2020-05-08 58 瀏覽
食完紅磡雞蛋仔見到隔離嘅芙蓉同源,係台灣嘅過江龍,一於買兩杯嘢飲消消暑🔥🔥飲品選擇好多,心大心細揀左好耐,想試冬瓜茶又想飲抹茶,見到芋頭又覺得必試😂揀左十分鐘終於決定要左以下呢兩杯👇🏻1️⃣◆小笠原抹茶鮮奶◇ HKD28抹茶粉味道係比較溫和嘅種類同鮮奶融為一體飲落非常順滑少甜版本我覺得啱啱好唔會過分甜膩2️⃣◆紫米芋頭燒◇HKD35超級足料嘅一杯仲要飲落覺得好養生紫米煮得軟綿綿的芋泥質地軟滑冇太多顆粒正常甜都唔會覺得好甜反而喺清清地好健康飲完一杯真係超飽!

小笠原抹茶鮮奶

紫米煮得軟綿綿的
芋泥質地軟滑冇太多顆粒
正常甜都唔會覺得好甜
反而喺清清地好健康

飲完一杯真係超飽!
小笠原抹茶鮮奶
2020-05-03 105 瀏覽
在紅磡等位吃飯的時候發現有一家以前未試過的珍珠奶茶,決定一試。飲品方面分類得很仔細,除了茶類以外還有奶蓋類、奶香味、鮮奶類、古早味及芋香味,好像每一款都很吸引,圖片中的漸變效果也都很好看呢!我第一眼就被紫米芋頭燒($35)吸引到,這個配搭實在令人無法抗拒!挺驚喜的是拿到手整杯飲料都是均勻的佈滿了紫米及芋頭,每口都有著兩者,要了微糖甜度剛好。另外,我們試了芝士奶蓋烏龍($30),加了芋香珍珠($3),顏色美美的,奶蓋、茶底及珍珠都不錯,也值得一試呢!

芝士奶蓋烏龍加珍珠

芝士奶蓋烏龍加珍珠
2020-05-02 113 瀏覽
紅磡原來新開咗一間台式飲品店,咁啱俾我見到有芋香珍珠奶露嘅招牌,個樣幾靚咁就想試下😻以家開張期間有限定優惠買2送1同埋只要like 社交平台都可以享有全單9折~$35芋香珍珠奶露 冇得揀size得中杯~攞上手唔會好似宣傳照咁pink,不過證明冇加色素飲落有淡淡的芋香,甜度適中,加D芋頭味嘅珍珠都好有咬口另外抹茶飲品都係我至愛,就叫我FD買杯 $31小笠原抹茶鮮奶(L) 俾我試下XD呢杯比起芋香珍珠奶露會淡多少少,茶香就會出D呢間店嘅野飲主要都係偏健康淡味D唔需要擔心過甜芙蓉同源整體評分★★★地理環境★★★服務★★★食物★★★價位$$
紅磡原來新開咗一間台式飲品店,
咁啱俾我見到有芋香珍珠奶露嘅招牌,個樣幾靚咁就想試下😻

