2009-11-12 20 瀏覽
做我們此行業要是一天到晚對住電腦和電話,真的會使人精神錯亂,所以每當一段時間發現自己已經好像手提電話無電一樣的時候,我就會去買些東西來吃,重新叉電,否則勉強下去事情也不會做得好。 行行重行行,來到天后近地鐵站口之處看到有雞蛋仔和格仔餅賣,所以一個箭步就上前買格仔餅,因為更擔心的是附近學校之同學仔會出現的話,那就有可能要等候很久才會有得吃。全店面積不到一百尺,只有老闆一人坐鎮,全店也只有三個雞蛋仔爐和兩個格仔餅爐,所以,您試想想人多之時要等候多久呢?好彩此處等候不用像北角那邊的出名雞蛋仔檔要在馬路邊站立等候,總擔心轉彎之大型巴士好像擦身而過那種威脅感。 老闆每每笑容可躬的面對客人,現在不單單是雞蛋仔和格仔餅,還有賣燒賣和丸子,更加新出有檸檬雜飲。 我今天對雞蛋仔沒有太大興趣,反而一直對格餅非常種情,也許又是兒時的食物味道經驗長留腦海的原因,記得以前吃一個格仔餅已經可以飽肚很久,入面的砂糖,牛油和花生醬產生的味道感覺從來沒有忘記過,即使以前光顧的車仔檔每每因為要走鬼而令危險處處。 格餅的特點是Waffle方格比較其他的大,所以不用擔心像以往吃格餅是入面的醬料被擠出令自己滿手也被沾污。剛剛做

格餅的特點是Waffle方格比較其他的大,所以不用擔心像以往吃格餅是入面的醬料被擠出令自己滿手也被沾污。剛剛做好的格餅一定是最好吃的,外皮脆而入面還是軟綿綿的,加上現在我也不喜歡太多砂糖,牛油等等,只是少許已經可以得到我記憶中的那滋味的話,又何須太多呢?

看見此店友鄰又新開了一間同類型的小吃店,證明此門生意是有利可圖的,怪不得雜誌大字標題說月入三萬雞蛋仔店!想到此處,又是時候回公司做回老本行,不過挨生挨死也只不過為了溫飽而已。
格仔餅內部
格仔餅外貌
店外宣傳牌
  • 格仔餅
2009-11-12 14 瀏覽
我決定第一篇食評就奉獻比臨記!!!天后係好多野食但係之前就係無格仔餅同雞蛋仔本身我係好中意食格仔餅既等左好耐終於有喇!!!!!!見佢裝緊修個陣D緊修甘特別我已經好期待佢係賣乜點知係我最愛既格仔餅!!!所以當佢一開左幾日我就去幫襯見佢用日本麵粉好似好好甘但係當我一咬哇 好硬!!!!!!!!!!!完全唔得呀一定係個漿溝得唔好佢仲要係厚個隻我食左好耐都未食完呀個次我個陣仲諗佢甘樣落去一定好快執笠!!所以我好耐之後有一次好想食格仔餅先再幫襯發現!!!!哇搞乜!!!! 做乜進步左甘多!!!!!!!!!!同初初真係爭好遠!!!外脆內軟又香!!所以我暑假個陣成日買黎同哥哥SHARE!(因為太大個喇)同埋我成日叫佢多醬又真係好多醬GOOD!隔離個間都係又賣格仔餅同雞蛋仔(係臨記賣佢地先賣架)但係我試過唔太好味我好願意比貴少少食個好好味既
我決定第一篇食評就奉獻比臨記!!!

天后係好多野食
但係之前就係無格仔餅同雞蛋仔
本身我係好中意食格仔餅既
等左好耐終於有喇!!!!!!
見佢裝緊修個陣D緊修甘特別我已經好期待佢係賣乜
點知係我最愛既格仔餅!!!
所以當佢一開左幾日我就去幫襯

見佢用日本麵粉好似好好甘
但係當我一咬
哇 好硬!!!!!!!!!!!

完全唔得呀一定係個漿溝得唔好
佢仲要係厚個隻我食左好耐都未食完呀個次
我個陣仲諗佢甘樣落去一定好快執笠!!

所以我好耐之後有一次好想食格仔餅先再幫襯
發現!!!!
哇搞乜!!!! 做乜進步左甘多!!!!!!!!!!

