2019-03-15 52 瀏覽
係酒吧和西餐廳林立既荷里活道,有間大排長龍既台式餐廳,早前已經聽朋友介紹,今日放工後經過,咁岩排隊人數又唔多,把握機會一試。手繪雙色鹽酥雞,炸得剛好香脆又乾身,有別一般炸雞,今次特別配上兩款醫料,有香濃既黑松露醬,亦有香甜既柚子醬,一款菜式,兩種味道松露玉米蛋餅,蛋餅香滑,夾住栗米粒,薄薄既蛋皮加上松露醫,本身已香氣撲鼻,味道更加豐富,真正色香味俱全招牌牛肉麵,牛肉軟腍,湯底香濃,麵身較硬,份量非常大,牛肉意想不到地多,超值之選最後推介係綠豆沙牛乳,綠豆沙攪勻,口感似沙冰,跟牛乳滑合,味道好夾。店內裝潢簡潔,播放著經典台灣歌曲,加上別緻既新派台灣菜,彷彿在台北街頭店鋪食飯,價錢對比荷里活道鄰近既酒吧區亦都顯得相宜,總括已言係值得推薦👍🏻👍🏻

手繪雙色鹽酥雞,

2019-03-14 40 瀏覽
Check in Taipei 呢間由佢一開張已經好想試!今日終於約到朋友黎食!入到黎已經聽到台灣歌手既歌🎧梗係要揀d有台灣特色既食物~ 台式肉鬆蛋餅 ($65) 從來都好鍾意食蛋餅因為個皮夠煙韌😆 肉鬆份量都好多,味道好襯蛋餅~芋泥酥皮蛋捲 ($92) 見到芋泥即刻心心眼😍 呢個係一塊酥皮包住蛋餅咁既皮然後入面就包住多到漏岀黎既芋泥!芋泥好creamy得黎又唔會甜🤤 食多幾舊都唔漏。糖心蛋滷肉飯 ($45) 台灣滷肉飯都好岀名,呢度既滷肉飯價錢都好合理,分量又唔會太多。滷肉煮得好香,連埋珍珠米一齊食好有口感!點都係覺得食埋甜品先係一餐既完美終結~ 伯爵茶凍QQ芋圓 ($65) 入邊既食材超級豐富,有芋圓,珍珠,啫喱,綠豆,仲有愛玉。芋圓食落都幾煙韌幾好味🤤🤤 不過食完都幾飽肚😂

2019-03-13 36 瀏覽
Check-In Taipei-蘇豪區潮食台灣菜混凝土色的門面,落地玻璃窗配上粉紅色窗框內裡的霓虹燈光寫著「我愛台妹」四字,玩味感很重,內裡貫徹混凝土土色的延伸,當中掛牆的幸運「芋」到你等裝飾,在蘇豪區潮食台灣菜。溏心蛋魯肉飯 半透明啫喱狀的溏心蛋,連皮的半肥瘦肉,入口即溶,還有醃製蘿蔔解膩。招牌牛肉麵 濃郁的牛肉湯底,海量多超厚的牛肉片、大大條牛筋,炆煮得入味腍身。手繪雙色鹽酥雞 大大件的鹽酥雞,外表脆身的鹽酥炸皮,內裡的雞肉嫩滑肉汁夠,配上調味粉經已很惹味,再柚子醬、黑松露醬後,味道更豐富。紫菜椒鹽杏包菇脆脆 和鹽酥炸皮不同,是傾向薄薄一層的炸粉,內裡有爽口的杏包菇,配上椒鹽,吃不停的小食。芋泥鹹蛋黃法式薄餅 感覺像鹹食的甜點,法式薄餅加上綿綿的芋泥、幼滑的忌廉、鹹香的蛋黃碎和台式肉鬆,有層次口感的一道。奶奶麻糬 淡水名物,粒粒花生牛奶麻糬,麻糬相比糯米沒那麼煙韌,相對較為順滑、入口溶化的感覺,粒粒花生加重口感。綠豆沙牛乳冰口感沙沙的綠豆,配上甜甜的牛乳。
Check-In Taipei-蘇豪區潮食台灣菜

