芝加哥串燒酒場 (太和中心)

Chicago (Tai Wo Centre)
2020-10-05 12 瀏覽
之前成日經過都聞到勁香既燒烤味~一直想搵日黎試試。咁岩今晚約左朋友,終於可以試下d串燒.酒吧設計,燈光偏暗,加上輕快的音樂,十分適合與朋友聚餐~ 串燒包括雞牛豬、蔬菜、海鮮、佐酒類,都有過百種選擇!▪️燒雞翅包飯 $19▫️孜然豬肉串 $23▪️韮菜燒 $15▫️水牛城燒雞翼 $23▪️香蒜芝士黑松露燒扇貝 $42▫️燒芝士年糕 $28▪️串燒鵪鶉蛋 $18▫️鹽燒雞皮 $12▪️鹽燒三文魚頭 $68▫️羊肉串 $19▪️鹽燒牛舌心 $32 ▫️1664 $45▪️ 黑啤 $68叫左咁多款,唔逐個介紹,不過有幾款係超推介!必點!#韮菜燒 未擺入口就聞到勁濃勁香既孜然粉#芝士扇貝 少少燒焦既芝士同蒜香同黑松露,豐富口感又唔會好流~#鹽燒牛舌 切為三份,厚度perfect,一口一啖岩岩好!.呢間既串燒全部一次過上,一大盤,仲可以打埋卡!整體都滿意,而且親民價錢,我地比較早黎可以直入,但走個陣都滿座~

▪️燒雞翅包飯 $19

▫️羊肉串 $19
▪️鹽燒牛舌心 $32
▫️1664 $45

▪️ 黑啤 $68

叫左咁多款,唔逐個介紹,不過有幾款係超推介!必點!
#韮菜燒 未擺入口就聞到勁濃勁香既孜然粉
#鹽燒牛舌 切為三份,厚度perfect,一口一啖岩岩好!
2020-10-02 14 瀏覽
最近這些日子令我深切地了解到一句真理。人生得意須盡歡,莫使金樽空對月。真係下1秒都唔知會發生咩事,今朝飲酒就今朝醉啦!最近想嘆番兩杯都會落嚟呢間串燒酒場。呢度啲手工啤酒都唔錯,價錢around $50,叫咗兩杯,分別係Little creatures Pale ale 同埋Little creatures IPA ,我自己就鍾意ale多啲,果味比較香,啤酒清而順喉,飲落有香檳feel。呢度都有好多款串燒,海陸空都有,款式都好幾十款,用嚟佐酒就一流啦!#招牌茄子燒 $32 原條茄子配以香蔥和蒜蓉一齊燒,孜然粉的香味完全滲透晒落茄子度,燒到軟綿綿嘅質感,放入口中好似鹹棉花糖咁,好味又惹味😋#燒韓國鮫魚扒 $68這款魚扒肉質實在,魚肉伴隨炭火香味,啖啖肉食落唔會鞋口,強烈建議一定要點醬汁,將魚肉嘅鮮味提升到極點。#香蒜燒鮮鮑魚三隻 $68Size細細鮮味卻無窮,彈牙嘅鮑魚肉,在每一下咀嚼,香蒜和牛油嘅味道都不停散發出嚟,so yummy😋#燒紫菜年糕串 $25咬落外脆內軟,軟綿綿嘅糯米糍和鹹鹹地嘅紫菜醬鹹鹹地嘅紫菜醬好夾呀!而且無芝士年糕咁漏,i like it!#秘製風味羊肉串 $19羊肉

#招牌茄子燒 $32

#燒韓國鮫魚扒 $68

#香蒜燒鮮鮑魚三隻 $68

#燒紫菜年糕串 $25

#秘製風味羊肉串 $19

羊肉keep到鮮嫩,而且羊肉和孜然粉真係美味嘅配搭,百吃不厭!

