芝樂坊餐廳

The Cheesecake Factory
2019-09-05 381 瀏覽
小人食飯真係好難點菜,最後都想食埋去出名嘅芝士蛋糕,但係真係好難食得晒,其實佢嘅份量已經比美國size細少少,對於香港人來講確實好難食得晒,不過味道都唔錯,整體上都OK,不過不失。
2019-09-04 559 瀏覽
聽聞呢間餐廳除左cheesecake出名,連主菜都好食一路無機會食因為呢到既野食全部都大大份,要約一大班人食再黎就係次次都要等至少一個鐘,今次有朋友願意早d去拎飛先有機會食到。餐廳幾大幾多位,走懷舊歐陸風,暗暗地幾有情調,仲有手繪壁晝。一坐低就會上餐包,有白麵包名黑麵包,可以Refill白麵包:比較硬,但入面幾鬆軟,正常黑麵包:同白麵包一樣外硬內軟,但有陣黑糖既香味,好食!配牛油仲香d,我地有Refill一打開Menu見到好多好多選擇,有成20頁!淨係Cheesecake都有30隻口味,前菜主菜加埋有成200款。因為Appetizer同Main差唔多價錢,我地覺得叫Main抵啲所以我地7個人叫左四個Main兩件Cheesecake。FISH AND CHIPS炸魚同薯條都食辣辣,薯條有調過味唔錯,但兩樣都唔算好特別反而個他他醬幾好食,好快俾我地點晒唔夠食配個個沙律都幾好食,可以解解油膩感雞肉蒜香檸檬忌廉意大利粉雞肉無咩特別,係個醬有驚喜。本身以為係結既cream sauce,但佢加左檸檬,係酸酸地幾開胃既忌廉醬。配埋香草同蒜蓉既香味,比想像中好食!好快清晒。FETTUCCINI ALF
聽聞呢間餐廳除左cheesecake出名,連主菜都好食
一路無機會食因為呢到既野食全部都大大份,要約一大班人食

一坐低就會上餐包,有白麵包名黑麵包,可以Refill
白麵包:比較硬,但入面幾鬆軟,正常

一打開Menu見到好多好多選擇,有成20頁!

所以我地7個人叫左四個Main兩件Cheesecake。

FISH AND CHIPS
炸魚同薯條都食辣辣,薯條有調過味唔錯,但兩樣都唔算好特別
反而個他他醬幾好食,好快俾我地點晒唔夠食
配個個沙律都幾好食,可以解解油膩感

雞肉蒜香檸檬忌廉意大利粉

雞肉無咩特別,係個醬有驚喜。
配埋香草同蒜蓉既香味,比想像中好食!好快清晒。

FETTUCCINI ALFREDO
呢個係Parmesan Cream Sauce加雞肉,無想像中咁Creamy,調味可以多啲
但味道都唔錯既,幾香奶味,不過比較易漏

本身仲叫左THE EVERYTHING PIZZA,但因為遲遲無黎,
而且份量比想像中更加大,我地cancel左留肚食cheesecake。

ORIGINAL

好大件既cheesecake,比出面食既大左一半
雖然好大件,但佢質地比較fluffy,而且唔係好甜,
所以無想像中咁漏,幾creamy幾好食

KEY LIME CHEESECAKE

比想像中酸好多好多,就咁食係會有少少頂唔順
一定要溝cream同埋餅底食中和番個甜味
雖然好酸,但唔好太甜太漏既我比較鐘意呢件

總結係雖然價錢貴,但好大份,叫幾樣已經夠食
除番開其實唔貴,味道幾好,服務唔錯,環境唔錯
唔洗排隊既話一大班人食係唔錯既選擇。
2019-05-04
100 分鐘 (堂食)
2019-09-03 499 瀏覽
平日下午1:45到,不用等位。下午有lunch menu, 抵食好多。點餐後,先附上兩款麵包,有法包仔同黑糖包,黑糖包外脆內軟,甜甜的,好味道有點似outback食既黑糖包咁有魔力,連我平時唔好食包既人都食晒黑糖包,哈。至於主食,我們二人點了一個lunch set,bistro shrimp pasta($186)超開胃的醬汁,酸酸的又帶有香草的豐富層次,再配新鮮的蝦球,意粉有咬口、加上滑滑的忌廉汁,很快清碟餐飲點了iced lemon tea, 茶底香濃,檸檬新鮮,可以平衡返食意粉既膩感。另外再點了一客little house salad, ($48)對於香港人來說,一點都唔little,哈,但是味道正常。至於cheesecake,由於兩人食pasta+salad已經好飽,唯有等下次要食啦
平日下午1:45到,不用等位。
下午有lunch menu, 抵食好多。

