2022-12-13 38 瀏覽
終於去左想食好耐嘅餐廳,甜品超正❤️❤️❤️❁ 大阪燒海鮮蛋餅 $128非常推介☺️✨✨✨平時嘅蛋餅係卷埋,呢個大阪燒口味扮足大阪燒圓形⭕️上面有好多木魚絲、八爪魚粒粒,同埋蟹棒。醬汁真係用咗大阪燒醬汁,仲有一層薄薄嘅蛋,整體都好滿意。❁ 松露滷肉飯 $88滷肉飯平時都好好食😃今次仲要加埋我好鍾意嘅松露,味道超級香濃。滷肉肥瘦比例適中,上面仲有幾片醃蘿蔔平衡油膩。❁ 蒜香三色台腸 $68三色台灣腸切片之後用蜜糖炒☺️每一片嘅外層都有蜜糖沾上,台灣腸本身就好好食🤪比較特別就係配上炸過嘅蒜片,蒜味香濃,配埋腸仔一齊食,又係另外一個味道。❁ 芋泥提拉米蘇 $98超級驚喜✨✨✨本身以為好細杯,點知嚟到好大杯,女仔應該夠三個人食。味道方面亦都出色,忌廉勁香牛奶味,中間巨量芋頭蓉,唔會太甜可以中和牛奶忌廉嘅味道。去到最底有酒精浸過嘅lady finger,酒精味道夠晒濃,又唔會苦,呢個甜品真心好完美💜💜💜黑糖薑母鮮奶 $42朋友仔飲嘅,呢個勁好飲,黑糖薑母同鮮奶完全混合,每一啖都好香~蘋果苦瓜 $48平時唔係好多地方有苦瓜汁,呢度都有,所以一定要試吓😇配上蘋果混合之後又唔算好苦,食咗咁多熱氣嘢清清佢。📍 臺北
終於去左想食好耐嘅餐廳,甜品超正❤️❤️❤️

❁ 大阪燒海鮮蛋餅 $128

❁ 松露滷肉飯 $88

❁ 蒜香三色台腸 $68

❁ 芋泥提拉米蘇 $98
芋泥提拉米蘇

黑糖薑母鮮奶 $42

蘋果苦瓜 $48

📍 臺北棧 (海港城) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖
芋泥提拉米蘇
  • 大阪燒海鮮蛋餅
2022-12-11 980 瀏覽
尖沙咀旗艦店的夢幻絕對跟中環店的新派酒吧感覺不同,但兩者皆是打卡check in 地方,皆因除了裝修有特色外,食物也是色香味俱全,每一道菜都絕不馬虎,很細心處理令到菜式變特式🍜招牌牛肉麵(刀削麵)$118這碗麵最特別是辣牛油另上夠細心,有點麻香味;牛肉入味稔身,麵質很特別,滑身得來而煙靭,湯底牛味濃加配料蟲草花/ 豆腐/ 糖心蛋等🐥三色鹽酥雞$128雞熱辣辣炸得酥脆,最特別有三款口味的醬汁;冬陰功醬酸甜不辣 ;柚子醬有甜甜果味;黑松露醬味濃❣️牛汁滷蘭花乾$58滷水豆腐干豆味濃,蜂巢效果好,吸收了所有滷水汁精華,加上蔥花更香口🧡鹹蛋黃芋泥球$78芋泥球粒粒圓潤,外脆內軟,餡料差混了蛋黃加芋泥,呈淺黃色,外加少許蛋黃醬肉🥚肉鬆皮蛋蛋餅$78蛋皮煙靭,裏面的餡料豐富,皮蛋多到漏瀉,肉鬆還脆口,果然是台灣的經典小吃🐝蜂蜜苦瓜汁$48來到一定要試苦瓜汁,皆因台灣的白玉苦瓜出名甘甜多汁,加上蜂蜜美味又生津止渴🍬黑糖薑母鮮奶$42冬天保身之選

