2021-10-14 135 瀏覽
芋圓控重開之後🤩dpz第一次幫襯🥳今次同朋友分享咗兩款口味set🍭招牌自家制芋圓 $46材料非常豐富🤪其中包括仙草凍 包心芋圓 芋圓 地瓜圓 紫薯圓 粉圓 同西米🌊dpz揀咗配仙草汁 比較適合唔嗜甜嘅朋友🙋🏻‍♀️依款係煙韌控必點之選🧏🏻‍♀️奶共不了 $42有奶茶凍 蜜紅豆 芋泥球 包心芋圓 芋圓 同粉圓🥣奶茶凍香滑濃郁🍮坊間少見配埋淡奶一流🍼dpz份人好簡單🤓只要有包心芋圓就鍾意💛同朋友覺得淡奶加仙草汁一齊食最正🤪😂除咗唔同嘅set仲有自選款😜大家可以揀自己鍾意嘅材料😋而家仲可以堂食添🥣記得只收現金啊💵
芋圓控重開之後🤩dpz第一次幫襯🥳

記得只收現金啊💵
  • 招牌自家制芋圓
  • 奶共不了
2021-10-05 221 瀏覽
朋友介紹話呢間啲芋圓份量多又好食 性價比好高 所以就襯星期六去試吓😋但咁啱撞正下午茶時間 所以都排咗一陣隊先入得🍼奶共不了(加4.3牛乳)本身會有包心芋圓 可惜當日賣晒 轉咗做焙茶圓 不過反而有意外驚喜 焙茶味勁濃主角之一嘅奶茶凍好出色 加埋4.3牛乳係絕配👍🏻而芋泥有濃濃芋頭味🤤🍼自選芋圓(加花奶)呢碗就揀咗仙草凍、地瓜圓同焙茶圓幾鍾意呢間嘅仙草唔會係死甜 花奶就普普通通 下次嗌都係揀返肥仔嘅4.3牛乳會開心好多🤣

但咁啱撞正下午茶時間 所以都排咗一陣隊先入得

🍼奶共不了(加4.3牛乳)

本身會有包心芋圓 可惜當日賣晒 轉咗做焙茶圓
不過反而有意外驚喜 焙茶味勁濃
主角之一嘅奶茶凍好出色 加埋4.3牛乳係絕配👍🏻
而芋泥有濃濃芋頭味🤤

🍼自選芋圓(加花奶)

呢碗就揀咗仙草凍、地瓜圓同焙茶圓
幾鍾意呢間嘅仙草唔會係死甜
花奶就普普通通 下次嗌都係揀返肥仔嘅4.3牛乳會開心好多🤣
2021-09-04
15 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 奶共不了
2021-10-04 268 瀏覽
早前小編已食過依間甜品店,味道不錯,最近得知搬遷後再開,就黎門市食下。🍮 A. 招牌自家制芋圓 - 黑糖汁~ 價錢: $46評分: 3.8/5材料非常豐富,共有7款,包括仙草凍、包心芋圓、芋圓、地瓜圓、紫薯圓、粉圓、西米,滿足曬貪心又為食鬼🤩。份量幾多,米話食糖水食唔飽呀!小編鍾意食包心芋圓,外表煙靭內裹包著軟糯既芋泥,口感豐富,其他的配料正常發揮。有5款汁揀,揀左黑糖汁,唔甜好岩低糖人士。🍮 B. 良枝金露 (價錢: $46)評分: 2.8/5良皮金露配料有芒果肉、柚子肉、寒天晶球、白玉丸子、同西米。 同平日食既楊枝甘露味道差唔多,夏天食岩曬。==============================總結:💡 假日堂食都幾多人等位。🐷 整體食物: 3.3/5🐷 環境:3/5🐷 可達度: 3/5

