2023-11-08 36 瀏覽
九龍城一直都係食肆林立嘅地方,今次嚟唔係搵泰國食物,而係去咗一間位於侯王道,望落環境乾淨又企理嘅茶餐廳~聯發🤗 坐低就點咗佢嘅招牌菜:窩蛋鮮牛肉煲仔飯😋❤️同埋炭火叉燒飯🤩🌟叉燒又香又稔,食落鬆化可口,肥瘦適中,加上叉燒飯嘅秘制醬油,果然有點石成金嘅效果🤤🫶 叉燒零雪味,兼有炭火❤️‍🔥嘅香氣,難怪係呢度嘅招牌菜👍👍👍煲仔飯即點即燒,十分鐘後熱辣辣送上枱,牛肉香滑吾韌,米粒分明,食到底部,竟然係久違咗嘅香脆飯焦🥰 超級驚喜喲❤️❤️ 最後加分嘅,係臨走前去嘅洗手間🥴👍 真心覺得一間食肆,洗手間乾淨清潔,真係會留低好印象🫶😍

2023-11-06 522 瀏覽
唔知大家有冇試過夜晚想食沙嗲牛本豬是靚晚睇完戲就嚟到出咗名嘅宋皇臺聯發試試佢ヽ(*´∀`)ノ゚✧ 特餐 ($68)同普通茶餐廳一樣個餐有多士/餐包+火腿西煎雙蛋+沙嗲鮮牛肉湯意粉+嘢飲(凍飲+$2)煎雙蛋可以轉炒蛋本豬覺得個蛋呈深黃色✨好有可能係用湖北蛋質感嫩滑有蛋香🍳沙嗲鮮牛肉湯意粉可以轉出前一丁🍜聯發用嘅係日版出前一丁🎌大家留意下個麵係深色過港版食落又軟滑啲湯底冇用出前一丁嘅味粉而係自己調個湯好有心思另外沙嗲醬同平時食開嘅唔同除咗普通沙茶醬仲有咖喱味🥘喜歡咖喱嘅朋友一定要嚟試下✧ 薑蔥油雞扒撈丁 ($76)一上枱就俾個麵嘅份量震懾咗Σ(*゚д゚ノ)ノ朋友本身都大食但係都食唔哂可能有成兩個麵餅喺入面!先講雞扒 味道不過不失🐓勝在外皮煎得夠香脆但同時就竟然都保留到肉汁個麵本身望落有啲乾所以明白餐廳點解附上咁多薑蔥油因為撈勻之後就剛剛好薑落得絕對唔吝嗇🫚比例什至多過蔥油✧ 餐蛋治烘底 ($30)一直好喜歡食佐敦某冰廳嘅蛋治🥪所以嚟到呢間姊妹店都叫嚟試下呢度用嘅係白包 可以加$2烘底單拼$26/雙拼$28 本豬拎上手俾大家睇下蛋嘅份量好足(*ˇωˇ*)炒蛋同特餐個蛋一樣🥚而餐肉煎得好香口🥓
唔知大家有冇試過夜晚想食沙嗲牛

✧ 特餐 ($68)
同普通茶餐廳一樣

另外沙嗲醬同平時食開嘅唔同
除咗普通沙茶醬仲有咖喱味🥘
喜歡咖喱嘅朋友一定要嚟試下
沙嗲鮮牛肉湯出前一丁
✧ 薑蔥油雞扒撈丁 ($76)
一上枱就俾個麵嘅份量震懾咗Σ(*゚д゚ノ)ノ
朋友本身都大食但係都食唔哂
可能有成兩個麵餅喺入面!
先講雞扒 味道不過不失🐓
因為撈勻之後就剛剛好
薑落得絕對唔吝嗇🫚
比例什至多過蔥油
薑蔥油雞扒撈丁
✧ 餐蛋治烘底 ($30)
一直好喜歡食佐敦某冰廳嘅蛋治🥪
所以嚟到呢間姊妹店都叫嚟試下
呢度用嘅係白包 可以加$2烘底
單拼$26/雙拼$28
本豬拎上手俾大家睇下蛋嘅份量好足(*ˇωˇ*)
炒蛋同特餐個蛋一樣🥚
而餐肉煎得好香口🥓
留意到餐廳餐肉薯條但有啲飽冇試到
下次嚟一定會叫!
餐蛋治烘底
✧ Affogato ($38)
結尾叫咗Affogato
餐廳更標榜用上巴西哥倫比亞蘇門答臘嘅咖啡豆☕️
本豬覺得超新奇 冇諗到茶餐廳都有呢啲西餐廳甜品
雪糕係正常雲呢拿味道🍦
而咖啡味道好香濃🤎
咖啡既份量非常慷慨
所以記得唔好一次過倒晒全部
食少少慢慢融之後再倒 so that每啖雪糕都撈到咖啡味🤏🏻
同埋拍片記得影埋倒完咖啡之後
雪糕boom一聲浮起嘅效果📸
Affogato
凍奶茶同凍檸茶用碎冰茶底又濃~
2023-11-04
沙嗲鮮牛肉湯出前一丁
Affogato
2023-11-04 37 瀏覽
早排去咗食好出名嘅聯發茶餐廳,目標係食到好多人都話正嘅炒蛋。估唔到下晝未六點已經咁多人。✨特餐 $66沙爹牛肉出前一丁火腿炒蛋牛油多炒蛋真係特別滑特別香!所以記得將煎蛋轉炒蛋。沙嗲牛都唔錯,味道啱啱好,肉質幾滑。出前一丁size勁大,感覺唔止一個麵。牛油多記得烘底!✨麻辣櫻花蝦炒公仔麵 $68大大盤鋪滿蔥花同櫻花蝦好吸引。我哋叫咗小辣,好香好惹味。✨雪糕咖啡 $38咖啡同雲尼拿雪糕係perfect match!味道有層次又唔苦澀。✨法蘭西多 $32口感鬆軟,而且夠多花生醬。唔使加好多糖漿都好香。

