2017-12-26 1808 瀏覽
是老顧客了,時常與家人在上班的早上,假日的早上或下午到興記嘆著吃。我最喜歡她的蛋牛米粉和西多士,新鮮牛肉醃得夠味丶煎蛋留有脆邊,蛋黃輕微流心;西多士很鬆軟,有蛋香,牛油丶糖漿亦非常足夠搽勻整份西多士,對減肥人士是邪惡的誘惑!除了食物美味,客人在興記還能感受到一份親切感!由老闆到侍應,都是能聊上兩句的人,但沒有必須聊天丶打交道的壓力,一切都很隨意!唯一的小缺陷只是我個人的情意結,在熱飮方面,興記不再用傳統瓷杯,換上了不銹鋼杯,可能易於清潔又不易打破吧!

2017-12-08 1526 瀏覽
番茄湯麵🍅同豬扒蛋多士🥪係興記嘅名物,大家去到都會識得點嚟食👩🏼‍🍳,但滷水雞翼先係今次嘅重點推介😏・・・・・・・・・・・・・ 滷水雞翼滷得入味,入口即溶,放入口中甚至無需吮啜,毫不費勁就「骨肉分離」🙈・・・・・・・・・・・・・鮮牛香腸番茄湯麵🍜,佢同勝香園嘅湯底唔同,更加似用新鮮番茄煮成😋,飲落口係天然番茄嘅酸味同甜味,而且湯底濃郁很對口味😚・・・・・・・・・・・・・豬扒蛋多士用左薄身嘅豬扒,豬扒鮮嫰juicy,一啖咬下去就係美味☺️•••••••••••••••••••••••••
•••••••••••••••••••••••••
2017-11-28 1012 瀏覽
之前上網睇到呢間餐廳既西多士好出名,就決定一試。鋪頭裝修雖然唔華麗,但係好有懷舊同傳統既味道。一入去店員就好熱情咁招待我地,幫我地搵埋位,叫我地慢慢睇下食咩。因為我係食午餐,所以就叫左個麵同神級西多。店員見我冇叫野飲,就主動送上茶水,真係好貼心。等左一陣西多就黎左,西多上面有好多煉奶同一PAT牛油,中意食煉奶既朋友就岩晒,西多係即叫即炸,夠晒熱。西多中間搽滿左花生醬,真係好好食呀!呢D小店真係買少見少,好藉得去試
2017-11-17 754 瀏覽
難得假日在中上環一帶遊走,本想找間咖啡店悠閒地坐坐,逛著逛著來到了興記咖啡,懷舊的港式餐廳外貼滿媒體的報導,被相片吸引決定入內一試。一進店內,熱情的侍應馬上找到位子並多拿一張凳子讓客人放袋子,非常細心體貼,值得一讚!坐下後看一看餐牌,點了招牌豬膶麵,滷水雞翼及凍奶茶。豬膶麵薑味濃郁,沒有半點腥味,麵條軟硬適中。奶茶亦很出色,茶味和奶味比例恰到好處,喝下去非常滿足!滷水雞翼一份本來是兩隻,但侍應說雞翼太細多給一隻,真是良心老店!雞翼很入味,肉質嫩滑,值得一讚!性價比非常高,充滿港式人情味的一餐!
坐下後看一看餐牌,點了招牌豬膶麵,滷水雞翼及凍奶茶。
豬膶麵薑味濃郁,沒有半點腥味,麵條軟硬適中。
奶茶亦很出色,茶味和奶味比例恰到好處,喝下去非常滿足!

