荃灣🆕新開業嘅餐廳🌟自己人 GAGINANG🌟​,係一家新派嘅潮州菜館🦀,食物出品有賣相有味道,點心類尤其精緻🤩!新張期內仲有個超級優惠💥,即場登記成為會員📝,點心即可享半價優惠🥳 !🐠金魚戲水 $49|🧄黑蒜帶子燒賣 $39|🐥鳳梨雀仔 $39金魚造型嘅湯餃,一咬即爆出香郁嘅湯汁!黑蒜+帶子+蝦肉,大大粒好滋味!雀仔造型嘅鳳梨酥,真係人見人愛!🐟意大利黑醋金目鱸 $189魚肉香酥,黑醋汁帶出鮮味,wasabi豆卜卜脆!起晒肉再炸,食起上嚟好方便!🦪潮汕蠔烙 $89炸到外酥內嫩,蠔味香郁,無得彈!🦀豆漿蟹肉蕃薯葉苗 $89勁爆多蟹肉,蕃薯葉苗幼嫩無渣!🌮台灣肉鬆飛餅 $49好多肉鬆同埋蔥花,入口唔覺油膩!🍚紫菜炒飯 $89內含大量蝦粒,加埋紫菜,係鮮味十足嘅炒飯!🫖手打鴨屎香檸檬茶 $29上面有個茶壺仔噴煙,好過癮,估唔到茶飲都可以咁打卡!🧛Old Blood $39香港本地製造嘅手工啤,烘烤香氣真係幾正!

金魚造型嘅湯餃,一咬即爆出香郁嘅湯汁!
黑蒜+帶子+蝦肉,大大粒好滋味!
雀仔造型嘅鳳梨酥,真係人見人愛!

🐟意大利黑醋金目鱸 $189

🦪潮汕蠔烙 $89

炸到外酥內嫩,蠔味香郁,無得彈!

🦀豆漿蟹肉蕃薯葉苗 $89

勁爆多蟹肉,蕃薯葉苗幼嫩無渣!

🌮台灣肉鬆飛餅 $49

好多肉鬆同埋蔥花,入口唔覺油膩!

🍚紫菜炒飯 $89

內含大量蝦粒,加埋紫菜,係鮮味十足嘅炒飯!

🫖手打鴨屎香檸檬茶 $29

上面有個茶壺仔噴煙,好過癮,估唔到茶飲都可以咁打卡!

🧛Old Blood $39

香港本地製造嘅手工啤,烘烤香氣真係幾正!

我最近在貴店用餐,對於這次的經歷感到非常失望。當我在12:57點了四款點心時,期待著能盡快享用美食。然而,等了整整一個鐘,仍然只收到兩款點心,完全無法接受這樣的服務。在多次詢問後,職員的反應也讓我感到不滿。13:30詢問時,職員只是追單,並沒有給予明確的回應,這讓我感到十分困惑。到了13:45,我再次詢問是否可以取消未到的兩款點心,職員卻沒有即時解決,只是告訴我去收銀處取消。整個過程讓我覺得浪費了很多時間,也影響了我的用餐心情。這樣的服務質素讓我對貴店感到失望,未來我可能不會再光顧,也不會推薦給朋友。希望貴店能改善服務流程,以提升顧客的用餐體驗。