✨特餐 $66

沙爹牛肉出前一丁
牛油多

✨麻辣櫻花蝦炒公仔麵 $68
大大盤鋪滿蔥花同櫻花蝦好吸引。我哋叫咗小辣,好香好惹味。

✨雪糕咖啡 $38

✨法蘭西多 $32
口感鬆軟,而且夠多花生醬。唔使加好多糖漿都好香。
2023-10-29 72 瀏覽
再去九龍城食聯發,一樣咁多人一樣要排隊,好在茶餐廳大家食完好快走,大約等十幾分鐘以前返工成日叫呢間外賣,人人都鐘意食佢厚切蛋治,叉燒蛋飯等等🍞法式西多士$42上次晏晝嚟食唔到西多士,今次特地2點幾到,2:30 先叫到西多士餐炸得超級香脆,入面好多花生醬,仲有花生粒粒,好有口感好豐富,記得必加糖漿,加埋一齊超好食😋勁滿足🉐🔥炭火叉燒飯💰$88半肥瘦叉燒,有肥有瘦先係最好食,炭火燒更香口又惹味,加啲豉油撈飯食好正☺️🥪常餐💰$40+$2烘底要咗午餐肉烘底三文治,午餐肉夠厚,配多士一流☕️茶走茶膽好得,熱飲最正

🍞法式西多士$42

🔥炭火叉燒飯💰$88

🥪常餐💰$40+$2烘底
要咗午餐肉烘底三文治,午餐肉夠厚,配多士一流

☕️茶走

• 茶走
  • 奶茶
  • 常餐
2023-10-29 65 瀏覽
這家茶餐廳提供的美食不僅令人驚艷,價格也非常親民!我們今天早上去試了他們的招牌菜,多士和火腿通粉湯😛早餐$48多士的厚度令人驚喜,每一片都非常厚實,外層酥脆,內部鬆軟,絕對是早餐的完美選擇。而火腿通粉湯的濃郁程度更是出乎意料,每一口都能品味到湯底的豐富味道,令人回味無窮。炭火叉燒炒蛋飯$98叉燒的肥瘦適中,入口即溶,咬下去時肉質鮮嫩多汁,絕對是肉食愛好者的最愛。滑蛋的口感十分滑嫩,與叉燒飯搭配得天衣無縫。此外,他們精心調配的豉油更是為整道菜增添了獨特的風味。很明顯,這家茶餐廳的美食吸引了大量的食客,每天門口都排滿了人。無論是價格還是口味,他們都做到了極致。如果你想品嚐美味的美食我們推薦這家店,相信你也會愛上他們的美食😇 @luenfat2014

