2017-07-30 389 瀏覽
迫人食前菜,唔俾取消,話:「一係轉過另一款前菜啦,呢d係伙記下欄錢,取消就伙記無左「辛苦錢」,好難做。」乜你地公司難做到客人唔要「下欄菜」就無糧出?之後部長又話:「餐牌有寫每有幾多位就指定要幾多碟前菜,無得唔要。」咁你地喺門口大大隻字寫明「前菜焗食無得唔要」吖嘛!坐低先迫客食?你餐廳人均消費都百幾二百架啦,差嗰十幾廿蚊交租呀?其他野食無乜問題,湯、小菜、雞、魚都唔錯,但擺低兩碟睇到都唔想食嘅野迫客食係咩情況?
乜你地公司難做到客人唔要「下欄菜」就無糧出?

下欄野
2017-07-30
2017-05-24 441 瀏覽
今日星期日冇咩野做,所以特登行去MegaBox,食下米之蓮介紹嘅酒樓,去到已經兩點半啊,所以到咗下午茶時間,門口大個牌寫住點心半價!不過入都裡面就好大up味其實睇一間酒樓乾淨程度,睇吓佢啲蒸籠就知道呢個奶皇包實嘀嘀,跟本就發唔起,連平時最鍾意食奶黃包嘅小朋友都話好難食個包扁扁,同好油,食到成手油睇落去以為好好味,食落去又係一pat pat粉屬於最正常嘅一個包唔講俾你知,你肯定唔會知呢個叫紅油抄手,就係得面頭小小辣椒醬呢個好呢?係炸得燶啲,同埋多粉啲啫雖然辣椒唔辣,但係都叫正常其他真係唔想再評論
其實睇一間酒樓乾淨程度,睇吓佢啲蒸籠就知道

奶皇包
焗叉燒包
個包扁扁,同好油,食到成手油

蒸腸粉
睇落去以為好好味,食落去又係一pat pat粉

蒸饅頭
屬於最正常嘅一個包
紅油抄手
炸魷魚鬚
呢個好呢?係炸得燶啲,同埋多粉啲啫
炸尖椒
雖然辣椒唔辣,但係都叫正常
其他真係唔想再評論
胡椒肚
鴨腳扎
油菜
蒸燒賣
2017-05-21
2017-05-15 364 瀏覽
真係一間不知所謂嘅酒樓,叫幾碟下午茶,幾十蚊碟,質素就係好似阿媽蒸熱啲冰凍點心你食,十分難食,個傳菜馬尾金毛阿姐唔知咩事,碟碟放到無雷公咁遠(枱邊),好似驚比你攞到咁,碟碟都要你趷起身自己攞埋黎,真係火都黎埋,而家乞食呀大姐,要比錢架,我一早話去稻X, 大家都好後悔揀左呢間野,收銀同啲部長全部好似欠佢咁,態度非常不友善,我一定一定唔會再幫趁。食野食到火都黎,相信不久佢都會做唔住,咁嘅趕客態度。差差差差差😡😡😡😡😡😡
2017-05-08 428 瀏覽
兩條麻甩佬 , 相約出來飯聚 , 大家吹吹水、說說是非、講講鹹濕笑話 , 不亦樂乎 ~聚腳地點 , 就在 九龍灣 MegaBox 的 肇順名匯河鮮專門店 ~這家專賣順德菜的酒家 , 連續八年獲得米芝蓮星級推介 , 品質有保證 ~Menu & 點單紙 ~大良炒鮮奶 $ 88 : 炒鮮奶很考廚師的炒功 , 這碟炒鮮奶炒得恰到好處 , 香滑軟綿之餘更是奶香滿滿 , 蝦仁鮮口 , 極有水準 ~腰果炒咕嚕肉 $ 85 : 咕嚕肉炒得夠鑊氣 , 香氣四溢 , 酸甜可口而且味道很平衡 , 沒過酸或是過甜 , 咕嚕肉外脆內嫩 , 好吃 ~還有滑滑的豆腐花吃 , 真開心 ~本篇完 ~
Menu & 點單紙 ~
還有滑滑的豆腐花吃 , 真開心 ~

