芝樂坊餐廳

The Cheesecake Factory
2018-09-11 415 瀏覽
由新開到而家 一直都想嚟食嘢 期待有TBBT 既感覺(笑) 可惜店員制服唔係penny果套衫😂 見到食評好多話要等好耐 所以早啲去 因為星期一 六點之前已經入坐 唔洗點樣等叫左兩個前菜先 爆辣炸蝦同牛油果多士都叫咗杯cucumber mojito 但係酒味重咗啲 青瓜味薄荷葉味少咗冇咁清新感覺蝦呢就差少少 同我想像唔一樣 平時我唔食沙律醬但係呢個汁我都接受到而superfood 牛油果toast好正 一件麵包切開6份 上面都鋪滿牛油果件同醬 講真兩個人食完真係叫得上夠皮😂😂而main course就叫咗一個烤雞burger同鮮蝦天使麵個份量真係大到喊 可惜天使麵煮得太冧 爽口啲應該冇咁漏食完咁多嘢其實已經好飽 但係唔憤氣 始終過嚟係為咗食甜品😂😂 格硬叫咗兩件cake (chocolate dough and red velvet)埋單八百幾但係覺得三個人食先啱啱好 😂

叫左兩個前菜先 爆辣炸蝦同牛油果多士

個份量真係大到喊 可惜天使麵煮得太冧 爽口啲應該冇咁漏

埋單八百幾但係覺得三個人食先啱啱好 😂

2018-09-10
  • Avocado Toast
  • 無敵紅絲絨芝士蛋糕
2018-09-10 317 瀏覽
食物種類,不多説了。都係美式餐廳嘅選擇、味道。沒有很好,普通吧。但侍應態度之差、懶散,就真係夠哂特別。這餐廳初在港開業,食過一次。當時侍應有禮勤快,耐心解釋餐牌。今日再去,簡直以為自己喺大牌檔。負責我那區嘅兩位男侍應,大聲傾計,內容清晰聽到,不斷批評cheesecake factory有幾失敗。係呀,不斷喺食客面前數落自己公司。夾雜粗口,完全無覺得要收斂。食物放在枱前,無講係乜,甚至放落黎都無望住。旁邊兩枱都忍唔住望左侍應好幾次,侍應完全無停過。企喺廣,但唔幫食客加水,食buffalo wings唔俾paper napkin. 發生咩事?食客走左,再set枱,坐喺卡位整。好似個場無哂客,落緊場咁。到埋單,有個著恤衫嘅人遞單。當然多謝唔該都無啦。簽完單,放左喺位。恤衫人五分鐘後返黎,話我地做咩收埋張單,然後未拎轉面,就jip 同埋蔑我朋友。我地叫停佢,問佢咩態度,佢答:你收埋張單,我地睇唔到嫁喎。然後走左去。無道歉,無再返黎跟進。離譜到一個點。講粗口,蔑顧客?美心集團沒有training俾員工嫁?餐牌超污糟,枱面痴立立。好差!
侍應態度之差、懶散,就真係夠哂特別。
離譜到一個點。講粗口,蔑顧客?
美心集團沒有training俾員工嫁?
餐牌超污糟,枱面痴立立。好差!
2018-09-07 474 瀏覽
好享受的下午餐星期一去那都好就是不用排太久就可以吃到了下午茶想吃好久的Cheesecake Factory😍😍😍終於不用排隊了👍👍真好終於可以試試看了雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵這個意大利麵讓我覺得很驚喜我很推薦份量很多很大, 雞肉很嫩很滑, 醬汁檸檬味很重但吃上口並沒有很油膩,反而覺得檸檬令整個麵有很清新的感覺無敵紅絲絨芝士蛋糕芒果青檸芝士蛋糕芝士蛋糕讓人太開心了超超級大塊比我想像中好吃蛋糕不是太甜芝士的味道沒有被其他的口味搶走皇家焦糖咖啡我們都是咖啡的粉絲所以都點了這個當那個冰冰滑滑的忌廉跟熱熱的咖啡撞在一起好好喝而且焦糖的味道剛剛好🌟我的建議是如果是2個人去吃就點一樣蛋糕跟別的東西Share因為蛋糕的份量真大到有點嚇到我了😥😥😜😜開心的一天吃到好吃的爽爽的啦😜😜
好享受的下午餐