早餐$48

早餐火腿通煎雙蛋多士
炭火叉燒飯
  • 炭火叉燒蛋飯
2023-10-29 26 瀏覽
大家食茶餐 就食得多但對於我呢個悭家c9黎講 就真係好少食💆🏻‍♀️今日同小可愛嘅親子活動👩‍👧 就係 食早餐啦我以為假期好少人啦, 點知係勁多人我同小可愛 大概得左半個鐘 就有得人去人龍去得好快👥👥👥茶餐廳都好有效率👍🏻👍🏻👍🏻今日我叫左早餐($48)多士🥪火腿通粉可樂加多個常餐($40)炒蛋🥚三文治今次 我最中意個 多士宜家好多都係空氣包 薄多士食完都唔飽, 呢個唔係 走油健康得黎係 飽肚🤰🏻我一次過食左成塊🍞, 小可愛淨係食左1-2 啖而腿通就係 小可愛最愛❤️啦,我怕佢食唔曬 所以冇叫2份粉,今次仲叫左可樂小可愛宜家開始識得話要可樂啦但我覺得驚喜😱嘅係 玻璃樽裝嘅可樂宜家真係買少見少啦好多都改用罐裝汽水啦雖然早上 就飲左隻甘邪惡嘅可樂🥤但都充實一日嘅開始🌞🌻🌼
大家食茶餐 就食得多
但對於我呢個悭家c9黎講 就真係好少食💆🏻‍♀️
今日同小可愛嘅親子活動👩‍👧 就係 食早餐啦

我以為假期好少人啦, 點知係勁多人
我同小可愛 大概得左半個鐘 就有得人去
人龍去得好快👥👥👥
茶餐廳都好有效率👍🏻👍🏻👍🏻

今日我叫左早餐($48)
多士🥪
火腿通粉
可樂

加多個常餐($40)
炒蛋🥚
三文治

今次 我最中意個 多士
宜家好多都係空氣包 薄多士
食完都唔飽, 呢個唔係 走油健康得黎係 飽肚🤰🏻

我一次過食左成塊🍞, 小可愛淨係食左1-2 啖
而腿通就係 小可愛最愛❤️啦,
我怕佢食唔曬 所以冇叫2份粉,

好多都改用罐裝汽水啦

雖然早上 就飲左隻甘邪惡嘅可樂🥤

但都充實一日嘅開始🌞🌻🌼
2023-10-28 33 瀏覽
一日三餐,你認為邊一餐係最重要呢?🤔🤔而我就認為梗係早餐啦🥚🥚返工淨係食個包+奶茶/咖啡,真係好悶呀🫠🫠放假點可以馬虎㗎?🫣🫣梗係瞓醒之後再嘆番個靚早餐😌😌咁先對得住自己😝😝辛辛苦苦賺返嚟嘅錢㗎嘛👍🏻👍🏻早餐($48)太陽蛋/炒蛋火腿通粉凍阿華田一個人食晒一份早餐真係好滿足🤤🤤如果唔夠,仲可以嗌多個三文治🥪🥪炒蛋勁多,真材實料,好好味🤤🤤📍九龍城侯王道2-4號地下1號舖

一日三餐,你認為邊一餐係最重要呢?🤔🤔
而我就認為梗係早餐啦🥚🥚

返工淨係食個包+奶茶/咖啡,真係好悶呀🫠🫠

早餐($48)
太陽蛋/炒蛋
火腿通粉
凍阿華田

一個人食晒一份早餐真係好滿足🤤🤤

📍九龍城侯王道2-4號地下1號舖
2023-10-02
$50 (早餐)
#蒸魚腩爸媽九龍城好介紹 【💖☕️具名氣嘅茶餐廳🥰】💖☕️聯發茶餐廳(九龍城)🍜😍@luenfat2014@聯發茶餐廳 – 九龍城📍九龍城侯王道2-4號地下1號舖🔗https://s.openrice.com/QrbS0HPS200~uCpsKBA💠✴️滑蛋叉燒飯🍳🐷🍚✴️+凍檸茶🍋☕️滑蛋同叉燒絕對係完美嘅配搭💖😍滑蛋好香又幼嫩,滑溜嘅炒蛋、蒽粒同埋蛋漿,仲有煎香左嘅叉燒!真心好正🤭🤤😍💠茶餐:煎雙蛋🍳+牛油多士🧈🍞+叉燒米粉🐷🍜+熱朱古力奶🍫🥛最鍾意食煎燶邊太陽蛋🍳🍳🤩米粉爽口彈牙,叉燒唔會太肥又唔會太瘦👍🏻👍🏻牛油多士香脆,鹹鹹香香,好味😋💠✴️法蘭西多士🍞💖✴️法蘭西多士兩面煎至金黃微焦,酥脆外皮但內軟,花生醬適量😍 食落口有濃郁嘅牛油香氣,仲好有蛋味😍😍加埋甜甜嘅糖漿,簡直一流💖💖😍🥰🍴 餐廳環境舒適👍🏻🤗店員服務態度好,上菜速度好快😊好味,性價比高🤤😋長期多人嘅一間茶餐廳😝#foodie #hkig #hkfoodie #hkmom #hkmommyblogger #hkblogger #美食推薦 #美食 #香港美食 #香港
#蒸魚腩爸媽九龍城好介紹 【💖☕️具名氣嘅茶餐廳🥰】