本篇完 ~
  • 腰果炒咕嚕肉
  • 大良炒鮮奶
2017-04-17 4553 瀏覽
很久沒有與張伯母見面,約好到她家附近的商場飲茶,太座與小姨也一同出席。伯母極力推薦這間河鮮酒樓,說這裡的點心很不錯,而且經濟實惠,其實伯母宅心仁厚,怕我們消費。早上十時,店內已有不少捧場客,環顧一週,裝修頗高雅,尤其是那些燈籠狀的吊燈,比水晶燈更合我意。問伯母喜歡吃甚麼?所得的答案與預期一樣!「點甚麼我都喜歡,隨便便是!」剔點心紙的工作便交由姐妹倆負責。人多好做作!太座說點多幾款也應該可以應付,何況收費比想象中低。飲茶喜歡吃腸粉,點了蜜汁叉燒腸和鮮蝦腸粉,粉皮薄,很幼滑,餡料新鮮,蝦爽。伯母曾在某店吃過雪山叉燒包,讓她試試這間,她說也不錯,熱騰騰的包,配豐足的餡,一定差不到那裡。香煎芋頭糕,芋頭粒和臘腸粒,煎香後,惹味非常,誰都愛吃。特價孖寶,生滾生菜鯇魚粥和生煎蓮藕餅,晨早吃碗粥是件賞心樂事,粥底軟綿,配件有蓮藕粒的魚餅,香口,惹味。流心半熟芝士撻,不是怎麼流心,也許不是即造即有人點的原故,味道雖然不難吃,酒樓還是做回自己拿手的較上算。 陳皮蒸牛肉球,牛肉球有彈性,陳皮味不夠濃。 春卷,很脆,無舊油味,餡料有肉末,好味。 蝦餃皇,晶瑩通透,蝦很爽,澄麵做的皮煙韌而不糊口。 馬蹄糕,煎

香煎芋頭糕,芋頭粒和臘腸粒,煎香後,惹味非常,誰都愛吃。
陳皮蒸牛肉球,牛肉球有彈性,陳皮味不夠濃。
 春卷,很脆,無舊油味,餡料有肉末,好味。
蝦餃皇,晶瑩通透,蝦很爽,澄麵做的皮煙韌而不糊口。
馬蹄糕,煎香後外面有焦糖香,煙韌中帶馬蹄的爽口,百吃不厭的傳統甜點。
點鴨腳扎,因喜歡吮腳趾,嫌鴨腳略細,或切得細件,未能盡情。
喜歡潮州蒸粉果裏的花生,沙葛,又爽又香口,好食。
今時今日,四人喝早茶,二百多元的消費,絕對是超值,伯母沒有介紹錯。
早餐
2017-04-06 2948 瀏覽
兩姊妹相約到九龍灣Mega的肇順喝茶,因為姊妹說想在肇順4月開始裝修前帶我一試。對少踏足九龍灣的我彼有新鮮感所以一口答應。全單5折真心很抵!生滚黄蟮粥($22.8)和生滚皮疍魚片粥($22.8):先吃黄蟮粥和皮疍魚片粥,粥底尚算煲得綿,最主要加入食材後粥味入口頗美味,因没有加入味精,加入味精煲過的鍋粥食後感覺口渴。和鮑汁鳳爪($38):鮑汁鳳爪味道很濃郁,一食就知道釀製時間足夠。肇順蝦餃皇($28.8):肇順蝦餃皇用得上肇順兩個字,應該是酒樓的招牌點心,蝦餃包著原隻的蝦,大大粒的蝦餃皇,一粒蝦餃皇放入口,口感十足。煎釀虎皮椒($16.8):煎釀虎皮椒就煎得比較燶和乾身,吃了一隻虎皮椒就放棄了這點心。蜜汁义燒腸($16):反而蜜汁义燒腸的腸粉頗滑,义燒加上調味豉油,味道不錯,不消一刻,义燒腸粉已被消化一空。蟹柳蝦球灌湯餃($16.8):我覺得最好味的是蟹柳蝦球灌湯餃,熱熱清甜的湯加上原隻灌湯餃,灌湯餃內的蟹柳蝦球令湯底很清甜,味道有點像冬瓜盅的湯味。生菜魚滑銀針粉($18.8):最後仲要食多碗生菜魚滑銀針粉,喜歡加少許糊椒粉作調味,即時能帶出魚滑的鮮味。食飽飽再飲杯濃濃鐵觀音,埋單後再s
對少踏足九龍灣的我彼有新鮮感所以一口答應。
全單5折真心很抵!
生滚黄蟮粥($22.8)和生滚皮疍魚片粥($22.8):
和鮑汁鳳爪($38):
鮑汁鳳爪味道很濃郁,一食就知道釀製時間足夠。
肇順蝦餃皇($28.8):
煎釀虎皮椒($16.8):
蜜汁义燒腸($16):
蟹柳蝦球灌湯餃($16.8):
生菜魚滑銀針粉($18.8):
食飽飽再飲杯濃濃鐵觀音,埋單後再shopping,其實假期悠悠閒閒的頗不錯呢。
2017-03-28
2017-04-01 422 瀏覽
This restaurant has been here since the beginning of Megabox, and it brings up a lot of childhood memories for me as I always used to come here. The food is as good as I remembered it to be, and the price is very much a bargain too! We ordered a lot of food, and in the end, it only costed around $220 (for 3 people), including the tea prices, service charge etc. We honestly ordered a lot of food, including (but not limited to) the following:Lava Cheese Tart - though the cheese tart wasn't too run