#蒲燒原條鰻魚珍珠飯 $78

鍾意夜晚有澱粉質落肚嘅話(例如我老公😆),呢度都有好多飯類選擇。呢度啲飯用日本米,口感煙煙韌韌,鰻魚份量都好ok,老公次次都一定食佢😆
2020-10-01 32 瀏覽
最近朋友搵我食飯叫我搵餐廳,我就二話不說提議去呢間串燒店,因為呢間串燒店自己都幫襯過幾次,每次嚟都有唔錯既用餐體驗 🥰 有波睇有歌聽,而且食物質素唔錯,價錢相當合理 👍🏻 所以成日都座無虛席。以往通常都係細木板上食物,每板通常一兩款,依家轉咗用大板上感覺超爽 😍 視覺效果爆哂燈 📸 可惜我哋叫得太多,大板都放唔哂。🤣 🐟鹽燒鯖魚🐟 ($35/份) : 每次嚟都一定會點,處理得好好,少少腥味都無,而且肉厚多汁。🐟鹽燒多春魚🐟 ($26/4條) : 燒得勁香口,食落啲魚籽係口𥚃爆開。🍆招牌茄子燒🍆 ($32/原條) : 嚟到先知係原條 😍 茄子肉厚之剩上面鋪滿大量配料,而且燒既時間掌握得恰到好處,多汁又惹味。🥓培根蘆筍卷🥓 ($26/串) : 煙肉包住大量鮮嫩爽脆既蘆筍。🥬韮菜燒🥬 ($15/串) : 見價錢平平地叫嚟試下,都幾鮮甜。🦪芝士燒廣島蠔🦪 ($26/隻) : 見到啲芝士都覺得好邪惡,不過真係超正超鮮甜,食咗先算。🦪香蒜芝士燒半殼扇貝🦪 ($39/2隻) : 蒜蓉芝士味超濃郁,扇貝豐腴肥美之剩啲汁勁鮮甜。🍢鹽燒牛舌心🍢 ($32/串) : 厚切既牛舌心,爽口得嚟有嚼勁卻不韌,用鹽

🍢鹽燒牛舌心🍢 ($32/串) : 厚切既牛舌心,爽口得嚟有嚼勁卻不韌,用鹽帶出牛舌的味道,唔加調味料就咁食都好好食。🍢人氣雞肉軟骨棒🍢 ($23/串) : 呢個之前食過覺得幾好食,所以叫咗三串 😆 軟骨打得碎碎,雞肉棒食落嫩滑之剩又有咬口。
食得串燒梗係想飲番杯啤酒,不過今次想試吓啲新嘢,就叫咗美人桃酒同巨峰提子酒試下。
裝酒嘅杯好精緻,裏邊有條魚仔擺設。
巨峰提子酒會較適合女仕飲,入口甜甜地真係好似飲緊巨峰提子汁咁,而美人桃酒酒精會濃啲,不過桃味都突出,兩款都唔錯可以一試。
2020-09-29 113 瀏覽
窩夫與蝦子餅很久沒有吃過串燒,日前去了大埔的芝加哥串燒酒場,吃吃串燒喝喝酒。在酒場怎能不喝酒,點了兩支來自日本的水果酒,分別是山梨縣產的桃酒($52)和長野縣產的巨峰提子酒($52),窩夫很喜歡酒瓶的顏色和設計,味道方面,果汁味濃,甜甜的很易入口。食物以串燒為主,選擇很多,餐牌第一頁有牛類、鳥類和蔬菜類。第二頁則有海鮮類、佐酒類和羊肉類。跟以往光顧的串燒店不一樣,芝加哥串燒酒場會將不同的串燒放在大木板上一次過上桌,感覺澎湃,打卡一流。第一輪的串燒選了BB辣,但比預期辣得多。第一輪主要是海鮮,特別推介香蒜葱花廣島蠔(半打$128)及香葱燒半殼扇貝(兩隻$39),蠔和扇貝都很新鮮,火候亦控制得剛剛好。廣島蠔不會太細隻,其中一隻更特別大隻,脹卜卜,十分肥美,不會燒得過乾。香蒜燒鮑魚(三隻$68) 處理得很妥當,口感彈牙。燒宮崎去骨雞腿($34)的雞皮燒得香脆,去了骨啖啖肉,吃得很滋味。鹽燒牛舌心($32)很爽口。窩夫第一次吃生燒鴨舌($28),鴨皮帶脆,跟平日吃的鴨舌口感不同。招牌茄子燒($32)做得非常出色,窩夫與蝦子餅要安歌呢。韭菜燒($15)也做得不錯。第二輪的串燒是不辣的。鳳梨燒($