星期一去那都好就是不用排太久就可以吃到了下午茶
想吃好久的Cheesecake Factory😍😍😍
終於不用排隊了👍👍真好終於可以試試看了

雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵

這個意大利麵讓我覺得很驚喜我很推薦
份量很多很大, 雞肉很嫩很滑, 醬汁檸檬味很重
但吃上口並沒有很油膩,反而覺得檸檬令整個麵有很清新的感覺

無敵紅絲絨芝士蛋糕

就點一樣蛋糕跟別的東西Share
因為蛋糕的份量真大到有點嚇到我了😥😥
😜😜開心的一天吃到好吃的爽爽的啦😜😜
2018-09-06 339 瀏覽
星期六趁4點先份黎食,過左飯市就冇咁多人排隊。一入黎第一件事當然係望雪櫃揀蛋糕啦!濃滑cheesecake入面有脆脆,口感豐富,面頭仲有好濃nutella 醬,好好味呢個cheesecake比較冇咁甜,仲啱我口味,而且好香咖啡味面包係炭燒過,好香好脆,夾住炒過嘅洋蔥,半溶芝士,好正,薯條都好脆
Chocolate  hazelnut  crunch  cheesecake
Coffee  and  cream  chocolate  supreme
Mushroom  burger
2018-09-06 399 瀏覽
呢間餐廳係上年12月已經好想試食,但記得我同朋友仔行完街想入去食,店員話要等2個鐘我地太肚餓決定放棄,今日星期日我5:45到達,都要等1.5小時,咁今次一班人,我地去咗樓上coffee shop 飲住等,咁時間快過好多。係外面已經睇哂餐牌㨂食咩,好多都想試。其實樣樣都幾大份量,而且味道濃郁真係好heavy但出得唻食⋯預咗爆脂。唔理咁多喇,佢送嘅黑糖麵包都相當出色,水牛城雞翼果然名不虛傳。又脆又辣配上西芹當好辣時都可以解一解辣。仲有焗茄子🍆好出色㗎。一定要試。最後係蛋糕🍰um 我覺得甜咗d唔夠軟熟其他的確好正。I will be back😈
其他的確好正。I will be back😈
2018-08-19
150 分鐘 (堂食)
2018-09-04 491 瀏覽
今晚朋友仔在尖沙咀收工,協助早D排隊,友人6:45到達,7:15便能夠入坐,等候時間於此餐廳而言真的是算非常短。我們每人點了一杯奶昔,味道是好,但個人有少許失望,因為覺得唔夠濃杰前菜點了一道墨西哥餅烤雞沙津,有很多蔬菜,味道可口,如果墨西哥脆餅再多一點便更理想了水牛城辣雞翼,微辣,都幾香口牛扒成四百幾蚊,味道就非常一般了食晒呢D我們四個女人仔都覺得飽到上心口,但冇理由唔叫佢出名嘅cheesecake,所以我們決定點一件,我們叫左雲呢拿籽cheesecake,真係超級無敵爆好食,佢個忌廉配埋件餅竟然有種食雪糕嘅感覺,而且芝士味唔重,又唔會硬實實,就算係排隊淨食件餅都值!

水牛城辣雞翼,微辣,都幾香口

牛扒成四百幾蚊,味道就非常一般了

2018-09-03 391 瀏覽
Cheesecake factory 平日大排長龍, 只試過它的外帶蛋糕 ( 非常好味) ! 今日下午親友先攞位 有機會試一試堂食~蛋糕櫃就在門口當眼處, 種類繁多超吸引 ❤Menu 同蛋糕都選擇多多.. 愛上呢個餐前黑色焦糖包, 鬆脆內軟好味,Baffalo wings 都炸得香脆可口~雖然碟碟價錢係$百中 , 但份量絕不欺場。味道來說, Caesar salad $148 中規中矩, margarita 🍕 $158 勁重芝士 其實有少少漏但都好味 .. 蕃茄意粉同蝴蝶粉汁足料夠creamy, 個粉煙韌有口感,最想讚個Factory Nachos $148, 大大碟配料好足, 仲追加左碗芝士成塊浸落去邪惡至極!🤗最後介紹tiramisu蛋糕 $76,質地一如其他蛋糕一樣幼滑細緻, 咖啡同芝士比例做得唔錯, 完美句號呀。餐廳所有dish份量確實係較大, 今次覺得都幾膩.. 但係一大班朋友聚首一堂又幾唔錯選擇👍🏻
蛋糕櫃就在門口當眼處, 種類繁多超吸引 ❤

2018-09-03 658 瀏覽
星期五去試, 晚餐由6點半開始排隊, 排左半個鐘, reception 通知7點半可以拎機仔, 再等多半個鐘終於入得. 總共等左1.5hr入到去坐高枱, 環境氣氛幾好, 兩個人先叫左everything pizza, buffalo wings 同埋 Mai Tai, 最後仲追加多個原味cheese cake.整體都滿意好味, 不過份量真係多, 無辦法叫唔同款式試, 如果有得叫半份就最好. 不過以呢個價呢個排隊時間, 食其他餐廳會更好

