自己人

GAGINANG
2025-05-29 916 瀏覽
📍 自己人 (荃灣)荃灣楊屋道1號荃新天地UG樓UG43&81號舖👉 蔥香角螺💰149😋😋😋😋.8/5呢款角螺真係好正,蔥香味十足,口感滑。每一口都帶著海鮮嘅鮮味,配上啲醬油,簡直無得輸!👉 酸菜焗花甲王💰139😋😋😋😋.6/5花甲焗得恰到好處,酸菜嘅酸味同花甲嘅鮮味互相襯托,食落去非常開胃。啲湯汁都好好,夠味。👉 水煮生蠔💰139😋😋😋😋.9/5生蠔新鮮,水煮得啱啱好,配上特製嘅醬汁,味道好鮮。入面仲有好多薯粉同芽菜,有豐富的口感,真係好享受。👉 台灣肉鬆飛餅💰49😋😋😋😋.8/5飛餅口感鬆軟,肉鬆嘅味道濃郁,配上少少醬料,真係一口接一口,食得好過癮。👉 紫菜炒飯💰89😋😋😋😋.7/5呢碗炒飯味道清新,紫菜帶出一種海味,飯粒鬆散,炒得啱啱好,係一個唔錯嘅選擇。👉 蝦乾香蔥麵💰69😋😋😋😋.7/5蝦乾香氣四溢,配上香蔥,啖啖都係味。麵條煮得剛好,夠Q,係好好嘅搭配。👉 青花椒和牛💰189😋😋😋😋.9/5和牛嫩滑,青花椒嘅麻香味好特別,添加咗一種新鮮感。每一口都夠驚喜,真係唔可以錯過。👉 潮州沙律(潮汕秋葵海鮮沙律)💰89😋😋😋😋.8/5呢款沙律清爽又健康,秋葵嘅口感配上海鮮,真係好新鮮
📍 自己人 (荃灣)

👉 蔥香角螺

😋😋😋😋.7/5

👉 青花椒和牛
💰189
😋😋😋😋.9/5

👉 潮州沙律(潮汕秋葵海鮮沙律)
😋😋😋😋.8/5
呢款沙律清爽又健康,秋葵嘅口感配上海鮮,真係好新鮮,適合炎熱嘅天氣。

👉 滷水鵝片
😋😋😋😋.8/5
鵝片滷得入味,肉質軟嫩,搭配啲滷汁,味道好豐富,絕對係食潮州嘢必點

👉 陳皮泡沫冰美式
💰36
😋😋😋😋.8/5
呢杯咖啡有一種特別嘅香氣,陳皮嘅味道令整杯飲品更有層次,冰涼又提神,夏天飲最適合

👉 凍海鹽焦糖鮮奶咖啡
💰36
😋😋😋😋.8/5
海鹽焦糖嘅甜味同咖啡嘅苦味平衡得好好,飲落去唔會太膩

👉 陳皮手打檸檬茶(正常甜)
💰29
😋😋😋😋.8/5
檸檬茶清新又唔會太甜,陳皮嘅味道加添咗一絲獨特,飲完後令人心情舒暢。包裝外型有個茶壺嘴噴煙,非常可愛

👉 爆珠馬蹄椰子水
💰29
😋😋😋😋.8/5
椰子水清甜,馬蹄爆珠口感特別,食落去好有趣,係夏天消暑嘅好選擇

我仲用咗OpenRice book位,點心可以有五折半價優惠!我哋食咗鳳眼蝦餃(3件)、黑蒜帶子燒賣(3件)、流心燒賣(3件) 、鮮荔枝球(3件) 、芋蓉豬仔包(3件) 、熊仔朱古力包(3 件)、小小梨子鹹水角(3件) ,除開都唔使$20 1籠,又平又精緻又好食!😚😚😚✨