紫菜椒鹽杏包菇脆脆

芋泥鹹蛋黃法式薄餅

綠豆沙牛乳冰
口感沙沙的綠豆,配上甜甜的牛乳。

2019-03-09 48 瀏覽
我同朋友都好鍾意食芋頭見到呢間有特式芋頭食物想試好耐終於約到日子大家一齊去就即刻訂位我地訂左7:45,早左去都未有位原來都有好多人排隊walk-in我地一共叫左三樣野食同兩杯飲品本來仲叫左個滷肉飯但食完仲未有我地就取消左講返d食物有手繪雙色鹽酥雞鹽酥雞岩岩炸起好香脆而且有兩個醬汁一個係黑松露醬,不過唔夠香濃另一個有少少柚子味,開胃好多之後叫左松露玉米蛋餅個松露醬同鹽酥雞嗰個一樣但出奇地呢個松露味就出好多可惜個蛋餅質感好似膠膠地台灣蛋餅唔應該係咁味道普通而芋泥鹹蛋黃法式薄餅則不錯薄餅出面有d肉鬆加d鹹蛋幾夾幾好味薄餅入面就有芋泥,味道不錯只係芋頭味唔夠香濃最後係杯飲品手作芋泥牛乳冰味道係最差唔知自己飲緊咩一心諗住飲到香濃嘅香芋味但完全無!!同薄餅一樣芋頭味唔夠濃仲有,明明話係牛乳完全無奶味,得d冰水出街求期買杯台式飲品都好味過佢總括來說,食物普通,可以接受
我同朋友都好鍾意食芋頭

講返d食物
有手繪雙色鹽酥雞

鹽酥雞岩岩炸起好香脆
而且有兩個醬汁
一個係黑松露醬,不過唔夠香濃
另一個有少少柚子味,開胃好多

之後叫左松露玉米蛋餅

味道普通

而芋泥鹹蛋黃法式薄餅則不錯

薄餅出面有d肉鬆加d鹹蛋
幾夾幾好味
薄餅入面就有芋泥,味道不錯
只係芋頭味唔夠香濃

最後係杯飲品手作芋泥牛乳冰

味道係最差
唔知自己飲緊咩
一心諗住飲到香濃嘅香芋味
但完全無!!
同薄餅一樣芋頭味唔夠濃
仲有,明明話係牛乳
完全無奶味,得d冰水
出街求期買杯台式飲品都好味過佢

總括來說,食物普通,可以接受
「我想就這樣牽著妳的手不放開,愛能不能夠永遠單純沒有悲哀」🎤🎤🎤🎤🎤🎤🎤🎤🎤穿越夜幕降臨的中環石板街,我們check-in Taipei ❤️浪漫的氣氛與街上人來人往的情景划分為兩個世界,一道玻璃門就帶人走入另一個城市,就是這樣,我們來到了台北。這是一間台式料理店,吧枱style裝修時尚,播著台灣流行歌,粉色的燈飾「我愛台妹」。跟著周董「簡單愛」打起拍子,令人暫時放下玻璃門外的煩惱,溶入台北的夜晚,享受一個台味晚餐。這樣的氣氛也不乏美食,不只有酒吧,台式料理花多眼亂,首先配合一下這個浪漫,點一杯野飲開始今天的晚餐,其實最感興趣的是101花滙,圖片上見到佢好似台北101,不過有點小貴,于是點了推介的手作芋泥牛乳冰同凍玫瑰奶茶。手作芋泥牛乳𣲙,杯底系綿密的芋泥,芋頭味十足,芋泥沒有完全泥狀,帶有少少芋泥塊,入口即化的,口感相當不錯,而且沒有太甜,不會膩!凍玫瑰奶茶,深受朋友喜愛!大贊玫瑰味突出,香而不甜,好岩佢飲。果然,玫瑰花系會有舒緩壓力的功能,朋友覺得飲左好放鬆。餐牌有多款牛肉麵可供選擇,我地揀左推介的原條慢煮牛肋骨湯麵,全份系3-4人量,而我們就點左半份。份量足夠2人食。一咬落去就知糸