, buffalo wings
同埋 Mai Tai
, 最後仲追加多個原味cheese cake

Everything pizza
Buffalo Wings
Mai Tai
兩舊包
原味cheese cake
2018-08-31
90 分鐘 (堂食)
Everything pizza
Mai Tai
兩舊包
原味cheese cake
  • 原創芝士蛋糕
2018-09-01 720 瀏覽
每一次經過都見到有好多好多人排隊,所以今次為咗一定要唔駛排隊就食到,我同朋友六個人已經一早五點鐘嚟呢度等位啦。一去到不出所料已經有少少人喺度排隊啦,我哋一路等嘅時候,就越來越長龍,雖然有食兩個鐘,但如果遲來等到九點都唔知有冇得食呀!一坐低就望望餐牌,每個菜式大約都係$200左右。不過唔好睇佢價錢好似有啲貴,其實佢食物嘅份量全部都好大份架,再加上芝士加持,食少少都可以好飽我個人最鍾意食呢就係呢一款芝士炸意粉波,可能係因為是第一道食物,所以特別好食.至於個蝦意粉同埋芝士四重奏意粉就覺得不過不失,果然芝士配意粉係好夾的!牛扒呢我就覺得,可以渡駛係度食啦,因為係依度梗係叫番啲同芝士有關嘅菜式會比較好啦。有味係一般,仲有啲燶咁我就有個朋友好鍾意食泰式生菜包嘅,所以佢就忍唔住叫咗呢一個生菜包啦。咁依間當然唔係一間泰式餐廳啦,所以佢真係完全唔啱我哋口味啊最後因為太飽啦,我哋六個人就只係叫咗兩款蛋糕嚟食。朋友生日我哋就可以特別要求佢幫我地寫上生日快樂你隻碟上面啦。不過依度嘅環境真係令人覺得好辛苦,燈光真係好暗苦。希望餐廳唔好成日懶有情調咁,搞到啲燈咁黑啦,因為睇嘢真係好辛苦㗎。

一坐低就望望餐牌,每個菜式大約都係$200左右。

餐前麵包
2018-08-26
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2018-08-28 395 瀏覽
愛吃芝士必食,員工很親切,太多選擇好彩員工 Anthony 專業推介 ,很不錯的晚餐,一定要留肚吃芝士蛋糕,蛋糕款式超多,蛋糕我亦找了另一位員工介紹合我們心意的口味。不太甜芝士味濃,又很大件。
2018-08-27
45 分鐘 (堂食)
  • 餐前麵包
2018-08-28 432 瀏覽
嘩嘩嘩,有朋友生日緊係上網揾下睇下有咩好西食啦,我地個個都係肥妹,緊係搵D大件又多架啦,吾係邊夠飽呀。上網睇尼間野食份量大,所以想試下,我地叫咗個洋蔥圈沙律,炸通心粉,同雞翼,甜品有原味芝士蛋糕,同紅羅白味蛋糕。洋蔥圈沙律,個沙律有黑豆呀,栗米呀,牛油果呀,蕾茄呀等等,幾清新。炸通心粉,好濃芝士味,好正,不過一人食一粒好足夠。雞翼就普普通通。甜品方面原味蛋糕尚可,紅羅白味蛋糕有點似五仁月餅味。建議一大班人去食,可以食多點不同的食物,少人的話只可以試很少食物,因為會食吾曬。

炸通心粉,好濃芝士味,好正,不過一人食一粒好足夠。

2018-08-09
60 分鐘 (堂食)
I have been to the Cheesecake Factory a few times already, from when they first opened to now. I still remember when they had American wait staff specifically flown in to train the HK staff. This is why I specifically remember how enthusiastically the American staff would gather to sing happy birthday while bringing cheesecake to customers who were celebrating their birthday. It was really fun to watch even when I wasn’t the one celebrating. A year later, I came for my own birthday, long after t

A year later, I came for my own birthday, long after the American staff left. The service standards had dropped considerably, as there were only three less than enthusiastic staff that sang happy birthday for us. It was a huge difference to what it was like when they first opened. But at least they managed to get my name right (for the song and the cake).