• Bistro  shrimp  pasta
2019-09-02 471 瀏覽
以前因為工作關係經常飛美國,常常會去食當地的Cheesecake factory。知道佢開咗喺香港之後,隔咗咁耐終於有機會試吓啦!一步入店內,真係好似去咗美國咁,無論裝修燈光氣氛都同美國原店有90%相似。店內大部份侍應都係講流利英文,有部份更加係外藉侍應。我哋落單買單都係用英文溝通,但我估如果你要同佢地講廣東話,都會有人可以幫你。餐牌都係同美國原店根本一樣,我點左以前最鍾意食嘅大蝦天使麵,同埋everything Pizza。結果冇令我失望,份量超大碟而味道亦同美國原店一樣!好驚喜!點解個quality control可以做得咁好??大蝦肉質彈牙,蕃茄味汁有少少辣好香口。Pizza其實冇乜特別,屬傳統美式風格,用料十足。我地兩個人只係叫咗兩碟main course已經食到捧住個肚走。食量細嘅朋友建議約多幾個人一齊share食,真係唔好挑戰一人一碟😂會飽到上心口㗎
大蝦肉質彈牙,蕃茄味汁有少少辣好香口。
Pizza其實冇乜特別,屬傳統美式風格,用料十足。
2019-01-18
午餐
  • 餐前麵包
  • 乜都有PIZZA
  • 大蝦天使麵
2019-08-31 2629 瀏覽
The Cheesecake Factory呢間餐廳都黎左香港一排,而且一直都好評如潮,前排終於同幾個朋友黎試一試😋因為係星期日既關係,都等左差唔多1個半鐘先有位。餐廳既裝修行復古路線,燈光柔和;一入到去就比佢充滿20幾款蛋糕既蛋糕櫃吸引住眼球,原來親自去睇比上網睇相壯觀好多!點餐後,侍應就奉上麵包,黑麥麵包外脆內軟👍🏻 本來想再refill,但餐廳人手嚴重不足,叫左侍廳兩次都係冇refill到,就忙於出餐,我地唯有食返主菜算~·香辣路易斯安娜雞肉蝴蝶粉蝴蝶粉軟硬適中,雞扒大大塊,炸得好香脆·乜都有pizza顧名思義真係好足料,餅底有別於一般pizza,比較脆·LUAU SALAD沙律菜同燈籠椒、洋蔥都幾新鮮,配埋雞胸肉、雲吞皮,味道好夾·水牛城香辣雞翼雞翼味道好夠濃,唔洗點芝士醬食都ok·特濃朱古力蛋糕濃濃既朱古力醬+朱古力蛋糕,岩哂朱古力控·青檸芝士蛋糕青檸cheesecake感覺幾fresh,但味道偏酸
香辣路易斯安娜雞肉蝴蝶粉