食物以串燒為主,選擇很多,餐牌第一頁有牛類、鳥類和蔬菜類。

第二頁則有海鮮類、佐酒類和羊肉類。

香蒜燒鮑魚(三隻$68) 處理得很妥當,口感彈牙。

招牌茄子燒($32)做得非常出色,窩夫與蝦子餅要安歌呢。

韭菜燒($15)也做得不錯。

第二輪的串燒是不辣的。鳳梨燒($19)香甜多汁。

燒羊架($35)是窩夫與蝦子餅全晚最欣賞的,肉質很嫩,羊羶味不會太濃。

燒芝士年糕(兩件$28)的年糕軟糯,夾著流心芝士,味道很好,如果外層燒得再脆一點會更加好吃。一口和牛串($29)跟燒羊架相比,相對失色。串燒鵪鶉蛋($18)一串有四粒,窩夫吃得很滿足。
2020-09-27
  • 燒羊架
2020-09-28 13 瀏覽
鹽燒牛舌心($32)軟嫩多汁又厚肉🤤,調味啱啱好,燒到好香😍係食過最好食嘅牛舌之一🤤燒羊架($35)好嫩,唔會好多脂肪,啖啖肉😍 唔會膻,點咗薄荷醬仲好食🤤大蔥雞髀肉串($19)雞肉嫩,味道幾唔錯法國蘇菲亞生蠔($148半打)新鮮又大隻😍有海水味🌊鳳梨燒($19)超甜超多汁🤤🤤🤤雞脾皮脆肉嫩赤燒黑松露帶子($68)大大舊,又鮮甜又肥美😍仲嗌咗2杯Apple cider,酸酸甜甜好fresh總結:如果下次去大埔應該會再食😍
大蔥雞髀肉串($19)雞肉嫩,味道幾唔錯

總結:如果下次去大埔應該會再食😍

• 燒羊架
  • 鹽燒牛舌心
2020-09-27 20 瀏覽
🍢大埔良心串燒酒吧🍻💛💛. 📎 芝加哥串燒酒場串燒每款即叫即燒 大家要預20分鐘左右海鮮方面 燒鮮鮑魚 黑松露芝士帶子 三文魚柳 白鱔多款海鮮燒得香口 外皮香脆 特別係 燒白鱔 肉質爽彈 至於宮崎雞腿皮脆肉滑 好多汁 蘸照燒汁更加好食😛 日本提子酒🍇$58 只有3%酒精含量 唔太好酒都可以試下✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ 燒鮮鮑魚 $68黑松露芝士帶子 $42三文魚柳 $58白鱔$58宮崎雞腿$38烤大啡菇$29芝士雞腿肉$22日本提子酒🍇$58✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $300/𝚑𝚎𝚊𝚍.˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ 芝加哥串燒酒場 (大埔)大埔太和路24號太和中心地下37號舖˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
🍢大埔良心串燒酒吧🍻💛💛

日本提子酒🍇$58

✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿

. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $300/𝚑𝚎𝚊𝚍.