同初初真係爭好遠!!!
外脆內軟又香!!
所以我暑假個陣成日買黎同哥哥SHARE!(因為太大個喇)
同埋我成日叫佢多醬又真係好多醬GOOD!

隔離個間都係又賣格仔餅同雞蛋仔(係臨記賣佢地先賣架
但係我試過唔太好味
我好願意比貴少少食個好好味既

2009-11-10 11 瀏覽
從來未吃過那麼沒味道的雞蛋仔。本人好淡味食物,但這次真是吃得淡出鳥來。真不知出品人有沒有試味。雞蛋仔除沒味外,也不香脆。唉,一字評語:差!不會再光顧了。

從來未吃過那麼沒味道的雞蛋仔。

2009-11-09
2009-11-08 25 瀏覽
剛開業是曾路過,很難相信賣竟然有一所裝潢簡約,整潔的雞蛋仔店.但可惜已吃午飯,人流亦多,一直都未有來試.加上有幾次星期日路過也關門,終於等到這一次吃的機會.門外貼著的剪報都是介紹格仔餅,可惜我不太愛吃,還是點了一心想吃的雞蛋仔($12). 店東即叫即做,所以需時較長.店內有約7個弄格仔餅和雞蛋仔的鐵板,而且都已進化,不用人手費力轉動,只需輕輕一推便可轉換,十分方便.店東也花上不少心思在包裝之上,用上印有名字的紙袋,而且袋上有孔,可防止雞蛋仔變淋.心思很足,至於味道卻不比想像好.雞蛋仔外皮不夠香脆,內裡亦不夠軟熟,味道偏淡亦不夠香口.著實有點失望.或許格仔餅才是這裏的強項,但雞蛋仔就真的不用再試,我只吃了兩口,便宣怖棄權.

包裝一絕
差失望之作
2009-10-17
包裝一絕
今晚即興地去了天后搵食,目的地是川麻辣燒烤專門店,味道如何容後再說,反而這一刻心急想先寫飯後的「格仔餅」評,因為其水準實在太好,簡直是一個開心太發現。吃罷串燒,見肚內仍有空間 ( 俗稱「甜胃」),想吃塊格仔餅滿足一下自己,轉個彎,就找到了臨記。這裡的格仔餅素來有名,特色是低糖、無油、全由日本麵粉製作,單是這三點,已較坊間的同類出品更為健康,是女仕們的福音!時約晚上八點,不用排隊,落柯打後,老闆即席製作這塊格仔餅,誠意十足。店內共有三部 waffle 機,狀甚專業,成本應該不低,待餅底烘好後,老闆隨即在夾餅內加入煉奶及花生醬,不用五分鐘,一塊厚厚的格仔餅已拿到手上。仔細看看這格仔餅的賣相,除了比坊間的出品厚些外,格仔也做得比一般的更寬更深,醬汁不易漏出,吃時更方便企理。一口咬下,格仔餅邊烘得勁脆,內裡卻十分鬆軟,當中更散發出陣陣蛋香,這正是以高質日本麵粉做得來的分別。醬汁份量下得剛好,不多不少,味道也不會甜漏漏的,確在是無可挑剔。與女友共享一塊格仔餅,不到一個街口,就差不多想回頭 encore,可想而知這格仔餅吸引力有多大。旺角街頭賣的「整定」格仔餅索價 $12,天后臨記的「極品」格仔餅

旺角街頭賣的「整定」格仔餅索價 $12,天后臨記的「極品」格仔餅又是賣 $12,兩者質素卻差天共地,高低立見。笑面是一定要比的,我相信,憑著這塊超水準的格仔餅,不用多久,「臨記」將會擔正做「主角」!

勁愛窩夫! I Love Waffles!
老闆開始製作格仔餅
手法十分純熟
極品格仔餅
  • 格仔餅
2009-09-17 12 瀏覽
前排番大陸時睇某周刋介紹呢間店..講到好似好有水準咁呢兩日番左黎即刻坐車去試HK$12 一客雞蛋仔貴左少少..但心諗貴唔緊要...最緊要好食...Order 完等左約十分鐘 (買時只得我呢個客人)終於等到啦..一食...十分失望...完全唔趣同埋內心空既....係就係低糖..但奶油味都幾重下..,可能係空心的關係越食越肚餓添 =.=基本上路過可以試下..但唔值得特登去試囉
前排番大陸時睇某周刋介紹呢間店..
講到好似好有水準咁
呢兩日番左黎即刻坐車去試

HK$12 一客雞蛋仔貴左少少..
但心諗貴唔緊要...最緊要好食...
Order 完等左約十分鐘 (買時只得我呢個客人)
終於等到啦..