2025-04-26
30 分鐘 (堂食)
午餐
2025-04-27 0 瀏覽
成日聽到句說話💁🏻‍♀️要對自己人好d💕咁自己人對自己人一定好好啦🫶🏻趁住假期約左身為GAGINANG既皇太后👭🏻去依間新開🎊主打新派潮州菜既自己人🎊餐廳有多款潮州美食🥢 • 點心🧆 • 手搖🥤 • 咖啡☕️….🎊新張期間,有多項優惠🥳🈹 4月17-27日 全店點心半價!🈹 做埋「自己人」會員🪪 仲可即享迎新三重禮✨ 金魚湯餃 免費一客✨ 雀仔鳳梨酥 (甜點)✨ HK$200 餐飲券 (*滿$600可使用)~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪油柑燉鮑魚 ($69)依期天氣成日大變,飲番個清熱 • 潤喉潤肺既燉湯岩晒🍲.▪潮汕蠔烙 ($89) 金黃香脆,蠔肉🦪脹卜卜。唔會好厚粉,有蛋香。可點埋魚露 • 辣椒醬食🥢.▪酸菜焗花甲王 ($139)酸酸辣辣,惹味得黎唔過重😜.▪魚翅撈飯 ($169/位)小鍋上,底有火Keep住加熱🔥濃郁既湯汁,拌飯一流。飯粒軟硬適中🥣.🎊新張期間 4月17-27日 全店點心半價🈹揀左幾款都係精緻造型🤩真係會唔捨得食.▪金魚戲水 (原價 $49)2條係池中游緊既金魚🧡湯餃。(餡) 蝦🦐 • 豬肉🐖.▪黑蒜帶子燒賣 (原價
成日聽到句說話💁🏻‍♀️要對自己人好d💕
咁自己人對自己人一定好好啦🫶🏻
趁住假期約左身為GAGINANG既皇太后👭🏻
去依間新開🎊主打新派潮州菜既自己人🎊
🎊新張期間,有多項優惠🥳
🈹 4月17-27日 全店點心半價!
🈹 做埋「自己人」會員🪪 仲可即享迎新三重禮
✨ 金魚湯餃 免費一客
✨ 雀仔鳳梨酥 (甜點)
✨ HK$200 餐飲券 (*滿$600可使用)
▪油柑燉鮑魚 ($69)
依期天氣成日大變,飲番個清熱 • 潤喉潤肺既燉湯岩晒🍲
▪潮汕蠔烙 ($89)
潮汕蠔烙
▪酸菜焗花甲王 ($139)
酸酸辣辣,惹味得黎唔過重😜
▪魚翅撈飯 ($169/位)
魚翅撈飯
🎊新張期間 4月17-27日 全店點心半價🈹
揀左幾款都係精緻造型🤩真係會唔捨得食
▪金魚戲水 (原價 $49)
2條係池中游緊既金魚🧡湯餃。(餡) 蝦🦐 • 豬肉🐖
金魚戲水
▪黑蒜帶子燒賣 (原價 $39)
有新意!甘甜營養黑蒜🖤放面點綴。燒賣唔會實的的一舊。
▪鮮荔枝球(原價 $39)
荔枝表面紅米粒❤️做左凹凸不平既紋理,真係好似!食落脆脆✨(餡) 芝士🧀 • 蝦🦐 • 豬肉🐖
▪雪茄春卷 (原價 $39)
辣辣地🌶。做得夠Detail,連招紙都有!
雪茄春卷
▪咸話梅手打檸檬茶 ($29)
▪清香茉莉手打檸檬茶 ($29)
近年好興既手打檸檬茶🍋,FreshFresh💦
蓋面仲放左個會噴煙既🫖茶壺仔💨有多款唔同口味,仲有得免費🆓加爆爆珠 / 馬蹄珠。
清香茉莉手打檸檬茶
▪鮮奶咖啡 ($34)
點估到係到會有咁靚既💗天鵝拉花🦢
🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
潮汕蠔烙
魚翅撈飯
金魚戲水
雪茄春卷
清香茉莉手打檸檬茶
2025-04-27 0 瀏覽
難得去到荃新天地行街,發現咗一間獨特潮州餐廳。餐廳的裝潢散發著濃厚的潮州文化氛圍。滷水鵝片:✨✨這道菜以鵝肉為主料,經過滷水的秘製醬汁長時間慢煮,讓肉質入味,口感軟嫩,色澤不錯,風味獨特。豆漿蟹肉番薯葉苗:✨✨這是一道融合了豆漿、蟹肉和番薯葉苗的創意菜。濃郁的豆漿與新鮮的蟹肉相結合,搭配清脆的番薯葉苗,口感層次豐富,既健康又美味。鳳眼蝦餃:✨✨這種蝦餃外皮透明而薄,內餡由新鮮的蝦仁製成,搭配上豐富的調味料。通常蒸煮後食用,口感彈牙,帶有鮮蝦的鮮美味道。黑蒜帶子燒賣:✨✨這是一道創新風味的燒賣,使用黑蒜增添了特殊的香氣,配搭鮮美的帶子,使得小吃既有傳統的韻味,又帶來新鮮的口感體驗。潮汕蠔烙:✨✨這道潮汕特色的小吃是將蠔與蛋液混合後煎成的餅,外脆內嫩,鮮香四溢,口感爽口。老菜脯海鮮粥:✨✨這道粥以米為主料,加入鹹香的老菜脯和各種海鮮,如蝦、魚等,熬煮至粥滑稠,味道濃郁,適合做主食。📍自己人(荃灣)📕荃灣楊屋道1號荃新天地UG樓