🍜招牌牛肉麵(刀削麵)$118

牛汁滷蘭花乾
鹹蛋黃芋泥球
蜂蜜苦瓜汁
2022-12-09 49 瀏覽
喺中環同尖沙咀都有分店嘅臺北棧開業咁耐都好有人氣🔥今次去到尖沙咀店地方比中環店更加闊落,粉色嘅山洞卡位幾靚😍幾欣賞佢哋嘅餐牌有好多創意嘅fusion台灣菜,令到好多經典菜式更加有特色😙髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅紫薯粉加上滿滿紫色嘅芋泥好吸引🤩蛋餅入面有啲蔥花,但食落以芋泥嘅香甜味為主,再帶少許鹹蛋黃嘅甘香,芋泥控啱晒。招牌魯肉飯熱辣辣嘅魯肉飯總係令人回味,魯肉脂肪分佈適中,調味剛好,飯粒軟熟,加上溏心蛋,簡單滿足👍🏻👍🏻明太子甜不辣甜不辣通常都係配台式甜醬辣醬之類,呢個配明太子又幾特別,煙靭嘅甜不辣加上微辣嘅醬汁都幾好食😋手工鳳梨酥麻糬蛋撻尖沙咀店先有嘅特色甜品😻首創將鳳梨酥融入港式蛋撻,鬆脆帶牛油香嘅撻皮包住滑溜嘅燉蛋、軟糯嘅麻糬同酸酸甜甜嘅鳳梨餡,層次好豐富😗😗不過一件已經好大件飽肚,同朋友share一件就夠啦🤣🤣綠豆沙牛乳、宇治抹茶牛乳飲品都幾多選擇,綠豆沙唔會太甜,抹茶就甘香,味道都唔錯👏🏻人均消費:$220推介指數(10分為滿分):8分

手工鳳梨酥麻糬蛋撻

綠豆沙牛乳、宇治抹茶牛乳
飲品都幾多選擇,綠豆沙唔會太甜,抹茶就甘香,味道都唔錯👏🏻

人均消費:$220
推介指數(10分為滿分):8分
2022-12-08
  • 招牌魯肉飯
  • 髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅
  • 明太子甜不辣
2022-12-08 42 瀏覽
星期日同仔仔去行海港城,經過見到呢間Check-in Taipei 門口裝修特別原來係台灣店一入去試吓,裝修靚仔座位寬躺又特別,職員細心會一早預備小朋友餐具🙏🏻三色鹽酥雞:碟內有三隻醬料可以俾你選擇喜號,鹽酥雞皮博雞肉嫩滑有水準髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅:呢個芋泥餅有驚喜識落軟林林鹹蛋黃唔會好鹹味道一致,賣相仲唔錯,值得一試招牌牛肉麵:話明招牌牛肉麵一定要試吓啦湯底好濃烈感覺有少少藥材味好健康,牛肉新鮮好味,仲有我最鍾意食糖心蛋招牌魯肉飯:魯肉飯味道非常之唔錯肉碎仲好平均我仔仔最鍾意食😋木瓜牛乳:呢杯牛乳非常之滑再加上有木瓜味道,非常之清新🍹

木瓜牛乳:呢杯牛乳非常之滑再加上有木瓜味道,非常之清新🍹
2022-11-22
2022-12-07 39 瀏覽
之前一直都bookmark左呢間餐廳好耐,有個YouTube Channel介紹過,台灣人妻話係全香港最正宗嘅台灣牛肉麵,今日放咗工,一於相約朋友過嚟試吓餐廳環境裝修非常之Modern,如果多人黎食嘢,仲有卡位同埋VIP房,裝修用咗粉紅色加上橙黃色,影相打卡真係一流✨招牌牛肉麵$118賣相好吸引,旁邊多一嚿辣牛油🧈,可以增添成碗牛肉麵嘅香味,牛𦟌炆得好淋好入味,有三大塊,仲有半隻糖心蛋和三塊豆腐,豆腐吸晒牛肉麵湯底嘅香味,最特別係面頭嘅蟲草花係炸過,食落好脆口今次我哋揀咗刀削麵,正宗台灣牛肉麵係用刀削麵做麵底,刀削麵煙韌彈牙,牛肉湯底一啲味精都無,湯底帶甜,好好飲✨肉鬆皮蛋蛋餅$78蛋餅係台灣最經典嘅菜式,肉鬆皮蛋同蛋餅係最夾㗎,肉鬆甜甜地,皮蛋晶瑩剔透,蛋黃好creamy,配埋蛋餅上邊嘅沙律醬及醬油膏一齊食,絕對有驚喜✨蒜香台灣三色腸$68分別有蜜糖、黑椒、墨魚汁味,我自己最鍾意食台灣腸仔,腸仔裏面加咗少少肥豬肉,但又唔會好油膩,仲有肉汁好juicy,加埋蒜片一齊食爆香✨櫻花蝦烏醋茄子🍆$48凍食茄子好開胃,茄子吸哂嘅烏醋酸酸甜甜味道,非常醒神,櫻花蝦都好足料,有蝦嘅香味同脆口嘅質感

