2024-07-31 513 瀏覽
After a Kuromi meet and greet at Yoho, I decided to come here and try theirbeef noodle. I found they also have a cocktail option menu.The bubble tea cocktail was quite fun to drink. Definitely a strong smoky flavor to it and the balance of the tea and vodka was just right.The flavors of the beef noodle was not as strong as I hoped and it was a bit small for $95(104 if you count service charge). It wasn't bad but I think there are better options in terms of both flavors and price for Beef Noodles
Drunken Bubble Tea
The flavors of the beef noodle was not as strong as I hoped and it was a bit small for $95(104 if you count service charge). It wasn't bad but I think there are better options in terms of both flavors and price for Beef Noodles.
Signature Beef Noodles
Signature Beef Noodles
2024-07-27
Drunken Bubble Tea
2024-07-26 454 瀏覽
總之貼錢買難受!!千其唔好試。未試過寫食評,第一次想寫,食物一般般,過得去,無針對。寫食評全因態度差到不得了,服務態度差,自己條例無解釋清楚,賴客人無見到行超細字掉底張單發脾氣走左去,總之餐廳無錯,客人錯,又無要求退錢,淨係想講反條例無解釋清楚,導致誤會,點知態度惡劣,全部都係客人錯,仲惡過客,總之貼錢買難受!!千其唔好試。總之貼錢買難受!!千其唔好試。總之貼錢買難受!!千其唔好試。總之貼錢買難受!!千其唔好試。
2024-06-30 786 瀏覽
約咗一個好耐無見嘅朋友,下午茶想慢慢食同佢傾偈,揀咗checkin Taipei ,果然冇揀錯。服務招呼好,食物好食,又坐得好舒服。極力推薦食肉鬆皮蛋蛋餅,個蛋餅皮煙煙韌韌又好軟熟,好好味,好少食到呢個質感。下午茶套餐點兩個點心,贈送花茶一壺,蘿蔔糕外皮煎得好香脆,而蝦餃好大粒足料,我哋揀咗洛神花茶,酸酸甜甜幾解膩。最後點咗個開心果麻糬,好軟滑,可以拉絲,呢間我一定會再嚟,仲有其他點心都好想試。例如其他味道嘅蛋餅、小籠包、同埋其他味道嘅麻糬

2024-06-25 892 瀏覽
咁啱去開元朗Yoho 見到有間環境又大又靚嘅台式餐廳CHECK IN TAIPEI臺北棧,一於同佢地試下先! 餐廳裝修好靚啊!座位闊落,同小朋友黎都坐得好舒適! 餐廳平日午市有9折 ,下午茶時段更有75折優惠,好抵呀!主打三款不同的爆汁小籠牛湯包,我地都叫左其中兩款黎食: 🫓爆汁小籠牛湯包 $47🫓沙茶湯小籠牛湯包 $56 每份即點即包超新鮮內饀用上和牛及美國安格斯牛混合成,加入純牛骨湯啫喱,一口咬落去濃郁嘅湯汁爆出黎好正啊! 🫔原條鰻魚起司玉米蛋餅$98原條鰻魚肉質鮮嫩多汁、起司和玉米餅巧妙融合,蛋餅外皮酥脆,內餡Q彈豐,口感多層次,非常美味可口。 🧆肉鬆鹹蛋黃炸饅頭 $39這是一道香噴噴、口感層次豐富嘅經典台式小吃。將咸香嘅鹹蛋黃與甜鹹並重嘅肉鬆完美結合,再加上酥脆的炸饅頭外皮,令人食指大動。 🍗招牌鹽酥雞 $78 外層酥脆香口,內裏雞肉嫰滑! 🍜招牌牛肉麵 $95麵條煮得恰到好處,Q彈有勁,吸附了湯頭濃郁醇厚嘅香味。牛肉塊大小適中,燉煮得軟嫩入口即化,肉質鮮美可口。 🍛肉鬆皮蛋魯肉飯 $68 🍛招牌魯肉飯 $58這道經典台灣魯肉飯,不僅有香濃魯肉醬汁,還有軟嫩爽口嘅皮蛋和鹹香甜美
臺北棧,一於同佢地試下先!

