芝加哥串燒酒場 (太和中心)

Chicago (Tai Wo Centre)
2020-08-08 13 瀏覽
等咗好耐嘅星期六終於到啦💕去咗大埔一間食串燒嘅酒吧,過一個休閒嘅星期六🤪兩杯Cocktails1️⃣Sea Breeze幾適合女仔飲嘅fruity 酒🍒berries 同grapefruit 味,吾會好重酒味。2️⃣Around the World椰子味,菠蘿味超重。酒味都濃嘅,不過夠大杯,睇住波,吃住串燒係幾爽嘅~串燒款式多到未能盡錄,我精心挑選左幾款特別推介嘅串燒俾大家👐🏻👏🏻鹽燒燒白鱔串肉質非常肥美,個魚皮燒得香脆,啖啖肉😻👏🏻炸大八爪魚足真係幾大條,好煙韌,個炸皮都好薄,配泰式酸甜醬。如果有椒鹽會更+好😈😈😈👏🏻秘製風味羊肉串羊肉味幾濃,夠so,口感似土耳其個種免治肉條,原條放入口,正😛👏🏻燒大啡菇勁juicy ,仲有生嘅鵪鶉蛋同培根調味,提升鮮美💯其他串燒都係即叫即燒,都幾高質,而且好多都係$20-30內,幾抵食!外面串燒店飲品只得汽水,呢度有好多款酒,岩曬同朋友一齊飲酒吹水!星期五夜晚收工,不妨過黎Chill下,減減壓💆💆🏼‍♀️
兩杯Cocktails
1️⃣Sea Breeze
2️⃣Around the World
👏🏻鹽燒燒白鱔串
肉質非常肥美,個魚皮燒得香脆,啖啖肉😻
👏🏻炸大八爪魚足
👏🏻秘製風味羊肉串
👏🏻燒大啡菇
勁juicy ,仲有生嘅鵪鶉蛋同培根調味,提升鮮美💯
2020-08-08 10 瀏覽
話說係新界無無聊聊口痕想食串燒!禁就搵咗間係大埔近太和火車站的一間串燒鋪!佢主力係一間酒場兼賣串燒佢地有不同燒烤,同串燒食品!還有一點生食的!多元化選擇!性價比都幾高架住附近朋友可以去試試
話說係新界無無聊聊口痕想食串燒!
佢地有不同燒烤,同串燒食品!還有一點生食的!
多元化選擇!性價比都幾高架
住附近朋友可以去試試

2020-07-28 20 瀏覽
宵夜時段很多餐廳都準備關門,但又很肚餓,喺太和經過一間好大間的串燒酒場,門面非常多眼大大隻招牌,吸引左我哋入去醫肚。我和朋友先點了一杯Cocktails ,比較喜歡果汁帶一點甜的味道,比較易入口。當中碳燒西冷牛扒一大塊配以牛肉汁,切成小件,食落口質感軟林林,牛肉味道濃郁,唔使點醬汁已經好入味。還有我最鍾意嘅羊架,真係即叫即燒,外皮帶一點脆口,咬一啖羊肉汁滲透出來,一啲都唔騷,反而係好好食!而且所有食物味道同辣度都有得自由選擇。還有招牌茄子燒🍆,食落去除咗口感軟熟之外,仲好入味添!有驚喜!孜然豬肉棒串食落去豬肉外皮有點脆口,而且好入味。車厘茄煙肉卷一串有三件,煙肉有咬口,而且番茄好鮮甜,兩者非常match嘅味道。還有好香嘅雞翼、燒鮑魚、娃娃菜及黑豚肉,同樣地新鮮美味!喺大埔好難得有一間串燒店,食物質素好、坐得舒適,而且最有同感嘅係酒場內播放嘅歌曲令回想起一點以往嘅回憶,所以最近經常幫襯,之前一直有幫襯開佢嘅舊鋪小店!

而且所有食物味道同辣度都有得自由選擇。

孜然豬肉棒串食落去豬肉外皮有點脆口,而且好入味。

還有好香嘅雞翼、燒鮑魚、娃娃菜及黑豚肉,同樣地新鮮美味!