☞ ☞ 芝加哥串燒酒場 (大埔)
大埔太和路24號太和中心地下37號舖

2020-09-27 11 瀏覽
疫情放緩, 終於放心小小出下去. 朋友介紹佢屋企附近有間酒吧d串燒高質, 枱同枱之間都好濶落坐得好舒服. 菜單超多野簡,燒海鮮, 肉類菜類都有🌽🥩🐟▸ Sex on the beach 好岩女仔入口既一款cocktail 甜甜地易入口 最鐘意桃既味道 🥰▸ Negroni 朋友覺得入口酒味重d ▸ 鹽燒鮮白鱔串外皮燒得香脆, 魚肉嫩嫩滑滑, 仲有陣陣魚油香 推薦 必點 ▸ 鹽燒牛舌心好厚肉既牛舌, 附有小塊檸檬唧檸檬汁, 消除油膩感, 又啖啖肉 ▸ 串燒娃娃菜呢個有驚喜!燒完一d都唔乾好juicy 我地點左小辣, 辣粉入晒味超惹味好好食▸ 燒紫菜年糕咸咸甜甜的燒年糕 Q軟的口感 好吃~▸ 香蔥燒半殼扇貝▸ 鹽燒雞軟骨▸ 芝士雞髀肉串▸ 鳳梨燒 ▸ 燒冬菇整體黎講啲串燒真心好出色🥰 即點即燒熱辣辣, 大部份都係20幾蚊串,價錢合理又坐得舒服. 係一個一邊飲cocktail 一邊食串燒同朋友吹水既好地方 🥰

▸ Sex on the beach
▸ Negroni
朋友覺得入口酒味重d

▸ 鹽燒鮮白鱔串
外皮燒得香脆, 魚肉嫩嫩滑滑, 仲有陣陣魚油香 推薦 必點

▸ 鹽燒牛舌心

▸ 串燒娃娃菜

▸ 燒紫菜年糕
咸咸甜甜的燒年糕 Q軟的口感 好吃~

▸ 香蔥燒半殼扇貝
▸ 鹽燒雞軟骨

▸ 芝士雞髀肉串
▸ 鳳梨燒
▸ 燒冬菇

• 鹽燒牛舌心
2020-09-26 13 瀏覽
特登黎到大埔試呢間黃酒吧,果然無令我失望。店舖都算大,職員又夠多,舖入面有大電視播足球比賽,氣氛好岩傾計食野,叫左個葱燒廣島蠔,新鮮好味!大頭蝦真係好大😂大到食果陣係咁滴汁有啲狼狽,不過好多肉同新鮮。反而有個黑松露蝦串就好細隻同埋燒到好燶,呢個可以唔叫都得燒羊架唔記得講幾成熟😂不過燒得幾好,大概7成左右,好香羊味,肉質嫩。整體黎講,啲食物燒得比較燶,水牛雞翼味道一般,菠蘿都係酸酸地,可以唔叫。羊同蠔就十分推薦!
特登黎到大埔試呢間黃酒吧,果然無令我失望。

羊同蠔就十分推薦!
2020-09-26 43 瀏覽
最近朋友搵左半年工終於搵到,我都覺得值得慶祝一下。我決定同朋友黎呢間食開既酒吧食餐飯開心一下。估唔到我朋友咁飲得日頭就點左呢杯cocktailPeach Mojito $88賣相都幾吸引我就乖乖地叫左生啤飲呢度既串燒會一齊上,我地叫左唔同款既一款一件食。生蠔就叫兩隻一人一隻。都幾大份個燒帆立貝幾香朋友鍾意食秋葵,我第一次食,感覺唔錯個雞串個人都幾鍾意,雞肉軟身又好食。朋友就話個燒魷魚夠香同入味仲有燒菠蘿都幾甜夠水份、燒生蠔就好有風味,我地食得好開心。個大啡菇同煙肉都幾唔錯。燒生蠔打卡好岩

估唔到我朋友咁飲得日頭就點左呢杯cocktail

Peach Mojito $88
Peach  Mojito

賣相都幾吸引
Samuel  Adams  Rebel  IPA  Draught

我就乖乖地叫左生啤飲

串燒

都幾大份

個燒帆立貝幾香

朋友鍾意食秋葵,我第一次食,感覺唔錯

個雞串個人都幾鍾意,雞肉軟身又好食。

朋友就話個燒魷魚夠香同入味

仲有燒菠蘿都幾甜夠水份、燒生蠔就好有風味,我地食得好開心。

個大啡菇同煙肉都幾唔錯。

香蒜蔥花廣島蠔(1隻)

