2020-11-08 561 瀏覽
今天練單車至九龍城,突有種強烈食慾,想吃港式地道食物,茶餐廳。即二話不說掉頭往聯發茶餐廳。可能今天是假日的早上時段,未見排隊人潮,入門巳有位。在這菜牌有很多選擇,但我來此只是吃蛋,煎蛋,炒蛋,所以叫了一份早餐,再加一份餐蛋治。先來是五香肉丁麵,其實吃這些也只是港式情懷,只要麵不軟,蛋煎得有點脆香巳可以了。幸好這份早餐做到我要求,八成硬度的丁麵配着微辣五香肉丁,一口吃下,小時所吃的味道全湧上心頭,所以食物不只吃味道,還可尋回失落的回憶。煎雙蛋則可做到脆邊蛋黄六,七成熟,算是難得,坊間眾多茶餐廳總是將蛋煎得毫無火候如隔夜,對我這些蛋痴絕對不可接受。跟著上枱的餐蛋治雞蛋炒得出色,蛋液夾着鬆軟麵包入口,絕對是享受,麵包若可薄點會更好,可惜餐肉太薄,已而還是煎了放置一段時間,煎餐肉至今仍末吃到一間可接受,煎一塊好吃的餐肉真的這麼難嗎?奶茶滑也香,唯獨自不銹鋼杯,那種鋼銹味將整杯奶茶味道破壞了,不知何時開始很多食店也轉此不銹鋼杯,但像没有人發現此問題?究竟是我挑剔,還是現代人味覺退化了?所以我下次還是叫熱飲會感覺好些這早餐相對很多餐廳是優勝,也滿足我突然而來的食慾,讓我有愉快的上午,不錯的選擇。
可能今天是假日的早上時段,未見排隊人潮,入門巳有位。

這早餐相對很多餐廳是優勝,也滿足我突然而來的食慾,讓我有愉快的上午,不錯的選擇。.
😄😄
老闆,咩事啫?我叫蔥花牛飯走蔥,你㕑房睇漏單,出錯咗冇走蔥,本來是一件十分少的事,被你叫硬食都有少少預咗。咕唔到你翻轉頭大力放返碗嘢係我亞仔面前,還大聲說:「我隻手骯髒,你自己撥返D蔥出嚟啦。」我哋當刻真係唔知點回應你呀大佬,做咩要我們硬食重要我哋受你氣。有冇攪錯!由當年鄧少開始幫親,真係失望無比!
2020-11-04
2020-08-29 700 瀏覽
聯發茶餐廳最出名嘅旋風蛋西抄飯無哂,我唔開心呀!😫我下次一定要食👻唔該唯有叫其他啦🤭炭火叉燒蛋飯,蛋係炒得好滑嘅,但係略嫌叉燒太鹹了!😭😭蔥花蟹籽玉子牛丼,上面個生蛋,未必個個可以接受到,但係撈勻之後,啲蛋汁夾埋啲飯係好juicy,完全唔使怕腥,每食一啖飯,日本蟹籽到係口內狂爆炸,好正🤩另外佢嘅牛肉仲多過飯,必定啱晒一班食肉獸啊! 店內嘅環境衛生還算好,不過覺得啲櫈太宅啦,如果肥啲嘅人,就會坐得超級辛苦
唯有叫其他啦🤭
炭火叉燒蛋飯,蛋係炒得好滑嘅,但係略嫌叉燒太鹹了!😭😭
另外佢嘅牛肉仲多過飯,必定啱晒一班食肉獸啊!
2020-08-22 548 瀏覽
漩渦蛋包西炒飯 $78-呢間澳牛家族開嘅茶餐廳都係出名滑蛋, 唔同嘅應該係個態度😂 西炒飯上面有日本嘅漩渦形炒蛋🍳 個蛋比較薄身同埋冇平時嗰啲炒蛋咁滑, 西炒飯都係好一般而且好少料, 下次都係食返滑蛋叉燒好啲🐖🥚🙈-🍴6/10
漩渦蛋包西炒飯 $78
🍴6/10
2020-08-17 812 瀏覽
疫情期間,非常苦悶,所以決定星期六開車同家人遊車河,當然要食個靚早餐先,起初想去佐敦「澳牛」,但好似疫情期間暫停營業,所以轉咗去九龍城「聯發」食早餐,據說他們是近親關係,所以食品/內外裝修都非常近似。因為舖頭外面有很多咪表位泊車,所以來賓大部分都係開車過來,由於食品價錢比「澳牛」貴一大節,所以來幫襯的人客都比較文質彬彬,少有遇到有三千年文化的強國人。正常來講,價錢同食物品質是對等的,在「聯發」也合理,可能是早上比較早的原故,所以全場得一個服務員 !
咖啡
早餐-通心粉
奶茶
2020-08-15
$45 (早餐)
咖啡
早餐-通心粉
奶茶
今日入九龍城,特登黎食聯發本身諗住食雲吞麵或者坤記牛腩🤔見到聯發多人啲,又冇試過招牌滑蛋又似樣,咪試下滑蛋好食,叉燒就🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️👎🏻👎🏻真係👎🏻到,我唔會再黎食🤗炭火叉燒飯 $78睇落去同食落口,係兩回事🙏🏻感覺好似比人呃左😂🙏🏻食剩兩舊,已經比哂面可能係我地唔識嗌,午餐可能會好食啲😂尼個係餐牌餐牌選擇算合理😗但價錢🤔🤔🤔❓❓兩個人食左$150 兩個餐兩杯野飲合理嗎(?) 😂😂
今日入九龍城,特登黎食聯發
本身諗住食雲吞麵或者坤記牛腩🤔