一食...
十分失望...
完全唔趣同埋內心空既....
係就係低糖..
但奶油味都幾重下..,
可能係空心的關係
越食越肚餓添 =.=
基本上路過可以試下..
但唔值得特登去試囉
2009-09-17
2009-08-19 7 瀏覽
一路見佢鋪頭成日有人排隊, 成日都想試下係咪咁好食今次終於有機會試, 原來多人排隊係因為佢地整得慢專登整得咁慢令到好似好多人排隊買咁二個人買三個夾餅都要等三個字整出黎個夾餅一D都冇特別, 同一般街頭夾餅一樣總結係把鬼
一路見佢鋪頭成日有人排隊, 成日都想試下係咪咁好食

今次終於有機會試, 原來多人排隊係因為佢地整得慢

專登整得咁慢令到好似好多人排隊買咁

二個人買三個夾餅都要等三個字

整出黎個夾餅一D都冇特別, 同一般街頭夾餅一樣

總結係把鬼
2009-08-12
2009-08-07 13 瀏覽
返工成日經過,但冇時間試,今日終於都有機會試啦。我買左一份夾餅同燒賣,佢地的夾餅因為即叫即整,所以等左差不多5分鐘,等待的期間食左串燒賣,燒賣係魚肉做,不是麵粉,所以好彈牙,而且D辣油都幾好味,有少少麻辣幾特別。夾餅整好啦,好熱,好大件,都幾好味,不過如果下次落多一D醬會好D,我會下次試雞蛋仔。
$18 (其他)
  • 燒賣
2009-06-23 15 瀏覽
$12 一個夾餅 / 雞旦仔,比起出面係貴左少少...不過食過之後就明點解架啦~佢地係用日本面粉,香好多又鬆軟好多!老實講, 我自己本人就唔係好 like 脆到介咀既雞旦仔,大坑炭爐伯伯果 d 實心雞旦仔就o岩哂我啦~第二個 choice 就當然係呢度啦~
$12 一個夾餅 / 雞旦仔,
比起出面係貴左少少...
不過食過之後就明點解架啦~
佢地係用日本面粉,
香好多又鬆軟好多!

老實講, 我自己本人就唔係好 like 脆到介咀既雞旦仔,
大坑炭爐伯伯果 d 實心雞旦仔就o岩哂我啦~
第二個 choice 就當然係呢度啦~
2009-06-14
  • 雞旦仔 / 夾餅
2009-06-02 9 瀏覽
我試過好多雞蛋仔夾餅,依一間係我食過最特別同係好食,唔計北角雞蛋仔。北角雞蛋仔係食脆,依一間係西式雞蛋仔,似Waffle,有fusion感覺,估唔到都咁夾,又有創意。相比隔離舖$10一底地道雞蛋仔,依間好俾心機地做,裝修乾淨,店主非常nice,佢會認得d人客,而且是非常好笑客,平時一個Waffle都唔止$12蚊啦,感覺好物超所值, 但除左厚,佢仲好香,d甜係淡淡的,剛剛好,日本用料,少甜岩哂我,夾餅好厚,食落好有口感,不過係少d醬,我覺得$12底唔貴,要特登訂造煮食器皿,我好少會咁hardsell一d食物,只係有點感概既係一d咁俾心機既舖究竟做唔做得主,成本咁高,競爭咁大,見佢地都開始兼顧其他食品,希望佢地加油啦!佢地既創意真係值得欣賞ga!

夾餅 $12
夾餅 $12
  • 夾餅
2009-05-20 12 瀏覽
去完游水, 去食D小食, 見有雞旦仔...食少少...都好.. 但要$12/件.. 都幾貴, 旺角好似$8-$9/件... 算把, 話晒香港島區... 但叫了要等... 成10分鐘... 真係可以返旺角買...見咁貴, 又咁健康 (日本用料, 低糖), 岩晒我岩岩游完水, 唔想食返咁多野 (怕肥嘛)....點知, ~~~ 一食 ~~~ 林林地, 咬不開... 係就係幾熱幾新鮮... 但無外脆內軟的感覺....好似西灣河果間好好好好好食好多.... 都係無下次....
但叫了要等... 成10分鐘... 真係可以返旺角買...
好似西灣河果間好好好好好食好多....