✨招牌牛肉麵$118

✨肉鬆皮蛋蛋餅$78

✨蒜香台灣三色腸$68

✨櫻花蝦烏醋茄子🍆$48

✨木瓜牛乳$52
飲品層次感非常分明,睇得出真材實料,木瓜嘅份量好多,木瓜味突出,女士養顏必點

✨抺茶奶奶麻薯$108
黎都最期待嘅甜品環節,未入門口之前已經比呢一個麻薯poster吸引咗,麻薯質感煙靭軟濡,非常Q彈,抹茶味🍵香濃,點埋黃豆粉一齊食係最佳嘅配搭

✨手工鳳梨酥麻薯蛋撻$48
係呢一間舖頭最招牌嘅甜品,蛋撻皮係用鳳梨酥皮整成,牛油味好突出,餡料除左蛋漿,仲有麻薯同鳳梨🍍,完美演繹左蛋撻加鳳梨酥嘅配搭,麻薯非常煙靭,鳳梨餡唔會太甜,同蛋漿好match
2022-12-07 704 瀏覽
同屋企人在尖沙咀行完街,去港威商場食個晚飯,見到這間店於尖沙咀開設了分店,餐廳裝修打卡一流,有很多卡位,牆上的畫會不斷轉變很新穎。我把幾張圖合成了一張新的畫🤣。🥛芋泥牛乳 | $55甜味適中,不會覺得好甜,可以飲到芋泥及牛乳🐮的味道,沒有奶羶味,冰涼幾解渴。🦐櫻花蝦烏醋茄子 | $48茄子十分冰凍,有點驚喜它超凍,烏醋的酸味內斂,茄子厚身好大件,加上些櫻花蝦顏色美觀。🐽招牌滷肉飯| $68有半隻滷蛋,飯質地偏淋,滷肉半肥瘦,是經濟飽肚之選。🔮鹹蛋黃芋泥球 | $78芋泥球灑上了紫芋粉,碟上紫色打卡一流。芋泥球外層炸到脆脆,中間充滿了芋泥饀,中間及頂有點鹹蛋黃。🍳肉鬆皮蛋蛋餅 | $78好大份蛋餅,卷著大量皮蛋及肉鬆,有沙律醬及茄汁,兩個人分享可能有點膩。⛔️明太子甜不辣 | $78甜不辣煎得香,加上了明太子醬十分惹味,不想所有食物都帶甜,這一份是好選擇。🍍手工鳳梨酥麻薯蛋撻 | $48叫了後上當甜品食,店員貼心地幫我們換過碟子。👍🏻外層牛油皮鬆脆,切開後見到最底下有鳳梨酥😍,中間一層是煙韌的麻糬,最頂層是蛋撻,蛋撻不會太甜,配合起鳳梨餡料的甜度剛好互相中和了。

