2024-05-04 0 瀏覽
在吃到他家之前我真的不太喜歡香港的西多士…儘管西多士絕對是能代表港式的經典之一因為大部分其他西多士給我的印象是被油炸的乾癟又硬…或是滿口油膩太甜…於是抱著試試看的心態來的沒想到吃起來比看著還要更好吃!我猜他家應該是慢煎而不是油炸的吸收了蛋汁的麵包表皮有充滿蛋香的薄脆口感~因為麵包有一定厚度所以裡面還是保持著麵包的軟糯!沾著融化了的黃油和煉奶…吃起來真的太滿足了!!而且神奇的是吃完也沒有覺得很甜膩~!
在吃到他家之前我真的不太喜歡香港的西多士…
儘管西多士絕對是能代表港式的經典之一
因為大部分其他西多士給我的印象
是被油炸的乾癟又硬…或是滿口油膩太甜…
於是抱著試試看的心態來的
沒想到吃起來比看著還要更好吃!
我猜他家應該是慢煎而不是油炸的
吸收了蛋汁的麵包表皮有充滿蛋香的薄脆口感~
因為麵包有一定厚度
所以裡面還是保持著麵包的軟糯!
沾著融化了的黃油和煉奶…
吃起來真的太滿足了!!
而且神奇的是吃完也沒有覺得很甜膩~!
2024-04-17 79 瀏覽
因為今日經過上環恕食一啲上環特色嘅餐廳,旅是我就買左兩個外賣返公司食,其中叫左個豬瞤通粉同豬膶公仔麵,因為知道呢間餐廳嘅豬膶係非常出色,我睇吓有冇維記做得咁好味,味道方面我覺得都比較龍嘅,,但維記好食啲会会其實如果簡單嘅午餐來講都唔錯,而旦豬膶嘅份量亦都比較多通心粉唔會太林,我覺得算OK嘅另外叫咗一個西多,西多嘅醬非常非常多,而且佢嘅煉奶不惜工本,係贊的,我哋嗌咗個豬扒三文治豬扒三文治裏面嘅豬扒都好脆,但係亦都唔會覺得好硬,如果普通午餐來講可以試吓

2024-04-07 211 瀏覽
豬膶通粉🤟🏻,豬膶通粉嚟講都算幾好食,首先要先讚吓啲豬膶,唔會做得個太熟,廚師喺控制火候,方便做得幾好,如果唔係會有太硬嘅情況出現,而且通粉嘅份量都算幾多,如果男仔嚟食都會幾飽,我哋都幾鍾意!西多士🤟🏻,我哋兩個人share, 都幾鍾意呢一個西多士,熱辣辣即叫即做幾好食,加埋牛油同埋煉奶,正!!兩個人share啱啱好!凍檸茶🤟🏻,呢個味道就不過不失,同普通嘅差唔多,不過茶底味道非常香濃,非常配合!

2024-02-20 452 瀏覽
間唔時lunch唔想食雙餸/茶記碟頭飯,想食個西多放鬆下就會諗起興記。同上環另一間熟食中心出名食西多比嘅話,個人會揀似我細細個就食開果種熟識味道d嘅興記,親民價錢,簡單冇花臣weekday lunch通常都滿,未至於要排因為換枱快通常好快有位,同始終位置都比較遠離電車路,地鐵,行上去要行幾步樓梯斜路少,不過食得西多就當補返數啦其餘舖頭整體裝修都係舊式冰室,應該都有返咁上下歷史嘅簡單枱凳、餐牌,衛生中規中矩啦,餐具可能可以自己抹幾下。伙記姐姐效率友善有禮貌
間唔時lunch唔想食雙餸/

茶記碟頭飯,想食個西多放鬆下就會諗起興記。

雪菜肉絲牛肉公仔麵
2024-02-19
雪菜肉絲牛肉公仔麵
西多士
見到其他食評寫得唔錯,所以一試點知一試便知龍與鳳食物質素,尚可叫咗一碗豬膶牛腩麵($48),同埋豬扒蛋出前一丁 ($42)加多一杯凍奶茶($18)豬潤醃料味重,牛腩超硬比較柴皮,麵未熟豬扒炸得比較乾奶茶只有甜味服務質素,非常惡劣,客人成為泄憤目標由頭到尾招呼客人嘅態度都係呼呼喝喝一路做嘢一路大聲責怪客人由坐位到落單,上菜,俾錢賣單都會怪責客人有問題,連佢夥計唔知碗麵放邊張枱都會責怪個客人點解唔提醒佢嘅夥計只此一次
見到其他食評寫得唔錯,所以一試
點知一試便知龍與鳳