「我想就這樣牽著妳的手不放開,愛能不能夠永遠單純沒有悲哀」
🎤🎤🎤🎤🎤🎤🎤🎤🎤
穿越夜幕降臨的中環石板街,
我們check-in Taipei ❤️

一咬落去就知糸上等牛,食材選用一d都不馬虎。牛肉好冧好入味。

麵夠Q,夠勁道,牛肉份量好滿足,精華系個湯,鮮甜可口。

細碗魯肉飯,碗仔細細,但飯卻滿滿,兩人share一d問題都冇,魯肉汁淋飯,好有台灣味。

黑松露粟米蛋餅,台灣的蛋餅我地就食得多了,呢款fusion得來又傳統的蛋餅就抓住了我朋友的胃,佢超鐘意,黑松露的香超級誘人,蛋皮好軟滑。

飽滿的粟米大粒爽甜,口感層次豐富。

台式餐廳怎能不試下台灣腸,呢款黑椒蒜香台腸夠晒滋味。香腸不會太肥,蒜味好出眾,十分香口。

2019-03-06
  • 黑椒蒜香台腸
  • 溏心蛋魯肉飯
  • 慢煮原條牛肋骨麵
2019-03-06 456 瀏覽
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。Check-In Taipei.值得Check-In。✰•*˚ ✿✿小資女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤ ❤ 中環實在有太多好野食 我朋友Y姐是當區地膽 作為公司高層,經常出入高檔食店 是夜由她介紹,直入蘇豪 發掘台式新店:Check-In Taipei 店子小小位於轉角 食物有創意,味道夠創新 引來不少女生到此打卡 當晚全場滿座,排隊等位也是正常 明太子櫻花蝦蛋餅 賣相吸引,味道創新 有大量香脆櫻花蝦,夠鹹香 明太子醬好有獨特風味 令人一試難忘 手繪雙色鹽酥雞 又是fushion菜來的! 鹽酥雞非常香脆,熱辣辣上台 除了保留台灣的鹽酥雞口感,更有自家創新 雙色醬是店家自製2款醬汁 同樣出色,特別是黑松露醬的法式風情 好得人中意! 鹽酥杏鮑菇脆脆 唔洗講野,一食就知好野! 因為脆得來唔油膩 一般而言,炸蔬菜與炸菇菇特別容易「食油」 此鹽酥杏鮑菇脆脆真是只有脆,沒有油,勁! 招牌牛肉麵 牛肉軟身入味,麵質彈牙爽口,很適合

雜感女生 好味日記
˚*。Check-In Taipei.值得Check-In。*˚
✿✿小資女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

中環實在有太多好野食
我朋友Y姐是當區地膽
作為公司高層,經常出入高檔食店
是夜由她介紹,直入蘇豪

發掘台式新店:Check-In Taipei

店子小小位於轉角
食物有創意,味道夠創新
引來不少女生到此打卡
當晚全場滿座,排隊等位也是正常

明太子櫻花蝦蛋餅
賣相吸引,味道創新
有大量香脆櫻花蝦,夠鹹香
明太子醬好有獨特風味
令人一試難忘

手繪雙色鹽酥雞
又是fushion菜來的!
鹽酥雞非常香脆,熱辣辣上台
除了保留台灣的鹽酥雞口感,更有自家創新
雙色醬是店家自製2款醬汁
同樣出色,特別是黑松露醬的法式風情

好得人中意!

鹽酥杏鮑菇脆脆
唔洗講野,一食就知好野!
因為脆得來唔油膩
一般而言,炸蔬菜與炸菇菇特別容易「食油」

此鹽酥杏鮑菇脆脆真是只有脆,沒有油,勁!

招牌牛肉麵
牛肉軟身入味,麵質彈牙爽口,很適合我的喜好
招牌牛肉麵湯底非常香濃,極具台灣風味
隻糖心蛋真係靚到漏油呀!

唔食是走寶!

奶奶麻糬 黑芝麻味
白雪雪與黑芝芝,幾得意
用筷子切來切去,再推來推去好好玩
入口清爽不會滯,芝麻味夠突出
此款甜品每日限量供應

要食趁早揚聲,請店員留定!