以家開張期間有限定優惠買2送1
同埋只要like 社交平台都可以享有全單9折~

$35芋香珍珠奶露 冇得揀size得中杯~
攞上手唔會好似宣傳照咁pink,不過證明冇加色素
飲落有淡淡的芋香,甜度適中,加D芋頭味嘅珍珠都好有咬口

呢杯比起芋香珍珠奶露會淡多少少,茶香就會出D

呢間店嘅野飲主要都係偏健康淡味D唔需要擔心過甜

食物★★★
價位$$
2020-04-26
2020-04-25 117 瀏覽
紅磡新開左一間台灣過江龍芙蓉同源 🇹🇼前幾日就去咗試下🧐買指定飲品仲有得買二送一😍不過我就想試其他飲品🥤芝士奶蓋烏龍☕️奶蓋大慨佔咗成杯嘅四分之一😉芝士奶蓋入口濃郁🧀味道除左有芝士嘅鹹味,仲帶少少甜🤏🏻不過都唔會蓋過烏龍茶嘅味☺️烏龍茶茶味幾濃,但唔會太苦澀,反而有種甘甜😋紫米芋頭燒🥤紫米同芋頭 mix 埋齊,口感濃稠豐富,啖啖都有大量嘅紫米同芋頭👍🏻香甜嘅紫米加上清香哪芋頭💜真係好好味🤤而且呢杯飲品 8-9 成都係紫米同芋頭🤗所以飲完之後好滿足
📍 芙蓉同源📍 ⁣紅磡 • 寶其利街53號寶利閣地下4號舖又一家台灣珍奶過江龍~起家於高雄的《芙蓉同源》,香港新店於紅磡落成(位置前身為《茶理史》)。由菜單、茶葉、以至裝潢設計,全都遵循台灣總店的方式去做,讓大家享受來自台灣的味道🇹🇼店家堅持使用台灣茶葉 🌱以及純蔗糖🍬因應疫情,店家亦提供飲料外送服務,十分貼心!❤️芙蓉仙凍奶茶 ($31)奶茶內藏整顆滿滿的仙草凍,一開始喝的時候還有一點點冰🤣,吃下去有顆粒❄️。不過待久了冰開始融化🧊, 吸一口仙草凍,微微咀嚼,融化在口中,好可愛的觸感😋喝起來除了有茶香,還有淡淡的仙草味。最近天氣轉熱,又到了喝手搖透心涼的時候了💦-Menu:
📍 芙蓉同源
📍 ⁣紅磡 • 寶其利街53號寶利閣地下4號舖

又一家台灣珍奶過江龍~

店家堅持使用台灣茶葉 🌱以及純蔗糖🍬

因應疫情,店家亦提供飲料外送服務,十分貼心!❤️

芙蓉仙凍奶茶
芙蓉仙凍奶茶 ($31)
喝起來除了有茶香,還有淡淡的仙草味。

最近天氣轉熱,又到了喝手搖透心涼的時候了💦

Menu:
芙蓉仙凍奶茶
2020-04-20 79 瀏覽
係附近發現一間新開嘅台式茶飲店,見個名幾特別,原來真係台灣來香港的第一間分店,唔知佢哋點解選擇喺呢個紅磡住宅區,而唔開喺商業區,可能佢哋想針對家庭主婦及學生為主。所以選擇亦多元化及價格幾大眾化,所以都吸引到我買嘢飲吓。小笠原抹茶鮮奶,唔知係唔係講茶東京外小島小笠原呢?呢個小島都比較少人去過,有啲冷門,味道來說都同日本抹茶差不多,只係無這麼苦。芝士奶蓋烏龍感覺上奶蓋幾厚身,份量幾多,飲落有少少酸奶的味道,多了一份特別的層次感,烏龍茶茶味亦濃,混合之後一齊飲更有茶味。

2020-04-19
10 分鐘 (堂食)
今晚去左紅磡晚飯,經過寶其利街見到有間新開既茶飲店 - 芙蓉同源,除左一般既茶飲仲有古早同芋香類別既飲品,想試招牌芋香珍珠奶露可惜已經賣哂,期待下次!最後揀左舉頭望明月同蘋果冰醋。舉頭望明月 HK$35個名夠哂特別,原來係鮮奶加椰奶,配料有柳橙、葡萄柚同芒果冰淇淋,好似飲緊楊枝甘露咁,口感好特別,有粒粒柳橙同葡萄柚,加入芒果冰淇淋好creamy好幼滑!酸中帶甜,好清新,果香四溢好正啊!蘋果冰醋 HK$25酸甜度適中,酸咪咪好開胃,解膩解油一流,口感清爽!
今晚去左紅磡晚飯,
經過寶其利街見到有間新開既茶飲店 - 芙蓉同源,
除左一般既茶飲仲有古早同芋香類別既飲品,
想試招牌芋香珍珠奶露可惜已經賣哂,期待下次!

最後揀左舉頭望明月同蘋果冰醋。

舉頭望明月 HK$35

個名夠哂特別,原來係鮮奶加椰奶,
配料有柳橙、葡萄柚同芒果冰淇淋,
好似飲緊楊枝甘露咁,口感好特別,
有粒粒柳橙同葡萄柚,
加入芒果冰淇淋好creamy好幼滑!
酸中帶甜,好清新,果香四溢好正啊!

蘋果冰醋 HK$25

酸甜度適中,酸咪咪好開胃,
解膩解油一流,口感清爽!