Lava Cheese Tart - though the cheese tart wasn't too runny, I certainly appreciated the tart base and the creamy filling
Lava Cheese Tart
Snowy Pork Bun - My favourite dim sum here has to be this. The bun was fluffy, yet slightly crunchy in the exterior. The inside is filled with a generous portion of BBQ pork
Snowy Pork Bun
Eel congee - Normally I hate congee but this one is actually really delicious. The eel chunks were big and the congee had a lot of flavour!
Eel Congee
Duck Feet Wrap - The duck feet and taro is really soft and infused with flavour. The minced shrimp is also really bouncy, which created a different texture amongst the other components of the dish
Duck Feet Wrap
Pan Fried Pancakes - I liked that the pancakes were actually of substantial thickness, so that it actually tasted slightly crispy on the outside, yet maintaining a good soft and mushy inside. There's plenty of spring onions and ham in it too to elevate the flavour
Pan Fried Pancakes
Youtiao with Minced Shrimp Paste - the youtiao is very crunchy, which contradicted nicely with the minced shrimp paste interior.
The overall experience was really good, because I got to go back for the first time in a long time to yum cha and I was delighted to find that the quality and price was still there.
2017-03-18
Lava Cheese Tart
Snowy Pork Bun
Eel Congee
Duck Feet Wrap
2017-03-29 2269 瀏覽
上次在 MegaBox 戲院看完 ⟪ King Kong ⟫ 後便乘扶手電梯往下時發現這間食肆, 首先是被這個 ⧼米芝蓮星級推介⧽ 的海報所吸引而駐足並觀察一番,同時另有海報說明她們正在做一些「飲茶」及「晚飯」的特價優惠而另我定下日子要再走來吃晚飯。酒樓以竹林流水作為佈置,入口旁的魚缸被打造成漁船的模樣,河鮮在水裏游動。說實在酒樓的裝修是不合乎現代連鎖酒樓以金碧輝煌的包裝,再經過年月洗禮,簡稱是有點土,不過她都有她自己可愛一面,就是偶爾會發現魚兒會在客人的腳底游過。在酒樓裏用膳,某些收費是一定要留意,例如這裏的茶芥是每位 $ 9,酸菜小食每碟 $ 8,加一服務費是一定的吧 !晚飯優惠是指指定小菜 及 河鮮的售價均有八折,至於是那些小菜有優惠,以用餐當晚來說是上圖餐牌的下半部;另有印刷精美的餐牌,圖文並茂。 胃口與口味的這回事是很個人,以下是我用餐當晚所點的菜 :脆皮炸大腸 $ 68 送上檯時已聞到那陣豬大腸獨有的羶香,先憑這點已知道是對辦。 廚師把炸大腸斜刀切片,清楚可見薄而酥脆的腸壁內只餘一層幾近透明的薄脂肪;把炸大腸輕蘸甜酸醬後嚐,甘香及酸甜之味在口內盤旋,炸大腸是酥化腍身,容易咀

酒樓以竹林流水作為佈置,
入口旁的魚缸被打造成漁船的模樣,
河鮮在水裏游動。
就是偶爾會發現魚兒會在客人的腳底游過。
另有印刷精美的餐牌,圖文並茂。

胃口與口味的這回事是很個人,以下是我用餐當晚所點的菜 :
脆皮炸大腸 $ 68

送上檯時已聞到那陣豬大腸獨有的羶香,先憑這點已知道是對辦。

廚師把炸大腸斜刀切片,清楚可見薄而酥脆的腸壁內只餘一層幾近透明的薄脂肪;把炸大腸輕蘸甜酸醬後嚐,甘香及酸甜之味在口內盤旋,炸大腸是酥化腍身,容易咀嚼,始終多吃會有點膩,還是打包回家慢慢嚐。
肇慶碌鵝 $ 128