2020-07-27 13 瀏覽
有冇朋友仔好鍾意食串燒呢?最近一個住喺大埔嘅朋友就推介我呢一間串燒酒場,平時喺呢啲餐廳食串燒價錢都唔係話好平,但係今次呢間有驚喜,價錢合理之餘質素仲要唔錯🥰_原條燒茄子🍆講到串燒自己最鍾意嘅就梗係茄子,呢度嘅茄子肉質燒到啱啱好,配上孜然粉食落好香口_芝士燒大啡菇呢個真係平靚正,大啡菇非常Juicy,配上面頭輕輕燒一燒過嘅芝士好夾,食落去亦都唔會話過於油膩_Sangria 食串燒就梗係要飲返杯野同朋友坐低慢慢傾啦,今次叫咗呢杯Cocktail果香味重,入邊仲有一個好得意嘅芒果仔,女士們啱晒😆另外呢度亦有基本嘅啤酒,汽水,特飲,能夠照顧晒唔同人嘅需要

原條燒茄子🍆

芝士燒大啡菇

Sangria
2020-07-24 25 瀏覽
今日放工同朋友黎左依間位於太和嘅芝加哥串燒酒場,鋪頭距離港鐵站好近,五分鐘左右就行到。店面好開揚,啱晒同朋友三五知己一齊食飯傾下計。佢串燒同酒嘅款式都好多,咁我就首先叫左一杯1664嘅白啤🍻,份量都足夠支持我食晒啲串燒。首先打頭陣嘅係香蒜芝士黑松露燒扇貝,扇貝燒得啱啱好唔會干晒水而且都好大隻,食落好香黑松露味😋第二就係大蔥雞脾肉串,佢每串都有三舊雞脾肉同兩件大蔥,啲肉好滑同埋醃得好入味配搭埋大蔥真係冇得彈。🐔第三就係健力士黑啤豬肉腸,條腸好大條而且好多汁,佢食落有好輕微嘅嘅黑啤味而且層腸衣好薄,一啖咬落去超好食!🥰🥰🥰而佢嘅招牌燒茄子真係唔洗講,大條,調味夠,燒嘅火喉啱啱好,真係不負佢招牌嘅名。🍆🍆🍆到最後壓軸就係蒜蓉牛油燒大頭蝦,佢拎過黎個陣已經聞到勁香嘅牛油味,食落仲香。蝦肉都算多,而且有唔少蝦膏,食得非常滋味。🦐🦐🦐

串燒加啤酒係宵夜嘅完美組合~依度嘅串燒種類好多,menu仲有附圖好清晰;串燒可以揀辣度,今次揀咗小辣,覺得中辣應該會更加正!推介嘅有燒鴨胸同牛扒-鴨胸好juicy,牛扒份量又幾多喎;韮菜燒都唔錯,我地仲追加咗添;炭燒鵝肝幾特別,本身以為會一件件上但原來係串燒咁,外層脆脆地裏面就入口即融咁,口感味道都好正,一串唔夠喉呢。平時我好鍾意食燒菠蘿,不過今次依個可能未熟透所以偏酸,食落比較硬同乾身。芝士焗雜菌味道唔錯,不過要趁熱食唔係啲芝士會黐埋一舊。Magners apple cider好少見,原來係用咗17種蘋果整嘅,味道濃郁飲得好爽呢~

炭燒鴨胸/韮菜燒
炭燒牛扒/韮菜燒
燒原隻魷魚串燒/炭燒法國鵝肝/秘製風味羊肉串/燒宮崎去骨雞腿

鳳梨燒/香草芝士焗雜菌

Kirin Ichiban Draught Beer / Magners Original Apple Cider
炭燒鴨胸/韮菜燒
炭燒牛扒/韮菜燒
2020-07-20 107 瀏覽
#朋友(續)那一個晚上,酒後吐了很多...近況後,(肚)特別意猶未盡,總是特別餓。剛好路過一間串燒店。所以轉戰到芝加哥...串燒酒場芝加哥,除了聯想到之前看過的一套韓劇《芝加哥打字機》沒想到跟串燒也可以有關。 看到餐牌,猶豫了一會。還是被吸引的圖片弄到不知不覺點了不少。食物到的時候有點嚇到,足足一整板送來。載滿了整個農場&小海洋😂前後加起來都有十多樣款式。最意想不到的是叫了那麼多,都只係500大元有找。其中最不得不讚嘅有:原條蒲燒鰻魚,燒到非常恰當,非常抵食。烤黑松露蝦串,鮮味非常出,驚喜的配搭!其餘仲有:
#朋友(續)