回頭: yesyesyes,總括來講,呢間新式既潮式餐廳真係唔錯,食物新鮮又美味,坐得又舒服,值得大家帶埋屋企人嚟食!😚😚✨🩵
2025-05-28 905 瀏覽
放假食好啲系列!有間新開嘅新式潮州餐廳~個人覺得每一道菜都充滿驚喜,因為啱我得卡得黎又新穎/好食~🔹滷水拼盤🔹 食潮州嘢,滷水拼盤係必試!細細碟但都好多野食~各樣野滷得入味,下面嘅豆腐入哂味~🔹潮汕炸乳鴿🔹 炸乳鴿皮香肉嫩~咬落去啲肉汁出哂黎~真係好想再黎多一隻!🔹芋蓉豬仔🔹 可愛嘅豬仔造型~入裡係香滑嘅紫色芋蓉~甜而不膩,食完心情好好!🔹鳳眼蝦餃🔹 蝦餃皮薄餡多~全部都係彈牙蝦肉~橙色外皮好吸睛~🔹黑蒜帶子燒賣🔹 燒賣上面加咗黑蒜,味道超有驚喜!因為睇落去似冬菇嘅黑蒜係甜嫁~加埋帶子同個肉餡好好食~🔹鮮荔枝球🔹 甜甜嘅糯米荔枝球脆皮,入面包住好juicy 嘅蝦球~口感好好~🔹小小梨子🔹 造型討好~好可愛嘅咸水角~🔹翡翠石榴果🔹 又係驚喜之作!原來係豆苗餃~又係好鮮味~🔹辣流心燒賣🔹 未食過流心嘅辣醬燒賣~少少辣味好過癮~🔹粒粒葡萄茉莉綠茶 & 咸話梅手打檸檬茶🔹 又一力推打卡之作~附送出煙茶壺,開心~葡萄茉莉綠茶清香,真係有提子喺入面嫁~咸話梅檸檬茶酸酸甜甜,真係解渴又醒神!🔹養生滋補美顏🔹 呢碗糖水有好多料~味道清清甜甜,係嗰種好滋補又美顏嘅感覺~
[荃灣 -打卡新派潮式手工菜]

放假食好啲系列!
有間新開嘅新式潮州餐廳~
個人覺得每一道菜都充滿驚喜,
因為啱我得卡得黎又新穎/好食~

🔹滷水拼盤🔹
食潮州嘢,滷水拼盤係必試!
細細碟但都好多野食~
各樣野滷得入味,
下面嘅豆腐入哂味~

🔹潮汕炸乳鴿🔹
炸乳鴿皮香肉嫩~
咬落去啲肉汁出哂黎~
真係好想再黎多一隻!

🔹芋蓉豬仔🔹
可愛嘅豬仔造型~
入裡係香滑嘅紫色芋蓉~
甜而不膩,食完心情好好!

🔹鳳眼蝦餃🔹
蝦餃皮薄餡多~
全部都係彈牙蝦肉~
橙色外皮好吸睛~

🔹黑蒜帶子燒賣🔹
燒賣上面加咗黑蒜,
味道超有驚喜!
因為睇落去似冬菇嘅黑蒜係甜嫁~
加埋帶子同個肉餡好好食~

🔹鮮荔枝球🔹
甜甜嘅糯米荔枝球脆皮,
入面包住好juicy 嘅蝦球~
口感好好~

🔹小小梨子🔹
造型討好~
好可愛嘅咸水角~

🔹翡翠石榴果🔹
又係驚喜之作!
原來係豆苗餃~
又係好鮮味~

🔹辣流心燒賣🔹
未食過流心嘅辣醬燒賣~
少少辣味好過癮~

🔹粒粒葡萄茉莉綠茶 & 咸話梅手打檸檬茶🔹
又一力推打卡之作~
附送出煙茶壺,開心~
葡萄茉莉綠茶清香,
真係有提子喺入面嫁~
咸話梅檸檬茶酸酸甜甜,
真係解渴又醒神!

🔹養生滋補美顏🔹
呢碗糖水有好多料~
味道清清甜甜,
係嗰種好滋補又美顏嘅感覺~

2025-05-27 700 瀏覽
✨今日趁母親節前夕,特登帶埋囡囡同媽咪去荃新天地「自己人」孝敬下!呢間以新派潮粵菜同手工點心出名,環境闊落,好啱一家大細聚餐~ **🍗 潮汕炸乳鴿(6隻)** 媽咪同囡囡係乳鴿控,一見到menu即搶住點!$39/隻真心抵,皮脆到「咔嚓」聲,肉質juicy仲爆肉汁!囡囡食到手指仔都啜埋,媽咪大讚:「比深圳嗰啲更香口!」 **🍚 魚翅撈飯(位上)** $139/份但足料到嚇親!翅針粗身,撈埋濃湯同金華火腿絲,每啖都掛滿膠質。媽咪話:「以前要酒樓先食到咁靚嘅翅!」 **🦐 陳年花雕醉蝦** $99有6大隻,酒香超濃但唔嗆喉,蝦肉爽甜到彈牙! **🦆 滷水鵝片** $89份量足,鵝片薄切入味,滷水香料層次豐富,仲跟咗啲豆腐墊底,吸晒精華好正~ **🍺 皇者之王本地啤酒** $39凍到起霜,配乳鴿一流!媽咪破戒飲咗半杯話:「夠晒爽!」

