2024-02-09 124 瀏覽
手抓餅煎得脆脆又香咬落去嘅時候係軟綿綿唔會好乾身我嗌咗鴨胸 有幾片仲有大量泡菜同蘑菇最鍾意食呢個配搭有肉又辣又Juice即叫即正熱辣辣行街時邊行邊食都方便有紙包住都有膠袋呢個配搭好似$39
手抓餅煎得脆脆又香

行街時邊行邊食都方便
有紙包住都有膠袋

呢個配搭好似$39

2022-10-29 577 瀏覽
手抓餅整體來說一般,沒有什麼醬汁,料比較少,餅又不酥,不想回購,可吃可不吃,不怎麼推薦,被同事推薦去買,沒有很好吃,沒有達到水準,我吃的是雞蛋🥚,肉鬆,生菜最基本的標配
手抓餅整體來說一般,沒有什麼醬汁
2022-10-28
5 分鐘 (外賣自取)
$35 (宵夜)
2022-01-09 732 瀏覽
之前都已經食過幾次,味道ok今次就嗌咗吞拿魚、雞蛋、肉鬆,啲料幾多,味道都維持一貫水平,但食食下發覺爭啲野,先見到原來冇落醬🥲希望鋪頭可以留意下,有醬個味差好多🥲
之前都已經食過幾次,味道ok

希望鋪頭可以留意下,有醬個味差好多🥲
2021-12-13 577 瀏覽
專登搭落嚟其實本身係想去食腸粉,點知啱啱好人地收咗,就決定行前d 嚟食個手抓餅。之前都食過㗎喇,唔係第一次食,但好似退步咗。口感好似爭咗d餅底就$15 之後就有沙律醬、蜜糖芥末醬、咖喱醬、辣粉或茄汁可以揀,配料方面其實有成24款,真心算多選擇,而每款價錢唔同,任君選擇。自己就揀咗沙律醬配雞蛋同肉鬆$30,屋企人就揀咗沙律醬配雞蛋肉鬆同泡菜$37。order 個陣叫佢都做緊d 外賣單,行咗個圈返嚟就差唔多到我地,等咗唔算耐。即叫即整實夠熱,足料嘅都d 沙律醬唔見咗,兩個餅都冇咗醬唔知係咪唔記得落,定少到食唔出。有返d 醬可能會好d? 唔知係咪就係爭咗d 醬,好似總係爭咁dd 野。

之前都食過㗎喇,唔係第一次食,但好似退步咗。口感好似爭咗d

2021-12-12
8 分鐘 (外賣自取)
2021-05-08 591 瀏覽
即叫即做手抓餅,令我真係特別掛住台灣😣舖外長期好多人等! 今次叫蜜糖介末醬+芝士+蛋+磨菇,蛋係流心🤤🤤🤤,流心蛋永遠都係最吸引☺️手抓餅加芝士係最強組合,如果無芝士始終爭d,而芝士同磨菇又係十分夾,加上酥香的手抓餅皮,必食推介💕
話說個次去粉嶺搵食,知道有個叫「聯和墟」既美食集中地 😋 不過可能好多都仲過緊新年,所以試唔到好多想食既野 🥸 好彩上天都仲好愛錫🐻 試到朋友推介都開左好多年既手抓餅專門店 🌮🤩首先要讚下佢地落單好方便,有紙仔tick你想要既醬汁配料 😚 今次🐻好貪心叫左4款配料:芝士、肉鬆、午餐肉、鹹牛肉,再配埋蜜糖芥茉醬 😜 另外,order埋「炸燒賣」「風沙雞」🐔🔥推介/意見‼️(5隻🐻最高分✨)✨「手抓餅」🐻🐻🐻🐻🐻主打食物一定唔會令人失望既 😋 最欣賞佢地笑哈哈包裝,而且個別一袋釘好張單唔會混淆❗️就咁望入去都覺得好豐富,而且咬落去塊餅好脆身,加埋醬汁配料一定好味 🤣 不過🐻今次太貪心,咁多重口味配料令佢咸左d,建議大定叫2個配料都夠 🌮✨「炸燒賣」 🐻🐻🐻🐻一打開個盒見到d燒賣真係嘩左一聲,因為佢尼種酥炸既製法比較少有,當然咬落去有曬脆軟既口感,但就反而無咩味,加一點准鹽應該會吊一吊味 😂✨ 「風沙雞」🐻🐻🐻🐻小食店少有既款式,果然有風沙雞一定有既炸蒜蓉碎啦 🧄 份量不少,而且雞肉都算嫩滑,不過真係要熱食,放耐一陣都令成件事唔吸引,大家要留意唷❗️價錢‼️$14 「

