芝樂坊餐廳

The Cheesecake Factory
2022-06-02 1316 瀏覽
近期發現原來平日五點前係可以訂位,於是趁聽日假期,專登訂檯食個Early Dinner.入座後侍應遞上一個special menu, 指定appretizer 同任何蛋糕會包一杯regular drink. 於是order 一個Fried Marcaroni and Cheese $70 加兩件蛋糕🍰 @$84另外再散叫Caesar Salad and Crab CakesCaesar Salad(S) $118 - 菜切得比較細,分碟時比較碎濕濕。Crab Cakes 全個都係名符其實嘅蟹肉,但形狀較扁身,口感未算好實在。另外以$188而只得三件,似乎有點overprice到蛋糕啦! 蛋糕選擇比以前少咗好多。味道似乎比以前有所調較,相比起以前無咁甜。 不枉為蛋糕而來朝聖!最後選咗 Banana Cream Cheese Cake (右)& Lemon Rasberry Cheese Cake (左)Banana Cheese Cake 有好濃香蕉味,但甜度及芝士味輕輕,食落無咁漏。而Lemon Rasberry嘅酸味同Cream Cheese好夾,酸味中和了cheese 飽滯感。另外

另外,環境氣氛都唔錯,絕對值得再次品嘗
2022-06-02 1073 瀏覽
要Off topic講吓海港城coupon威力先🤣 今日係6月1號,係可以用舊款海港城coupon嘅最後一日,我都特登嚟諗住買件cake用埋佢,點知多人到嚇死我😨 只係7點鐘當文歷、ladyM、icrememia都賣哂啲蛋糕😨 venchi 無哂雪糕,但有好多人瘋狂購入朱古力🍫 見到咁嘅狀況,雖然好多coupon係手🤔 但我又想食蛋糕😫 我行咗去相反方向最遠嘅the Cheesecake Factory😥 叫做安慰下自己🫂 mango key lime 芒果青檸芝士蛋糕 - 上層係芒果慕斯,底層係雲呢拿椰香馬卡龍餅底,係一款好甜嘅蛋糕,一個人食哂有啲難度🤓 不過同人share食加cream口感好好❤️tiramisu - 芝士蛋糕加Tiramisu唔會覺得漏,仲配合得啱啱好😛不得不承認佢嘅芝士蛋糕喺其他地方係食唔到呢隻味🤤

不得不承認佢嘅芝士蛋糕喺其他地方係食唔到呢隻味🤤
外賣自取
2022-05-30 786 瀏覽
凱撒沙律健康或者減肥人士之選🤣面頭嘅脆脆幾好食但係唔知咩嚟🤣有冇人知道可以話我知🤩意式忌廉闊條麵我個人鍾意食闊條麵多啲,因為會煙靭啲🤣每條麵都沾滿濃郁巴馬臣忌廉芝士汁調味有少少酸酸地所以唔會太Heavy~呢個份量唔大所以絕對食得晒🤣炸魚薯條配椰菜絲沙律、薯條、他他醬、茄汁唔知點解對fish n chips有種執着基本上見到有都會叫😌但係呢間麻麻哋🥺失望炸到好乾身..好脆,但係會刮嘴😵‍💫魚肉都唔Juicy🥲 ,但好實淨😂水牛城香辣雞翼👍🏻配藍芝士醬當時係見到隔籬枱叫咗,覺得好吸引就叫咗份🤣特製水牛城辣醬太酸,好彩係叫咗另上😂藍芝士醬都唔啱我口味🤢🤢🤢所以我係就咁食啲炸雞🤣炸雞係即叫即炸,好脆仲有肉汁😋😋我覺得係最好食嘅一樣嘢🤣🤣整體嚟講中規中矩~唔會覺得好伏但係又唔會覺得好好食😂如果一大班朋友開心share都ok~🤣
凱撒沙律
健康或者減肥人士之選🤣
面頭嘅脆脆幾好食但係唔知咩嚟🤣
有冇人知道可以話我知🤩

意式忌廉闊條麵
我個人鍾意食闊條麵多啲,因為會煙靭啲🤣
每條麵都沾滿濃郁巴馬臣忌廉芝士汁
調味有少少酸酸地所以唔會太Heavy~
呢個份量唔大所以絕對食得晒🤣

炸魚薯條配椰菜絲沙律、薯條、他他醬、茄汁
唔知點解對fish n chips有種執着
基本上見到有都會叫😌
但係呢間麻麻哋🥺失望
炸到好乾身..好脆,但係會刮嘴😵‍💫
魚肉都唔Juicy🥲 ,但好實淨😂