那一個晚上,酒後吐了很多...近況後,
(肚)特別意猶未盡,總是特別餓。

剛好路過一間串燒店。
所以轉戰到芝加哥...串燒酒場

芝加哥,
除了聯想到之前看過的一套韓劇《芝加哥打字機》
沒想到跟串燒也可以有關。

看到餐牌,猶豫了一會。
還是被吸引的圖片弄到不知不覺點了不少。

食物到的時候有點嚇到,足足一整板送來。
載滿了整個農場&小海洋😂
前後加起來都有十多樣款式。
最意想不到的是叫了那麼多,
都只係500大元有找。

其中最不得不讚嘅有:
原條蒲燒鰻魚,燒到非常恰當,非常抵食。
原條蒲燒鰻魚

烤黑松露蝦串,鮮味非常出,驚喜的配搭!
烤黑松露蝦串

其餘仲有:
燒羊架
香蒜蔥花廣島蠔
鹽燒多春魚
2020-07-10
$250 (宵夜)
烤黑松露蝦串
香蒜蔥花廣島蠔
鹽燒多春魚
  • 燒羊架
2020-07-16 112 瀏覽
朋友提議嚟呢間試下,本身未入去見到大大部電視睇波,以為會唔係好啱女仔,點知入到又Ok喎,至少睇波唔會好嘈~內部環境都幾靚,擺咗好多靚酒出嚟做裝飾,簡簡單單,雖然內在環境都唔算好光,但都唔會比人好唔舒服或者污煙漳氣嘅感覺,而且始終對街地鋪,都唔會覺得唔安全!Menu上的選擇都有好多,好想試佢生蠔同生蝦,點知落遲一步order就賣晒~🌙石燒prime牛小扒 $138呢個牛小扒雖然價錢略貴但都推介,因為一來肉質好淋而且鎖到肉汁,而且肉味都較重,🌙招牌茄子燒 $32作為燒茄子呢個照牌菜都算唔錯,調味料又夠而且份量都好大隻!可惜我哋掛住傾計呢味凍咗,如果唔係熱啲應該仲好食!🌙燒雞翅包肉 $19/隻終於食到想食嘅翅啦!最鍾意係入面啖啖肉,真係超滿足,推介!🌙燒羊架 $35/隻呢燒羊架一上台都已經有配薄荷醬都幾好,啱曬啲怕酥嘅朋友,我叫咗7成熟,上枱好香,不過羊肉味算普通。🌙蒜蓉牛油燒大頭蝦 $38/隻🌙鳯梨燒 $19呢個鳯梨很重要!因為我哋掛住叫肉完全忽略咗菜!好彩有叫鳳梨平衡返,燒又好甜又多汁🌙Pina Colada/ Mojito 我哋兩個女仔都唔太飲得,多謝店員推薦咗呢兩款靚靚嘢cockta

招牌茄子燒

石燒prime牛小扒
🌙石燒prime牛小扒 $138

🌙招牌茄子燒 $32

燒羊架 、燒雞翅包肉

🌙燒雞翅包肉 $19/隻

終於食到想食嘅翅啦!最鍾意係入面啖啖肉,真係超滿足,推介!

