酥皮但不油膩,豆香滿滿🫢😎.🝮田園拼盤 [$68]粟米|白菜仔|生菜|油麥菜|椰菜|車厘茄食一口肉再食啖菜,感覺無咁有邪惡感🌱😝.🝮醬芥 [$18/位]基本醬料九宫格,❤️‍🔥其中沙爹醬同沙茶醬用嚟獨立點肉食,

🝮四川麻辣鍋 [$128]
🝮雙拼 芫茜皮蛋鍋 [+$40]

🝮牛魔王天梯拼盤 [$588]
安格斯牛小排|手切封門柳|手切牛頸脊

🐮安格斯牛小排,脂感較重,肉味仍然芳香濃郁

手切牛頸脊略有咬口,牛脂分佈平均🫶🏻

手切封門柳🥩係肉味最濃一款,肉質軟腍

🝮蘇格蘭聖子[$88/2隻]

聖子大大隻,爽口彈牙而清甜,高質💯
🝮自家製脆炸響鈴 [$58]

🝮田園拼盤 [$68]
粟米|白菜仔|生菜|油麥菜|椰菜|車厘茄

食一口肉再食啖菜,感覺無咁有邪惡感🌱😝
🝮醬芥 [$18/位]

基本醬料九宫格,❤️‍🔥其中沙爹醬同沙茶醬用嚟獨立點肉食,味道好夾🤝🏻😽

🝮 Suntory Premium -380ML [$58]
打邊爐要摸下酒杯底👋🏻🤩
2023-11-16
2023-11-20 24 瀏覽
天氣涼涼哋最啱食打邊爐,呢間宮廷火鍋,枱同坐位好闊落,坐得舒服,裝修同d野食都好靚,古色古香咁!就吸引咗嚟試吓!爽口鮮蝦雲吞(4粒)$58雲吞大大粒,皮薄餡靚!鮮蝦真係爽口,好新鮮又彈牙😉檸檬薏米水(渣)$48這個勁抵!$48一大渣薏米水!兩個人每人飲左成三杯,打邊爐好夠飲!而且佢甜甜地,薏米又煲到好腍!清熱又好味!美國頂級手切封門柳$238本身覺得有啲貴,但係味道質素真係高,肉質一啲都唔韌!肉味好濃好出!而且有好多片,兩個人好似食極都食唔完,所以都好值!滋潤養顏雪蓮子桃膠椰子雞鍋$238嘩!淨係個湯底都已經又雪耳又桃膠又紅棗,飲碗湯已豐富到睇落好似成碗糖水咁,又好滋潤!湯底好有豐富既椰子味!而且佢嗰d雞既份量勁多,肉質非常之嫩滑,性價比高,又食又飲,這個湯底好味又抵食!鮮腐竹$38鮮腐竹好重豆味!好新鮮嫩滑,又厚身好吸湯底!勁正!山水滑豆腐$28估唔到山水滑豆腐真係勁滑!朋友都話無叫錯!又平又正!萵荀$38好大片又而且好爽😄感覺新鮮!🍱餐廳:花月宮 (尖沙咀)🏫地址: 📌尖沙咀金巴利道68號2樓

爽口鮮蝦雲吞(4粒)$58
雲吞大大粒,皮薄餡靚!鮮蝦真係爽口,好新鮮又彈牙😉

檸檬薏米水(渣)$48

美國頂級手切封門柳$238

滋潤養顏雪蓮子桃膠椰子雞鍋$238

鮮腐竹$38
鮮腐竹好重豆味!好新鮮嫩滑,又厚身好吸湯底!勁正!

山水滑豆腐$28
估唔到山水滑豆腐真係勁滑!朋友都話無叫錯!又平又正!

萵荀$38
好大片又而且好爽😄感覺新鮮!

🍱餐廳:花月宮 (尖沙咀)
🏫地址: 📌尖沙咀金巴利道68號2樓
火鍋店其實真係開到成巷成市,真係試過好味先想推介俾大家☺️☺️首先要讚吓佢嘅小食,好多特別嘅選擇,我哋叫咗酥炸魷魚絲、黃金脆蟮球、芥末牛柳粒,全部都真係唔係小食size🙈🙈大大碟咗,幾驚吃晒小食都飽晒然後火鍋料理當中特別鍾意佢嘅海鮮,脆鯇魚、脆蟮片都好推介,好新鮮。仲有仲有,大連10頭鮑魚限量供應,都只係$88,真係手快有手慢無呀💖💖花雕醉雞嘅雞件好滑,飲品方面我哋叫咗一渣檸檬薏米水,好清新😊呢到環境好舒服,好啱約埋三五知己一齊黎😜😜

呢到環境好舒服,好啱約埋三五知己一齊黎😜😜