**🍗 潮汕炸乳鴿(6隻)**

**🍚 魚翅撈飯(位上)**

**🦐 陳年花雕醉蝦**
$99有6大隻,酒香超濃但唔嗆喉,蝦肉爽甜到彈牙!

**🦆 滷水鵝片**

**🍺 皇者之王本地啤酒**

2025-05-27 784 瀏覽
今日同朋友去咗荃灣Citywalk食飯,試咗幾款招牌菜同點心,整體嚟講好有驚喜,每樣嘢都做得幾出色! .🦪水煮生蠔🦪一上枱就聞到超香嘅麻辣味,紅卜卜嘅湯底望落已經流口水!生蠔大大隻,份量十足,咬落去鮮甜得嚟仲好爽口,完全冇腥味。湯底麻香十足,辣度啱啱好,仲有啲花椒嘅香氣,鍾意食辣嘅朋友一定要試! .🦐鳳眼蝦餃🦐每隻外皮透薄得嚟又夠煙韌,入面係滿滿嘅鮮蝦餡,蝦肉爽口彈牙,仲混咗少少筍粒增加口感,鮮味十足!最正係個皮薄到差唔多透光,但夾起嚟完全唔會穿~ 手工精緻,造型100分打卡able😍.🐠金魚戲水(湯)🐠個名已經好得意,原來係金魚形嘅雲吞湯!湯底清甜,雲吞皮薄餡多,入面係鮮蝦同豬肉,好鮮味,飲完成個人都暖笠笠! .🥩鮑魚東坡肉粒飯(位上)🍖鮑魚煮得啱啱好,咬落去又淋又入味,完全唔會韌!東坡肉粒肥瘦均勻,入口即化,個醬汁甜中帶鹹,撈飯真係無得頂!飯底吸晒鮑魚同肉汁嘅精華! .🥂陳年花雕醉蝦🦐蝦隻隻都大大隻,浸住琥珀色嘅花雕汁,上面仲飄住幾粒杞子,睇落好精緻!蝦肉爽脆到不得了,酒味濃得嚟好順喉,仲帶住淡淡當歸同杞子嘅甜香,最正係個蝦頭仲有膏😆.🦃滷水鵝片🦃鵝片切得薄身又均勻,滷水色
🦪水煮生蠔🦪
🦐鳳眼蝦餃🦐
🐠金魚戲水(湯)🐠
🥩鮑魚東坡肉粒飯(位上)🍖
🥂陳年花雕醉蝦🦐
🦃滷水鵝片🦃
鵝片切得薄身又均勻,滷水色澤深沉有光澤,仲有少少滷水汁掛係面,鵝肉滷得超級入味,咬落去嫩滑得嚟帶少少嚼勁,滷水香料味好有層次,八角、桂皮嘅香氣慢慢滲出,仲有淡淡嘅甜味回甘~最正係個鵝皮,薄得嚟帶少少爽口,完全唔肥膩!
🍡潮汕落湯錢🍡
陣陣花生同芝麻香,睇落金黃圓潤,好似古代錢幣咁可愛,仲有啲花生碎鋪滿成個面!咬落去外皮微微脆口,入面煙煙韌韌,口感似足年糕但更加軟糯!花生同芝麻嘅香氣超濃郁,甜度啱啱好,完全唔會膩。最正係個糖漿底,清清地帶住啲薑味,暖胃又滿足~
🍹飲品🍹
黃皮手打檸檬茶酸甜清爽,水蜜桃茉莉絲茶清香解膩,兩杯都好好飲!
食物質素高,尤其係點心同創意菜,樣樣都整得用心🥰新店開張,加入佢哋嘅app做會員,點心仲有半價添!服務都好好,員工好友善,環境又舒服~絕對會再嚟幫襯!
Link: http://bit.ly/42a0Tel
2025-05-23 697 瀏覽
荃新天地新開潮州菜「自己人」 鍾意試新餐廳嘅為食妹👧🏻當然要試試🙌 ✨油柑燉角螺 油柑燉鮑魚油柑清熱生津 角螺與鮑魚爽口彈牙 夏天飲最適合不過❤️✨黑天鵝酥黑天鵝造型栩栩如生🦢酥香軟腍✨鮮荔枝球(3件)紅卜卜非常吸睛👀香脆可口✨滷水鵝片鵝片滷得入味 肉質鮮嫩唔鞋口✨潮汕生醃蟹生醃蟹加入大量蒜和香菜去醃製 味道有層次 每一口值得回味🥰✨意大利黑醋金目鱸原條金目鱸炸得香脆 淋上黑醋汁 味道酸甜開胃 啖啖肉超喜歡❤️ ✨福果芋泥芋泥綿密順滑 香氣四溢🫧✨潮汕落湯錢糯米糍般口感 甜思思😍
荃新天地新開潮州菜「自己人」
鍾意試新餐廳嘅為食妹👧🏻當然要試試🙌
✨油柑燉角螺 油柑燉鮑魚
油柑清熱生津 角螺與鮑魚爽口彈牙 夏天飲最適合不過❤️
✨黑天鵝酥
黑天鵝造型栩栩如生🦢酥香軟腍
✨鮮荔枝球(3件)
紅卜卜非常吸睛👀香脆可口
芋泥綿密順滑 香氣四溢🫧
✨潮汕落湯錢
糯米糍般口感 甜思思😍

