2023-11-22 36 瀏覽
星期四,得16°C嘅夜晚,喺打邊爐先可以解決嘅溫度。今日殺入尖沙咀,試一間開飯Apps零負評嘅火鍋店《花月宮》。《花》嘅門面擺滿哂招財貓,好ICONIC。店入面嘅裝修都幾精緻,清一式卡位,枱同枱之間有返一定嘅距離,毫無壓迫感幾舒服。身為零負評嘅餐廳,會唔會喺環境OK食物PK?試伏/服嘅我哋兩個人嗌咗:〰️〰️〰️〰️🥘 特色四格鍋 $268▪️正所謂“湯底錯,滿盤皆落索“,揀錯湯底喺打邊爐嘅大忌!對第一次食嘅餐廳,我只會做大人嘅選擇,盡併!《花》嘅四格鍋併咗:🍄 松露箘湯:菌味MAX!菌香嘅紮實唔輸西式濃湯,目測入面有四五種菌類,濃香得嚟唔會搶咗食材嘅味道,有驚喜!🍅 蕃茄海鮮:湯底喺肉眼都睇得出味道濃郁嘅橙紅色!入口蕃茄味好突出,酸甜味好調和!海鮮方面有蝦,墨魚仔同青口,雖然喺“配角“般嘅存在,但質素都新鮮一啲都唔HEA。🌶 四川麻辣:麻。香。辣,齊哂!味道唔會好霸道,湯底嘅精華色香味俾鴨血同冰豆腐吸哂,配料都可以升Lv做主角!(⚠️Apps落單無得揀麻辣度,想辣啲麻啲可以同店員要求返。)🍶 藥膳醉雞:花膠醉雞同湯底分開上。湯底嘅藥材味唔過份幾清香。雞嗰方面有脾有胸,喺水滾落雞浸焗大概5~6分鐘

〰️〰️〰️〰️
🥘 特色四格鍋 $268

🍶 藥膳醉雞:花膠醉雞同湯底分開上。湯底嘅藥材味唔過份幾清香。雞嗰方面有脾有胸,喺水滾落雞浸焗大概5~6分鐘就食得嘅大細,啖啖肉嫩滑帶酒香,仲有兩塊有返啲厚度嘅花膠,唔錯。

🥩 手切封門柳 $238
▪️ 肥瘦分布一啲都唔輸牛小排,有返甘上下厚,口感柔軟無筋,牛味濃郁,唔錯。

🐟 白鱔 $98
▪️ 魚皮輕輕煙韌帶點膠質,肉質鮮甜爽嫩,裡裡外外喺新鮮嘅味道,份量都可以,唯一嘅缺點喺細骨多咗啲,唔錯。

🍡 手打三色滑 $138

🦐 蝦滑:蝦滑混有粒粒蝦肉,爽彈嘅程度喺咬落去會有回饋感俾返牙齒,純粹蝦肉嘅鮮甜,好食!
🦑 墨魚:質感比蝦滑綿密,有墨魚粒增加口感,有淡淡嘅墨魚香,新鮮唔腥唔霉,唔錯。
🦪 干貝:喺墨魚滑基底溝咗啲干貝碎,比墨魚滑多咗份干貝獨有濃郁嘅乾貨香,喺值得一試嘅味道。

🥬 水蓮 $68
▪️ 講到邊爐菜,水蓮喺我嘅首選。水蓮嘅口感爽脆,吸湯之餘本身嘅草青味唔重,唔似茼蒿皇帝菜嗰啲會騎劫湯底嘅原味道,真心推介。

🍜 稻庭烏冬 $28
▪️ 喺超市有賣嘅“真打“稻庭烏冬。唔使解凍水滾落麵散開就食得,麵質滑溜帶點煙韌,同野菌/蕃茄/麻辣湯底好夾!呢到丁麵都叫價$18,烏冬完勝。
〰️〰️〰️〰️
💸 連醬芥 ($18@) 同加一,埋單 $961 (人均$480)。
🗣 湯底俾我嘅印象最深刻,喺難得真材實料有誠意之作。
🗣 食材方面新鮮,味道份量無投訴。
🗣 店員嘅態度幾好幾friendly,上菜嘅速度都OK唔駛追單。
🗣 一句結尾:I WILL BE BACK!
2023-11-16