燒羊架

🌙燒羊架 $35/隻

蒜蓉牛油燒大頭蝦

🌙蒜蓉牛油燒大頭蝦 $38/隻

鳯梨燒

🌙鳯梨燒 $19

🌙Pina Colada/ Mojito
我哋兩個女仔都唔太飲得,多謝店員推薦咗呢兩款靚靚嘢cocktail俾我哋打卡~
2020-07-13
招牌茄子燒
石燒prime牛小扒
鳯梨燒
2020-07-15 12 瀏覽
黃色yummy串燒店🍢💛酒既種類很超超超多🍶🍺🥂🥃 🍾梗有一款啱你!🐽 Sangria🍷($86) & Pina Colada🍸 ($78)兩款都幾易入口🥰🥰而且整得好靚🥳🐽 脆炸黑松露薯條🍟 ($88) & 炸鮮蝦角🍤 ($68)薯條炸得超香脆🤪熱辣辣 配埋個黑松露醬😼非常正😻😻鮮蝦角 入面估唔到真係有咁多蝦肉!🦐🦐🦐好味 好抵食🤤串燒有得揀辣度 要左小辣🌶️🐽 招牌茄子燒🍆 ($32)食串燒一定要有🤪蒜香超濃 配埋孜然粉同辣味 yummy🤩🤩🐽 燒大啡菇🍄($29)好juicy 簡單配上蛋同煙肉都好好味🍳😙-🐽 鹽燒鯖魚🐟 ($35)夠曬鮮!👻個汁又唔會搶曬魚既鮮味 好夾😼😼-🐽 燒牛油帆立貝🐚 ($33) & 蜜糖雞翼🍯 ($21)牛油燒帆立貝淋上燒汁 棒😍雞翼都好唔錯 外脆內嫩🤤🤤-🐽 鹽燒牛舌心🐮 ($32) & 風味燒雞腎串🐓 ($14)牛舌好淋 入味👅👅雞腎好爽口😼😼
黃色yummy串燒店🍢💛

非常正😻😻
鮮蝦角 入面估唔到真係有咁多蝦肉!🦐🦐🦐
好味 好抵食🤤

串燒有得揀辣度 要左小辣🌶️
🐽 招牌茄子燒🍆 ($32)
食串燒一定要有🤪
蒜香超濃 配埋孜然粉同辣味 yummy🤩🤩

🐽 燒大啡菇🍄($29)
好juicy 簡單配上蛋同煙肉都好好味🍳😙
🐽 鹽燒鯖魚🐟 ($35)
夠曬鮮!👻
個汁又唔會搶曬魚既鮮味 好夾😼😼
🐽 燒牛油帆立貝🐚 ($33) & 蜜糖雞翼🍯 ($21)
牛油燒帆立貝淋上燒汁 棒😍
雞翼都好唔錯 外脆內嫩🤤🤤
牛舌好淋 入味👅👅
雞腎好爽口😼😼
2020-07-14 52 瀏覽
今晚放工去搵朋友食飯,今次就東鐵綫既朋友去太和附近食野。揀左呢間串燒店酒場,未入座已經感受到星期一就黎變成星期五既感覺。點餐紙上有好多唔同既食物揀揀完食物仲可以揀辣既程度,我當然揀bb辣呢度既飯用珍珠米煮,我決定食海鮮飯!今次決定試新野!叫左SAN Miguel黑啤,仲有Samuel AdamsSAN Miguel 麥味重,而酒味唔多,岩曬淺嘗既我。呢隻就啤酒味重,朋友就喜歡呢杯多d我地兩個人食,叫左一個黑松露帶子珍珠飯,仲有一份牛排同埋一d串燒。黑松露帶子珍珠飯,帶子大粒又清香,味道鮮甜。至於濃濃既黑松露醬平均左珍珠飯既清淡感,又唔會搶帶子既味道。炭燒法國鵝肝(左)炭燒風味,鵝肝外脆內軟,入口即溶。串燒合併成一盤有車厘茄雞肉串、燒原隻魷魚串、燒菠蘿、蜜汁燒黑豚肉、串燒風味十足,又香又好味。個人喜歡蜜汁黑豚肉,蜜汁香甜,黑豚肉燒得岩岩好。車厘茄、菠蘿水份鎖住左,燒烤過居然食到蔬果既新鮮味又唔會乾。魷魚好惹味、雞肉滑而味道唔錯。最後終於上左呢道 石燒Prime 牛小排,牛排五成熟,肉質鮮嫩,但牛味比較淡。用左鹽調味,送啤酒食嘆住先啦!雖然暫時去唔到英國倫敦旅行,食住芝加哥就當住去左旅行。
今晚放工去搵朋友食飯,今次就東鐵綫既朋友去太和附近食野。

點餐紙上有好多唔同既食物揀

揀完食物仲可以揀辣既程度,我當然揀bb辣
呢度既飯用珍珠米煮,我決定食海鮮飯!