2025-05-23 593 瀏覽
發掘到間適合家庭聚會嘅中菜價錢合理,食物設計有創意,份量豐富手工點心,滿滿既打卡元素連飲品都有乾冰效果😆特別推薦:✨酸菜焗花甲王 原來酸菜同花甲做到好朋友!就算我唔食酸菜都覺得個醬汁酸酸的好惹味花甲吸收晒醬汁精華,飽滿無沙我鍾意,好食🤤✨沙嗲鵝腸 $99沙嗲醬汁係靈魂掛滿哂喺每一條鵝腸在嚼勁,但又唔會橡筋咁咬唔開濃而不膩,撈飯一流!✨黑蒜帶子燒賣 $39黑蒜好似啫喱口感夾層既帶子微微甜燒賣食落係彈牙蝦肉有原隻蝦仁,足料的!✨熊仔朱古力 $39貪賣相得意先叫嘅手工點心但有驚喜🧸流心朱古力餡,麵包鬆軟最緊要係甜度唔會太高,剛剛好✨滷水拼盤 $99✨豆漿蟹肉番薯葉苗 $89前者抵食,食材有吸收晒滷水汁後者清新,好舒服嘅豆漿菜汁✨潮汕炸乳鴿 $49✨潮汕生醃蝦 $129✨鮑魚東坡肉飯 $129✨魚翅撈飯 $169✨油柑燉鮑魚 $69有我最鍾意嘅鮑魚🤤東坡肉如果再香軟啲就更好潮汕生醃蝦就較重蒜同辣整體唔錯,冇中伏!!
發掘到間適合家庭聚會嘅中菜
價錢合理,食物設計有創意,份量豐富
手工點心,滿滿既打卡元素

連飲品都有乾冰效果😆

特別推薦:
✨酸菜焗花甲王
原來酸菜同花甲做到好朋友!
就算我唔食酸菜
都覺得個醬汁酸酸的好惹味
花甲吸收晒醬汁精華,飽滿無沙
我鍾意,好食🤤

✨沙嗲鵝腸 $99
沙嗲醬汁係靈魂
掛滿哂喺每一條鵝腸
在嚼勁,但又唔會橡筋咁咬唔開
濃而不膩,撈飯一流!

✨黑蒜帶子燒賣 $39
黑蒜好似啫喱口感
夾層既帶子微微甜
燒賣食落係彈牙蝦肉
有原隻蝦仁,足料的!