雞翼很入味,肉質嫩滑,值得一讚!
性價比非常高,充滿港式人情味的一餐!
2017-11-11
  • 豬膶麵,凍奶茶,滷水雞翼
2017-08-20 1202 瀏覽
依間餐廳其實都幾唔就腳,要爬一段斜路先至到,今日偶然發現,見到咁”偏遠”都仲有唔少人去,必有過人之處,梗係入去啦.入到去,自己搵位坐. 老闆(我估係)入親嚟既都叫朋友,但係又毫無違和感先至厲害喎.睇來睇去都唔覺有飯類,應該只係得粉面類.叫咗個豬扒蛋面加蕃茄底,伙記問飲乜咪答熱檸茶囉.落完單先知完來係唔包飲品既.不過杯熱檸茶都無欺場,4片厚檸檬都差唔多砌得返大半隻檸檬喇.飲完之後攞咗杯茶,厚顏咁自制多杯檸茶,依然夠味喎.即係變相$13兩杯檸茶,我心情先至平伏返少少~豬扒面到果陣,見到湯底淡淡既顏色,其實已經打定輸數,咁既色點會有味吖.所謂煎蛋,蛋黃係全乾全熟既.撩咗幾下碗面,都唔覺有蕃茄碎,到最後先知完來沈晒係底.呷咗淡湯,先發現無想像中咁淡.令我喜出望外既係豬扒,竟然又香又甜架喎,同湯底幾夾,算係近年係茶仔食過最好既豬扒.差唔多食到一半先發現有好多蕃茄係碗底,所以越食越有味.
檸茶
豬扒蛋面
2017-07-24
檸茶
豬扒蛋面
  • 蕃茄湯底
難得會爬樓梯到上環山頭,上次去 DayDayCook Concept Studio 參加完活動,順路就去旁邊的興記咖啡室吃個「神級西多士」再落山。店員叔叔非常搞笑,剛好遇著非繁忙時間,叔叔見我一袋二袋還特地搬椅子給我放東西,又介紹食物和紅豆冰等等,我也很順得人地點了神級西多士和紅豆冰。店內充滿街坊氣氛,雖然自稱「神級」有點搞笑。這西多士就是最傳統的港式冰室做法,沒有夾心沒有忌廉毫不花巧花俏。比一般方包略厚的方包上面,倒了一杯煉奶和一陀牛油,一切開就如瀑布般傾瀉下來。麵包沒有吸收太過份的油,最特別是底部有一層薄薄的蛋白,很真材實料的感覺。店員叔叔推介的紅豆沙,紅豆是當天早上新鮮熬好,加上鮮奶是很樸實的味道。完全不甜是一大驚喜,紅豆咬起來粉粉的,感覺有點健康無負擔。+++++餐廳資料興記咖啡地址:上環蘇豪荷李活道182號地下電話:+852-2549 3419

+++++
餐廳資料
興記咖啡
地址:上環蘇豪荷李活道182號地下
電話:+852-2549 3419
西多士絕對是香港的經典食物,不論是大街小巷裡的茶餐廳,還是隱世村落中的茶檔,都會供應這款食物。雖然製作不困難,加上各師各法,不過一食便知高低,坊間總有一兩間做得特別出色。在吃到這家的西多士之前,我對西多士不存好感。因為看到它的樣子,就會聯想起一塊雪白的麵包放到油內炸,吸了不少油……直到某天看到網上來自小食神(他有上過電視的)的推介,對這家的西多士讚不絕口,甚至把它稱為「神級西多」!威力如此強大,我就儘管一試,看它是否可以改變我對西多士的觀感!點了一客西多和一杯熱奶茶,等待食物之際,發現其他座上客都是吃麵和通粉,原來不少人都喜歡這裡的豬扒蕃茄通粉和豬潤麵。不過我是為西多士而來,這次就不嘗其他了。茶餐廳奶茶的水準總不是太差,茶和奶拌和得恰到好處;我沒加糖,但在奶和茶之間也嘗到些許甜味,不覺苦澀。終於,神級西多士出現了!看樣子,似乎不那麼吸引,那一刻,其實我也有點失望。不過,原來它是走「其貌不揚」的那種路線的西多士!細心看看,它的麵包有一定的厚度,在焦黃的邊緣上,絕對不難發現雞蛋的痕跡!麵包先是蘸上了雞蛋的蛋汁(看來也有1隻蛋呢),之後慢煎(對,我相信它不是油炸,吃過你就知!)最後,還慷慨地
西多士絕對是香港的經典食物

茶餐廳奶茶的水準總不是太差,茶和奶拌和得恰到好處
;我沒加糖,但在奶和茶之間也嘗到些許甜味,不覺苦澀

終於,神級西多士
出現了!

看樣子,似乎不那麼吸引,那一刻,其實我也有點失望
。不過,原來它是走「其貌不揚」的那種路線的西多士!

細心看看,它的麵包有一定的厚度
,在焦黃的邊緣上,絕對不難發現雞蛋的痕跡!

麵包先是蘸上了雞蛋的蛋汁
(看來也有1隻蛋呢),之後慢煎(對,我相信它不是油炸,吃過你就知!)最後,還慷慨地加上煉奶,舖上牛油
。嘩!簡直是萬二分邪惡~雖然吃完後,卡路里和脂肪會立即上升到一個萬劫不復的地步,不過,還是想把這個極度誘人的西多士吞掉!

切開小塊,入口啖啖蛋香
,因麵包吸收了蛋汁,煎過後,吃起來也有些脆邊,十分可口
。多士軟熟,吃起來便感覺到蛋、牛油和甜甜的煉奶融合一起,那感覺實在是無懈可擊⋯⋯終於明白為什麼它叫「神級西多士
」喇!