·香辣路易斯安娜雞肉蝴蝶粉
蝴蝶粉軟硬適中,雞扒大大塊,炸得好香脆

乜都有pizza

·乜都有pizza
顧名思義真係好足料,餅底有別於一般pizza,比較脆

LUAU夏威夷盛宴沙律

·LUAU SALAD
沙律菜同燈籠椒、洋蔥都幾新鮮,配埋雞胸肉、雲吞皮,味道好夾

水牛城香辣雞翼

·水牛城香辣雞翼
雞翼味道好夠濃,唔洗點芝士醬食都ok

特濃朱古力蛋糕

·特濃朱古力蛋糕
濃濃既朱古力醬+朱古力蛋糕,岩哂朱古力控

青檸芝士蛋糕

·青檸芝士蛋糕
青檸cheesecake感覺幾fresh,但味道偏酸

2019-08-31 488 瀏覽
近來每個週末因為各種社會活動變得人心惶惶,但慶幸旺角和尖沙咀等鬧區人流少了,反而逛街更舒服更寫意。已經好幾年沒有舒舒服服在尖沙咀遊走了,所以趁現在人少,去了一直要排隊的Cheesecake Factory 吃個下午茶。因為是下午茶時間,人流不算多,不用等就可以入座了。真的是意料之外呢!外國侍應生的服務態度也很好。點了我最喜歡的Godiva朱古力蛋糕 還是一如過往般好吃 食指大動朱古力味道非常濃郁,配搭幼滑的芝士蛋糕和大量忌廉 真的又邪惡又誘惑。點了焦糖瑪奇多陪襯和朱古力蛋糕一起吃 真是一個非常邪惡和肥胖的配搭。 上面的忌廉非常多,還淋了焦糖,下面咖啡算是不錯。 來到這家店吃飯就不要擔心肥胖了! 下次要試試他們的早餐!
近來每個週末因為各種社會活動變得人心惶惶
,但慶幸旺角和尖沙咀等鬧區人流少了,反而逛街更舒服更寫意

已經好幾年沒有舒舒服服在尖沙咀遊走了

因為是下午茶時間,人流不算多,不用等就可以入座了。
真的是意料之外呢!

外國侍應生的服務態度也很好。

點了我最喜歡的Godiva朱古力蛋糕

還是一如過往般好吃 食指大動

點了焦糖瑪奇多陪襯
來到這家店吃飯就不要擔心肥胖了!

下次要試試他們的早餐!
2019-08-29 481 瀏覽
It took me around 1 hour to wait, which is very usual and expected.I ordered a beer for drink, which is quite special kind I couldn’t find elsewhere. It goes along with every food in the menu nicely.To start with, we had Factory Nachos & Buffalo Wings. And Cesar Salad with Chicken, Cesar Salad is a little too soft, don’t look or taste fresh at all! For main, we shared Pasta with Chicken and Lemon Garlic Sauce, quite nice!We picked 2 cheesecake: Tiramisu CheesecakeSalted Caramel Cheesecake

We picked 2 cheesecake:
Tiramisu Cheesecake
Salted Caramel Cheesecake
題外話/補充資料: (self-funded activity, not food trial)
  • 餐前麵包
  • Buffalo  wings
  • 雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵
2019-08-27 337 瀏覽
The food was fair but the service was awful! The attitude of the cashier lady was rude. I bought a piece of cake for takeaway and she did't offer any help until I asked, she didn't even say thank you during the whole process. Cheesecake factory was known for its nice food and good service, I didn't expect that. The service quality declined dramatically after it was franchised by maxims.
2019-08-20
外賣自取
下午茶
2019-08-27 643 瀏覽
勸大家不要中伏 ! 簡直貼錢買難受!星期三 6:40分拎左飛排隊 同行5人,等到9:10分入坐。佢係留電話,到你時候就會call你。 當然到最後都無call我,而係要一問再問先有位比我地。(其實對上一次朋友拎完飛走左去食第二間,都無打黎,真係好懷疑佢留左電話係咪唔會打) 等既時候眼見遲過我排隊既人都一早入坐了,我問門口店員,佢check 完叫我地再等下,我又見到店入都有吉枱, 但佢又話人數唔岩,所以唔係我地5人坐。因為都係4人枱或2人枱或大枱。 其實間野好大間, 入面好多吉枱都係空置一陣先比人坐。其實等待既食客都好肚餓好累😢 入到去坐。 點餐叫左好多次侍應 佢地都扮睇唔到。 門口罰完企,入到去罰舉手。 叫左三四次終於有人理。我自己都叫到面朦。 食物都好快上, 除左pizza 其他都好難食。 炸雞唔脆,雞肉好鞋,意粉好油好咸,蛋糕太甜。
勸大家不要中伏 ! 簡直貼錢買難受!