餐廳裝修好靚啊!座位闊落,同小朋友黎都坐得好舒適!

餐廳平日午市有9折 ,下午茶時段更有75折優惠,好抵呀!
主打三款不同的爆汁小籠牛湯包,我地都叫左
其中兩款黎食:

🫓爆汁小籠牛湯包 $47
🫓沙茶湯小籠牛湯包 $56

每份即點即包超新鮮
內饀用上和牛及美國安格斯牛混合成,
加入純牛骨湯啫喱,一口咬落去濃郁嘅湯汁爆出黎好正啊!

🫔原條鰻魚起司玉米蛋餅$98

🧆肉鬆鹹蛋黃炸饅頭 $39

🍗招牌鹽酥雞 $78
外層酥脆香口,內裏雞肉嫰滑!

🍜招牌牛肉麵 $95

🍛肉鬆皮蛋魯肉飯 $68
🍛招牌魯肉飯 $58
這道經典台灣魯肉飯,不僅有香濃魯肉醬汁,還有軟嫩爽口嘅皮蛋和鹹香甜美嘅肉鬆,口感層次豐富,是一道相當美味嘅傳統小吃。

🥬蒜泥台灣水蓮$78
當季新鮮嘅台灣水蓮搭配濃郁香醇嘅蒜泥調味,口感層次豐富,清爽可口。

🫘奶奶麻糬開心果味 $85
超多開心果碎好有咬口,中間白色嘅奶奶麻糬,煙煙韌韌,香甜軟糯好好味啊!

🍎蘋果苦瓜汁 $48
清涼解渴,帶著微微嘅苦瓜薩香!

呢間餐廳整體黎講真係100分,菜式飲品選擇多,大人小朋友都啱食,坐得又舒適,而且服務員仲好貼心添啊!下次再黎先😋😋!

CHECK IN TAIPEI
📍元朗形點1期G002號舖
有沒有朋友仔跟我一樣,好喜歡吃點心呢😍!! 原來大名鼎鼎的🥢 𝐂𝐇𝐄𝐂𝐊 𝐈𝐍 𝐓𝐀𝐈𝐏𝐄𝐈,最近新推出一系列台式點心呀(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎),又特別又有創意,加上全日供應,部分時段還有特價優惠,記得去試試囉~☆ 爆汁小籠牛湯包🍖☆ 麻婆小籠牛湯包🌶️超足料的小籠包呀~不但肉餡厚,湯也好多。採用和牛和安格斯牛做餡,牛香突出,湯選用純骨牛湯,肉汁鮮嫩,必吃~☆ 三杯燒賣皇🏅我最愛吃燒賣,三杯燒賣皇同樣得我歡心🤤! 肉腍彈牙,好吃~☆ 麻辣蝦餃🦐蝦餃非常足料,皮薄餡靚,加上麻辣醬,好惹味。☆ 沙茶乾蒸牛肉球🥩牛肉球軟綿綿,蘸上沙茶醬更美味。☆ 擔擔手工餃🥟我向來愛吃擔擔麵,手工餃加上擔擔麵醬也不錯。☆ 魯肉汁蛋餃🥚蛋餃配魯肉汁,也是不錯的選擇。☆ 胡椒炒蘿蔔糕😍外酥內軟的蘿蔔糕,帶有胡椒香,好足味。☆ 香脆月亮蝦餅🦐蝦餅同樣有水準,炸得好脆,而蝦肉好彈牙唷~☆ 明太子花枝蝦油條☺️這個油條是當晚我的最愛!!(≧▽≦) 外脆內彈牙,還有我超愛吃的明太子醬。☆ 肉鬆鹹蛋黄炸饅頭🍳炸饅頭不蘸煉奶,配上肉鬆和蛋黄也不錯呢~☆ 自選花茶🫖花茶會由服務員在你面前沖泡,特別推介可可殼呀!現在有限時優惠呀🥳!!1 星
有沒有朋友仔跟我一樣,好喜歡吃點心呢😍!!