水牛城香辣雞翼👍🏻配藍芝士醬
當時係見到隔籬枱叫咗,覺得好吸引就叫咗份🤣
特製水牛城辣醬太酸,好彩係叫咗另上😂
藍芝士醬都唔啱我口味🤢🤢🤢
所以我係就咁食啲炸雞🤣
炸雞係即叫即炸,好脆仲有肉汁😋😋
我覺得係最好食嘅一樣嘢🤣🤣

整體嚟講中規中矩~
唔會覺得好伏但係又唔會覺得好好食😂
如果一大班朋友開心share都ok~🤣
  • 水牛城香辣雞翼
2022-05-24 990 瀏覽
其實已想去試這店好耐,今晚有朋友約出去食飯,我便提議去是這間。打電話去想book位,星期一至五才可以book午餐,晚餐冇得book,所以我六點半便去到。餐廳內已有頗多的客,但無需要等便可入座。餐廳也算大,坐得寬敞。看看餐牌,實在選擇好多,非常豐富。餐牌上全部都是食美國餐,有不同的沙律,多種的漢堡包,pizza,pasta, 墨西哥餐Tacos, fish & chips, crab cakes,炸蝦,魚,不同的鷄,三文治等等。上餐也快,點餐後,不夠十分鐘便上餐。如我所料,美國餐,碟碟都是大大碟的。好好味,好夠食。如一人一碟,分量好夠,我想如果在這餐廳,大家share是比較好。食完主菜,已非常飽,再冇辦法食甜品。這餐廳是出名食cheesecake的,有十多種選擇,件件都大大件非常吸引,但應該糖分好高!我們只點了咖啡。兩個人食,無食甜品,$555.5.但食晚餐,也有時間限制,只可食兩個鐘頭,有些可惜!但也冇辦法,因生意難做。感覺很好,抵食
好食美國大餐
好食美國大餐
2022-05-23 806 瀏覽
慶祝一周年,今日去咗尖沙咀食野兩個人嗌左一個Nachos 真係好大份呀!入邊有牛油果蕃茄等,最重要係有極多芝士!!跟住我哋仲帶咗一個意大利腸 & 蝦長通粉,啲通粉係厚身通粉,加埋啲蕃茄汁,好好味!另外就嗌咗一個焦糖蘋果芝士蛋糕,啲芝士蛋糕好軟身,加埋蘋果,感覺好特別。好似又食緊蘋果批,又食緊芝士蛋糕咁我哋去嘅時候係星期日大概6:15,只有吧枱&hightable ,可以即入;但如果要等普通枱就要等一個鐘頭15分鐘,我哋唔想等,所以就坐咗hightable
慶祝一周年,今日去咗尖沙咀食野
兩個人嗌左一個Nachos
真係好大份呀!入邊有牛油果蕃茄等,最重要係有極多芝士!!

2022-05-22
慶祝紀念
紀念日
2022-05-21 790 瀏覽
想食好耐,不過知道好多人拖到宜家先第一次試食😋今日早少少放工,6點令到仲有位坐高枱見到過多10分鐘出面就好多人等位了不得了,大愛呢個前菜呢個麵包好脆黑糖包好香甜好好食😚叫左呢個香蒜雞肉蝴蝶🦋粉,好香濃的芝士同香蒜味,份量十足,2個女仔食一碟已經飽左😍見到有好多好吸引想試,但個胃好限食唔到,下次會叫多啲人一齊試最後少不了一定有個芝士蛋糕🍰本身想叫紅絲絨蛋糕,但沒哂叫左個salted caramel cheesecake 一上碟個cake 大到嚇親比想像中偏甜我地2個女仔盡哂力淨係食到一半
想食好耐,不過知道好多人
拖到宜家先第一次試食😋

今日早少少放工,6點令到仲有位
坐高枱
見到過多10分鐘出面就好多人等位了

不得了,大愛呢個前菜
呢個麵包好脆
黑糖包好香甜
好好食😚

最後少不了一定有個芝士蛋糕🍰
本身想叫紅絲絨蛋糕,但沒哂
叫左個salted caramel cheesecake
一上碟個cake 大到嚇親
比想像中偏甜
我地2個女仔盡哂力淨係食到一半