滷水鵝片:✨✨

豆漿蟹肉番薯葉苗:✨✨

鳳眼蝦餃:✨✨

黑蒜帶子燒賣:✨✨

潮汕蠔烙:✨✨

老菜脯海鮮粥:✨✨

📍自己人(荃灣)
📕荃灣楊屋道1號荃新天地UG樓
2025-04-17
用餐優惠
試食活動
星期日Book左位食半價點心,滿心期待,本身見評價都幾好,但點知係失望而回🥴2點入去,點知好多點心都賣哂,想食既都無哂,得返幾款選擇,唔會refill😵‍💫最後叫得幾款點心,燒賣蝦餃做果d,包類全部賣哂,但係點心叫左都要等勁耐先有得食,味道好普通,有d點心唔太熱,如果係原價就唔會食了,有個流心燒賣叫左好耐,但都未黎,追左3次,但係最後到埋單都未黎,另外一提,茶位仲要成$15位,只有一款茶無得選
星期日Book左位食半價點心,
滿心期待,本身見評價都幾好,但點知係失望而回🥴
最後叫得幾款點心,燒賣蝦餃做果d,包類全部賣哂,
但係點心叫左都要等勁耐先有得食,
味道好普通,有d點心唔太熱,如果係原價就唔會食了,
有個流心燒賣叫左好耐,但都未黎,
追左3次,但係最後到埋單都未黎,
另外一提,茶位仲要成$15位,只有一款茶無得選

荃灣新開的自己人,不論環境、價錢、食物質素都非常有競爭力,是夜跟好友嘆了多款美食,色香味俱全,絕對值得推介。金魚戲水 - 湯餃 $49,賣相一絕,價錢超值!金魚造型的湯餃,恍似在湯中慢游似的,驚艷。鮮荔枝球 $39,高級版的鹹水角,外層香脆,饀料美味,抵食!黑蒜帶子燒賣 $39,別出心裁的設計,配帶子,有創意有味道,是款創意成功的點心。油柑燉鮑魚 $69 ,油金子清潤,鮑魚鮮味,有益又好味的靚燉湯。陳年花雕醉蝦 $99,大頭蝦吸滿了花雕汁,跟蝦頭紅膏融為一體,極致的鮮味;蝦肉肥厚爽滑,一入口便欲罷不能,要涮光為止!滷水鵝片 $89,滷水汁惹味,好正!鵝肉有咬口,味道勝預期!青花椒和牛,和牛嫩滑有咬口,麻多辣少,加上爽脆窩荀,味道挺好的👍魚翅撈飯 $169,賣相架勢,打開熱勝勝的,炒飯底配魚翅撈飯,有新意!黃皮泡沫冰美奶咖啡 $36及凍海鹽焦糖鮮奶咖啡 $18 ,第二杯有半價優惠,不可錯過 😁😁芒果冰茶 $39,芒果🥭味香甜,冰底清涼,份量巨型,好味抵飲!最後甜品來個福果芋泥 $39,芋泥香甜滑漏,加上銀杏的添色添味,水準之作。

黃皮泡沫冰美奶咖啡 $36及凍海鹽焦糖鮮奶咖啡 $18
,第二杯有半價優惠,不可錯過 😁😁

2025-04-27 0 瀏覽
先講嗰鳳眼蝦餃,三件份量啱啱好!一咬落去,蝦肉彈牙到好似喺我個口度跳disco💃,皮薄得透光,真係食過返尋味!再嚟個鐵板麻辣小籠包,六件嘅份量,麻辣味好夠勁🌶,咬開個包,熱辣辣嘅汁脆卜卜嘅底係最好嘅推薦。潮州沙律(潮汕秋葵海鮮沙律)同潮汕蠔烙,材料好豐富,個沙律入面秋葵滑潺潺,海鮮新鮮到好似喺我舌頭上面游水🐟!潮汕蠔烙就好邪惡,蠔仔大大粒,薯粉煎到金黃脆卜卜,配埋醬汁,真係想encore多碟😋!飲品方面,荔枝鴨屎香冰茶清甜荔枝味加上獨特鴨屎香,飲落好清新🧋;咸話梅泡沫冰美式呢個配搭好新奇,鹹鹹酸酸又帶住咖啡香☕,完全顛覆我對美式咖啡嘅印象!油柑燉角螺同魚翅撈飯,性價比極高用平嘅價錢就食到高級嘅享受!