推介/意見‼️(5隻🐻最高分✨)

✨「手抓餅」🐻🐻🐻🐻🐻

✨「炸燒賣」 🐻🐻🐻🐻

✨ 「風沙雞」🐻🐻🐻🐻

價錢‼️
$14 「手抓餅」*最少選一款配料,而且根據個別配料再另外加錢*
$10「炸燒賣」6粒
$20「風沙雞」

炸燒賣
風沙雞
炸燒賣
風沙雞
2021-01-10 447 瀏覽
🇭🇰臺道手抓餅專門店·蜜糖芥茉醬手抓餅 $14我本身都見到有人推介呢間㗎啦 但係因為好似無好特別咁 所以我本身都無諗住黎食🤭但係既然我哋行完山決定返嚟食嗰個炸壽司 我哋就決定一次過食埋呢個😌😌佢係真係幾好食 而且個價錢都幾平 佢啲餸大概係$6至$9 而且佢個醬真係好好食 好夾嗰手抓餅我哋今次就嗌咗粟米同埋墨魚咀 呢兩個都幾好食 而且份量都慷慨既 不過我覺得可能嗌啲肉 多啲肉味會正啲🤩·📍粉嶺和隆街2-8號寶寧樓地下2B號舖
🇭🇰臺道手抓餅專門店
蜜糖芥茉醬手抓餅 $14
粟米墨魚嘴蜜糖芥茉醬手抓餅

我本身都見到有人推介呢間㗎啦 但係因為好似無好特別咁 所以我本身都無諗住黎食🤭但係既然我哋行完山決定返嚟食嗰個炸壽司 我哋就決定一次過食埋呢個😌😌佢係真係幾好食 而且個價錢都幾平 佢啲餸大概係$6至$9 而且佢個醬真係好好食 好夾嗰手抓餅[得意]我哋今次就嗌咗粟米同埋墨魚咀 呢兩個都幾好食 而且份量都慷慨既 不過我覺得可能嗌啲肉 多啲肉味會正啲🤩
📍粉嶺和隆街2-8號寶寧樓地下2B號舖
5 分鐘 (堂食)
粟米墨魚嘴蜜糖芥茉醬手抓餅
2020-11-29 369 瀏覽
<<Daily 豬仔為食記🐖>> 又返嚟我嘅地頭聯和墟,有時又唔係太肚餓但又想食啲嘢呢,就會放縱下自己,去食番過香脆嘅手抓餅,講真佢哋真係做得幾好唔馬虎個皮,次次都煎得香脆, 每次都唔會令我失望。佢哋就好似一般嘅手抓餅店咁,可以揀自己鍾意嘅餡料😋最特別嘅呢其實佢係有黑糖珍珠餡🤣🤣不過咁新穎嘅嘢我就真係無試🤭🤣我自己最鍾意呢就係雞肉,芝士或者肥牛都幾正㗎,再加埋自己鍾意嘅醬汁,最穩陣就可以揀返沙律醬啦,再唔係其實我試過蜜糖芥茉都唔錯嘅!最重要係佢熱辣辣煎出嚟真係好好正!🥰除咗呢樣其實佢仲有其他小食㗎,好似有個炸墨魚丸,自己幾推!佢上面會再加啲沙律醬,因為自己鍾意唔係咁Heavy,佢冇落炸漿炸,淨係將外皮都炸到有啲脆口,唔會太熱氣!所以自己比較鍾意!仲有一個超級推介嘅就係風沙雞🌟🌟佢將個雞扒炸得好脆,裡面都好入味,另外仲會加上大量嘅炸蒜,成個雞扒好香,幾有特色!如果嚟到可以順便一試!另外想叫台式嘅手搖飲品,佢呢到都有嘅,雖然冇乜特別推介,但係一般嘅嘢飲佢呢度都有!可能就冇出面嗰啲整得咁好,但係如果想叫杯,其實都唔差!😋所有嘢都係即叫即整,如果黎到聯和墟又想食
<<Daily 豬仔為食記🐖>>