✨熊仔朱古力 $39
貪賣相得意先叫嘅手工點心
但有驚喜🧸
流心朱古力餡,麵包鬆軟
最緊要係甜度唔會太高,剛剛好

✨滷水拼盤 $99
✨豆漿蟹肉番薯葉苗 $89
前者抵食,食材有吸收晒滷水汁
後者清新,好舒服嘅豆漿菜汁

✨潮汕炸乳鴿 $49
✨潮汕生醃蝦 $129
✨鮑魚東坡肉飯 $129
✨魚翅撈飯 $169
✨油柑燉鮑魚 $69
有我最鍾意嘅鮑魚🤤
東坡肉如果再香軟啲就更好
潮汕生醃蝦就較重蒜同辣
整體唔錯,冇中伏!!
2025-05-20 499 瀏覽
琴晚同屋企人去咗荃新天地嘅自己人食飯慶祝母親節,呢間餐廳好受歡迎,全晚都不停有人喺外面等緊位。我地叫咗好多好可愛嘅點心:🦢黑天鵝酥 $39外層酥脆,裡面係香滑嘅肉碎🍒鮮荔枝球 $39外皮好脆,裡面係彈牙嘅蝦肉🐷芋蓉豬仔 $39裡面嘅芋蓉餡料口感軟綿,唔會好甜,好好味!🐻熊仔朱古力 $39咬落去係香濃嘅流心朱古力,真係流心嘅!🐥鳳梨雀仔 $39籠中嘅雀仔係鳳梨酥,外層酥香,裡面係甜甜嘅鳳梨餡料。🐠金魚戲水 $39好似一金魚係湯中暢遊緊咁!金魚係湯餃,外皮煙韌,裡面有彈牙蝦肉。🍐小小梨子 $49梨子其實係鹹水角!下層仲有爆谷鋪底~🌮台灣肉鬆飛餅 $49飛餅口感酥脆,裡面有滿滿嘅肉鬆餡料🫕魚翅撈飯 $169下面有火一直烘住保溫,每一啖都食到魚翅同雞絲,口感滑嫩

我地叫咗好多好可愛嘅點心:
🦢黑天鵝酥 $39

外層酥脆,裡面係香滑嘅肉碎

🍒鮮荔枝球 $39

外皮好脆,裡面係彈牙嘅蝦肉

🐷芋蓉豬仔 $39

裡面嘅芋蓉餡料口感軟綿,唔會好甜,好好味!

🐻熊仔朱古力 $39

咬落去係香濃嘅流心朱古力,真係流心嘅!

🐥鳳梨雀仔 $39

籠中嘅雀仔係鳳梨酥,外層酥香,裡面係甜甜嘅鳳梨餡料。

🐠金魚戲水 $39

🍐小小梨子 $49

梨子其實係鹹水角!下層仲有爆谷鋪底~

🌮台灣肉鬆飛餅 $49

飛餅口感酥脆,裡面有滿滿嘅肉鬆餡料

🫕魚翅撈飯 $169

下面有火一直烘住保溫,每一啖都食到魚翅同雞絲,口感滑嫩

2025-05-10
2025-05-16 414 瀏覽
約了親友試新餐廳Openrice 訂檯有9折,幾好幾好味係鳳梨酥,好味,造型得意。雪茄春卷,好特別喔,外層脆餡微辣,好味👍幾得意,好似鹹水角嘅朋友,餡係牛肉餡。蠔烙,正常味道。百合,幾特別,值得一試。呢個東坡肉好好味,1開4,每人試少少。鹵水兩碟,偏鹹。唔啱口味。叫咗兩杯檸檬茶,幾好飲,仲有個茶壺噴啲煙出嚟,好得意。下次可以湊阿女嚟吃點心,唔錯👍
約了親友試新餐廳
Openrice 訂檯有9折,幾好

幾好味

係鳳梨酥,好味,造型得意。

雪茄春卷,好特別喔,外層脆餡微辣,好味👍

幾得意,好似鹹水角嘅朋友,餡係牛肉餡。

蠔烙,正常味道。

百合,幾特別,值得一試。

呢個東坡肉好好味,1開4,每人試少少。

鹵水兩碟,偏鹹。唔啱口味。

叫咗兩杯檸檬茶,幾好飲,仲有個茶壺噴啲煙出嚟,好得意。
下次可以湊阿女嚟吃點心,唔錯👍

2025-05-15 406 瀏覽
呢晚去咗荃新天地新開嘅潮汕特色餐廳,點左幾樣特色招牌菜,好正啊。潮汕生醃蟹呢道真係潮汕必食!隻蟹鮮甜得嚟帶少少鹹香,醃得好入味,啲蟹膏同蟹肉一齊食,滑到不得了,仲有少少甜辣味,好惹味。辣酒花螺呢個就正到爆!啲花螺好新鮮,辣味啱啱好,唔會太辣,但食完嘴唇會有啲麻麻地嘅感覺,加埋酒香,真係又辣又惹味,金魚戲水呢個名好詩意,湯餃真係靚到唔捨得食!啲餃子做成金魚形狀,內餡好鮮甜,呢個打卡一流!油柑燉角螺呢道湯真係好補!啲油柑味道酸酸甜甜,配合角螺嘅鮮味,飲完覺得成個人都精神晒。原隻龍蝦酥呢個一上枱已經係焦點!酥皮包住成隻龍蝦,切開酥皮,啲龍蝦肉好鮮嫩,真係高級感滿分!老香王雪山包最後甜品係雪山包,外皮酥脆,內餡係滿滿嘅奶黃,食落好香濃,完美收尾!