🥛芋泥牛乳 | $55

🦐櫻花蝦烏醋茄子 | $48

🐽招牌滷肉飯| $68
有半隻滷蛋,飯質地偏淋,滷肉半肥瘦,是經濟飽肚之選。

🔮鹹蛋黃芋泥球 | $78

🍳肉鬆皮蛋蛋餅 | $78

⛔️明太子甜不辣 | $78

🍍手工鳳梨酥麻薯蛋撻 | $48
  • 鹹蛋黃芋泥球
2022-12-06 37 瀏覽
呢日同朋友去海港城shopping,路過見到這間台式餐廳裝修幾吸引,係我最愛的💖粉紅色。入邊仲有啲卡位位置,背景仲好似日落咁,真係幾靚!.🍚招牌魯肉飯 $68每次食台灣嘢都必點,滷肉🐷份量都不少,而且幾入味,肥瘦適中。仲有半隻🥚糖心蛋,同幾片醃黃瓜,每啖飯都充滿肉汁。.🍜招牌牛肉麵 $118老公最鍾意食🐮牛肉麵,呢度重有得選手工刀削麵,或者台灣寬粉絲。老公選了手工刀削麵,麵條夠粗,食落有口感,而且幾沾汁。牛肉湯底好香濃,加上辣牛油更加惹味。而牛肉份量都不少,食落幾嫩滑。.✨明太子甜不辣 $78第一次食呢個菜式,估唔到又幾有驚喜,食落外脆內煙韌,加上明太子,十分惹味。.🍳大阪燒海鮮蛋餅 $128見到呢個甘fusion嘅菜式,就睇吓佢有咩特別。估唔到大阪燒轉左用蛋餅都好好味,賣相有d似pizza。上面重有不少🐙章魚粒、木魚、椰菜絲、大阪醬汁、蛋黃、🦀蟹柳等,加上蛋黃醬,食落口感和味道層次豐富。.🐝蜂蜜苦瓜汁 $48平時去台灣旅行都好鍾意飲,可以清下熱氣又健康。加入蜂蜜,令到味道更加易入口,唔會好苦。.🍍鳳梨酥撻 $48呢個真係必點,超好食!傳統曲奇餅皮蛋撻,整成長方形,再加入麻糬、🍍鳳梨、
🍚招牌魯肉飯 $68

🍜招牌牛肉麵 $118

✨明太子甜不辣 $78

🍳大阪燒海鮮蛋餅 $128

🐝蜂蜜苦瓜汁 $48

🍍鳳梨酥撻 $48
呢個真係必點,超好食!傳統曲奇餅皮蛋撻,整成長方形,再加入麻糬、🍍鳳梨、蛋漿,食落真係好滋味,好想食多一件!
2022-12-06 32 瀏覽
以前到過荷李活道的check in taipei用膳,覺得味道不錯,今晚來到尖沙咀港威商場的新分店,看看這家分店的質素如何。餐廳裝修簇新,最特別和吸引我的地方是這裏的小廂房式卡位,私隱度高,又能增加社交距離。我點了兩個招牌菜和一些小食。“招牌牛肉麵”,台灣特色菜之一,牛𦟌大塊又入味,口感極好。配菜有烘香的乾菌、特別美味的糖心蛋,爽口的豆腐片,爽滑的台灣寬粉絲,還有特色的辣牛油----選用本地的牛脂肪製成。牛油放進熱湯後即融化,使本來已經濃香的牛肉湯底微辣而帶牛脂香,非常可口,是必食之選。“招牌魯肉飯”,另一款招牌菜。一樣是配有非常入味的雞蛋,魯肉半肥瘦,口感也不錯。滷水汁味濃,較重口味,我比較喜歡牛肉麵。“肉鬆皮蛋蛋餅”,淋上奶油的蛋餅,香滑柔軟,中間夾住蛋黃。蛋餅皮包住肉鬆和皮蛋,產生多重口感,而且肉鬆和皮蛋的味道很配合,十分香口。“手工鳳梨酥麻糬蛋撻”,精緻的特色甜品。鬆化的牛油皮,包裹著軟滑焦糖燉蛋、煙靭的麻糬和甜甜的鳳梨餡,多重口感,非常有特色。“芋泥提拉米蘇”,外面是蓋上紫色糖霜的幼滑奶油,裏面是可口的芋泥,味道調得非常好,不太甜,而且賣相吸引,也是不錯的甜品。“蜂蜜苦瓜汁”

“蜂蜜苦瓜汁”,天然健康飲品,苦中帶甜,有「苦盡甘來」的感覺,好意頭。
總括而言,這裏的食物製作認真,味道令人一試難忘,是高檔的台式美食。
2022-12-04 450 瀏覽
同事FAREWELL今次我地就揀左位於海港城的臺北棧聽說這一間的食評都不錯讓我非常期待招牌魯肉飯滿滿的魯肉醬舖滿白飯上香氣逼人配上半熟蛋及醃蘿蔔真的非常好吃櫻花蝦烏醋茄子酸酸甜甜的醬汁讓茄子很惹味每一塊茄子都吸飽醬汁明太子甜不辣外型跟平時在台灣吃的甜不辣有點不同不過一樣煙煙韌韌很帶咬口招牌牛肉麵濃濃的牛肉湯底彈牙的麵條軟嫩的牛肉可是份量太少了髒髒咸蛋黃芋泥蛋餅很有趣的菜名上枱時看到紫色的非常漂亮淡淡的咸蛋香襯托著煙韌的蛋餅覺得非常不錯蒜香三色台腸一直很喜歡台灣的香腸肉味香濃煎香後真的非常美味越食越讓我想念台灣最後我們點了一份抹茶奶奶麻糬店員有很貼心教我們如何進食這一個甜點不過太複雜了最後只好請店員幫我們分配好軟滑的麻糬沾上花生碎口感有點像吃糖不甩不過感覺太軟淋太甜了還好抹茶味可以中和一下總結這邊的台式FUSION菜大部份做的不錯只是份量真的太少想環吃的飽就多點幾個菜吧本身還想試試鳳梨蛋撻可是48元一塊未免太貴了
同事FAREWELL