都係無下次....

2009-05-17
2009-04-15
星期日去搵屋,睇下天后的盤,都貴呀不過一定不會餓死!天后好多食市,掃街甜品茶餐酒樓fine dinning 樣樣有。今日在地產鋪睇盤,隔壁的雞蛋仔味飄過來,見到這間小店keep 住有幾個人排隊;好奇又忍不到香味下排隊買件吃。原來是即叫即做專做Waffle雞蛋仔,怪不得香蛋味keep住飄啦!如果說色(外表),這間小店一定及格,老板是對年青人,門面好新好HIP又好乾淨;說香就真係新鮮出爐蛋香味,因為沒有其他雜食,所以特別見蛋香。我買了Waffle女友要了雞蛋仔;件waffle格餅是厚裝版,老板仔下了很多花生醬,說到這醬是老板自己調不是一樽樽,所以入口較滑兼保持花生味,值得試非一般格餅。女友的雞蛋仔則新鮮熱烘烘,都不會難吃啦!老板話用了健康的糖冇咁肚,女友說OK good我就覺得甜些好些!即叫即做就一定新鮮熱烘烘,但就要等一下!Professional就比較一般街邊檔貴兩元,但接受到呀!

2009-04-19
  • 厚格餅多花生醬
2009-04-15 32 瀏覽
我琴日食左一抵.又唔似下面其他留言講到咁差喎.反而我覺得幾好-0-! 因為係好脆..同埋佢呢隻面粉應該好似燸米粉佔多..不過幾突別! 另外真係小甜喎.平時街邊果d我覺得太甜佢呢檔岩岩好呀!岩哂女仔食.另外其實佢都真係幾乾淨/雖然佢係收錢同整野食同一個人.但佢唔會用手去"meet" 抵雞旦仔..而係用個鐵夾去夾入袋!! 見佢d格仔餅真係比平時果d大抵..不過我就冇食到~ 同埋佢個問面真係幾乾淨~~
2009-04-14
  • 雞旦仔
2009-04-13 8 瀏覽
唱完k, 行返屋企圖中見到有間雞蛋仔小食店仲未收朋友先醒起頭先去tst唔記得買雞蛋仔食,見呢度又有一間, 就諗住還下心願啦我地食了雞蛋仔同魚蛋, 總括黎講, 有十個1)雞蛋仔 -> 因為即整, 所以等左成個字, 不過一d都唔脆, 可以話係"銀", 未食過雞蛋仔會咬唔開既, 仲話咩日本麵粉2)魚蛋-> 唔知係唔係煮得太耐, 一咬就散哂, 個口感唔似魚蛋, 好似變壞左咁兩樣野都係食左一半就"調"左, 最後都係食返m記用十幾蚊買左個教訓唔好見門口靚就食, 傳統小食都係去返傳統鋪頭好d
唱完k, 行返屋企圖中見到有間雞蛋仔小食店仲未收

朋友先醒起頭先去tst唔記得買雞蛋仔食,

見呢度又有一間, 就諗住還下心願啦

我地食了雞蛋仔同魚蛋, 總括黎講, 有十個

兩樣野都係食左一半就"調"左, 最後都係食返m記

2009-04-11
2009-04-08 6 瀏覽
店鋪細細﹐內裡有五部雞蛋仔機及兩三部格仔餅機。店外放了一大牌寫著無油﹐底糖及日本麵粉﹐另顧客有一種食冇益零食也不是太冇益的感覺。因時間已晚﹐所以當晚即叫即整﹐等大約五分鐘熱辣辣入袋﹐拿上手也燙手。外面 質地偏硬﹐不鬆化﹐想一粒粒撕下來吃時總是因其濕濕硬硬的質地連其他也撕下。雖然這裡沒同類對手﹐但都建議改良其雞蛋仔的方程式﹐因如繼續這樣﹐相信很快做不下去。題外話﹕剛底達時﹐見到老闆仔仔與老闆爸爸也在店內﹐佢地的樣貌很相似﹐真的如雞蛋仔倒模出來。