這個,哪怕是肥死了,都要吃呀!
因為……它絕對係好味到傻咗
~~~~

上一次吃這個多士,其實已是年多前,之後也吃過不少茶記的多士,但還是這家的出品叫人垂涎
,令我懷念。執筆之時,肚子扁了,想是進食時候了。
2017-05-09
下午茶
  • 西多士
2017-02-24 1467 瀏覽
朋友介紹呢間小店,出名食豬潤麵, 門口貼了雜誌及名人介紹。不過小弟唔喜歡食豬潤,所以叫咗鮮牛肉煎蛋麵及凍奶茶。見師傅逐碗好有心機慢慢煮,雖然客人只有三幾位,但都等了好一段時間先有得食。麵來了,湯底有些泡泡,小弟仲以為是鮮牛肉煮成的湯底, 點知吃了一口,的確有牛肉湯味,但公仔麵味粉的味更濃, 鮮牛肉都算合格,但無乜特別,煎蛋雖是即煎,但係蛋黃是煎到半生熟的唔合格荷包蛋,麵煮得唔錯。凍奶茶味道香滑,算幾好飲。不過此店早餐時段不提供套餐, 散叫接近$50的價錢都唔容易接受。
鮮牛肉蛋公仔麵
2017-02-23
$47 (早餐)
2016-05-24 2607 瀏覽
清哂朝早工作, 一個人去文武廟附近閒逛, 充下電, 下午再做過。行經興記, 記得有個肥仔食家(一向唔太認同佢係)講過呢間係好野, 一於去試下。一入到去坐左7、8成滿 (時間係2pm左右), 都幾堅!叫左碗火腿沙爹牛肉一丁 + 熱好立克一丁剛熟, 好! 火腿係一般火腿片切絲沙爹牛肉食得出加左好多鬆肉粉, 而且沙爹味唔入味, 差!最搞笑係個幾片椰菜, 我明白對於商家來講椰菜易處理兼食安危機細, 但作為食客, 永遠都係期望見到既, 係一條青綠色既蔬菜......湯底滾水, 無咩值得講。正當失望之際, 飲啖好立克, 正! 呢頭好少有好立克真係飲得出好立克香味! 好多都係一細羹粉沖一大杯水。呢方面要俾個讚佢!整體而言, 唔覺得特別出色。希望係未食到佢真正實力, 下次會再來。
一入到去坐左7、8成滿 (時間係2pm左右), 都幾堅!

叫左碗火腿沙爹牛肉一丁 + 熱好立克
火腿沙爹牛肉一丁
一丁剛熟, 好! 火腿係一般火腿片切絲
沙爹牛肉食得出加左好多鬆肉粉, 而且沙爹味唔入味, 差!
湯底滾水, 無咩值得講。

呢方面要俾個讚佢!

2016-04-27
火腿沙爹牛肉一丁
2014-02-25 2754 瀏覽
今日又中雜誌啲招,去咗荷李活道間興記,完全名不符實,仲係某食神才子介紹。首先必食至出名西多,又話即叫即製,柯打完先浸蛋漿,再慢火煎10-15分鐘。點知件西多2分鐘到咗,睇落去金黃,食落去好失望。唔夠熱,仲要入面係無餡,同埋真係唔覺得煉奶有咩特別, 大快活都有啦。之後叫咗碗面- 豬扒餐肉面(一丁加$3),盛惠$26,諗住試下個蕃茄湯底,再加$5,飲品都唔包杯。豬扒同餐肉,真係你想整得難食都幾難,無驚無喜。加$5嘅湯底,完全唔掂,得雞碎咁多蕃茄蓉,求其搵啲蕃茄膏加水,唔該你食吓蘭芳園或者勝香園先啦,中上環食蕃茄湯底,大家都有返甘上下要求!食啲咁嘅嘢,唔飲杯嘢下火,收我$13一杯凍華田咁抵,點知淡到飲淨半杯。之後埋單每人$50,同雜誌介紹平均消費$30,足足多咗66.666666%。聽日要即刻食返蘭芳園或者勝香園補數。

西多士
鮮茄豬扒餐肉麵

聽日要即刻食返蘭芳園或者勝香園補數。
2014-02-17
2012-07-10 1707 瀏覽
一間上環隱藏小吃店, 一直覺得太多好多人成日只會寫大眾化食店, 但其實好多食店真係好有heart, 可能店鋪自己既, 不用因為租金成本影響食品質素,實在難得豬潤米- 維記食到街知巷聞, 這間有驚喜, 新鮮豬潤厚切有口感, 用了花調酒漹過, 沒有豬醒味, 加上還用了薑絲一起煮出來, 豬潤水喝清鹵水雞翼 - 很入味, 但肉質較鞋口煎豬扒- 比較薄身尚算juicy ,味道有像香矛味