想環吃的飽就多點幾個菜吧

本身還想試試鳳梨蛋撻
可是48元一塊未免太貴了
2022-12-04 256 瀏覽
今日行開海港城,無意中比我發現喺港威嗰頭有間台灣食店,我被它的環境同Menu吸引住,就入去試吓。環境舒服,有好多卡位,牆上有好多台灣的裝飾佈置,真係好懷念台灣旅行。台式飲品去夜市同台灣點少得台式飲品,叫咗杯苦瓜汁來懷緬一下。苦瓜汁都有好多不同款式,例如蜂蜜、鳳梨、芭樂、等等好有特色,而我就揀咗甘蔗苦瓜汁,甘蔗的甜和苦瓜的甘,互相平衡,感覺唔錯。而我朋友就叫咗百香果綠茶,大獲好評。櫻花蝦烏醋茄子賣相好靚,橙橙紅紅的櫻花蝦放在色澤紫紫的茄子上,茄子煮得好淋好綿滑,而且好清沒有油炸成份。除咗超多櫻花蝦之外,精粹在於烏醋醬汁,味道带酸好醒胃,但唔會過火,味淡的茄子全部吸收晒醬汁的精華。招牌魯肉飯有隻顯眼的半熟蛋和黃酸瓜作點綴。魯肉切得唔會太碎,有口感,我兩隻唔算太肥,好入味,一口魯肉一口飯,台灣的感覺返晒嚟。招牌牛肉麵有兩種麵類可揀,我揀咗手工刀削麵,粗粗肥肥,煙煙韌韌,口感十足。店員特別提到用咗自製辣牛油,,怪不得有點輕微香辣的感覺,而且仲蓋滿牛脂香。而牛肉方面一啲都唔輸蝕,總共有五塊,好淋好滑好入味。髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅蛋餅係用鴨蛋來做所以特別香。我認為呢一味係半甜品,因為蛋餅包住芋泥,芋泥
台式飲品

甘蔗苦瓜汁, 百香果綠茶

髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅

蛋餅係用鴨蛋來做所以特別香。我認為呢一味係半甜品,因為蛋餅包住芋泥,芋泥唔會好甜,食到芋頭的香,外層鋪滿蛋黃碎,再加咗少少煉奶,層次豐富。
手工鳳梨酥麻糬蛋撻

這道甜品係港台的Crossover。從上而下,最面層係蛋撻,蛋味豐富,還有葡撻的焦香。中層為QQ麻糬,底層為鳳梨餡料鳳梨味香濃,再用曲奇蛋撻皮圍著,非常鬆化,層次豐富,值得推介。
2022-12-01
手工鳳梨酥麻糬蛋撻
————————————————————————Check In Taipei臺北棧 地址:尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖(中環荷里活道也有分店~)卡位是超級唯美浪漫的漸變色牆,女生一定會很喜歡,門口很多人排隊等候的一家人氣店舖,食物fusion得十分驚喜,水要收費$8(一開始以為是稅😂)🟠推薦食物 Recommended 🔹手工鳳梨酥麻糬蛋撻🍍($48):外皮酥脆,麻糬軟糯,加上蛋撻,口感豐富😀🔸 明太子甜不辣($78):超級驚喜,軟軟糯糯加上明太子醬,必試🔹 髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅🥞($88):蛋餅煙韌,芋泥幼滑加上鹹蛋香味🔸軟殼蟹麻婆豆腐撈麵🍜($238):份量十足,軟殼蟹香脆的限定fusion菜式🔹我愛台妹🍸($108):很適合女生的一杯cocktail,很易入口的gin,茶味很香加上荔枝和檸檬汁很清新🔸木瓜牛乳($52):層次分明,微甜滋潤🟡不推薦食物 Not Recommended 🔹 無 No🟠員工 Waitresses nice🟡環境 Environment 十分唯美😍打卡必備🟠總評分Overall (9/10)💰 $350/person#ezukoko
————————————————————————
Check In Taipei
臺北棧
地址:尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖
(中環荷里活道也有分店~)