見到聯發多人啲,又冇試過
招牌滑蛋又似樣,咪試下

滑蛋好食,叉燒就🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️👎🏻👎🏻
真係👎🏻到,我唔會再黎食🤗
炭燒叉燒飯

炭火叉燒飯 $78
睇落去同食落口,係兩回事🙏🏻
感覺好似比人呃左😂🙏🏻
食剩兩舊,已經比哂面

可能係我地唔識嗌,午餐可能會好食啲😂

尼個係餐牌
餐牌選擇算合理😗
但價錢🤔🤔🤔❓❓

兩個人食左$150 兩個餐兩杯野飲
合理嗎(?) 😂😂
2020-08-07
10 分鐘 (堂食)
2020-08-12 188 瀏覽
🍽 蔥花玉子牛丼💰 HK$ 88 (lunch)A traditional cha chaan teng located in Kowloon City. The price range of this old restaurant is slightly pricy. However, we were suprised by the choices of Japanese style don rice. We ordered a beef don. The thin sliced beef was juicy and meaty flavoured. It was yummyyyy!🤪If you are a big fan of Australian Diary Company in Jordon, please visit this restaurant too because it is owned by one of the family members! The scrambled eggs from Luen Fat restaurant for sure would b
🍽 蔥花玉子牛丼
💰 HK$ 88 (lunch)

蔥花玉子牛丼

If you are a big fan of Australian Diary Company in Jordon, please visit this restaurant too because it is owned by one of the family members! The scrambled eggs from Luen Fat restaurant for sure would be yummy too!🍳
蔥花玉子牛丼
2020-08-07 253 瀏覽
前幾天到九龍城理髮,剪髮過後便順道在附近吃個快快的午膳,一個人可以吃得簡單輕便些,於是我便來到距離不遠的聯發茶餐廳。這間餐廳是澳洲牛奶公司第二代人開的,食材方面與澳牛類近,但這裏與一般的速食茶餐廳不同,可以慢條斯理地享用食物,而且餐廳職員的服務態度亦相當良好友善。火腿炒蛋 配 牛油多士火腿入口鮮香柔軟,但可惜只得兩小塊,而且外型薄身,炒蛋色澤金黃,蛋味濃郁,鬆軟嫩滑,牛油多士外形寬厚,外層輕微烤製過後,入口酥脆焦香,內裏鬆軟可口。沙嗲牛肉出前一丁出前一丁湯底除了使用原有的調味粉外,還配搭有沙嗲汁,味道鹹身濃郁。出前一丁煮製時間恰到好處,麵條口感十足,軟硬適中,爽口軟滑。沙嗲牛肉因為製作時間過長,入口時硬實堅韌,難於咀嚼,只得鹹味,不但沙嗲汁不入味,亦失去原有的肉香。凍齋啡凍齋啡我選擇了走甜,咖啡色澤烏黑,冰量充足,飲用時冰涼解渴,因為沒有甜味,所以咖啡味道濃郁,苦澀味獨特出眾,很適合愛咖啡人士。整體而言,餐廳裝潢簡約樸素,環境乾淨衛生,職員服務態度良好友善,唯獨出品質素仍有少許進步空間,期望下次光顧可有所改善。
火腿炒蛋 配 牛油多士
沙嗲牛肉出前一丁
凍齋啡