2020-04-09
宵夜
2020-04-19 38 瀏覽
近排公司附近開咗一間嘢飲店,今日放工經過去買,同店員講唔想飲奶類嘢飲可以有咩選擇,佢介紹咗我呢個「野梅歸綠」,我叫咗少甜,少冰。唔係講笑,我第一次飲到咗好飲嘅梅味綠茶🍵,一向都怕梅味產品會好酸,買嘅時候都猶豫左一陣,最後都相信店員即管試吓,果然冇介紹錯,唔酸不特止,似甘甘甜甜,而且飲咗落去,又有返回甘嘅味道,係好清新嘅感覺🥰好適合兒家嘅天氣飲👍🏻👍🏻有時候飲到唔知飲乜,都真係可以叫店員介紹下,店員亦好細心介紹唔同飲品比我,話唔定好似我咁,有額外嘅驚喜,今次成功打破咗我對梅味產品嘅恐懼🥳🥳個包裝都好用心,有首詩架,即刻成個畫面出哂黎😇
近排公司附近開咗一間嘢飲店,
今日放工經過去買,
同店員講唔想飲奶類嘢飲可以有咩選擇,
佢介紹咗我呢個「野梅歸綠」,
我叫咗少甜,少冰。

野梅歸綠

唔係講笑,我第一次飲到咗好飲嘅梅味綠茶🍵,
一向都怕梅味產品會好酸,
買嘅時候都猶豫左一陣,
最後都相信店員即管試吓,
果然冇介紹錯,唔酸不特止,
似甘甘甜甜,而且飲咗落去,
又有返回甘嘅味道,係好清新嘅感覺🥰
好適合兒家嘅天氣飲👍🏻👍🏻

有時候飲到唔知飲乜,
都真係可以叫店員介紹下,
店員亦好細心介紹唔同飲品比我,
話唔定好似我咁,有額外嘅驚喜,
今次成功打破咗我對梅味產品嘅恐懼🥳🥳

個包裝都好用心,有首詩架,
即刻成個畫面出哂黎😇

野梅歸綠
2020-04-12 74 瀏覽
食完晚飯剛好經過呢間開張不久的芙蓉同源,決定買杯回家試試。剛剛看過menu發現芙蓉同源主打芋頭系列及四款茶款。以上圖中5杯做緊開張期間限定買2送1優惠活動。餐單上茶飲價格都算幾相宜,有M/L size 選擇。選了一杯芙蓉同源的招牌。芋香珍珠奶露 $35冰塊是固定~店家建議最佳甜度是無糖,因本身芋泥已有一定甜度。珍珠Q度很夠,而且都是用芋頭來做。咬落有陣陣芋頭清甜。不過奶的濃稠密度再creamy一點會更好。
食完晚飯剛好經過呢間開張不久的芙蓉同源,決定買杯回家試試。

剛剛看過menu發現芙蓉同源主打芋頭系列及四款茶款。

以上圖中5杯做緊開張期間限定買2送1優惠活動。

餐單上茶飲價格都算幾相宜,有M/L size 選擇。

選了一杯芙蓉同源的招牌。
芋香珍珠奶露 $35
冰塊是固定~

2020-04-03
2020-04-09 82 瀏覽
台灣茶飲一向都係我嘅挈愛,但尼尼去去都係飲嗰幾間都真係會有D厭,所以最近就發掘到一間有好多獨特茶飲嘅餐廳「芙蓉同源」。芋香珍珠奶露,奶露配上芋頭蓉、芋頭珍珠,雙重芋頭,芋頭控必愛;芋頭蓉摻雜住順滑綿密嘅芋頭泥、芋頭粒,芋頭味道香甜,由台中新鮮直送;芋頭珍珠Q彈、煙韌,有幾香濃嘅芋頭味道;奶露口感幼滑。舉頭望明月,醇滑嘅鮮奶撞上芒果汁,味道天然、清新,味道接近係芒果乳酸飲品,飲落味道酸甜,加上有新鮮芒果肉、香橙肉,增加口感。

2020-04-06 104 瀏覽
Walking around Hung Hom, boyfriend and I came across 芙蓉同源. Originally from Taiwan, it recently opened a branch here in Hong Kong. As it was new, they were offering a promo so we decided to give it a try.Menu is in English and Chinese. There is no 10% service charge as it is take away only.You can adjust the amount of ice and sugar content. All this is neatly displayed.We had never tried this place so asked for what was their signature. They replied the this: Handmade Taro Pearls Milk ($35). Boyf

We had never tried this place so asked for what was their signature. They replied the this: Handmade Taro Pearls Milk ($35). Boyfriend had this and didn't change the sugar content at all even though it was suggested that it would be a bit on the sweet side. To him it was perfect as he likes his drinks a bit on the sweet side. He would have preferred more taro paste but the taste was just right.  The balls were chewy and soft.

I had their second most popular item: Mango Juice Grapefruit Orange Milk ($35). I liked this quite a bit. Very refreshing and citrusy. Though I didn't taste any mango flavor, the taste of citrus taste was very strong.  There was also a lot of pulp added as well so lots of chew on.