2025-04-23 0 瀏覽
想去飲茶食點心🥢吾想食傳統的可以來荃灣新天地這間新開的潮州口味「自己人」餐廳👀名字零舍特別,新派裝修非常精神黑蒜帶子燒賣🧅黑蒜與帶子嘅組合,燒賣的創新,黑蒜經過發酵配帶子是另一番口味蝦乾香蔥麵🍜蝦乾香蔥經過煸炒,麵條筋道有嚼勁潮汕蠔烙🦪香噴噴,蠔仔新鮮肥嫩,食嘅時候再蘸上魚露,外酥裏嫩鳳眼蝦餃🥟鳳眼蝦餃造型吸引,內裏包裹嘅蝦肉爽脆🦐彎彎嘅蝦形狀恰似鳳眼點綴黑天鵝酥🦢外表真是太美,有點捨不得食呢!熱辣辣入口酥皮鬆化,內餡是鹹豬肉蓉,好睇又好食手打鴨屎香檸檬茶🍋呢杯手打鴨屎香檸檬茶,超級大大大杯,清爽又解膩,粒粒手打後嘅檸檬果肉纖維🌟服務很好🌟價錢抵食

蝦乾香蔥麵🍜蝦乾香蔥經過煸炒,麵條筋道有嚼勁

🌟服務很好
🌟價錢抵食
用餐優惠
試食活動
  • 蝦乾香蔥麵
  • 潮汕蠔烙
  • 鳳眼蝦餃
2025-04-22 0 瀏覽
✨今日同屋企人去咗 **荃新天地UG樓** 新開嘅 **「自己人」** 試菜!餐廳主打 **新派潮粵菜+手工點心**,環境闊落,裝修幾有格調,適合一家人或者朋友gathering~ **🥢 冷盤推薦** ✅ **白切東山羊($129)** 羊肉完全冇羶味,肉質嫩滑,配秘製醬汁超正! ✅ **滷水鵝片($89)** 滷水入味,鵝片厚薄適中,鹹香得嚟唔會太膩~ **🍤 點心類** 🔥 **黑蒜帶子燒賣($39/3件)** 帶子鮮甜,黑蒜香濃,傳統燒賣升級版! 🦢 **黑天鵝酥($39)** 造型打卡一流,酥皮鬆化,入面係蘿蔔絲餡~ 🍒 **鮮荔枝球($39/3件)** 外型似足荔枝咁得意,咬開係鮮蝦餡,蝦肉爽彈,創意滿分! **🍖 主菜必試** 🐑 **孜然羊排($149)** 羊排烤得香口,孜然味濃但唔會過火,肉質juicy! 🐟 **意大利黑醋金目鱸($189)** 魚皮煎到脆脆哋,黑醋酸甜開胃,魚肉超滑~ 🍚 **魚翅撈飯($338/兩位)** 翅湯濃郁,撈飯超正,夠晒豪華感! **🍮 甜品** ✨ **伍仁豆腐粒($39)** 豆腐滑溜

**🥢 冷盤推薦**
✅ **白切東山羊($129)**
羊肉完全冇羶味,肉質嫩滑,配秘製醬汁超正!
✅ **滷水鵝片($89)**
滷水入味,鵝片厚薄適中,鹹香得嚟唔會太膩~

**🍤 點心類**
🔥 **黑蒜帶子燒賣($39/3件)**
帶子鮮甜,黑蒜香濃,傳統燒賣升級版!
🦢 **黑天鵝酥($39)**
造型打卡一流,酥皮鬆化,入面係蘿蔔絲餡~
🍒 **鮮荔枝球($39/3件)**
外型似足荔枝咁得意,咬開係鮮蝦餡,蝦肉爽彈,創意滿分!