2019-08-26 450 瀏覽
當日睇到網上推廣蛋糕半價即刻好想你試吓。蛋糕平日都要七十幾$80 1件好貴,半價都值得試吓。好好彩好快就安排位置坐bar 位都幾好,bar位嗰邊都有同事即刻可以幫你落單. 上網睇咗啲食評就話佢啲意粉都好好食咁我就帶咗一個雞肉蝴蝶意粉份量非常之大一個人未必食得晒,好龍濃嘅芝士味係比較heavy嘅但係真係好惹味。食完半碟意粉已經食唔落蛋糕好彩佢哋有得拎走外賣。下次一定要多啲人嚟share多啲食物, 先試到多啲食物;)睇返餐牌就午餐食係抵食,晚餐就唔包野又要單叫價錢都八$5以上唔算好平民架如果有一大班人一齊食係幾開心嘅。

2019-08-25 449 瀏覽
今晚終於試咗美國開鋪開到過嚟香港嘅 The Cheesecake Factory. 想當年去美國已經食過一次, 主菜食咩就唔記得喇, 淨係記得佢哋件芝士蛋糕好大件同埋好甜。未夠七點已經去到餐廳門口,唔太多人,一入去就安排入座。場內燈光昏暗,好有眼瞓嘅感覺。 同朋友兩個人,天氣又太熱搞到冇乜胃口,所以決定都係主力叫小食就算。叫咗一個脆焗釀薯寶同埋脆炸芝士角, 主菜就叫芝士四重奏長通粉。 三樣野加埋都好多芝士, 我鍾意! 芝士四重奏長通粉就略嫌太濃味, 食幾啖都覺得好膩, 但都可以接受嘅。食吓傾吓, 兩個人咁快就將枱面上嘅嘢食晒落肚。嚟到呢間以芝士蛋糕做賣點嘅餐廳點可以唔叫返件Cheese cake呢? 因為之前喺美國食過一次覺得佢哋嘅蛋糕偏甜, 所以今次就點左一件tiramisu 兩個人share。 件蛋糕普普通通, 比出面其他餐廳嘅蛋糕size大一點,隨碟拌上嘅cream好好味、 好重奶味! 絕對會為咗呢個cream翻啅呢間餐廳。P.S. 呢間餐廳部份嘅侍應係要同佢用英文溝通
P.S. 呢間餐廳部份嘅侍應係要同佢用英文溝通
2019-07-29
90 分鐘 (堂食)
2019-08-25 594 瀏覽
好少被激到要寫食評,但真係想勸大家唔好去幫襯香港呢間,一來係美心買左唔會同美國連鎖一樣,食物質素不在話下啦,由一開鋪好讚,第2,3次再去已經不是當初嘅味道,後來知道美國派黎train人嘅已經離開晒。即係美心保持唔到人地教落嘅水準。都算,你去一間餐廳食野,serivce真係直接影響成班飯。尋晚係海港城食完飯想過去買件red velvet, 嘩我唔想多講廢話但個個cake section+cashier(大概成間餐廳都係個個位收錢嘅)好似受左人氣咁,態度係一個茶餐廳呀姐都好過佢嘅口吻去同我完成成個交易過程,我只可以話如果我係一名神秘顧客的話,你收硬warning。小妹假假地都曾經係F&B打滾過十年8載,serve人唔係咁,美式餐廳更加係serivce行頭,我唔知係咪因為香港唔會好似美國硬收15%tips俾server所以你完全無serivce.我亦唔expect你俾但唔該唔好俾氣你個客受囉,我係俾錢買你嘅產品架咋,我冇得罪你架。仲有好惡咁問個買cake食嘅客要唔要叉?!乜你餐廳食cake係習慣用手食架😠當然佢一定冇thank you 過我幫襯啦。不知所謂嘅態度,奉勸大家要去排隊嘅餐廳香港多
不知所謂嘅態度,奉勸大家要去排隊嘅餐廳香港多的是,一間要排2個幾3個鐘嘅中價餐廳都係得d咁嘅服務態度,消費者你地自己行量下啦。反正我冇可能再俾機會呢度👋
2019-08-24
外賣自取
$80 (其他)
2019-08-24 795 瀏覽
呢一日就同左一班朋友一齊出去食飯,去到尖沙咀就諗住試吓呢間好出名嘅cheesecake factory!去到都要排一段時間隊,不過我相信係值得嘅!聽人講話呢度啲嘢食好大份,所以我哋七個人就叫咗5份嘢食,一樣都係食得咁飽。其中我認為芝士四重奏長通粉真係好重芝士味,如果一個人食一碟應該食唔晒!所以如果兩個人嚟可以食一件蛋糕再加一份蛋糕佢已經啱啱好!都想推介下red velvet cheesecake,真係好好食,雖然蛋糕價錢唔算好平,但係我認為如果兩個人share絕對係可以食到好飽我哋每人人均都係$100多少少,真係十分抵食!