碌鵝件的墊底是一層淡紫色的芋泥,綿密厚實的質感是滿帶芋頭的天然風味,配搭著碌鵝那醬香濃鬱的肉汁同吃,回味無窮 !
輪到碌鵝本身,看似厚身的鵝皮,以為會口感肥膩,但原來在碌鵝的過程是已經把鵝油煸出,再經過炆煮後,鵝皮沒有油膩只餘吸收過肉汁醬汁後的軟腍,鵝肉厚而紥實。
甜品
楊枝甘露 $ 12.80

吃完這些濃味的東西,反而想吃一碗冰涼甜美的甜品,因此在甜品紙上的眾多甜品中點選了這碗香港代表,楊枝甘露並沒有讓我失望,她有芒果及柚子肉帶來的果味酸甜,也有由奶油帶出的奶香滑溜,甜味適中,剛好為濃膩胃口帶來清爽氣色。
晚市還有任點任吃的火鍋供應,成人每位是百餘元,詳情倒是要向店方查詢。

味道 4

環境 3

服務 4

衛生 3.5

抵食 4
2017-03-27 245 瀏覽
周末放假想和家人到九龍灣看看傢俬,又想舒舒服服不趕急的飲飲茶,食點心,上網找找原來Megabox的肇順名匯有茶市的,所以便和家人去試試。環境挺好,裝潢雅緻,樓底高,樓層夠高有落地玻璃景色,地下透明玻璃有魚兒暢泳,坐得十分舒適。看看菜單,星期六日茶芥都是$9,而且大中小點的點心全部半價,十分親民,再者就要試試食物的質素了。《鮑汁鮮竹卷 $13.5》醬汁味道香濃不咸,外皮不韌,餡料豐富不油膩。《蜜汁叉燒腸 $16》叉燒份量多,腸粉不會過厚,口質淋軟。《生滾黃鱔粥 $22.8》粥底好夠綿,但黃鱔不夠嫩滑,較為硬身,味道不錯。《瑤柱蒸蘿蔔糕 $13.5》口感一流,入口即溶,做得很好,不會蒸到過火。《秘製魚湯餃子 $15.8》該店主打順德菜,魚湯當然不能少,所以秘製魚湯餃子也是特色,魚湯夠鮮味,餃子皮薄餡靚,每隻都好包滿,份量足。《雪山叉燒餐包 $15.8》雪山叉燒包是飲茶必點之選,外層夠鬆脆,裡面夠熱,叉燒半肥瘦,口感味道都很好。《生菜魚滑銀針粉 $18.8》香港不多地方能吃到銀針粉,都是些特色經典店才會有,這裡有當然要試試,銀針粉口感煙韌,魚滑鮮,湯夠清。《話梅豬手 $38》有些薑醋的味道,
《鮑汁鮮竹卷 $13.5》