🍮 A. 招牌自家制芋圓 - 黑糖汁
~ 價錢: $46
評分: 3.8/5

有5款汁揀,揀左黑糖汁,唔甜好岩低糖人士。

A. 招牌自家制芋圓 - 黑糖汁

🍮 B. 良枝金露 (價錢: $46)
評分: 2.8/5

良枝金露

總結:
💡 假日堂食都幾多人等位。

🐷 整體食物: 3.3/5
🐷 環境:3/5
🐷 可達度: 3/5
A. 招牌自家制芋圓 - 黑糖汁
2021-10-02 187 瀏覽
本來出面好多芋圓甜品鋪 唔係間間都足料 或者有d配搭某d料我係唔想食 例如珍珠呢間可以比人揀配搭 居然仲有得揀雞蛋布丁 桃膠 焙茶圓晚上食完飯比較夜 想試既芋泥球已經賣哂 所以芋泥鮮奶都冇得試揀左 雞蛋布丁 桃膠 焙茶圓 海底椰 椰汁碗野好足料 海底椰比起之前食過第二間多 好多桃膠 焙茶圓有驚喜 雞蛋布丁就比較失色 碗野唔會太甜 正
呢間可以比人揀配搭 居然仲有得揀雞蛋布丁 桃膠 焙茶圓
揀左 雞蛋布丁 桃膠 焙茶圓 海底椰 椰汁
2021-10-02
2021-09-27 133 瀏覽
建議: 入Lift 撳11樓,一出Lift 左邊就係舖頭之前既外賣部關閉😋 終於等到重開啦。新舖係同一棟大廈,不過就比之前高左幾層。白色簡單為主👍 環境都幾開揚,無論堂食定等外賣都好舒服🤣今次試左:▫️自選5️⃣款 (HK$36)桂花凍、蜜芋頭(限定)、焙茶圓(限定)、白玉丸子+椰汁🥥終於有機會試到兩款限定配料😋 之前外賣都好經過賣曬🙈 蜜芋頭一大舊,甜甜地好有口感,唔會太粉/太硬。食完好有滿足感👍 另一樣焙茶圓,同樣有驚喜🤎 芋圓食得多,茶味芋圓就第一次食。食落煙韌,有淡淡焙茶味。不過底層既桂花凍就唔係好食到桂花味🤣 見到佢綠色,一開始仲以為係比錯左。但如果當啫喱甘食,個口感係幾唔錯。
建議: 入Lift 撳11樓,一出Lift 左邊就係舖頭

今次試左:
▫️自選5️⃣款 (HK$36)
桂花凍、蜜芋頭(限定)、焙茶圓(限定)、白玉丸子+椰汁🥥

2021-09-26 130 瀏覽
一直聽身邊好多朋友推介呢間芋圓小店,由於呢間芋圓小店之前一直只做外賣生意,所以一直冇機會試。 最近終於等到佢做堂食生意, 一於帶幾個朋友一齊去試, 睇下係咪傳聞中講到咁好食先。 三個選擇困難症嘅朋友唔想揀, 於是都不約而同揀咗Set A招牌自家製芋圓, 一個揀椰汁,一個揀淡奶,一個揀4.3牛乳, 而我就自選咗八款, 分別係仙草凍 愛玉凍 包心芋圓 芋圓 地瓜圓 白玉丸子 西米 配淡奶。最近開始養生食少咗凍嘅嘢, 本身諗住要破戒一次, 但芋圓上到枱嘅時候, 好開心地發現, 佢唔係其他舖頭嗰種咁凍嘅芋圓, 反而比較接近室溫,好為女仕們着想。上到枱嘅每一碗芋圓,不論係自選,定係揀好嘅set,材料都係可見地非常之足料以及豐盛, 芋圓非常之彈牙及煙韌, 第一次品嚐呢個包心芋圓,芋圓入面再包有蕃薯餡,飽肚感十足。同朋友作對比,無論係我自選定係佢哋揀嘅set A, 包心芋圓都有三四粒,絕對無厚此彼嫁。除咗芋圓外, 其他配料一樣係水準以上, 芋圓配搭仙草凍愛玉凍西米等等, 有唔同嘅層次唔同嘅口感,完全唔會覺得好膩同厭,而不論係椰汁牛乳定係淡奶,都唔會太甜, 人越大就越怕食好甜嘅嘢,怕甜既你絕對唔洗擔

除咗芋圓外, 其他配料一樣係水準以上, 芋圓配搭仙草凍愛玉凍西米等等, 有唔同嘅層次唔同嘅口感,完全唔會覺得好膩同厭,而不論係椰汁牛乳定係淡奶,都唔會太甜, 人越大就越怕食好甜嘅嘢,怕甜既你絕對唔洗擔心太甜呢個問題。