燒生蠔

打卡好岩
慶祝紀念
紀念日
Peach  Mojito
串燒
香蒜蔥花廣島蠔(1隻)
  • 香蒜蔥花廣島蠔
For a night go watching Super Cup haa, the winner surely in no doubt, the bar-alike restaurant offering different dishes and cocktails.We picked lamb, pork, and eggplant as our main dishes, I like the texture of lamb which is really soft and with good seasoning.For the Beef is a bit oily and Pork is a bit dry too, eggplant having good flavorFried Eel rice is pretty good with large portion, with two pieces of eels, the taste is niceeThe plates servicing with cheese, alcoholic sausages and chicken

pork
eggplant
Beef
Fried Eel rice
The plates servicing with cheese, alcoholic sausages and chicken wings, cheese is pretty good
though the chicken wings a
bit too spicy for mee

Cocktail with apple juice is good, the taste is attractive which I want even more
Apple juice
Drink
insides:
menu:
The environment is good that you can enjoy football live show here, haaa, as a football fan, I'd love to come here for amatch haa
eggplant
Fried Eel rice
Apple juice
新界區少有的高質串燒酒吧疫情終於少左,好耐無出黎食野啦。好想食串燒又飛唔到去泰國食,見到呢間人氣串燒,就黎試一試。餐牌上好多選擇,難得餐廳可以一串串咁叫,可以比我地咩都叫D,試多啲唔同種類既食物。因為太肚餓關係我仲叫埋個飯食, 估唔到都好好味。重點推薦:燒黑松露帶子珍珠飯 HK$98 十分足料,珍寶帶子燒得岩岩好,黑松露醬更突顯帶子鮮味.招牌茄子燒 HK$32茄子燒得岩岩,唔乾身,配埋特製醬汁十分開胃燒紫菜年糕串 HK$25本身想叫芝士年糕但賣曬😭 仲唔到紫菜味燒出黎都好好味,外脆內軟。
新界區少有的高質串燒酒吧

因為太肚餓關係我仲叫埋個飯食, 估唔到都好好味。

重點推薦:

燒黑松露帶子珍珠飯 HK$98
十分足料,珍寶帶子燒得岩岩好,黑松露醬更突顯帶子鮮味.

招牌茄子燒 HK$32
茄子燒得岩岩,唔乾身,配埋特製醬汁十分開胃

燒紫菜年糕串 HK$25

2020-09-21 198 瀏覽
今日潛完水夜晚就返咗大埔搵嘢食,記得之前食過有一間酒吧嘅串燒幾好食,於是帶男朋友嚟試吓。佢呢度個環境都幾好,唔會好嘈,有音樂聽之餘亦都有大電視俾各位男士睇吓波。首先打頭陣嘅係呢個燒蟶子皇,雖然睇落好似乾咗少少,但係佢啲蒜蓉都好香,整體來講都唔錯。然後我哋嗌咗好多唔同嘅串燒,其中我覺得呢個燒雞扒肉好正,皮脆肉滑,啲雞肉好Juicy。然後仲有佢個燒羊肉串,一啲都唔會騷,啲肉質都好嫩。而佢個燒多春魚亦都燒到好乾身,啲春夠晒香。男朋友好鍾意食玉子燒,見到呢度竟然有得食就叫嚟試吓,佢又真係好厚,甜甜地,都唔錯嘅。另外令我有驚喜嘅係佢個羊架,揀咗七成熟,啲肉質啱啱好,夠嫩又夠林,最重要嘅係一啲騷味都冇。最後仲有佢個燒黑豚肉同埋燒菠蘿,佢個黑豚肉好似有少少燶,但係佢唔會燒到塊扒乾晒,都算唔錯。而佢個菠蘿亦都好Juicy好甜,只係略嫌燒得唔夠乾身。嚟到酒吧當然唔少得嗌返杯手工啤啦,呢一杯IPA不負所望地好香花香味,啱晒攞嚟送串燒。而我自己就試咗一支桃汁酒,只係少少酒精,啱晒我聽日仲要返工嘅人士,可以chill下之餘又唔會飲到醉。