玫瑰珍珠奶茶:必飲,因為玫瑰味好突出,珍珠夠軟滑
宇治抹茶歐蕾:喜愛鮮味抹茶的朋友,點這個飲

就可以即時感受到被抹茶包圍的感覺

抵食:★★★★☆

Check-In Taipei
中環蘇豪荷李活道27號地舖

2019-03-06 1145 瀏覽
最近在網上看到中環一間特色台灣菜,跟朋友一致都想去嚐一嚐,預料到這間大人氣的店要排隊,我們下班預早就去排隊,幸運地不久侍應就安排到吧台給我們。環境雖然不大,但裝潢挺有氣氛,有一些海報,霓虹燈也是打卡位,很有趣。菜單很吸引,我們最後點了手繪雙色鹽酥雞,即叫即炸,很香脆很鬆脆,雞肉也很嫩滑,滿滿肉汁。溏心蛋魯肉飯,魯肉很有質感,不是水流流醬汁那一種,很入味,肉跟脂肪比例剛好,梅花間竹地相隔著令口感更佳。紫菜椒鹽炸杏鮑菇,也是剛炸好很香脆,杏鮑菇很厚身很滑,配上紫菜椒鹽一絕呀,作伴酒小吃最適合不過。芋泥酥皮蛋捲,鍋上很熱要小心🤓蛋味很香,芋泥也有不少,吃後很飽~~這間店的特色是它同是一間酒吧,朋友點了一杯「奶茶妹妹醉了」,它為我們帶來不少驚喜,杯上有一根燒著的木,問侍應原來它燒著會帶來肉桂的香味,酒味都夠濃,上面有珍珠,也帶來伯爵茶香,十分特別。而我就點了鮮芭樂苦瓜汁,個人挺喜歡苦瓜汁的,這個比平時飲的苦而甘,下層更顯出漸變紅色。甜品方面我們點了奶奶麻糬,它不含糯米,每日限定,吃前我以為會是熱的普通麻糬,這個我吃下後,原來它是冷的,而且我第一次吃到這款質感,它感覺有點啫喱、很軟滑、又Q彈,奶
最近在網上看到中環一間特色台灣菜,
跟朋友一致都想去嚐一嚐,
預料到這間大人氣的店要排隊,
我們下班預早就去排隊,
幸運地不久侍應就安排到吧台給我們。
環境雖然不大,但裝潢挺有氣氛,
有一些海報,霓虹燈也是打卡位,很有趣。

菜單很吸引,我們最後點了
手繪雙色鹽酥雞,即叫即炸,很香脆很鬆脆,
雞肉也很嫩滑,滿滿肉汁。
手繪雙色鹽酥雞

溏心蛋魯肉飯,魯肉很有質感,
不是水流流醬汁那一種,很入味,
肉跟脂肪比例剛好,梅花間竹地相隔著令口感更佳。
溏心蛋魯肉飯

紫菜椒鹽炸杏鮑菇,也是剛炸好很香脆,
杏鮑菇很厚身很滑,配上紫菜椒鹽一絕呀,
作伴酒小吃最適合不過。
紫菜椒鹽炸杏鮑菇

芋泥酥皮蛋捲,鍋上很熱要小心🤓
蛋味很香,芋泥也有不少,吃後很飽~~
芋泥酥皮蛋捲

這間店的特色是它同是一間酒吧,
朋友點了一杯「奶茶妹妹醉了」,
它為我們帶來不少驚喜,杯上有一根燒著的木,
侍應原來它燒著會帶來肉桂的香味,
酒味都夠濃,上面有珍珠,
也帶來伯爵茶香,十分特別。
奶茶妹妹醉了

而我就點了鮮芭樂苦瓜汁,個人挺喜歡苦瓜汁的,
這個比平時飲的苦而甘,下層更顯出漸變紅色。
鮮芭樂苦瓜汁

甜品方面我們點了奶奶麻糬,
它不含糯米,每日限定,
吃前我以為會是熱的普通麻糬,
這個我吃下後,原來它是冷的,
而且我第一次吃到這款質感,
它感覺有點啫喱、很軟滑、又Q彈,
奶味很重,沾上花生粉粒吃很有口感。
奶奶麻糬