2022-05-17 17943 瀏覽
限聚令放寬了,終於可以六人一枱,把握機會,約朋友飯聚。此店不提供電話訂座,我自動請纓早一點來登記。約於正午12:00來到,已人山人海!從遠處已見有人在等候。拿了號碼票,被告知要等約一小時。約45分鐘後便被安排入座。食物的種類甚多,但知道份量大,不敢亂叫。入座時經過芝士蛋糕櫃,被各種不同口味的蛋糕吸引住,真的要用琳琅滿目來形容。每餐也應該吃點菜,我們點了凱撒沙律,加了$42配牛油果,我們選擇了細size,但份量也不細!炸魷魚,細細粒,炸漿不算厚,魷魚新鮮彈牙,香口食物必定美味!Nachos很適合一大班人分享,份量大,每塊的size也大。Shrimp and Sausage Pasta的份量也大,我們六個人,一人吃一點,也甚是飽肚,我們要互相提醒要留肚吃芝士蛋糕!芝士蛋糕的選擇甚多,我們心大心細,決定點三種不同口味再share食,全部都很好味!Caramel Apple cheesecake 和Adam’s Peanut Butter Cup cheesecake,另外忘了為dulce cheesecake 影相。始終美式芝士蛋糕是厚實的甜品,一個人真的很難吃得定一整件,要試食各種不同的口
限聚令放寬了,終於可以六人一枱,把握機會,約朋友飯聚。
食物的種類甚多,但知道份量大,不敢亂叫。

Caramel Apple cheesecake 和Adam’s Peanut Butter Cup cheesecake,另外忘了為dulce cheesecake 影相。始終美式芝士蛋糕是厚實的甜品,一個人真的很難吃得定一整件,要試食各種不同的口味,絕對要跟一大班朋友一起來吃!
2022-05-14
45 分鐘 (堂食)
2022-05-12 1023 瀏覽
想食芝士蛋糕,一定會諗起呢間芝樂坊餐廳,淨係蛋糕都有超過10款選擇。裝修有種睇緊懷舊美劇既感覺。家庭或朋友聚會都可以考慮.▪️街頭小漢堡 $148有四個mini-burger 好貼心咁分開咗青瓜同埋生菜,可以按個人喜好加入burger 雖然睇落好普通,但中間舊牛肉煎得好香好霖!▫️牧羊人批 $228一上碟就聞到好香嘅蘑菇汁,呢個「批」其實唔係平時食開既批。而係由青豆、牛肉碎、甘筍、青瓜同洋蔥加埋芝士薯蓉組成既批幾款味道混合埋嘅配搭好新奇,而且係會想食完再食!▪️香脆焗薯寶▫️提拉米蘇蛋糕 $82Classic 味,蛋糕夠滑😋本身想叫多幾款,但實在太飽!所以大家要記得留肚食蛋糕!
想食芝士蛋糕,一定會諗起呢間芝樂坊餐廳,
▪️街頭小漢堡 $148

雖然睇落好普通,但中間舊牛肉煎得好香好霖!
▫️牧羊人批 $228

幾款味道混合埋嘅配搭好新奇,而且係會想食完再食!
▪️香脆焗薯寶

▫️提拉米蘇蛋糕 $82

Classic 味,蛋糕夠滑😋
本身想叫多幾款,但實在太飽!所以大家要記得留肚食蛋糕!
尖沙咀海港城附近嘅一間美式餐廳主打大份量 食物多款式 品質佳 幾適合一班人去聚餐店內環境非常寬躺 燈光昏暗有情調 但音樂會有少少大聲 🍄 蘑菇湯$78餐牌有分細碗同大份量嘅選擇 價錢相差唔遠 但份量差好遠圖中嘅呢一大盤既蘑菇湯 可以分到8碗重點係好好味!食到有蘑菇粒同埋好香濃嘅蘑菇味 🌮Factory nachos 芝樂坊粟米片$158係招牌菜 一大班人食嘅話係必點嘅兩個人嘅話就唔建議叫啦粟米片上放滿熱熔芝士 牛油果醬 墨西哥番茄辣醬 酸忌廉 墨西哥青辣椒 蔥及莎莎醬非常惹味🤣🧀炸芝士通心粉球$138芝士波波係我最愛 無敵香濃嘅芝士 自己食一粒已經勁飽芝士通心粉球外包上香脆麵包糠 配意式番茄忌廉醬 味道一流🥄雞肉蒜香檸檬忌廉意大利麵香濃嘅香蒜味 配合埋蕃茄同白酒炒雞肉加入咗香草烹調更添風味蒜香檸檬忌廉汁令到意大利麵多了一種清新嘅感覺 🍰提拉米蘇芝士蛋糕 $82甜品櫃有超過二十款蛋糕可以選擇 揀選嘅呢款蛋糕味道有驚喜 提拉米蘇與芝士嘅混合 唔係走輕盈嘅路線 有少少似雪糕口感唔會太甜 很不錯✅價錢同埋食物份量品質來講 我諗芝樂坊係性價比之王 餐牌有超過200款食物可以揀 而且味道都係很好
尖沙咀海港城附近嘅一間美式餐廳