☆ 爆汁小籠牛湯包🍖

☆ 麻婆小籠牛湯包🌶️

☆ 三杯燒賣皇🏅

我最愛吃燒賣,三杯燒賣皇同樣得我歡心🤤! 肉腍彈牙,好吃~

☆ 麻辣蝦餃🦐

蝦餃非常足料,皮薄餡靚,加上麻辣醬,好惹味。

☆ 沙茶乾蒸牛肉球🥩

牛肉球軟綿綿,蘸上沙茶醬更美味。

☆ 擔擔手工餃🥟

我向來愛吃擔擔麵,手工餃加上擔擔麵醬也不錯。

☆ 魯肉汁蛋餃🥚

蛋餃配魯肉汁,也是不錯的選擇。

☆ 胡椒炒蘿蔔糕😍

外酥內軟的蘿蔔糕,帶有胡椒香,好足味。

☆ 香脆月亮蝦餅🦐

蝦餅同樣有水準,炸得好脆,而蝦肉好彈牙唷~

☆ 明太子花枝蝦油條☺️

☆ 肉鬆鹹蛋黄炸饅頭🍳

炸饅頭不蘸煉奶,配上肉鬆和蛋黄也不錯呢~

☆ 自選花茶🫖

花茶會由服務員在你面前沖泡,特別推介可可殼呀!

現在有限時優惠呀🥳!!
1 星期一至五𝟏𝟐:𝟎𝟎-𝟏𝟕:𝟎𝟎送一壺花茶
2 星期一至五𝟏𝟐:𝟎𝟎-𝟏𝟓:𝟑𝟎 點心𝟗折+ 送一壺花茶
3 星期一至五 𝟏𝟓:𝟑𝟎-𝟏𝟕:𝟎𝟎 點心𝟕𝟓折+ 送一壺花茶
❝最好食世一小籠包‼️創新台式點心✨數一數二高質的台灣菜|爆醬芋泥蛋餅|拉絲鮮奶麻糬❞人氣台灣菜 最近新推出了台式點心系列✨元朗店限定‼️超推介一定要試呢個我食過最好味既小籠包!🥹❤️用上和牛 x 安格斯牛(❌不是豬肉!) 爆晒汁💦超重牛肉香 配麻婆/沙茶醬勁惹味🤤另有多款帶台式風味嘅創新點心~當然都有恒常menu必食既items🤤爆醬鹹蛋黃芋泥蛋餅💜芋香重有顆粒感 挺飽肚要share!🙌🏻招牌牛肉麵用上自家製牛脂油🍜湯底好香濃牛味又唔膩 刀削麵煙靭好咬🍜最後要留肚食甜品😍OREO奶奶麻糬 超軟滑拉絲🥢🤤伯爵茶凍芋圓配愛玉 煙韌控最愛😬✌🏻— 台式點心 (✨元朗店限定) — ▪️麻婆小籠牛湯包 $56 (特) (5/5❣️)▪️沙茶小籠牛湯包 $56 (特) (5/5❣️)▪️三杯燒賣皇 $47 (大) (3.5/5)▪️麻辣蝦餃 $47 (大) (4/5)▪️明太子花枝蝦油條 $56 (特) (4.5/5)▪️現泡花茶 (洛神花+杞子+桂圓肉) $48/壼‼️點心全日供應~星期一至五午市全部點心9折 下午茶時段更有75折 叫兩款點心仲送花茶🌼🫖— 恒常菜單 —▪️招牌牛肉麵 $95 (4.5/5)▪️骯髒鹹蛋
❝最好食世一小籠包‼️創新台式點心✨
OREO奶奶麻糬
伯爵茶凍芋圓配愛玉
木瓜牛乳
— 台式點心 (✨元朗店限定) —
▪️麻婆小籠牛湯包 $56 (特) (5/5❣️)
▪️沙茶小籠牛湯包 $56 (特) (5/5❣️)
▪️三杯燒賣皇 $47 (大) (3.5/5)
▪️麻辣蝦餃 $47 (大) (4/5)
▪️明太子花枝蝦油條 $56 (特) (4.5/5)
▪️現泡花茶 (洛神花+杞子+桂圓肉) $48/壼