A nice change from the usual brown sugar boba (though this place does sell this, too).  It was a lot better than Milksha, who also do milk based drinks. Would be back if in the area.
2020-03-24
外賣自取
2020-04-04 110 瀏覽
經過紅磡看到原來新開了一家珍珠奶茶,是台灣過江龍喔!芝士奶蓋烏龍 $27中杯$27大杯$30,定價也合理。芝士奶蓋微鹹容易入口,茶味濃。芋香珍珠奶露 $35小塊的芋頭和珍珠混在一起,口感味道一流。兩杯都要了微冰微糖,甜度於我而言是剛剛好,不太甜之餘又不會沒味道。Like 社交平台有9折、開張期間有買2送1,甚至可以whatsapp下單外送,街坊們不用外出也可以享受到珍珠奶茶了!
經過紅磡看到原來新開了一家珍珠奶茶,是台灣過江龍喔!

芝士奶蓋烏龍 $27

芝士奶蓋烏龍

芋香珍珠奶露 $35

芝士奶蓋烏龍
2020-04-04 69 瀏覽
夜晚喺紅磡食完飯,行去搭車期間想飲杯野,見倒由台中開過黎嘅芙蓉同源新開有買二送一優惠,就買黎試下。芙蓉同源主打各式奶茶、鮮奶、奶蓋茶清茶同芋頭飲料,大部份係$30樓下,新張期間仲有買二送一優惠,平均十幾蚊就有一杯,非常抵飲。同好多茶飲店一樣,芙蓉同源嘅野飲都可以自選糖冷比例。舊識可可($23)舊識可可我揀左半糖同微冰,可可味都算濃,半糖甜度啱啱好。黑糖珍珠奶茶($28)黑糖珍奶同樣揀左半糖微冰,甜度冇可可咁高,建議可以揀少糖,珍珠口感軟糯,不過奶味就略嫌唔夠香。

舊識可可($23)

舊識可可我揀左半糖同微冰,可可味都算濃,半糖甜度啱啱好。
舊識可可
黑糖珍珠奶茶($28)

黑糖珍珠奶茶
舊識可可
2020-04-03 65 瀏覽
🔆啜得到的芋頭珍珠🔆身為紅磡人,近水樓台先得芋😎有新開張茶飲😍👏🏻同老公行過紅磡雞蛋仔見到芋頭作品————-Ordered「芋香珍珠奶露」🤤🤤👉🏻鮮奶芋泥配芋頭珍珠💋💋💋芋泥又唔會蓋過奶味!👉🏻飲落會食到小小芋粒!唔會甜漏(重點:可選糖量)✅✅✅不過如果芋泥多點同無咁甜就更正了🥰🥰👉🏻紫色的芋頭珍珠幾煙韌🤣帶有甜味、咬感十足!👉🏻由於新開張like 社交平台有9折👍🏻—————$35

————-
Ordered「芋香珍珠奶露」🤤🤤

👉🏻鮮奶芋泥配芋頭珍珠💋💋💋芋泥又唔會蓋過奶味!
芋香珍珠奶露

👉🏻紫色的芋頭珍珠幾煙韌🤣帶有甜味、咬感十足!
👉🏻由於新開張like 社交平台有9折👍🏻
—————
2020-04-02 30 瀏覽
去開土瓜灣探朋友,見到有新開張的台式飲品店,就行去睇下同試下先~店面設計得好靚又精繳,店員介紹呢到既茶葉都是來自台灣的,另外又見到有好多優惠。LIKE 社交平台就有9折了~呢到既飲品都好多選擇,有茶、芝士奶蓋、奶露等等。今日有D寒又下雨,所以我就買左個台灣古早味栗林老薑茶$23暖一暖身。個杯好靚,薑茶都好重薑味,而且都甜甜地,在呢D又凍又下雨天,真係好好的飲料~朋友就叫左呢個芋香珍珠奶露$35,因為見店都好大力推介。飲品的賣相很好,飲落好有香芋味,珍珠都彈牙好食。最特別既係佢有香芋肉,所以飲起來口感多一層,而且夾埋奶一起,成個口感同味道都好夾好好味。整體呢次新店體驗很好,下次就一於試下佢D台灣茶先。

LIKE 社交平台就有9折了~

台灣古早味栗林老薑茶
個杯好靚

整體呢次新店體驗很好,下次就一於試下佢D台灣茶先。
2020-04-01
台灣古早味栗林老薑茶