蒜香檸檬忌廉汁令到意大利麵多了一種清新嘅感覺

🍰提拉米蘇芝士蛋糕 $82
唔會太甜 很不錯

會建議四人以上去 否則真係食唔到啲咩
另外要留時間去排隊 因為係長期人龍店~

The Cheesecake Factory
📍 芝樂坊餐廳 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道25號海港城港威商場地下G102號舖
💰人均$180
✅加一

#尖沙咀 #尖沙咀美食

2022-05-07 1001 瀏覽
地方大,適合聚會,早去唔使等位.期待吃好耐既一餐.第一次食,服務態度幾好,服務員不斷加水.炸魷魚唔錯,意粉一般.蛋糕真係好甜,完全接受唔到,唔明有人會覺得好食,應該唔會再去.
2022-05-06
10 分鐘 (堂食)
  • 炸魷魚
2022-05-04 792 瀏覽
Whatever you pay for, it is what you will get. Totally worth it. You will probably be taking home some leftover. Will definitely come back and try the other food that they offer. Recommended to all the foodies out there. Waiting time sucks but worth the wait.
2022-05-03 794 瀏覽
食物質素依舊很好,沒有特別驚艷也沒有失水準,但服務質素實在有待提高,以下是我的個人觀點:1)牛油沒有提供牛油刀,卻只給了叉2)收餐的時候,突然伸手,嚇我一跳3)1638的時候已經刷卡,下午茶時段也沒多少人,過了差不多7分鐘才回來,餐廳太大迷路了嗎?4)背景音樂聲音真的太大聲,點單的時候,互相都聽不懂對方說什麼5)大型餐廳還在用人手下單而沒有電子下單服務。總的來說,香港有很多服務和食物質素都不錯的餐廳,沒有特別原因會想再去一次。
1)牛油沒有提供牛油刀,卻只給了叉
2)收餐的時候,突然伸手,嚇我一跳
5)大型餐廳還在用人手下單而沒有電子下單服務。
2022-05-03
2022-04-05 2086 瀏覽
[ 4 CHEESE BEEF BURGER ]早早決定要吃的四重芝士漢堡,對於我大食王來説,不算太大份。芝士片令漢堡如UFo一樣。 包控更推介它的面包,微甜的提子包感覺特別。芝士分別有Jack Cheese, Orange Chedder, Swiss Cheese, Crispy Parmesan Cracker。芝士片味道較鹹,單吃脆卜卜如薯片一般。其餘芝士煎至溶化,放上厚身肉嫩的漢堡排上,一啖一滿足。 [ CHINCKEN PASTA ]也是早早上網看過決定點的意粉,意粉配喇沙是新奇的組合。上台時喇沙味香濃撲鼻,椰奶味極為特岀。意粉較為硬身帶嚼勁,是我喜愛的軟硬度。意粉可掛上濃稠的喇沙醬汁,用上馬來西亞的椰奶,最尾一滴醬汁也清光光。
[ 4 CHEESE BEEF BURGER ]
早早決定要吃的四重芝士漢堡,對於我大食王來説,不算太大份。