2020-09-20 26 瀏覽
同女朋友行過勁內無落話bar 邊飲酒食串燒想食😍😍😍😍😍呢間環境同氣氛好似都唔錯😙所以入左去芝加哥我地叫左半打🇫🇷法國蘇菲亞生蠔 $148🦪勁大隻🙈食落口幾新鮮🥳估唔到喺大埔都食到咁嘅質素嘅生蠔😍🤩絕對可以encore🍡風味燒雞軟骨串、🌽粟米、🐷豬頸肉、🐔雞腎、👅牛舌、一口牛 🐮都燒得好有火喉好正🤩、食落好有口感、好香,而且好入味邊食住串燒邊嘆🍑🍶🍢小食同🍸酒都好多選擇🥳總有一款啱你心水❤️

同女朋友行過

邊食住串燒邊嘆🍑🍶

🍢小食同🍸酒都好多選擇🥳
總有一款啱你心水❤️
2020-09-19 22 瀏覽
今晚同老公黎食串燒,飲下啤酒。環境一啲都唔會嘈,播住音樂,好岩傾計談心。 有部大電視,最啱就係睇波。首先一嚟,我哋就叫咗兩杯手工啤酒。一杯好香既果味,另一杯係重啤酒花啲,所以味道較重啲 。 等緊串燒上枱,叫咗黑松露薯條食住等,黑松露好多,喺晒中間,配埋茄汁, 熱辣辣。正!我哋叫咗水牛城雞翼,鵪鶉蛋,雞翅包飯,玉子燒,牛排。師傅燒串燒功架好好,火候掌握得非常好。牛扒保留着肉汁,亦都唔會太生。水牛城雞翼辣辣地好好食。雞翅包飯,非常有台灣嘅味道。最後為咗更加飽肚,叫咗個雞扒燒汁飯。雖然佢係一間全消酒吧餐廳,但佢嘅飯一啲都唔差。雞扒燒到脆卜卜,配埋燒汁加珍珠米,可以媲美日本餐廳。雖然兩公婆結咗婚,但有時一齊去酒吧放鬆下,都唔錯。

有部大電視,最啱就係睇波。

雖然兩公婆結咗婚,但有時一齊去酒吧放鬆下,都唔錯。
2020-09-17
2020-09-18 54 瀏覽
早幾個月食過呢度嘅串燒,一直念念不忘,可惜疫情關係早排連晚市都沒有,所以一直都未有再返嚟食。終於晚市開返啦,約埋老公嚟食,質素依然非常高,而且兩個人食到好飽都只係五百零蚊,真係好抵食,性價比好高。串燒係即點即燒,所以都要等10分鐘左右。首先上枱嘅係飲品,老公嗌嘅手工啤(Little Creatures IPA)有淡淡花香味我點嘅Magners Original Apple Cider係果汁酒甜甜地非常易入口,推介比唔鍾意苦味嘅女生。不過唔好睇小佢甜甜地,飲完一杯我面都紅晒。之後就係燒物啦,推介蒜蓉香蔥帆立貝,帆立貝燒得剛剛好,唔會太熟太韌,表面加上少少孜然粉,配合蒜蓉,非常惹味而且好juicy。上次食過燒茄子,今次一樣高水準,燒得好香口。原條王立倉$88成條魚好抵食,而且笑得剛剛好,唔會太燶,點上少少檸檬汁,好鮮甜。主菜我哋點左蜜糖黑豚扒珍珠飯同埋安格斯牛樓見珍珠飯,兩款主菜都熱辣辣,而且兩個扒都煎得剛剛好,絕對唔會韌。餐廳環境好適合摸吓酒杯底傾吓計,又可以食得飽,而且慢慢傾偈仲唔會俾人趕,好適合同知己朋友嚟飲杯酒食下野,最緊要係嘢食好食又抵食嘛。

Little  Creatures  IPA
Magners  Original  Apple  Cider

之後就係燒物啦,

蜜糖黑豚扒珍珠飯