醬汁味道香濃不咸,外皮不韌,餡料豐富不油膩。
《蜜汁叉燒腸 $16》

叉燒份量多,腸粉不會過厚,口質淋軟。
《生滾黃鱔粥 $22.8》

粥底好夠綿,但黃鱔不夠嫩滑,較為硬身,味道不錯。
《瑤柱蒸蘿蔔糕 $13.5》

口感一流,入口即溶,做得很好,不會蒸到過火。
《秘製魚湯餃子 $15.8》

《雪山叉燒餐包 $15.8》

《生菜魚滑銀針粉 $18.8》

《話梅豬手 $38》

有些薑醋的味道,豬手炆得好夠軟,起膠質,入味,不油膩。

肇順名匯河鮮專門店的茶市做得很好,不論服務、食物質素都很不錯,而且價錢好親民,下次一定會再來。

*溫馨提示*
肇順將在四月進行裝修,要去的趕快哦!
2017-03-24
2017-03-26 1741 瀏覽
週末一家人到megabox飲茶爸爸決定到七樓的肇順名匯, 他說假日大中小點心都有平價優惠一出𨋢門已經看到一堆顧客在圍著接待處, 接待處的那位公關已經忙得 不過氣來我們訂了十二點, 但等了大概十五分鐘最後被安排到外部的位置, 五人坐著七至八人枱, 挺鬆動的原隻鮮蝦腸腸粉是不能缺的其中一款點心, 腸粉質感嫩滑, 鮮蝦既大隻又爽彈咖哩土魷份量十足, 大大片魷魚, 非常入味又辣得過癮, 雖腍但爽口容易咬開又不痴牙豉味蒸鳳爪隻隻鳳爪都漲卜卜, 炆得很腍很入味, 一入口便脱骨鮑汁叉燒包熱辣辣即蒸叉燒包, 質感鬆軟叉燒爽口, 醬汁味濃甜度較高肇順蝦餃皇大大粒蝦餃, 皮薄晶瑩, 蝦爽口彈牙, 膠質甚高皮蛋瘦肉粥粥底味道較清, 加人了紅棗及薑絲, 非常正氣, 口感亦非常綿, 而家米香味濃但瘦肉偏少, 都給我弟弟自私食了😭😭花枝脆油條偷聽到爸爸一口咬下去的清脆聲, 然後他跟媽說「快點食! 這個好香脆!」我也連忘吃一口, 老油條內釀上墨魚滑, 香脆之餘亦有墨魚膠狀口感👍🏼荷葉珍珠雞一籠三件很抵食啊內裏有豬肉, 雞肉, 蛋黃, 香菇等食材, 非常足料糯米很軟身, 內裏茨汁甜度高鴛鴦蛋燒賣[\u]原來是鵪鶉蛋及
週末一家人到megabox飲茶
爸爸決定到七樓的肇順名匯, 他說假日大中小點心都有平價優惠
我們訂了十二點, 但等了大概十五分鐘
最後被安排到外部的位置, 五人坐著七至八人枱, 挺鬆動的

豉味蒸鳳爪
隻隻鳳爪都漲卜卜, 炆得很腍很入味, 一入口便脱骨
鮑汁叉燒包
熱辣辣即蒸叉燒包, 質感鬆軟
叉燒爽口, 醬汁味濃甜度較高
肇順蝦餃皇
大大粒蝦餃, 皮薄晶瑩, 蝦爽口彈牙, 膠質甚高
𦘦順蝦餃皇
皮蛋瘦肉粥
但瘦肉偏少, 都給我弟弟自私食了😭😭
皮蛋瘦肉粥
一籠三件很抵食啊

內裏有豬肉, 雞肉, 蛋黃, 香菇等食材, 非常足料

糯米很軟身, 內裏茨汁甜度高
鴛鴦蛋燒賣[\u]
原來是鵪鶉蛋及皮蛋, 而餡是由豬肉及魚肉混合而成
鴛鴦蛋燒賣
一家人飲午茶都只是$321, 算是划算
2017-03-26
15 分鐘 (堂食)
𦘦順蝦餃皇
鴛鴦蛋燒賣
1K
2017-03-20 1409 瀏覽
男朋友其實都幾鐘意飲茶,但因為我以前番工成日都飲,所以放假都唔想又去茶樓。不過,偶然都要遷就下佢,今日決定去飲茶、睇戲。可能落住大雨,megabox架shuttle都等左一段時間…有少少焦躁…酒樓喺7樓,佢地幾特別嘅,逢星期六、日、公眾假期冇分早、午、下午茶市,一律大中小點照原價5折,其實睇價錢都幾抵客人就唔需要特別就邊段時間會優惠啲,變相唔會好似出邊啲茶樓咁,一到下午茶就勁多人。茶位 $9/位,餐前小食 $8/碟週日客人都唔少,好在我地只係兩位,唔洗等位!本來就C9上身,諗住主力叫大、中、小點(因為半價),但見其他點心價錢都唔係特別貴,最後就隨心所慾喇。反正唔係時時同男朋友飲茶,滿足下佢。肇順蝦餃皇 $28.8 (特點)蝦餃皮薄,蝦肉彈牙,好食~原蝦燒賣皇 $28.8 (特點)燒賣係用原隻蝦,都幾大隻,而且感覺都新鮮豉味蒸鳳爪 $13.5 (中點)鳳爪不過不失啦,普通酒樓貨色,不過有半價真係幾抵食!上海小籠包 $16 (大點)小籠包唔掂啊…皮厚冇汁,餡料較少,冇乜味道…薑蔥牛栢葉 $16 (大點)牛栢葉份量不少,不過較碎,接近傳統舊式酒樓嘅味道,普普通通。安蝦鹹水角 $13.5 (中

茶位 $9/位,餐前小食 $8/碟
週日客人都唔少,好在我地只係兩位,唔洗等位!