SAN Miguel 麥味重,而酒味唔多,岩曬淺嘗既我。

呢隻就啤酒味重,朋友就喜歡呢杯多d

炭燒法國鵝肝(左)炭燒風味,鵝肝外脆內軟,入口即溶。

串燒合併成一盤

2020-07-13
2020-07-12 18 瀏覽
返工呢排真係好忙,難得朋友又得閒,放左工就約左返大埔飲番杯,傾下計relax下。大埔酒吧唔算太多,呢間都係第一次黎,見OpenRice comment 都不錯,一試無妨。餐廳唔算好大,開放式設計,坐在餐廳,可以望下街外情況。職員安排左我地坐沙發位置,位置舒服,坐幾耐都得。放工未食飯,所以都點了少少澱粉質:安格斯牛板腱珍珠飯$88。牛肉份量足夠,珍珠飯正常,可惜醬汁略咸。黎得酒吧吹水,梗係點番杯酒精飲品,本來想試下沙冰啤酒,可惜冇沙冰,轉了普通桃味Kirin Ichiban $79,味道帶少許桃味,甜甜地,十分喜歡!送酒小食都十分多選擇,我地點了泰式生蝦刺身$58、串燒大啡菇 $29、培根蘆筍卷$26、燒韭菜$15、燒茄子、炭燒豬頸肉$19及香蒜燒鮑魚 $68/3隻。泰式生蝦刺身味道不錯,溶雪處理做得幾好,配上經典泰式辣醬,十分惹味!串燒大啡菇十分好味,juicy美味,配上惹味煙肉和少少芝士,回味無窮,最唔滿足係得一件,份量少左d,一人一件先夠喉!培根蘆筍卷有驚喜!蘆筍新鮮清爽,口感爽脆,加上咸咸的煙肉,燒烤功力不錯,外脆內爽,令人滿意!燒韭菜都係經典野,韮菜燒得剛剛好,不會過乾,不過份

燒韭菜都係經典野,韮菜燒得剛剛好,不會過乾,不過份量都係少左d.

炭燒豬頸肉味道正常,肉汁juicy!

最後一道就係香蒜燒鮑魚!陣陣蒜香味撲鼻,鮑魚新鮮肉質軟身,唔會好難咬開,值得一讚!

總括來說,呢間酒吧食物質素不錯,環境舒服,座位舒適,值得再次幫襯下。

2020-07-11 9 瀏覽
放工有時會經過依間芝奇哥串燒酒場,今次第一次黎,佢地食串燒為主,但D酒都幾正,睇MENU唔貴,同同事放心黎食啤酒我地選左ASAKI,其實都係正常味道,最緊要佢唔貴,同埋唔係假酒環境似酒吧多D,不過可能佢地初頭係以酒吧為主,後尾先加串燒元素掛依度有得睇波,電視都幾大,但唔會開到好大聲,阻住客人傾計我地BOOK左枱,咁岩果段時間較多人,如果唔係可能要等位野食方面,海鮮會係比較好食,佢地用`D靚海鮮黎燒,燒三文魚食落幾有味道,成條食好正,唔會太重味粉感覺,食落好有鮮味燒雞軟骨都唔錯,不過依度較暗,我地無打燈,影出黎有小小走光價錢唔貴,同朋友會再黎飲酒