食物質素,尚可
豬潤醃料味重,牛腩超硬比較柴皮,麵未熟
豬扒炸得比較乾
奶茶只有甜味

服務質素,非常惡劣,客人成為泄憤目標
由頭到尾招呼客人嘅態度都係呼呼喝喝
一路做嘢一路大聲責怪客人
只此一次
2023-11-26 667 瀏覽
全港最好食西多 之一同瑞記分唔到高下.今日想挑戰好耐冇食既科記豬扒又失敗轉個彎 就有豬扒米.一碗麵食狗一份西多呢個組合係完滿記得食到咁上下先好叫西多即叫即炸.去興記 重點係‼️很重要‼️Survival tips‼️.阿姐計數很隨性!有時收多幾蚊嗰啲我會由佢佢只會俾一個總數同埋同你講 啱架喇 信我啦😂.但比較會介意的朋友猶其如果你叫多於一個配搭 蛋/牛/豬扒/炸菜或者同行有幾位朋友只要點餐數目多於一阿姐心算就好隨機😂😂😂.係挑戰阿姐之前自己睇住餐牌價錢 計清楚先好理論但無阻M底的我繼續得閒路過食件西多
全港最好食西多 之一
同瑞記分唔到高下
今日想挑戰好耐冇食既科記豬扒又失敗
轉個彎 就有豬扒米
一碗麵食狗一份西多呢個組合係完滿
記得食到咁上下先好叫西多
即叫即炸
去興記 重點係‼️很重要‼️Survival tips‼️
阿姐計數很隨性!
有時收多幾蚊嗰啲我會由佢
自己睇住餐牌價錢 計清楚先好理論
但無阻M底的我繼續得閒路過食件西多
2023-11-25
2023-11-26 507 瀏覽
興記門面係一間相當普通嘅茶餐廳,實際上係一間賣神級西多士嘅茶記!聽講豬潤麵都唔錯架,下次可以再食。*西多士 $27興記西多士係非傳統嘅西多士,整整一吋厚嘅方包,唔夾餡唔搽花生醬,直接沾純蛋漿,煎到金黃煎脆。自切厚方包西多士內裡保持鬆軟,切成圓角保證煎完冇燶邊,採用煎嘅方法令西多士唔油膩,又自帶牛油香。純蛋漿令西多士食落有蛋香,配海量煉奶+少許牛油,奶香十足,甜而不膩。熱奶茶 $15茶香奶香各50/50,入口順滑、唔會涸喉,個我個人嚟講茶味未夠濃。
西多士 $27

熱奶茶 $15
熱奶茶

2023-11-18
$42 (早餐)
2023-10-05 796 瀏覽
聽過呢間傳統茶餐廳好耐,一直都好想試下,今日終於有時間抽空過來試下,叫左蕃茄豬潤麵,同出名嘅西多士加杯凍奶茶。味道幾好,蕃茄麵湯底非常濃郁好甜,而且西多士牛油大大舊,但唔算好甜,幾好味👍而且員工服務態度好好禮貌,會係再次回訪嘅茶餐廳。
而且員工服務態度好好禮貌,會係再次回訪嘅茶餐廳。
2023-10-05
2023-06-14 920 瀏覽
興記咖啡室亦都係上環會幫襯嘅懷舊餐室茶餐廳嘅裝修簡單/冇特別華麗嘅裝飾/非常之地道最正係痴響牆上面嘅手寫餐牌/好有懷舊特色每次去都會叫豬潤米/鮮油多大火/西多士同奶茶✨豬潤米啲豬潤都新鮮/連埋啲薑一齊食真係正✨西多士西多士攞緊埋嚟已經聞到好香/呢度個整法係浸滿蛋漿之後先落去煎/加埋牛油同煉奶/簡直係流晒口水✨鮮油多厚多士再加厚厚嘅大公司牛油/真係瞬間唔記得膽固醇係乜嘢雖然有時多人嘅時候態度可能差啲但係小本經營/啲嘢又係即叫即整嗌夠$50就送埋外賣不過lunch嚟講/男仔可能會覺得唔夠飽
興記咖啡室亦都係上環會幫襯嘅懷舊餐室

2023-06-07
  • 鮮油多
  • 豬潤米
2023-04-22 928 瀏覽
今日約咗阿妹同朋友一齊去上環海味街逛逛,行到攰攰哋,想搵個地方坐低飲杯茶,係斜路見到「興記咖啡」四個大字,諗住咖啡咁出名,可以坐低抖抖嘆咖啡。行到門口見到貼滿食評介紹嘅神級西多士,當然唔可以錯過啦。三個師奶仔坐低,淨係叫咗一般份西多士、一杯奶茶、一杯鴛鴦,非常唔好意思,但係招呼嘅姐姐絕無鄙視眼神,仲好醒目,咁拎咗三隻叉出嚟,呢個真係要加分。西多士先上枱,隔住個口罩都聞到蛋香味。上面有牛油加煉奶,同一般落糖漿嘅做法唔同,入口脆皮加煉奶香滑,再加埋麵包嘅鬆軟,師父煎法令到西多唔油膩,呢度先係功夫,真係神級享受。至於奶茶,略為遜色,唔算香滑,再加啲奶應該會滑啲,同招呼嘅姐姐講,轉頭佢成罐花奶放咗枱面,今時今日,咁嘅服務態度真係不得了,即刻俾隻手指公👍🏻,佢話叫我同老細講,我梗係大大聲同老細再講多次讚吓佢啦。
神級西多士
神級西多士
2023-03-11 956 瀏覽
港式懷舊咖啡室已經愈黎愈少,趁住仲喺中上環區附近返工,就黎試下興記嘅豬潤麵同西多士💖.豬潤麵 $32豬潤片較薄但係口感幾爽脆,唔係煮到好粉個種豬潤,而湯入面仲有幼細嘅薑絲作辟味用~麵底係公仔麵,可免費轉米粉或者通粉,而公仔麵啱啱煮好上檯時麵質略硬,但食到中段時軟硬適中!.鮮油多士 $16建議可以食完麵先再叫,因為食物準備得好快,如果食完麵之後先食, 多士就會變淋咗😅整體味道一般~.西多士 $27超級邪惡!淋滿牛油同煉奶嘅西多士點都係咁好食💕但係麵包中間無搽花生醬有少少可惜~.整體黎講,如果咁啱經過可以一試!