🟠推薦食物 Recommended

🟠員工 Waitresses
nice

🟡環境 Environment

十分唯美😍打卡必備

🟠總評分Overall (9/10)

💰 $350/person

#ezukokofood #ezukokotsimshatsui #ezukoko尖沙咀
#ezukokotaipei #ezukokocafe #ezukokofinedining
#foodiehk #foodie #hkfood #美食 #食好西 #隱世美食 #尖沙咀餐廳 #中環餐廳 #checkintaipei #我愛台妹
30 分鐘 (堂食)
軟殼蟹麻婆豆腐撈麵
木瓜牛乳
2022-11-28 35 瀏覽
Check in Taipei係中環有極高人氣,終於落户尖沙咀海港城,又忍唔住入去食佢嘅牛肉麵😋餐廳裝潢比起中環分店更精緻,面積更大更舒適。🫓髒髀鹹蛋芋泥蛋餠 $88賣相好吸引,一定瘋狂打卡一番,爆多芋泥,鐘意芋泥嘅必食。外層嘅蛋皮帶點煙韌口感,捲著綿滑甜甜地嘅芋泥,外層還有金黃色嘅鹹蛋黃,咸甜互相中和,感覺很幸福。🐮招牌牛肉麵 @$118牛肉麵嘅湯底好濃郁鮮香,加點辣牛油,將碗麵嘅牛脂香稍稍提升,最愛佢Q彈口感嘅刀削麵,索埋個湯,暖笠笠🥰牛肉軟腍好食,唔錯。🍍手工鳳梨酥麻糬蛋撻 $48呢個很特別,即叫即焗熱辣辣。上層有軟滑焗蛋,中間係口感煙韌嘅麻糬,底層係滿滿香甜嘅菠蘿蓉,外層再有滿滿牛油香嘅蛋撻皮,口感同味道都同樣岀色,好邪惡。🍼木瓜牛乳 $52 芋泥牛乳 $55兩杯牛乳都好足料,啖啖木瓜芋泥,和牛乳勁夾,好飲又有營。

餐廳裝潢比起中環分店更精緻,面積更大更舒適。

🫓髒髀鹹蛋芋泥蛋餠 $88

🐮招牌牛肉麵 @$118

🍍手工鳳梨酥麻糬蛋撻 $48
呢個很特別,即叫即焗熱辣辣。

🍼木瓜牛乳 $52 芋泥牛乳 $55
兩杯牛乳都好足料,啖啖木瓜芋泥,和牛乳勁夾,好飲又有營。
2022-11-27 324 瀏覽
台灣未開放,就去過偽台灣呢間之前已經食過佢既甜品同飲過佢既野飲覺得唔錯,今次黎試埋佢既主食同埋上次食唔到既鳳梨撻由入門口聽到佢播台灣既歌就已經覺得好似有親切感,坐低即刻揀咗杯芋泥牛乳,同叫上次食唔到既手工鳳梨酥麻糬蛋撻芋泥牛乳好好飲,好香芋泥而且好多又唔會遮蓋左牛乳嘅味道,出色👍🏻👍🏻👍🏻手工鳳梨麻糬蛋撻超級出色,麻薯仲可以拉絲,熱辣辣香噴噴,蛋撻皮仲要好脆,仲要真係有鳳梨喺裏面,超級無敵好食😋麻辣牛肉麵好滿意,連個湯都可以飲,佢嘅麻辣係愈食愈麻,牛肉都好香好林好入味髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅,蛋餅都係我嘅至愛,仲有配合咗鹹蛋黃,賣相幾靚,而且鹹蛋黃都幾足料,入面包住好多嘅芋泥,基本上係食唔晒原味杏仁豆腐刨冰我估佢唔到,入面有四種配料,薏米,珍珠,糯米同埋綠豆,開頭係因為杏仁豆腐而叫,估唔到撈埋一齊食幾好味,唔會話好甜,而且呢幾種唔鍾意食嘅嘢加埋一齊係出奇地好食,突然之間覺得自己好健康,但係真係唔錯呢間台灣嘢我真係好滿意,無論環境定係食物都係高質,而家已經好想再食佢個麻糬蛋撻🫣🫣
台灣未開放,就去過偽台灣