另外吃台菜怎少了芋圓,
伯爵茶凍QQ芋圓有茶凍、芋圓、綠豆、珍珠、冰粉,
材料豐富、賣相很吸引,作為飯後甜品最適合不過。
伯爵茶凍QQ芋圓

侍應也很體貼,用餐時不時幫忙整理卓面,
提醒小心熱食熱到手弄傷,
整體環境很舒服,也很適合晚上來喝一杯~
因為很多菜式都也想食叫了很多😂
最後吃剩了我們不浪費,還打包走😄
2019-02-27
10 分鐘 (堂食)
紫菜椒鹽炸杏鮑菇
芋泥酥皮蛋捲
奶茶妹妹醉了
2019-03-05 51 瀏覽
之前系IG見到人地d相好吸引,今日終於book咗黎食晚餐~~7點幾去到已經有好多人排隊! 好彩等一陣就有位🙂已經急不及待要叫野食啦!食台灣野一定要叫鹽酥雞😍有兩種醬~黑松露醬好香!我鐘意柚子醬多d!少少酸酸地好開胃🤤兩只醬都好match!個雞都炸得好松脆!仲叫咗個蒜香台灣腸😋上面系有一片片嘅炸蒜,仲有甜甜地既蜜糖。同友人食到停唔到口😋呢個四寶牛肉面有牛腩,牛肚,牛筋同牛𦟌⋯勁足料!面質系台灣拉麵,口感幾好👍🏻個湯底都幾濃郁!呢個鹵水雞翼都鹵得啱啱好,好有台灣嘅味道☺️野飲我就揀咗個芋泥牛乳冰~飲落真系淡淡芋泥🤗朋友叫咗呢個珍珠奶茶,外形好得意!見到d cocktail好特別😍mix咗唔同既茶,下次要試下🤩最後!系我期待已久的麻糬!🤤雖然好飽但都要食!😛我地揀咗花生味🥜個麻糬好煙韌,個口感好得意好好咬😋好完滿嘅一個晚餐🤤
7點幾去到已經有好多人排隊! 好彩等一陣就有位🙂

已經急不及待要叫野食啦!
食台灣野一定要叫鹽酥雞😍

有兩種醬~黑松露醬好香!
我鐘意柚子醬多d!少少酸酸地好開胃🤤
兩只醬都好match!個雞都炸得好松脆!
仲叫咗個蒜香台灣腸😋

呢個鹵水雞翼都鹵得啱啱好,好有台灣嘅味道☺️

野飲我就揀咗個芋泥牛乳冰~
飲落真系淡淡芋泥🤗

朋友叫咗呢個珍珠奶茶,外形好得意!

最後!系我期待已久的麻糬!🤤

雖然好飽但都要食!😛我地揀咗花生味🥜
個麻糬好煙韌,個口感好得意好好咬😋
好完滿嘅一個晚餐🤤
2019-02-26
2019-03-04 75 瀏覽
自從在網上看過介紹這間餐廳後,所以早已預約在情人節當晚嘗一嘗。當晚全場爆滿,幸好早已預約,否則不知要等待多久。當晚的每人最低消費是$180。我跟友人點了主廚牛四寶湯麵,特濃蕃茄牛肉麵,魯肉拌上台灣A菜及甜品伯爵茶凍QQ芋圓。主廚牛四寶湯麵$98有牛肚,牛展,牛筋,牛腩及半隻溏心蛋,都是厚切的,只有牛肚比其他較_了點。湯底不油不太咸,麵質是粗麵,很彈!,不錯!特濃蕃茄牛肉麵$98有牛展,牛筋及半隻溏心蛋,前者很淋,還有新鮮蕃茄及茄碎,湯底很濃的蕃茄味。麵質很彈!魯肉拌上台灣A菜$75這味道不會太濃亦不會油,十分莣味!伯爵茶凍QQ芋圓 $65

主廚牛四寶湯麵$98

特濃蕃茄牛肉麵$98
主廚牛四寶湯麵及特濃蕃茄牛肉麵

魯肉拌上台灣A菜$75
這味道不會太濃亦不會油,十分莣味!
魯肉拌上台灣A菜

伯爵茶凍QQ芋圓 $65
2019-02-14
主廚牛四寶湯麵及特濃蕃茄牛肉麵
魯肉拌上台灣A菜
2019-03-04 120 瀏覽
周末終於有久違了嘅好天氣, 老婆提議去大館逛逛影下相, 所以我地就一早到左中環。去到中環時仲未到12點, 我地諗起表妹之前推介過嘅台灣菜餐廳 Check-in Taipei, 位於荷里活道嘅Check-in Taipei非常有人氣, 開業至今都經常排長龍。我地去到餐廳時餐廳剛開門, 我地係第一枱客人, 不過大約12:30左右就已經滿座需要等位。餐廳裝修設計非常有格調, 周圍都有富台灣特色嘅裝飾, 加上台灣流行曲背景, 感覺真係好似去到台灣用餐。😁Brunch款式選擇都唔少, 我地揀左一款手作芋泥嘅料理, 台灣牛肉麵周埋兩款小食share, 應該好夠食。另外台式飲品選擇好多而且好有特色, 仲有Cocktails選擇, 我揀左珍珠奶茶, 老婆就揀左薑汁撞奶。燈泡珍珠奶茶(凍) $48珍珠奶茶以燈泡造型杯冰鎮住, 賣相吸引之餘, 由於冰是分開的, 所以奶茶唔會因為溶冰而變淡。😍鮮薑汁撞奶(熱) $48老婆點的薑汁撞奶好大杯, 薑味幾香, 撞上鮮奶, 非常白滑。😋主廚四寶牛肉麵 $95餐廳招牌牛肉麵材料非常豐富而且炆我好軟腍入味, 牛肉麵麵質彈牙, 湯底香濃, 味道富有層次。👍黑椒蒜香台腸 $