💖☕️聯發茶餐廳(九龍城)🍜😍
@luenfat2014
@聯發茶餐廳 – 九龍城
📍九龍城侯王道2-4號地下1號舖

💠✴️滑蛋叉燒飯🍳🐷🍚✴️+凍檸茶🍋☕️

💠✴️法蘭西多士🍞💖✴️

2023-10-25 35 瀏覽
聯發茶餐廳 @luenfat2014 高人氣茶餐廳🍴為左佢既炒滑蛋而來聽聞系發哥最愛~聯發😝一定要試下我系假期來🥹超多人排隊✅等左10分鐘入得叫左特餐沙嗲牛肉湯麵+火腿炒滑蛋個炒蛋🥚🍳真系好真~夠哂滑💯👍🏻仲叫左櫻花蝦鮮蝦炒飯🍚個炒飯做到飯粒~粒粒分明配埋彈牙蝦肉同脆口櫻花蝦~口感層次豐富來茶餐廳~當然要飲凍奶茶喜歡奶茶茶跟夠濃👍🏻💯入口幼滑#hkfoodie #hkfoodblogger #hkfood #foodgraphy#hkigdaily #吃貨#美食地圖 #餐廳推介 #九龍城美食 #茶餐廳 #聯發茶餐廳 #沙嗲牛公仔面 #香港茶餐廳#美食關注組 #奶茶 #茶記 #常餐 #西多 #紅豆求 #凍檸茶 #凍奶茶 #香港食評 #食評家 #香港美食 #美食推介 #美食 聯發茶餐廳 @luenfat2014 📍九龍城侯王道2-4號地下1號鋪
聯發茶餐廳 @luenfat2014

#香港食評 #食評家 #香港美食 #美食推介 #美食

聯發茶餐廳 @luenfat2014
📍九龍城侯王道2-4號地下1號鋪
2023-10-25 22 瀏覽
好掛住呢間有歷史既茶餐廳,收工專登黎食。特餐蛋依然香滑,搭配上香脆的牛油多士,沙爹牛肉丁麵煮得有彈性,原來是日版,北海道小麥造那款,牛肉沙爹保持最佳水準!法蘭西多+曲奇妙趣,曲奇妙趣其實是雪糕,西多中間塗有花生醬,上冷下熱,口感豐富多樣夠滋味。呢度竟然有Affogato雪糕咖啡飲,先聞聞咖啡濃郁再入口香醇,搭配上冰涼的雪糕,要細細啖慢慢品嘗。電視播住軒公之前節目片段,原來佢黎過食叉燒飯,可惜今日個張枱已經有其他客人喇。呢度9點後都好精彩,不停有食客入黎食野。
好掛住呢間有歷史既茶餐廳,收工專登黎食。

特餐蛋依然香滑,搭配上香脆的牛油多士,

呢度9點後都好精彩,不停有食客入黎食野。
2023-10-24 30 瀏覽
聯發茶餐廳☕️聽聞呢間九龍城嘅茶餐廳嘅炒滑蛋好出名,今日經過九龍城終於可以試一試啦!❤️❤️豉汁排骨煲仔飯 🍚$98估唔到茶餐廳都有得食煲仔飯,已經進入秋冬季節,食煲仔飯真係冇得輸!加$25仲可以加臘腸添,而家條臘腸即刻有畫龍點睛嘅作用,令到成個煲仔飯更加好食!常餐 🍳$40聽聞呢度嘅炒蛋都好出名,所以我哋就特登帶咗個常餐試一試,常餐包左牛油多士、炒滑蛋、兩條腸仔同埋餐飲!佢哋嘅炒滑蛋,果然名不虛傳,絕對值得一試!👍🏻👍🏻法蘭西多 🥞$32呢度嘅西多比平時嘅西多更加厚身,仲要用咗極大量粗粒花生醬,非常邪惡!🤭🤭凍支裝鮮牛奶$26
聯發茶餐廳☕️