最後講下環境方面,呢度嘅環境非常簡約,環境以白色為主,只有十張枱左右,背景播住九十後必定聽過既台灣偶像劇插曲, 一首首耳熟能詳既台灣歌曲,令人彷如置身台灣,我地 去嘅時候係下午四點,人流並唔算多,食完店員亦冇趕我哋走,任由我哋喺度坐,我哋聽住歌傾住計坐到六點幾, 一瞬間有種遠離左香港咁壓迫咁急速嘅生活節奏既感覺, 好似真係置身台灣,過住悠閒嘅生活。

總括而言,價錢扺,材料十足,味道口感都好好,環境簡約但坐得舒服,非常值得推介。

PS 雖然可以任坐,但大家記得有人等就要主動離座喇
PS2 呢間小店八點就關門,想食完晚飯當甜品食既朋友就要留意住時間喇

2021-09-19 282 瀏覽
我係喺IG度睇到呢間新開嘅台式甜品店,即刻bookmark咗佢,並且試埋。我同朋友都幾細食,所只係嗌咗一碗。我哋嗌咗set E. 奶共不了 (4.3牛乳底)因為嗰日冇曬包心圓,所以改咗焙茶圓首先一嚟到個份量算係一般甜品舖嘅size。因為係透明嘅兜,所以好清楚睇到內面嘅配料。雖然佢呢個set一共有六款配料,但真實嘅份量每樣都分配量平均,而且大嚿。當初會以為嗰奶茶凍冇乜奶茶味,不過食落去好香茶味,幾正。不過口感上嘅有少少不足,就係偏淋身,似半溶解嘅狀態,冇咁挺身,若果可以再挺身啲就會好啲。而焙茶圓茶味香,但又唔會蓋過曬其他配料嘅味道,所以改咗都冇蝕底。而個芋泥球芋頭味濃,而且都唔細嚿,所以都唔錯。另外啲粉圓都唔錯,唔會太淋唔會太硬啱啱好。啲紅豆煮煮得幾淋,味道十分之出(似食緊紅豆冰🤭)最後,有個地方想講下就係,當時係我同朋友share 一個set,所以需要多一隻匙羹,不過就要收多$1,我覺得以即棄餐具嚟講,第一唔太環保,第二我覺得未至於要$1,改收$0.5還可以接受 (呢度純粹個人意見🙌)整體來講我覺得唔錯,價錢方面同出面嘅差唔多,所以都幾推介大家去試下。
我同朋友都幾細食,所只係嗌咗一碗。
奶共不了

我哋嗌咗set E. 奶共不了 (4.3牛乳底)
因為嗰日冇曬包心圓,所以改咗焙茶圓

2021-08-31
15 分鐘 (堂食)
2021-09-10 119 瀏覽
來自台灣既芋圓響珍珠以外成為打入香港既美食天堂市場,無論台式飲品還是甜品都會見到芋圓既身影。除左由台灣直接入口既品牌外,香港人自家製既芋圓亦唔可以睇少,而芋圓控成功由外賣店轉入工廠大廈做堂食店,就係其中1個成功例子。一直都以為已經開左幕既小編,今晚(9月3日)黎到店鋪個陣先知道原來同日正式開業,難怪店鋪明明晚上8點關門,但接近7點仍然有不少既食客黎到買外賣。店鋪以簡單既白色概念為主,坐位大概都有7-8張4人枱﹑3-4張2人枱,而且仲特登間開外賣位,空間上都尚算充足。講返正題先,芋圓控既餐單設有套餐形式(可配1款汁底)既,亦有散配,以5-8款配料及汁底為上限,變左有選擇困難症既朋友或者有主見既朋友都可以滿足到呢!小編就叫左Set C - 三色分立,配椰汁。上枱個刻芋圓既表面全部被椰汁所覆蓋住,完全睇唔到個陣,仲心諗:唔會得咁少配料既..但當小編一撈起芋圓既時候,原來整個碗都係芋圓呀! 份量既多小編既朋友食完後都即刻飽左 (未食晚飯),無論地瓜圓﹑紫薯圓﹑芋圓,全部都係毫不吝嗇既厚切,所以食個陣會食到芋圓既彈口口感,而且獨立咁食個陣都會食到佢既香味,證明都用足料整架! 而寒天晶球就可以令你