鹵水雞翼 - 很入味, 但肉質較鞋口

煎豬扒- 比較薄身尚算juicy ,味道有像香矛味

2012-07-10
  • 豬潤米
1K
2012-02-08 999 瀏覽
經同事介紹,由中環走到上環到這間頗有懷舊色彩的冰室午飯。第一推介的食物是西多士不要糖漿要煉奶,同樣是那樣的美味。最喜愛的當然是脆脆的外圍,配合軟軟的麵包心,一脆一軟,加上香滑的牛油,真的很回味。第二推介的是煎豬扒比起炸少了一些油,而肉質更覺鮮美,而秘製的配料更使味道與眾不同。最後是餐蛋麵最驚喜的是那隻蛋,雖然是煎的很熟的,因為蛋黃已是呈固體狀,但蛋白吃下去時仍有一份很嫩滑的感覺,也很有蛋味,真是意想不到!
經同事介紹,由中環走到上環到這間頗有懷舊色彩的冰室午飯。

第一推介的食物是西多士

第二推介的是煎豬扒

最後是餐蛋麵
2012-02-07
2011-04-07 551 瀏覽
到上環一帶影相,行完文武廟,找地方坐坐。由於滿腦子懷舊思想,看見這間冰室,當然想來個懷舊下午茶。天氣熱,大家叫了檸樂,看見這個小小的玻璃杯,不禁想起小時候食早餐的凍飲杯。本想來個菠蘿油或奶油多之類,但冰廳無菠蘿油,奶油多用的是薄麵包,登時打了折扣。點了豬潤通和蕃茄豬潤通。豬潤明顯經過處理,薑味濃、又無渣。

豬潤明顯經過處理,薑味濃、又無渣。
2011-04-05
2K
2009-02-05 382 瀏覽
5-2-2009被食友 DragonFire 食評的奶茶相片吸引了, 趁今日人在上環呢一帶 + 奶茶癮起, 返屋企前0黎飲杯0野, 簡單一杯熱奶茶 ($10) 一份蛋治 ($8).熱奶茶色水幾吸引, 聞落茶味夠香, 不過飲落又覺得茶味被奶味蓋過少少, 可幸好滑, 都幾好飲.蛋治就純粹要0黎送奶茶, 麵包軟撻撻, 炒蛋薄薄薄一「餅」, 油膩又無喱蛋香, 麻麻0地.雖然呢隻唔係「冰室」, 只係普通街坊茶記 / 快餐店格局, 但衛生不錯的, 加上騎呢鐘數0黎到, 客人小貓三隻靜靜0地, 蛇王一流 放低 $18, 有機會再0黎食麵及雞翼吧.
5-2-2009

放低 $18, 有機會再0黎食麵及雞翼吧.
街坊地 mou 又帶點麻甩格, 0岩晒我
奶味茶味 60:40
蛋治麻麻
「姐」味十足牙籤筒
2008-12-09 317 瀏覽
上次途經時看到這家沒人來吃過的茶記,今天專程過來嚐一下它的茄底出品,怎知道當從巴士下車時,突然下著傾盆大雨被弄得十分狼狽,最後因沒帶雨具之下,只得在便利店買雨傘,才能繼續這次路程。這家面對斜路的小店,其實已開了好一段日子,只要還沒有人來吃過罷了。進店後看到只得三數個客人,看來這場突然而來的大雨令到很多客人卻步而不出外用膳了。安頓好後點了想吃的食物,看著門外如瀑布般的雨水從簷前"倒"下來,多了一分憂鬱及傷感,但是自己就是喜歡如此天氣,感覺到另一份的舒泰。先嚐這裡的<<奶茶>>,"色水"不錯而茶味頗香,反而奶味方面比較弱了一點,算是不錯的了。而這次的主角<<蛋牛茄底通粉>>,嚐到湯底是用鮮茄來烹調的,沒了那份用茄膏的"假",換來的是原來的鮮甜味,如果能夠再濃郁一點,這個湯底將會更不錯。而牛肉方面只能說是跟早餐的沙爹牛肉差不了多少,比較普通。整體上算不錯,但可以更好。吃完後看到雨勢還沒有停下來的模樣,便追加了一份<<滷水雞翼>>。想不到主角會被這個配角搶盡了風頭,雞翼既入味之餘,滷汁濃厚帶甜而沒有

吃完後看到雨勢還沒有停下來的模樣,便追加了一份<<滷水雞翼>>。想不到主角會被這個配角搶盡了風頭,雞翼既入味之餘,滷汁濃厚帶甜而沒有過鹹,喜好濃味的我當然不消幾分鐘便把它消滅了。
這個雞翼真的不錯,來到記著要試啊。

吃畢了後,不消一會雨勢終於也緩和了,也是時候踏上回公司之路...
  • 滷水雞翼