2020-07-07 367 瀏覽
晨早坐車去九龍城吃早餐,順便可以行吓街。見餐牌嗰蛋沙律牛油漢堡幾吸引就叫咗。上枱一見,原來是現成細細個烘焗過的漢堡飽中間夾著碎蛋沙律餡。雖然簡單,但如蛋沙律調得好味,可能會encore 都未定。蛋沙律的沙律醬以蛋黃醬為主,算有些蛋味,可是味道就無什麼特別。另叫一份早餐:五香肉丁通粉,五香肉丁肉質唔硬實,鬆軟可咬到一絲絲,比一般的好味微辣。通粉細細粒,但就煑得過淋。牛油多士炒蛋,厚多士烘得脆香,蛋色偏黃,炒得流心滑嫰奶茶,奶滑有茶味
晨早坐車去九龍城吃早餐,順便可以行吓街。
見餐牌嗰蛋沙律牛油漢堡幾吸引就叫咗。

另叫一份早餐:

牛油多士炒蛋,

厚多士烘得脆香,

蛋色偏黃,炒得流心滑嫰

奶茶,奶滑有茶味

• 牛油多士炒蛋
2020-07-02 362 瀏覽
人生未試過同朋友一齊集體發燒肚屙作嘔🤮🤮🤮貼錢買難受2020年6月14日嗰朝食咗個包仔,喺九龍仔公園做咗一陣運動,好肚餓,同朋友一行3人諗住3點3去快食醫肚。朋友介紹話聯發幾出名,就去食下我哋分別嗌咗沙嗲牛肉公仔麵x2叉燒意粉x1熱奶茶x2大家3個都有食嘅係多士同火腿炒蛋 有相為證食個時完全冇怪味 係冇咩蛋味點知惡夢就嚟啦我地3個不約而同第2日開始發燒搞肚 我燒到38.2度 到第2朝(16/6) 都仲發緊燒 同屙水 差唔多去咗20次廁所 好痛苦😭😭😭未試過咁嚴重我地3個見面就正係食咗呢間野 所以好肯定係多士同火腿炒蛋是但邊樣有問題 最後我入咗醫院驗到係沙門氏菌 可能係個蛋唔夠熟 家唔知咩事
人生未試過同朋友一齊集體發燒肚屙作嘔🤮🤮🤮
貼錢買難受

朋友介紹話聯發幾出名,就去食下

我哋分別嗌咗

大家都有食嘅火腿炒蛋多士
2020-06-14
下午茶
2020-06-25 233 瀏覽
炒蛋多士感覺俾人係一件好簡單嘅菜,普通茶餐廳都會食到。但係令人回味,炒蛋唔單止要有奶香,多士亦都要烤到剛好,厚度適當。聯發嘅炒蛋多士,正正做到呢種絕配嘅效果。落單時,記住叫佢將炒蛋同多士分開上。再配一杯凍奶茶,正正係炎炎夏日嘅必備
炒蛋多士感覺俾人係一件好簡單嘅菜,普通茶餐廳都會食到。

聯發嘅炒蛋多士,正正做到呢種絕配嘅效果。
落單時,記住叫佢將炒蛋同多士分開上。
再配一杯凍奶茶,正正係炎炎夏日嘅必備
  • 炒蛋多士
2020-06-02 346 瀏覽
慕名而來食蛋治,先被服務態度嚇窒,面黑催單已令人卻步,再望餐牌,價錢頗貴,叉燒飯$78,溫泉蛋牛肉飯$88,快餐一種無其他$43,唔係最貴,但九龍城區.......不過食物好味就值回票價嘅,如果好味.......期待出名嘅蛋治、西多、碎蛋沙律漢堡。食物到,蛋治未符預期,滑蛋未算好滑,蛋味亦唔濃;西多無花生醬亦唔夠熱,想點呢?碎蛋沙律漢堡唯一可取就係個包夠熱亦脆口。總結,叉燒飯等正餐未試,未夠全面,不過服務態度差就已經可以black list。