潮汕生醃蟹

辣酒花螺

金魚戲水

油柑燉角螺

原隻龍蝦酥

老香王雪山包
2025-05-15 307 瀏覽
人均港幣200起|荃灣|中菜|自己人來到晚上還排長隊的中菜廳啦人均兩百元可以吃上這麼多東西飲料結合了傳統和新派黃皮和鴨屎香手打檸檬茶冒著煙的超有驚喜點心也是好有特色的你們有看過流心燒賣嗎還有這鐵板麻辣小籠包裡面的麻辣汁超惹味的!比手掌大潮汕蠔烙吃過嗎超多的蠔仔和香脆的鹹蛋簡直就是人間美味呢!四川口味的當紅雞軟骨也是必點上面的辣椒巨惹味的熱氣蒸騰的老菜脯海鮮粥趕快來上一口綿密的白粥配上超足料裡面還有蠔仔和鮑魚巨巨巨滿足的說不敢相信的是吃了滿桌的食物人均都只是兩百多下次還來!——————為食分界線——————📍 自己人 (荃灣)荃灣楊屋道1號荃新天地UG樓UG43&81號舖人均消費: 港幣300#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港
人均港幣200起|荃灣|中菜|自己人

冒著煙的超有驚喜

點心也是好有特色的
你們有看過流心燒賣嗎
還有這鐵板麻辣小籠包
裡面的麻辣汁超惹味的!

比手掌大潮汕蠔烙吃過嗎
超多的蠔仔和香脆的鹹蛋
簡直就是人間美味呢!

四川口味的當紅雞軟骨也是必點

不敢相信的是吃了滿桌的食物
人均都只是兩百多
下次還來!
——————為食分界線——————
📍 自己人 (荃灣)

人均消費: 港幣300
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
🔺新派潮洲菜·超打咭點心·手搖特飲🔺位於city walk的<自己人>,weekday放假帶咗屋企人黎飲茶,因為佢地本身都好愛潮洲菜,諗住帶佢地黎飲茶試下好唔好食~如果食物唔錯就諗住再黎食埋佢地晚餐~✨油柑燉鮑魚 $69喜歡飲湯的me一定會點!甘甘甜甜咁 入面仲有橄欖🫒 佢會有個火燉住佢keep warm!!呢個幾nice👍🔺流心燒賣 $39呢個麻辣味!我超愛!😎🔺鳳眼蝦餃 $39正常發揮!👅鮮荔枝球 $39呢個酸酸甜甜煙韌咁🥺🐷芋蓉豬仔 $39呢個係紫薯mix芋頭唔愛紫薯的我竟然鐘意食而且唔甜~❣️雪茄春卷 $39一聽到話係酸菜魚 即刻叮一聲咁要叫!外身係脆無乜味既,不過入面就酸菜魚味黎既但我食完唔知入面有啲咩😹❣️鳳梨雀仔 $39鳳梨蘇既內餡入面好煙煙韌韌但唔痴牙!食到中間有少少菠蘿既酸味出返黎同埋真係好香😍但真係有啲甜既如果唔好甜既可能要諗下叫唔叫🥰✨金魚戲水 $49金魚的外表 但其實係水餃黎呢個應該係咁多道入面比較失望🤣佢既餃子皮太厚身雖然唔係難咬開 不過好似同食開既水餃皮唔同✨鮮奶咖啡 $34完全無諗過有咖啡賣,貪得意要叫黎試下仲要有個心既拉花,其實佢合格架🤣❣️清
🔺新派潮洲菜·超打咭點心·手搖特飲🔺