Fast forward to today, came here once again to celebrate another birthday, but now only 1 waiter came to our table to sing happy birthday, he was less than enthusiastic, and did not write my friends name on the plate even though I had told him to. It just said “happy birthday to you”. Sigh. I really miss when birthdays at Cheesecake Factory seemed like so much fun and the wait staff were actually putting in the effort
2018-08-26 378 瀏覽
星期日晚上 實在太想念邪惡芝味特意五點半到達去排隊登記長龍都需等待好一陣子6點左拎到機 大約7點左右終於坐低為左食 可以去到幾盡如非特別想食 星期六日晚上真係等吾過 拎住機又行吾遠 等到一半放棄 又怕下一個到自己真是雞肋😂😂餐包可以叫全黑糖味 因為白色那款沒什麼特別 可以留肚當日叫了小食 羽衣甘藍沙律 份量相對較細 但二人分享 非常夠食秘製沙律醬十分開胃 酸酸甜甜 又有杏仁碎 果乾 點綴 不錯之讚主菜點了 蒜香烤雞蝴蝶粉個白汁濃稠度岩岩好 非常creamy雞肉略鞋 但白汁有煙肉 蘑菇 青豆全部配料都好搭 一啖接一啖每次都必食Cheesecake Factory 份量大 食完兩碟 加個甜品就岩岩好焦糖海鹽芝士餅食過Godiva ,30週年,楱子.....都好味一食海鹽真係非常驚豔海鹽中和令cheesecake 不會過甜 底部係黃金brownie 真心推薦 可以一試
星期日晚上 實在太想念邪惡芝味

蒜香烤雞蝴蝶粉
海鹽焦糖cheesecake
  • 烤蒜雞肉蝴蝶粉
2018-08-26 323 瀏覽
其實平時對蛋糕冇乜特別喜好,不過今次朋友話呢間餐廳做緊特價,慶祝全美芝士蛋糕日,全部芝士蛋糕都有半價優惠,咁一於就陪佢去下啦。嘩!去到真係好多人排隊,最後我哋攞咗飛,以為有得入去啦,點知原來係叫我地兩個鐘之後再返嚟,不過朋友真係好想食,所以就等啦。過咗兩個鐘,我哋返到嚟啦,但都要再等咗半個鐘先至安排到入去坐話見到佢個蛋糕櫃又真係好多唔同種類嘅芝士蛋糕,好似好吸引,由於選擇太多啦,我同朋友睇完又睇,睇咗好耐先至揀到兩款。最後我揀咗Oreo奧利高非凡夢想芝士蛋糕,朋友就揀咗朱古力榛子脆脆芝士蛋糕。又要嘩一次啦,因為件蛋糕真係好大件,兩件蛋糕嘅芝士味都重既,但同時都好甜好漏,好快就覺得好滯啦,我哋食到一半已經食唔落啦! 同埋可能做緊優惠,啲侍應比較忙,我哋每次需要佢地嘅時候都要叫幾次先有人理我地,或者要等。

2018-07-31
2018-08-24 392 瀏覽
🧀cheese🐀🧀👉🏻Ultimate Red Velvet Cake Cheesecake🍰💲79好好食😍🤤我不嬲幾中意食red velvet cake❤️呢個texture冧冧地好moist!再加上cheese cake texture係soft啲個隻🤤入口個下好滑🤤仲有層白朱古力係中間隔住啲red velvet令層與層之間好smooth唔會好唔match咁🤤不過後面啲白朱古力就太甜😹個cream都好滑好輕身 連埋cheesecake一齊食令cheesecake再滑啲🤤不過真係好lau好滯 兩個人都食唔晒😹〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰👉🏻Crusted Chicken Romano💲138(Breast of Chicken Coated with a Romano-Parmesan Cheese Crust. Served with Pasta in a Light Tomato Sauce)好難食😹估唔到咁大碟意粉 意粉太硬又完全唔入味 tomato sauce都真係幾light下 仲要凍左搞到上面啲cheese係硬左一舊係上面🌚舊雞勁薄仲要好散身 食唔到脆皮芝士味🌚似係純炸粉多啲〰〰〰
🧀cheese🐀🧀

👉🏻Crusted Chicken Romano💲138
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
👉🏻Farfalle with Chicken and Roasted Garlic 💲176
(Bow-Tie Pasta, Chicken, Mushroom, Tomato, Pancetta, Peas and Caramelized Onions in a Roasted Garlic-Parmesan Cream Sauce)
成碟嘢啲配菜好唔match🌚啲青豆好唔知想點🌚番茄切到似花瓣咁😹個汁都okay嘅 但整體唔夾🌚仲有啲雞係feel到佢完全冇醃過 烤完係極乾又硬又鞋🌚

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
To conclude: 對佢啲正餐冇晒信心🌚下次就咁外賣cheesecake就算😹又唔洗排咁耐隊