2019-03-21
西多士 + 凍奶茶 ($41)評分:7.5/10.其實我有打算要進行10年嘅夢想就系要試晒全港九新界嘅西多士,稍有名氣嘅同老字號一樣唔放過,未有名氣嘅由我去發掘佢 🤗 興記聽落總系覺得好熟,食過附近一樣好出名嘅瑞記但就未試過呢間,一直都未去幫襯過因為唔系特別就腳 🤔 有一咁啱去開上環呢頭,時間尷尬又想食啲嘢,見興記唔晒等位就去馬了西多士煎出嚟顏色冇人哋攞去炸嗰啲咁均勻,有啲地方淡黃色麵包部份微微透出嚟,感覺佢哋嘅西多士冇落足油煎,優點系食落唔太熱氣😌,但就脆度差少少 😐~我第一次覺得一份西多嘅邊邊位好食過中間 😂 因為中間本身已經冇咁受熱,一浸煉奶即刻變淋 😙 煉奶同牛油都俾得好隨心,一大 pat 咁俾你 😛 其實唔搽晒已經夠晒味。佢哋嘅西多亦都系最原始嘅做法,冇特登變夾心,懷舊派有懷舊派嘅特色,不過老實講單薄啲嘅西多嚟講佢又唔算特別平杯奶茶非常正宗👍,茶味出過奶味,呢種配方其實最岩就係襯呢啲heavy 啲嘅嘢食 🤓 未攪拌前仲有雲石效果嘅鮮奶漸層添
評分:7.5/10.