反正唔係時時同男朋友飲茶,滿足下佢。
肇順蝦餃皇 $28.8 (特點)

蝦餃皮薄,蝦肉彈牙,好食~
肇順蝦餃皇
原蝦燒賣皇 $28.8 (特點)

燒賣係用原隻蝦,都幾大隻,而且感覺都新鮮
原蝦燒賣皇
豉味蒸鳳爪 $13.5 (中點)

鳳爪不過不失啦,普通酒樓貨色,不過有半價真係幾抵食!
豉味蒸鳳爪
上海小籠包 $16 (大點)

小籠包唔掂啊…
皮厚冇汁,餡料較少,冇乜味道…
上海小籠包
上海小籠包
薑蔥牛栢葉 $16 (大點)

薑蔥牛栢葉
安蝦鹹水角 $13.5 (中點)

我覺得佢地嘅炸點幾有水準!全部新鮮熱辣辣~

鹹水角現炸,皮脆唔厚,帶少少煙韌,餡料足料,又唔會太鹹
安蝦鹹水角
原蝦炸雲吞 $13.5 (中點)

炸雲吞同鹹水角一樣都係即炸,炸得幾脆,略嫌餡太少,唔係好覺得食緊有蝦肉。
原蝦炸雲吞
蜜汁叉燒腸 $16 (大點)

叉燒腸較失色,腸粉皮唔夠滑溜,一夾就散哂。
蜜汁叉燒腸
雪山叉燒包 $15.8

推介!以往去酒樓,我一定唔會食叉燒餐包,因為通常又硬又空氣,估唔到呢度有雪山叉燒包
雪山叉燒包
差唔多係每枱必點!叉燒包新鮮熱辣,又軟熟;叉燒餡份量適中,有少量叉燒汁,好味!
蟹柳蝦球灌湯餃 $16.8

灌湯餃嘅餡料比較少,好在湯汁都幾多,皮做得幾薄身。
蟹柳蝦球灌湯餃
生灼菜遠 $18.8

對於日日出街食嘅我地黎講,有棵菜食幾緊要,可惜呢碟菜比較老。
生灼菜遠
總括黎講,呢度嘅點心都頗有水準,特別係雪山叉燒包,男朋友獨吞左兩個…

以米芝蓮食府以言,定價都相當合理,而且喺假日都能夠做到大中小點半價,都有一定吸引力。

服務方面,可能係週日啦,客人較多,未必話一叫就即刻有人應,都能夠理解。

(點心半價,係先計原價加一)
2017-03-19
下午茶
原蝦燒賣皇
安蝦鹹水角
2017-03-19 293 瀏覽
同屋企人食晚飯多數都係食中餐始終上一代的人都係傳統dMegabox呢間打正旗號的河鮮專門店好似不錯一於同屋企人去試下入到去見到好多枱都打緊邊爐但係無預要烚下烚下的情況下 我係著緊會完全吸味的冷衫的所以都係決定食小菜!見到門口個大魚缸d魚咁生猛游下游下梗係要食條魚!清蒸唔知咩斑😂😂一斤半重蒸得剛好 肉質幾滑 幾高質喎條魚!之後叫個大良炒鮮奶 份量都幾大碟 好滑 之後再叫多個招牌銅盤焗走地雞 因為我地三個人驚食唔晒 所以只係叫左半隻好香 好熱 成個盤上枱 雞的調味好惹味 一舊接一舊🤤好滿足的一餐 好夠火候!
同屋企人食晚飯多數都係食中餐
始終上一代的人都係傳統d
Megabox呢間打正旗號的河鮮專門店好似不錯
一於同屋企人去試下
入到去見到好多枱都打緊邊爐
但係無預要烚下烚下的情況下 我係著緊會完全吸味的冷衫的
所以都係決定食小菜!
見到門口個大魚缸d魚咁生猛游下游下
梗係要食條魚!清蒸唔知咩斑😂😂一斤半重
蒸得剛好 肉質幾滑 幾高質喎條魚!
之後叫個大良炒鮮奶 份量都幾大碟 好滑
好香 好熱 成個盤上枱 雞的調味好惹味 一舊接一舊🤤
好滿足的一餐 好夠火候!
2017-03-18
  • 銅盤焗走地雞
平時都愛跟同事來個午茶,來返個一盅兩件,但因為某某同事無做都好一段長時間沒有來,難過我位新外國同事想嚐嚐,所以就帶佢來一來環境同樣地大,坐得舒服裝潢雅緻,但聽說好像月尾會來個裝修,期待這裡同樣地收茶芥HKD9/位,1至2位會有一點花生HKD8/位這裡好多特價點心,點了個香煎三色糕HKD14.8就可一次過滿足3個口腹之慾,煎得香,味道一流鳳爪一向至愛,特別係鮑汁炆鳳爪HKD38份量夠多,汁香濃但不會過鹹,而且完全滲入鳳爪當中,很是美味另外點了個蟹柳蝦球灌湯餃HKD16.8湯細膩,不過個人喜歡軟濃的,這個略嫌清淡,但夠鮮甜用料還是不錯,蝦球亦新鮮彈牙,所以一開始就被我吃掉了二人都是食量小的人,所以再來個奶皇流沙包HKD32,奶皇香濃澎湃,如果可以淡少許則更好,但都是個人口味而已,而包好香軟好吃不錯另外提一提這個沒有優惠,但始終想來個包點,不過略嫌午茶定價好像高了點,如果可以稍微調低則更好,還有的是付款時價格跟價目表有點不同,大中小點原價8折逢星期一至五,但埋單並沒有,而另外我們還點了個肇順蝦餃皇HKD32.8,蝦好大粒呢,哈不用無影到,太好吃整粒吞左,價目註明特點是HKD28.8,但卻價錢
環境同樣地大,坐得舒服
裝潢雅緻,但聽說好像月尾會來個裝修,期待
鳳爪一向至愛,特別係鮑汁炆鳳爪HKD38
份量夠多,汁香濃但不會過鹹,而且完全滲入鳳爪當中,很是美味
另外點了個蟹柳蝦球灌湯餃HKD16.8
湯細膩,不過個人喜歡軟濃的,這個略嫌清淡,但夠鮮甜
用料還是不錯,蝦球亦新鮮彈牙,所以一開始就被我吃掉了