✨油柑燉鮑魚 $69

喜歡飲湯的me一定會點!
甘甘甜甜咁
入面仲有橄欖🫒
佢會有個火燉住佢keep warm!!
呢個幾nice👍

呢個係紫薯mix芋頭
唔愛紫薯的我竟然鐘意食
而且唔甜~

❣️雪茄春卷 $39

一聽到話係酸菜魚 即刻叮一聲咁要叫!
外身係脆無乜味既,
不過入面就酸菜魚味黎既
但我食完唔知入面有啲咩😹

❣️鳳梨雀仔 $39

鳳梨蘇既內餡
入面好煙煙韌韌但唔痴牙!
食到中間有少少菠蘿既酸味出返黎

呢個應該係咁多道入面比較失望🤣
佢既餃子皮太厚身
雖然唔係難咬開 不過好似同食開既水餃皮唔同

✨鮮奶咖啡 $34

完全無諗過有咖啡賣,貪得意要叫黎試下
仲要有個心既拉花,其實佢合格架🤣

❣️清香苿莉手打檸檬茶 $29

好香既苿莉花味
最佳飲法,走甜🤣✨

茶位$15

⭐️ 自己人
2025-04-24
試食活動
呢間最多人讚係造型精緻嘅點心但我呢個 #芋泥控 + #豆腐人 最推薦係甜品「福果芋泥」同「伍仁豆腐」!介紹返~又一間啱family或同長輩嚟嘅靚仔餐廳點心嘢食賣相可以話冇得輸而我最大嘅驚喜位係喺甜品度新餐廳位於荃新天地主打新派潮州料理裝潢格局感覺既似酒樓又有西餐廳風格總之係寬敞舒適啱晒慢慢嘆嗰種新店開幕大家似乎都衝著個半價點心優惠而來十二點嚟到經已勁多人要等位裝潢格局感覺既似酒樓又有西餐廳風格總之係寬敞舒適啱晒慢慢嘆嗰種除咗潮式打冷小菜仲有好多賣相造型都靚到你會想相機先食嘅點心: / 游水金魚湯餃 *開張期間成為會員即送*呢個係「自己人」新會員限定做咗會員即時送嘅!我覺得係咁多款點心中最cute嘅金鱼肥嘟嘟喺湯中栩栩如生要成功夾起都唔易十足足撈金魚咁/ 翡翠石榴果基本上係潮州菜一定會嗌晶瑩剔透嘅粉果皮包住菜同蝦味道清清哋/ 小小梨子口感係咸水角內餡係黑椒和牛外皮較厚身口感有少少煙un/ 雀仔甜心其實可以話佢係甜品因為完完全全就係食緊鳳梨酥外皮好香脆有牛油香至於小菜大推個「潮汕生醃蝦」醃製嘅醬油調味啱啱好辣油再加上蒜香愈食愈惹味另外「青花椒和牛」 都唔錯和牛仲有少少粉嫩調青花椒做調味幾夾
呢間最多人讚係造型精緻嘅點心
但我呢個 #芋泥控 + #豆腐人 最推薦係甜品
「福果芋泥」同「伍仁豆腐」!

介紹返~

除咗潮式打冷小菜
仲有好多賣相造型都靚到你會想相機先食嘅點心:

/ 游水金魚湯餃 *開張期間成為會員即送*
呢個係「自己人」新會員限定
做咗會員即時送嘅!
我覺得係咁多款點心中最cute嘅

其實可以話佢係甜品
因為完完全全就係食緊鳳梨酥
外皮好香脆有牛油香

至於小菜
大推個「潮汕生醃蝦」
醃製嘅醬油調味啱啱好

而且以後唔駛入九龍城都食到
另外追加嘅「伍仁豆腐」全餐飯嘅MVP因為最驚艷
嫩豆腐炸得啱啱好
外微脆內軟嫩
外層係黃豆粉、黑芝麻、果仁混砂糖炒成嘅topping
甜中帶香

荃灣新開新派潮式點心店🥢喺荃灣荃新天地新開嘅「自己人」係新派潮式點心店,環境舒適,菜式創意十足,星期六去到仲好多人排隊等位,人流好多!🍴推介菜式:🦐陳年花雕醉蝦 ($99)用大頭蝦製作,蝦頭蝦身膏多鮮甜,誠意十足,酒香濃郁!🐦滷水鵝肝 ($129)鵝肝入口即溶,份量慷慨,底層豆腐吸滿滷水精華🐙椒鹽原隻八爪魚 ($99)份量多,椒鹽惹味,八爪魚鮮嫩彈牙雪茄春卷 ($39)造型搞怪,內有魚肉蔬菜,配麻辣醬,炸皮香脆不油🐚蔥香角螺 ($149)角螺爽脆,帶淡淡蔥香,萵筍底吸滿香味🥠百花紫菜酥 ($89)紫菜炸得香脆,配蝦肉煎餅,鮮味突出🦐鳳眼蝦餃 ($39)皮煙韌,蝦肉新鮮大粒,入口彈牙!流心燒賣 ($39)第一次食流心嘅燒賣,流心麻辣汁配馬蹄同蝦肉,口感豐富鮮荔枝球 ($39)麻糬皮煙韌,包芝士蝦同豬肉餡,層次分明!🍍鳳梨雀仔 ($39)鳳梨酥造型可愛,曲奇皮香脆,甜度適中🍲油柑燉角螺 ($69)燉湯清甜,底下有蠟燭座暖住,保持溫度地址:自己人 @gaginang.hk荃灣楊屋道1號荃新天地UG樓UG43&81號舖。成為「自己人」會員仲即享三重迎新禮:金魚湯餃一客、雀仔鳳梨酥甜點同HK$2
荃灣新開新派潮式點心店🥢

🍴推介菜式:
🦐陳年花雕醉蝦 ($99)
用大頭蝦製作,蝦頭蝦身膏多鮮甜,誠意十足,酒香濃郁!