豉汁排骨煲仔飯 🍚$98

常餐 🍳$40

法蘭西多 🥞$32

凍支裝鮮牛奶$26
2023-10-24 31 瀏覽
次次經過九龍城都想嚟呢度食嘢,但係見親佢都大排長龍,今日終於扚起心肝排隊嚟食😝兩點幾嘅時段,都要等咗幾個字先入到去,真係好旺場😉呢間餐廳嘅炒蛋相當出名,我就梗係要試吓啦,所以我決定叫個茶餐;朋友就見到佢個西多咁吸引就叫咗個西多嚟食🥰佢個茶餐個炒蛋果然名不虛傳,蛋香味重之餘,仲好夠滑,另外佢個多士都烘得恰到好處,個面揀咗出前一丁,就正正常常啦👍🏻個西多原來真係同圖一樣,朋友仲加咗個雪糕,雪糕溶喺西多上面,西多個包炸得啱啱好,入面嘅花生醬混合埋上面嘅雪糕,真係好正❤️

兩點幾嘅時段,都要等咗幾個字先入到去,真係好旺場😉

2023-10-23
下午茶
二度回訪。食臘味煲仔飯暖笠笠🧡臘腸、臘肉,秋冬食呢啲好暖身呢間茶餐廳以蛋料理聞名,各種煮法的蛋都很出色:煎、炒、生我的另一半點了雞扒撈丁蔥油香氣四溢,麵的份量超多他配搭了支裝可樂😻我則選擇了凍檸茶🍋☕️甜品叫起:Affogato 冰火交融🍨茶餐廳的雪糕咖啡也相當不錯一定會再來😍價錢也合理比西餐更實在,夠飽肚。炸餐肉條配蛋黃醬獨特又吸引有機會也想吃這裏總是人潮絡繹不絕大家經過九龍城想食吃港式美食別忘了這家店
二度回訪。

食臘味煲仔飯暖笠笠🧡

臘腸、臘肉,秋冬食呢啲好暖身

呢間茶餐廳以蛋料理聞名,
各種煮法的蛋都很出色:煎、炒、生

我的另一半點了雞扒撈丁
蔥油香氣四溢,麵的份量超多

他配搭了支裝可樂😻
我則選擇了凍檸茶🍋☕️

甜品叫起:Affogato 冰火交融🍨
茶餐廳的雪糕咖啡也相當不錯

一定會再來😍
價錢也合理
比西餐更實在,夠飽肚。

炸餐肉條配蛋黃醬

• 煲仔飯
  • 雞扒撈丁
  • 雪糕咖啡
2023-10-18 60 瀏覽
在九龍城有一家茶餐厅“聯發茶餐厅”,//店内招牌西多士可以说是同行的天花板级别,外脆内软,虽然端上来的时候散发着浓浓的蛋香奶香,但是吃起来不会觉得腻,整体给人的感觉就是好香好软好酥,让人一口咬下去啧啧称奇的美味口感!//店内的炭火叉烧,更是值得品尝的招牌粤菜,传统做法木炭烤制,半融化的肥肉一点不腻,瘦肉弹而不柴,难得的是表皮微焦带有浓郁的炭火香气,外焦里嫩,肥而不腻!就一口叉烧能让人深刻记住的店铺的名字,再在叉烧底下铺上一层香嫩滑口的炒蛋,入口松软,肉质和口感都做得令人垂涎欲滴!//再加多一份蒜香豆豉鲮鱼炒意粉,实在是好吃。鲮鱼肉酥酥的,却很有韧劲,油润中透着豆豉香。豆豉吸饱了鱼油,粒粒饱满,咸鲜可口。这种奇美的香味,加上蒜香每一条意粉都充满灵魂,豉香浓郁,咸鲜可口,一口下去香气四溢。
在九龍城有一家茶餐厅“聯發茶餐厅”,
//再加多一份蒜香豆豉鲮鱼炒意粉,实在是好吃。
2023-10-17 46 瀏覽
《聯發》茶餐廳在九龍城屹立多年,經常坐無虛席,蛋包飯、煲仔飯、西多都非常出名,很多人都慕名而來。今日經過九龍城,當然要光顧啦!興幸來到剛好有位,不用等位。「豉汁排骨煲仔飯」$98排骨醃製得好入味,份量也很多,煲仔飯粒啖啖鮮美,愈嚼愈香。「滑蛋蔥花叉燒飯」$76賣相相當吸引,見到已令人垂涎欲滴,香滑的蛋汁加蔥花的香氣,還有半肥瘦嘅叉燒,好食到聽不了口。《聯發》茶餐廳用料靚,烹調用心,怪不得客似雲來啦!

「豉汁排骨煲仔飯」$98
排骨醃製得好入味,份量也很多,煲仔飯粒啖啖鮮美,愈嚼愈香。

「滑蛋蔥花叉燒飯」$76

《聯發》茶餐廳用料靚,烹調用心,怪不得客似雲來啦!