我哋每人人均都係$100多少少,真係十分抵食!
2019-08-16
60 分鐘 (堂食)
  • 無敵紅絲絨芝士蛋糕
  • 芝士四重奏長通粉
  • 烤蒜雞肉蝴蝶粉
2019-08-23 861 瀏覽
以前cheesecake factory要起碼等兩粒鐘先有位所以就諗住早啲6點去攞位 大概8點鐘就可以入去點知walkin去到即刻可以入少驚喜😆每次黎到一定不停食嘅包配牛油食超讚👍到了主食 今次嗌咗一個意粉 一個burger兩個主菜整體都好食 可以encore!!份量超大 兩個人食 最後個意粉食咗一半都冇就被ko所以完全食唔到cheese cake建議如果想食cheese cake 可以嗌一個主食 一個小食 咁就唔會飽過龍了今次嗌咗chocolate milkshake俾想像中好飲得多!!完全係一口接一口 兩個人share都冇問題因為真係好大杯不過唔中意食cream嘅人建議走cream因為飲到最後杯milkshake嘅味有少少俾cream影響咗但係整體都好出色 下次一定會再嗌👀
所以就諗住早啲6點去攞位 大概8點鐘就可以入去
點知walkin去到即刻可以入
少驚喜😆

每次黎到一定不停食嘅包
配牛油食超讚👍

到了主食 今次嗌咗一個意粉 一個burger
兩個主菜整體都好食 可以encore!!
份量超大 兩個人食 最後個意粉食咗一半都冇就被ko
所以完全食唔到cheese cake

今次嗌咗chocolate milkshake
俾想像中好飲得多!!
完全係一口接一口 兩個人share都冇問題
因為真係好大杯
不過唔中意食cream嘅人建議走cream
但係整體都好出色 下次一定會再嗌👀

• 黑糖麵包
2019-08-23 499 瀏覽
難得今日平日放假所以18:00已經到左 🧀但因為未齊人所以就等多15分 18:15先入去其實都未算多人 可能平日未放工所以18:15都未出現人龍用餐時間兩個鐘 如果未齊人就建議等多陣先今次坐得好入 近廁所位置 對正落單位有好有唔好啦 🤷🏽‍♀️我地講野人地就一定聽到 但至少你叫佢加水落單佢就一定無得扮睇唔到燈光好暗 好難睇到menu既字 枱好大 位好坐Waitress有禮貌 坐低就叫要唔要水落完單就上黑糖麵包⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️今次只叫左三個主菜 因為份量實在太大加上一定會叫cheesecake第一必叫既係Factory Nachos with chicken ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Sour cream / tomato/ avocado 唔夠可以再叫一向多人就會叫份量夠 容易分 值得叫Bacon Bacon Burger⭐️⭐️⭐️⭐️包烘得好脆 Bacon好正沙拉可加可唔加放係旁邊隨個人口味可惜薯條真係好難食 之後仲有個四重芝士加雞肉通心粉⭐️⭐️但唔記得左影相賣相好睇 但味道好一般完全無surprise見其他人推薦所以今日多人就試左⭐️⭐️⭐️味道ok既 但下次應該唔會再叫口感幾有趣今次5個人叫左4件cake 😯最後都係
難得今日平日放假所以18:00已經到左 🧀
Waitress有禮貌 坐低就叫要唔要水
落完單就上黑糖麵包⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

今次只叫左三個主菜
因為份量實在太大加上一定會叫cheesecake
Factory  Nachos  with  Chicken

一向多人就會叫

炸芝士通心粉

見其他人推薦所以今日多人就試左⭐️⭐️⭐️
味道ok既 但下次應該唔會再叫
口感幾有趣

30th/  caramel  nut/  peanut  butter

今次5個人叫左4件cake 😯
最後都係食唔哂既
30th anniversary chocolate cake ⭐️⭐️⭐️
好甜 但可試一次
Peanut butter cheesecake ⭐️⭐️⭐️⭐️
鐘意花生醬既要試一次
但一次應該好夠
因為好甜 上面既cream係超溜🙈
Caramel nut cheesecake ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
對比起其他既3件cake 呢件係小清新

炸芝士通心粉
Oreo
  • 黑糖麵包
  • 30週年紀念朱古力芝士蛋糕
  • Factory  Nachos  with  chicken