燈泡珍珠奶茶(凍) $48

鮮薑汁撞奶(熱) $48

主廚四寶牛肉麵 $95

黑椒蒜香台腸 $58
台式香腸好爽口彈牙, 除左黑椒, 蒜片之外, 仲加左蜜糖, 非常惹味, 而且份量好多, 兩個人share都好夠食。😄

櫻花蝦烏醋燒茄子 $45
茄子好厚身, 上面加左香蔥同櫻花蝦, 味道配搭我唔錯。😋

芋泥起司炒蛋可頌 $98
可頌外酥內軟, 奶香濃郁, 手作芋泥味道香甜, 再加上嫩滑炒蛋, 非常美味。😋

芋泥起司炒蛋可頌

埋單$215一位, 價錢合理。

餐牌
2019-03-02
2019-03-04 519 瀏覽
近排經過中環荷里活道,大館對面,總是大排長龍,店內位置的我愛台妹的霓虹燈牌非常受注目要留意只有一次點餐機會,可以先點甜品,吃完才上檯,同埋只收現金!一邊吃一邊播著國語歌,真的不禁會跟著唱滷雞軟骨,別看它一小碟,其實份量很多的,而且滷得非常入味,當前菜小食吃一流手繪雙色鹽酥雞,外層炸得跟台灣吃的鹽酥雞一樣,一客約5-6件,有柚子醬和黑松露醬,首先鹽酥雞即點叫炸,香脆而不膩,夠熱口,兩款醬各有特色,欄子甜甜地沒有蓋過鹽酥雞,黑松露醬沒有很濃,夠creamy主廚牛四實湯麵,麵有口感,由於跟友人共享,店員都主動提供兩隻夠傳統的飯碗像在家吃一樣,牛肚,牛腩,牛筋,牛肉,牛肉大舊之餘仲好淋好夠味飲品點了黑糖苦瓜汁綠茶,朋友就是鮮芭樂苦瓜汁,論外表是芭樂苦瓜優勝,但我還是喜歡黑糖苦瓜綠茶,第一啖苦瓜味不算特出,誰知味道慢慢回甘,很特別最重要的是無冰但帶點凍牽絲芝士酥皮蛋捲,最期待的一道菜,蛋捲在台灣非常火熱,上檯時淡黃色的芝士覆蓋鍋面,一客四件,輕輕一拉,當然拉絲效果出入面有2-3種芝士一起煮,芝味無窮伯爵茶凍QQ芋圓,珍珠,芋圓,綠豆,茶凍,全部都好有口感,煙韌Q 彈,主菜食得咁飽,點一碗shar

一邊吃一邊播著國語歌,真的不禁會跟著唱

最重要的是無冰但帶點凍

入面有2-3種芝士一起煮,芝味無窮

伯爵茶凍QQ芋圓,珍珠,芋圓,綠豆,茶凍,全部都好有口感,煙韌Q 彈,主菜食得咁飽,點一碗share食,份量剛剛好
2019-03-03 76 瀏覽
星期六甘啱去完教堂,行落嚟就見到呢間餐廳,粉紅色好吸引我,望吓原來係食台灣野嘅,所以就同教友一齊去食。我哋叫咗一個飯,一個麵同埋一啲小食。我就係叫咗我最鍾意嘅糖心蛋滷肉飯,佢個份量唔算好多,佢個糖心蛋整得好好,蛋味好濃,滷肉飯嘅肉係半肥瘦嘅,所以好甘香。呢個就係黑椒蒜香台腸,佢個蒜味好香,不過冇乜黑椒味,味道都係比較偏向甜嘅。呢個就係地瓜薯條,配左話梅甜酸醬,薯條炸得好香脆,點埋啲醬汁,味道酸酸甜甜咁。我仲叫咗杯珍珠奶茶,佢係攞個燈泡裝住嘅,好得意。佢啲冰係喺個杯出面嘅,所以就唔會溝淡左茶嘅味道,味道偏向茶味重,珍珠就唔夠煙韌,質感比較實啲。