**🍖 主菜必試**
🐑 **孜然羊排($149)**
羊排烤得香口,孜然味濃但唔會過火,肉質juicy!
🐟 **意大利黑醋金目鱸($189)**
魚皮煎到脆脆哋,黑醋酸甜開胃,魚肉超滑~
🍚 **魚翅撈飯($338/兩位)**
翅湯濃郁,撈飯超正,夠晒豪華感!

**🍮 甜品**
✨ **伍仁豆腐粒($39)**
豆腐滑溜,伍仁香脆,甜度剛剛好~

**總結:** 食物質素高,擺盤精緻,價錢合理,新開張服務都幾好,會再encore!推薦大家試吓~

荃新天地一期最近開咗新菜館, 呢間位於荃新天地一期一樓名為「自己人」, 仲要係啱啱五號先開呀! 就係水池mos buger隔離電梯上就見到; 佢係一間新派嘅潮州, 粵菜及手工點心融合一齊嘅菜館, 店內裝潢以黑, 灰, 木系做色調, 除咗長型梳化位, 仲有好多卡位, 高雅得嚟好有格調, 環境好舒服, 而且十分寬敞。服務仲好好, 有速度, 又夠細心。每枱都準備好QR code比客人落單, 唔用QR code都可以用點餐紙慢慢睇; 佢有分燉湯, 頭盤, 小炒, 點心, 飯麵, 甜品, 大廚特別推介及各款泡茶。我地叫了一個頭盤, 一個小炒,三個點心, 一個粥, 一個大廚推介, 及兩杯泡茶。佢啲點心真係好精美, 打卡一流呀!滷水鵝片 - $89滷水鵝片好精美, 配有酸醋汁; 鵝片滷得好入味, 一啲都唔柴, 食落肉味香濃, 有油花, 底仲有豆腐吸收鹵水汁, 口感滿足。百花紫菜酥 - $89將蝦滑舖滿在紫菜上面, 蝦滑煎得好香口, 下面的紫菜炸到好鬆脆, 仲配有泰式是拉差辣椒醬; 呢個做佐酒菜唔錯。鳳眼蝦餃 - $39呢個鳳眼蝦餃唔單上顏色好靚, 蝦餃皮薄韌度適中, 而且每隻餃都有好多蝦滑同好大隻蝦

滷水鵝片 - $89

百花紫菜酥 - $89

鳳眼蝦餃 - $39
呢個鳳眼蝦餃唔單上顏色好靚, 蝦餃皮薄韌度適中, 而且每隻餃都有好多蝦滑同好大隻蝦仁, 新鮮爽口。

鮮荔枝球 - $39
呢個上枱好靚, 將蝦球做到成粒荔枝, 真係好似有3粒荔枝一樣呀, 打卡一流; 蝦球好外脆, 中間軟糯, 內裡爽口。

金魚戲水(湯餃) - $49
呢個新派湯餃, 擺盤好靚, 好似有兩條金魚游緊水一樣呀! 湯底好清甜, 湯餃唔同傳統的湯餃, 佢個皮係蝦餃皮, 皮薄韌度適中, 包住蝦肉, 爽口, 又有清湯嘅鮮甜味, 真係睇得又食得呀!

老菜脯海鮮粥 - $99
成碗粥有啲似潮州粥咁, 唔會話好綿, 內裡有大量海鮮, 有海蝦, 夠爽口, 好大粒嘅蠔仔, 魷魚, 青口, 加埋老菜脯, 芫茜, 口感豐富, 老菜脯又唔會好咸, 味道啱啱好。

潮汕蠔烙 - $89
蠔烙都好大份, 外層煎得酥脆金黃, 而且蠔仔粒粒都好大粒又新鮮; 蠔烙炸到好似蛋糕咁, 有厚度, 內裡好鬆軟, 好食, 仲可配搭埋佢個魚露一齊食, 夠哂惹味呀!