另外提一提這個沒有優惠,但始終想來個包點,不過略嫌午茶定價好像高了點,如果可以稍微調低則更好,還有的是付款時價格跟價目表有點不同,大中小點原價8折逢星期一至五,但埋單並沒有,而另外我們還點了個肇順蝦餃皇HKD32.8,蝦好大粒呢,哈不用無影到,太好吃整粒吞左,價目註明特點是HKD28.8,但卻價錢變了,希望下次來會稍為更新
最後無甜品不歡的我,當然要來個特價又抵食又滑的豆腐花HKD6.8
價錢優惠而水準不錯,這裡的甜品仲有好多選擇而且定價合理又味道討好
整體食物味道很不錯,而且選擇好多,令人目不瑕給,只是價目未有更正,希望這方面會稍為更新!
今個週末我難得有空,便攜婆婆與媽媽三代同堂大嘆下午茶,而且婆婆她上星期生日,順便請她吃個生日點心宴。今次我特地帶婆婆離開她的小社區,選擇到Megabox一起逛逛,滿足她常常四出看看的心願。肇順名匯是主打順德河鮮,晚市的古法炮製河鮮頗有口碑,但聽說他們的午市點心也不遑相讓,質素不錯,更甚是週末假錢相宜,大中小點有5折!**小:$11.5/中:$13.5/大:$16/特:$32.8**蝦餃($32.8)蝦餃大大粒,弄得皮薄結實,一夾完全不會散開,而且蝦餃餡鮮美彈牙,即上即吃最好不過❤️❤️連婆婆都大讚不錯的唷!推介推介田園菜苗餃($16.8)菜苗餃是我的最愛!我覺得肇順名匯的菜苗餃更做得出色!包功已經不容置疑的讚,蒸餃時間更拿捏得精準,蒸到餃皮最通透而挺身紮實。菜餡飽滿豐碩,而且蝦肉一如以上的爽口彈牙推推!!生菜魚滑銀汁粉($18.8)湯頭較淡味,略欠河鮮清香,建議大家加點點胡椒粉,而銀針粉煮得剛剛好,不會偏腍爛。鯪魚肉帶淡淡魚香並沒有腥味,還可以吧⋯⋯脆炸饅頭($12.8)本人是饅頭控,早餐最愛點蒸饅頭,但到了上酒樓我更酷愛吃香脆軟鬆的炸饅頭!這裡的炸饅頭真的頗不錯,炸得金黃香脆,外層微脆,

蝦餃($32.8)

連婆婆都大讚不錯的唷!
推介推介
田園菜苗餃($16.8)

菜苗餃是我的最愛!我覺得肇順名匯的菜苗餃更做得出色!