豬潤麵 $32

鮮油多士 $16

西多士 $27

整體黎講,如果咁啱經過可以一試!

• 豬潤麵
2023-02-21 752 瀏覽
從上環港澳碼頭下船以後就直接來這間冰室吃早餐。可能時間還早,所以店裡客人很少,用餐環境很舒服。一進去服務員就和我打招呼,說「早晨」,好像見到街坊。這次點了一份招牌西多士,一份餐肉煎蛋小食以及一杯熱奶茶。西多士不愧是招牌,煎得金光的多士上淋上厚厚的煉奶加一塊醇香的黃油,嗜甜星人和麵包星人一定都會覺得超級幸福。餐肉煎得十分適宜,焦焦的,油香撲鼻,蛋是流心蛋,用刀輕輕一劃蛋黃就流出來了,與西多士搭配,一咸一甜剛剛好。奶茶就遜色少少,對我來說有點淡口了,如果可以更香濃一點會更好喝。用餐期間有位小姐走進來,服務員會問她「系咪照舊啊」;我用完餐準備走的時候有一家大小進來用餐,好像是老顧客,店裡的服務員與他們一下子攀談起來,整個氛圍很有市井街坊人情味,很喜歡。
從上環港澳碼頭下船以後就直接來這間冰室吃早餐。

2023-02-18
$67 (早餐)
2023-02-08 594 瀏覽
🍞漏奶西多($26)🍞—————————————-上環除咗有好多Cafe之外,都有唔少隱藏做咗好多年嘅老店。興記既招牌野一定係佢既西多,唔係平時常見金黃色炸皮既,而係用蛋去煎香既,表面再淋牛油同大量煉奶,食落出奇地唔會覺得油,但係好濕潤好有奶同蛋香味,忽略環境,真心似食法式西多既感覺🤣,難怪係店內招牌😌。配埋杯奶茶,正!舖頭其他嘢都係茶餐廳質素,勝在份量都夠大同埋即叫即整,好有人情味🥰。
🍞漏奶西多($26)🍞
—————————————-

2023-01-26 499 瀏覽
u cant expect a good seat, u cant expect a good service, but u can expect a good food. you come to a right place.food highly recommend1) west toast, i dont know how to tell you how good it, just very good. everything in all aspect are just in right optimum.2) pig liver, beef / porkchop rice noodle, the soup are very natural and tasty with meat flavor. trust me is very good. much better than 維記豬潤麵 waikee liver noodle at shum shui po.price are normal not very cheap. 43$ for noodle, 27$ for west

food highly recommend

price are normal not very cheap. 43$ for noodle, 27$ for west toast.

#food #likes #delicious #sweet #bhfyp #vegan #dinner #breakfast #cake #homemade #healthyfood #lunch #foodstagram #healthylifestyle #yum #foodphotography #dessert #foodblogger #foodlover #omicron #foodig #hkfoodpoet #閃電五連鞭

2023-01-26
2023-01-02 545 瀏覽
現金。無餐,所有食物單點。服務態度:自己搵位,無咩招呼,俾錯野我,應該係其他人,我誠實話無點過。食完都好快幫你收野。環境方面:無卡位,只有4人圓枱,小小迫食物質素妳:多好人食西多,因為係出名,但我唔鐘意,因為佢無花生醬,又單層。所以我都食我最鐘意嘅豬潤出前一丁。35蚊尼講豬潤份量比較少,係我鐘意嘅厚度,夠淋又不失咬口,味道淡咗小小,出前一丁煮得太淋,麻油味不夠所以唔夠香,失色。性價比:熱齋啡15,加埋50蚊,係有點貴,因為堂堂一個男人係食唔飽。性價比低。總結:今次應該會係最後一次光顧,主因我仲有好多地方去試食。好味指數😋😋😋
現金。無餐,所有食物單點。

環境方面:無卡位,只有4人圓枱,小小迫

總結:今次應該會係最後一次光顧,主因我仲有好多地方去試食。

好味指數😋😋😋

2022-12-27