我哋叫咗一個飯,一個麵同埋一啲小食。

• 溏心蛋魯肉飯
  • 黑椒蒜香台腸
自從食過台北麻吉奶奶鮮奶麻糬之後就一直念念不忘果種slimy質感🤩 而家香港終於試到🤤🤤(1800後供應)奶奶麻糬(花生/黑芝麻) 💲68✅ 攪動麻糬既過程就好似玩緊Slime一樣 震騰騰 滑捋捋💕💕💕每人喜好各異 對於🤴🏻黎講就算係幾新鮮既體驗✅ 麻糬粘上芝麻同花生之後質感就好似濃稠既Cookies and cream雪糕咁 不過就比較流質👀 奶味都重🥛❌ 店員知道我地只係點兩個麻糬之後有少少黑面🖤👅Taste:3.5/5💰CP值:3/5🙋🏻‍♂️Service:2.5/5👁‍🗨Stylishness:3/5

奶奶麻糬(花生/黑芝麻) 💲68

💰CP值:3/5
🙋🏻‍♂️Service:2.5/5
👁‍🗨Stylishness:3/5
2019-02-21
5 分鐘 (堂食)
花生奶奶麻糬
鄰近大館,這條荷里活道的餐廳全都很熱鬧,門面大大隻字寫著我愛台妹,内裡地方不大,枱與枱之間比較少空位,旁邊有一個大吧枱,店員人數充足,落單很快。櫻花蝦烏醋燒茄子面頭鋪滿櫻花蝦,茄子沾着甜酸醋,既開胃又惹味。九層塔鹽酥雞有5舊,中間肉汁多,雞肉又鮮嫩,不過外皮就略厚,而且調味較淡。招牌牛肉麵湯底非常香濃,像藥材的感覺,超好喝,而麵條夠彈牙,果然很有台灣味,牛肉都夠軟腍,惹味十足!台北全日早餐較像英式all day breakfast,炒蛋和台灣香腸最吸引,加了黑松露份量十足,不過其他配料一般。伯爵茶凍QQ芋圓有黑糖珍珠、綠豆蓉、芋圓,最重要是伯爵茶凍,清香的伯爵茶味道完全呈現出來。燈泡珍珠奶茶是剛剛來香港時第一次喝珍珠奶茶的味道,茶底香醇,不是坊間開粉的,很懷念的味道。鮮芭樂苦瓜汁需有鮮芭樂中和清澀,對我來說還是太苦太甘了。味道一流,不過價錢略貴,裝修都有心思,知道老闆很喜歡周杰倫。

九層塔鹽酥雞

台北全日早餐

燈泡珍珠奶茶

鮮芭樂苦瓜汁需有鮮芭樂中和清澀,對我來說還是太苦太甘了。

2019-02-22
15 分鐘 (堂食)
台北全日早餐
燈泡珍珠奶茶
2019-02-27 60 瀏覽
一直也聽說這間台灣餐廳好食,這日終於來試食了~剛剛坐下時心情不是太好的。原因是我和友人通過 app book 了檯,專登等到2pm 才食 lunch 來享用50%優惠。誰知來到時發現只能從午市套餐裏選擇,而這午市套餐是不能享用這50% discount 的!只有在餐牌上的幾項小食才有折。在套餐中我們選了紅燒牛肉配魯肉撈麵。牛肉份量算多,味道都唔錯。令我們驚喜的是他們的小食。招牌鹽酥雞雖說只有三件,但每件又大又多汁,炸得非常香。好食!椒鹽花枝丸好香口,食落完全唔油膩,實在令人食唔停口!飲品方面叫了鮮琵琶苦瓜汁和綠豆沙牛乳。前者有小許苦味之餘又有琵琶的甜味。兩杯都好飲。不過這裡價錢比較貴。而且午市選擇唔多,之前在網上看見的麻糬很想試,但甜品只在晚上提供。下次有機會想試試他們的晚市餐牌!
一直也聽說這間台灣餐廳好食,這日終於來試食了~

令我們驚喜的是他們的小食。
椒鹽花枝丸好香口,食落完全唔油膩,實在令人食唔停口!

。下次有機會想試試他們的晚市餐牌!
2019-02-25
  • 招牌鹽酥雞,