推推!!
生菜魚滑銀汁粉($18.8)

脆炸饅頭($12.8)

這裡的炸饅頭真的頗不錯,炸得金黃香脆,外層微脆,內層鬆軟綿密,還有淡淡奶香,配上我最愛的煉奶,滋味滋味!
燒賣($32.8)

上茶樓豈不得缺了「茶樓二寶」,先吃了蝦餃,當然還要吃籠燒賣啦~

大大粒原隻鮮蝦放在燒賣上,豬肉餡與蝦肉比例一半半,食落油潤肉香,好味!
雪山叉燒包($15.8)

雪山叉燒包口感似墨西哥包,包著叉燒餡料,食落奶香重,質感較軟腍,不是想像得外脆,搭配甜甜的叉燒餡,頗得意喔~~
蟹柳蝦球灌湯餃($16.8)

雖然湯頭較鹹,但灌湯餃份量十足,餃皮厚薄均勻,用料多卻較鬆散,不過不失...
馬來鮮蝦炒貴刁($58)

試過他們的點心後,再點個炒粉麵飯來試試他們的鑊氣功架。

本來以為是醬料深色的那種炒貴刁,此馬來式是像星洲炒米般,微辛辣的咖哩版,炒得濕潤卻不太入味....結果令人失望😅😅
薑汁燉蛋白($13.8)

蛋白入口味道偏甜,帶點奶羶,奶味較濃使薑汁不突出....
整體炒粉麵飯和甜品雖則普普通通,但點心質素真心不錯,特別是點心包功了得!
大推各類點心~~~(連平日胃細的婆婆都多吃了幾件☺️☺️還讚我乖選得還不錯❤️)

希望下次有機會能一嘗他們晚市的拿手河鮮啦~
  • 蝦餃
  • 田園菜苗餃
  • 燒賣
  • 脆炸饅頭
2017-03-17 243 瀏覽
今日同屋企人黎Mega Box行,見到呢間酒樓下午茶時段大中小點半價,一於坐低飲啖茶食個包啦!選擇都幾多喎~另外茶錢每位8蚊,Nuts一碟都係8蚊!蟹柳蝦球灌湯餃$16.8皮薄餡靚, 內有蟹柳絲、蝦、香茜等等,熱辣辣。屋企人覺得湯底偏咸,我覺得還可以吧!魚肚鴨腳扎$15.8舊魚肚超大舊同厚肉,微腥,証明性價比高!鴨腳味道都好好,有彈性!薑蔥牛柏葉$32呢個薑蔥做得十分好,好怕其他酒樓既薑蔥獻汁一patpat...牛柏葉爽口彈牙,好新鮮好好食!肇順蝦餃皇$33粒粒晶瑩通透,皮煙韌,蝦肉爽口!荷葉珍珠雞$32熱辣辣,軟棉棉~好足料啊~蜜汁叉燒腸粉$2.8你冇睇錯,真係2.8一碟,不過每檯限叫一碟。腸粉都好滑流多料架~點心孖寶:煎釀茄子點心孖寶:咖哩蒸土魷點心孖寶只係$22.8 ,兩欄之中各揀一款。煎釀茄子,剛剛炸起,熱到入唔到口!咖哩土魷,咖哩汁一D都唔馬虎,十分香濃,土魷十分入味同爽~
選擇都幾多喎~

另外茶錢每位8蚊,Nuts一碟都係8蚊!

魚肚鴨腳扎$15.8
舊魚肚超大舊同厚肉,微腥,証明性價比高!

鴨腳味道都好好,有彈性!
薑蔥牛柏葉$32

牛柏葉爽口彈牙,好新鮮好好食!

肇順蝦餃皇$33
粒粒晶瑩通透,皮煙韌,蝦肉爽口!
荷葉珍珠雞$32
熱辣辣,軟棉棉~
好足料啊~
蜜汁叉燒腸粉$2.8

你冇睇錯,真係2.8一碟,不過每檯限叫一碟。

腸粉都好滑流多料架~
點心孖寶$22.8 煎釀茄子
點心孖寶:煎釀茄子

點心孖寶$22.8 咖哩蒸土魷
點心孖寶:咖哩蒸土魷
點心孖寶只係$22.8 ,兩欄之中各揀一款。

煎釀茄子,剛剛炸起,熱到入唔到口!

咖哩土魷,咖哩汁一D都唔馬虎,十分香濃,土魷十分入味同爽~

點心孖寶$22.8 煎釀茄子
點心孖寶$22.8 咖哩蒸土魷