但當小編一撈起芋圓既時候,原來整個碗都係芋圓呀! 份量既多小編既朋友食完後都即刻飽左 (未食晚飯),無論地瓜圓﹑紫薯圓﹑芋圓,全部都係毫不吝嗇既厚切,所以食個陣會食到芋圓既彈口口感,而且獨立咁食個陣都會食到佢既香味,證明都用足料整架! 而寒天晶球就可以令你避免咬得太耐芋圓時既不快感,好味! 雖然朋友就覺得配淡奶會更好味,不過小編就覺得椰汁既濃香都合配芋圓既。

簡簡單單一碗$42既芋圓,對喜歡芋圓既朋友相信會令你非常滿意。不過留意住叫Set就唔可以再額外加配配料架,所以小編想試焙茶圓既就唯有要等下次黎食。
2021-09-03
20 分鐘 (堂食)
2021-09-08 107 瀏覽
⋆⁺₊⋆.芋圓控….招牌自家製芋圓 / $46 / 🥨🥨🥨 /個包心芋圓形狀有啲特別ㅋ好大粒~不過芋圓全部都幾煙韌,好有口感!但係如果就咁食粒芋圓係冇乜味🧐不過連埋啲西米個啲食都幾好食ㅎ值得一提嘅係~個糖水仲可以自選要仙草汁/椰汁/黑糖/淡奶/4.3牛乳!因為一般出面會幫你揀好左🤣所以呢個都幾特別~.奶共不了/ $42 / 🥨🥨🥨🥨 /奶茶凍好似係其他甜品店入面都較少見!大多都係仙草~ 奶茶凍口感有啲似布甸!好香濃嘅茶味~配搭埋紅豆、同其他配料口感幾豐富ʕ •́؈•̀ ₎ [滿分5個🥨]....*不過去嘅朋友要留意返去營業時間啦~開13:00-20:00 同埋逢星期日係休息喔!..⌫ 芋圓控 (觀塘)觀塘駿業里6號富利工業大廈11樓B號舖.#觀塘咔嚓#糖水咔嚓.@by.kacha
⋆⁺₊⋆
芋圓控

招牌自家製芋圓
/ $46 / 🥨🥨🥨 /
/ $42 / 🥨🥨🥨🥨 /

[滿分5個🥨]
...
*不過去嘅朋友要留意返去營業時間啦~
開13:00-20:00 同埋逢星期日係休息喔!
⌫ 芋圓控 (觀塘)
觀塘駿業里6號富利工業大廈11樓B號舖
#觀塘咔嚓
#糖水咔嚓
@by.kacha
2021-09-08 90 瀏覽
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5小記:收8pm嘅甜品舖🥲 但係超級抵食又好味!自選DIY(5款) $36桂花凍+蜜芋頭+包心芋圓+地瓜圓+4.3牛乳******************************唔係講笑桂!花!凍!超!級!好!食!雖然芋圓先係呢間甜品店嘅招牌但係我嘅必食投比桂花凍!桂花味好出好香好少桂花甜品有咁香嘅桂花味架!包心芋圓係芋泥餡蜜芋頭係好粉唔會sapsap聲嘅芋頭🥰食落好有飽足感我鐘意😍地瓜圓就一般般有咬口但係冇乜味😗第一次食牛乳配芋圓4.3牛乳底好正有好濃郁嘅牛奶香同芋圓意外地夾我相信以後無論encore幾多次我都會揀返4.3牛乳底🤤

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
小記:收8pm嘅甜品舖🥲 但係超級抵食又好味!

自選DIY(5款) $36
桂花凍+蜜芋頭+包心芋圓+地瓜圓+4.3牛乳
唔係講笑
桂!花!凍!超!級!好!食!
雖然芋圓先係呢間甜品店嘅招牌
但係我嘅必食投比桂花凍!
桂花味好出好香
好少桂花甜品有咁香嘅桂花味架!