水蜜桃茉莉綠茶 - $34 / 手打鴨屎香檸檬茶 - $29
係未估唔到菜館酒樓都可以叫到綠茶同手打檸檬茶呢! 仲要超大杯!除咗有特色手打茶, 仲有咖啡系列, 香水檸檬, 鮮果冰茶系列等, 真係零舍不同呀!
2025-04-21 0 瀏覽
兩款點心不熱不打緊,似是蒸完一段時間,放凉了。付款時詢問收銀員,她說可能多顧客,這樣說不通。尤其是芋泥蒸包,凍冰冰,請服務員收回。 接受不了。另外 menu 只有點心名稱, 完全只靠名字不知道內裏是鹹的還是甜的,是素還是肉。朋友是素食者, 未能分清楚。
兩款點心不熱不打緊,似是蒸完一段時間,放凉了。
付款時詢問收銀員,她說可能多顧客,這樣說不通。
尤其是芋泥蒸包,凍冰冰,請服務員收回。 接受不了。
朋友是素食者, 未能分清楚。
2025-04-19 0 瀏覽
蠔烙係全晚最差一上枱已經見到非常油,炸粉勁厚,難以入口 黑醋金目鱸同樣炸粉勁厚幾舊炸魚, 再加平時零食嗰啲Wasabi青豆, 咁就$198同埋應該係食材唔新鮮,用咗非常重嘅調味去炸食落去係非常鹹紫菜炒飯$89 非常普通的蛋炒飯,加上即食紫菜碎,但因為冇其他食物好叫,所以唯有用嚟填飽個肚麻辣小籠包尚可,皮厚 但有湯汁, 叫做正常仲叫咗個酸菜花甲王,個味係幾香但個花甲好似未發育咁,十分瘦,唔應該叫自己做花甲王去誤導消費者見到呢排咁多Foodie推介呢間嘢,希望呢間舖頭使錢落去做廣告費嘅同時,投資多啲錢落去食物質素,先可長久總括而言就係復活假食到伏伏聲。失望
蠔烙係全晚最差

一上枱已經見到非常油,炸粉勁厚,難以入口

黑醋金目鱸同樣炸粉勁厚
同埋應該係食材唔新鮮,用咗非常重嘅調味去炸
食落去係非常鹹

麻辣小籠包尚可,皮厚 但有湯汁, 叫做正常
仲叫咗個酸菜花甲王,個味係幾香
總括而言就係復活假食到伏伏聲。失望

2025-04-19
發現咗呢間新式招牌潮粵菜+手工點心餐廳環境高雅不特止 原來鋪面面積超大仲有好多壁畫 滿滿中國風情 空間感超足 食得超舒服 新開張仲做緊九折添❣️豆漿蟹肉番薯苗蟹肉足料又有鮮味 番薯苗充分吸收豆漿精華 冇諗過呢個配搭原來咁好味❣️鮑魚東坡肉飯東坡肉肥瘦相間分明 炆到好腍 一夾即散驚喜係鮑魚用上乾鮑 醬汁充分滲透 食落好鮮味❣️魚翅撈飯魚翅夠晒粗身 上湯扣得好濃郁底下仲要係有鑊氣嘅炒飯底 夾埋食超正❣️金魚戲水造型夠晒別緻 唔係得個樣蝦肉 好鮮味❣️鳳眼蝦餃蝦肉大大隻 皮薄餡靚 配上啲魚子醬更顯矜貴❣️鐵板麻辣小籠包咁多款食物 呢樣我覺得最出色 我比10分底下有薄薄麵粉漿脆底 就算我影相影咗一段時間先食都依然爆汁 而且個汁嘅麻辣味係慢慢滲出嚟一口一個 超出色 我直情想自己食晒一碟❣️意大利黑醋金目鱸起晒肉好貼心 魚肉好鮮味 炸漿外殼輕盈黑醋夠晒開胃 冇負擔 而且成條飛天魚咁樣上菜 食都食得開心啲❣️青花椒和牛和牛用上蝴蝶切法 牛味濃郁 口感嫩滑青花椒味清新唔會嗆 底下仲有啲萵筍絲夾埋和牛一齊食又有另一個口感❣️滷水鵝片滷水膽好香口 鵝肉好入味 份量好足底下仲有勁滑溜嘅滷水豆腐 ❣️福果芋泥芋頭味濃郁 食落微甜
發現咗呢間新式招牌潮粵菜+手工點心餐廳