[ CHINCKEN PASTA ]
2022-04-03
2022-03-25 2050 瀏覽
某日突然想食意粉 找了好幾間西餐最後決定去海港城食cheesecake factory ⸜( ´ ꒳ ` )⸝一入座先點一份Nachos墨西哥脆片加上青黑橄欖煙肉 芝士 烤得香噴噴的另配上軟乳酪忌廉 拌好的橄欖油香草蕃茄粒 還有 最喜歡的牛油果醬☺️🥑三個配搭加左一齊根本就是無敵(◍︎˃̶ᗜ˂̶◍︎)另一個期待的芝士四重奏長通粉入面的Mozzarella Ricotta Romano ParmesanCheeses完美混合四種不同芝士 邪惡拉絲 芝味香濃💛✨✨還有檸檬红桑子忌廉芝士蛋糕作為最後的甜點濃濃的忌廉芝士夾帶一層層的玫紅紅桑子醬為口腔帶來一點清爽感我仨人分享這份酸甜 剛剛好**温馨提示**以上兩款鹹食都要趁熱辣辣才是好食( ˘͈ ᵕ ˘͈ )📍 𝓣𝓱𝓮 𝓒𝓱𝓮𝓮𝓼𝓮𝓬𝓪𝓴𝓮 𝓕𝓪𝓬𝓽𝓸𝓻𝔂🧀⟡ 𝐹𝒶𝒸𝓉𝑜𝓇𝓎 𝒩𝒶𝒸𝒽𝑜𝓈⟡ 𝐹𝑜𝓊𝓇 𝒞𝒽𝑒𝑒𝓈𝑒 𝒫𝒶𝓈𝓉𝒶⟡ 𝐿𝑒𝓂𝑜𝓃 𝑅𝒶𝓈𝓅𝒷𝑒𝓇𝓇𝓎 𝒞𝓇𝑒𝒶𝓂 𝒞𝒽𝑒𝑒𝓈𝑒𝒸𝒶𝓀𝑒
某日突然想食意粉 找了好幾間西餐
一入座先點一份Nachos
墨西哥脆片加上青黑橄欖煙肉 芝士 烤得香噴噴的
另配上軟乳酪忌廉 拌好的橄欖油香草蕃茄粒
還有 最喜歡的牛油果醬☺️🥑
三個配搭加左一齊根本就是無敵(◍︎˃̶ᗜ˂̶◍︎)

另一個期待的芝士四重奏長通粉
完美混合四種不同芝士 邪惡拉絲 芝味香濃💛✨✨

還有檸檬红桑子忌廉芝士蛋糕作為最後的甜點
濃濃的忌廉芝士夾帶一層層的玫紅
紅桑子醬為口腔帶來一點清爽感
我仨人分享這份酸甜 剛剛好

**温馨提示**
以上兩款鹹食都要趁熱辣辣才是好食( ˘͈ ᵕ ˘͈ )

📍 𝓣𝓱𝓮 𝓒𝓱𝓮𝓮𝓼𝓮𝓬𝓪𝓴𝓮 𝓕𝓪𝓬𝓽𝓸𝓻𝔂🧀
⟡ 𝐹𝒶𝒸𝓉𝑜𝓇𝓎 𝒩𝒶𝒸𝒽𝑜𝓈
⟡ 𝐹𝑜𝓊𝓇 𝒞𝒽𝑒𝑒𝓈𝑒 𝒫𝒶𝓈𝓉𝒶
𝐹𝑜𝓊𝓇 𝒞𝒽𝑒𝑒𝓈𝑒 𝒫𝒶𝓈𝓉𝒶
𝐹𝒶𝒸𝓉𝑜𝓇𝓎 𝒩𝒶𝒸𝒽𝑜𝓈
10 分鐘 (堂食)
𝐹𝑜𝓊𝓇 𝒞𝒽𝑒𝑒𝓈𝑒 𝒫𝒶𝓈𝓉𝒶
𝐹𝒶𝒸𝓉𝑜𝓇𝓎 𝒩𝒶𝒸𝒽𝑜𝓈
2022-03-21 1834 瀏覽
Visiting under the 2 person per table law! Came in as three person party so they offered us two sofas sided table! We came in at around 14:00 ish so we ordered a Factory Nachos in the regular menu with chicken which costing us $200 but if you wait until 15;00 they have another menu which the same potion but cost only $90 😉😉 Taste and size was amazing as usual but I would have wait until 15:00 thouThe carbonara was fantastic! Creamy and crispy bacon amazing combination! This was under the weekda
Factory  Nachos  with  Chicken

The carbonara was fantastic! Creamy and crispy bacon amazing combination! This was under the weekday menu so the price was a bit cheaper than regular!
Carbonara

Then we ordered Oreo cheese cake+ red velvet + 30th anniversary cheese cake with coffee! But we forgot to take pictures cause they looked too yummy lol😝
We didn’t line up at all since it was a Monday Afternoon under the quarantine duration!
Total cost was around $673(10% included)
Not bad at all with super full belly couldn’t even eat dinner after I got home 😆😆
Carbonara