所有嘢都係即叫即整,如果黎到聯和墟又想食返個熱辣辣嘅手抓餅,就可以過嚟試吓啦!🤪
  • 風沙雞
  • 炸墨魚丸
2020-08-09 563 瀏覽
純粹經過,因為被手抓餅3字吸引,就膽粗粗試下,點知一試便愛上!門面地理位置關係,小店真係唔算顯眼,不過舖面貼滿餐牌,仲要圖文並茂,本身唔太餓都食慾大增!MENU選擇唔係超級多,除左手抓餅,仲帶撈麵、飯餐、小食同飲品!輕食定正餐都可以滿足到!食物即叫即整,熱辣辣!手抓餅又白又脆,生菜同雞非常合味,大人小朋友都好喜歡,本身唔太好手抓餅的我都忍唔住食多幾啖,好好味呀!

門面
MENU
食物
手抓餅(生菜,雞)
2020-08-09
3 分鐘 (外賣自取)
手抓餅(生菜,雞)
2020-01-19 861 瀏覽
今日假期,來到粉嶺聯和墟掃街,上網search人氣小店,數個網站也介紹了這間手抓餅店!手抓餅一向在滬菜館品嘗,在街食還是第一次!找了一段時間才找到,原來在(中x銀行旁)。在場已有數人在排隊,在場有order 紙提供,先選汁和餡料,汁有curry,蜜糖芥末,沙律醬,配料很多,按配料收費的,我點了curry 汁加吞拿魚!共($19)等了20分鐘左右,手抓飯用牛油紙包住,食品雖然熱,但不燙手。咬下脆脆的,料多很值得試。另外,還點了炸墨魚丸,風沙雞。炸墨魚丸外面很脆,丸彈牙,未試過這風味!反而,風沙雞只是普通炸雞,沒有太大驚喜!但份量也是很大的!這店很值得試!下次到粉嶺,必定再試!

等了20分鐘左右,手抓飯用牛油紙包住,食品雖然熱,但不燙手
。咬下脆脆的,料多
很值得試。

另外,還點了炸墨魚丸,風沙雞。

這店很值得試!下次到粉嶺,必定再試!
竹風沙雞
吞拿魚足料
炸墨魚丸
2020-01-19
20 分鐘 (堂食)
吞拿魚足料
炸墨魚丸
2019-06-02 983 瀏覽
我真係好愛食煎餅,無論係韓式煎餅、台式手抓餅、印度薄餅、中式葱油餅都係我忍唔到口的食物!曾經常到葵芳某商場食新鮮手抓餅,但食食下佢改用超市的雪藏餅底,總覺得味道爭DD。之前見有人推介聯和墟的手抓餅,就專登撘車去試試! 大家只需要於點餐紙剔低想要的醬及配料,職員就會立即新鮮做一份比你。由麵糰做出來的新鮮手抓餅,格外好味!本人主張要食就一定要食原味,咁先試到個真•味道。無台式醬油揀,所以揀左辣椒粉,再配雞蛋同芝士。 出爐了!包裝有D唔環保,不過就方便大家係街拎住黎食。手抓餅外脆內軟,配合埋好香的雞蛋同芝士,加埋辣椒粉,味道一流!建議餐廳可以加埋台式醬油汁就perfect了!