依度有得睇波,電視都幾大,但唔會開到好大聲,阻住客人傾計

我地BOOK左枱,咁岩果段時間較多人,如果唔係可能要等位

燒雞軟骨都唔錯,不過依度較暗,我地無打燈,影出黎有小小走光

價錢唔貴,同朋友會再黎飲酒
2020-07-11 10 瀏覽
每一次經過大幫呢間《芝加哥》都俾佢傳出嘅香味吸引住,而且爆曬場好熱鬧,所以決定搵日放工黎試下!話明係串燒酒場,食物就梗係以燒烤為主,其次就係酒類,食物同飲品款式多到唔知揀咩好😂食物:- 韭菜燒 : 調味香濃,韭菜新鮮- 水牛成燒雞翼:咸度適中,微辣野味- 培根年糕卷:年糕香甜、煙韌- 秘制風味羊肉串:秘制香料、風味十足不帶酥- 碳燒牛扒: 醬汁酸甜,牛扒鬆軟- 香蔥燒半殼扇貝:調味偏淡,鮮味特出- 芝士黑松露大啡菇:新鮮多汁又厚肉- 香蒜芝士燒大虎蝦: 虎蝦大隻多肉,表面鋪滿厚厚芝士,非常足料- 燒牛油半熟帶子:帶子新鮮,調味香濃,必食推介飲品:- 熱檸檬柚子蜜 : 酸酸甜甜夠滋潤😊- 凍咸檸檬蜜🍋:凍涼潤喉,細心地把糖水分開上,隨意調味環境:雖然經常滿坐,但又不至於太嘈,坐位舒適,適合與三五知己飲酒聊天服務:願意配合轉枱要求,服務不錯👍🏻

食物:
- 韭菜燒 : 調味香濃,韭菜新鮮
- 水牛成燒雞翼:咸度適中,微辣野味
- 培根年糕卷:年糕香甜、煙韌
- 秘制風味羊肉串:秘制香料、風味十足不帶酥
- 碳燒牛扒: 醬汁酸甜,牛扒鬆軟
- 香蔥燒半殼扇貝:調味偏淡,鮮味特出
- 芝士黑松露大啡菇:新鮮多汁又厚肉
- 燒牛油半熟帶子:帶子新鮮,調味香濃,必食推介

飲品:
- 熱檸檬柚子蜜 : 酸酸甜甜夠滋潤😊
- 凍咸檸檬蜜🍋:凍涼潤喉,細心地把糖水分開上,隨意調味

環境:

服務:
願意配合轉枱要求,服務不錯👍🏻
2020-07-11 12 瀏覽
我哋幾個人入咗大埔,諗住去搵一間好嘅酒吧,結果就去咗呢度,因為知道呢度仲有串燒食☺️,一路食串燒,一路飲酒,其實都幾唔錯。我哋一坐低嘅時候叫咗一杯Black Label溝綠茶,起初我仲以為佢會好似其他酒吧咁樣,用上道地綠茶,但後尾發現原來唔係,佢會先用茶包沖好綠茶,然後再加入Black Label,這樣的效果,會令整杯飲料變得淡一些,相對較健康一點,然而各人喜好不同,各花入各眼。之後我哋叫咗一杯Long Island,衝得都算正宗,用可樂,而不是用茶,整體來說都幾好飲。之後我哋叫咗幾個串燒,翠玉瓜價錢相對比較平,$16,燒得比較香口,而且上面加咗調味料,令到佢唔會好淡口,而係都幾惹味。再之後就食咗佢哋個芝士漢堡,漢堡外層煎得幾香,而裏面係流心芝士,用來送酒,其實幾好。再之後就係呢度比較出名嘅黃花魚,黃花魚煎得比較香,而且大大條, 80幾蚊來說,其實相當抵食。

2020-07-05
$200 (宵夜)
2020-07-10 9 瀏覽
平時去大埔都唔知食咩好 今次比我發現原來有一間酒吧食串燒嘅地方 餐廳位置好容易搵到 大埔芝加哥串燒酒場入夜之後都幾多人 可以提早book位啲串燒仲要好好食 而且價錢非常合理👍🏻抵食 海鮮帶子同燒鱔仲有黑松露蝦都好正 調味好夾😋唔飲酒嘅話柚子蜜都唔錯 大大杯🍺餐廳名稱:大埔芝加哥串燒酒場地址:大埔太和路24號太和中心地下37號舖
平時去大埔都唔知食咩好
今次比我發現原來有一間酒吧食串燒嘅地方