— 恒常菜單 —
▪️招牌牛肉麵 $95 (4.5/5)
▪️骯髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $78 (4/5)
▪️OREO奶奶麻糬 $78 (4.5/5)
▪️伯爵茶凍芋圓 (配愛玉/仙草/粉粿) $68 (4/5)
▪️木瓜牛乳 $52
▪️玫瑰荔枝梳打 $45

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍臺北棧 (✨3間分店 我今次去元朗店)
▪️元朗元龍街9號形點 I 地下G002號舖
▪️尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場2樓2204-6號舖
▪️銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓7號舖

伯爵茶凍芋圓配愛玉
木瓜牛乳
  • 髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅
2024-04-26 428 瀏覽
上星期和朋友在元朗形點逛街,晚上朋友提議食台灣菜,我們就去Check in Taipei 食晚飯,餐廳天花以海洋為主題,相當吸睛,座位都以圓弧設計,幾舒適。招牌牛肉刀削麵,鋪上炸過的松草花,趣趣的幾特別,四大塊牛肉,份量十足,刀削麵煙韌彈牙,湯底加上油脂更香濃。酸辣牛肉寬粉絲,牛肉相當厚身,口感很好,寬粉絲很有彈性,吸收湯汁非常惹味。原條鰻魚起司玉米蛋餅,店員用火槍燒一燒鋪面的起司,令到起司更有拉絲感,鰻魚都幾大條,蛋卷包著玉米,食起來很有層次感,感覺相當豐富,味道很好。話梅地瓜條,地瓜條炸得好香脆,甘甜可口,比薯條好食得多,加點話梅醬,甜中帶酸,幾特別。紅豆沙豆乳和綠豆沙豆乳都很濃郁,充滿豆香。玫瑰荔枝梳打,賣相幾吸引,鋪上幾片玫瑰花瓣,好浪漫,入口冰凍,有淡淡的荔枝味,爽!伯爵茶凍仙草芋圓,比想像中大碗,兩三個人食都夠,伯爵茶凍好爽口,味道清新,是一款相當唔錯的甜品。

2024-04-25 321 瀏覽
去元朗探朋友 朋友帶到yoho mall吃lunch🍽️最後選擇了吃台灣菜的Check in Taipei 首先裝修已經很喜歡 粉色系的主調 設計像海浪一樣 感覺柔和舒服🌊食物也不錯ꕥ 擔擔牛肉麵湯頭濃而不膩 感覺蠻正宗的 有淡淡藥材味 入口很順🍜裡面牛肉有5大片 質感軟稔 而麵條可以選擇手工刀削麵或者寬粉 我選了粗粗的刀削麵 很有口感🥢最喜歡麵上面有蟲草花 脆脆的 好吃ꕥ 松露魯肉飯魯肉呈粒狀 肥瘦均勻🐷醬汁中混入黑松露 調配恰當 增添香氣 而且醬汁份量不少 可以拌勻整碗飯 ꕥ 明太子甜不辣這家的甜不辣做得很好 口感煙靭軟糯 明太子醬帶有適量鹹香 很好吃😋是我最喜歡的一款ꕥ 蒜香三色台腸應該是我如果最慷慨的小食😆份量超多 台腸有三款口味 黑色的是墨魚腸 紅色的分別有經典台灣腸 和加了魚子的一款 各有特色 搭配蒜片一起吃 很惹味 這𥚃除了台灣飲品 亦有一些特調 我點了宇治抹茶牛乳 抹茶味道很香很濃郁 口感順滑🍵朋友點的珍珠奶茶🧋也說很不錯
ꕥ 擔擔牛肉麵
ꕥ 松露魯肉飯
ꕥ 明太子甜不辣
ꕥ 蒜香三色台腸