🐦滷水鵝肝 ($129)
鵝肝入口即溶,份量慷慨,底層豆腐吸滿滷水精華

🐙椒鹽原隻八爪魚 ($99)
份量多,椒鹽惹味,八爪魚鮮嫩彈牙

雪茄春卷 ($39)
造型搞怪,內有魚肉蔬菜,配麻辣醬,炸皮香脆不油

🐚蔥香角螺 ($149)
角螺爽脆,帶淡淡蔥香,萵筍底吸滿香味

🥠百花紫菜酥 ($89)
紫菜炸得香脆,配蝦肉煎餅,鮮味突出

🦐鳳眼蝦餃 ($39)
皮煙韌,蝦肉新鮮大粒,入口彈牙!

流心燒賣 ($39)
第一次食流心嘅燒賣,流心麻辣汁配馬蹄同蝦肉,口感豐富

鮮荔枝球 ($39)
麻糬皮煙韌,包芝士蝦同豬肉餡,層次分明!

🍍鳳梨雀仔 ($39)
鳳梨酥造型可愛,曲奇皮香脆,甜度適中

🍲油柑燉角螺 ($69)
燉湯清甜,底下有蠟燭座暖住,保持溫度

地址:自己人 @gaginang.hk
荃灣楊屋道1號荃新天地UG樓UG43&81號舖。

成為「自己人」會員仲即享三重迎新禮:金魚湯餃一客、雀仔鳳梨酥甜點同HK$200餐飲券(滿$600使用)
2025-05-14 190 瀏覽
家人很喜歡吃潮州菜,收到風荃新天地新開左間「自己人」潮州菜館潮住登場。今晚同家人來晚飯,一入店,傳統潮州風情同現代時尚設計完美結合嘅裝修風格,舒適且有創意。除了潮州菜式,更有多款手工點心,一於試吓。🔸鳳梨雀仔:雀仔造型加上雀籠上枱,打卡必點。外皮酥脆,內餡酸甜,我鍾意!🔸金魚戲水(湯餃):湯餃造型精緻,就像金魚喺水中游動,湯汁鮮美,餡料十足。🔸黑蒜帶子燒賣:黑蒜香濃,帶子鮮甜,兩者結合,味道獨特。🔸鳳眼蝦餃:造型似鳳眼,蝦餃皮薄而彈牙,蝦仁鮮嫩多汁。🔸油柑燉角螺:這個燉湯非常特別,油柑清新,角螺鮮美,湯汁醇厚。🔸原隻龍蝦酥(椒麻龍蝦酥):原隻龍蝦造型,龍蝦肉鮮嫩,椒麻味恰到好處,香而不膩。🔸老菜脯海鮮粥: 粥底綿滑,海鮮新鮮,老菜脯嘅鹹香為整碗粥增添咗不少風味。還有滷水拼盤、潮汕炸乳鴿,紫菜炒飯等都好好味。飲品更有多款手搖果茶等,而且杯子上有迷你茶壺🫖及噴霧的杯蓋,非常可愛呢!

🔸黑蒜帶子燒賣:黑蒜香濃,帶子鮮甜,兩者結合,味道獨特。

🔸鳳眼蝦餃:造型似鳳眼,蝦餃皮薄而彈牙,蝦仁鮮嫩多汁。

🔸原隻龍蝦酥(椒麻龍蝦酥):原隻龍蝦造型,
龍蝦肉鮮嫩,椒麻味恰到好處,香而不膩。

還有滷水拼盤、潮汕炸乳鴿,紫菜炒飯等都好好味。
2025-05-14 142 瀏覽
不正宗潮菜鵝片好鹹,鹵水得鹹味,荔枝丸超難食,蝦乾香葱麵不如茶餐廳味道,總評差評!話用OPENRICE訂位有9折,但原來要成為會員才可有9折優惠,都不會再來吃了不想成會員,但为了9折都登記會員,慳番少少
不正宗潮菜

2025-05-14