2018-12-12 976 瀏覽
當日行過粉嶺小區見到依間鋪頭已經聞到香味~🤭仲有台式飲品,珍珠奶茶❤️完全係我至愛叫左一個手抓餅加蛋加雞肉同埋生菜!雖然依個配搭有d奇怪,但因為我男朋友喜愛原因😂 加一杯芋香珍珠奶茶雖然等待嘅時間有啲長,因為店鋪面就只係得兩個人收到你order 就即叫即做,拎到上手仲熱辣辣架,真心小食黎講幾好食,就算加多幾款都可以,價錢品算貴,食落熱辣辣而野飲方面,$18一杯比起其他連鎖店平同好飲,因本人太中意食珍珠😂
當日行過粉嶺小區見到依間鋪頭已經聞到香味~🤭

仲有台式飲品,珍珠奶茶❤️完全係我至愛
叫左一個手抓餅加蛋加雞肉同埋生菜!

雖然等待嘅時間有啲長,因為店鋪面就只係得兩個人
收到你order 就即叫即做,拎到上手仲熱辣辣
10 分鐘 (堂食)
2018-11-17 760 瀏覽
之前吃手抓餅和芝士撈麵都覺得不錯古不到飯盒也算可以好吃!$29個飯盒,拿到十至十五分鐘路程的公司裡 ,也做到最低要求餸和飯都是熱。可惜只有咖哩汁和白汁選擇,如果豉油汁或茄汁選擇將會成為我的飯堂
之前吃手抓餅和芝士撈麵都覺得不錯古不到飯盒也算可以好吃!

豬排司華力腸
2018-11-16
10 分鐘 (外賣自取)
豬排司華力腸
粉嶺聯和墟有間台式手抓餅專門店,由開業到依家,間唔中都會口痕想嚟食,因為真係值得encore!有時晚飯食唔飽,都可以黎呢到食返份!😆店鋪主要係廚房為主,所以多數客人外賣拎走 / 即食居多。落單方式好簡單,就好似車仔麵咁,喺張自選menu揀你想食嘅餡料同醬汁,然後師父就會即叫即整,你仲可以透過窗位望到整餅過程添,大約等5分鐘內就有得食。🔹芝士肉鬆煙鴨胸手抓餅(配蜜糖芥末醬) $35一接過手抓餅,隔住個膠袋都已經feel到即叫即做嘅熱力,一咬落去熱辣辣嘅手抓餅到,你會聽到鬆脆嘅餅聲,而且餅底煙靱,齋食個餅底都甚覺好味!餡料同醬汁份量剛剛好,鴨胸肉嫩滑,配埋芝士同肉鬆一流。蜜糖芥末醬甜味重而不辣,啱哂唔食辣嘅朋友,而且呢款醬幾百搭,唔會中伏。呢款邪惡小食,係會令人回味無窮,食完仲想嚟多客!營業時間:星期一至日及公眾假期 12:00-21:00📍粉嶺和隆街2-8號寶寧樓地下2B號舖..環境分數:7.5/10食物分數:8/10Encore分數:9/10..🍴Foodie instagram🔶onqqfoodie🍩歡迎follow我的插畫in

芝士肉鬆煙鴨胸手抓餅(配蜜糖芥末醬)

店鋪主要係廚房為主,所以多數客人外賣拎走 / 即食居多。

🔹芝士肉鬆煙鴨胸手抓餅(配蜜糖芥末醬) $35

呢款邪惡小食,係會令人回味無窮,食完仲想嚟多客!

營業時間:

🔶onqqfoodie

🍩歡迎follow我的插畫instagram:
🔶onqqdiary
2018-07-12 858 瀏覽
聯和墟既小食店唔多,呢間手抓餅係其中一間,藍妹食過唔少次。-佢點餐係自己係紙上面畫,價錢都唔算好貴。今次藍妹揀左雞蛋、司華力腸同蘑菇,配蜜糖芥末醬。-遞入去比佢地之後,就等佢地整完啦!-藍妹同男朋友一人一個(唔記得男朋友食咩lu😝)-佢既手抓餅煎到好香口,藍妹既個人口味覺得雞蛋好正!唔知點解夾埋蜜糖芥末醬黎食好夾🤔
聯和墟既小食店唔多,呢間手抓餅係其中一間,藍妹食過唔少次。

遞入去比佢地之後,就等佢地整完啦!

藍妹同男朋友一人一個(唔記得男朋友食咩lu😝)