2024-04-25 242 瀏覽
今日天陰陰落住雨朋友決定都係喺商場搵地方食嘢,最後決定食台灣菜,行過俾餐廳嘅裝修吸引入去,裝修風格比較特別,粉藍粉紅,好適合情侶打卡吹水嘅地方,餐廳仲播着情歌,一路聽,一路食好舒服三色鹽酥雞$128雞件比較大塊,炸粉脆口入面雞肉,外脆內軟,熱辣辣,雞肉能夠保持嫩滑,多汁,配合特色嘅三色醬,柚子松露,喇沙醬汁 ,柚子醬,酸酸甜甜配合炸雞,感覺冇咁油膩皮蛋凍,蜂茶豆腐$58皮蛋配合肉鬆一齊食可以遮蓋皮蛋嘅澀味😉蜂巢豆腐豆腐朔晒滷味汁非常入味,口感仲非常軟綿綿泰式肉碎生菜包蛋餅$138雖然係泰式,但係肉碎做得冇咁辣,適合唔食得辣嘅人士,旁邊有幾片生菜包埋一齊食,有爽脆嘅口感滷肉伴台灣A菜$88菜面上加上台式嘅滷肉粒,蔬菜青綠又新鮮滷肉粒半肥瘦連埋菜一齊食,食到停唔到口黑蒜牛肉配台灣寬粉絲$128黑蒜撈埋牛骨湯嘅湯底,適合男士重口味,牛肉方面比較腍身,加上台灣寬粉絲朔晒湯底嘅肉汁味道,夠晒入味招牌牛肉麵配手工刀削麵$108每款牛肉麵都配大量嘅蟲草花,蟲草花經過炸之後,食落係脆口嘅,個人覺得幾特別,刀削麵口感彈牙,配埋湯底一齊食,令味道更加出眾

三色鹽酥雞$128

皮蛋凍,蜂茶豆腐$58
皮蛋配合肉鬆一齊食可以遮蓋皮蛋嘅澀味😉
蜂巢豆腐
豆腐朔晒滷味汁非常入味,口感仲非常軟綿綿

泰式肉碎生菜包蛋餅$138

滷肉伴台灣A菜$88
菜面上加上台式嘅滷肉粒,蔬菜青綠又新鮮
滷肉粒半肥瘦連埋菜一齊食,食到停唔到口

黑蒜牛肉配台灣寬粉絲$128

招牌牛肉麵配手工刀削麵$108
2024-04-17 259 瀏覽
今晚約咗朋友喺元朗晚飯傾計,諗住喺YOHO搵間舒服嘅餐廳,行左一輪見到呢間Check in Taipei,入去試下先。環境:首先,餐廳位置非常方便,就在元朗地鐵站yoho mall 1的地下,餐廳空間寬敞明亮,每個餐檯都寬闊,是適合聚會的地方傾計的地方。服務:服務員殷勤有禮,舉手示意點菜都很快得到回應,而且更幫我們撈淡水花生麻糬呢。食物方面:原條鰻魚起司玉米蛋餅:一整鰻魚搭在蛋餅上,份量驚人,而且上面鋪滿沙律醬裝飾有眼福又有口福,味道不錯,但一定要趁熱吃,涼了會有魚腥味。櫻花蝦烏醋茄子:我們最喜歡佢嘅烏醋汁,搭配茄子好開胃,值得一試。奶奶麻糬:這是餐後甜品小吃,經服務員推薦,我們叫咗花生味的,很大的一盤,服務員細心地教我們點樣將麻糬均勻地沾上花生碎,然後點樣用兩根筷子切塊,麻糬軟糯彈牙,沾上花生碎好香甜。蘋果苦瓜汁:苦瓜汁搭配蘋果汁冰涼唔苦,如果加啲冰塊就更完美了。皮蛋蜂巢豆腐:蜂巢豆腐吸滿醬汁,好好食,好入味,搭配皮蛋又係一個出奇的味道。麻醬涼拌秋葵:由於我同朋友都喜歡吃秋葵,於是叫這道開胃前菜,味道正常,同喺家做的一樣味道。總結:份量都幾勁,有食剩,我們也一直邊吃邊談,坐到好晚先離

環境:

服務:

食物方面:
原條鰻魚起司玉米蛋餅:

櫻花蝦烏醋茄子:
我們最喜歡佢嘅烏醋汁,搭配茄子好開胃,值得一試。

奶奶麻糬:

蘋果苦瓜汁:
苦瓜汁搭配蘋果汁冰涼唔苦,如果加啲冰塊就更完美了。

皮蛋蜂巢豆腐:

麻醬涼拌秋葵:

總結:
份量都幾勁,有食剩,我們也一直邊吃邊談,坐到好晚先離開都無有人催埋單,約會之選。
2024-03-26
  • 原條鰻魚起司玉米蛋餅
2024-04-12 283 瀏覽
居住在元朗的友人今天帶我到這位於商塲地下園林的特式食店享用了一頓美味午餐。這開放式設計的餐廳天花垂著做出波浪效果的紥染布,又設有像小山丘和小鳥的弧形座位,打做出一個舒適的進食小天地。~木瓜牛乳白滑牛乳伴上磨得極爲幼細且甜滑的木瓜蓉賣相十分吸引,木瓜的甜美味道配上滑滑的牛乳爲這飲品造就了十分滋味的入口感覺,怪不得這經典台式飲品極受客人歡迎。~蜂蜜苦瓜汁這清熱益氣的飲品微微帶有苦瓜獨有的甘苦味道,配上蜂蜜後整體變得苦而不澀,入口回甘的味道更讓它散發出一股討人的魔力。~泰式肉碎生菜包蛋餅這變奏版的泰式肉碎生菜包有豐富的内容,首先是將雞蛋鋪在薄薄一層薄餅上煎熟,然後客人可以選擇將帶有香茅味道的肉碎用蛋餅夾著來吃,或者直接將蛋餅和肉碎用新鮮爽脆的生菜包卷好然後送進口腔裡,既可考驗自已口腔的容量亦可享受那既清新又惹味的豐富口感,實在不容錯過。~招牌牛肉麵這傳統經典料理是既實在又牛味十足。我特別喜歡那又滑又煙靱的手工刀削麵,入口感覺是既實在又有𡁻口,配上濃郁牛肉湯底更是十分理想的配搭;客人更可按需要將附上的牛脂油加入湯中,提升湯麵的牛香味和油脂感。我最愛這湯麵的還有那四大片厚切的牛𦟌,筋肉分明,香滑

~木瓜牛乳

~蜂蜜苦瓜汁

~泰式肉碎生菜包蛋餅

~招牌牛肉麵

我最愛這湯麵的還有那四大片厚切的牛𦟌,筋肉分明,香滑又有咬口,還有那吸收了湯精華的豆腐片和略微帶脆的蟲草花更讓這湯麵的整體口感變得更豐富和吸引。

這環境舒適的店子將傳統台菜和創意美食融合一起,効果理想,加上食物味美、份量合理且取價親民,值得我們一再捧塲。
2024-04-08 203 瀏覽
再訪 Check in Taipei,喜歡藍粉色調,在天幕下嘆晚餐好浪漫💙半圓形有格調坐位寬敞又舒服,今次帶埋呀女來食滷肉飯🤣.熱辣辣木瓜牛乳清甜又解渴😌味道厚身正👍🏻來呢到必點牛肉麵!滿滿牛脂香湯底濃厚鮮甜,手工刀削麵相當彈牙,大大塊牛肉仲有超多蟲草😍.滷肉飯一樣每次必點,勁多櫻花蝦香辣惹味🌶️再加個溫泉蛋正😌 唔食得辣可以點招牌滷肉飯,超多滷肉台灣味道呀女食到舔舔脷😋.今次試左鹹蛋黃芋泥蛋餅,好香的鹹蛋黃口味!煙煙韌韌甜絲絲,入面勁多芋泥😍 紫色tone好夢幻💜再點碟甜不辣,明太子口味煙煙韌韌,十分高質👍🏻.最後一定要試麻糬!蝶豆花麻糬配上滿滿Oreo,超級q彈呀女玩得好開心🤣煙韌彈牙甜度剛好,大滿足😌

2024-03-29 204 瀏覽
嚟到元朗唔知食咩好,在yoho mall見到呢間台式餐廳裝修得好有格調而且座位舒適,於是就決定試試。中午時間設有午市套餐,包小食、主菜和飲品,價格約$100。麻婆臭豆腐,麻婆豆腐就聽得多這款是臭豆腐,除了麻辣香口外,還多了一份臭味~喜歡重口味的朋友一定要試!便當還可以優惠價$15轉魯肉飯!台灣除了魯肉飯外,必定要點牛肉麵!這裡的湯底濃郁,碗邊還有牛脂,可選擇落入湯底拌勻,多了一份牛香!牛肉麵份量多,味道不錯。貢丸湯,白蘿蔔清甜入味,喝上一口剛好解膩飲品叫了芋泥牛乳和蜂蜜綠茶,前者芋泥牛乳出色有驚喜!