期待出名嘅蛋治、西多、碎蛋沙律漢堡。

2020-06-01
2020-05-25 296 瀏覽
記得好耐之有廣告介紹呢間嘅旋風滑蛋,(唔係好記得個正確名😅)一直都好期待,以前有唔少comments話佢嘅炒蛋同華星有得比,今日終於有時間黎九龍城。睇佢都好多創新嘢,小小茶餐廳有幾款日式飯,仲有啲特別嘅小食例如蛋沙律牛油漢堡,睇黎東主對蛋料理幾有野心個旋風滑蛋好薄,本來認為應該厚身啲嘅......內裡係普通西炒飯,炒飯唔夠乾身,啲配料都有啲少。另外再叫咗西多士,可以加雪糕都幾開心嘅,但係。。。蛋香唔夠,亦冇花生醬做餡,不過外皮好脆口嘅。個蛋沙律漢堡仔,不過不失,蛋沙律味道也不算特別濃。整體真係好一般考慮埋價錢就更覺得性價比麻麻,我諗下次都係只食最普通嘅特餐配炒蛋就好😅

整體真係好一般
蛋沙律牛油漢堡
旋風蛋西炒飯內裡
旋風蛋西炒飯
2020-05-11 281 瀏覽
無蛋漿無花生醬,糖漿完全無味嘅西多士。我到底食緊乜嘢?食落口完全係一陣油味加燶味嘅混合體,除咗外層嘅油燶味之外,入面完全係淡貿貿嘅白麵包,一滴蛋漿都無入過去。30蚊買咗一舊煎燶咗嘅白麵包。
無蛋漿無花生醬,糖漿完全無味嘅西多士。
法西多士
外賣自取
2020-05-05 2030 瀏覽
位於九龍城「侯王道」旁邊的茶餐廳「聯發茶餐廳」,雖然跟九龍其他的某茶餐廳一樣,都有向食客提供指定菜式的「早餐」、「茶餐」跟「快餐」,但是「聯發茶餐廳」還有推出其他設計的食品。而且「聯發茶餐廳」所有食品的整體價錢,都偏向比較昂貴的水平。我只是點了一個「快餐」當作下午茶享用,「快餐」實際上只有炒蛋跟一件牛油多士而已,餐廳已經需要要收港幣四十三元的價錢。雖然「聯發茶餐廳」的「牛油多士」,的而且確是新鮮製造,多士口感被烘烤到變成十分香脆的狀態,而且多士本身厚度一點也不少,配牛油一起享用的味道感覺很甜,而且有頗為鬆脆的感覺。至於「聯發茶餐廳」「快餐」裡面的「炒蛋」,「炒蛋」的味道雖然未至於造到很甜,但是「聯發茶餐廳」廚房裡面的人,還有把「炒蛋」口感成功炒到算是偏滑,感覺不算是乾。至於「聯發茶餐廳」「快餐」裡面的飲品,我選擇了加港幣三元轉飲「凍奶茶」。我本來是想試飲「聯發茶餐廳」水吧店員製作的「茶走」,但是我當時擔心「聯發茶餐廳」製作的「茶走」味道,所以最後沒有選擇「茶走」。至於「聯發茶餐廳」裡面的「凍奶茶」,餐廳選擇了使用金屬製作的鋼杯作為飲品餐具。「凍奶茶」算是有淡奶的甜味,不過「凍奶茶」的紅

至於「聯發茶餐廳」裡面的「凍奶茶」,餐廳選擇了使用金屬製作的鋼杯作為飲品餐具。「凍奶茶」算是有淡奶的甜味,不過「凍奶茶」的紅茶茶味濃度,比起「淡奶」更加濃厚。

所以「聯發茶餐廳」「凍奶茶」實際味道,還是紅茶茶甘味輕輕把淡奶的甜味掩蓋,變成甜味相對比較淡,紅茶味道比較濃厚的「凍奶茶」飲品而已,不是我喝過味道最甜的奶茶飲品。

至於「聯發茶餐廳」裡面的侍應侍應大部分都是以年紀較大的女性店員為主,她們的服務態度算是不差,給我感覺還頗有人情味,就算我要求收據正本也沒有問題。

凍奶茶

炒蛋多士