芋頭味濃郁 食落微甜 口感綿密
配上銀杏造型更靚 仲有啲炒過嘅芝麻
撈埋食又多咗一重香氣
2025-04-14 4 瀏覽
原來開左間就餐廳食潮州菜!平時食潮州菜可能都係打冷舖果d,呢度可以話係精緻牌既潮州菜! 餐廳環境好,座位又舒服!除左小菜仲有點心!點心我地就叫左鳳眼蝦餃、黑蒜帶子燒賣!2款賣相精緻,真材實料,蝦餃大大隻蝦仁! 潮州菜點少得潮汕蠔烙,即叫即炸,滿滿蠔仔!鮮味十足!小食就叫左當紅雞軟骨,脆卜卜夠惹味!估唔到仲有燉湯,油柑燉角螺!主食就叫左紫菜炒飯,粒粒金黃炒得夠乾身!甜品就係潮汕落湯錢,係糯米糍加上砂糖同椰絲,口感煙靭!最估唔到嘅仲有手打鴨屎香檸檬茶,真係夠晒潮啊
原來開左間就餐廳食潮州菜!

除左小菜仲有點心!
點心我地就叫左鳳眼蝦餃、黑蒜帶子燒賣!
2款賣相精緻,真材實料,蝦餃大大隻蝦仁!

潮州菜點少得潮汕蠔烙,即叫即炸,滿滿蠔仔!鮮味十足!

小食就叫左當紅雞軟骨,脆卜卜夠惹味!

估唔到仲有燉湯,油柑燉角螺!

主食就叫左紫菜炒飯,粒粒金黃炒得夠乾身!

甜品就係潮汕落湯錢,係糯米糍加上砂糖同椰絲,口感煙靭!

最估唔到嘅仲有手打鴨屎香檸檬茶,真係夠晒潮啊

2025-04-13 1146 瀏覽
-最近食咗呢間喺荃灣荃新天地新開嘅潮州菜,同一般諗嘅打冷好唔同,呢間餐廳主打新式嘅潮洲菜😍 有好多特色嘅野食,有啲仲cross over左川味🤩 點心超靚好打卡-able,幾岩一家大細或者一大班朋友一齊食😙 🌟陳年花雕醉蝦:蝦好大隻而且肉質超彈牙鮮甜😋🌟潮汕生醃蝦:好鮮嫩,蒜味好香仲帶啲辣味幾開胃😙🌟青花椒和牛:和牛片好嫩滑,調味岩岩好帶啲椒麻,下面嘅萵筍絲都好爽甜☺️🌟潮汕蠔烙:蠔仔份量幾多,炸衣好薄脆仲唔會太油膩🤩 好食過出面好多餐廳!🌟蝦乾香蔥麵:麵質煙韌,蝦乾同蔥味都好香😉🌟滷水鵝、鵝掌:好入味好香,食潮州野點可以唔食呢😛🌟孜然羊排:羊排幾多肉,而且好入味,孜然味好惹味😛點心:🌟金魚戲水:平時金魚芒果布甸就見得多,呢個竟然係蝦餃整做金魚樣超打卡able,味道都好好,外皮厚薄適中,入面嘅蝦份量唔少而且彈牙,係好味嘅蝦餃🤩🌟鳳梨雀仔:勁cute!手工鳳梨酥整成雀仔形狀,仲要用鳥籠裝住好靚😍😍 鳳梨餡酸酸甜甜好味🤤🌟鐵板麻辣小籠包:估唔到會噴汁,好juicy而且唔會太乾👍🏻野飲方面都好正,有幾款高質手工啤,仲有啲特飲會有乾冰效果🥰📍自己人 GAGINANG

🌟陳年花雕醉蝦:蝦好大隻而且肉質超彈牙鮮甜😋
🌟潮汕生醃蝦:好鮮嫩,蒜味好香仲帶啲辣味幾開胃😙
🌟蝦乾香蔥麵:麵質煙韌,蝦乾同蔥味都好香😉
🌟滷水鵝、鵝掌:好入味好香,食潮州野點可以唔食呢😛
🌟孜然羊排:羊排幾多肉,而且好入味,孜然味好惹味😛
點心:

野飲方面都好正,有幾款高質手工啤,仲有啲特飲會有乾冰效果🥰

📍自己人 GAGINANG