中午時間設有午市套餐,包小食、主菜和飲品,價格約$100。

貢丸湯,白蘿蔔清甜入味,喝上一口剛好解膩

飲品叫了芋泥牛乳和蜂蜜綠茶,前者芋泥牛乳出色有驚喜!
2024-03-21 146 瀏覽
前幾日朋友帶我到元朗Check in Taipei 食台灣美食,這店裝修頗有特色,海洋的天花設計相當吸睛,座位亦寬敞舒適。原條鰻魚起司玉米蛋餅,鴨蛋餅上鋪上原條鰻魚,鰻魚上鋪上一層厚厚的芝士,店員先用火槍燒溶芝士,食起來更有拉絲感,鰻魚彈牙,芝士香濃,配合蛋餅一齊食,口感超豐富,食味出奇的平衡。櫻花蝦烏醋茄子,份量都幾多,冰鎮過的茄子上鋪滿趣趣的櫻花蝦,加上烏醋,相當美味,是一款很好的開胃前菜。招牌牛肉刀削麵,牛肉份量足,有四大塊,又厚身,軟硬度適中,麵上鋪上炸過的蟲草花,趣趣的很特色,刀削麵夠煙韌彈牙,湯底才是靈魂,好好味。我們還點了牛肉粉絲,寬身粉絲吸收湯汁,入口更惹味。木瓜牛乳,奶味香濃,配上木瓜,有一種清新的感覺,最重要的是不太甜,正!奶奶花生蝶豆花麻糬,賣相已滿分,麻糬淡藍色很好看,傳統中添加新意,混和花生,入口冰冰涼涼,又充滿花生的香味,一定要試。

• 櫻花蝦烏醋茄子
  • 木瓜牛乳
  • 招牌牛肉麵
  • 原條鰻魚起司玉米蛋餅
2024-03-20 129 瀏覽
*/仲未有時間飛去台灣,但真係好掛住台灣啲美食🤣🤣咁岩見到yoho有間裝修得勁靚既台灣餐廳,一定要食喇😎😎餐廳環境:呢度半開放式餐廳咁,一入餐廳就有我最愛嘅紮染做設計,藍mix白為主體,真係好靚🤩🤩令到人感覺舒服,好似真係去左台灣咁🤭🤭🤭仲有房可以一班朋友去食,都幾有私隱🫶🏻🫶🏻食物方面:🥛牛乳大王系列我哋叫左木瓜牛乳同芭樂牛乳,呢兩杯飲品都完全有驚喜😍特別係芭樂牛乳,真係好有台灣既味道👅🦴蒜香三色台腸一碗就可以試哂三色台腸,份量都幾多,而且佢哋仲有蒜片,好香口,香腸食落甜甜地👍🏻👍🏻👍🏻🍳松露玉米起司蛋餅呢個真係好特別,佢勁濃厚既松露,加上甜甜既粟米🌽,俾芝士包住,再加上蛋餅,真係勁夾,份量都幾多,要share食😂😂😂🥬魯肉伴台灣A菜係魯肉伴油麥菜,都幾好食,正常發揮,冇乜特別🤣🤣🤣🥩招牌魯肉飯呢個魯肉飯好正🤩🤩好似台灣當地食咁,又足料,味道吾會太鹹,成碗食哂😋😋😋臺北棧 (形點 I) (元朗)元朗元龍街9號形點 I 地下G002號舖

餐廳環境:

食物方面:
🥛牛乳大王系列

🦴蒜香三色台腸

🍳松露玉米起司蛋餅

🥬魯肉伴台灣A菜
係魯肉伴油麥菜,都幾好食,正常發揮,冇乜特別🤣🤣🤣

🥩招牌魯肉飯

臺北棧 (形點 I) (元朗)
元朗元龍街9號形點 I 地下G002號舖
  • 木瓜牛乳