2025-05-29
喂!今日又去咗我哋街坊嘅「老街坊」醫肚喇! 佢哋個招牌都幾搶眼,一眼就望到。今次主力係想食佢哋嘅燒賣,因為成日經過都聞到好香!😋睇下呢兜燒賣先! 用個透明膠兜裝住,方便拎住周圍食。啲燒賣粒粒都好飽滿,皮薄餡靚咁款,黃澄澄嘅外皮包住啲餡,睇落都幾足料。我梗係要加爆豉油同埋我最愛嘅辣油啦🌶️,撈勻之後,啲豉油同辣油滲晒落啲燒賣度,顏色即刻靚晒,真係見到都流口水🤤!一啖咬落去,熱辣辣♨️,個皮真係幾薄,唔會食到成口粉。入面啲肉餡好彈牙,唔會死實實,仲有啲肉汁,鮮甜味十足。加埋豉油嘅鹹香同辣油嘅惹味,成個味道層次即刻提升咗,真係好鬼正!🥢 啲燒賣大大粒,啖啖肉,食落好滿足。雖然係街頭小食,但質素一啲都唔馬虎。呢種傳統嘅港式燒賣風味,真係百吃不厭。下次經過一定會再encore!🤩