• 麻辣牛肉麵
2022-11-27 90 瀏覽
相信大家都食過中環嘅Check-In Taipei,有日行過海港城見到超多人,望入去係少女心粉紅色嘅餐廳,決定搵日平日嚟食。牛乳大王幾吸引嘅飲品,叫咗宇治抹茶牛乳少冰,唔太甜,奶味香濃配有適量的宇治抹茶,感覺幾清新解渴。招牌魯肉飯,份量適中,滷肉粒粒分明,屬於半肥瘦,每啖肉咬落都有少少肥膏,有油脂分布有咬口,送飯啱晒呀!鹹蛋黃芋泥球作為我哋嘅小食,見佢外貌可愛同我本身鍾意食芋泥。非常IGable ,色彩鮮艷,幾似新式飲茶的點心,又似甜品,食落都幾有創意嘅,鹹中帶甜,鹹蛋黃炸球有芋泥作為餡料。夠飽肚夠特色。主食:招牌牛肉麵,相當出色,可以選擇手工刀削麵/台灣寬粉絲,記得之前喺中環食過,非常欣賞台式粉絲當然要食台式粉絲啦。牛肉湯味道極為濃郁,選用本地「兆記牛肉l提供的牛脂肪製成手工鳳梨酥麻糬蛋撻 - 好特別,混合左鳳梨蘇麻薯加蛋撻,可以話一次過滿足晒三個願望呀!唔算甜,曲奇皮做得好鬆軟麻糬蛋撻好創新,建議大家share食,都算大塊,呢個甜品不妨一試!伯爵茶凍仙草芋圓仙草芋圓不錯,分量夠大,都係唔算甜,為美好嘅一餐作為一個總結。

牛乳大王幾吸引嘅飲品,叫咗宇治抹茶牛乳
少冰,唔太甜,奶味香濃配有適量的宇治抹茶,感覺幾清新解渴。

主食:
成[辣牛油」。牛油放進熱湯頭即慰化,把湯麵加入軧徹香辣反蓋滿牛脂香。正呀!必食之選。

伯爵茶凍仙草芋圓

2022-11-22
  • 招牌魯肉飯
  • 招牌牛肉麵
2022-11-26 48 瀏覽
你記得你有多久沒有到台北旅行嘛?因為家姐嫁去台灣,沒有疫情時我每幾個月便會到台灣探一下她,順道旅行。香港很久沒有嚐過地道的台灣味,今晚終於給我找到了,是台灣的味道。海港城中的分店裝潢很適合打卡,粉調的牆身,還有合適情侶的卡位。先點了芋頭牛乳大王、蘋果苦瓜汁、明太子甜不辣、招牌滷肉飯、櫻花蝦烏醋茄子、肉鬆皮蛋蛋餅、手工鳳梨酥麻糬蛋撻。芋頭牛乳大王芋頭適合冬天食用,軟綿芋頭香氣撲鼻,飽腹一流。蘋果苦瓜汁苦味混上蘋果甜味,入口頗清新解膩。明太子甜不辣明太子醬香濃撲鼻跟甜不辣很夾,甜不辣口感煙韌帶焦香,愈吃愈滋味。招牌滷肉飯滷肉飯肥瘦比例剛好,不會太油脂,也不會太乾柴,米粒濕潤口感不錯,醬汁味濃但不會蓋過肉味,加上黃蘿蔔解膩剛好。櫻花蝦烏醋茄子喜歡茄子的你必點,保持誘人色澤,烏醋醒胃,加入櫻花蝦口感香脆,微微鹹香味提味。肉鬆皮蛋蛋餅皮蛋和肉鬆就似絕配,肉鬆可以令皮蛋升級,加上蛋餅外焦脆,口感豐富,醬汁惹味。手工鳳梨酥麻糬蛋撻出色之作一定要嚐試,鳳梨微甜,一絲一絲,麻糬作點綴更獨特,麻糬軟嫩煙韌。服務貼心,環境一流,地點方便。

芋頭牛乳大王
芋頭適合冬天食用,軟綿芋頭香氣撲鼻,飽腹一流。

蘋果苦瓜汁
苦味混上蘋果甜味,入口頗清新解膩。

招牌滷肉飯

手工鳳梨酥麻糬蛋撻

服務貼心,環境一流,地點方便。