包心芋圓係芋泥餡

我相信以後無論encore幾多次我都會揀返4.3牛乳底🤤
2021-09-07
  • 桂花凍
2021-09-07 111 瀏覽
💜揀左自選 :芋圓+焙茶圓+奶茶凍+寒天晶球+芋泥球配4.2牛乳湯底。$40-芋圓既芋味都算幾出喎!起碼唔使超級仔細食先塔到個香味😂不過唔知點解唔夠煙韌既😅🧐好易就咬開,扣左啲分啊,如果再有口感啲就perfect la😳。-焙茶圓就夠哂煙韌,嚼下茶味都係咁滲出嚟🤍。奶茶凍好滑溜溜,奶茶香濃唔甜膩🤤(啲牛奶好似都變左少少奶茶味😂,唔係好感受到4.2係點😂)-寒天水晶凍口感超中意,細細粒彈彈地好過癮,一粒又一粒唔想停🤍-芋泥球偏實凈但都有明顯芋味🤍,雖然係咁多款配料最甜,但中和番成配野整體都ok!✨其實樣樣配料都中意但比想像中細碗,好快就食完一碗🥲其實仲想再食多碗😶。如果份量再多啲一定會想成日encore!🥲

2021-08-26 241 瀏覽
來到一星期最痛苦的星期三要好好用甜食餵養身心大概6點應約來到芋圓控的新店偌大的空間以白色為主調,直角相對的兩排窗戶引入自然光,配上白色餐桌,木色椅子,給人窗明几淨的舒適感店面只見一人下單,收拾,座位安排都由她處理遇到人多的時段,怕要等上些時間店內採取半自助模式,在安排入座後再到收銀位置下單付款,在座位等候店員叫號將食物送過來。 重點當然是 吃。芋。圓! 點Set A 招牌自家制芋圓 + 椰汁 一次過將所有圓圓吃飽吃滿吃完真的很飽😆$46 芋圓,地瓜圓,紫薯圓煙韌Q軟的口感不負芋圓控的招牌而且每一款都清晰品嘗到芋頭,地瓜及紫薯的味道包心芋圓第一次試,包心餡料的鹹香配上芋圓,味覺上又另有一番滋味粉圓不太甜,略軟,跟西米一樣,正常水平配上仙草,椰汁將各配料連仙草一啖放入口,口感層次豐富,椰汁清甜不膩。另外一碗自行精選了餐牌上各樣較特別的選項蜜芋頭*,焙茶圓*,芋泥球,奶茶凍 +黑糖汁有* 的為每日限量供應這個配搭算不上好,尤其是黑糖汁有點格格不入 $36 但是蜜芋頭,綿密而糯的口感,一試難忘呀!有點像吃中秋時常見的芋仔,微微的甜味跟芋頭香很搭焙茶圓,淡淡的茶香配一貫的Q軟的口感,有驚喜。芋泥
來到一星期最痛苦的星期三
要好好用甜食餵養身心

大概6點應約來到芋圓控的新店
偌大的空間以白色為主調,
直角相對的兩排窗戶引入自然光,
配上白色餐桌,木色椅子,給人窗明几淨的舒適感

店面只見一人
下單,收拾,座位安排都由她處理
遇到人多的時段,怕要等上些時間

店內採取半自助模式,
在安排入座後再到收銀位置下單付款,
在座位等候店員叫號將食物送過來。

重點當然是
吃。芋。圓!
點Set A 招牌自家制芋圓 + 椰汁
一次過將所有圓圓吃飽吃滿
吃完真的很飽😆

芋圓,地瓜圓,紫薯圓
煙韌Q軟的口感不負芋圓控的招牌
而且每一款都清晰品嘗到芋頭,地瓜及紫薯的味道
包心芋圓
第一次試,包心餡料的鹹香配上芋圓,味覺上又另有一番滋味
粉圓不太甜,略軟,跟西米一樣,正常水平
配上仙草,椰汁
將各配料連仙草一啖放入口,口感層次豐富,椰汁清甜不膩。

另外一碗自行精選了餐牌上各樣較特別的選項
蜜芋頭*,焙茶圓*,芋泥球,奶茶凍 +黑糖汁

有* 的為每日限量供應

這個配搭算不上好,尤其是黑糖汁有點格格不入

但是
蜜芋頭,綿密而糯的口感,一試難忘呀!
有點像吃中秋時常見的芋仔,微微的甜味跟芋頭香很搭

焙茶圓,淡淡的茶香配一貫的Q軟的口感,有驚喜。

芋泥球,大甲芋頭的味道,正常水平,相較之下,沒有帶來大驚喜

奶茶凍,在焙茶和芋頭味夾擊之下相形見絀,其實它在底層絕對比低估了,單獨品嚐下就會吃出紅茶香,不過奶香不多。

2021-08-25
20 分鐘 (堂食)
$40 (其他)
  • 焙茶圓
  • 蜜芋頭